Dissabte, 3 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 10:29 
Aragonès acusa el PP de "populisme" i assegura que la Generalitat incrementarà la despesa sense apujar impostos

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que el Govern està pendent de les decisions de la Comissió Europea i del govern espanyol per "articular una resposta" que passi per incrementar la despesa de la Generalitat en l'actual moment de crisi. A preguntes del PP sobre si el Govern rebaixarà els impostos davant l'escalada de preus, Aragonès ha criticat que els populars sempre opten per abaixar impostos. "No els importa la situació de crisi ni l'emergència sanitària, sempre tenen la mateixa recepta independentment del que està passant", ha dit, i ha preguntat com finançar els serveis públics sense impostos ni incrementar el deute de la Generalitat. "Populisme és pensar que pots renunciar a ingressos i augmentar despesa sense endeutar-se. Tenen una posició fonamentalista", ha afirmat. El Govern "adaptarà la situació financera" a cada moment. "Ara no és moment d'incrementar la pressió financera, però és moment d'augmentar la despesa pública i necessitarem marge de dèficit i d'endeutament", ha afirmat.

 10:22 
UGT i CCOO lamenten la manca de previsió del govern envers la inflació

Els secretaris generals d'UGT i CCOO a Catalunya han lamentat aquest dimecres al matí que el govern espanyol no ha sabut preveure el malestar provocat per l'augment de la inflació entre els treballadors, les petites i mitjanes empreses i les famílies. En les darreres setmanes, s'ha afegit l'escalada de preus dels carburants. "S'està trigant massa a donar respostes articulades i en tenir un paquet global de mesures", ha assegurat el secretari general de CCOO, Javier Pacheco. Per la seva banda, el secretari general d'UGT, Camil Ros, ha dit que està d'acord amb les mobilitzacions dels transportistes i ha defensat establir uns topalls en el preu dels carburants.

 10:15 
Suspesa la sessió al Parlament després que un grup d'activistes interrompés el ple

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha hagut de suspendre momentàniament el ple de la cambra després que quatre activistes interrompessin la sessió baixant des de la zona del públic amb pancartes a les mans. En aquestes pancartes s'hi podien llegir crítiques als partits -sense distinció ideològica- i als diputats, als quals qualifiquen de "vividors". Són un col·lectiu que, sovint,es reuneix a les portes del Parlament per protestar contra la classe política. Informen Bernat Surroca i Oriol March des del Parlament.
 

 10:13 

 10:06 
Junts Penedès demana a la direcció nacional avançar el congrés del partit per "reforçar" l'estratègia de les eleccions municipals

Junts Penedès reclama a l'executiva nacional del partit que estudiï avançar el congrés de la formació per "reforçar" l'estratègia de cada a les eleccions municipals del 2023. Tal com recull l'ACN, l'executiva territorial ha aprovat per unanimitat un comunicat en el qual demana celebrar la trobada abans del juliol -quan s'esgota el termini previst de dos anys entre congressos- per "guanyar temps i dedicar el 100% de les energies a guanyar les pròximes eleccions municipals arreu del territori". Junts Penedès sosté que el congrés pot servir per aconseguir que els membres del partit en surtin "empoderats" i assenyala que cal "enfocar tots els esforços en donar suport als caps de llista i equips municipals". La decisió sobre la data del congrés depèn de l'executiva liderada pel secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

 10:05 
Sánchez espera assolir aquesta setmana un acord amb els transportistes i promet respostes concretes a la crisi en els preus de l'energia a partir del 29 de març

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut aquest dimecres que el seu executiu assolirà un acord amb el sector del transport aquesta setmana per aturar la vaga i ha promès que donarà una resposta "equitativa" i basada "en la justícia social" als efectes de la guerra sobre l'economia espanyola, especialment en els preus de l'energia. "Ens fem càrrec del sentiment d'angoixa de la ciutadania", ha afirmat Sánchez en respostes a la sessió de control al Congrés. "Posarem en marxa mecanismes al consell de ministres del dia 29 de març", ha afegit el president espanyol. Els portaveus del PP, ERC i Més País li han retret la manca d'actuació per frenar la deriva de l'alça de preus. Gabriel Rufián i Íñigo Errejón li han reclamat una resposta d'esquerres que passi per topar els preus de l'energia i incrementar els impostos a qui més té.

 09:58 

 09:30 

 09:26 
USTEC no descarta un "nou escenari de mobilitzacions" més enllà de la vaga de cinc dies

La portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio que de moment no es desconvoquen els dos dies de vaga que queden de la setmana que ve i que, a més, després podria obrir-se un "nou escenari de mobilitzacions" contra la conselleria d'Educació.

 09:22 

 08:58 
La CUP no serà a la foto del Govern al Parlament amb motiu de la vaga per la immersió 

La CUP ha decidit plantar el Govern en la foto convocada aquest dimecres al Parlament amb motiu de la vaga per la immersió lingüística. Els anticapitalistes critiquen que l’executiu es vol “rentar la cara amb propaganda” i remarquen que la comunitat educativa vol “diàleg i no fotografies”. “La foto és amb les mobilitzacions”, han dit els cupaires a través d’un comunicat. La formació, que darrerament ha plantat el Govern en més d’una ocasió, acusa Aragonès i Cambray de donar l’esquena a les reivindicacions del sector educatiu i “abandonar els centres en la defensa de la immersió”.

 08:39 

 07:53 
Els Estats Units i els seus aliats anunciaran dijous una nova bateria de sancions contra Rússia

Els Estats Units han anunciat que aquest dijous faran oficial una nova bateria de sancions, en coordinació amb els seus aliats, contra Rússia en resposta a la invasió a Ucraïna, iniciada fa ja gairebé un mes, segons ha indicat en roda de premsa l'assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan. "El poder i el prestigi de Rússia s'han vist greument minvats. L'Exèrcit rus ha tingut una execució dramàticament inferior. L'economia russa s'ha vist sacsejada per poderoses sancions. Els sectors russos d'alta tecnologia i defensa estan sent asfixiats per recursos clau. I Rússia és un pària a la comunitat internacional", ha resumit.

Aquestes mesures s'anunciaran en el marc de la visita del president estatunidenc, Joe Biden, a Europa, on assistirà a la cimera d'emergència de l'OTAN, s'unirà als líders del G7 i es dirigirà als 27 de la Unió Europea en una sessió del Consell Europeu.

 07:14 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per les vagues de transport i a l'escola, i Ucraïna.

 07:03 

 22:52 
El Barça remunta a Madrid i posa un peu a les semifinals de la Champions

El Barça ha guanyat, amb remuntada inclosa, contra el Reial Madrid (1-3) en el partit d'anada dels quarts de final de la Champions League femenina. Els dos equips es tornaran a veure el pròxim dimecres 30 de març al Camp Nou, on les blaugranes hauran de ratificar el seu pas a les semifinals de la Lliga de Campions. Les blanques s'han avançat ben d'hora, però els gols d'Alexia Putellas -el primer de penal i el segon en temps afegit- i de Clàudia Pina als minuts finals del partit han certificat el triomf blaugrana.

 22:24 

 21:29 

 20:27 

 20:17 

 20:11 

 20:09 
Junqueras: "La nostra causa és més legítima després d'haver passat per la presó"

Junqueras ha recordat que el país ha viscut moments d'exili i repressió "duríssims" i ha fet referència a la Guerra de Successió i la Guerra Civil, per exemplicar que molta gent va haver de marxar per culpa de la repressió. "Malgrat la repressió acumulada, el país se n'ha sortit cada vegada i hem estat capaços de construir nació i ideals", ha dit, i ha reivindicat la lluita dels catalans en defensa de la llibertat. "Des de la presó i l'exili hem construit moltes de les coses que ens fan sentir orgullosos", ha afirmat. El president d'ERC s'ha mostrat "orgullós" de continuar suportant la repressió. "La repressió ens legitima i fa més legítima la nostra lluita i la nostra causa. És més fàcil que ens entenguin mentre patim la repressió i quan l'hem patida. És més legítima la nostra causa després d'haver passat per la presó", ha assegurat.

 19:58 
Rovira, després de quatre anys a l'exili: "Hem d'integrar la repressió en el camí cap a la República"

Amb motiu d'aquest quart aniversari lluny de casa i sota el lema "4 anys d'exili, amnistia i lliure retorn", ERC ha organitzat un acte d'homenatge a Rovira a la seu del partit, al carrer Calàbria, amb la participació de Carme Forcadell, Oriol Junqueras i Raül Romeva, i moderat per Marta Vilaret, vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita Antirepressiva. A l'acte hi ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, els consellers d'ERC al Govern i la plana major del partit. "La repressió no s'ha acabat, tot continua", ha dit Vilaret per arrencar l'acte. Un dels missatges de l'acte l'ha verbalitzat Rovira, quan ha demanat "integrar la repressió en el camí cap a la república catalana". "Ara estem més preparats i tenim més arguments, i la lluita continua", ha assenyalat des de Suïssa.

 19:55 
El Tribunal Constitucional admet el recurs de Junqueras contra la decisió del Suprem que li va impedir recollir l'acta d'eurodiputat

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs que va presentar Oriol Junqueras contra la decisió del Suprem de no anul·lar l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) del juliol del 2019 pel qual se li denegava que pogués prometre el càrrec d'eurodiputat d'una via diferent de la presencial. L'Alt Tribunal haurà d'estudiar ara la resolució del Suprem.

 19:37 
Joan Francesc Marco, nou director general de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música

Joan Francesc Marco (L'Hospitalet de Llobregat, 1951) serà nomenat nou director de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (Inaem) pel Ministeri de Cultura i Esports, liderat pel català Miquel Iceta. Marco està vinculat a la gestió cultural i a l'administració pública des de fa anys. Ha estat regidor de l'Hospitalet i diputat de la Diputació de Barcelona, i ha ocupat càrrecs de responsabilitat al mateix Ajuntament de l'Hospitalet, al de Sabadell i al de Granada. Ha estat president delegat de l'Institut del Teatre de Barcelona, conseller delegat del TNC i director general de la Fundació i del Consorci del Gran Teatre del Liceu. Des del juliol del 2021 era assessor d'Iceta al Ministeri.

 19:12 

 19:00 
Educació i sindicats s'emplacen a una segona reunió dijous sense que es desconvoquin la resta de jornades de vaga d'aquest mes

El Departament d'Educació i els sindicats que han convocat cinc jornades de vaga aquest mes de març -al marge de la d'aquest dimecres sobre la defensa del model d'immersió- s'han reunit per primer cop per acostar posicions. De la trobada n'ha sortit un compromís per mantenir un segon contacte dijous al matí. En un comunicat -firmat per USTEC, CCOO, Intersindical, ASPEPC, UGT, CGT i USOC-, els sindicats mantenen les aturades previstes per als dies 29 i 30 d'aquest mes. "[La vaga] només s'aturarà quan hi hagi mesures concretes que permetin desbloquejar la situació", exposa la nota, que apunta que Educació s'ha compromès a fer una proposta per escrit en la propera reunió. La directora general de professorat i personal de centres públics, Dolors Collell, ha valorat la trobada en nom de la conselleria. Collell ha celebrat que s’hagin trobat amb els sindicats en una taula: "Sempre hem estat a la mesa sindical, mai ens hem mogut".

 18:11 

 17:29 
Torrent defensa que tot Catalunya tingui les mateixes oportunitats que "Barcelona i el seu entorn"

El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha defensat aquest dimarts assegurar l'equilibri territorial a Catalunya perquè "qualsevol punt del territori tingui les mateixes oportunitats que es poden tenir a Barcelona i el seu entorn". "Volem treballar per la Catalunya sencera", ha dit en el ple del Parlament. El conseller ha explicat que el 40% d'empreses que han abandonat Lleida en els darrers cinc anys s'ha instal·lat a municipis de Barcelona, per la qual cosa ha apostat per impulsar polítiques per "fixar el capital i el talent al territori".

 17:23 

 17:08 
Sònia Hernández, nova directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat 

El Govern ha nomenat aquest dimarts Sònia Hernández Almodóvar com a nova directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat. Hernández assumirà també la direcció de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, organisme del qual n'és gerent Josep Maria Carreté des del febrer. Nascuda a Barcelona el 1968, Hernández és llicenciada en Història de l'Art i té un màster en Direcció de Comunicació Empresarial i Institucional, així com un postgrau en Museus i Educació, segons ha informat la conselleria de Cultura en un comunicat. Ha estat directora del Museu de les Aigües i des del 2020 també dirigeix l'Acció Social d'Aigües de Barcelona. També ha presidit l'Associació d'Espais i Museus Corporatius, tresorera de l'Associació Espanyola de Museus de la Ciència i vocal del Comitè internacional per la conservació i defensa del patrimoni industrial.

 17:00 

 16:17 
L'ONU avisa Rússia que no podrà guanyar la guerra a Ucraïna

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha assegurat aquest dimarts que Rússia no podrà guanyar la guerra a Ucraïna. Segons Guterres, encara que ciutats com Mariúpol caiguin en mans de l'exèrcit rus, Ucraïna "no es pot conquerir ciutat per ciutat", i tard o d'hora s'haurà de passar del camp de batalla a la taula de negociacions. Guterres ha afirmat que hi ha "progrés diplomàtic" que ja s'està veient en qüestions "clau" i que "no s’ha de perdre l'esperança". El cap de l’ONU ha afirmat que sobre la taula de negociacions hi ha material "suficient" com perquè els atacs s'aturin ja. "Continuar la guerra a Ucraïna és moralment inacceptable, políticament indefensable i militarment insensible", ha expressat Guterres.

 16:14 

 15:36 

 14:37 
El Govern considera "inexplicable" el canvi de posicionament de la Moncloa amb el Sàhara Occidental

El Govern ha titllat d'"erroni i inexplicable" el canvi de posicionament de la Moncloa sobre el Sàhara Occidental. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha emplaçat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a donar explicacions de per què es pren una decisió que va "en contra de totes les resolucions de les Nacions Unides". Informa Sara González

 14:33 
El Govern dona suport a la candidatura de Barcelona com a seu de la Copa Amèrica de Vela 2024 

El Govern ha aprovat donar suport a la candidatura de Barcelona com a seu de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela 2024, una competició esportiva que considera "de projecció internacional". També ha autoritzat el Departament d’Empresa i Treball a emprendre les actuacions necessàries per a la promoció de la ciutat per acollir l'esdeveniment.

 14:28 
El Govern defensa que es desplegui la zona de baixes emissions malgrat la sentència del TSJC

El Govern considera un "model d'èxit" la zona de baixes emissions tombada pel TSJC i ha assegurat que el seu desplegament "és necessari i es farà de forma equilibrada i tenint en compte els criteris socioeconòmics". Així ho ha assegurat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que ha explicat que els serveis jurídics de la Generalitat estan estudiant la sentència i que aquesta tarda es reuniran també amb l'equip jurídic de l'Ajuntament de Barcelona. Informa Sara González

 14:13 

 14:12 
La CUP afirma que la causa judicial per la qual s'investiga Laura Borràs és una presumpta "pràctica de corrupció"

La CUP ha afirmat aquest dimarts, en roda de premsa al Parlament, que la causa judicial per la qual s'investiga la presidenta del Parlament, Laura Borràs, és una presumpta "pràctica de corrupció". La diputada Laia Estrada s'ha referit així al cas de suposat fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes, per bé que ha advertit que la formació anticapitalista encara no ha decidit si donarà suport a la suspensió de Borràs com a càrrec electe quan s'obri judicial oral, prevista en el reglament de la cambra, en el seu article 25.4. Estrada ha recalcat que la CUP tindrà en compte el context "repressió" que pateix l'independentisme i l'escrit de la Fiscalia per prendre una decisió.

 13:21 
El cardenal Omella rebrà víctimes d'abusos sexuals a la Conferència Episcopal

El cardenal, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Joan Josep Omella, rebrà dimecres a víctimes d'abusos sexuals comesos per l'Església catòlica a la mateixa seu de la Conferència Episcopal. La trobada es produirà a dos quarts de cinc de la tarda i hi participaran quinze homes i dones, juntament amb l'advocada de l'Associació Infantesa Robada i un sacerdot que treballa amb víctimes. Tot just fa un mes que la Conferència Episcopal Espanyola va encarregar una auditoria externa sobre els abusos de l'Església al despatx d'advocats Cremades & Calvo-Sotelo.

 13:15 
Cambray rebutja una moratòria del nou calendari escolar i manté que el curs arrencarà el 5 de setembre

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha rebutjat una moratòria del nou calendari escolar, com ha aprovat el Consell Escolar de Catalunya, i manté que el curs arrencarà el 5 de setembre. "No veiem cap motiu que pugui justificar una moratòria quan tothom està d'acord en què la mesura és positiva", ha assegurat, i ha emplaçat el Consell Escolar a fer propostes per millorar-ne el desplegament. Informa Sara González

 13:06 

 13:02 

 13:00 
Cambray nega "passivitat" del Govern davant la sentència contra el model d'immersió

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha negat "passivitat" del seu departament davant la sentència contra el model d'immersió lingüística del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Cambray ha recordat que es va adreçar al tribunal per respondre que assumia la responsabilitat, que es va signar un acord de protecció jurídica dels mestres i que va enviar un escrit als centres per dir-los que no havien de modificar els seus projectes lingüístics. "Tenen la cobertura jurídica i política davant d'una sentència que és una intromissió en el model d'èxit d'escola catalana", ha assegurat el conseller. Informa Sara González

 12:52 
El Govern impulsa un nou marc normatiu per augmentar l'ús del català a les escoles

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que es porta a consulta pública prèvia un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu amb l'objectiu d'"enfortir" el model d'immersió i dotar de major seguretat jurídica els projectes lingüístics dels centres. El dirigent ha explicat que es busca augmentar la presència del català a les aules després de constatar que el seu ús està "en retrocés". Informa Sara González

 12:49 

 12:47 
El Govern se suma a la mobilització sindical d'aquest dimecres per defensar el model d'immersió a l'escola catalana

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat que el Govern se sumarà a les mobilitzacions en el marc de la vaga convocada pels sindicats educatius aquest dimecres per defensar el model d'immersió lingüística a l'escola catalana. Cambray ha explicat que es farà una acció davant del Parlament. El conseller ha anunciat que s'impulsa un nou decret per impulsar el català a les aules i augmentar-ne la seva presència, malgrat la sentència del TSJC que ordena que s'ha d'impartir un 25% de les classes en castellà. Informa Sara González  

 12:36 
El PSC posa en dubte que ERC i CUP vulguin "abanderar" la no aplicació del reglament del Parlament en cas que Borràs sigui jutjada

El PSC ha posat en dubte que ERC i CUP vulguin "abanderar" la no aplicació de l'article del reglament del Parlament que dicta la suspensió dels diputats en cas que se'ls obri judici oral per un cas de corrupció. Així, la portaveu socialista a la cambra catalana, Alícia Romero, ha insistit que la presidenta, Laura Borràs, haurà de ser suspesa en el supòsit que s'ordeni judici pel suposat fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Romero ha recordat que l'article del reglament va ser introduït arran d'una transacció entre Junts pel Sí -la coalició que integraven ERC i Junts- i la CUP. "Els partits que van proposar-lo per lluitar contra la corrupció no crec que ara abanderin la no aplicació d'aquest article", ha afegit.

 12:17 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació