Divendres, 2 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:26 
L'Audiència Nacional rebutja reobrir la investigació de la Kitchen i manté fora de la causa a de Cospedal

La sala penal ha rebutjat reobrir la investigació de la Kitchen i manté l'arxivament de la causa per a l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit Ignacio López de Hierro. L'Audiència Nacional ha desestimat tots els recursos contra la decisió del magistrat Manuel García Castellón de tancar la instrucció. Entre les persones que sí considera que han de ser jutjades està l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, l'exsecretari d'Estat de seguretat Francisco Martínez o l'exdirector adjunt operatiu de la Policia Nacional Eugenio Pino. 

 14:52 

 14:38 
Wallbox inaugura la seva nova fàbrica a Barcelona per produir un milió de carregadors el 2025 i crear 500 nous llocs de feina

L'empresa catalana de carregadors elèctrics Wallbox ha inaugurat aquest dimecres la seva nova fàbrica de la Zona Franca de Barcelona. La factoria donarà feina a unes 500 persones quan estigui a ple rendiment i està previst que arribi a produir un milió d'aparells de recàrrega l'any 2025. La cita ha reunit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i a la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, en plena polèmica política pel cas de suposat espionatge "Catalangate". Inicialment, estava previst que també hi fos present el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui finalment ha viatjat a Màlaga per visitar un punt de rebuda de refugiats ucraïnesos. Wallbox, empresa que cotitza a la borsa de Nova York des de la tardor de l'any passat, ha invertit nou milions d'euros en aquesta factoria que ocupa 16.800 metres quadrats. Aquest punt de producció se suma als que la firma ja té a Sant Andreu de la Barca i a la Xina.

 14:31 
Junqueras, a La Sexta: "On és el límit? Ningú té la garantia que no és espiat"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, víctima de l'espionatge de Pegasus, s'ha mostrat indignat per l'escàndol destapat per CitizenLab i The New Yorker en una entrevista a La Sexta. "On és el límit? Ningú té la garantia que no és espiat", ha dit, i ha assegurat que encara falten molts detalls per conèixer sobre aquests fets. Junqueras ha recordat que l'espionatge massiu afecta moltes persones, no només polítics sinó també advocats, activistes o polítics. "És possible que ja s'estiguin utilitzant alguns altres instruments i estiguin escoltant les nostres converses", ha dit.

 14:19 

 14:04 
El Parlament votarà en el proper ple un posicionament i les accions legals contra el cas d'espionatge

El Parlament votarà en el proper ple un posicionament sobre el cas d'espionatge polític que afecta una seixantena de líders independentistes, entre ells 25 diputats o exdiputats, i les accions legals que s'impulsaran des de la cambra. La mesa ha acordat aquest dimecres encarregar als serveis jurídics "quina és la millor forma" per acompanyar les persones afectades, ja sigui presentant una denúncia des de la institució, acompanyant les querelles que es presentin o instant la Fiscalia a investigar el cas. Aquesta fórmula és la que recollirà el posicionament que es sotmetrà a votació del ple via petició de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, o a petició dels grups. De moment, ERC, Junts, la CUP i els comuns han tancat files amb aquesta acció. Informa Sara González

 13:43 

 13:12 

 12:15 

 11:59 

 11:56 

 11:52 
Robles nega cap actuació il·legal d'espionatge i retreu aragonès que acusi sense proves el CNI

La ministra de Defensa, Margarita Robles ha negat aquest dimecres que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) –que depèn del seu ministeri- hagi fet cap operació il·legal d'escolta i espionatge als polítics independentistes. En una entrevista al '24 horas' de TVE, Robles ha posat en dubte l'informe de Citizen Labs, a qui s'ha referit com "una ONG", i ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que acusi sense proves els serveis d'intel·ligència espanyols, perquè "estem en un estat de dret i no es poden fer aquestes imputacions" a un organisme –ha dit- que per Llei "no es pot defensar". "El CNI compleix amb la legalitat i les imputacions s'han de fer amb un mínim de fonament i material probatori", ha dit.

 11:51 

 10:23 
L'exdirector del CNI no confirma ni desmenteix l'espionatge massiu a l'independentisme català

L'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán ha assegurat aquest dimecres que no pot "confirmar ni desconfirmar" l'ús de la tecnologia Pegasus per part del CNI per espiar l'independentisme català. En declaracions a TVE ha afirmat que ell no pot ni tan sols "parlar de la qüestió". "Hi ha una llei clara que diu que el CNI no pot parlar ni dels seus mitjans, ni dels seus procediments ni de les relacions amb tercers" i per tant "si parlés d'això conculcaria la llei". Sanz Roldán va ser director del CNI entre 2009 i 2019, i per tant part de les escoltes que ha posat al descobert Citizen Lab s'haurien produït durant el seu mandat.

 10:01 
El CNI va comprar Pegasus amb l'argument que estava destinat a espiar a l'estranger

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va adquirir el sistema d'espionatge Pegasus en la primera meitat de la passada dècada per un cost inicial de sis milions d'euros, segons El País, que cita fonts pròximes als serveis d'intel·ligència espanyols. L'argument que hauria utilitzat el CNI per comprar el programari de l'empresa israeliana NSO amb el qual s'ha espiat una seixantena de polítics, advocats i membres de la societat civil catalana és que estava destinat a utilitzar-lo a l'estranger. Les mateixes fonts argumenten que per espiar a Espanya el CNI no necessita Pegasus, ja que el Tribunal Suprem pot autoritzar la intervenció de comunicacions.

 09:37 

 09:28 

 08:48 

 08:44 
Borràs demana les dimissions de Pedro Sánchez i els ministres Marlaska i Robles

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, considera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha de dimitir pel cas d'espionatge a líders independentistes. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha demanat també la dimissió dels ministres Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles. També ha defensat que hi hagi "conseqüències polítiques" i ha avalat que es congelin les relacions amb la Moncloa. Borràs ha volgut afegir que hi ha d'haver conseqüències polítiques "més enllà" de congelar les relacions amb la Moncloa: "No s'entendria que les coses fossin com ara". 

 08:24 
Salut demanarà la retirada del passaport Covid al govern espanyol

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, demana prudència amb la mascaretes, avui que s’han suprimit de la majoria d’espais tancats, i demana aplicar el sentit comú. 

El conseller també ha anunciat, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, que demanarà al govern espanyol la retirada del certificat digital Covid.

 07:30 

 07:24 

 07:03 

 22:22 
Barcelona farà informes de gestió del trànsit per analitzar la congestió al túnel de Glòries

L'Ajuntament de Barcelona elaborarà informes de gestió del trànsit per analitzar els problemes de circulació que s'han generat els primers dies d'entrada en funcionament total del túnel de Glòries. La Comissió d'Urbanisme ha aprovat aquest dimarts la proposta del Partit Popular, que ha comptat amb el vot favorable de tots els grups a l'oposició i l'abstenció de Barcelona en Comú i el PSC. Els populars consideren que l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, ha "fracassat" en la gestió de la mobilitat de la ciutat, ja que des de la inauguració del túnel les cues per entrar a Barcelona "han empitjorat". El PP ha lamentat que els informes no s'hagin fet abans de posar en funcionament la nova infraestructura.

 21:31 

 21:25 

 21:25 

 21:25 

 19:36 
La Comissaria d’Investigació Criminal dels Mossos tanca files el Dia de les Esquadres i obvia els cessaments del gener

La Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) dels Mossos d’Esquadra ha tancat files aquest dimarts en la celebració del Dia de les Esquadres i ha obviat la polèmica del cessament del seu cap, el comissari Toni Rodríguez, a principis del mes de gener. El substitut de Rodríguez, l’actual cap de la comissaria, Ramon Chacon, no n’ha fet cap referència en el seu discurs, en el que ha lloat el paper de la divisió d’investigació i ha marcat tres reptes pel futur: tenir més presència en cossos policials internacionals com Europol i Interpol, adaptar-se a la persecució de delictes fets a través de noves tecnologies i millorar la prevenció dels delictes.

 17:05 
Torra exigeix la dimissió de Sánchez i demana a Aragonès que posi fi a la taula de diàleg pel «Catalangate»

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha exigit la dimissió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per l'espionatge a diversos líders independentistes mitjançant el programari israelià Pegasus. En un vídeo difós aquest dimarts, Torra ha responsabilitzat el govern espanyol d'aquest monitoratge del sobiranisme català i ha demanat al president de la Generalitat actual, Pere Aragonès, que "posi punt i final a la farsa de la taula de diàleg". "El govern espanyol no ha signat cap treva amb l'independentisme. Ens han estat espiant mentre s'intentava dialogar", ha deplorat.

 16:57 

 16:44 
Tània Verge critica la "vena masclista rància" de Lambán pel seu comentari sobre els Jocs d'hivern

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha carregat contra la "vena masclista rància" del president de l'Aragó, Jesús Lambán. El cap de l'executiu aragonès ha dit que l'acord del Comitè Olímpic Espanyol (COE) i la "senyoreta" de Catalunya sobre els Jocs d'Hivern 2030 és un insult. D'aquesta manera s'ha referit a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, o a la coordinadora del projecte, Mònica Bosch, presents a les negociacions. "Aquest masclisme ha de deixar de ser normal i és especialment indigne quan qui ho fa és un càrrec públic", ha afegit Verge a través de Twitter. Lambán continua rebutjant l'acord tècnic sobre el repartiment de les proves i està previst que les diferents parts es reuneixin el 25 d'abril.

 15:25 
El Barça instaurarà les entrades nominals als partits d'alt risc per saber qui entra al Camp Nou

El Barça aplica una nova mesura per evitar la invasió d'aficionats rivals al Camp Nou. El president del club, Joan Laporta, ha anunciat aquest dimarts que les entrades per als partits d'alt risc o considerats especials seran nominals. Segons ha detallat el màxim dirigent blaugrana, les entrades sí que es podran cedir, però sempre a una persona que sigui coneguda, amb l'objectiu de saber qui entra a l'estadi. Sobre l'escena viscuda en el partit contra l'Eintracht de Frankfurt, Laporta creu que el club "no és culpable, però sí que el màxim responsable".

 15:10 

 14:47 

 14:32 

 14:07 

 13:38 

 13:27 

 13:06 
Aragonès encapçalarà una reunió extraordinària amb membres del Govern per coordinar la resposta al cas d'espionatge massiu contra l'independentisme

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, liderarà aquest dimarts una reunió extraordinària amb membres del Govern per coordinar la resposta de l'executiu al cas d'espionatge massiu contra l'independentisme. A banda d'Aragonès, hi seran el vicepresident Jordi Puigneró; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; i el secretari general d'Acció Exterior i Govern Obert, Lluís Baulenas. A la sortida, compareixeran Aragonès i Puigneró acompanyats de tots els membres del Govern. Informa Oriol March.
 

 12:49 
Totes les pel·lícules de la saga James Bond passen a Amazon Prime Video

La plataforma Amazon Prime Video ha anunciat avui que la llibreria de pel·lícules de la saga James Bond s'unirà al catàleg sense cost addicional per als membres Prime a partir de l'1 de maig, incloent-hi Sense temps per morir. És a dir, els 25 títols de la saga d'acció més famosa de la història del cinema estaran disponibles de manera íntegra a Amazon. Cap dels films de la saga estava disponible a cap plataforma des de feia mesos, per una qüestió de drets. Ara els ha adquirit Amazon. 

 12:45 
Kíiv serà la ciutat convidada de La Mercè 2023

La Comissió de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat aquest dimarts la proposició del PP perquè Kíiv sigui la ciutat convidada de la Mercè 2023. El tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament, Jordi Martí, ha destacat que és "la primera vegada" que Barcelona convida una ciutat en guerra a la Mercè, i ha defensat que la iniciativa ha de servir per establir un pont cultural entre les dues ciutats. El tinent d'alcalde de Cultura de Kíev, Valentyn Mondryivskyi, que ha comparegut telemàticament a la sessió de la comissió, ha agraït la invitació i l'ha acceptada. També ha expressat el desig que el 2023 hi hagi pau al seu país, i es puguin generar les connexions i intercanvis entre "festivals".

 12:40 

 11:57 
Unides Podem reclama explicacions a Marlaska i una "investigació exhaustiva" per l'espionatge a líders independentistes

Unides Podem reclama al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que doni explicacions i impulsi una "investigació exhaustiva" sobre el cas d'espionatge a líders independentistes, un escàndol que vinculen directament amb la "qualitat democràtica" de l'Estat. "El ministre ha de donar explicacions clares sobre si es disposa d'aquest programa d'espionatge, si s'ha utilitzat i quan. Si ha estat així, Espanya se sumaria a la trista llista de països com Hongria i Polònia, on es vulnera el dret a la informació", ha assegurat la diputada dels comuns Aina Vidal. Segons la dirigent, cal esbrinar si les clavegueres de l'Estat han utilitzat aquest programa d'espionatge més enllà de l'etapa de Jorge Fernández Díaz i que es "depurin responsabilitats". Informa Sara González

 12:07 

 11:48 

 11:36 
Kíiv, ciutat convidada a la Mercè 2023

La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una proposta del grup municipal del PP perquè Kíiv sigui la ciutat convidada de la Mercè el 2023. El tinent d’alcaldia de Cultura de la capital ucraïnesa ha intervingut telemàticament durant la comissió per acceptar la invitació, tot desitjant que el'any vinent hagi acabat la guerra al seu país. Aquest any, la ciutat convidada és Roma, amb la qual ja ha començat la feina per preparar la col·laboració d’aquest mes de setembre.

 11:26 
Pedro Sánchez volarà "aviat" a Kíiv per conversar amb Zelenski

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, volarà a Kíiv, on es trobarà amb el seu homònim ucraïnès, Volodímir Zelenski. Segons han informat fonts de la Moncloa, el viatge serà "aviat", però han evitat donar més detalls per "raons de seguretat". De fet, aquest dilluns el cap de l'executiu ja havia informat que Espanya reobriria l'ambaixada a la capital ucraïnesa com a "mostra de suport" amb el poble davant la guerra de Putin. 

 11:07 

 10:56 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació