Divendres, 2 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 20:25 
Lambán veu "condemnats al fracàs" uns Jocs Olímpics d'Hivern amb una candidatura que no tingui en compte la "importància real" de l'Aragó

El president de l'Aragó, Javier Lambán, veu "condemnats al fracàs" uns Jocs Olímpics d'Hivern sorgits d'una candidatura "que opti exclusivament per Catalunya" i no tingui en compte "la importància real que ha tenir l'Aragó com a comunitat i pel pes de la qualitat de les seves estacions". Segons Lambán, "la pilota està al teulat del Comitè Olímpic Espanyol (COE)" ja que "ha de decidir si opta per uns Jocs que representin a Espanya i que, per tant, es produeixin en termes d'igualtat entre l'Aragó i Catalunya o bé opta per uns Jocs que siguin pràcticament els Jocs de Catalunya". El govern aragonès presentarà dijous com a molt tard al COE la seva proposta d'acord tècnic amb un repartiment "més equilibrat" de les proves entre ambdós territoris.

 

 19:34 

 19:32 
Alemanya assumeix el control de Gazprom Germania per garantir el subministrament

Alemanya ha anunciat aquest dilluns que el regulador del país assumeix el control de Gazprom Germania, l'energètica filial de la russa Gazprom. El ministre d'Economia alemany, Robert Habeck, ha justificat la decisió pels dubtes jurídics sobre la propietat de l'empresa, estratègica per al país, i que en els últims dies ha estat envoltada d'informacions que apuntaven a la intenció de la matriu de desprendre-se'n i vendre-la a altres empreses russes. La decisió, ha afirmat Habeck, s'ha pres per "protegir la seguretat pública i l'ordre i mantenir el subministrament". El control de Gazprom Germania per part del regulador alemany, conegut com a Bundesnetzagentur, serà almenys fins al 30 de setembre.

 19:23 

 18:33 

 18:08 
Biden demana jutjar Putin per crims de guerra a Ucraïna

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat aquest dilluns jutjar el president rus, Vladímir Putin, per crims de guerra, després de les imatges de la massacre de Butxa un cop retirades les tropes russes. "És un criminal de guerra", ha insistit Biden, que ha criticat la "brutalitat" del president rus. "El que ha passat a Butxa és horrible i tothom ho ha vist", ha dit el president estatunidenc, que ha anunciat la intenció d'impulsar noves sancions contra Rússia. Després de visitar Butxa, a les rodalies de Kíiv, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha denunciat que Rússia està cometent un "genocidi" al país i ha remarcat que "amb aquestes condicions és molt difícil seguir negociant" amb Moscou.

 17:27 

 17:08 

 15:45 
Brussel·les demana "ambició" als 27 estats membres en les noves sancions contra Rússia per "aturar les atrocitats" a Ucraïna

El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha demanat aquest dilluns als estats membre "ambició" en les noves sancions que el bloc comunitari prepara contra Rússia. A l'arribada a la reunió de l'Eurogrup a Luxemburg, Dombrovskis ha insistit que cal "augmentar la pressió" sobre Moscou "per aturar les atrocitats" a Ucraïna. Coincidint amb les imatges de la massacre a Butxa, el vicepresident econòmic de l'executiu comunitari ha dit que cap opció està "fora de la taula" en el cinquè paquet, incloses les sancions energètiques. Les restriccions al gas, petroli i carbó rus, però, continuen generant molta divisió entre els 27 per l'elevada dependència energètica i el cost econòmic que pot generar un tall del subministrament.

 15:30 

 15:17 

 14:18 

 13:47 
ERC sosté que Catalunya "té la capacitat per assumir tota l'organització" dels Jocs si Aragó no s'hi implica

ERC ha celebrat que s'organitzi una doble consulta pels Jocs d'Hivern del 2030. En roda de premsa, la portaveu republicana, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dilluns que la decisió del Govern fa "compatible" la "implicació" del territori, amb el "protagonisme" de l'Alt Pirineu. L'executiu ha anunciat avui que el 24 de juliol celebrarà dues consultes diferents per incloure el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, a qui es preguntarà si es volen "involucrar" en el projecte. D'altra banda, a l'Alt Pirineu i Aran es preguntarà si el Govern ha de presentar candidatura. Vilalta ha defensat l'acord tècnic i polític actual, avalat pel COE, però ha assegurat que Catalunya "té la capacitat per assumir tota l'organització" dels Jocs, a l'espera de la implicació d'Aragó.

 13:14 
El PSC no es planteja fer campanya pel "sí" a la consulta dels Jocs: "El Govern ha de liderar la candidatura"

La viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral del PSC, Lluïsa Moret, ha apuntat aquest dilluns que el seu partit no es planteja fer campanya pel "sí" en la consulta pels Jocs d'Hivern, anunciada avui pel Govern en forma de doble pregunta per al conjunt de les comarques afectades. "La consulta no és al nostre guió", ha afirmat la portaveu socialista, que ha demanat a l'executiu de Pere Aragonès que lideri la candidatura per a la cita del 2030. "Tothom ha de fer el possible perquè aquesta candidatura conjunta prosperi", ha insistit Moret. El PSC entén que els Jocs poden "proporcionar molts beneficis", no només al Pirineu sinó també al conjunt de Catalunya.

Més informació, aquí:

 13:12 
Illa planteja una ronda de contactes amb agents econòmics i socials per enfocar una resposta a les conseqüències de la guerra a Ucraïna

El primer secretari del PSC i cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, iniciarà aquest dimarts una ronda de contactes amb agents econòmics i socials del país per enfocar una resposta a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, després que divendres el seu partit plantegés un pla d'actuació al president de la Generalitat, Pere Aragonès. Illa es reunirà amb els màxims responsables d'UGT (Camil Ros) i CCOO (Javier Pacheco), així com amb representants de Foment del Treball, Pimec i la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya. El pla presentat pel PSC proposa ajudes per valor de 2.000 milions d'euros per atendre la situació compromesa d'empreses, autònoms i famílies vulnerables davant l'augment del preu de l'energia.

 12:27 

 12:26 

 12:12 

 11:30 

 11:19 
La Generalitat obre el web «Català per a ucraïnesos» per facilitar l'aprenentatge dels refugiats

La Conselleria de Cultura ha elaborat diversos materials per a facilitar la comunicació de la població ucraïnesa i el seu aprenentatge del català mitjançant el web "Català per a ucraïnesos", que inclou i materials didàctics. S'ha publicat una col·lecció de 12 làmines interactives per a treballar el llenguatge en situacions comunicatives quotidianes. Política Lingüística també ha reeditat el llibre "Vocabulari en imatges" per a incorporar l'ucraïnès i el rus, amb una tirada inicial de 15.000 exemplars. 

 11:19 
La Generalitat obre el web «Català per a ucraïnesos» per facilitar l'aprenentatge dels refugiats

La Conselleria de Cultura ha elaborat diversos materials per a facilitar la comunicació de la població ucraïnesa i el seu aprenentatge del català mitjançant el web "Català per a ucraïnesos", que inclou i materials didàctics. S'ha publicat una col·lecció de 12 làmines interactives per a treballar el llenguatge en situacions comunicatives quotidianes. Política Lingüística també ha reeditat el llibre "Vocabulari en imatges" per a incorporar l'ucraïnès i el rus, amb una tirada inicial de 15.000 exemplars. 

 11:02 

 11:02 

 10:58 

 10:29 
Cambray: "No hi ha ningú que digui que avançar el calendari escolar no és una bona mesura per a l'alumnat"

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha defensat la seva aposta perquè el curs escolar arrenqui una setmana abans al setembre: "No hi ha ningú que digui que no és una bona mesura per a l'alumnat". A partir d'aquí, ha explicat que l'oferiment als sindicats és que s'ajustin les decisions per poder aplicar de forma eficient un calendari que, ha subratllat, escurça la desconnexió de l'estiu i beneficia l'alumnat vulnerable. A més, ha precisat que el mes de setembre no serà com el mes de juny, sinó que l'alumnat farà "el mateix horari que a l'octubre i amb el 100% de gratuïtat". Informa Sara González

 10:24 
Educació reivindica que està donant resposta a 10 de les 14 reclamacions que fan els sindicats

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha reivindicat en una compareixença al Parlament que el seu departament està donant resposta a 10 de les 14 reclamacions que fan els sindicats i que van motivar la convocatòria de la vaga de cinc dies. Cambray ha defensat que han presentat fins a tres propostes diferents en la negociació amb el comitè de vaga i que la darrera suposen 500 milions d'euros d'inversió addicionals en els propers tres anys. Set de les deu 10 propostes, ha detallat, es desenvoluparan durant el proper curs i les altres tres estan candelaritzades. Informa Sara González

 10:16 
Sánchez anuncia un nou PERTE sobre microxips i semiconductors amb una inversió pública d'11.000 milions d'euros

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un nou Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) sobre microxips i semiconductors amb una inversió pública d'11.000 milions d'euros. En la inauguració del fòrum "Wake up Spain" organitzat pel diari El Español aquest dilluns al matí, Sánchez ha explicat que s'aprovarà pròximament amb l'objectiu de situar l'estat espanyol "a l'avantguarda" i d'atraure "importants inversions" en un àmbit que té "una importància geoestratègica mundial". "Espanya no perdrà la cursa de la tecnologia més avançada", ha dit.
 

 10:09 
El periodista Jordi Eroles, nou cap de comunicació de la conselleria d'Afers Exteriors

Jordi Eroles, periodista de TV3 encarregat de la informació de Junts, de Govern, a més de ser un dels principals informadors de política de la casa, serà el nou cap de comunicació de la conselleria d'Afers Exteriors. Eroles substituirà en el càrrec a Laura Ruiz Trullols, qui l'ocupava des del juliol del 2021. Durant 30 anys ha estat vinculat a la televisió pública catalana. En la seva trajectòria, va presentar el Més 3/24, els informatius del canal i Els Matins de TV3. També va ser corresponsal a Madrid, abans d'ocupar la feina que tenia actualment: informar de política, de Junts i del Govern de la Generalitat.

 10:01 
Jordi Sànchez, sobre el seu comiat de Junts i els possibles relleus: “En alguns lideratges ens sobra vanitat i ens falta lleialtat de grup”

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha argumentat el seu anunci d’abandonar les màximes responsabilitats al partit per demanar una llista unitària en el congrés que la formació farà el juny que ve. Sànchez entén que, amb una única llista, es podran integrar les diferents sensibilitats de Junts i esquivar la imatge d’enfrontament intern. Però Sànchez ha demanat generositat als futurs candidats. “En alguns lideratges ens sobra vanitat i ens falta lleialtat de grup”, ha afirmat en una entrevista a Els matins de TV3. Per bé que els màxims aspirants a ocupar llocs de responsabilitat ara a la formació són Laura Borràs i Jordi Turull, Sànchez ha evitat citar noms: “No parlo per ningú en concret”. “S’ha de supeditar l’interès grupal del partit a l’interès individual. L’important no és quina posició ocupes al partit”, ha insistit el secretari general.

 

 10:02 

 10:01 
El Liceu celebra els 175 anys amb músics al balcó del Gran Teatre i una gala amb òpera de Verdi, Donizzeti i Puccini

El Gran Teatre del Liceu celebra aquest diumenge la vigília dels seus 175 anys d'història amb una gran gala amb artistes internacionals que interpreten òperes de Verdi, Donizzeti i Puccini. Els actes han arrencat a les 17.05 h al balcó de l'edifici amb la interpretació d'una fanfàrria de la secció de vent de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu davant l'admiració dels turistes i locals que en aquell moment passaven per les Rambles, així com la dels assistents a la gala, que ja ho sabien i han esperat la breu actuació dels músics sota la fina pluja de primera hora de la tarda. La cita ha comptat amb figures internacionals com Sondra Radvanovsky, Lisette Oropesa, Iréne Theorin, Ludovic Tézier i Joseph Calleja.

 09:47 

 09:15 
Cambray, sobre l’acord al Parlament per protegir la immersió: "No obre la porta a fer del castellà la llengua vehicular"

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha defensat l’acord al Parlament per modificar la llei de política lingüística del 1998, firmat per ERC, Junts, el PSC i comuns, ara congelat fins al debat a la cambra després que Junts se’n despengés. Aquell pacte era una resposta política per blindar la immersió, en el qual es definia el català com a llengua vehicular i el castellà com a llengua d'"aprenentatge”. “No obre la porta a fer del castellà la llengua vehicular”, ha afirmat Cambray en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, que confia que Junts no posi dificultats al pacte parlamentari. “L’aprenentatge de llengües no va de percentatges i no de llengües”, ha afegit per rebatre la sentència del 25% de castellà que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) demana aplicar.

 09:04 
Cambray afirma que no pensa dimitir: "Se m’ha de jutjar pels fets"

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que no pensa dimitir malgrat la pressió sindical sobre el Govern, que ha desembocat en cinc jornades de vaga a l’escola. “El 2015 era professor d’institut, vaig patir les retallades i soc fill de mestres. Hem de ser capaços de prendre les decisions, consensuant-les amb tothom. Se m’ha de jutjar amb els fets”, ha afirmat a El matí de Catalunya Ràdio. Cambray ha recordat que, en el pròxim curs, la conselleria permetrà reduir ràtios, revertir retallades, incrementar les places d’FP i aplicar la gratuïtat del P2 a les escoles bressol. Sobre l’aplicació del calendari escolar, el conseller ha afirmat que el Govern no atendrà la petició de moratòria durant un any de la mesura que va sol·licitar el Consell Escolar de Catalunya.

 08:49 

 08:48 
Cambray defensa l’actuació d’Educació davant la vaga: "No trobaran cap exemple de manca de diàleg"

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha defensat l’actuació de la seva conselleria davant les cinc jornades de vaga dels sindicats. “No trobaran cap exemple de manca de diàleg”, ha afirmat Cambray, que ha recordat que els representants sindicals no s’han presentat a totes les convocatòries de les taules de negociació. “Som davant una vaga en la qual hi ha 14 demandes. Estem donant resposta a deu d’aquestes demandes, set durant aquest curs”, ha exposat el conseller en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. “Estem convençuts que arribarem a un acord”, ha afegit Cambray, que també ha justificat l’aplicació del canvi de calendari lectiu. “Ningú ens diu que no sigui una bona mesura per l’alumnat”, ha reblat.

 08:47 
Societat Civil Catalana critica que el Govern pretengui desobeir la sentència del 25% de castellà

La vicepresidenta de Societat Civil Catalana, Elda Mata, ha criticat que el Govern hagi cridat a la desobediència de la sentència que determina un 25% de castellà a l’escola. "En aquests moments és monolingüisme i prou", ha apuntat Mata per referir-se a la situació lingüística a les aules catalanes, malgrat les nombroses dades que indiquen un retrocés en l’ús del català. En una entrevista al programa Cafè d’idees de RTVE, una de les màximes dirigents de Societat Civil Catalana també ha apuntat que personalitats de la classe política del país no poden conduir una "conversa fluida en castellà".

 08:04 
Protecció Civil desactiva l'alerta per nevades sense cap carretera afectada

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest dilluns l'alerta del pla especial d'emergències per nevades a Catalunya (Neucat). L'alerta del pla s'havia activat diumenge davant la possibilitat de nevades a cotes baixes en comarques com el Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i la Selva. Segons ha informat Protecció Civil, el telèfon 112 ha rebut 73 trucades des de diumenge a la tarda. A hores d'ara ja no hi ha cap carretera afectada. Precisament diumenge a la tarda va quedar tallada durant unes hores la circulació per la carretera C-16, a l'altura de Cercs (Berguedà), per la nevada que hi queia.

 07:56 
Les portades

La premsa es rendeix a Pedri. Ho podem comprovar al recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:35 
Orbán guanya les eleccions i aconsegueix dos terços del Parlament d'Hongria

El partit del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha guanyat les eleccions d'aquest diumenge al país i s'ha assegurat la continuïtat en el poder. La formació d'Orbán, Fidesz, ha aconseguit aproximadament dos terços dels 199 escons del Parlament d'Hongria i ha quedat per davant de l'oposició, que es presentava pràcticament en bloc amb l'objectiu d'acabar amb els 12 anys d'Orbán al poder. El controvertit primer ministre podrà seguir governant la república centreeuropea i mantenint el seu pols amb la Unió Europea.

 07:26 
La neu arriba amb força a Catalunya i les glaçades, que han continuat aquesta matinada a les comarques centrals i al pla de Lleida, preocupen els pagesos

 07:02 

 19:37 
Tallada la C-16 al Berguedà a causa de la nevada

La carretera C-16 ha quedat tallada aquest diumenge a la tarda a l'altura de Cercs (Berguedà) per la nevada que hi està caient. Segons el Servei Català de Trànsit, calen cadenes per circular per aquesta via i el tall afecta des del punt quilomètric 99 fins al 104 en ambdós sentits de la marxa. La C-16 uneix Barcelona amb la Cerdanya a través del Vallès, el Bages i el Berguedà i en diumenge sol registrar un important volum de trànsit en sentit sud, cap a l'àrea metropolitana, especialment a l'Alt Berguedà, on la carretera no està desdoblada.

 18:14 
Miquel Pueyo repetirà com a cap de llista d'ERC a Lleida

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, repetirà com a cap de llista d'ERC a les pròximes eleccions municipals del 2023. Així ho ha decidit l'assemblea local d'ERC que s'ha celebrat aquest diumenge. L'anunci l'ha fet el president de la secció local de Lleida del partit, Josep Maria Baiget, que ha assegurat que és un "honor" que Pueyo vulgui tornar a presentar-se als comicis i ha dit que la decisió ha tingut "el suport majoritari per part de la militància". Per la seva banda, Pueyo ha agraït a la militància de la ciutat que li hagi renovat la confiança com a candidat i ha dit que les eleccions municipals de l'any vinent "són extraordinàriament importants i constitueixen un repte de gran envergadura".

 14:50 

 13:28 
Centenars de persones es manifesten a Barcelona per reclamar més inversió en sanitat i un sistema 100% públic

Centenars de persones s'han manifestat aquest diumenge a Barcelona per reclamar més inversió en sanitat i un sistema 100% públic. La protesta ha començat amb dues columnes separades que han sortit de la Ronda de Sant Pere i plaça Universitat, respectivament, per acabar trobant-se a la plaça de Catalunya. Els protestants reclamen arribar al 25% de inversió en atenció primària, millorar les condicions laborals, revertir les retallades que es van fer fa una dècada i recuperar tot el que s'ha perdut per la pandèmia. 'Volem, volem, volem el 25%' i 'Sense nosaltres no hi ha salut' són algunes de les proclames que han cantat els manifestants, entre els que hi havia professionals sanitaris i usuaris.

 13:15 
Feijoó tria Esteban González Pons, Carmen Navarro, Pedro Rollán, Miguel Tellado i Juan Bravo com a vicesecretaris

El nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha comunicat aquest diumenge davant el Comitè Executiu Nacional els noms dels cinc vicesecretaris que tindrà el partit. Feijóo ha triat l'eurodiputat Esteban González Pons per a la vicesecretaria institucional; a la diputada al Congrés per Albacete i lletrada de la Comunitat de Madrid, Carmen Navarro, per a la vicesecretaria de polítiques socials; a l'excalde de Torrejón, expresident de la Comunitat de Madrid i senador, Pedro Rollán, per ocupar la de coordinació autonòmica i local; al secretari general del PP gallec, Miguel Tellado, per la vicesecretaria d'organització territorial i al conseller d'Hisenda d'Andalusia, Juan Bravo, per a la d'economia.

 12:53 

 12:41 

 11:22 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació