Divendres, 2 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 12:23 
Elías Bendodo, braç dret de Moreno Bonilla i sefardita, serà el número tres de Feijóo

El nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, està tancant el seu nucli dur de direcció. I ho fa amb perfils majoritàriament moderats i amb fama de bons gestors. Elías Bendodo, conseller de la Presidència de la Junta d'Andalusia i home de confiança de Juanma Moreno Bonilla, serà el coordinador general del partit. Bendodo, nascut en una família sefardita i membre de la Comunitat Israelita de Màlaga, s'ha guanyat fama de polític dialogant i centrista.  La designació ha estat molt ben rebuda entre els compromissaris andalusos, amfitrions del congrés del PP. Informa Pep Martí des de Sevilla. 

 12:14 

 12:10 
La inflació a l'eurozona registra un nou rècord amb una escalada fins al 7,5% al març

La taxa d'inflació anual a l'eurozona ha registrat un nou rècord el mes de març, amb una escalada fins al 7,5%. Segons la primera estimació de l'Eurostat, els preus s'han encarit prop de dos punts respecte a l'increment d'un 5,9% del febrer. L'escalada de preus respon a l'increment del cost de l'energia, que continua disparat, amb un 44,7% el març, gairebé tretze punts més que el mes anterior. En la mateixa línia, els preus dels aliments, l'alcohol i el tabac continuen augmentant. Espanya és un dels estats l'eurozona on s'ha registrat una inflació més elevada, amb un 9,8%, un increment del 3,9% respecte al febrer.

 12:10 
La inflació a l'eurozona registra un nou rècord amb una escalada fins al 7,5% al març

La taxa d'inflació anual a l'eurozona ha registrat un nou rècord el mes de març, amb una escalada fins al 7,5%. Segons la primera estimació de l'Eurostat, els preus s'han encarit prop de dos punts respecte a l'increment d'un 5,9% del febrer. L'escalada de preus respon a l'increment del cost de l'energia, que continua disparat, amb un 44,7% el març, gairebé tretze punts més que el mes anterior. En la mateixa línia, els preus dels aliments, l'alcohol i el tabac continuen augmentant. Espanya és un dels estats l'eurozona on s'ha registrat una inflació més elevada, amb un 9,8%, un increment del 3,9% respecte al febrer.

 11:51 

 11:46 

 11:44 

 11:36 

 11:36 

 11:36 

 11:20 
Comença el congrés que entronitzarà Feijóo com a líder del PP

Amb la música de l'himne nacional espanyol, ha començat al Palau de Congressos de Sevilla el 20è congrés del Partit Popular, que elegirà demà Alberto Núñez Feijóo com a nou líder de la formació, únic candidat a la presidència després de la gran crisi interna viscuda. Una crisi que s'ha endut Pablo Casado i la seva direcció. Les paraules "moderació" i "nova etapa" són les que més s'escolten pels passadissos del congrés. Esteban González Pons, president del comitè organitzador, acaba de proclamar constituït el congrés i afirma: "No estem en el començament. Estem on tot començarà". Informa Pep Martí des de Sevilla  

 11:02 
Aznar no serà en persona al congrés del PP perquè té Covid-19 i intervindrà per videoconferència

L'expresident del govern espanyol i del PP José María Aznar no estarà en persona al congrés extraordinari dels populars a Sevilla perquè ha donat positiu en Covid-19. Aznar intervindrà igualment, però per videoconferència. Segons ha explicat el president del comitè organitzador del congrés, l'eurodiputat Esteban González Pons, en una piulada a Twitter, l'expresident "és asimptomàtic i es troba bé". Aznar parlarà aquest divendres a la tarda quan també intervindran Mariano Rajoy i Pablo Casado. La seva absència física aigualeix la imatge d'unitat pretesa dels exlíders del partit entorn del futur president dels populars, Alberto Núñez Feijóo.

 10:52 

 10:44 
El cap de la Guàrdia Urbana envia un recordatori als agents: filtrar informació a la premsa pot suposar responsabilitats penals

El cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha enviat una carta als agents recordant-los que tenen l'obligació de mantenir en secret les investigacions i que és l'oficina de comunicació qui ha d'informar els mitjans. Després d'apuntar que els agents poden incórrer en responsabilitats penals i disciplinàries, Velázquez ha destacat que al llarg del 2021 s'ha doblat la presència del cos als mitjans. "S'han detectat detalls que només coneixen els membres de la GUB. Aquests fets poden comportar perjudicis molt rellevants en la investigació policial i, especialment, per a les víctimes i els seus familiars", apunta la carta, que avisa que es farà seguiment d'aquella informació que pugui haver-se cedit sense seguir els canals habilitats.

 10:22 

 10:14 
Iceta anima a omplir les sales de cinema amb Alcarràs

El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha aprofitat l'entrevista que ha concedit aquest matí a Els Matins de TV3 per animar el públic a tornar a les sales de cinema. "Saben què han de fer? Anar al cinema a veure Alcarràs", ha demanat. "Sovint pensem que la creació cultural només pot tenir suport públic, i no és cert. Pot tenir suport públic, però ha de tenir el suport del públic", ha insistit el ministre.

 09:56 

 09:47 

 09:37 

 09:01 

 08:50 

 08:50 

 08:32 

 08:15 
El Consell Nacional de Junts fixarà dissabte la data del Congrés del partit

El Consell Nacional de Junts d'aquest dissabte a Alcarràs fixarà la data del Congrés Nacional del partit, que previsiblement ha de ser propera a aquest estiu. Segons fonts del partit consultades per l'ACN, al conclave del cap de setmana s'hi tancarà tant el calendari del Congrés com també el contingut que s'hi ha de debatre. Per tant, aquest dissabte el partit confirmarà si al Congrés hi abordarà la renovació de la direcció del partit, així com l'aprovació d'una nova ponència ideològica que fixi el rumb de la formació.

 07:38 

 07:15 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:06 

 21:01 
El Barça s'enfrontarà al Wolfsburg a les semifinals de la Champions League

El Barça ja coneix el rival de semifinals de la Champions League. Les blaugrana s'enfrontaran al Wolfsburg en l'últim pas per arribar a la gran final. L'anada es disputarà al Camp Nou mentre que el partit de tornada serà a Alemanya. Tot després que aquest dimecres les blaugranes eliminessin al Reial Madrid en un partit que va suposar el rècord d'assistència en un partit de futbol femení.

 20:32 
Agbar i la Diputació de Barcelona signen un conveni per impulsar projectes i iniciatives socials dirigides a persones en situació de vulnerabilitat

La Diputació de Barcelona i Agbar han signat aquest dijous un conveni marc per impulsar projectes i accions per a la promoció social, l’empoderament i l’autonomia de persones que es troben en situació de vulnerabilitat, amb l’objectiu de millorar-ne la qualitat de vida. L’acord concreta la col·laboració de les dues institucions en el programa Barris i Comunitats: motors de transformació social, impulsat des de la Diputació de Barcelona, així com altres projectes socials.

 20:23 
Puigneró exigeix al president de l'Aragó que "deixi de posar pals a les rodes" en la candidatura dels Jocs d'Hivern

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha demanat al president de l'Aragó, Javier Lambán, que "deixi de posar pals a les rodes" després que hagi anunciat que no assistirà a la reunió convocada pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) prevista per a aquest divendres per signar l'acord tècnic de la candidatura per als Jocs Olímpics d'hivern del 2030. Puigneró ha insistit que el projecte estava inicialment liderat per Catalunya i ha assegurat que no cedirà cap prova que s'hi pugui celebrar. "Si ara l'Aragó es despenja de l'acord tècnic seran ells qui hauran de donar les explicacions pertinents, nosaltres no ens mourem de la nostra posició", ha asseverat.

 19:33 

 19:13 
El Govern assegura que el 60% de les mesures acordades amb els comuns dins dels pressupostos estan complertes o en fase d'execució

Gairebé el 60% del centenar d’actuacions incloses als pressupostos de la Generlitat d'enguany arran de l'acord entre el Governi el grup parlamentari d'En Comú Podem ja s'han dut a terme o estan en fase d’execució, segons ha assenyalat l'executiu en un comunicat. La secretària general de Presidència, Núria Cuenca; el secretari general de Vicepresidència, Ricard Font; el secretari general d’Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga; i el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, han mantingut aquesta tarda amb representants del grup parlamentari dels comuns en la primera reunió per repassar l'acord que van subscriure les dues parts.

 18:54 
Els comuns qualifiquen de "deficient" el nivell de compliment del pacte de pressupostos amb el Govern en Salut i Educació

La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ha denunciat que el nivell de compliment del pacte de pressupostos als departaments de Salut i Educació és "deficient". Així ho ha dit en roda de premsa després de la reunió de seguiment que el Govern es va comprometre a fer trimestralment amb els seus socis en l'aprovació dels comptes. Albiach ha subratllat que el compliment és "desigual i asimètric" en funció del departament. A tall d'exemple, ha explicat que en matèria de mobilitat "s'avança cap al país de trens" que volen, i també ha valorat positivament les passes en fiscalitat o a Interior. En canvi, ha assegurat que a Salut i Educació "no es compleix els compromisos al ritme que el país necessita".

 18:54 
La Fiscalia manté la petició de 24 anys de presó contra l'expilot de motos Sito Pons per defraudar a Hisenda

La Fiscalia ha mantingut aquest dijous la petició de 24 anys de presó per a l'expilot de motos Sito Pons i 12,4 milions d'euros de multa per sis delictes contra la hisenda pública, tot i que alternativament rebaixa la petició a 9 anys de presó i 2,7 milions d'euros de multa per tres delictes. Segons les seves conclusions definitives, el ministeri públic considera que Pons va defraudar 2,7 MEUR entre els anys 2010 i 2014 simulant que vivia a l'estranger, primer a Mònaco i després a Londres. També l'acusa de tenir un "entramat d'empreses" que li servien com a "societats instrumentals", algunes de les quals amb residència en paradisos fiscals. Pons ha estat jutjat les últimes setmanes a l'Audiència de Barcelona.

 18:42 
Sánchez conversa amb el rei del Marroc per "consolidar la nova etapa" entre els dos "socis" i rep la invitació per viatjar-hi en els propers dies

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha conversat aquest dijous amb el rei del Marroc, Mohamed VI, "sobre les relacions" entre els dos països, segons ha explicat ell mateix a través de Twitter. "Llancem un full de ruta que consolida la nova etapa entre els dos països veïns i socis estratègics", ha dit, "basada en la transparència, el respecte mutu i el compliment dels acords". La "nova etapa" arriba després que Mohamed VI filtrés una carta de Sánchez on donava suport al pla d'autonomia del Marroc per al Sàhara occidental malgrat les resolucions de les Nacions Unides, que aposten per un referèndum, i malgrat l'oposició dels seus socis de govern i d'investidura. Segons una nota de premsa de la Moncloa, el rei del Marroc ha convidat el president del govern espanyol a fer una visita a Rabat "els pròxims dies" per "posar en marxa el full de ruta que consolida aquesta nova relació".

 15:13 

 14:19 

 13:59 
El Congrés rebutja rebaixar al màxim els impostos dels carburants

El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous la proposta del PP de baixar els impostos aplicats als carburants i al gas, amb la rebaixa al mínim legal comunitari de l'impost especial als hidrocarburs i al 4% superreduït de l'IVA al subministrament de gas i calefacció. La iniciativa, debatuda dimarts, ha estat rebutjada amb els vots de tots els partits excepte  PP, Vox, Ciutadans, Coalició Canària i Fòrum Astúries, que hi han votat a favor, mentre que Teruel Existe, el PRC i el BNG s'han abstingut.

 13:32 

 13:19 
El Síndic veu una possible «regressió de drets» en el nou protocol de contenció a les presons

El Síndic de Greuges ha demanat aquest dijous que la Conselleria de Justícia que suspengui l'aplicació del nou protocol de contenció a les presons, que està previst que entri en funcionament aquest divendres. Segons Rafael Ribó, el procés d'elaboració del nou protocol ha estat "una mica precipitat" i no hi ha hagut prou diàleg amb les entitats de drets civils. A més, ha alertat d'una possible "regressió de drets" i ha dit que el Consell d'Europa està preocupat pel nou text. Ribó ha presentat al Parlament un informe amb retrets i recomanacions pel nou protocol, sobretot pel que fa a la durada i forma de contenció, així com quan i qui l'ha de fer. També demana que cada contenció es comuniqui immediatament al jutjat.

 13:00 
Educació demana "respecte institucional" als sindicats i referma el compromís per "revertir les retallades"

El Departament d'Educació ha demanat "respecte institucional" als sindicats d'educació, que ahir van acabar les cinc jornades de vaga per exigir la reversió de les retallades al sector. Els representants dels treballadors han rebutjat la darrera proposta feta pel Departament i no han assistit a la mesa negociadora. De tota manera, des d'Educació, la directora general de Professorat, Dolors Collell, ha insistit que el Govern està d'acord que s'han de revertir les retallades fetes, però ha recordat que no es pot fer "tot alhora i al mateix temps". En aquest sentit, ha assegurat que les propostes fetes als sindicats "voregen els 500 milions d'euros" i que s'inclouen en els pressupostos de l'any vinent. "Hem intercanviat molts documents i hi ha hagut avenços importants", ha assegurat Collell, que ha reivindicat la tasca feta les docents i la professionalitat demostrada. Pel que fa a la darrera proposta, no es pot avançar al curs vinent per qüestions tècniques i perquè no s'inclou en el pressupostos. Ara com ara no hi ha noves dates sobre la taula per reunir la mesa negociadora, però des d'Educació demanen als sindicats que "s'acostin" i refermen la voluntat d'arribar acords.

 12:59 
L'Estat va tancar el 2021 amb un dèficit del 6,76%, 3,3 punts menys que el 2020

L'Estat va tancar l'exercici de l'any passat amb un dèficit del 6,76%, una xifra molt inferior a la prevista pel mateix govern, que era del 8,4%, i per sota a les previsions dels organismes internacionals i nacionals. En total, el dèficit es va situar en els 81.521 milions d'euros, davant els 113.060 del 2020 (10,08%). Així ho ha assegurat en roda de premsa aquest dijous la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que s'ha mostrat confiada que Brussel·les mantingui la suspensió de les regles fiscals arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna.

 12:59 
L'Estat va tancar el 2021 amb un dèficit del 6,76%, 3,3 punts menys que el 2020

L'Estat va tancar l'exercici de l'any passat amb un dèficit del 6,76%, una xifra molt inferior a la prevista pel mateix govern, que era del 8,4%, i per sota a les previsions dels organismes internacionals i nacionals. En total, el dèficit es va situar en els 81.521 milions d'euros, davant els 113.060 del 2020 (10,08%). Així ho ha assegurat en roda de premsa aquest dijous la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que s'ha mostrat confiada que Brussel·les mantingui la suspensió de les regles fiscals arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna.

 12:43 
El Suprem obre una causa penal contra el diputat del PP Alberto Casero

El Tribunal Suprem ha acordat obrir una causa contra el diputat del PP al Congrés que es va equivocar en la votació de la reforma laboral, Alberto Casero, per investigar contractes de quan era alcalde de Trujillo (Càceres). L'alt tribunal fa aquest pas després que un jutjat de primera instància hagi vist "indicis sòlids" d'irregularitats que podrien constituir un delicte continuat de prevaricació administrativa. La fiscalia, a més, entén que també hi ha indicis de malversació. Els contractes concertats per Casero, el 2017 i 2018, no haurien seguit el procediment administratiu previst, comprometent el pagament de diverses quantitats sense comunicar-ho a l'Ajuntament i sense els informes necessaris.

 12:26 

 12:03 

 10:53 
TV3 i betevé quadrupliquen el temps dedicat a informar sobre les violències masclistes

Les principals televisions públiques catalanes aposten de manera decidida per la reflexió i la sensibilització social quan informen sobre les diferents formes de violència masclista, segons un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) que ha analitzat el tractament informatiu de les violències masclistes per part de TV3, TVE Catalunya i betevé el 2021. Una de les dades més rellevants de la investigació del CAC és que les televisions públiques de Catalunya i Barcelona han quadruplicat el temps dedicat a informar sobre les violències masclistes. "La informació sobre les violències masclistes ha incrementat el seu espai en els teleinformatius de manera important durant la darrera dècada", determina el CAC.

 09:22 

 09:13 

 07:49 
Les portades

La inflació i el rècord d'assistència al Camp Nou en un partit femení marquen el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació