Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 09:12 
El TGUE enceta les vistes clau per a la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) enceta aquest dijous la primera de les dues vistes clau per al futur de la immunitat com a eurodiputats de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. La defensa vol demostrar que el Parlament Europeu no va defensar la immunitat dels independentistes catalans davant les ordres d'extradició emeses pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena quan ja eren eurodiputats, així com que els suplicatoris posteriors aprovats per l'Eurocambra es van tramitar de forma irregular. Els tres eurodiputats esperen que el TGUE sentenciï a favor de la immunitat i que clarifiqui que en tenen també a Espanya, en el que podria obrir la porta al retorn a Catalunya.

 09:12 
Rufián dona per "pràcticament fet" el sí d'ERC als pressupostos de l'Estat

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha donat per "pràcticament fet" aquest dijous l'acord amb el govern espanyol que portarà els republicans a votar 'sí' als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2023. En declaracions a TV3, Rufián ha explicat que aquest dimecres a la nit es van tancar alguns acords, malgrat que encara queden alguns serrells per acordar. Anunciarà el seu 'sí' durant el debat a l'hemicicle. Els comptes es voten aquest migdia un cop incorporades al llarg d'aquesta setmana les diverses esmenes que el govern espanyol ha pactat amb els grups. L'acord amb ERC –que s'ha negociat en paral·lel a la reforma de la sedició- inclou el traspàs de 900 milions d'euros a la Generalitat per infraestructures pendents.

 08:41 
Diversos hotels de la Cerdanya preveuen tancar entre setmana per estalviar energia

Una part important dels establiments hotelers de la Cerdanya preveu tancar entre setmana i en períodes de menys ocupació amb la finalitat d'estalviar energia. La presidenta de l'entitat que els agrupa, Núria Vidal, afirma que la factura dels subministraments s'ha multiplicat, com a mínim, per tres i que opten per aquesta mesura per tal d'evitar que sigui necessari haver de repercutir aquest cost als clients. Així, les tarifes s'han incrementat lleugerament i la idea és tancar alguns espais i prescindir d'alguns serveis. Mentrestant, escoles d'esquí com Camp Base de Llívia (Cerdanya) han negociat una retallada de beneficis per facilitar que continuïn les sortides de grups d'escolars, a més d'altres "estratègies" per fer front a l'actual situació.

 22:56 

 19:39 

 19:39 

 19:07 
Baldoví ret homenatge a Joan Fuster i llança un dard a la dreta espanyola amb un aforisme de l'assagista de Sueca

El diputat de Compromís al Congrés dels Diputats Joan Baldoví ha volgut retre homenatge al seu conciutadà Joan Fuster pel centenari del seu naixement, durant la intervenció a la cambra espanyola. Per fer-ho, ha recitat dos aforismes. "Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres", ha dit tot dirigint-se al sector progressista. "No facis de la teva ignorància un argument", ha etzibat a l'altre costat del Congrés.

 19:02 

 18:27 

 17:39 
Ciutadans trenca les negociacions amb el regidor a Barcelona Paco Sierra

La direcció de Ciutadans ha decidit trencar les negociacions amb el regidor de l'Ajuntament de Barcelona Paco Sierra, amb qui s'intentava resoldre la situació del grup municipal que va comportar la dimissió de l'exlíder de la formació taronja i candidata per a les eleccions del maig del 2023, Luz Guilarte. Segons informa el partit en un comunicat, "no ha estat possible arribar a cap mena d'acord per l'actitud obstruccionista i arbitrària del regidor", a qui es va suspendre de militància després d'intentar-se rellevar com a líder del grup municipal l'octubre passat. A més, la direcció de Ciutadans ha constatat que Sierra continua mantenint contactes "al servei dels interessos d'altres partits" de cara a les eleccions municipals: "Això demostra la seva nul·la intenció de resoldre la situació".  Ara, la direcció de Cs queda a l'espera que es resolgui l'expedient disciplinari iniciat.

 16:40 

 15:56 

 15:39 
Processen dos nous comandaments de la Policia Nacional en el cas de Roger Español

El jutjat d’instrucció 7 de Barcelona ha acordat processar dos nous comandaments de la Policia Nacional en el cas de Roger Español, que va perdre l’ull per l’impacte d’una bala de goma en les càrregues policials de l’1-O. El jutge ha atès la petició d’Irídia i de l’ANC després que l’escopeter que va disparar contra Español declarés en seu judicial que l’ordre donada pel màxim responsable en el terreny va ser traslladada per aquests dos càrrecs intermedis, que formaven part de la cadena de comandament. Un dels dos nous policies processats ja ho estava per autoritzar càrregues a la zona. A més de l’escopeter, també està investigat pel cas de Roger Español el màxim comandament de l’operatiu. En total, són quatre policies nacionals.

 15:04 

 14:35 

 14:15 

 13:43 

 13:31 
Junts proposa eliminar el foam i substituir-lo per altres mitjans "igual d'eficaços i menys lesius"

Els Mossos d'Esquadra han de poder comptar amb "eines robustes" per evitar la "confrontació violenta". Així ho considera Junts en les conclusions per a la comissió d'estudi sobre el model policial del Parlament. En el document, aposten per la substitució de bales de foam "per altres mitjans igual d'eficaços i potencialment menys lesius". Així mateix, Junts aposta per un model d'ordre públic basat en la "prevenció, mediació i distància respecte dels manifestants" i per "l'ús de la força com a últim recurs". Informa Carme Rocamora.

 13:28 
El Parlament Europeu declara Rússia un "estat promotor del terrorisme"

L'Eurocambra ha donat aquest dimecres llum verda a una resolució que considera Rússia un "estat promotor del terrorisme". Amb 494 vots a favor, 58 en contra i 44 abstencions, el ple ha aprovat un text sobre la invasió a Ucraïna que assenyala que Moscou ha intensificat els atacs contra civils i infraestructures ucraïneses, cosa que "suposa una violació de la legislació internacional". En un nou gest de l'Eurocambra cap a Ucraïna, la resolució condemna els "atacs deliberats i les atrocitats" comeses per Rússia, que assenyala són "actes de terror contra la població ucraïnesa i crims de guerra".

 13:11 
Els comuns proposen dissoldre la Brimo i substituir-la per unitats formades en drets humans i tasques preventives

Els comuns aposten per dissoldre les actuals unitats d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra, la Brimo i l'Arro, i substituir-les per noves unitats territorials, amb caràcter polivalent, amb formació especialitzada relativa als drets humans, nova uniformitat, i amb limitació temporal de permanència dels agents en aquestes unitats. És la proposta que fa el grup de Jéssica Albiach en les conclusions per a la comissió d'estudi sobre el model policial, que està arribant a la fase final. En Comú Podem també aposta per revisar els criteris i protocols d'ús de la força, incloent en aquesta revisió la prohibició de les bales de foam i les tècniques d'encapsulament i carrussel. Informa Carme Rocamora

 12:56 
La CUP proposa dissoldre la Brimo, prohibir el foam i les pistoles Taser, i establir mecanismes de control democràtic als Mossos

Dissoldre les unitats d'ordre públic dels Mossos, retirar i prohibir immediatament les bales de foam, i també les pistoles Taser. Aquestes són algunes de les conclusions que la CUP ha registrat per a la comissió d'estudi sobre el model policial, que està arribant a la seva fase final. Els anticapitalistes també demanen establir mecanismes de control democràtic al cos, perquè consideren urgent acabar amb la "impunitat policial" i impedir així que la policia actuï com un "quart poder". La CUP vol que el cos se sotmeti al control del Govern, el Parlament, i la població catalana. Informa Carme Rocamora.

 12:42 
El PSC-Units rebutja restar "capacitat operativa" als agents de la Brimo i proposa que la Sindicatura de Greuges fiscalitzi els Mossos

El PSC-Units no considera que l'eliminació de les bales de foam o la disminució en general dels recursos per als agents dels Mossos d'Esquadra dedicats a l'ordre públic siguin el model de seguir. Així es desprèn en les conclusions que el grup ha plantejat per la comissió d'estudi sobre el model policial del Parlament. En concret, el PSC apunta que si es fa una revisió de l'ordre públic, en cap cas ha de suposar una "minva de la capacitat operativa" de les unitats encarregades d'ordre públic. Sobre la possibilitat que plantegen altres partits de crear un organisme extern per controlar el cos, la proposta del PSC-Units és impulsar una "unitat especialitzada" dins la Sindicatura de Greuges que s'ocupi del control i "fiscalització" de l'actuació policial. Informa Carme Rocamora.
 

 12:11 

 11:32 
ERC proposa limitar el temps d'estada dels agents de la Brimo

ERC aposta per avançar cap a la rotació temporal dels agents dels Mossos d'Esquadra d'ordre públic (Brimo i Arro) per tal de limitar el seu temps d'estada en aquestes unitats. Així es desprèn de les conclusions que els republicans han presentat per a la comissió sobre el model policial del Parlament. Aquesta és precisament una petició que ja va fer l'excomissari en cap de la policia catalana, Josep Maria Estela, en una entrevista a NacióDigital. Els republicans, també proposen la creació d'un mecanisme de control extern i independent que supervisi les actuacions dels agents, com demanaven entitats com Irídia o Amnistia Internacional. ERC també recull en les conclusions la necessitat de crear una oficina que doni suport i atenció a aquelles persones que hagin estat víctimes de vulneracions dels drets humans o la creació d'uns protocols de recopilació i publicació de dades per combatre les identificacions amb biaix etnoracial. Informa Carme Rocamora.

 11:19 
Pep Guardiola renova amb el Manchester City fins al 2025

Pep Guardiola seguirà a Manchester almenys fins al 2025. L'entrenador català ha renovat amb el City per a dues temporades més i arribarà com a mínim a nou temporades entrenant als citizens, equip al qual va arribar al 2016. Des de llavors, ha guanyat 4 lligues angleses i diverses copes malgrat que encara no ha pogut aconseguir una Champions League.

 11:03 

 10:32 
Vergés reivindica el Parlament com el "baluard de la democràcia" després de l'absolució de Torrent i la mesa del Parlament

L'absolució de l'expresident del Parlament i actual conseller d'Empresa, Roger Torrent, i de la resta de membres de la mesa, s'ha produït en paral·lel a l'inici del ple del Parlament d'aquesta setmana. Ha estat la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, que ha anunciat des de l'hemicicle la decisió del TSJC. "Han estat víctimes per exercir drets", ha assegurat Vergés, que ha reivindicat el Parlament com el "baluard de la democràcia al país". També ha demanat aturar la judicialització de la política i ha enviat una abraçada als membres de la mesa absolts. Bona part de l'hemicicle ha celebrat l'anunci, que ha rebut els aplaudiments de la bancada d'ERC, Junts, la CUP, els comuns i d'alguns diputats del PSC. Informen Oriol March i Carme Rocamora.

 10:11 
Elena demana "fugir de la confrontació estèril" dels que volen utilitzar la seguretat "en funció dels interessos electorals"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha apostat per "fugir de la confrontació estèril" d'aquells partits que volen utilitzar la seguretat "en funció dels interessos electorals". Ho ha dit durant la sessió de control al Govern que se celebra aquest matí al Parlament, en un ple on també es debatrà i votarà la seva reprovació a proposta del PSC. Elena ha reivindicat una política d'Interior marcada per "més efectius, presència i coordinació", ha reivindicat que "l'ordre és d'esquerres", i ha expressat que és imprescindible l'increment de mitjans perquè "durant masses anys" no hi ha hagut promocions de Mossos d'Esquadra. Informen Oriol March i Carme Rocamora.

 09:58 

 09:51 
Serret acusa Junts de fer "polèmica simple i barata" per la cancel·lació de l'acte sobre el 17-A

La consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha carregat aquest dimecres contra Junts per fer "polèmica simple i barata" contra les decisions del seu departament. Així ho ha dit durant la sessió de control al Govern, després que el diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas hagi retret a l'executiu la suspensió d'un acte de la delegació del Govern a la Unió Europea sobre els atemptats del 17-A. Serret ha explicat que van cancel·lar l'esdeveniment perquè van decidir que el primer acte que s'havia de fer era per presentar el nou delegat de la Unió Europea, després de la sortida de Junts de l'executiu: "Amb el canvi al capdavant del Govern, com és normal, es va fer un replantejament", ha exposat la consellera, que ha assegurat que les línies estratègies del seu departament són treballar amb "rigor, credibilitat i reputació". Informen Oriol March i Carme Rocamora.

 09:37 
Gerard Figueras renuncia a encapçalar la llista de Junts a Vilanova i la Geltrú a les municipals

El recent exsecretari d’acció Exterior i de la Unió Europea de la Generalitat, Gerard Figueras, ha renunciat a ser el cap de llista de Junts a Vilanova i la Geltrú a les eleccions municipals del pròxim mes de maig. Figueras ha comunicat aquesta decisió a la coordinadora local del partit per motius personals i professionals, segons ha avançat Eix Diari i han confirmat fonts de Junts a l’ACN. Va ser l’únic candidat a les primàries que es van celebrar a mitjans de maig i Junts el va proclamar alcaldable un mes després. Davant la seva renúncia, la coordinadora local de la formació ha acordat unànimement proposar com a cap de llista el regidor Jaume Carnicer.

 09:25 
La mesa del Parlament torna a rebutjar la suspensió de Jové i Salvadó proposada per Cs

La mesa del Parlament ha tornat a rebutjar aquest dimecres la suspensió dels diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó després que el TSJC hagi decidit obrir judici oral contra ells pels preparatius de l'1-O. La mesa, reunida el dimarts, ja va rebutjar la suspensió que demanava Vox, i aquest dimecres s'ha tornat a reunir i ha rebutjat la petició feta per Cs amb els vots contraris d'ERC, Junts i la CUP, mentre que el PSC s'ha abstingut. L'escrit de Cs demanava que se'ls apliqués l'article 25.4 del reglament, que estipula la suspensió dels diputats a qui s'obri judici oral per delictes vinculats a la corrupció. Jové i Salvadó estan processats per desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i revelació de secrets.

 09:14 
El Govern insisteix que continua tramitant la planificació del Hard Rock "de manera solvent i seriosa"
El conseller de Territori, Juli Fernández, ha assegurat aquest dimarts que el Govern continua treballant en la tramitació per a la planificació del Hard Rock, amb els canvis que exigeixen també els informes desfavorables. "El Govern treballa de manera solvent, seriosa i exigent amb la modificació del PDU", ha dit durant la sessió de control a l'executiu, després que el diputat del PSC Rubén Viñuales hagi acusat el Govern de treballar amb improvisació i hagi preguntat sobre un manifest signat recentment per càrrecs d'ERC en contra del projecte. El conseller de Territori ha insistit que treballen per donar "la millor resposta" i sent exigents amb la planificació. Informen Oriol March i Carme Rocamora.

 08:17 
El terrassenc Caye Casas estrena aquest dimecres la pel·lícula «La mesita del comedor» al Festival de Tallinn a Estònia

La mesita del comedor, segon llargmetratge del cineaste català Caye Casas després de Matar a Dios, s’estrena aquest dimecres al Festival de Tallin a Estònia. El film forma part de la secció a competició Rebels with a Cause d’aquest certamen. Els passis es faran aquest dimecres i aquest dissabte, amb la presència del seu director, dels productors Norbert Llaràs i María José Serra, i de la directora d’art Cristina Borobia. El Festival de Tallin també ha programat altres pel·lícules amb accent català com Alcarràs, Las niñas, Suro, El suplente o Venus.

 08:14 
Almenys 13 ferits després de l'explosió de dues bombes a parades d'autobús a Jerusalem

Dues bombes han detonat a Jerusalem a primera hora del matí d'aquest dimecres. Segons informa la policia d'Israel, les dues detonacions s'han produït a dues parades d'autobús ubicades a les entrades per carretera de la ciutat. Almenys hi ha 13 persones ferides, dues de les quals es troben en estat greu. La primera explosió s'ha produit a primera hora del matí (hora local) a l'entrada del barri de Givat Shaul. En aquella zona hi hauria onze persones ferides, segons les agències de notícies locals. Mitja hora després una segona explosió s'ha produït al barri de Ramot, una altra de les vies d'entrada a Jerusalem. Es desconeix per ara les causes i els motius de les detonacions, però les autoritats d'Israel treballen amb una investigació concreta: haurien situat dues motxilles explosives a les parades d'autobusos.

 07:25 
Un terratrèmol de magnitud 5,9 sacseja el nord-oest de Turquia

Un terratrèmol de magnitud 5,9 en l'escala Richter ha sacsejat Turquía la matinada d'aquest dimecres. Concretament, a la província turca de Duzce, a uns 200 quilòmetres a l'est d'Istanbul. A primera hora del matí, el govern turc ha comptabilitzat almenys a 35 persones. Al voltant de les 4.30 hores de la matinada (hora local), un sisme ha afectat el nord-oest del país, amb un hipocentre situat a deu quilòmetres, i s'ha pogut percebre a les ciutats d'Istanbul i Ankara, segons ha informat el Centre Sismològic Euromediterrani. Segons ha detallat el Ministeri de Sanitat de Turquia, encapçalat per Fahrettin Koca, 35 persones han resultat ferides després del tremolor, dels quals un es troba en estat greu. La majoria dels ferits es trobaven a Duzce, una altra víctima a Istanbul, una més a Zonguldak i una última a Bolu.

 22:37 

 19:52 

 19:44 

La jutgessa del Barçagate processa Bartomeu i Masferrer per presumptes injúries a Jaume Roures

La titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que investiga el cas del Barçagate, ha processat l'expresident del FC Barcelona Josep Maria Bartomeu i el seu ex-cap de gabinet Jaume Masferrer per presumptes injúries i calúmnies contra el president de Mediapro, Jaume Roures, han explicat a Europa Press fonts jurídiques. En un comunicat aquest dimarts, Mediapro explica que la jutgessa els ha processat per la seva presumpta vinculació amb els perfils de Twitter i de Facebook "Jaume, un film de terror", "des dels quals es calumniava i es difamava" Roures.

 19:38 

El govern espanyol s'oposa «amb rotunditat» al topall al preu del gas proposat per la Comissió Europea

El govern espanyol s'oposarà "amb contundència, amb rotunditat" al topall de 275 euros el MWh proposat aquest dimarts per la Comissió Europea (CE) per al gas natural. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha expressat en aquests termes en una compareixença al Senat. Ribera ha anat més enllà i ha advertit la CE que per marcar aquesta referència "és millor no fer absolutament res". L'organisme europeu ha suggerit que el límit només s'activi sota una sèrie de supòsits i es desactivi de forma automàtica si la situació al mercat es normalitza. L'objectiu és prevenir episodis amb importants pics en els preus energètics i evitar disrupcions al mercat, així com assegurar el subministrament energètic al conjunt de la Unió Europea.

 19:14 
Els eurodiputats de Junts exigeixen a Metsola "un aclariment immediat" sobre la situació de les seves actes

Els eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han exigit a la presidenta del Parlament Europeu, Robert Metsola, "un aclariment immediat" sobre la situació de les seves actes, després que aquest dimarts hagi transcendit una notícia on s'assegurava que la mateixa Eurocambra tenia intenció de retirar-los les credencials. En una carta enviada a Metsola, els tres eurodiputats de Junts han defensat que el Parlament Europeu mai ha qüestionat la seva condició d'eurodiputats –de fet, recorden que el mateix Comitè d'Afers Jurídics els va reconèixer- i demanen poder reunir-se amb Metsola al llarg dels pròxims mesos per discutir la situació.

 18:42 
El Sindicat de Llogateres adverteix que el pacte pel topall del 2% de l'IPC no limitarà el preu dels lloguers

El Sindicat de Llogateres adverteix que el pacte de Bildu amb el govern de PSOE-Unides Podem per donar suport als pressupostos generals de l'Estat a canvi que es prorrogui un any la limitació del 2% d'augment de l'IPC en els contractes de lloguer, entre altres acords, no frenarà els preus de l'habitatge. "No limitarà ni baixarà els preus reals", apunta en un comunicat la plataforma. Tot seguit recorda que això només serveix perquè no hi hagi pujades desorbitades dins del contracte vigent, però que la manca de regulació de lloguers segueix permetent que la renovació de qualsevol contracte dispari els preus, com està succeint els darrers mesos a Barcelona. Davant d'això, el sindicat d'inquilins reclama anar més enllà i congelar els preus del lloguer i contemplar la pròrroga obligatòria davant la finalització dels contractes.


 

 18:43 

 17:26 

 17:04 
Borràs critica que "els que van aplicar" el reglament per suspendre-la ara votin en contra de fer-ho amb Jové i Salvadó: "Misteris del partidisme institucional"

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha criticat que "els que van aplicar" l'article 25.4 del reglament del Parlament que la va suspendre com a presidenta de la cambra "sense cap informe previ dels lletrats, de forma automàtica, fraudulenta i irregular" ara "hi han votat en contra o s'han abstingut" de fer-ho amb els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. "Misteris del partidisme Així mateix, Borràs ha expressat a Twitter que l'aplicació "automàtica" de l'article és una "aberració democràtica" i ha defensat el vot en contra del seu partit a l'aplicació. "Sí, l'1 d’octubre vam fer un referèndum, vam votar i això no és delicte", ha afegit.

 16:37 
Metsola assegura que l'Eurocambra continua estudiant l'informe de la JEC sobre les actes dels eurodiputats catalans

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha assegurat aquest dimarts que continua estudiant l'informe de la Junta Electoral Central (JEC) sobre les actes dels eurodiputats catalans als quals no se'ls han pogut validar les credencials. No obstant això, Metsola ha reiterat que l'Eurocambra encara no ha pres cap decisió en relació amb aquesta qüestió, "ni forma ni informal". La resposta de la dirigent arriba després que aquest dimarts el diari 'El Mundo' hagi publicat una notícia assegurant que els serveis jurídics de l'Eurocambra s'estarien preparant per retirar l'acte als eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comí i Clara Ponsatí, i a l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, en línia amb allò que defensa JEC.

 15:42 
La Unió Europea aprova exigir un mínim del 40% de dones a les direccions de les grans empreses

L'Eurocambra ha aprovat aquest dilluns la directiva per garantir un mínim de presència de dones en els llocs directius de les grans empreses. Concretament, les noves regles fixen una quota d'almenys el 40% de dones en els llocs directius no executius de grans companyies a partir del juny del 2026. En el cas dels llocs directius executius, la xifra es rebaixa fins al 33%. La directiva europea preveu que les companyies hagin d'informar de l'equilibri de gènere i els seus plans per aconseguir els objectius. A més, la directiva preveu multes per a les companyies que no compleixen les xifres fixades. L'exigència no s'aplica en el cas de les empreses de menys de 250 treballadors.

 14:27 

 14:23 
Feijóo afirma que l'executiu del PSOE i Unides Podem és un "gran govern" per a "independentistes, populistes, okupes i agressors sexuals"

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat amb duresa contra l'executiu de Pedro Sánchez. El dirigent popular ha afirmat que el del PSOE i Unides Podem és un "gran govern" per a "independentistes, populistes, okupes i agressors sexuals". " El govern central està sent un gran govern, però no per als espanyols sinó per a les minories independentistes i populistes. També per a malversadors. Per als okupes, contra els que no és capaç d'actuar. I per als agressors sexuals", ha expressat Feijóo en un esmorzar informatiu amb el seu successor a la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda.

 13:56 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació