Dissabte, 3 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 12:51 

 12:17 

 12:12 
El Parlament debatrà finalment l'acord sobre la immersió al ple de finals d'abril

El ple del Parlament debatrà finalment l'acord per modificar la llei de política lingüística a finals d'abril i no en el ple de la setmana que ve com inicialment havien previst ERC, Junts, el PSC i els comuns. Els quatre grups han acordat agrupar en una sola sessió la tramitació de la proposició per lectura única. Informa Sara González

 12:08 
Vox sol·licita al TSJC l'"execució forçosa" de la sentència del 25% del castellà i requeriments personals als directors dels centres

Vox ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'"execució forçosa" de la sentència que obliga a impartir un 25% de castellà a les aules. El seu líder al Parlament, Ignacio Garriga, ha explicat que han demanat que es duguin a terme "totes les mesures necessàries i oportunes" perquè la sentència es compleixi a tots els centres i que s'inclogui un requeriment personal als directors de les escoles. L'extrema dreta també ha advertit que, si continua l'incompliment, sol·licitaran la imposició de multes coercitites al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i valoraran si presenten una querella per desobediència. Informa Sara González

 11:48 
Entitats socials reclamen al Govern que creï el fons per fer front als impagaments de la llum de famílies vulnerables

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social i l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) reclamen a la Generalitat que creï el fons d'atenció solidària per fer front als impagaments en les factures de la llum de les famílies en situació de vulnerabilitat generats a partir del 2021, al qual es va comprometre en el conveni signat amb Endesa. Tal com han explicat les entitats en una roda de premsa per valorar aquest conveni signat just fa un any, aquest fons no s'ha posat en marxa. "És una urgència enorme: tenim els efectes de la pandèmia i de l'escalada de preus de la llum", ha advertit Maria Campuzano, de l'APE. El teixit social considera que va ser un "molt bon acord", però avisen que s'ha de "desplegar al cent per cent" i ampliar-lo a les altres companyies.

 11:44 

 11:15 

 11:14 

 10:35 

 10:17 
La mesa del Parlament admet a tràmit l'acord per modificar la llei de política lingüística

La mesa del Parlament ja ha admès a tràmit l'acord signat per ERC, Junts, el PSC i els comuns per modificar la llei de política lingüística i protegir el model d'escola catalana, una entesa de la qual el partit de Carles Puigdemont es va desmarcar després que es registrés pel procediment d'urgència. També s'ha admès la proposta de la CUP en defensa de la immersió. Després de la mesa, la junta de portaveus haurà de fixar la data del ple que inclourà el debat i votació de les dues proposicions. Informa Sara González

 10:04 

 09:36 
Talls a les principals vies de Barcelona per la vaga de docents

Les protestes per la vaga dels docents tallen diverses vies principals de Barcelona aquest dimarts al matí. Entre d'altres s'ha tallat la Ronda de Dalt, sentit Besòs, a l'altura d'Horta-Guinardó i la Ronda Litoral, a l'altura de Sant Martí, segons la Guàrdia Urbana. USTEC ha informat també de talls a la Gran Via i a l'avinguda Meridiana.
 

 09:27 

 08:59 

 08:39 
Sindicats d’educació convoquen una manifestació en defensa de la immersió i contra l’acord d’ERC, Junts, PSC i comuns

Els sindicats d’educació USTEC, Intersindical, CGT, COS i SEPC, i l’Affac han convocat una manifestació aquest dissabte 2 d’abril per defensar el model d’immersió lingüística i en contra de l’acord signat entre ERC, Junts, PSC i comuns per esquivar la sentència del 25% de castellà a les aules. La marxa començarà a plaça de Sant Jaume a les sis de la tarda i es desplaçarà fins al Parlament. Consideren que el pacte atempta contra el model d’immersió i reclamen obrir un "debat ampli" sobre la qüestió.

 07:40 
Les portades

La cerimònia dels Oscars i la plantofada de Will Smith, temes destacats del recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:03 

 00:01 

 19:58 

 19:39 

 18:41 
L'ONU nomena un mediador per aconseguir un alto el foc humanitari a Ucraïna

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha anunciat aquest dilluns el nomenament de Martin Griffiths com a mediador per aconseguir un "alto el foc humanitari" a Ucraïna. En una roda de premsa, Guterres ha assegurat que ha demanat a Griffiths "explorar immediatament amb les parts possibles acords". Amb tot, el secretari general de l'ONU ha admès que la solució a la guerra "no és humanitària", sinó "política". "Per això demano un alto el foc humanitari immediat i permetre el progrés de les negociacions polítiques serioses", ha dit Guterres.

 18:32 

 18:08 
Rússia es prepara per prohibir l'entrada a persones de països "enemics"

El ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha anunciat aquest dilluns que Rússia s'està preparant per prohibir l'entrada al país de persones de països considerats "enemics" del Kremlin. Segons el ministre, Rússia està elaborant un esborrany de decret presidencial sobre mesures de "represàlia" per als visats en resposta a les accions "hostils" d'una sèrie d'estats estrangers. Entre els territoris vetats hi ha tots els països membres de la UE, Ucraïna, el Regne Unit, els Estats Units, i el Canadà, entre d’altres. "El focus de la nostra atenció se centra en mesures per respondre a les accions hostils dels Estats Units i els seus satèl·lits, així com totes les decisions que infringeixen els drets dels ciutadans russos", ha afirmat.

 17:20 
Les assegurances Zurich retiren la "Z" del logo pel seu vincle amb la invasió russa d'Ucraïna

Zurich Assegurances ha decidit retirar la lletra "Z" pel seu vincle amb el suport a la invasió russa d'Ucraïna. La companyia ha afirmat que la decisió es pren perquè no vol que es malinterpreti com a suport a l'exèrcit de Vladímir Putin. El logotip de l'empresa, fins ara, és una "Z" blanca sobre un fons de color blau. "Deixem de fer servir temporalment la lletra 'Z' de les nostres xarxes socials on apareix per separat i podria ser malinterpretada", ha declarat l'empresa en un comunicat. "Seguim la situació molt de prop i continuarem prenent accions si cal", ha detallat.

 17:10 

 16:58 

 16:26 

 14:55 
Dos professors universitaris ucraïnesos s'incorporen a la UB després de fugir de la guerra

La Universitat de Barcelona ha incorporat dos professors que han fugit de la guerra a Ucraïna. Es tracta d'Aleksander Martynenko, catedràtic en Medicina i Ciències de la Salut, i Maryna Martynenko, catedràtica d'Economia. El primer s'incorpora com a professor visitant a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i la segona formarà part de la Facultat d'Economia i Empresa. Tots dos van aterrar dissabte al vespre a Barcelona, després d'un llarg viatge que van iniciar sortint de Khàrkiv el 8 de març fins a arribar a Cracòvia, des d'on van volar a la capital catalana, segons ha informat la UB.

 14:52 

 14:29 

 14:27 
Barcelona i la costa oest dels Estats Units, connectades de nou 

L'aerolínia LEVEL, que des del passat 25 de febrer ja vola a Nova York, reprèn a partir d'aquest dilluns la connexió amb la costa oest dels Estats Units. Concretament, avui ha començat a volar a Los Angeles, que és la novetat de la companyia per a aquest estiu, i aquest dimarts ho farà amb San Francisco. La ruta amb Los Angeles s'operarà inicialment amb tres freqüències cada setmana (dilluns, dijous i dissabte) i a partir de dissabte se n'afegirà una altra els dimecres, fins a les quatre setmanals. A San Francisco, també seran quatre vols setmanals els dimarts, els dijous, els dissabtes i els diumenges. A banda, LEVEL també volarà a Boston a partir de l'1 de maig.

 14:24 

 14:03 

 13:57 

 13:30 

 13:24 
Catalunya rep els primers 1.950 tractaments de Pfizer contra la Covid-19

El Ministeri de Sanitat ha distribuït aquest dilluns 1.905 tractaments anticovid de Pfizer arreu de l'Estat. Del total, Catalunya n'ha rebut 1.950. En concret, s'han repartit 424 tractaments Paxlovid a Barberà del Vallès, 1.091 a Palau Solità i Plegamans i 435 a Polinyà. Es tracta d'un medicament antiviral que s'administra per via oral i que té per objectiu evitar la progressió de la Covid greu, i prevenir així l'hospitalització i la mort en pacients lleus amb factors de risc. L'acord amb la companyia i el govern espanyol contempla el repartiment de 344.000 tractaments. D'aquests, durant el primer trimestre de l'any es rebran 50.000, durant el segon 90.000, durant el tercer 100.000 i en el quart 344.000.

 13:09 
ERC assenyala que s'han dit "mentides" sobra l'acord del Parlament per defensar el model d'escola catalana

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat l'acció des del Govern i des del Parlament per defensar el model d'escola catalana. La dirigent republicana ha lloat el caràcter "ambiciós i transversal" de l'acord per modificar la llei política lingüística forjat la setmana passada al Parlament i del qual se'n va despenjar Junts a darrera hora. "No renunciem a res ni permetrem que es diguin mentides sobre el que estem fent per defensar la llengua. Hem sentit moltes mentides en les últimes hores", ha lamentat Vilalta, que ha subratllat que estan fent esforços per "reforçar i protegir la llengua". Informa Sara González

 12:55 
STOP JJOO convoca "una manifestació de país" el 15 de maig a Puigcerdà

La Plataforma Stop JJOO ha convocat "una manifestació de país" el dia 15 de maig a Puigcerdà. Sola el lema "Per un Pirineu Viu, Stop Jocs" volen reunir a la capital de la Cerdanya el màxim nombre de persones per fer sentir la seva veu. La Plataforma ja compta amb el suport de "No al transvasament", "Zero Port" o Unió de Pagesos. Bernat Lavaquiol, un dels portaveus de la Plataforma, ha dit que també confien comptar amb plataformes d'Aragó. Stop JJOO, des d'Espui (Vall Fosca), a tocar de les infraestructures que havien d'acollir una estació d'esquí i que es van quedar a mig fer, ha exigit al Govern que la consulta s'ha de fer a la totalitat de les sis comarques de l'Alt Pirineu i Aran, el Ripollès, Berguedà i Solsonès.
 

 12:50 

 12:41 
Ciutadans denuncia Cambray i la cúpula d'Educació a la Fiscalia per l'incompliment de la sentència del 25% de castellà

Ciutadans ha denunciat aquest dilluns el conseller d'Educació, Josep González-Cambray, i quatre càrrecs més d'Educació a la Fiscalia per l'incompliment de la sentència del 25% de castellà. Després que divendres expirés el termini de dos mesos per aplicar la resolució, el partit liberal considera que hi ha un delicte de prevaricació perquè la conselleria "ha impartit instruccions i consignes" per "evitar" el seu compliment. En concret, la denúncia també implica a la Secretaria General del Departament d'Educació, l'Assessoria Jurídica, la Inspecció i la Subdirecció General de Plurilingüisme. El president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, també ha atribuït "responsabilitats" al president de la Generalitat, Pere Aragonès.

 12:10 

 11:41 

 11:27 

 11:21 

 11:13 

 11:07 

 10:24 

 10:18 

 09:53 

 09:19 
Teresa Cunillera i Miquel Sàmper, nous tertulians a RAC1

L'exdelegada del govern espanyol a Catalunya Teresa Cunillera i l'exconseller d'Interior Miquel Sàmper s'han incorporat a RAC1 com a tertulians aquest dilluns. Així ho ha anunciat Jordi Basté, conductor d'El món a RAC1, espai radiofònic on compartiran tertúlia amb Mònica Terribas i Pablo Iglesias. Cunillera, del PSC, i Sàmper, de Junts, són els dos nous fitxatges de Basté per a la segona part de la temporada. 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació