Divendres, 2 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 07:03 

 22:45 
Rússia comença a retirar les tropes de Txernòbil, segons els Estats Units

Rússia està començant a retirar les tropes de Txernòbil, segons explica la BBC a partir d'una font del Pentàgon. Segons els Estats Units, l'exèrcit de Vladímir Putin estaria retirant els seus efectius a l'antiga central nuclear cap a Bielorússia. La població del nord d'Ucraïna fa setmanes que es trobava controlada per l'exèrcit rus.

 20:26 
Rècord d'assistència en un partit de futbol femení: 91.553 espectadors al Camp Nou

Història del futbol femení al Camp Nou. Un total de 91.553 persones s'han aplegat al temple blaugrana per veure la victòria del Barça contra el Reial Madrid. La xifra és la més gran vista mai en un partit de dones i supera l'establerta el 1999, quan un Estats Units-Xina va aplegar poc més de 90.000 persones al país nord-americà. Per ara, les blaugrana vencen per cinc gols a dos.

 20:20 

 20:03 
Zelenski intervindrà dimarts que ve al ple del Congrés

Volodomir Zelenski, president d'Ucraïna, compareixerà dimarts de la setmana que ve per videoconferència al ple del Congrés dels Diputats. Com ja ha fet en altres parlaments europeus, Zelenski aportarà la seva lectura de la guerra en una sessió plenària prevista per les 4 de la tarda. La presidenta de la cambra baixa espanyola, Meritxell Batet, ha negociat les condicions de la intervenció del líder ucraïnès amb l'ambaixada ucraïnesa.

 19:58 

 19:54 

 19:14 
Dos detinguts per sostreure combustible en benzineres de la Noguera i Pla d'Urgell

Els Mossos d'Esquadra van detenir dimarts a Balaguer dos joves, de 20 i 21 anys, com a presumptes autors d'un delicte continuat de robatoris amb força. La policia va obrir una investigació al febrer després de detectar diverses sostraccions de combustible en dues benzineres de la Noguera i Pla d'Urgell. En concret, dues persones manipulaven els sortidors per obtenir el combustible fraudulentament. Aquesta operació, que es va repetir més de set vegades, consistia a omplir el dipòsit del vehicle propi o d'altres persones, a les quals els havien proposat omplir-lo a un preu més barat. En alguna ocasió, van carregar el combustible en garrafes.

 19:10 
Feijóo s'acomiada per carta de la presidència del PP de Galícia després de 17 anys de regnat

Alberto Núñez Feijóo s'ha acomiadat per carta dels militants gallecs i de la presidència del PP de Galícia. Feijóo haurà de deixar el càrrec perquè, d'acord amb els estatuts de la formació, és incompatible compaginar-lo amb la presidència estatal. Es preveu que Feijóo accedeixi al lloc que fins ara ostenta Pablo Casado en el congrés que el partit celebrarà a Sevilla a partir d'aquest divendres. "Renuncio a l'honor de ser president del PP de Galícia, però mantinc l'orgull de seguir sent militant d'aquest partit a la terra on vaig néixer i que m'ha donat tot el que tinc", afirma Feijóo a la carta adreçada a la militància. El futur nou president del PP lidera la divisió gallega dels populars des del 2005.

 17:42 
Sánchez acusa Junts d'haver «coquetejat amb Putin»

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha "agraït" irònicament a la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, que "marqui distàncies amb Putin i el seu règim", perquè "vostè representa un partit polític que han jugat amb foc i han coquetejat amb Putin". Sánchez ha donat per bones d'aquesta manera les informacions que apunten a contactes entre l'entorn de l'expresident Puigdemont i el Kremlin durant els anys del procés. Ha fet aquestes manifestacions en resposta a la intervenció de Nogueras on la portaveu de Junts ha acusat Sánchez de saltar-se les resolucions de l'ONU respecte al Sàhara, i ha recordat que "els més de 52.000 milions d'impostos que paguem els ciutadans de Catalunya els volem gestionar a Catalunya".

 17:19 
El Festival Cruïlla incorpora Sleaford Mods, Els Catarres, Joan Dausà i Ginestà al seu cartell de 2022

El Festival Cruïlla de Barcelona, que se celebrarà al Parc del Fòrum del 6 al 9 de juliol, ha incorporat una quinzena d'artistes al seu cartell entre els quals figuren Sleaford Mods, Els Catarres, Joan Dausà i Ginestà. El Cruïlla també ha afegit a la programació 31Fam, Depedro, Ocata, Marcel i Júlia, Pupil·les, Miss Bolivia, Arumbo, Leïti Sène, Ill Pekeño & Ergo Prod, Free Sis Mafia i Judeline. Aquestes incorporacions se sumen als noms ja anunciats de Juan Luis Guerra, Rubén Blades, Jack White, Residente, Duran Duran, Hot Chip, Molotov, Rozalen y Rigoberta Bandini, entre d'altres.

 16:53 
L'exalcaldessa de Santa Coloma de Farners abandona l'equip de govern, passa a no adscrita i es dona de baixa de JxCat

L'exalcaldessa de Santa Coloma de Farners, Susagna Riera, ha decidit abandonar l'equip de govern, passar a ser regidora no adscrita i ha tramitat la baixa de JxCat. Pren la decisió després que l'Audiència de Girona l'hagi condemnada a 3 anys i mig de presó per filtrar informació mèdica d'una menor que havia estat víctima d'abusos sexuals. Riera assegura que ha decidit apartar-se per "no perjudicar ni el consistori ni el partit" i reivindica també el dret a demostrar la seva innocència. "Tinc la consciència tranquil·la i estic convençuda d'haver fet bé la meva feina".

 16:52 
Giró i el conseller d'Economia del País Basc reclamen a l'Estat una gestió més descentralitzada dels fons europeus

El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, i el seu homòleg basc, Pedro Azpiazu, han reclamat al govern espanyol que aposti per una gestió més descentralitzada dels fons europeus i que activi Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) territorials per impulsar inversions tractores en cada comunitat. En una reunió celebrada aquest dimecres a Bilbao, els dos màxims responsables de finances dels governs català i basc també han exigit a l'executiu central que les administracions autonòmiques tinguin "més participació" en la gestió dels PERTE ja existents i han demanat que l'Estat també subvencioni l'IVA en els projectes dels fons Next Generation impulsats per entitats públiques.

 16:22 
Ayuso distingirà Zelenski amb una medalla internacional de Madrid per «la seva defensa de la llibertat»

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat que es distingirà el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, amb la Medalla Internacional de la regió del 2022 per la seva defensa de la "llibertat de tots". Així ho ha explicat aquest dimecres als mitjans de comunicació després de reunir-se amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, a qui ha informat aquest guardó. Les dues anteriors ocasions van recaure en el president del Comitè Europeu de les Regions, Apostolos Tzitzikostas, i Juan Guaidó.

 15:34 
Lambán reclama que l'esquí alpí es disputi a l'Aragó en comptes de Catalunya

El president de l'Aragó, Javier Lambán, ha reclamat aquest dimecres que les proves d'esquí alpí es disputin al Pirineu aragonès en comptes de la Molina-Masella, tal com està previst en l'acord tècnic sobre el repartiment de disciplines de la candidatura per als Jocs d'hivern 2030. Lambán ja va avançar que no firmaria aquest acord avalat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE) i el Govern, i que presentarà una proposta alternativa sobre el repartiment de les proves. "Les estacions aragoneses reuneixen els mateixos requisits que les catalanes per fer la prova reina que és l'esquí alpí. Situar l'esquí alpí a Catalunya no és una decisió tècnica, és política", ha insistit Lambán en declaracions als periodistes.

 15:34 
Un estudi de la UB afirma que per cada euro d'inversió pública en fibra òptica hi ha un retorn de 12,3

Un estudi de la Universitat de Barcelona (UB) afirma que la inversió pública en desplegament de fibra òptica té un retorn de 12,38 per cada euro gastat. Segons l'informe, la inversió feta per la Generalitat fins al 2019 ha tingut una rendibilitat social de 161,7 milions d'euros. Tal com ha apuntat el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, aquest esforç per desplegar la xarxa pública de connexió ajuda a "fixar" població al territori i contribueix al desenvolupament econòmic de les zones rurals fins al punt que algunes han deixat de perdre població per primera vegada en dècades. "El teletreball i, per tant, la fibra òptica i la digitalització és avui el principal repoblador de Catalunya", ha afirmat.

 14:21 

 14:09 

 13:22 
El Síndic de Greuges investiga d'ofici les "possibles deficiències" en els equips de respiració dels Bombers de la Generalitat

El Síndic de Greuges ha obert una investigació d'ofici arran de les informacions periodístiques que alerten de "possibles deficiències" en els equips de respiració autònoma (Era) dels Bombers de la Generalitat. Segons explica el Síndic en un comunicat aquest dimecres, el fabricant dels dispositius alertava en un informe del 2020 de problemes que "podien afectar la seguretat a l'hora d'utilitzar-los". "De les informacions publicades també es desprèn que el mal estat en què es troben els Era [equips de respiració] pot haver estat el causant d'almenys 20 incidents en els darrers dos anys, en què bombers es van quedar sense aire en actuacions contra incendis", ha alertat la institució.

 13:05 
Educació xifra en un 8,4% el seguiment del cinquè dia de vaga al sector públic en contra de la política de la conselleria

El seguiment del cinquè dia de vaga al sector públic d'educació és del 8,44% aquest migdia, segons dades del Departament d'Educació. Aquest dijous, darrer dia de vaga, estaven convocats a l'aturada el personal docent dels centres públics, personal d'administració i serveis, personal laboral dels centres educatius i de les seus d'Educació, i personal docent i laboral de llars d'infants de titularitat municipal i de la Generalitat. El servei territorial amb major seguiment és el del Consorci d'Educació de Barcelona, amb un 11,81%, i el de menor, el de Lleida, amb un 2,45%.

 12:56 
Els docents tanquen cinc dies de vaga amb una nova manifestació pel centre de Barcelona

Els docents tanquen aquest dimecres cinc dies de vaga contra la política educativa del Departament d'Educació. Ho fan amb una manifestació pel centre de Barcelona, que ha sortit des de plaça Universitat i que té previst arribar a Sant Jaume. Els manifestants tornen cantar proclames en contra del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, de qui demanen la dimissió o el cessament. A més, els sindicats han afirmat que només es presentaran a la mesa sectorial d'aquest dijous si Educació els fa una bona proposta per negociar. Aquest dijous, s'ha produït també una concentració davant d'Educació per reclamar el desplegament efectiu del decret d'escola inclusiva.

 12:48 

 12:08 
Interior recuperarà 49 mossos d'Esquadra de Trànsit que s'havien perdut des del 2016

El Departament d'Interior recuperarà 49 agents de Mossos d'Esquadra en els sectors de Trànsit. El 2016 es va decidir que de les 22 àrees de trànsit que hi havia distribuïdes per les comissaries del territori es passés a 16. Així, 6 regions de Catalunya van perdre els seus agents de Mossos d'Esquadra dedicats al trànsit. Això provocava, segons la conselleria, que els agents convencionals (els de l'Àrea Bàsica Policial) haguessin d'atendre sovint accidents de trànsit i no poguessin ocupar-se de les seves tasques habituals. Després de les queixes de les sis regions afectades -Olot, Ripoll, Sant Feliu de Guíxols, Igualada, Mataró i Mora d'Ebre- Interior ha decidit recuperar aquests 6 sectors de trànsit i els 49 agents que s'havien perdut.

 10:23 
Piquet dels sindicats d'educació a la seu d'ERC

Els sindicats afronten aquest dimecres el cinquè i últim dia d'aquesta primera onada de vagues que va començar fa dues setmanes. Aquest matí, tot i la pluja, els treballadors han organitzat un piquet a la seu d'Esquerra Republicana, al carrer Calàbria de Barcelona. Entre crits contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, i en defensa de l'escola pública, han desplegat una pancarta acusant ERC de "traïdors" i demanant el cessament de Cambray. Les negociacions entre el Departament i el comitè de vaga no han donat resultat i els sindicats no descarten noves aturades per aconseguir revertir les retallades i consensuar algunes mesures que vol impulsar Educació, com l'avançament del calendari escolar o els canvis en el currículum.

 10:22 
El TSJC corregeix l'Audiència de Barcelona i absol David Solé de desordres públics en els aldarulls post sentència

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha esmenat l'Audiència de Barcelona i ha absolt el tarragoní David Solé del delicte de desordres públics pel qual se'l va condemnar a un any i tres mesos de presó en el marc dels aldarulls que van tenir lloc el 15 d'octubre del 2019 a Barcelona després de la sentència de l'1-O. A la mateixa sentència l'Audiència l'absolia dels delictes d'atemptat contra agent de l'autoritat i de danys. Solé va estar un mes en presó preventiva al centre penitenciari de la Roca del Vallès pels fet pels quals ara se l'exonera. El jove va ser detingut al costat de tres nois més a la capital catalana.

 10:10 
ERC creu que "segurament" s'haurà d'aplicar el reglament del Parlament si obren judici oral a Borràs però no aclareix si en demanaran la suspensió

La portaveu d'ERC al Parlament, Marta Vilalta, considera que "segurament" s'haurà d'aplicar el reglament del Parlament si s'obre judici oral contra la presidenta Laura Borràs. En una entrevista a RTVE, Vilalta ha afegit que l'article 25 és "molt clar" quan hi ha l'obertura de judici oral però ha assenyalat que hi ha diferents apartats d'aquest article i, per tant, diferents maneres d'aplicar-lo. "Intentarem buscar el consens perquè s'apliqui i acabarem de decidir la nostra posició", ha afegit Vilalta, que no ha volgut avançar si ERC demanarà la suspensió de Borràs ja que seria fer "política ficció".

 10:02 
El Ministeri d'Educació esperarà al TSJC abans de fer cap pas sobre el 25% de classes en castellà a Catalunya

El govern espanyol esperarà al pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) abans de fer cap pas en relació amb el compliment de la sentència que fixa el 25% de classes en castellà a les aules catalanes. Fonts del Ministeri d'Educació sostenen que "després que la Generalitat s'hagi dirigit al TSJC, li correspon a aquest manifestar el seu criteri". "Estem, per tant, encara en temps de la justícia", subratllen les mateixes fonts, que remarquen que el govern espanyol "respecta la seva independència". Així doncs, el Ministeri d'Educació no contempla per ara sol·licitar l'execució forçosa del 25% en castellà i està a l'espera del pronunciament del TSJC. El Departament d'Educació va informar el TSJC del seu pla el dia que va expirar el termini de dos mesos per aplicar la sentència del tribunal, que ara s'hi ha de pronunciar. ERC, PSC i els comuns han pactat una proposició per modificar la Llei de Política Lingüística i el decret sobre el règim lingüístic a l'escola per "actualitzar" la garantia d'assoliment de les competències lingüístiques.

 09:48 

 09:03 

 08:41 
Ada Colau nega que s'estigui replantejant l'ampliació de l'aeroport

L'alcaldessa Ada Colau ha assegurat que no hi ha cap reunió en marxa i que no es plantegen desenterrar el projecte d'ampliació de l'aeroport, tot i que en alguns mitjans s'ha publicat que el PSC hi estava el darrere. "No té cap motivació econòmica i ambientalment és una aberració", ha assegurat en una entrevista a Els Matins de TV3.

 08:41 
Ada Colau no creu que s’hagi de fer una consulta a Barcelona pels Jocs

“El gruix dels Jocs es faran als Pirineus, la consulta s’ha de fer als Pirineus. Si a Barcelona no s’està proposant crear infraestructures no és necessari fer unes consultes. Només se’ns demana que acompanyem uns Jocs”, ha declarat l’alcaldessa Ada Colau en una entrevista a Els matins de TV3.

 07:49 

 07:22 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:02 

 20:18 
El PSC pacta amb independents de Tiana presentar una moció de censura a l'alcaldessa d'ERC

ERC s'ha anat quedant sola al govern municipal de Tiana i en els pròxims dies perdrà definitivament l'alcaldia, després de l'acord que han assolit el grup municipalista d'independents Junts per Tiana i el PSC, antic soci dels republicans. El tripartit que configuraven ERC, PSC i Junts es va anar esmicolant durant l'any passat, primer amb una crisi interna a la formació postconvergent i, posteriorment, amb l'abandonament del grup socialista, que anunciava la pèrdua de confiança en l'alcaldessa, Marta Martorell. Ara els socialistes sumaran amb la formació majoritària al consistori, els independents de Junts per Tiana, per investir alcalde el líder municipalista, Isaac Salvatierra. El ple d'investidura se celebrarà el 13 d'abril.

 19:14 
Núria Espert rep el Premi Pau Casals per una trajectòria "excel·lent" que internacionalitza la cultura catalana

L'actriu Núria Espert ha rebut aquest dimarts el Premi Pau Casals en un acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. A proposta de la conselleria de Cultura, es va decidir concedir el guardó a l’actriu per la seva "excel·lent" trajectòria artística en l’àmbit de la interpretació i direcció en el món del teatre, l’òpera i el cinema, amb què ha contribuït a la projecció internacional de la cultura catalana. En rebre el premi, Espert ha agraït l'"amor" i l'"efecte" rebut per part dels companys d’ofici i ha dit que la fan "resistir" per ser una actriu de primer nivell.

 19:14 
Giró, sobre el pla de xoc de Sánchez: "Al final, estem parlant de més crèdit, més endeutament i no de solucions duradores"

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha destacat que els 16.000 milions d'euros del pla de xoc del govern espanyol per afrontar les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna no són solucions a llarg termini i que suposaran endeutar-se més. "No són 10.000 milions d'euros sobre la taula, és una línia de crèdit, i 6.000 milions més que hem de sumar per a rebaixes fiscals i baixada de preus del combustible. Al final, estem parlant de més crèdit, més endeutament i no de solucions duradores", ha remarcat Giró en una entrevista a TV3. El conseller ha instat les petrolieres a demostrar que tenen un pla de responsabilitat social corporativa.

 19:16 
Vox vota en contra de retirar la Clau d'Or de Madrid a Putin

Tots els grups polítics de l'Ajuntament de Madrid menys Vox han donat suport a la retirada de la Clau d'Or de la ciutat concedida al president rus, Vladímir Putin. Va ser el 2006, amb el consistori presidit per Alberto Ruiz-Gallardón. La proposició ha estat presentada al ple per Més Madrid, que ha defensat una iniciativa amb fins a 15 mesures en suport al poble ucraïnès. El portaveu de Vox a l'Ajuntament, Javier Ortega Smith, ha justificat que no han donat suport a la retirada del reconeixement perquè tenien dubtes sobre si la Clau es va concedir a Putin o al poble rus, "que no té la culpa de suportar el tirà" .
 

 18:19 

 17:46 

 17:38 
ERC denuncia "tergiversacions" sobre l'acord pel català a l'escola i aposta per ampliar consensos

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat que els republicans Junts, PSC i comuns han acordat avui debatre en l'últim ple del mes d'abril la proposta de modificació de la llei de política lingüística. "Ens donem temps per millorar l'acord i seguir construint consensos que cal que hi siguin, especialment en l'àmbit de la llengua", ha dit. Vilalta ha reclamat que ningú "no reparteixi carnets de traïdor" en la qüestió del català. "La llengua és nuclear per al país i per això defensem els consensos i treballem per protegir-la i preservar-la arreu", ha assegurat la diputada.  Vilalta ha insistit a demanar que ningú jugui amb la llengua ni utilitzi el català per treure rèdit polític. "La nostra raó de ser, més enllà de la independència, és defensar la llengua i el model d'escola catalana", ha dit, i ha assegurat que des d'ERC no acceptaran "mentides o tergiversacions" sobre els pactes sobre la qüestió del català a l'escola.

 16:41 

 15:02 

 14:44 

 14:39 
L'Agència Europea del Medicament comença a avaluar la vacuna catalana contra la Covid-19

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha començat a avaluar la vacuna d'Hipra contra la Covid-19. En un comunicat, el regulador europeu apunta que inicia ja l'estudi dels resultats preliminars de les proves de laboratori i clíniques en adults, que apunten que la vacuna és "efectiva" contra el virus i les seves variants, inclosa l'òmicron. "L'EMA avaluarà les dades disponibles per decidir si els beneficis són superiors als riscos", assegura el regulador europeu, que diu que ara per ara no pot estimar quan es pronunciarà sobre l'autorització del vaccí.

 14:24 

 13:35 
El Govern aprovarà la setmana que ve un paquet de mesures per afrontar les conseqüències de la guerra a Ucraïna

El Govern aprovarà la setmana que ve un paquet de mesures per afrontar les conseqüències derivades de la guerra a Ucraïna. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa a Palau, posterior al consell executiu. La Generalitat donarà una "resposta integral" als efectes econòmics i socials que provoca el conflicte bèl·lic. L'executiu prepara el paquet després de conèixer els detalls de les mesures que plantegen la Unió Europea i el govern espanyol, que les va anunciar ahir. Plaja ha informat que a Catalunya hi ha ara mateix 13.454 persones refugiades d'Ucraïna, de les quals 1.710 son infants que ja s'han escolaritzat. D'aquests, 810 a Primària i 197 tutelats per la Generalitat directament).

 13:33 
El Govern admet l'incompliment del calendari de la taula de diàleg: "No estem en els terminis acordats"

"No estem en els terminis acordats". La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha admès aquest dimarts l'incompliment del calendari de la taula de diàleg. Durant la roda de premsa a Palau, posterior al consell executiu, Plaja ha afegit que espera que la data "deixi de ser important" en el moment que hi hagi "avenços". Així mateix, la portaveu ha apuntat que l'espai de negociació entre la Generalitat i la Moncloa es tornarà a reunir quan hi hagi "acords tancats". Un dels que s'està gestant, com va avançar NacióDigital, és sobre la protecció del català. La taula de diàleg es va reunir al setembre, on es va aprovar que la propera trobada tindria lloc "a principis" del 2022. Plaja ha constatat que encara "no hi ha data", mentre que els equips dels dos executius "treballen per aconseguir els objectius marcats".

 13:30 
El Parlament amplia fins al 17 de juny el termini per decidir si revoca les llicències d'edat vigents

La mesa del Parlament ha acordat ampliar fins al 17 de juny el termini per decidir si revoca les llicències d'edat vigents i, per tant, fa tornar a treballar als funcionaris que les estan gaudint, possibilitat que avalen els lletrats en un informe avançat per l'Ara. Tot i que inicialment aquesta decisió s'havia de prendre abans de l'1 d'abril, la cambra ha decidit prioritzar la negociació amb el consell de personal i prorrogar tant la situació dels que gaudeixen d'aquestes prejubilacions privilegiades com les concessions que no estan en execució. Informa Sara González

 13:10 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació