Divendres, 2 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 14:15 

 14:09 

 14:05 

 13:54 
El Govern engega el període de consulta pública per fer una normativa pròpia per regular la caça

El Govern ha engegat el període de consulta pública prèvia a la redacció d'un projecte de decret per regular l'activitat cinegètica a Catalunya, amb la finalitat de conèixer l'opinió de les persones i les organitzacions més representatives potencialment afectades. Segons l'executiu, a través de la consulta es podrà difondre els objectius de la norma, els problemes que es pretén solucionar i les possibles solucions. Catalunya de moment no té una normativa pròpia de caça i actualment s'aplica de forma supletòria la Llei de l'Estat 1/1970 de caça i el decret 506/1971 que la desenvolupa. Segons el Govern, aquestes normes han quedat "desfasades" i "no donen resposta a nous àmbits de gestió que no tenen suficient cobertura legal.

 13:44 
La CUP titlla de "barbaritat" l'acord parlamentari per la llengua i insta Junts a abandonar el pacte que s'ha de votar al Parlament

La CUP ha tornat a carregar contra l'acord parlamentari per blindar la immersió i respondre a la sentència del 25% de castellà a l'escola, firmat inicialment per ERC, Junts, el PSC i En Comú Podem. Els anticapitalistes, molt crítics amb la reforma de la llei de política lingüística, han considerat que el pacte és una "barbaritat" i han instat Junts a desfer-lo, una crida ampliada a la resta de partits firmants. En una roda de premsa al Parlament, la diputada Laia Estrada ha apuntat que l'entesa exhibida per les quatre formacions, ara en fase de debat fins a la votació de finals d'abril a la cambra catalana, posa en perill el consens per la immersió i aguditza l'amenaça de la segregació escolar.

 13:42 
La CUP reclama que la conselleria de Salut destini un 25% del seu pressupost a l'atenció primària: "No hi ha una voluntat real d'enfortir-la"

La CUP ha denunciat aquest dimarts, en roda de premsa al Parlament, que el Govern no ha complert els seus compromisos per al finançament de l'atenció primària. La diputada Laia Estrada ha exigit que el Departament de Salut hi destini un 25% del seu pressupost, tal com figura en el pacte d'investidura entre els anticapitalites i ERC, compromís també defensat per Junts, de qui depèn la conselleria. Estrada ha xifrat en un 17% del pressupost els recursos que Salut aboca ara mateix a l'atenció primària. "No hi ha una voluntat real d'enfortir-la", ha afirmat la diputada, que ha anunciat una campanya de la CUP per "pressionar" el Govern. La formació pretén que les seves assemblees locals teixeixin aliances amb professionals i usuaris dels CAP al territori per obligar l'executiu a "canviar de prioritats". Entre les reclamacions dels anticapitalistes hi figuren que els ciutadans puguin ser atesos en un màxim de 48 hores per visites no urgents, la recuperació d'especialistes als CAP perduts durant la pandèmia i acabar amb els problemes d'"inequitat" en poblacions que han vist reduïts serveis presencials, així com millorar les condicions laborals dels professionals i complir els compromisos d'obres en equipaments.

 13:37 

 13:31 

 12:59 

 12:38 
El Departament d'Economia assumeix la gestió del fons complementari de riscos, fins ara en mans de l'ICF i que el Govern defineix com a "jurídicament impecable"

La conselleria d'Economia assumirà a partir del 2 de maig la gestió íntegra del fons complementari de riscos, el mecanisme que es va posar en marxa per fer front a les fiances del Tribunal de Comptes en la causa per l'acció exterior catalana. Fins ara, aquest fons depenia de l'Institut Català de Finances (ICF), de manera que ara la Generalitat veurà reduïdes les despeses destinades a la comissió de l'entitat. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assenyalat que les decisions adoptades en les últimes setmanes pels tribunals indiquen que el fons és "jurídicament impecable". Informa Oriol March.
 

 12:35 

 12:33 
Ja són 20.134 els refugiats ucraïnesos que han arribat a Catalunya des que va arrencar la invasió russa

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat aquest dimarts que ja són 20.134 els refugiats ucraïnesos que han arribat a Catalunya des que va arrencar la invasió russa. Plaja ha concretat que només un 30% estan acollits gràcies a la xarxa estatal que s'ha posat en marxa per trobar-los un sostre, de manera que la gran majoria han anat a parar en habitatges del seu entorn familiar o més proper. Informa Oriol March.
 

 12:11 
L'ANC convoca manifestacions el 26 i el 28 d'abril davant del Parlament contra l'acord pel català a l'escola

L'ANC ha convocat dues manifestacions el 26 i el 28 d'abril davant del Parlament per protestar contra l'acord pel català a l'escola. Les mobilitzacions coincideixen amb el ple en què està previst que es debati i que es voti la modificació de la llei de política lingüística. Va ser registrada inicialment pel PSC-Units, ERC, Junts i En Comú Podem, i els d'Albert Batet van demanar després congelar l'acord. L'entitat presidida per Elisenda Paluzie adverteix que "fer vehicular el castellà és un autogol intolerable". La modificació de la normativa descriu el castellà com a llengua d'aprenentatge.

 12:08 

 11:52 

 10:56 

 10:03 
Lorena Roldán, nomenada nova portaveu del PPC

Lorena Roldán serà la nova portaveu del PPC. Així ho va aprovar per unanimitat, dilluns al vespre, el comitè executiu del partit. Ho va fer a proposta del president de la formació a Catalunya, Alejandro Fernández. L'exdiputada de Ciutadans incrementarà, així, el seu pes a la formació conservadora, en el marc de la nova etapa que viu el partit en l'àmbit estatal amb el nomenament del gallec Alberto Núñez Feijóo com a president. En una piulada a Twitter, Roldán ha agraït el nomenament: "És un honor poder donar veu a les propostes del partit per a recuperar la Catalunya que mai hauríem d'haver deixat de ser".

 10:01 

 09:20 

 08:58 
Apagat l’incendi d’un magatzem a l’Hospitalet de Llobregat sense ferits

Els Bombers han apagat aquesta nit l’incendi d’un magatzem a l’Hospitalet de Llobregat sense que hi hagi hagut ferits, al carrer de Sort número 34. Els 29 veïns que van ser desallotjats dilluns han pogut passar la nit a casa seva, ja que les finques properes no han patit danys estructurals. Sí que hi ha afectació estructural a l’edifici del magatzem cremat, on hi havia mobles i material divers. A les 2 de la matinada ja s’han anat retirant gradualment les dotacions de Bombers, que van arribar a ser 20, i només s’hi han quedat dues per revisar. El magatzem ha cremat totalment i el sostre ha col·lapsat.

 08:04 

 07:26 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, monopolitzades per l'entrada de Vox al govern de Castella i Lleó.

 07:02 

 00:03 

 00:01 

 22:41 
15 dotacions dels Bombers treballen per apagar un incendi en un magatzem a l'Hospitalet

15 dotacions dels Bombers treballen des de tres quarts de deu de la nit d'aquest dilluns en un incendi que s'ha declarat en un magatzem del carrer de Sort de l'Hospitalet de Llobregat, segons ha informat el cos d'extinció de focs. Les informacions que ofereixen indiquen que la nau crema totalment, i que el sostre ha col·lapsat. Els efectius d'emergències treballen en l'extinció i la protecció dels edificis d'habitatges del costat.

 20:17 

 19:08 
Aragonès, sobre Guillem Agulló: "El seu llegat segueix més viu que mai: sempre antifeixistes"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat que, 29 anys després de l'assassinat de Guillem Agulló, "el seu llegat segueix més viu que mai". "Sempre antifeixistes. Ni oblit ni perdó", ha escrit el cap de l'executiu català a través de Twitter. L'11 d'abril de l'any 1993 un grup de militants de l'extrema dreta va assassinar el jove independentista.

 18:20 

 17:17 

 14:46 

 14:36 
Macron, el candidat més votat pels francesos residents a Barcelona

El consolat de França a Catalunya ha fet públics els resultats de l'escrutini de les eleccions presidencials franceses. Els ciutadans que viuen o eren a Barcelona, amb un 85% del resultat escrutat, han apostat en un 40,2% per Emmanuel Macron. El socialista Jean-Luc Mélenchon ha rebut un 27,1% dels vots, Yannick Jadot un 12,7%, Éric Zemmour un 5,5% i Anne Hidalgo el 4,1%. La candidata d'extrema dreta, Marine Le Pen, queda la sisena, amb només el 3,3%.

 14:34 
El PSC carrega contra Feijóo: "No es pot apel·lar a un discurs moderat i ajudar a entrar a Vox a un govern autonòmic"

El PSC ha criticat que el PP "blanqueja la ultradreta" amb el pacte dels populars a Castella i Lleó amb Vox i ha carregat contra les "contradiccions" del líder del partit, Alberto Núñez Feijóo. "No es pot apel·lar a un discurs moderat i ajudar a entrar a Vox a un govern autonòmic", ha denunciat la viceprimera secretària d'Organització del PSC, Lluïsa Moret. També ha advertit que resulta "incompatible" la defensa dels drets de les dones i la lluita contra la violència masclista i governar amb els de Santiago Abascal. Els socialistes han recordat que aquesta és la primera vegada que "els plantejaments d'extrema dreta entren a formar part d'un govern autonòmic" i que ho fa "de la mà del PP". "Feijóo està en permanent contradicció", ha resumit.

 14:14 

 13:53 

 13:06 
Junts divideix en dos el congrés: al juny es triarà la direcció a la Catalunya Nord i, al juliol s'aprovaran les ponències política i organitzativa

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha anunciat aquest dilluns que el congrés del partit es dividirà en dos. Al juny, a la Catalunya Nord, s'escollirà la nova direcció, que ja no tindrà Jordi Sànchez com a secretari general després de l'anunci de la seva renúncia a repetir en el càrrec. Pel que fa a l'aprovació de les ponències política i organitzativa, el tràmit es farà al juliol al Principat. Informa Oriol March.

 12:35 

 12:24 
Més del 70% d'independentistes participaria en accions de desobediència civil

El 71% de votants de partits independentistes estaria disposat a participar en un moviment de desobediència civil pacífic, segons una enquesta encarregada per Catalonia Global Institute i elaborada per Gesop. Només un 23% ho rebutjaria i la resta no ho sap o no contesta, amb percentatges d'adhesió més elevats entre els menors de 30 anys (77%) i entre l'electorat de la CUP (86%), per davant dels votants de Junts (73%) i els d'ERC (61%). "Una vegada el moviment independentista es recuperi del cicle de mobilitzacions, a Catalunya existeix un alt potencial per a que l'independentisme presenti un nou embat a Espanya", conclou Catalonia Global Institute.

 12:10 
Podem reclama la retirada de títols nobiliaris a condemnats per corrupció

Podem ha anunciat aquest dilluns que impulsarà una iniciativa parlamentària perquè la Justícia pugui retirar els títols nobiliaris a persones condemnades per corrupció. El portaveu de la formació, Javier Sánchez Serna, ha vinculat la iniciativa a la investigació judicial oberta pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid a Luis Medina, marquès de Vilalba, pel cas de les mascaretes venudes a L'Ajuntament de Madrid durant la pandèmia. La llei, ha dit, permet inhabilitar càrrecs públics i funcionaris, i un títol nobiliari "no deixa de ser un reconeixement públic a persones que en aquest cas, suposadament, estan lluny de l'exemplaritat pública".

 12:15 
Els comuns lamenten que Feijóo i el PP posin la «catifa vermella» a Vox perquè formi govern a Castella i Lleó

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha lamentat que el Partit Popular de Feijóo posi la "catifa vermella" a Vox perquè entri al govern de Castella i Lleó. "Per primera vegada una força d'ultradreta arribarà al govern d'una comunitat autònoma", ha criticat Mena el mateix dia en què Alfonso Fernández Mañueco (PP) serà investit com a nou president de Castella i Lleó. Així mateix, el portaveu de Catalunya en Comú ha celebrat que a França s'hagi format un front per aïllar l'extrema dreta de Marine Le Pen a la segona volta de les eleccions presidencials.

 12:02 

 12:01 
La preestrena d'Alcarràs a Lleida es vol convertir en un homenatge a la pagesia en uns moments complicats per les gelades

La Llotja de Lleida acollirà el 26 d'abril la preestrena de la pel·lícula Alcarràs, de Carla Simón, guanyadora de l'Os d'Or a la Berlinale. La Diputació i la Paeria estan dissenyant l'acte com un gran homenatge a la pagesia de Ponent, especialment afectada fa tan sols una setmana per unes importants gelades que han malmès unes 50.000 hectàrees de fruita. Segons l'ACN, la preestrena comptarà amb un miler de persones de públic i hi haurà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a falta de concretar l'assistència d'algun ministre del govern espanyol. Hi haurà catifa verda en comptes de vermella, en el que vol ser una picada d'ull a la pagesia, i també es farà un tast de productes de proximitat.

 11:55 

 11:32 
Raquel Sánchez retreu al PP que faci entrar Vox "per la porta gran" mentre a França el centredreta arracona Le Pen

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, retreu al PP que es lligui a Vox per investir aquest dilluns Alfonso Fernández Mañueco com a nou president de Castella i Lleó. Assegura que "no és una bona notícia" i demana al PP "que s'ho faci mirar". En aquest sentit, la ministra retreu als populars que facin entrar l'extrema dreta "per la porta gran", amb responsabilitats de govern a la comunitat: "Si aquests són els primers referents de Feijóo ens fa témer el pitjor". La situació, recorda Sánchez, contrasta amb el posicionament del centredreta francès, que ha demanat el vot per Emmanuel Macron a la segona volta de les presidencials per tal d'arraconar l'extrema dreta que a França representa Marine Le Pen.

 11:20 
El Regne Unit alerta del possible ús de fòsfor blanc per part de Rússia a Mariúpol

La Intel·ligència britànica ha alertat aquest dilluns del possible ús de bombes de fòsfor blanc per part de Rússia a la ciutat de Mariúpol a mesura que avancen els enfrontaments amb les forces ucraïneses. En un comunicat, el Ministeri de Defensa del Regne Unit ha indicat que, tenint en compte informacions recaptades sobre la utilització d'aquest tipus de municions a zones com Donetsk, a l'est d'Ucraïna, "existeix una alta possibilitat que es tornin a utilitzar a llocs com Mariúpol". Així, ha recalcat que els bombardejos continuen a les regions de Donbass, on l'exèrcit d'Ucraïna tracta de "repel·lir les forces russes en una sèrie d'assalts que s'han saldat amb diversos vehicles i equipament militar rus destruït". En aquest sentit, ha alertat que l'ús de bombes i atacs "no dirigits" en territori ucraïnès disminueix l'habilitat de Rússia de "distingir els seus objectius", la qual cosa es tradueix en un "alt risc de provocar baixes civils".

 11:15 

 11:07 

 10:51 

 10:19 

 09:52 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar


​


​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació