Dissabte, 3 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:16 
Barcelona vol acollir la gala dels Goya quan sigui possible: ​"Creiem que seria molt pertinent que hi hagi aquest reconeixement al talent barceloní"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat aquest divendres que ja ha traslladat a l'Acadèmia del Cinema la seva voluntat d'acollir la Gala dels Goya quan sigui possible. Colau ha indicat que quan van veure l'èxit que va tenir l'edició a València ja ho van pensar i ja van començar a fer els tràmits corresponents. Ha acceptat, d'aquesta forma, un prec de Ciutadans. Colau ha destacat que és el moment de "reconèixer una segona joventut que està vivint el cinema barceloní, català i espanyol en general", amb una nova generació "molt potent" i amb noves directores que "estan despuntant a tots els festivals del món". L'alcaldessa ha recordat que Barcelona ja va acollir aquesta gala l'any 2000.

 15:03 
Barcelona aprova que es donin compensacions als comerciants afectats per les obres de la unió del tramvia

El ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres fer un estudi de l'impacte econòmic que tindran les obres de la unió del tramvia per l'avinguda Diagonal sobre els comerços de la zona, ja sigui de forma directa o indirecta, així com oferir compensacions als comerciants afectats. La proposició de Valents s'ha aprovat amb l'abstenció de Barcelona en Comú, PSC i ERC. Hi han votat a favor Junts per Catalunya, Cs, el PPC i la regidora no adscrita.

 14:52 
La Bressola obrirà al setembre el segon col·legi a Canet de Rosselló

L'Associació La Bressola obrirà el seu segon col·legi d'educació secundària a Canet de Rosselló el pròxim mes de setembre. El nou centre, que se suma al que van obrir al Soler l'any 2008, començarà el curs amb una cinquantena d'alumnes en una classe de sisè i una de cinquè. Paral·lelament, des de l'entitat continuen treballant en el projecte del monestir de Santa Clara de Perpinyà, que inicialment es preveia com un col·legi-liceu però que amb l'obertura del nou centre es quedarà com a liceu.

 13:19 
Batlle reclama un segon jutjat de guàrdia de delictes lleus permanent i no només per a quatre mesos

El tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha demanat aquest divendres que el segon jutjat de guàrdia de delictes lleus que està debatent el Tribunal Superior de Justícia a petició de la Generalitat sigui permanent i no només per a quatre mesos, que és el que ha plantejat inicialment el Govern. Batlle ha avisat que això "no té cap sentit", i ha reivindicat que el consistori porta batallant aquesta qüestió des de l'estiu. També ha reclamat que el jutjat sigui per a tota la ciutat, i no només per a Ciutat Vella. "Des de l'Ajuntament hem sigut molt proactius en un tema que no és la nostra competència, i a la consellera de Justícia li ha costat posar-s'hi", s'ha queixat. Batlle ha alertat que si el segon jutjat només funciona quatre mesos hi haurà una acumulació de casos que anirà creixent de seguida que tanqui. També ha aprofitat per apuntar que en aquesta reivindicació sempre ha comptat amb el suport del Departament d'Interior.

 12:33 
Educació informa al TSJC que ha impulsat la proposició per modificar la Llei de Política Lingüística

El Departament d'Educació ha enviat una comunicació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) on li explica que ha impulsat la proposició per modificar la Llei de Política Lingüística i el decret sobre el règim lingüístic a l'escola. Educació ha enviat aquesta comunicació el dia que expira el termini de dos mesos per aplicar la sentència del 25% de l'ensenyament a l'escola. La Conselleria detalla que els grups parlamentaris d'ERC, PSC, Junts i En Comú Podem van registrar aquest dijous la sol·licitud de tramitació per urgència extraordinària de la proposta de modificació. Informa també que ha iniciat els tràmits per elaborar un decret que establirà que el català i el castellà "estaran contemplades" en els projectes lingüístics.

 12:05 
Salut deixa de fer proves de Covid a la població general i se centrarà en protegir les persones vulnerables

Els aïllaments no seran obligatoris, no es faran tests a la població general i l'estratègia se centrarà en protegir les persones i els àmbits més vulnerables a la Covid. El Departament de Salut ha actualitzat el protocol de detecció i control de casos de coronavirus, en un context on la variant majoritària és més lleu i hi ha un alt percentatge de població immunitzada. El nou protocol entrarà en vigor dilluns i se centra en protegir i evitar l'exposició al virus de les persones vulnerables. El sistema també deixarà de fer un seguiment intens dels nous casos i els contactes, però des de Salut es recomana als positius que es quedin a casa, extremin les mesures de protecció individual, redueixi la interacció social i utilitzi la mascareta, i especialment que eviti el contacte amb persones vulnerables i no participi en esdeveniments multitudinaris.

 11:29 
Salut actualitza el protocol Covid per centrar-se en protegir les persones vulnerables

Salut ha actualitzat el procediment de detecció de casos Covid, amb l'objectiu de protegir les persones i els àmbits més vulnerables, però flexibilitzant els protocols en la població general. El subdirector general de vigilància epidemiològica, Jacobo Mendioroz, ha ressaltat que el canvi en l'estratègia de control s'explica per l'alta cobertura de vacunació i l'elevat nombre de contagis de la sisena onada, que ha comportat la immunització de molta gent i no s'ha traduït en una alta ocupació de llits a hospitals i UCI. En aquest context, el canvi d'estratègia va dirigit a limitar les indicacions d'aïllaments però en reforçar la protecció de persones vulnerables. La situació de la pandèmia a dia d'avui és d'estabilitat després d'un lleuger repunt arran del Carnaval. En tot cas, les dades indiquen un desacoblament entre els nivells d'incidència i els nivells d'ocupació hospitalària. L'explosió de casos de la sisena onada va tenir una ocupació de llits "relativa".

 10:57 
Illa demana a Junts que "posi els interessos del país per davant dels del partit" amb el català a l'escola

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, demana a Junts "seriositat" i que "posi els interessos del país davant dels del partit" amb el català a l'escola. Així ho ha dit en el marc de les jornades sobre els Jocs d'hivern 2030 que organitza la Fundació Campalans. Poques hores després de signar-lo, Junts es va allunyar de l'acord inicial amb ERC, PSC i comuns per modificar la llei de política lingüística com a resposta a la sentència del TSJC que fixa el 25% de classes en castellà. "Ahir es va arribar a un acord obert a tothom perquè s'hi sumi tothom. Tinguem alçada de mires", ha afegit Illa per després defensar que l'acord diu que el català és el "centre de gravetat" a l'escola i reconeix el castellà com a llengua d'aprenentatge.

 10:32 
Almenys 300 persones van morir en el bombardeig d'un teatre a Mariúpol

El nombre de morts al bombardeig rus del teatre de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, el 16 de març passat, en què es refugiaven centenars de persones, podria rondar els 300, segons les autoritats locals. "Fins al final ens hem negat a creure aquest horror, volíem pensar que tothom va sortir il·lès. Però els testimonis que es trobaven dins de l'edifici en el moment d'aquest atac terrorista diuen el contrari", ha assegurat l'alcalde de Mariúpol a Telegram.

 10:18 
La vida moderna omple el Palau Sant Jordi amb 17.000 persones en la primera edició del Festival In Risus

El festival d'humor In Risus ha posat el punt final aquest dijous a la seva primera edició, a la qual han assistit 17.000 persones en conjunt. Per tancar, el trio d'humoristes que formen David Broncano, Héctor de Miguel i Ignatius Farray han portat el seu exitós espectacle 'La vida moderna' al Palau Sant Jordi. Un comiat de gran format per a una proposta de festival -nascuda de la unió entre el Cruïlla i MPC Management- que va reunir la setmana passada el bo i millor dels humoristes de tot l'Estat en una desena de teatres de Barcelona. El show d'avui no estava exempt de suspens, després que dissabte es va suspendre per culpa d'un atac de pànic que va patir Farray quan viatjava cap a Barcelona, fet que ha reduït el nombre d'assistents.

 09:34 
Desarticulat un grup que concertava matrimonis amb ciutadans estrangers per regularitzar la situació administrativa

Els Mossos d'Esquadra i la policia espanyola han desarticulat un grup que concertava matrimonis amb ciutadans estrangers per regularitzar la seva situació administrativa a l'Estat. Agents dels dos cossos van detenir el 16 de març quatre homes i tres dones, d'entre 19 i 61 anys, acusats d'un delicte de matrimonis forçats, coaccions, contra els drets de ciutadans estrangers i pertinença a grup criminal. La investigació es va iniciar al gener, quan la unitat d'investigació de la comissaria de Martorell va tenir coneixement que dues noies, amb discapacitat intel·lectual, havien estat obligades a casar-se amb dues persones que no coneixien i de nacionalitat estrangera, a canvi d'una retribució econòmica.

 08:37 
Rigau defensa que la proposta al Parlament sobre la llengua "manté la immersió": "No pot ser que s'estiguin dient mentides"

Irene Rigau, exconsellera d'Ensenyament, ha defensat aquest divendres que la proposta d'ERC, Junts, PSC i comuns sobre la llengua presentada ahir al Parlament "manté la immersió". A més, en declaracions a Aquí Cuni, creu que "no pot ser que s'estiguin dient mentides" perquè es "desorienta" la gent. L'acord es va presentar al matí d'aquest dijous, però al vespre Junts se'n va desmarcar davant les crítiques sorgides entre l'independentisme.

 23:01 
Els transportistes mantenen les aturades per aquest divendres mentre continua la reunió del govern espanyol amb la patronal del sector

La Plataforma en Defensa del Transport de Mercaderies per Carretera, impulsora de les aturades, no ha estat invitada a la reunió que el govern espanyol i la patronal del transport mantenen des de les 11.30 d'aquest dijous al matí, i, en conseqüència, ha cridat els transportistes a manifestar-se durant el divendres a Madrid, "perquè vegin quants som". Així, la vaga de transportistes es mantindrà també aquest divendres, que ja serà el dotzè dia.

 22:23 
Carles Puigdemont, sobre el català a l'escola: "La llengua catalana és i ha de continuar essent la llengua vehicular"

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont s'ha pronunciat aquest dijous a la nit sobre la protecció del català a l'escola després que Junts, partit que presideix, hagi congelat l'acord que hores abans havia firmat amb ERC, el PSC i els comuns per sortejar el 25% de castellà a les aules. "La llengua catalana és i ha de continuar essent la llengua vehicular de l'escola", ha dit en una piulada en què ha demanat aturar la "feina bruta" de la justícia espanyola, fent referència a la sentència del TSJC. 
 

 21:27 
Un home resulta ferit per arma de foc a Pineda de Mar

Un home ha resultat ferit per arma de foc a Pineda de Mar (Maresme) aquest dijous a la tarda. Els Mossos d’Esquadra han estat alertats als volts de les quatre que hi havia una persona ferida al carrer Vilassar. L’home ha estat atès pel SEM que l’ha traslladat a l’Hospital de Calella. La policia catalana ha obert una investigació per esclarir els fets i de moment no s’ha practicat cap detenció. A hores d’ara, els mossos no relacionen aquest cas amb el crim comès ahir dimecres a Santa Coloma de Gramenet on un home va morir d’un tret al cap.

 21:10 

 20:53 
El Palau de la Música cancel·la el concert d'Emir Kusturica pel suposat suport del músic a Putin

El concert d'Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra que s'havia de celebrar al Palau de la Música de Barcelona el 30 de març en el marc del Festival Mil·lenni s'ha cancel·lat aquest dijous, segons ha confirmat el Palau a Catalan News. L'actuació havia generat polèmica entre la comunitat ucraïnesa a Catalunya pels suposats vincles del músic i cineasta amb Rússia. Hi havia manifestacions convocades contra el cineasta, acusat pels manifestants de "legitimar dictadors".

 20:52 

 20:39 
L'ANC defineix com a "pas enrere" l'acord per la immersió: "Prou de retrocessos en cada imposició de l'Estat"

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha assegurat aquest dijous que l'acord entre ERC, Junts, els comuns i el PSC per "blindar" el model d'immersió lingüística és un "pas enrere", i ha assegurat que no s'estarà "de braços plegats". "Prou de retrocessos en cada imposició de l'Estat", ha indicat l'entitat en un tuit en el qual es mostren "decebuts" i "preocupats" pel paper dels republicans i de Junts com a formacions del Govern.
 

 20:31 
Demòcrates no votarà amb Junts sobre la immersió si així ho decideixen els militants en una consulta telemàtica

Demòcrates de Catalunya obre la porta a no votar el pacte entre ERC, comuns, PSC i Junts -grup parlamentari del qual forma part la seva diputada, Titon Laïlla- si així ho decideix la militància en una consulta telemàtica. "Demòcrates no ha estat consultada sobre la proposta de modificació de la llei de Política Lingüística que s'ha registrat avui al Parlament de Catalunya, tampoc en el marc del grup parlamentari de Junts ni en la interlocució de partits amb Junts. Per això, no ens sentim interpel·lats per l'acord subscrit entre aquestes quatre formacions polítiques", han assenyalat en un comunicat en el qual veuen com un risc que el castellà es converteixi en llengua vehicular a les aules.
 

 20:27 
Sebastià Portell substitueix Bel Olid a la presidència de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

El fins ara secretari de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Sebastià Portell, substituirà Bel Olid a la presidència de l'entitat. Així ho ha anunciat l'AELC aquest dijous al vespre, un cop tancat el procés de votació, en el qual hi ha hagut una gran participació dels socis.
 
 

 20:00 

 19:37 

 19:22 
Llach titlla de "vergonya nacional" el pacte per la llengua  

Lluís Llach, exdiputat de Junts pel Sí i cara visible del Debat Constituent, s'ha sumat a l'expresident Quim Torra i altres veus del sobiranisme a les xarxes que han criticat l'acord entre Junts, ERC, el PSC i els comuns per modificar la llei de Política Lingüística i esquivar les sentències que imposen més castellà a les aules. "Un dia de vergonya nacional", ha piulat a partir d'un tuit de Junts. 
 

 19:19 
Paluzie presenta candidatura a l'Organització de Nacions i Pobles no Representants

L'encara presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, es planteja presentar candidatura a formar part de presidència corporativa de l'Organització de Nacions i Pobles no Representants (UNPO), segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat NacióDigital. La UNPO és una organització internacional per donar veu a pobles "marginats" o "no representants" d'arreu del món i per protegir el dret a l'autodeterminació. Va ser creada el 1991 a l'Haya per representants de diversos moviments i minories, i actualment la formen 44 membres. L'ANC fa tres anys que és membre de la UNPO i serà present a l'assemblea anual que es farà a Washington aquest mes de març.

 19:06 
Colau dona suport a l'alcalde de Kíiv en una trobada telemàtica

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat suport a l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, en una reunió telemàtica aquest dijous. Colau ha expressat a Klitxkó la voluntat de la capital catalana de reforçar el pont humanitari amb Ucraïna, el dia que es compleix un mes de l'inici de la invasió russa. Ambdós líders han coincidit, a més, en la necessitat de seguir fent pressió política i econòmica per aturar la invasió russa "al més aviat possible", perquè l'atac rus ordenat per Vladímir Putin "és contra la democràcia europea". Barcelona ha destinat fins ara 320.000 euros a entitats sobre el terreny en l'atenció a les víctimes civils de la guerra. Els serveis municipals han fet més de 3.700 atencions a refugiats.

 18:55 
La CUP diu que la proposta de reforma de la llei de política lingüística és "un pacte contra la immersió" i n'exigeix la retirada

El diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa del Parlament, Carles Riera, ha assegurat que la proposició de llei impulsada per ERC, Junts, PSC i comuns és "un pacte contra la immersió lingüística". "És un pacte on s'hi podria sumar Ciutadans perquè és la seva proposició de llei", ha assegurat. Riera ha dit que la reforma dels grups diu que el català és llengua vehicular "i també ho és el castellà". "És un acord de partits contra un consens de país", ha denunciat el diputat anticapitalista des del Parlament. La CUP n'ha exigit la retirada "immediata" perquè "acaba amb la immersió i integra la sentència del 25%". "És una pista d'aterratge perquè es pugui aplicar la sentència i deixa soles les escoles a l'hora de fer-hi front", ha dit, i ha retret al Govern que "es tregui de sobre" la responsabilitat. La CUP ha fet una crida a una resposta massiva de la societat civil contra la proposta de reforma de la llei de política lingüística.

 18:59 
Biden es reunirà amb la Xina per demanar que es desmarqui de la invasió russa a Ucraïna

El president dels Estats Units, Joe Biden, es reunirà amb la Xina el divendres 1 d'abril per parlar sobre la guerra a Ucraïna. De fet, Biden vol demanar al president xinès, Xi Jinping, que es desmarqui de la invasió russa i ha recordat que "el futur econòmic de la Xina està lligat a Occident, i no pas a Rússia". En aquest sentit, el líder nord-americà ha assegurat que la Xina "es boicotejarà a ella mateixa" si dona suport a Vladímir Putin i espera que "no s'hi comprometi".

 18:39 
Els líders europeus, dividits davant la possibilitat d'imposar sancions energètiques a Rússia

Els caps d'estat i de govern de la UE ja estan reunits a Brussel·les per abordar com mantenir el pols a Rússia quan fa un mes que va començar la invasió d'Ucraïna. A l'arribada a la cimera, l'alt representant de la UE, Josep Borrell, ha instat els 27 a redoblar la pressió sobre Rússia i a donar una "guia política" per "continuar incrementant" les sancions, tant a persones com a sectors econòmics. Sobre la taula dels líders europeus hi ha noves possibles sancions a Rússia amb alguns països, especialment els Bàltics, demanant anar un pas més enllà amb un eventual embargament al petroli, gas i carbó russos. Malgrat que alguns líders han pressionat per avançar cap a les sancions energètiques, d'altres han refredat aquesta opció, que genera moltes divisions entre els 27.


 

 18:28 
Quim Torra, sobre l'acord entre Junts, ERC, el PSC i els comuns pel català: "No en el meu nom"

Quim Torra, expresident de la Generalitat, ha carregat aquest dijous contra l'acord rubricat entre ERC, Junts, el PSC i els comuns per sortejar el 25% de castellà a les aules. "No en el meu nom", ha tuitejat Torra, que valida la interpretació segons la qual l'entesa entre les quatre formacions polítiques -les que integren el Govern, En Comú Podem i els socialistes- suposa un retrocés pel català.

 

 18:25 
Sánchez anuncia un nou enviament d'armes a Ucraïna "en els pròxims dies"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous l'enviament de més armes a Ucraïna "en els pròxims dies". A l'arribada a la cimera de líders europeus a Brussel·les, Sánchez ha assegurat que es farà arribar al país "material defensiu i ofensiu", però ha evitat aportar més detalls tot argumentant motius de seguretat. El president de l'executiu espanyol ha fet l'anunci després de participar en la cimera extraordinària de l'OTAN, que també s'ha celebrat aquest dijous a la capital belga.

 18:21 

 18:13 

 17:18 

 15:56 

 15:32 

 15:06 

 14:45 

 14:36 
El Parlament rebutja una comissió d'investigació sobre els suposats contactes de l'independentisme amb Rússia

El Parlament ha rebutjat aquest dijous crear una comissió d'investigació sobre els suposats contactes de l'independentisme amb Rússia, un dels punts d'una moció presentada per Cs. El PSC i el PP s'han sumat als vots de la formació taronja, comuns i Vox s'hi han abstingut mentre que Junts, ERC i CUP hi han votat en contra. Segons el portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, "només amb una comissió d'investigació es podrà tornar a reivindicar sense vergonya la vocació europeista dels ciutadans". També s'ha rebutjat "fer una crida a les formacions polítiques que han tingut contactes estrets amb el Kremlin a fer-ho públic i informar la ciutadania".

 14:08 

 14:01 

 13:10 

 13:04 
L'ANC aprova el nou full de ruta amb l'objectiu d'impulsar una llista cívica a les eleccions al Parlament

L'ANC ha aprovat aquest dijous, després d'una setmana de debat a l'assemblea general ordinària, el nou full de ruta, que guiarà l'entitat els propers dos anys. El 96% dels vots han estat favorables. Amb el camí traçat, l'entitat ho té tot a punt per renovar la seva direcció. En les darreres setmanes s'ha començat a articular una "llista de país", amb la jurista Dolors Feliu al capdavant, per rellevar l'actual presidenta, Elisenda Paluzie. L'entitat i els nous dirigents, segons es desprèn del full de ruta aprovat pels socis, redoblaran la pressió als pressió als partits, al Govern i al Parlament, i intensificaran les campanyes de denúncia per la política "autonomista" de la Generalitat i la manca de passos en favor de la independència. Destaca especialment la voluntat de conformar una "llista cívica", al marge dels partits, per concórrer a les properes eleccions al Parlament.

 12:53 

 12:30 

 12:16 

 12:15 
Zelenski demana més ajuda a l'OTAN: "Encara ens podeu salvar"

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha intervingut aquest dijous, telemàticament, en la cimera de l'OTAN que se celebra a Brussel·les amb assistència del president dels EUA, Joe Biden, i dels caps d'estat i de govern dels estats membres. Zelenski ha afirmat que l'OTAN "encara" pot salvar els ucraïnesos dels míssils russos. "Podeu donar l'1% dels vostres avions, dels vostres sistemes aeris, dels vostres sistemes navals", ha dit dirigint-se als líders occidentals. Si es fa això, el lñider d'Ucraïna ha assegurat que el seu país tindrà el 100% de la seguretat que necessita.  

 11:33 
TMB compra 83 autobusos elèctrics, la comanda més gran que feta a Barcelona

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha obert el procés per comprar 83 autobusos elèctrics de bateries per al transport públic de l'àrea de Barcelona, en la que serà la comanda més gran feta a la capital catalana. El pressupost base de la licitació és de 58,3 milions d'euros i està previst que els vehicles es lliurin en diferents remeses entre l'abril i el setembre de 2023, segons ha informat TMB aquest dijous. Per la presidenta de l'empresa, Laia Bonet, aquesta inversió suposa "un pas important en l'adopció d'energies verdes per a la mobilitat", ja que els nous vehicles substituiran autobusos que de quinze anys d'antiguitat i que funcionen amb dièsel.

 11:08 
Els síndics reben múltiples queixes per la ubicació d'un centre per a persones addictes al Guinardó

El Síndic de Greuges de Catalunya i la Sindicatura de Greuges de Barcelona han rebut al voltant d’una trentena de queixes de famílies de l'escola Mas Casanovas en relació amb la instal·lació d'un centre d’acollida per a persones sense llar amb addiccions a poca distància. En virtut del conveni de col·laboració signat recentment, ambdues institucions han fet una actuació coordinada i han emès una resolució conjunta. En les queixes rebudes, les famílies i el veïnat expressen la seva preocupació per l'afectació que pot tenir en la demanda social de l'escola.

 11:08 
Els síndics reben múltiples queixes per la ubicació d'un centre per a persones addictes al Guinardó

El Síndic de Greuges de Catalunya i la Sindicatura de Greuges de Barcelona han rebut al voltant d’una trentena de queixes de famílies de l'escola Mas Casanovas en relació amb la instal·lació d'un centre d’acollida per a persones sense llar amb addiccions a poca distància. En virtut del conveni de col·laboració signat recentment, ambdues institucions han fet una actuació coordinada i han emès una resolució conjunta. En les queixes rebudes, les famílies i el veïnat expressen la seva preocupació per l'afectació que pot tenir en la demanda social de l'escola.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació