Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 13:36 

 13:08 

 13:00 
Govern i comuns mantindran una quarta trobada per abordar els pressupostos aquest dimecres

Continuen les negociacions pels pressupostos de la Generalitat. L'executiu de Pere Aragonès mantindrà una quarta trobada el dimecres amb els comuns, la formació amb qui les negociacions estan més avançades. Així ho ha anunciat el portaveu del grup al Parlament, David Cid, en una roda de premsa des de la cambra catalana: "Demà tindrem una quarta reunió i esperem que el Govern pugui començar a concretar", ha expressat. També dimecres l'executiu tindrà una tercera reunió amb el PSC, el segon partit amb qui més reunions ha fet el Govern: amb Junts, se n'han realitzat dues. Tot i això, des del Govern d'ERC insisteixen que la voluntat és aprovar els comptes amb el suport de Junts i comuns. Informa Carme Rocamora.

 12:44 

 10:55 
Salut declara 38 ingressats més per Covid i el total d'hospitalitzats s'eleva a 675

Salut ha declarat 38 ingressats més per Covid, xifra que suposa un total de 675 hospitalitzats. Són dades entre el 14 i el 20 de novembre. Pel que fa als positius diagnosticats per l'atenció primària, se n'informa de 9.859 més en una setmana. L'anterior, entre el 7 i el 13 de novembre, van ser 8.600 positius. D'altra banda, hi ha 24 persones a les Unitats de Cures Intensives (UCI) –tres més en relació amb les dades de la setmana passada- i 11 morts declarats en aquest període (nou dels quals de més de 80 anys). Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants puja a 129.

 09:48 
Tancats tots els parcs de Barcelona per les fortes ratxes de vent

L’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest dimarts a les 08.30 hores el Pla Bàsic d’Emergència municipal per ventades en fase d’alerta per les fortes ratxes de vent a la ciutat i l’increment de serveis que han efectuat els Bombers, que han fet una vintena de sortides relacionades amb l’episodi de vent. Parcs i Jardins han tancat tots els parcs. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 30 trucades de veïns de Barcelona fins a les 8 del matí. El pla Ventcat de Protecció Civil també està en fase d’alerta.

 09:20 
Carol Rovira serà la presentadora del nou talent show de TV3 Eufòria dance

L’encarregada de conduir les gales del nou talent show de TV3 Eufòria dance serà l’actriu Carol Rovira. Repeteix també Albert Sala, que serà al mateix temps coreògraf i figura principal del jurat del programa. En el paper de coreògraf tindrà l’ajuda d’Aina Casanovas, una de les ballarines més carismàtiques d’Eufòria i assistent de coreografia de Sala. Pel que fa al seu rol com a cap del jurat, haurà de valorar cada actuació i seleccionar els aspirants que passen a la fase següent. En aquesta tasca l’acompanyaran les ballarines i coreògrafes Marta Tomasa i Sandra Granada, que seuran a la taula del jurat durant les tres gales, i un tercer membre sorpresa, que ocuparà el lloc de manera rotativa.

 22:23 

Josep Maria Pou rep el Premi Atlàntida 2022 en el marc de la 37a Nit de l’Edició

L'actor i director Josep Maria Pou ha recollit el Premi Atlàntida 2022 durant la 37a Nit de l’Edició, que s’ha celebrat al Teatre Romea. El guardó és un reconeixement anual que des de 1986 atorga el Gremi d’Editors de Catalunya a una persona o entitat que s’ha distingit per la defensa i promoció de la cultura, la propietat intel·lectual i el foment de la lectura. També s'ha atorgat el 28è Memorial Fernando Lara a l’editorial de llibres infantils i juvenils il·lustrats Flamboyant i s’ha fet un reconeixement a Editorial Salvatella pel seu centenari, a l'Editorial Reverté pels seus 75 anys, a Editorial Base i al Centre de Pastoral Litúrgica pel seu 50è aniversari, i a Ediciones Cáñamo que celebra 25 anys.

 22:18 

La Unió Europea defensa la celebració del Mundial: «Qatar ha fet progressos en drets laborals»

La Comissió Europea ha defensat la celebració del Mundial de Qatar i els canvis que s'han produït al país arran de l'esdeveniment. "Qatar ha fet progressos els últims anys en drets laborals", ha apuntat aquest dilluns la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides, durant la celebració del ple del Parlament Europeu que se celebra a Estrasburg. L'Eurocambra, en canvi, han retret a l'executiu comunitari la seva posició, amb diversos eurodiputats qualificant la copa del món de "tragèdia" i exigint a la Federació Internacional de Futbol (FIFA) la creació d'un fons de compensació per a les famílies de totes aquelles persones que han mort durant l'organització, una xifra que diverses investigacions situen al voltant de 6.500.

 22:03 

 21:27 

 19:53 

 19:08 
El PSC es reunirà de nou amb el Govern el dimecres per abordar els pressupostos

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha anunciat que el seu grup es tornarà a reunir amb el Govern aquest dimecres per abordar els pressupostos de la Generalitat. Aquesta serà la tercera reunió que el principal partit de l'oposició mantindrà amb l'executiu per negociar els comptes. En l'última reunió celebrada, el dijous, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, va carregar contra l'executiu per anar massa lent en la negociació, i també va demanar per carta un seguit de documents per tenir més detalls sobre el projecte. "Esperem que puguem disposar de la documentació precisa per a poder organitzar-lo", ha dit a la clausura d'un acte organitzat per la Fundació Rafael Campalans.
 

 18:46 

 18:22 

 17:49 
El PNB, el primer soci habitual del govern espanyol que confirma que votarà a favor dels pressupostos

El PNB ha confirmat aquest dilluns a la tarda que votarà a favor dels pressupostos generals de l'estat de 2023 al Congrés. Ho ha explicat la diputada dels nacionalistes bascos Idoia Sagastizabal en el primer dia de debat dels comptes públics a la cambra baixa que previsiblement s'aprovaran dijous. Un cop superada la votació, passaran al Senat. ERC, EH Bildu i PDeCAT, els altres socis habituals de l'executiu espanyol, encara no han confirmat el sentit del vot definitiu. Cap dels tres va presentar esmena a la totalitat, igual que el PNB. Sagastizabal ha explicat el "sí" definitiu del partit perquè s'han assolit "importants acords" per desenvolupar l'agenda basca.

 17:20 
Gabriel Rufián defensa Irene Montero al Congrés i critica el "silenci còmplice" dels seus companys d'Unides Podem

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat aquest dilluns la paraula al ple del Congrés per defensar la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha estat durament atacada pel PP arran de la llei del "només sí és sí". Durant el debat dels pressupostos generals de l'estat, Rufián ha demanat la paraula a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per reclamar al diputat del PP Víctor Píriz que retirés la qualificació "d'inútil" que havia llançat a Montero en una intervenció anterior. "Em fa vergonya haver-ho de demanar jo, que no formo part del seu grup parlamentari", ha dit. Tot just fa uns dies l'exvicepresident del govern espanyol per Unides Podem, Pablo Iglesias, va carregar durament contra l'actual vicepresidenta, Yolanda Díaz, per haver mantingut el silenci sobre la campanya contra Montero.

 16:23 

 16:17 
Educació detalla que 26 escoles de Catalunya apliquen el 25% de castellà per ordre del TSJC

Educació ha detallat aquest dilluns que un total de 26 escoles apliquen el 25% de castellà en una de les seves aules per ordre del TSJC. El seu conseller, Josep González Cambray, ho ha explicat en marc d’una comissió parlamentària, responent a una pregunta de Junts. Així, ha detallat que en aquests centres, els tribunals obliguen a mantenir aquestes mesures cautelars, tot i que ha celebrat que “aquest curs, per primera vegada, s’hagi frenat el degoteig de nous centres on s’ha d’aplicar”. Cambray ha defensat que el Govern està lluitant “amb totes les seves eines” per aplicar “un escut jurídic als centres” a través de diversos marcs legals. També ha subratllat que una segona estratègia passa per incrementar els usos del català.

 15:47 

 15:18 
El Govern pacta amb entitats municipals i agents socials un model per dissenyar polítiques d'ocupació territorialitzades

Govern, sindicats, patronals i entitats municipalistes acorden un "canvi de paradigma" en el disseny de les polítiques d'ocupació, que fins ara es bastien des de la capital catalana. Ara, les administracions locals, les entitats municipalistes i els agents socials podran definir les accions d'orientació, assessorament, ajuts directes o la reinserció des del territori en un model pioner a l'Estat que passarà per la creació de consells territorials. "Estem davant d'un gran acord que canvia el desplegament de les polítiques d'ocupació amb la mirada territorial i de la concertació", ha dit el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, a la presentació d'aquest pacte, que s'ha fet al Palau Robert. Els territoris que s'organitzin i demanin poder planificar les polítiques d'ocupació formalitzaran un contracte programa a tres o quatre anys vista amb el Govern, que els donarà més estabilitat que les iniciatives actuals, que tenen un any de durada.

 14:28 
La CUP demana a Podem i ERC que "es plantin" amb la sedició i facin un "front comú ampli per defensar el dret de protesta"

La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha demanat a Unides Podem i ERC que "es plantin" amb la reforma del delicte de sedició perquè "no pot anar a costa del dret de protesta". "Què ha passat en aquesta negociació amb el PSOE?", ha qüestionat Vehí aquest dilluns en roda de premsa a la cambra baixa. Vehí ha reclamat fer "un front comú ampli per defensar el dret de protesta, que és importantíssim en el moviment independentista català, però sobretot per a tots els moviments socials i populars". La portaveu dels anticapitalistes ha advertit que la proposició de llei que elimina la sedició i crea el delicte de desordres públics agreujats "trasllada l'esperit de la sedició als delictes d'ordre públic del codi penal".

 13:26 

 12:41 
Els comuns, sobre els pressupostos: "Estem lluny d'un acord que la minoria de Govern haurà de suar vot a vot"

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha assegurat que l'acord sobre els pressupostos està "lluny" i ha dit que el Govern l'"haurà de suar vot a vot i mesura a mesura". Mena ha avançat aquest dilluns en una roda de premsa a la seu del partit que aquesta setmana "intensificaran les trobades" amb el Govern, però que "queda molt a fer i poc marge de temps". També sobre els comptes de la Generalitat, ha assegurat que la "posició" del PSC sobre fiscalitat és "menys ambiciosa" que la del PSOE al govern espanyol. "Ens agradaria que assumís la posició del govern de l'Estat perquè no siguin els treballadors qui paguin l'increment de preus", ha afegit. Catalunya en Comú defensa un impost de solidaritat per a les grans fortunes.

 12:38 

 11:45 
Sánchez reclama a Putin que "deixi en pau Ucraïna" des de l'Assemblea Parlamentària de l'OTAN a Madrid

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha exigit al president rus, Valdímir Putin, que "deixi en pau Ucraïna". Sánchez ha intervingut aquest dilluns al matí al plenari de la 68a Assemblea Parlamentària de l'OTAN programada a Madrid, des d'on ha advertit Moscou que mentre aquesta "guerra absurda" no conclogui els estats que integren l'Aliança Atlàntica es mantindran units al costat de l'executiu ucraïnès. El president espanyol també ha elogiat la resposta "proporcionada" i "intel·ligent" de l'OTAN i el seu secretari general, Jens Stoltenberg, davant la caiguda d'un míssil en territori polonès la setmana passada. Segons el seu parer, Stoltenberg va evitar una escalada de conseqüències imprevisibles que ningú desitjava.

 10:26 
L'Associació de Fiscals veu "inadmissible" una reforma de la sedició "que respongui a situacions de persones concretes"

L'Associació de Fiscals ha avisat que la reforma de la sedició "suposa una desprotecció de l'ordre constitucional". "No és en cap cas admissible una reforma del Codi Penal que respongui a interessos o situacions de persones concretes", diu l'organització en un comunicat, que argumenta que el Dret "no admet lleis singulars que, per tant, serien de molt dubtosa constitucionalitat". Segons l'Associació de Fiscals, "no és cert que el dret de la Unió Europea exigeixi reformar el delicte de sedició" i tampoc ho és "que les penes previstes siguin superiors a les penes previstes per a les conductes que es tipifiquen (rebin o no el nom de sedició) en altres països de la UE".

 09:39 
El govern espanyol obrirà expedients sancionadors als manifestants que van enaltir la dictadura per commemorar el 47è aniversari de la mort de Franco

El govern espanyol obrirà expedients sancionadors a les persones i organitzacions que diumenge van protagonitzar crits, gestos i càntics d'enaltiment del cop militar del 1936 i la dictadura franquista, coincidint amb el 47è aniversari de la mort de Franco. Segons fonts del Ministeri de Presidència detallades per Europa Press, l'executiu espanyol ha sol·licitat a totes les delegacions del govern els vídeos, els atestats i les proves que puguin acreditar aquests fets, conductes contràries a la llei de memòria democràtica.

 09:29 
El Govern declararà l'alerta per sequera a l'àmbit del Ter-Llobregat

El Govern declararà aquest mateix dimarts l'alerta per sequera a l'àmbit del Ter-Llobregat, la conca principal del país, que abasteix uns cinc milions de persones. Tal com ha explicat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, demà el director de l'Agència Catalana de l'Aigua firmarà la resolució per aquesta alerta davant una situació "preocupant" pel que fa a les reserves. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Jordà ha assegurat que l'aigua de boca està garantida, però que hi haurà restriccions tant en l'ús agrícola i industrial com en parcs, jardins o espais lúdics com piscines. L'alerta per sequera ja afectarà 26 comarques, 150 municipis i 6,7 milions de persones.

 08:45 
Turull considera una "demagògia tremenda" que ERC insti Junts a votar els pressupostos amb l'argument que els comptes els havia preparat Jaume Giró

Junts continua situant-se lluny d'ERC en la negociació dels pressupostos. Així ho ha detallat el secretari general del partit, Jordi Turull, en una entrevista a Els Matins de TV3, en què ha apuntat que ara mateix només disposen de la primera informació sobre la composició dels comptes. Turull ha considerat que els republicans practiquen una "demagògia tremenda" quan insten Junts a votar-los amb l'argument que els comptes els havia preparat l'exconseller Jaume Giró. "No ens poden dir feu-nos un vot de confiança", ha afirmat el secretari general de la formació, que ha raonat que el plantejament de Junts plantejarà canvis substancials en la carpeta fiscal: "No som partidaris de collar més els ciutadans amb el tema fiscal". "Serà una proposta sense les hipoteques que hi havia abans", ha afegit Turull. 

 08:39 
Tània Verge lamenta que Guardiola i Xavi hagin donat suport al Mundial de Qatar: "No són coherents en la defensa de valors que haurien de ser universals"

La consellera d'Igualtat i Feminismes del Govern, Tània Verge, ha lamentat que referents del futbol català com Pep Guardiola, tècnic del Manchester City, o Xavi Hernàndez, entrenador del Barça, hagin donat suport al Mundial de Qatar. L'endemà de l'inici de la cita mundialística, Verge ha exposat que l'aval dels dos exjugadors blaugrana al torneig que es juga a Qatar és criticable. "Em genera contradicció que figures que poden ser referents després no siguin coherents en la defensa de valors que haurien de ser universals", ha exposat la consellera en una entrevista al programa Cafè d'idees de La 2 i Ràdio 4.

 20:31 

 16:43 
Localitzen mort un home que es buscava des de divendres a Rupit i Pruit

Els equips d'emergència han localitzat sense vida un home de 42 anys que es buscava des de divendres a Rupit i Pruit, segons han informat els Bombers en un comunicat. La troballa s'ha fet poc abans del migdia d'aquest diumenge. L'home va sortir a fer una travessa pels voltants del castell de Rupit i no va tornar. S'havia localitzat el seu vehicle estacionat al cas antic del municipi. Les tasques de recerca, coordinades pels Bombers, es van iniciar ràpidament per les zones on podria haver passat i durant tot el dissabte es van establir diferents sectors de recerca, sense resultats. Aquest diumenge s'ha reiniciat la recerca amb la llum del dia entre Rupit i Tavertet. Hi han participat fins a 13 dotacions, tant efectius GRAE com un helicòpter.

 16:21 
Illa reivindica el "diàleg amb voluntat d'acord" com a instrument de política democràtica

El líder dels socialistes, Salvador Illa, ha reivindicat el "diàleg amb voluntat d'acord" com a instrument de política democràtica. Ho ha fet en un acte d'homenatge a Ernest Lluch, polític del PSC qui va ser assassinat aquest dilluns farà 22 anys per ETA, a Maià de Montcal (Garrotxa). Illa ha dit de Lluch que "reivindicava el diàleg" i ha recordat una escena del socialista al País Basc en què "s'enfrontava amb diàleg als que a crits i amb les seves actuacions, el negaven". Ho ha fet servir per establir un paral·lelisme amb l'actualitat de la política catalana; considera que per dialogar "cal estar disposat a escoltar i a no tenir el cent per cent de raó" i que aquest s'ha de produir "entre Catalunya i la resta d'Espanya i entre catalans".

 18:15 
ERC vol que Google Maps respecti la toponímia catalana, també amb l'app en castellà

ERC ha registrat una proposta de resolució al Parlament per instar el Govern a demanar que Google Maps respecti la toponímia en català a l'aplicació, també quan s'utilitzi en la versió en castellà. Els republicans volen que l'app segueixi "els criteris habituals emprats també en la resta de llengües", que és traduir a la llengua d'ús només els "topònims de grans localitats" però mantenir la pròpia del territori –català o occità– per a la resta. Es tracta d'una iniciativa coordinada amb Compromís al País Valencià i amb Més per Mallorca a les Balears per tramitar propostes similars a les Corts Valencianes i al Parlament de les Illes Balears, respectivament. ERC també vol que s'insti "la resta d'institucions del país a adreçar-se a Google per demanar-los que esmenin aquesta situació tan anòmala", ja que els usuaris de Google Maps en castellà pot ser que es trobin topònims traduïts com 'Ampurias' en comptes d'Empúries o 'Panadés' en lloc de Penedès.

 17:39 
PortAventura, capital del League of Legends a l'estat espanyol

El Convention Center de PortAventura està a punt per a la final de la Iberian Cup, la copa de la màxima competició espanyola del videojoc League of Legends. Unes 900 persones es congreguen en aquest palau de congressos del parc d'atraccions per a gaudir d'una final entre dos dels grans clubs de la lliga de l'Estat, la Superliga, que organitza la LVP (Mediapro). Streamers, personalitats del món dels esports electrònics i una legió de fans es preparen per a diverses hores de League of Legends al màxim nivell estatal. Els protagonistes de la final: UCAM Murcia i Team Heretics.

 15:12 
La CUP acusa el Govern d'estar "bunqueritzat" defensant les polítiques sociovergents "de sempre"

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha acusat el Govern de no estar "a l'alçada" de la situació al país, defensant uns pressupostos que responen als interessos "dels de sempre" i no de la majoria de catalans. "És un Govern bunqueritzat, que no parla ni escolta, tancat en banda amb les polítiques de sempre, les sociovergents", ha etzibat Reguant en l'acte d'inici de la campanya 'Un país en marxa', que s'ha celebrat aquest dissabte a Barcelona. La formació anticapitalista ha reiterat que la reforma del Codi Penal "aplana el terreny a la repressió". En aquest sentit, ha defensat un "front ampli mobilitzador" que planti cara a la repressió i construeixi un país "millor i més vivible".

 12:46 

 12:21 
[noiticiadiari]2/242331[/noticiadiari]

 09:34 

 09:33 

 09:14 
Illa assegura que la reforma del codi penal és "el desig de la societat espanyola"

El líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha assegurat que la reforma del codi penal és "el desig de la societat espanyola", que és "mirar endavant". Així, ha contradit veus de l'executiu espanyol, com ara la de la ministra Nadia Calviño, que havia afirmat que la veritable meta era extradir l'expresident Carles Puigdemont. A banda d'això, Illa ha considerat que la reforma del codi penal no contempla la derogació de la sedició, sinó que és "una reforma" per "actualitzar" la legislació estatal a les "directives europees". En aquesta línia, ha subratllat que els experts li han assegurat que el delicte de desordres públics agreujats "encaixa amb el que va passar a Catalunya" el 2017. De la mateixa manera, ha reiterat que si es tornés a produir un escenari com el d'aquells anys, "tenim la rebel·lió i l'article 155 de la Constitució".

 09:03 
Illa: "ERC està més pendent de desgastar Junts amb els pressupostos que d'aprovar-los"

El líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha assegurat en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio que el país no tindrà pressupostos abans de l'1 de gener. I ha assenyalat el principal culpable d'aquest escenari: "La responsabilitat és d'Aragonès". Illa ha subratllat que ha estès la mà al Govern per arribar a un acord des del 22 d'agost i ha afirmat que aquesta disponibilitat "no caducarà" perquè els socialistes "estem fent una alternativa". Sí que ha admès, però, que hi ha contactes amb l'executiu, però ha afirmat que "no es pot parlar d'una negociació sèria", ja que "ni tan sols se'ns ha donat la documentació mínima". Com alguns dels principals esculls, ha assenyalat la barreja de carpetes i un pensament electoralista per part d'Aragonès. "Està més pendent de desgastar Junts amb els pressupostos que d'aprovar-los", ha etzibat. "ERC té una manera de fer política del passat, prioritza tancar acords a Madrid abans de fer-los aquí", ha etzibat. El líder de l'oposició també ha tancat la porta a una moció de censura perquè "no és el moment".

 09:02 

 18:18 
Els Mossos faran cent controls de trànsit aquest cap de setmana davant l'alta sinistralitat de novembre

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat per aquest cap de setmana una campanya massiva de controls de trànsit després que aquest novembre 12 persones hagin mort en accidents, el doble que el mateix mes del 2019 (l'any que s'agafa de referència perquè la mobilitat dels dos anteriors està molt marcada per la pandèmia). Els Mossos d'Esquadra faran cent controls al conjunt de les carreteres, amb vehicles logotipats i altres que no, sobretot per denunciar l'excés de velocitat i la conducció imprudent. També s'incrementaran els radars de velocitat, es faran controls específics a l'AP-7 i hi ha vols programats de l'helicòpter de Trànsit. Elena ha demanat "extremar la prudència" i ha recordat que "cada víctima és una tragèdia".

 13:11 

 12:55 
El Sindicat de Llogateres denuncia que la reforma del codi penal castiga més les accions de protesta dels col·lectius per l'habitatge

El Sindicat de Llogateres s'ha sumat als col·lectius preocupats per la reforma del codi penal acordada per PSOE, Unides Podem i ERC. Hi veu un agreujament dels càstigs que afrontarien els participants de les accions de protesta que acostumen a fer les plataformes pel dret a l'habitatge. En concret, censura que els canvis en el delicte de desordres públics "obren les portes a l'augment de la repressió contra el dret a protesta", i de gran part de les seves accions. Lamenten que es parli "d'intimidació" en el nou redactat, en comptes de violències o amenaces, com a condicionant per cometre un delicte. També que "fins i tot sense fer ús de violència o intimidació" la llei contempli els desordres públics quan s'ocupa un domicili, despatx o oficina, encara que estigui oberta al públic. "Quantes famílies han aconseguit la renovació dels seus contractes de lloguer gràcies a la protesta pacífica a les oficines d’una immobiliària?", es pregunten, en un comunicat. 


 

 12:52 

 12:41 
La cerveseria icònica de Catalunya Nord i Plataforma per la Llengua s'alien per normalitzar l'ús del català
La cerveseria Cap d'Ona i Plataforma per la Llengua han engegat una col·laboració per promoure l'aprenentatge i l'ús del català a Catalunya Nord. Es tracta del cicle de trobades "Nos fem una Cap d'Ona en català?" que previsiblement un cop al mes s'organitzarà a la terrassa que la cerveseria té a Argelers de la Marenda. El projecte consisteix a facilitar trobades entre catalanoparlants i francòfons nord-catalans que tenen la voluntat d'aprendre la llengua, a través de converses i jocs adaptats a cada nivell dels participants. La iniciativa està dirigida a una franja de 18 a 60 anys, i especialment per al segment més jove.

 12:24 
Duran i Lleida deixa de ser conseller d'Aena per dedicar-se a gestionar 11 aeroports del Brasil

L'exdirigent d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha deixat el càrrec de conseller d'Aena i ara passarà a gestionar 11 aeroports del Brasil que l'empresa pública es va adjudicar aquest estiu, segons ha indicat la companyia en un comunicat enviat a la Comissió Nacional del Mercats de Valors (CNMV). Duran i Lleida renuncia a ser membre del consell d'administració així com de les comissions de nomenaments, retribució o govern corporatiu i també de sostenibilitat i acció climàtica; per dedicar-se en exclusió a les noves responsabilitats al Brasil. Ara, l'exportaveu de Convergència i Unió al Congrés dirigirà la companyia Bloco do Onzo Aeroportos do Brasil, recentment constituïda.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació