Divendres, 2 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 09:35 

 09:03 

 07:35 

 07:35 

 07:19 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, monopolitzades pel discurs de Zelensky al Congrés.

 07:02 

 18:27 
Illa s'ofereix a Aragonès per modificar els pressupostos per adaptar-los a la crisi per la guerra d'Ucraïna

El líder de CCOO, Javier Pacheco, ha presentat juntament amb el líder de l'oposició, Salvador Illa, les propostes del sindicat per fer front als efectes de la crisi generada per la invasió russa a Ucraïna. Illa creu que la situació requereix ajustar les partides pressupostàries i dona la mà a Aragonès per construir nous acords de govern. També ha reivindicat el lideratge d'Espanya per adaptar el marc fiscal en funció del moment concret que travessa el país. "Estem amb unes rendes que no poden superar una renda d'inflació de dos dígits i per això el sindicat planteja ajudes directes per a les famílies que tenen ingressos al voltant de l'SMI, l'índex de renda de suficiència de Catalunya i l'accés a la renda garantida de ciutadania.", ha assegurat per la seva banda Pacheco. Informa Pau Lobato.

 18:23 
El Barça esgota en 24 hores les entrades per la semifinal de la Champions al Camp Nou

El Barça ha esgotat les entrades pel partit de semifinals de la Champions League femenina al Camp Nou. Les blaugrana s'enfrontaran al Wolfsburg el 22 d'abril, en l'anada de l'últim pas abans d'arribar a la gran final. Serà el segon cop consecutiu en competició europea que les jugadores del Barça jugaran al temple del club, després dels quarts de finals contra el Reial Madrid en què es va batre el rècord d'assistència en un partit de futbol femení.

 18:12 
Backstreet Boys actuaran al Palau Sant Jordi aquest 2022

Backstreet Boys ha anunciat aquest dimarts les dates europees de la seva nova gira mundial, DNA World Tour 2022, amb parada a Barcelona (Palau Sant Jordi, 6 d'octubre) i Madrid (Wizink Center, 4 d'octubre). La visita de la boy band més popular de la dècada dels noranta es produirà tot just tres anys després de la darrera actuació a la capital catalana. El grup ja va oferir un concert el maig del 2019 al Palau Sant Jordi, davant de 17.000 espectadors, en el marc d'una gira homònima de presentació de l'aleshores nou disc DNA. Lluny d'haver-se cansat d'aquell repertori, el grup repeteix gira aquest 2022. Backstreet Boys ha fet públic que destinarà una part dels ingressos de les entrades a l'ACNUR per ajudar els refugiats ucraïnesos.

 18:00 

 17:31 
Zelenski recorda davant el Congrés espanyol el bombardeig de Gernika

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha afirmat en una videoconferència davant el Congrés espanyol que el que viu el seu poble és similar al bombardeig que patir Gernika per l'aviació nazi durant la Guerra Civil. "Sembla que vivim l'abril del 1937", ha afirmat, abans de reclamar unes sancions molt més contundents contra el règim de Vladímir Putin. Aquesta és una de les primeres intervencions del líder ucraïnès després de la massacre de població civil a la població de Butxa, de la qual la comunitat internacional acusa les forces de Rússia. Aquest dimarts, el govern espanyol ha expulsat 25 diplomàtics russos, que considera una "amenaça" per als interessos espanyols. Informa Pep Martí

 15:24 
Els magistrats discrepants del TC consideren que la pena pel judici del procés va ser "desproporcionada"

Tres dels magistrats del Tribunal Constitucional (TC) consideren que la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre el 'procés' va ser desproporcionada i va vulnerar els drets fonamentals dels acusats. El ple del TC ha desestimat els recursos de tots els polítics i ha avalat la sentència, però els magistrats Juan Antonio Xiol, María Luisa Balaguer i Ramón Saéz Valcárcel han anat emetent vots particulars discrepants, els últims sobre les sentències d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Joaquim Forn. Els tres magistrats consideren desproporcionades les penes per sedició, que consideren fins i tot inconstitucionals. Així, les veuen poc respectuoses amb "l'actual estàndard de dret nacional i europeu dels drets humans".

 14:42 

 14:35 

 14:31 

 14:18 

 14:12 
Mesures com la ZBE poden provocar una pèrdua de 3.500 milions d'euros al comerç de Barcelona

El comerç de Barcelona podria perdre entre 2.800 i 3.500 milions d'euros de facturació si continuen les mesures aplicades per l'Ajuntament, segons un estudi que ha presentat aquest dimarts l'associació de comerciants Barcelona Oberta. Segons una enquesta feta per elaborar aquest estudi, el 71% dels residents de la demarcació de Barcelona asseguren que cada cop és més difícil arribar a la ciutat, i afegeixen que, si el temps de desplaçament augmenta una mitjana de 20 minuts, deixaran de venir. Barcelona Oberta creu que decisions com l'eliminació de carrils o la implantació restrictiva de la Zona de Baixes Emissions estan provocant una "desconnexió emocional" de la gent amb el centre de la ciutat.

 14:10 

 13:58 

 13:50 

 13:30 
Espanya expulsa una vintena de diplomàtics russos

El govern espanyol ha decidit aquest dimarts expulsar prop de 25 diplomàtics de Rússia a Madrid. Ho ha anunciat el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, després del consell de ministres celebrat a la Moncloa. Albares ha afirmat que aquestes persones suposen una "amenaça per als interessos de seguretat de l'estat". Ho ha emmarcat també dins de les respostes que està donant la comunitat internacional a les accions i "crims d eguerra" del 'exèrcit rus a Ucraïna, que ha qualificat de mostres de "barbàrie" que no poden quedar impunes. Informa Pep Martí  

 13:26 
El jutge ponent del TJUE per les prejudicials de Llarena veu "estrany" que Bèlgica no consultés Luxemburg

El jutge ponent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per les prejudicials del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena veu "una mica estrany" que Bèlgica no consultés Luxemburg sobre les euroordres contra l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. Durant la vista a Luxemburg d'aquest dimarts, el danès Lars Bay Larsen ha recordat a Bèlgica que els estats no tenen "llibertat" per afegir drets fonamentals a l'examen judicial de les euroordres que marca la jurisprudència de la UE. "Això s'haurà d'analitzar", ha dit el danès, sense descartar que es pugui ampliar el marge de rebuig per drets fonamentals. Bèlgica està mantenint una posició ambigua durant la vista judicial.

 13:24 
Aragonès es posiciona de forma clara a favor dels Jocs d'Hivern: "És una oportunitat molt bona per al país"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha posicionat de forma clara a favor de la candidatura per als Jocs d'Hivern del 2030. "És una oportunitat molt bona per al país", ha afirmat després de la reunió del consell executiu. El president català ha argumentat que la iniciativa olímpica pot ser beneficiosa per al "progrés del Pirineu" i el "dinamisme econòmic" del conjunt del país. Aragonès ha advertit, però, que els Jocs s'han de fer "des de l'estima al territori" i a partir d'"un compromís ambiental". "El principal criteri del projecte ha de ser la sostenibilitat", ha reblat. Sobre la consulta a les comarques afectades -hi haurà una doble pregunta el 24 de juliol, després que el mateix Aragonès signés aquest dilluns el decret de convocatòria de la votació-, el president de la Generalitat ha esgrimit que "comptar amb l'opinió de la ciutadania és una bona manera de governar". "Els Jocs han de ser un projecte compartit", ha afegit. Informen Oriol March i Joan Serra Carné

 13:17 
Aragonès defensa l'acord parlamentari per blindar la immersió: "Cal ser més exigents amb el català i ho serem"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat l'acord parlamentari per defensar el blindatge de la immersió i esquivar la sentència del 25% de castellà a l'escola. "El Govern defensa i defensarà el català amb tota la força i amb tots els mitjans que té al seu abast", ha afirmat Aragonès, que ha exigit un "gran consens de país" entorn la llengua. "Cal ser més exigents amb el català i ho serem, amb l'aplicació d'eines que han aportat resultats positius", ha afegit el president català, que també ha protegit les polítiques educatives de l'executiu, discutides pels sindicats. "Tornem a oferir una negociació", ha afirmat dirigint-se als representants sindicals. Informen Oriol March i Joan Serra Carné

 13:16 
El Govern aprova un pla de mesures pels efectes econòmics de la guerra Ucraïna per valor de 120 milions i demana a l'Estat flexibilitzar l'objectiu de dèficit fins a l'1%

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha detallat aquest dimarts el paquet de mesures aprovat pel Govern per afrontar les conseqüències derivades de la guerra a Ucraïna. El pla, per valor de 120 milions d'euros, pretén "garantir la millor acollida als refugiats" i "posar en marxa totes les eines per ajudar la ciutadania i les empreses" per l'augment dels costos energètics i la interrupció de la cadena de subministrament de determinats productes. "Venen mesos difícils", ha advertit Aragonès. El president català també ha demanat a l'Estat la flexibilització dels objectius de dèficit del 0,6% a l'1%, que suposarien 1.000 milions d'euros a disposició de la Generalitat. Informen Oriol March i Joan Serra Carné

 13:13 
La Zona de Baixes Emissions podria costar 3.500 milions d'euros al comerç de Barcelona

El comerç de Barcelona podria perdre entre 2.800 i 3.500 milions d'euros de facturació si continuen les mesures aplicades per l'Ajuntament, segons un estudi que ha presentat aquest dimarts l'associació de comerciants Barcelona Oberta. El 71% dels residents de la demarcació de Barcelona asseguren que cada cop és més difícil arribar a la ciutat i afegeixen que si el temps de desplaçament augmenta una mitjana de 20 minuts, deixaran de venir. Barcelona Oberta creu que decisions com l'eliminació de carrils o la implantació restrictiva de la Zona de Baixes Emissions estan provocant una "desconnexió emocional" de la gent amb el centre de la ciutat.

 12:54 

 12:36 

 12:23 
Von der Leyen i Borrell viatjaran aquesta setmana a Kíiv per reunir-se amb Zelenski

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, viatjaran aquesta setmana a Kíiv per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Segons ha anunciat el portaveu comunitari, Eric Mamer, el viatge a la capital ucraïnesa serà abans que Von der Leyen es desplaci a Varsòvia (Polònia) per a un esdeveniment per captar fons per als refugiats i desplaçats interns per la guerra, que se celebra aquest dissabte. Es tracta de la segona visita de líders comunitaris a Kíiv, després que la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, visités la capital ucraïnesa la setmana passada.

 12:19 
El sector de la discapacitat intel·lectual denuncia diverses barreres en les oposicions de la Generalitat

Dincat, la representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, alerta d’un gran nombre de queixes i incidències per part de persones amb discapacitat intel·lectual, els seus familiars i professionals del sector, amb relació a la primera prova de la convocatòria d'oposicions reservada a persones amb discapacitat intel·lectual de la Generalitat. En concret, el col·lectiu denuncia que l’examen, que va tenir lloc el passat 18 de desembre de 202, incloïa preguntes que no apareixien al temari adaptat que s’havia elaborat conjuntament amb la federació, no s’ajustava a les normes de lectura fàcil i incorporava una prova que descomptava les respostes errònies, entre d’altres.

 12:19 
El sector de la discapacitat intel·lectual denuncia diverses barreres en les oposicions de la Generalitat

Dincat, la representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, alerta d’un gran nombre de queixes i incidències per part de persones amb discapacitat intel·lectual, els seus familiars i professionals del sector, amb relació a la primera prova de la convocatòria d'oposicions reservada a persones amb discapacitat intel·lectual de la Generalitat. En concret, el col·lectiu denuncia que l’examen, que va tenir lloc el passat 18 de desembre de 202, incloïa preguntes que no apareixien al temari adaptat que s’havia elaborat conjuntament amb la federació, no s’ajustava a les normes de lectura fàcil i incorporava una prova que descomptava les respostes errònies, entre d’altres.

 12:19 

 12:11 
El Parlament de Catalunya acollirà la propera reunió de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia

El Parlament de Catalunya acollirà la propera reunió de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia. Així ho han decidit per unanimitat els membres que en formen part, que han acceptat la proposta que ha fet la presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la trobada celebrada a Mònaco. També hi optaven països com Grècia, França, Geòrgia, Albània i Kosovo. Durant la seva intervenció, Borràs ha subratllat el "compromís del Parlament amb la promoció de l’Estat de dret, la democràcia i els Drets Humans" i ha assenyalat les "amenaces judicials" que s'han d'assumit per poder garantir "el normal funcionament d’un Parlament democràtic".

 12:06 

 12:02 

 11:43 
Raquel Sánchez veu "innecessària" la consulta pels Jocs d'Hivern: "La decisió correspon als governs"

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha considerat que "no hauria estat necessari" convocar una consulta pels Jocs Olímpics d'hivern del 2030. "La decisió correspon als governs", ha opinat Sánchez aquest dimarts al matí en una entrevista a SER Catalunya. La titular de Transports ha dit que "respecta" la decisió de la Generalitat de preguntar a les comarques de l'Alt Pirineu si cal presentar la candidatura, però no la comparteix. "Respectem la decisió, però crec que correspon als governs. Traslladar-ho a la ciutadania potser no ajuda a clarificar una prèvia que no està resolta i, per tant, primer s'hauria d'arribar a l'acord entre els governs dels territoris implicats", ha dit.

 10:56 

 10:56 

 10:45 

 09:48 

 09:39 

 09:22 

 09:10 

 09:01 

 08:21 
Van den Eynde: "La reputació de la justícia espanyola està en joc"

L’advocat Andreu Van den Eynde creu que "la reputació de la justícia espanyola a nivell internacional està en joc", a la vista a Luxemburg sobre les prejudicials del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que comença avui. Després de la sentència, “hauran de començar a complir amb alguns requisits”, ha dit en una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio.

 08:18 
Boye considera que la sentència del TJUE estarà enllestida a finals de juny

Gonzalo Boye considera que en la vista a Luxemburg sobre les prejudicials del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que comença avui, hi ha en joc "la interpretació democràtica del dret i la lliure circulació dels exiliats", ha comentat aquest matí a Catalunya Ràdio. L’advocat creu que la sentència estarà enllestida a finals de juny
Llarena pot perdre molt en aquesta vista, diu l’advocat: “Pot quedar en evidència, que  es vegi que les seves euroordres no s’ajusten a la legalitat, que són nul·les. No pot guanyar res”.
Aquesta, segons Boye, es una de les cites decisives de l’embat judicial amb l’Estat a Europa, juntament amb el suplicatori. L’advocat creu que els exiliats podran tornar ben aviat, “quan es guanyi”.

 07:24 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcat per l'atur, els crims de guerra a Ucraïna i la consulta sobre els Jocs Olímpics. 

 07:03 

 22:03 
Boye, sobre la possibilitat que Puigdemont torni a Catalunya: "Serà molt abans del que la gent es pensa"

 L'advocat Gonzalo Boye diu que l'expresident Carles Puigdemont podrà tornar a Catalunya "molt abans del que la gent es pensa". En una entrevista a l'ACN la vigília de la vista a Luxemburg sobre les prejudicials del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, el lletrat dels exiliats preveu que la causa judicial per la seva extradició "quedarà resolta en els pròxims mesos", tot i que evita pronosticar que el líder de JxCat pugui tornar abans de finals d'any. Boye diu que afronten "tranquils" l'audiència judicial de dimarts davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que ha d'examinar les preguntes prejudicials del Suprem.

 20:38 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació