Dissabte, 3 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 09:10 

 08:50 
El PSC lamenta la rectificació de Junts en l'acord sobre la llengua: "Junts no és un partit suficientment fort per aguantar les crítiques a Twitter"

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha buscat una explicació al fet que Junts es desmarqués dijous de l'acord que havia firmat el mateix dia amb ERC, els comuns i els mateixos socialistes per modificar la llei de política lingüística com a resposta a la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà. "Junts no és un partit suficientment fort per aguantar les crítiques a Twitter. Quan n'hi ha quatre que criden i els diuen botiflers, s'espanten", ha afirmat Romero en una entrevista al programa Cafè d'idees de RTVE. "Vull entendre que no han sortit de l'acord", ha afegit la dirigent socialista, que ha dit que l'entesa entre quatre formacions ha de permetre "que es pugui complir millor la sentència".

 08:50 
El PSC, sobre la desautorització de Junts a Lourdes Ciuró: "No ha dit res que no estigui passant"

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha valorat l'entrevista de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, a NacióDigital, en la qual afirmava que el seu partit no s'autoexclouria d'un futur pacte amb els socialistes a la Generalitat. "Junts té pactes amb el PSC, per exemple, a la Diputació de Barcelona o la CCMA. No ha dit res que no estigui passant", ha afirmat Romero en una entrevista al programa Cafè d'idees de RTVE. "El que ha dit Ciuró és molt raonable", ha afegit la dirigent del PSC. Sobre la desautorització de Junts a a la seva consellera, Romero ha recordat que "en aquests moments Junts no és un partit homogeni". "No sé qui mana a Junts", ha recalcat. També ha demanat a la formació de Carles Puigdemont treure's de sobre els "prejudicis" en relació a les enteses amb els socialistes.

 08:38 

 08:05 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:44 

 07:01 

 06:41 

 20:21 

 20:21 

 17:59 
Ucraïna i Rússia es reuniran entre dilluns i dimecres a Turquia

Les delegacions negociadores d'Ucraïna i de Rússia es trobaran en persona entre demà dilluns i dimecres a Turquia. Ho ha anunciat David Arakhamia, cap del partit del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, al parlament del país. Arakhamia forma part del cercle d'assessors més propers a Zelenski i de l'equip negociador amb els russos. Les últimes reunions entre ambdues delegacions han tingut lloc per videoconferència. Cap de les parts no ha detallat si la trobada tindrà lloc a la ciutat turca d'Adàlia, on els ministres d'Afers Estrangers d'Ucraïna i Rússia es van veure les cares a principis de març.

 17:46 

 17:46 

 17:04 
Adif reprendrà el servei de Rodalies entre Malgrat i Pineda el dilluns a primera hora

Adif preveu recuperar el dilluns a primera hora i amb l'inici del servei la circulació ferroviària de les línies R1 i la RG1 de Rodalies entre Malgrat i Pineda de Mar, interrompuda des d'aquest diumenge a les 07.30 hores pel despreniment d'un lateral de la via per les condicions meteorològiques adverses.




 16:17 

 14:40 

 14:25 
Aragonès i Ciuró assisteixen al retorn de les restes del soldat republicà Andreu Flores a la seva família

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assistit aquest migdia, acompanyat de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, a l'acte de retorn de les restes del soldat republicà Andreu Flores a la seva família. L'acte ha tingut lloc al cementiri d'Arenys de Munt, i, prèviament, el cap del Govern ha visitat l'Ajuntament d'aquest municipi.

Durant la cerimònia, Aragonès ha afirmat que la reconstrucció de la memòria col·lectiva ajuda a reflexionar sobre la Guerra Civil i la dictadura feixista: "En un context diferent però amb amenaces similars, avui hem de seguir fent de la llibertat, la justícia i la dignitat humana la raó de ser del nostre compromís col·lectiu". Ciuró ha destacat la importància del Banc d'ADN: "Fer coincidir les restes d'una fossa amb dades familiars és molt excepcional. I quan passa és molt emotiu", ha assegurat.
 

 12:56 
La comissió de Justícia del Parlament sol·licita al govern espanyol una visita d'entitats i diputats a la comissaria de Via Laietana

El president de la comissió de Justícia del Parlament de Catalunya, el diputat d'ERC Jordi Orobitg, ha enviat una carta a la delegada del govern espanyol, Maria Eugència Gay, per sol·licitar una visita conjunta a les dependències de la Prefactura Superior de Policia de Via Laietana. La petició d’Orobitg és en nom d'una majoria de la mesa i dels portaveus de la comissió, arran de les obres que el Ministeri de l’Interior porta a terme a les instal·lacions i que podrien malmetre-ho. 
Des de fa temps, diverses veus socials i polítiques, entre les quals també ERC, en reclamen la cessió a l’ajuntament de Barcelona per fer-hi un centre contra la tortura i un espai de memòria contra el franquisme.

 12:41 

 11:46 

 11:37 
Torra carrega contra l'acord sobre el català a l'escola i diu que ell hauria donat l'ordre de no acatar la sentència

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha carregat contra l'acord per a la modificació de la Llei de Política Lingüística tancat aquesta setmana per ERC, el PSC-Units i En Comú Podem, que també va rebre inicialment l'aval de JxCat, que finalment se'n va distanciar. En una entrevista a TV3, Torra ha assegurat que aquest acord no el representa i que ell hauria donat l'ordre al conseller d'Educació que traslladés als centres educatius que la sentència del 25% de castellà a les aules "no s'acata". Torra també ha criticat les "desavinences permanents" entre els partits independentistes i creu que el president Pere Aragonès "ha de fer una reflexió sobre quin recorregut polític té aquesta legislatura".

 10:58 
Ampliació | 

 10:58 

 10:42 
Zelenski torna a demanar avions, tancs i equipament militar a l'OTAN

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha tornat a demanar avions, tancs i equipament militar a l'OTAN per defensar "la seguretat de tot Europa". "I quin és el preu d'aquesta seguretat? Doncs és molt específic: són avions per a Ucraïna, són tancs per al nostre Estat, són defenses antimíssils i són armes contra els vaixells", ha enumerat Zelenski en un nou missatge a la nació. "Això és el que tenen els nostres socis, cobrint-se de pols als seus magatzems. Aquí no estem parlant només de la llibertat d'Ucraïna, sinó de la llibertat de tot Europa", ha continuat el president d'Ucraïna. En paral·lel, l'exèrcit rus continua la seva ofensiva i, segons el govern de Kíiv, en les últimes hores ha atacat un centre d'investigació nuclear a Khàrkiv.

 10:03 

 09:04 

 08:42 

 08:25 

 08:01 
Les portades

Ucraïna i el preu de la llum continuen marcant el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 21:02 

 19:50 
Oriol Junqueras afirma que la llengua i la cultura es defensen amb "orgull" i que la societat està "molt més a l'alçada d'alguns dels seus representants polítics"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dissabte que la llengua i la cultura es defensen amb "orgull", i que el seu partit té projecte i "cap vergonya" de defensar-lo. A més, ha etzibat que "la societat està molt més a l'alçada que alguns dels seus representants polítics". En el marc de l'assemblea extraordinària del partit que ha reelegit Pau Ricomà com a cap de llista a Tarragona, el líder republicà ha lamentat sentir "massa vegades veus de resignació, que em sonen a un derrotisme imposat d'aquells que s'han quedat sense ganes, sense forces, sense projecte", i ha afirmat que el país és capaç de fer "grans coses" en tots els àmbits: la llengua i la cultura, l'economia, la societat i els drets socials.

 19:47 

 18:46 

 17:37 
Com a mínim cinc ferits per tres "potents explosions" prop de Lviv

Les autoritats de Lviv han informat aquest dissabte a la tarda que s'han produït "tres potents explosions" als afores de la ciutat, a tocar de la frontera amb Polònia. El governador regional, Maksym Kozytskyy, ha recomanat a la població que busqui refugi davant l'atac aeri, i l'alcalde de Lviv, Andriy Sadovyi, ha informat que, com a mínim, hi ha cinc ferits a la zona. També ha recomanat mantenir-se a refugi davant la possibilitat que el bombardeig es repeteixi, i ha demanat no compartir informació sobre l'atac a les xarxes socials.

 14:30 
Convergents reelegeix Germà Gordó com a president de la formació

Convergents ha reelegit com a president del partit a Germà Gordó, com a secretària general a Teresa Pitarch i com a secretari d'Organització a Josep Vidal. Aquest dissabte s’ha desenvolupat el 2n congrés de la formació, amb el títol de "Llibertat, Amnistia i Constitució Catalana". Segons detalla el partit, s'ha fet una crida a la "defensa de les llibertats individuals, la defensa de la propietat i iniciativa privades i la defensa de les llibertats col·lectives de la nació catalana, especialment el dret d’autodeterminació".

 14:07 
Salvador Illa diu que el Govern és més una camisa de força que un propulsor per a Catalunya

El líder del PSC al Parlament ha valorat, aquest dissabte en un diàleg amb Jaume Collboni durant la Convenció Política del PSC a Barcelona, que el Govern català és més "una camisa de força que un propulsor" per a Catalunya, en el sentit que considera que la societat catalana "té ganes de tirar endavant", però el Govern "no acaba de donar sortida a aquestes energies". De fet, ha assegurat que "el Govern no funciona". "Hi ha un camí diferent, ample, en el qual cabem tots, segur, de suma amb la resta d'Espanya, amb la resta d'Europa", ha insistit, fent referència a un hipotètic executiu encapçalat pel PSC.  Sobre la jornada de treball del Govern que s'ha celebrat també aquest matí, Illa també ha demanat als membres del Govern que siguin rigorosos i que "estiguin al que han d'estar".

 11:43 
Desmantellen un punt de venda de cocaïna regentat per una família a l'Hospitalet de Llobregat

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de l'Hospitalet han desmantellat un punt de venda de cocaïna en un pis de l'Hospitalet de Llobregat, que regentava una mateixa família: dos homes, que han estat detinguts; i una dona, denunciada penalment per presumpta col·laboració amb l'activitat il·lícita. A l'interior de l'immoble han decomissat 60 dosis de droga preparada per a la venda, 7.000 euros ocults en un armari i un congelador, documentació personal i telèfons mòbils que alguns consumidors havien deixat com a paga i senyal i 180 pastilles d'un medicament que només es ven sota prescripció mèdica. Els dos homes arrestats han estat posats en llibertat amb càrrecs. 
   

 10:13 
Mas, sobre els intents de vincular el sobiranisme amb Putin: "Ofenen la intel·ligència i prostitueixen la veritat"

"Els intents d’aquestes darreres setmanes d’associar part del sobiranisme català a la figura i al règim de Putin ofenen la intel·ligència i prostitueixen la veritat". En aquests termes s'expressa l'expresident del Govern Artur Mas en un article que publica l'"Ara" aquest dissabte. L'exlíder de CDC i del PDECat sosté que, si alguna cosa ha definit el moviment sobiranista en el seu conjunt, és "l’aposta convençuda" per la no-violència. "Exactament el contrari de l’actuació de Putin, basada en la violència i el menyspreu a la llibertat dels altres", afegeix Mas. Així mateix, l'expresident remarca que les imatges "esgarrifoses" de la guerra a Ucraïna no es poden comparar amb les "grans manifestacions sobiranistes", "pulcrament pacífiques".

 23:02 
El SEPC i Arran convoquen una manifestació per defensar el català a l'escola aquest dissabte a Barcelona

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el grup Arran han convocat una manifestació per defensar el català a l'escola. La convocatòria és aquest dissabte a les 18.30 hores a la zona d'arc de Triomf de Barcelona sota els lemes "Defensem el català" i "Davant l'acord contra el català, defensem la nostra escola". En una piulada animant per sortir al carrer, el SEPC recorda l'escriptor valencià Joan Fuster: "Tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres". 
 

 21:47 

 21:18 

 20:30 

 19:59 

 18:36 
Catalunya i l'Aragó tanquen un "acord tècnic" per la candidatura dels Jocs d'Hivern

"Acord tècnic" entre Catalunya i Aragó per la candidatura dels JJOO d'Hivern del 2030. Tal com ha avançat La Vanguardia, la Generalitat i l'executiu aragonès han tancat un pacte que les dues administracions ratificaran els pròxims dies. Després presentaran el projecte al Comitè Olímpic Internacional, que pot fer-ne canvis. L'acord "tècnic" és previ al polític, que remataran pròximament. Segons el pacte actual, a Catalunya se celebrarien les proves d'esquí de muntanya (a Boí Taüll), hoquei gel (Palau Sant Jordi), esquí alpí, descens i eslàlom (La Molina-Masella), i snow i freestyle (Baqueira Beret). A l'Aragó tindrien lloc les modalitats de biatló i esquí de fons, patinatge artístic i de velocitat curta i llarga.

 18:26 

 17:59 

 17:52 

 17:34 

 17:05 

 16:56 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació