Divendres, 2 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 19:21 
L'Alimentària tanca una edició "excel·lent" amb uns 100.000 visitants i un impacte econòmic d'uns 180 milions d'euros

El saló Alimentaria ha tancat aquest dijous les seves portes amb uns 100.000 visitants i 3.000 empreses. Segons el primer balanç fet pel president del saló, Josep Lluís Bonet, el resultat de la fira és "excel·lent" i per sobre de les expectatives plantejades. En total, ha afegit, la cita ha atret companyies de 52 països i ha generat un impacte econòmic de 180 milions d'euros. En aquesta ocasió, Alimentaria ha ocupat 85.000 metres quadrats del recinte de la Gran Via, una dimensió similar al d'altres fires de primer nivell com el Mobile World Congress. "Això continuarà amunt i hi ha motius per ser optimistes, tindrem una acceleració del sector", ha vaticinat Bonet.

 18:59 
Finlàndia prepara la sol·licitud d'entrada a l'OTAN

Finlàndia està preparant la sol·licitud d'entrada a l'OTAN, segons ha explicat el mitjà del país "Italehti". El govern del país preveu aprovar-ho després d'un debat parlamentari que se celebrarà no més tard de mitjans de maig. L'Aliança Atlàntica ja va obrir la porta aquest dimecres a l'entrada de Finlàndia i Suècia, mentre que el febrer Rússia va advertir de "conseqüències militars i polítiques" si els dos territoris s'integraven a l'OTAN.

 18:20 
El Govern es reuneix amb Somescola per "blindar" el català a l'escola

El Govern, amb Pere Aragonès, al capdavant, s'ha reunit aquest dijous a la tarda amb la plataforma Somescola per "blindar" el català a l'escola. Així ho ha comunicat Òmnium i el seu president Xavier Antich, que han afirmat que cal "un gran consens" amb entitats del món educatiu. "És imprescindible que s'escolti la comunitat educativa", asseguren, a la vegada que defensen el català com a llengua vehicular a l'escola.

 16:06 
Entitats animalistes confien que ERC i Junts se sumin a CUP i comuns per aprovar la "supressió" dels correbous

Entitats animalistes han presentat aquest dijous al ple una proposició de llei per acabar amb els correbous. Els han acompanyat Dani Cornellà (CUP) i Lucas Ferro (En Comú Podem), i la proposta per modificar la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous s'ha registrat aquest migdia. La directora d'Anima Naturalis a Espanya, Aïda Gascón, i el portaveu de l'Associació Tots Som Poble (Amposta), Josep Franch, han demanat a la resta de partits que s'hi sumin. De fet, s'han mostrat confiats perquè almenys ERC i Junts donin suport a la "supressió" dels correbous a les Terres de l'Ebre. El text proposa eliminar les següents modalitats de correbous: els bous a la platja, el bou capllac¸at i el bou embolat.

 15:38 

 14:44 

 14:04 
L'ANC creu que el Govern no avança cap a la independència i denuncia un "pacte d'estabilitat per dalt" amb l'Estat

L'ANC ha presentat el seu informe de fiscalització trimestral de l'acció del Govern i hi ha constatat que l'executiu no està fent passes importants cap a la independència. "S'està molt lluny d'allò que l'ANC considera que hauria de fer un govern per avançar cap a la independència", apunten a l'informe, on recorden que en edicions anteriors ja havien destacat que l'objectiu de la independència havia quedat en un segon pla. Amb tot, asseguren que ara "la regressió ha anat un pas més enllà" i posen com a exemple que se segueixi apostant per la taula de diàleg o que es proposi presentar candidatura als Jocs d'Hivern. Segons l'entitat, aquestes qüestions demostren que hi ha "un pacte d'estabilitat per dalt" amb l'Estat.

 13:50 
Sánchez visitarà aquest divendres el centre d'acollida de refugiats ucraïnesos de Barcelona

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visitarà aquest divendres al migdia el centre d'acollida de refugiats ucraïnesos que es troba a la Fira de Barcelona, a Montjuïc, segons han avançat fonts del govern espanyol. Sánchez ja havia estat prèviament als centres d'Alacant i Madrid, i es desplaçarà a Barcelona després de la visita oficial al Marroc, que acaba divendres al matí amb una reunió amb empresaris.

 13:30 

 13:27 
El PSC, Junts i els comuns aproven una moció per reclamar els 759 milions de la disposició addicional tercera

El Parlament ha instat el Govern de la Generalitat a reclamar a l'executiu espanyol que inclogui als pressupostos generals de l'Estat els 759 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut d'Autonomia entre els exercicis del 2021 i el 2024. La moció, proposada pel PSC i amb esmenes de Junts, reclama al govern de l'Estat que "compleixi" els acords de la Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals per executar la sentència del Suprem sobre la Disposició Addicional. El text també subratlla que així es podria "compensar el dèficit inversor en infraestructures de mobilitat a Catalunya el 2008". Hi han votat a favor els socialistes, Junts i comuns (71). En contra ho han fet ERC, Vox i CUP (53), mentre que Cs (5) s'ha abstingut. Els republicans retreuen a Junts l'entesa per haver-ne exclòs el deute global de 3.500 milions.

 12:56 

 12:44 
Lambán diu que aniran fins a les "últimes conseqüències" per defensar la posició d'Aragó

El president d'Aragó, Javier Lambán, ha fet una intervenció aquest dijous a les Corts aragoneses on ha assegurat que aniran fins a les "últimes conseqüències" per defensar la seva posició per aconseguir uns JJOO d'Hivern igualitaris amb Catalunya i que "exigiran" al govern espanyol i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) que se'ls respecti. Lambán ha assegurat que se sent "estupefacte" després que s'hagi sabut que segons l'informe de la Generalitat per una candidatura olímpica, les proves que s'han designat a Aragó en la proposta tècnica, són les que no podria assumir Catalunya. Lambán ha tornat a criticar que Catalunya faci una consulta per decidir sobre el vistiplau de la candidatura i diu que suposa una "actitud antiolímpica".

 12:36 
La UB rep més de 100 sol·licituds d'estudiants ucraïnesos refugiats

La Universitat de Barcelona ha rebut més de 100 sol·licituds de matrícula d'alumnes que fugen de la guerra a Ucraïna. Tanmateix, està gestionant la incorporació de 10 professors ucraïnesos, segons ha detallat aquest dijous el vicerector de Política d'Internacionalització, Raúl Ramos. Molts estudiants no han pogut recopilar tota la documentació necessària per al trasllat de matrícula des de les seves universitats d'origen, pel qual la UB està estudiant com els reconeixen. Dels 10 docents, 3 treballaran a la facultat d'Economia i Empresa, 3 a la de Dret, un a la de Matemàtiques, un a la d'Informàtica, un a la d'Educació i un a la de Filologia.

 12:15 

 11:24 

 11:24 
Sánchez i Feijóo ja estan reunits a la Moncloa

El presdient espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut aquest dijous el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, al palau de la Moncloa. Tots dos es troben reunits en el que és la primera trobada des que el polític gallec va ser elegit nou president dels populars en el recent congrés de Sevilla. Segons fonts de Moncloa, Sánchez proposarà al cap de l'oposició onze pactes d'Estat que van des de mesures contra la crisi a gestió dels fons europeus, política exterior, renovació del Consell General del Poder Judicial i violència de gènere. Des del PP s'ha insisitit els darrers dies en la necessitat de rebaixar l'IRPF. La reunió serà també un termòmetre del nou gir, menys confrontacional, anunciat pel líder del PP. Informa Pep Martí 

 11:23 

 11:07 
Catalunya tanca el 2021 amb més de 100.000 aturats de llarga durada

Catalunya va tancar l'any 2021 amb 101.600 aturats de llarga durada, un 4,3% més que l'exercici anterior. La proporció d'aquests aturats ja representa un 22,3% del total i suposa la xifra més alta en dos anys i mig, segons indica l'estudi "Oportunitats i satisfacció en l'ocupació a Catalunya", publicat aquest dijous per Adecco. Malgrat que Catalunya presenta la quarta taxa més baixa de l'Estat –per sota només apareixen l'Aragó, La Rioja i les Illes-, el percentatge d'aturats és dos punts superiors a la mitjana europea (20,2%) i es manté lluny de països com Dinamarca o Suècia, on els aturats de llarga durada representen el 7,6% i el 6,7%, respectivament.

 11:07 
Catalunya tanca el 2021 amb més de 100.000 aturats de llarga durada

Catalunya va tancar l'any 2021 amb 101.600 aturats de llarga durada, un 4,3% més que l'exercici anterior. La proporció d'aquests aturats ja representa un 22,3% del total i suposa la xifra més alta en dos anys i mig, segons indica l'estudi "Oportunitats i satisfacció en l'ocupació a Catalunya", publicat aquest dijous per Adecco. Malgrat que Catalunya presenta la quarta taxa més baixa de l'Estat –per sota només apareixen l'Aragó, La Rioja i les Illes-, el percentatge d'aturats és dos punts superiors a la mitjana europea (20,2%) i es manté lluny de països com Dinamarca o Suècia, on els aturats de llarga durada representen el 7,6% i el 6,7%, respectivament.

 10:05 
Núria Marín: "El pacte amb Junts a la Diputació és d'èxit, està funcionant perquè estem treballant en allò que ens uneix"

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha considerat que el pacte amb Junts per governar la Diputació és "d'èxit". "Està funcionant perquè es treballa en això que ens uneix i estem deixant de banda allò que ens separa", ha assegurat en una conferència organitzada per Fòrum Europa Tribuna Catalunya. Preguntada sobre si aquest pacte és exportable a la Generalitat ha respost: "Per què no? Tant de bo pogués haver-hi un pacte en què posicions diverses poguessin treballar plegades en benefici de la ciutadania", ha afirmat. Informa Sara González

 10:03 
El CAR de Sant Cugat acull deu waterpolistes menors d'edat del Dinamo de Kíiv que segueixen entrenant lluny de la guerra

El Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès s'ha convertit en la nova casa de deu waterpolistes del Dinamo de Kíiv (Ucraïna). Els nois, d'entre 13 i 17 anys, van arribar el 7 de març fugint de la guerra, lluny de les seves famílies i gràcies a les gestions d'un exjugador ucraïnès, que es va posar en contacte amb la Federació Catalana per demanar ajuda i acollir part de l'equip. De la mà de la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física (SGEAF), es van fer els tràmits per facilitar l'arribada a Catalunya dels esportistes. La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) treballa perquè puguin traslladar-se a viure amb famílies d'acollida, i que tenen nens que com ells practiquen el waterpolo.

 09:59 
Núria Marín: "A l'Hospitalet s'ha d'aplicar la màxima immersió, cal garantir el màxim nivell d'aprenentatge del català"

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha defensat que a la ciutat que governa "s'ha d'aplicar la màxima immersió i cal garantir el màxim nivell d'aprenentatge del català" perquè els alumnes ja parlen el castellà al pati i al carrer. "Hem de garantir que tinguin la màxima igualtat d'oportunitats", ha dit en una conferència organitzada per Fòrum Europa Tribuna Catalunya, tot advertint que és un "error garrafal polititzar la llengua". Informa Sara González

 09:47 
Núria Marín: "No hi haurà judici oral, n'estic convençuda. Seré candidata a l'alcaldia"

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ja assegurat que no es produirà un judici oral sobre la causa sobre el Consell Esportiu en la qual està sent investigada perquè confia que el cas serà arxivat aviat. "No hi haurà judici oral, n'estic convençuda. Seré candidata a l'alcaldia", ha assegurat en una conferència organitzada per Fòrum Europa Tribuna Catalunya, on ha explicat que està "tranquil·la" sobre la seva situació judicial. Informa Sara González

 09:25 

 09:21 

 09:15 

 08:55 
El Papa es reuneix amb Omella i la Conferència Episcopal per abordar els problemes de l'Església a Espanya

El Papa Francesc rep aquest dijous al matí el cardenal arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Juan José Omella per parlar sobre la situació de l'Església a Espanya. Omella arribarà al Vaticà acompanyat del cardenal arquebisbe de Madrid i vicepresident de la CEE, Carlos Osoro, i al secretari general de la CEE, Luis Argüello. Un dels temes que abordaran serà la protecció dels menors en cas d'abusos sexuals per part de membres eclesiàstics.

 08:10 

 07:09 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, amb la mascareta com a gran protagonista.

 07:06 

 22:37 
Stop JJOO denuncia que els informes tècnics que ha publicat el Govern són "antics"

Stop JJOO ha denunciat que els informes externs publicats aquest dimarts pel Departament de Presidència que han de servir per elaborar el document tècnic de la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern són "antics". La plataforma alerta que són del 2019 i que, per tant, acompanyen "l'únic projecte" que s'ha fet fins ara, "el que va fer el Govern anterior", amb l'aleshores conseller Damià Calvet al capdavant. Per això la plataforma denuncia que aquests no són els informes que reclama i els titlla "d'acte de propaganda" del Govern per "camuflar que avui dia no hi ha cap estudi d'impacte ambiental, ni d'impacte socioeconòmic, ni pressupost en ferm", i alhora l'acusa de cercar "la confusió i la desinformació entre la població".

 20:25 

 18:58 
El president de la Junta, Juanma Moreno, obre la porta a convocar les eleccions andaluses al juny

El president andalús, Juanma Moreno, ha obert la porta aquest dimecres a avançar les eleccions andaluses al mes de juny. En unes declaracions a Huelva, Moreno ha afirmat que si des del punt de vista "tècnic" l'increment de la inflació deixa desfasats els pressupostos prorrogats actuals, adoptarà "la decisió que vagi millor als andalusos" per obrir una nova legislatura. "Andalusia necessita uns pressupostos per als fons europeus que han d'arribar i per tenir instruments i adaptar l'economia a la inflació i a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna", ha afirmat. La data de les eleccions andaluses seran el primer test abans del cicle electoral de 2023.

 18:23 
El grup de suport a Adrián Sas apunta ERC i Junts com a responsables dels tres anys i mig de condemna

El grup de suport a Adrián Sas, activista de Vilafranca del Penedès condemnat a tres anys i mig de presó acusat de desordres en la mobilització pel primer aniversari de l'1 d'octubre, responsabilitza ERC i Junts de la sentència, ja que "ha estat possible per l'agreujant d'arma perillosa que va presentar la Generalitat". I això que, segons ha recordat, la manifestació tenia com a objectiu donar suport al Govern. L'entorn de Sas insta a mobilitzar-se per denunciar el paper d'aquests partits i per pressionar perquè es desestimi la condemna, a la qual ha recorregut recentment al Suprem després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'avalés. "No podem confiar en aquesta justícia i molt menys amb la de l'estat feixista on vivim, però hem volgut utilitzar totes les vies jurídiques possibles, considerant la gravetat de la condemna", assevera el grup de suport en un comunicat.

 18:02 

 17:35 
El TC dona la raó al PSC i diu que el Parlament va vulnerar els drets d'Iceta en vetar-lo com a senador

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el recurs d'empara del grup del PSC al Parlament contra la decisió de la Mesa de fer una votació electrònica per elegir com a senador de designació autonòmica l'aleshores president del grup, Miquel Iceta. Segons el TC, les circumstàncies polítiques del maig del 2019 obligaven a fer la votació amb paperetes on s'escrivís el nom, i no pas amb el vot electrònic que podia suposar un bloqueig, ja que permetia votar contra Iceta sense proposar cap alternativa. La majoria independentista del Parlament va canviar el mètode tradicional de votació d'aquests aspirants a senadors i va vetar Iceta, que havia de ser el president de la cambra alta espanyola.

 17:18 
El Palau Robert inaugura la primera exposició catalana que explora l'univers dels videojocs

El Palau Robert ha inaugurat aquest dimecres l’exposició Nova pantalla. El videojoc a Catalunya. Fins al 4 de setembre, la mostra té per objectiu valorar “tots els satèl·lits” que giren al voltant de l’univers videojoc: l’entreteniment, la creació artística, l’economia, els estudis universitaris i els cicles formatius, la indústria i la tecnologia. Es tracta de la primera gran exposició que es fa dedicada a la indústria del videojoc catalana i presenta el procés de creació darrera d’un videojoc, els seus perfils professionals i repassa les grans produccions d’èxit internacional que s’han fet per estudis catalans. La mostra compta amb instal·lacions immersives, continguts interactius i jocs des d'un vessant divulgatiu i lúdic.

 16:36 
L'OTAN anticipa una guerra "llarga" a Ucraïna: "Podria durar mesos, inclús anys"

L'OTAN preveu una guerra "llarga" a Ucraïna. "Podria durar mesos, inclús anys", ha pronosticat aquest dimecres el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, abans de la reunió dels ministres d'exteriors de l'Aliança Atlàntica. Stoltenberg ha instat els membres de l'OTAN a preparar-se per aquest escenari, tant pel que fa al suport a Ucraïna com al "reforç" de les seves defenses. Després de la retirada de tropes al nord del país, l'OTAN espera una "gran ofensiva" del Kremlin al Donbass per assegurar un "enllaç terrestre" directe amb Rússia. Stoltenberg no creu que el president rus, Vladímir Putin, hagi rebaixat la seva ambició a Ucraïna i avisa que pretén "controlar" la totalitat el país.

 13:56 
El govern de l'Aragó confia que la seva proposta alternativa per als Jocs d'Hivern sigui "atesa"

La consellera de Presidència i Relacions Institucionals del govern de l'Aragó, Mayte Pérez, ha confirmat que l'executiu aragonès presentarà aquest dijous la proposta alternativa per a la candidatura dels Olímpics d'Hivern al Pirineu. "Esperem que sigui atesa", ha afirmat Pérez en la roda de premsa posterior a la reunió del govern. La consellera ha recordat que el president de l'Aragó, Javier Lambán, ja s'ha pronunciat aquesta setmana sobre un repartiment equitatiu de les seus olímpiques en la proposta conjunta amb Catalunya. Lambán havia manifestat que no hi ha equilibri en la proposta que li va enviar el Comitè Olímpic Espanyol (COE). Tanmateix, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dimecres al Parlament que el Govern no es planteja canvis en la candidatura validada pel COE i el govern espanyol.

 13:34 
El Parlament valida que Govern i municipis intercanviïn dades per pal·liar la segregació escolar

El ple del Parlament ha convalidat aquest dimecres un decret llei del Govern que permet l'intercanvi de dades entre ens locals i la conselleria d'Educació per poder aplicar mesures de detecció i distribució equilibrada d'alumnes amb necessitats educatives específiques, i així prevenir la segregació escolar. El decret ha prosperat gràcies al suport d'ERC, Junts, CUP i comuns; l'abstenció del PSC i Cs; i el vot en contra de Vox i PP. No es tramitarà com a projecte de llei, com reclamaven CUP, Vox, Cs i PP. Aquesta iniciativa servirà perquè Educació tingui accés a les dades de famílies amb fills en edat d'escolarització i que puguin estar en risc d'exclusió social, amb l'objectiu de detectar aquesta situació i poder aplicar mesures contra la segregació escolar.

 13:00 

 12:34 
El director Oliver Stone visitarà el BCN Film Fest de 2022 per presentar el documental «JFK: caso revisado»

El cinesta Oliver Stone visitarà la 6a edició del BCN Film Fest per presentar el documental JFK revisited: through the looking glass (JFK: caso revisado) el dilluns 25 d’abril i oferirà un col·loqui després de la projecció. El director de Platoon torna 30 anys després de JFK, protagonitzada per Kevin Costner, a investigar l'assassinat de Kennedy. Entre altres novetats del certamen, els directors Jaime Rosales i Alberto Rodríguez presentaran les primeres imatges dels seus darrers treballs, Girasoles silvestres i Modelo 77, respectivament. La directora del BCN Film Fest, Conxita Casanovas, espera superar els 11.000 espectadors de l’edició anterior.

 12:13 
El conseller Elena diu que a finals de maig finalitzarà la revisió dels equips de respiració dels Bombers després de les deficiències detectades

El conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que a finals del mes de maig acabarà la revisió dels equips de respiració autònoma (ERA) dels Bombers de la Generalitat, després que la Fiscalia de Barcelona hagi obert una investigació per aclarir els errors que s'estaven produint. Elena ho ha detallat en la sessió de control al Govern al Parlament d'aquest dimecres, després d'una pregunta de la socialista Judith Alcalá, que ha criticat que la conselleria "sabia que aquests equips podien produir asfíxia als bombers i [el Govern] ho va amagar". Elena ha dit que comparteix la preocupació per dur a terme accions de revisió i manteniment d'aquests equips, i també ha recordat que s'adquiriran 400 espatlleres i 700 ampolles d'aire comprimit de forma immediata. "D'aquí a sis setmanes probablement estarà tot resolt", ha afirmat a l'hemicicle.

 12:01 

 11:18 

 11:02 
La Cambra del Llibre pronostica una Diada de Sant Jordi «històrica» amb un rècord de parades a Barcelona

Llibreters, editors i distribuïdors creuen que aquest Sant Jordi no només serà el del retorn a la normalitat prepandèmica, sinó una edició de les més massives i rellevants de la història. A Barcelona, on s'estrena una "superilla" literària que esponjarà la celebració al centre de la ciutat, hi haurà rècord de parades: més de 300, 170 de les quals amb signatures d'autors. Aquest nou model ha vingut per quedar-se, ha pronosticat el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, aquest dimecres. Altres ciutats com Badalona, Lleida, Terrassa, Girona i Lleida opten també per adoptar (o mantenir) el model d'espais propis per als professionals del llibre i la flor.

 10:54 

 10:54 

 10:25 
Els pastissers catalans preveuen vendre més de 700.000 mones

El Gremi de Pastisseria de Barcelona veu amb optimisme la venda de mones de Pasqua i preveu arribar a les xifres d'abans de la pandèmia, superant les 700.000 a tot Catalunya. Ja sense restriccions en les reunions familiars, també esperen remuntar en la venda de pastissos. L’augment del preu de l’energia i de les matèries primeres farà que les mones siguin un 5% més cares. Pel que fa a les temàtiques, la pilota d’or d'Alèxia Putellas, jugadora del Barça femení, és la principal novetat d'enguany. Si bé, es mantenen els personatges de dibuixos i superherois, com Spiderman. Aquesta serà també una campanya solidària. El gremi s'ha aliat amb el xef José Andrés i donaran un euro de cada pastís venut en suport als refugiats d'Ucraïna.

 10:25 
Els pastissers catalans preveuen vendre més de 700.000 mones

El Gremi de Pastisseria de Barcelona veu amb optimisme la venda de mones de Pasqua i preveu arribar a les xifres d'abans de la pandèmia, superant les 700.000 a tot Catalunya. Ja sense restriccions en les reunions familiars, també esperen remuntar en la venda de pastissos. L’augment del preu de l’energia i de les matèries primeres farà que les mones siguin un 5% més cares. Pel que fa a les temàtiques, la pilota d’or d'Alèxia Putellas, jugadora del Barça femení, és la principal novetat d'enguany. Si bé, es mantenen els personatges de dibuixos i superherois, com Spiderman. Aquesta serà també una campanya solidària. El gremi s'ha aliat amb el xef José Andrés i donaran un euro de cada pastís venut en suport als refugiats d'Ucraïna.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació