Dijous, 1 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 11:25 
Marlaska defensa que Espanya és una «democràcia plena» i que el CNI actua «dins la legalitat»

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha rebutjat que el CNI estigui qüestionat per la investigació interna que s'ha anunciat després de conèixer-se el presumpte espionatge a 63 líders independentistes catalans i no veu en risc l'aprovació del decret de mesures contra els efectes de la guerra que dijous se sotmet a votació al Congrés. Tanmateix, ha volgut deixar clar que Espanya és "una democràcia plena" i que el Govern central, en la seva actuació, aplica sempre la llei. També ha assenyalat que l'executiu espanyol donarà les explicacions oportunes dins el principi de transparència, dins les possibilitats que marca la llei.

 11:25 
Marlaska defensa que Espanya és una «democràcia plena» i que el CNI actua «dins la legalitat»

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha rebutjat que el CNI estigui qüestionat per la investigació interna que s'ha anunciat després de conèixer-se el presumpte espionatge a 63 líders independentistes catalans i no veu en risc l'aprovació del decret de mesures contra els efectes de la guerra que dijous se sotmet a votació al Congrés. Tanmateix, ha volgut deixar clar que Espanya és "una democràcia plena" i que el Govern central, en la seva actuació, aplica sempre la llei. També ha assenyalat que l'executiu espanyol donarà les explicacions oportunes dins el principi de transparència, dins les possibilitats que marca la llei.

 10:46 
La Comissió Europea es va reunir amb Societat Civil Catalana tot i que el codi de conducta prohibeix als comissaris rebre entitats no registrades

La Comissió Europea va rebre Societat Civil Catalana sense que estigués inscrita al Registre de Transparència de la Unió Europea. El desembre del 2021 el comissari de Justícia, Didier Reynders, es va reunir amb l'entitat antiindependentista, que no es va registrar fins a finals de gener del 2022. El codi de conducta intern prohibeix als comissaris reunir-se amb organitzacions que no estiguin registrades. Els eurodiputats de Junts van alertar sobre aquest fet en una pregunta europarlmentària, però Brussel·les ha esquivat la qüestió. En la resposta enviada el passat divendres, la CE assegura que apliquen "alts estàndards de transparència en els contactes amb representants d'interès". Tot i això, no menciona els requisits del codi de conducta.

 09:27 

 09:20 
Vilagrà, sobre la resposta del govern espanyol al Catalangate: "Sánchez no es pot amagar més"

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha exhibit el malestar del Govern per les explicacions "insuficients" de l'executiu espanyol pel cas d'espionatge a una seixantena de dirigents independentistes. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Vilagrà ha demanat a Pedro Sánchez que actuï de forma decidida: "Sánchez no es pot amagar més". Vilagrà, que ahir es va reunir amb el ministre Félix Bolaños al Palau de la Generalitat, ha recordat que el president espanyol ha de ser conscient de la gravetat de la crisi: "Suposo que ja sap que té una crisi de mantingut sideral". Vilagrà ha insistit que Sánchez s'ha de reunir amb Pere Aragonès i ha tornat a advertir que el suport parlamentari d'ERC al govern espanyol queda congelat. "Moltes de les dinàmiques amb el govern espanyol es trenquen", ha afirmat. "Fins que no hi hagi decisions contundents, no ens podem asseure a negociar res més", ha afegit.

 08:48 
El president de Castella i Lleó felicita Macron per frenar l'extrema dreta mentre governa amb Vox

El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha felicitat Emmanuel Macron per haver frenat l'extrema dreta a França, mentre ell mateix governa amb Vox. "El seu triomf representa la moderació i el diàleg, així com la defensa i el valor de la Unió Europea", ha assegurat en un missatge a Twitter. El líder popular va ser investit fa unes setmanes com a nou president de la comunitat autònoma amb els vots de l'extrema dreta de Vox, amb qui també compartirà executiu, sent el primer cop que la formació ultra entra en un govern a l'Estat.

 08:38 
Bolaños assegura que el govern espanyol podrà constituir la comissió de secrets oficials per auditar el CNI i rebutja dimissions pel "Catalangate"

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha insistit aquest dilluns que el govern espanyol està "totalment compromès" per aclarir el cas d'espionatge a una seixantena de dirigents independentistes. En una entrevista a El món a RAC1, Bolaños ha defensat les mesures anunciades després de la reunió de diumenge amb la consellera Laura Vilagrà i ha assegurat que la comissió de secrets oficials del Congrés es constituirà perquè el CNI ofereixi explicacions als grups parlamentaris. Per constituir la comissió calen un mínim de 210 vots a la cambra baixa. "Tots els representants dels partits podran accedir a informació per esclarir els fets", ha afirmat el ministre, que ha descartat dimissions pel Catalangate. "No hem de prejutjar res. Hem d'obrir finestres i portes", ha recalcat Bolaños. "No tenim res a ocultar", ha reblat. Sobre la reunió amb el Govern de la Generalitat, en la qual Vilagrà va titllar la resposta espanyola d'insuficient, el ministre ha considerat la trobada com a "útil". "Hem pres mesures perquè es puguin esclarir els fets de veritat", ha expressat.

 08:30 

 07:56 
Primers problemes a l’R4 i R8 per les noves freqüències

Els trens de l’R4 circulen amb 10 minuts de retard a primera hora del matí, avui que s’han iniciat les noves freqüències, amb menys trens i canvis d'horaris en algunes línies a causa de les obres. També hi ha problemes a Martorell, on els usuaris han d’agafar un bus fins a Rubí.

 07:29 
Les portades

Les eleccions franceses i la trobada entre Vilagrà i Bolaños monopolitzen el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:04 

 23:30 
El Liceu va patir un atac informàtic que ha deixat al descobert noms, correus i DNI

El Gran Teatre del Liceu va patir un atac informàtic el passat 28 de març. Pirates digitals van poder extreure dades personals d'algunes bases de dades del teatre de la Rambla, sobretot noms, cognoms, correus electrònics i, en alguns casos, DNI. Segons ha avançat el Tot Barcelona aquest diumenge al vespre, la institució ha enviat un correu als seus clients per informar-los de la situació i suggerir precaucions de seguretat. Afortunadament, l'atac no va aconseguir penetrar en totes les bases de dades del Liceu, ja que la institució té instal·lades barreres de seguretat.

 23:14 

 22:23 

 21:45 

 21:22 

 20:21 

 19:46 
Carlos Alcaraz guanya el trofeu Conde de Godó de Barcelona

El tenista Carlos Alcaraz ha guanyat aquest diumenge a la tarda el trofeu Conde de Godó. En poc més d'una hora, el murcià s'ha imposat al també espanyol Pablo Carreño (6-2 i 6-2) aconseguint així el seu primer trofeu al Barcelona Open Banc Sabadell. Es tracta el quart trofeu de la seva carrera i la victòria el situa a partir d'aquest dilluns dins del TOP10 del rànquing ATP, concretament a la novena posició.

 18:59 
La participació en les eleccions franceses és la més baixa dels últims 50 anys

Noves dades de la participació en la segona volta de les eleccions franceses que se celebren aquest diumenge 24 d'abril i enfronten Emmanuel Macron i Marine Le Pen. Les dades de les 17 hores marquen una participació del 63,23%, xifra que no es veia des del 1969. De fet, els darrers comicis han tingut participacions fins a deu punts més altes: 65,30% el 2017, 71,96% el 2012, 75,11% el 2005 i 67,62 el 2002.

 18:38 

 18:17 
L'ANC celebra 10 anys a Vic amb una "megaEstelada" humana a la plaça Major

L'Assemblea Nacional Catalana celebra aquest diumenge els seus 10 anys a Vic. En un acte que se celebra a la plaça Major de la capital d'Osona, els assistents estan cridats a construir una "megaEstelada" humana. La participació no ha estat massiva i les barres grogues i vermelles no s'han acabat de formar.

 16:40 

 16:37 

 16:35 

 14:17 
Nova manifestació a Barcelona contra la guerra d’Ucraïna dos mesos després

Unes 300 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest diumenge pel centre de Barcelona contra la guerra d’Ucraïna just quan es compleixen dos mesos des que Rússia va començar la invasió. La protesta, convocada per la Plataforma Aturem la Guerra, ha començat a plaça Universitat i ha acabat a plaça Sant Jaume. Durant la manifestació s’han sentit consignes contra l’enfrontament bèl·lic com “ni Putin, ni OTAN, deixeu-nos en pau”. La portaveu de la plataforma Roser Palol ha dit que ha intentat en va que a la protesta s’hi sumés la comunitat ucraïnesa, que s’ha concentrat a plaça Catalunya per demanar ajuda internacional per defensar-se. “No estan d’acord amb el nostre manifest perquè som contraris a l’enviament d’armes”, ha resumit.

 13:49 

 13:25 

 12:09 
La participació en les eleccions franceses se situa en el 26,4% al migdia, un punt per sobre que a la primera volta

Ja hi ha dades de la participació en la segona, i definitiva volta, de les eleccions a França. A les 12 del migdia d'aquest diumenge, la participació és del 26,4%, un punt per sobre de l'obtingut a la primera volta dels comicis, ara fa dues setmanes.

 

 11:04 

 10:56 
Junqueras rebaixa la trobada Vilagrà-Bolaños: "No ens conformem amb gestos, volem assumpció de responsabilitats"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha rebaixat la trobada a Palau entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, pel Catalangate. "Ni ERC, ni el conjunt de la societat catalana, volem ni ens conformem amb gestos, perquè és una qüestió d'assumpció de responsabilitats", ha assenyalat Junqueras en una entrevista dominical a 'La Vanguardia'. El president d'ERC també considera que l'independentisme ha estat víctima d'un espionatge "que els ministres del PSOE han permès".

 10:45 
El número 2 de Sánchez, Félix Bolaños, arriba al Palau de la Generalitat

​El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ja és al Palau de la Generalitat per reunir-se amb Laura Vilagrà, la seva homòloga catalana, i abordar el Catalangate.

 10:21 

 09:38 

 09:37 

 09:10 

 08:33 

 07:59 

 07:57 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades avui per les eleccions franceses i la diada de Sant Jordi.

 20:30 
Entra a presó el presumpte autor de la brutal violació de la menor d'Igualada

El jutge que porta el cas de la brutal violació que va partir una menor a la sortida d'una discoteca de l'Anoia, ha decidit enviar a presó al presumpte autor dels fets. El sospitós, que passava avui a disposició judicial, s'ha negat a declarar després de passar 48 hores en dependències policials. 

 20:09 
Representants dels Estats Units visitaran Kíiv aquest diumenge per primera vegada des de l'esclat de la guerra

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski ha anunciat en una roda de premsa aquest dissabte que els alts representants dels Estats Units, Anthony Blinken, secretari d'Estat i Lloyd J. Austin III, i el secretari de defensa visitaran Kíiv aquest diumenge per "parlar sobre l'assistència militar que necessiten les tropes ucraïneses". Encara no hi ha hagut confirmació oficial de la informació ni per part del Departament d'Estat dels Estats Units ni del Pentàgon, que, de fet, havia dit que el secretari de defensa viatjaria a Alemanya la pròxima setmana per parlar sobre el conflicte.

 16:57 

 14:45 

 14:07 

 12:42 

 12:29 

 10:32 
Llibreters i floristes es preparen per a una diada passada per aigua, almenys en les primeres hores

El centre de Barcelona comença a tenir vida. Llibreters i floristes posen a punt les seves parades per al dia de Sant Jordi després de dos anys de pandèmia. La pluja, però, amenaça i ningú s'ha oblidat els plàstics protectors. 

 10:32 

 09:57 
Yolanda Díaz diu que Colau «té molt clar» que tornarà a ser candidata a l’alcaldia de Barcelona

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest dissabte que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "té molt clar" que tornarà a ser candidata a l’alcaldia. "Ella sí que té molt clar que seguirà gestionant aquesta ciutat. Estic desitjant que comenci aquesta campanya perquè per suposat l’acompanyaré quan ella disposi i ho vulgui", ha remarcat a Catalunya Ràdio, on ha afegit que farà el possible perquè Barcelona "segueixi estant en mans d’una dona que l’ha transformat, que és ecologista i feminista". D’altra banda, Díaz ha afirmat que el president Pedro Sánchez està "absolutament compromès" amb la transparència sobre el Catalangate.

 22:09 
Ciutadans justifica espiar independentistes: "Qualsevol estat té dret a defensar-se si s'agredeix el seu sistema constitucional"

Ciutadans ha justificat aquest divendres a la tarda el presumpte espionatge del 'Catalangate': "Qualsevol estat davant d'una agressió al seu sistema constitucional té el dret a defensar-se", ha assegurat Carlos Carrizosa davant la caseta dels taronges a la Fira d'Abril de Barcelona. "Jo no dic que hagi passat, però també dic que, si això hagués passat, no dubto que estaria dins la llei i dins les funcions del CNI". En termes similars s'ha expressat Marta Bosquet, companya de partit de Carrizosa i presidenta del Parlament andalús: "Els serveis d'intel·ligència han de fer la seva feina. I davant l'existència de pròfugs perseguits per haver comès possibles irregularitats o actes delictius, l'Estat ha d'obrar de la manera que sigui necessària".

 17:39 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació