Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 12:20 
El PSOE tomba la comissió d'investigació sobre la tragèdia de Melilla amb el suport de PP i Vox

La Junta de Portaveus del Congrés ha tombat la comissió d'investigació sobre els fets de la tanca de Melilla. El PSOE, alineat amb PP i Vox, ha rebutjat la petició que havien registrat Unides Podem, ERC, EH Bildu, Junts, PDeCAT, CUP, Més País, Compromís i BNG. La portaveu adjunta dels socialistes al Congrés, Isaura Leal, ha confirmat el rebuig en roda de premsa aquest divendres al matí i ha explicat que, en canvi, sí que s'ha acceptat la petició de compareixença del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per donar explicacions per l'actuació de l'Estat en el salt massiu de migrants el 24 de juny que va acabar amb almenys 37 morts i centenars de ferits. Serà en el ple de dimecres 30 de novembre.

 11:40 
Raquel Sánchez assegura que la reforma de la malversació encara no està "damunt la taula"

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha assegurat que la reforma del delicte de malversació "no està damunt la taula" perquè no es contempla en la proposició de llei per reformar el delicte de sedició presentada pel PSOE i Unides Podem fa una setmana. "És un debat que no s'ha obert, que no s'està plantejant", ha apuntat en una entrevista a La 2 i Radio 4 aquest divendres, i ha dit que si es presenta una esmena en aquest sentit, els socialistes l'estudiaran i emetran un posicionament al respecte.

 11:31 
El Govern vol portar els pressupostos al Parlament abans de finals d'any

El Govern té la intenció de dur els pressupostos a debatre al Parlament abans de finals d'any. Així ho ha assegurat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una atenció als mitjans feta en una visita institucional a l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, on ha assegurat que les properes setmanes seran clau per definir els comptes, amb reunions tècniques com les fetes dijous amb el PSC o les previstes per aquest divendres amb els comuns i Junts. Després de la trobada, els socialistes van sortir molestos i van criticar el ritme lent de les negociacions, un gest que Vilagrà emmarca en "l'estratègia negociadora" del PSC, donat que assegura que no hi va haver cap queixa durant la reunió.

 22:48 
La ministra de Sanitat Carolina Darias es presenta a l'alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria

Carolina Darias es presentarà a les eleccions municipals de Las Palmas de Gran Canaria, la seva ciutat natal, segons han confirmat fonts del seu entorn. La ministra de Sanitat, que probablement anunciarà la candidatura pel PSOE a la capital canària aquest dissabte, preveu compaginar el càrrec al govern de Pedro Sánchez amb les responsabilitats de la candidatura fins setmanes abans dels comicis. D'aquesta manera, Darias pren el camí que ja ha anunciat també una altra ministra del govern espanyol, en aquest cas la d'Indústria, Reyes Maroto, que serà la candidata del PSOE a l'alcaldia de Madrid.

 21:25 
Condemnat a sis mesos d'inhabilitació per desobediència greu durant l'1-O l'exalcalde d'Argentona Eudald Calvo

L'exalcalde d'Argentona (Maresme) Eudald Calvo ha estat condemnat a sis mesos d'inhabilitació per desobediència greu pel referèndum de l'1-O, segons ha avançat Ràdio Argentona i ha confirmat l'ACN, que ha tingut accés a la sentència. Calvo va ser alcalde per la CUP entre el 2015 i el 2020, i després de plegar per unes acusacions d'abusos sexuals que s'haurien comès 11 anys abans i que no van arribar mai als jutjats, l'abril del 2022 va fitxar com a alcaldable de Junts per a les properes eleccions municipals. La sentència, que també imposa a l'exbatlle una multa de 4.500 euros, no és ferma i es pot recórrer. En aquest sentit, fonts de Junts han explicat a l'ACN que estudien quin és el millor escenari per a Calvo.

 20:25 
La Fiscalia revisarà les sentències rebaixades per l'aplicació de la Llei del "només sí és sí"

La Fiscalia revisarà les sentències rebaixades per l'entrada en vigor de la Llei del només sí és sí, segons es desprèn d'un ofici que la fiscal de sala en cap de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia General de l'Estat ha adreçat als fiscals superiors. "Seguint indicacions del Fiscal General de l'Estat i a l'objecte de fer un seguiment de les resolucions judicials que suposin una reducció de les penes imposades en sentències fermes", la fiscal Ana Isabel García demana als fiscals superiors que li remetin els textos dictats per jutjats o tribunals de justícia dels diferents territoris en què s'hagin revisat sentències d'aquest tipus, així com els informes emesos pel Ministeri Fiscal en les executòries respectives.

 19:31 

 19:23 
Vergés reivindica a Brussel·les la defensa de la llengua a l'escola i les institucions: "El català no es toca"

La vicepresidenta del Parlament de Catalunya, Alba Vergés, ha reivindicat des de Brussel·les l'ús de la llengua catalana a l'escola i a les institucions. "El català no es toca" ha declarat aquest dijous en una atenció als mitjans, després de reunir-se amb diferents eurodiputats i representants de l'Eurocambra. En aquest sentit, Vergés ha defensat el model d'immersió lingüística i ha mostrat la seva disconformitat amb la missió d'eurodiputats que investigarà la situació del castellà als centres educatius del país, acceptada el passat mes d'octubre pel Parlament Europeu. "La missió va ser sol·licitada amb un biaix claríssim, intentant fer creure que el que està en perill a les escoles és el castellà", ha declarat.

 18:55 
Nancy Pelosi deixa de ser la líder demòcrata a la Cambra de Representants després de la majoria republicana

Nancy Pelosi ha anunciat que deixa de ser la líder demòcrata a la Cambra de Representants dels Estats Unit després que els republicans hagin guanyat la majoria. El Partit Republicà s'ha assegurat aquest dijous la majoria poc més d'una setmana després que es tanquessin les urnes. Un dels districtes de Califòrnia ha atorgat el diputat número 218 –la xifra necessària per obtenir la majora- als conservadors. Amb sis escons pendents encara d'assignar, doncs, els republicans recuperen el poder d'una cambra que els permetrà frenar la capacitat legislativa dels demòcrates –el partit encapçalat pel president Joe Biden- i forçar l'obertura de comissions d'investigació. No obstant això, la victòria dels conservadors s'ha donat per un marge més estret de l'esperat i els demòcrates mantindran el control del Senat.

 17:19 
Badalona tindrà Zona de Baixes Emissions a partir de 2023

El ple de l’Ajuntament de Badalona ha aprovat inicialment aquest dijous l’ordenança municipal que regularà la Zona de Baixes Emissions (ZBE) al municipi. La norma, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2023, impedirà que els vehicles sense distintiu ambiental de la DGT puguin circular per tot el terme municipal de dilluns a divendres entre les 7 del matí i les vuit del vespre. Inicialment, als vehicles infractors se’ls enviarà una carta informativa a casa i no serà fins a l’1 de gener de 2024 que es començaran a multar amb 200 euros els vehicles (amb recàrrec del 30% per a reincidents) de fins a 8 places i les motos. Set mesos més tard, l’1 de juliol, també se sancionaran furgonetes, camions i autobusos.

 16:51 

 16:00 
Ferit un home per arma de foc al districte de Sant Martí de Barcelona

Un home ha resultat ferit presumptament per arma de foc aquest dijous al districte de Sant Martí de Barcelona, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat els Mossos d'Esquadra a l'ACN. Els fets han tingut lloc una mica abans de les 2 del migdia al carrer de Cristóbal de Moura, informen les fonts policials. Els Mossos han obert una investigació per detenir l'autor del tiroteig i esclarir els fets.

 15:09 
Junqueras es reuneix a Buenos Aires amb les Abuelas de la Plaza de Mayo

El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha reunit a Buenos Aires amb les Abuelas de la Plaza de Mayo, l'entitat, que treballa per localitzar i restituir les famílies dels nens segrestats i desapareguts durant la dictadura militar. Segons han exposat els republicans en un comunicat, Junqueras i la presidenta de l'associació, Estela de Carlotto, han parlat sobre la situació política de Catalunya i l'Argentina. Junqueras, durant la trobada, ha agraït a l'entitat que mostressin el suport a la causa independentista: "Avui els ho hem pogut agrair i els hem ofert el nostre suport", assegura el president d'ERC. Durant la conversa, també han abordat "la força de la repressió dels règims" i de l'acció i la "resistència" per combatre-la. 

 

 14:53 
El TC rebutja per defectes de forma el recurs de Vox contra el decret del català a les aules

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat no admetre el recurs que el grup parlamentari de Vox al Congrés va presentar el passat 7 de setembre contra el decret 6/2022 de la Generalitat que fixa els criteris aplicables per a l'elaboració, aprovació, validació i revisió dels projectes lingüístics dels centres educatius. Segons fonts del TC, els magistrats no han entrat al fons de la qüestió i el motiu de la inadmissió han estat els defectes de forma del recurs, que no incorporava totes les signatures necessàries (50 diputats del Congrés). El TC té pendents de resoldre dos recursos més del PP i de Cs en la mateixa direcció, que si que continuen vius.

 14:49 

 14:04 

 13:51 

 13:50 
El Govern encarrega al Biocat la "dinamització" del sector de les teràpies avançades a Catalunya

L'executiu de Pere Aragonès ha encarregat al Biocat la "dinamització" del sector de les teràpies avançades a Catalunya amb la vista fixada en la posada en marxa del Centre Nacional de Teràpies Avançades anunciat fa uns dies. L'objectiu del Govern és impulsar el centre amb una inversió de 60 milions d'euros en tres anys, una proposta que serà "molt més fàcil" dur a terme amb l'aprovació dels pressupostos, segons Aragonès. "Estem anticipant la medicina del futur de les properes dècades i el que estem fent és esgarrapar coneixement del futur per aplicar-lo a Catalunya, sostè el president, que també destaca el "potencial extraordinari de Catalunya" per posicionar-se en "la primera línia de la frontera de coneixement". 

 13:08 
Lidl inaugura el seu primer supermercat a Vilassar de Mar, en el qual ha invertit 5 milions d'euros

Lidl ha inaugurat el seu primer supermercat a Vilassar de Mar (Barcelona), en el qual ha invertit un total de cinc milions d'euros, informa la companyia en un comunicat aquest dijous. L'establiment està situat en el número 31 de l'avinguda Progrés i substitueix la botiga que Lidl tenia a Cabrera de Mar (Barcelona), i ha creat tres llocs de treball per a una plantilla de 20 persones. El local compta amb una superfície de venda de 1.300 metres quadrats i estarà obert des de les 9.00 fins a les 21.00 hores de dilluns a dissabte.

 12:22 

 11:31 
La Fiscalia demana prorrogar sis mesos la investigació sobre la causa reoberta contra Colau per presumptes subvencions irregulars

La Fiscalia ha demanat prorrogar sis mesos la investigació a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per presumptes irregularitats en subvencions de l'Ajuntament a entitats socials. Ho ha fet en un escrit al qual ha tingut accés Europa Press, remès al jutjat d'instrucció 21, encarregat del cas, després que l'Audiència de Barcelona ordenes reobrir la causa en estimar un recurs de l'Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, que va impulsar la causa i va demanar reobrir-la quan es va arxivar.

 11:31 
L'Associació Professional de la Magistratura reclama la dimissió de Montero per les "desqualificacions" als jutges

L'Associació Professional de la Magistratura ha demanat la dimissió de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, per les seves declaracions sobre les revisions de pena per la Llei del 'sí és sí'. En un comunicat, ha rebutjat aquestes "desqualificacions" i ha demanat assumir "amb honestedat" la possibilitat que la norma pot donar lloc a interpretacions que poden resoldre's en favor dels presos. Ha afegit que la seva actitud és "totalment reprovable per falsa i per injusta". L'Associació ha afirmat que és admissible la crítica a resolucions judicials però veuen "recomanable" que si aquestes provenen d'un altre poder de l'estat es produeixin dins de la "ponderació i la prudència que demanda les més elementals normes de respecte institucional".

 11:30 
Borràs decideix recusar Barrientos en el judici pels contractes a les Lletres Catalanes

La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha decidit demanar la recusació del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, en el judici per fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat a l’ACN fonts properes a Borràs. Barrientos és també el ponent de la sentència. El president del TSJC ja va ser recusat en el judici a la Mesa del Parlament presidida per Roger Torrent, i fa pocs dies el Tribunal Suprem va ordenar repetir el de la Mesa del 2017 justament per falta d’imparcialitat de Barrientos i d’un altre magistrat.

 10:50 
La consellera d'Economia assegura que el Govern està "obert a tothom" per aprovar els pressupostos

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha assegurat que el Govern està obert "a tothom" per aprovar els pressupostos. Així ho ha defensat en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual ha indicat que les converses "més avançades" són amb els comuns, grup que no ha posat "cap línia vermella" i amb qui aquest divendres tindran una tercera reunió tècnica. Mas també ha assegurat que no tirar endavant els comptes seria un "fracàs del país". Pel que fa a fiscalitat, la consellera d'Economia ha apuntat que estan analitzant "multitud d'opcions", tant en "millorar" impostos existents com en la implantació de nous. Sobre la deflactació de l'IRPF, Mas ha dit que es tracta d'una mesura que "no té impacte real" i beneficia a les rendes més altes.

 10:16 
Presenten 54.000 signatures de suport als sanitaris, després que avisin de "mobilitzacions" si no hi ha "un canvi radical"

El sindicat Metges de Catalunya ha presentat aquest dijous 54.000 signatures per reivindicar "la sintonia entre la ciutadania i els professionals" del sector sanitari, ha explicat el secretari general de l'entitat, Xavier Lleonart. Després de dies de denunciar precarietat laboral, el risc davant les jubilacions massives dels pròxims anys i la fugida de joves professionals a altres països europeus, Lleonart ha remarcat que "si no hi ha un canvi radical" en les polítiques del Departament de Salut, serà molt difícil "evitar mobilitzacions a curt termini". En aquest sentit, el representant dels metges catalans ha insitit que aquest avís "és l'últim crit d'alerta" i que l'actual clima entre els treballadors de la sanitat catalana fa que "només calgui una espurna perquè esclati una revolta". De moment, però, no s'ha concretat com serien les mobilitzacions ni es té clar quina seria la data, si bé es preveuen per després de Nadal. 

 19:34 

 18:57 
Els exconsellers de Junts es reuneixen amb Puigdemont per abordar l'estratègia de futur del partit

Els exconsellers de Junts s'han reunit aquest dimecres a Brussel·les amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el secretari general del partit, Jordi Turull, per preparar l'estratègia a seguir durant els propers mesos i per analitzar la situació de l'"exili". En un comunicat, la formació ha explicat que a la trobada hi eren presents Jordi Puigneró, Jaume Giró, Victòria Alsina, Gemma Geis, Violant Cervera i Lourdes Ciuró. L'únic exconseller que no hi ha pogut acudir ha estat Josep Maria Argimon per motius personals. A la reunió s'hi ha sumat l'eurodiputat i vicepresident del Consell de la República, Toni Comín. La trobada es produeix en plenes divergències de l'independentisme per la reforma del codi penal aprovada entre la Moncloa i el Govern. ERC la defensa mentre que Junts, com la CUP, s'hi oposa.

 18:11 
Antonio Balmón demana aprofitar la tecnologia per crear un sistema de seguretat metropolitana

Antonio Balmón, alcalde de Cornellà i vicepresident de l’AMB, com ja va fer el gener passat quan va parlar per primer cop d’un sistema integral de seguretat, ha recordat que la seva proposta no es basa a crear una policia metropolitana, sinó d’aprofitar les potencialitats de la tecnologia per bastir polítiques públiques de seguretat basades en la prevenció de manera conjunta. En aquest sentit, des de l'Smart City Expo ha explicat que el 30% de les alertes que rep la Guàrdia Urbana de Cornellà de Llobregat arriben a través de l’APP M7 de seguretat ciutadana, activa a 13 municipis metropolitans.

 16:49 
El CGPJ rebutja els "atacs" a jutges que rebaixen penes per la llei del "sí és sí" i recorda a Montero que ja va advertir dels efectes


La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha fet públic un comunicat on expressa la seva "repulsa als atacs intolerables" per part de ministres del govern espanyol contra els jutges que han reduït les penes a agressors sexuals en aplicació de la Llei del "només sí és sí". L'òrgan de govern dels jutges adverteix que els magistrats estan obligats per llei a revisar les condemnes en favor dels condemnats, i recorda a Irene Montero, ministra d'Igualtat, que ja va fer un informe sobre l'avantprojecte d'aquesta llei advertint que el text suposava una reducció del límit màxim d'algunes penes, fet que comportaria la revisió de les condemnes on s'havien imposat penes màximes d'acord amb la legislació anterior.

 16:29 
Un exmilitar de Barcelona accepta 2 anys de presó per difondre dades personals de la víctima de la manada de Pamplona

Un exmilitar veí de Barcelona ha acceptat dos anys de presó per haver difós dades personals de la víctima de la 'manada' de Pamplona en un fòrum d'internet. L'home, jutjat aquest dimecres, s'ha conformat amb la rebaixa proposada per la fiscalia i les acusacions, que inicialment demanaven fins a tres anys de presó. L'home, a més, haurà de pagar 1.320 euros de multa i 20.000 euros d'indemnització a la víctima. Es tracta d'un veí d'Horta-Guinardó, d'uns 40 anys, exmilitar i amb antecedents, que, durant la fase d'instrucció, va dir que només va penjar en un fòrum una captura de pantalla feta d'una altra pàgina web pública. Per fer-ho es va connectar al wifi d'una veïna.

 15:50 
El Govern es reunirà dijous amb el PSC i divendres amb Junts per intentar avançar els suports als pressupostos

El Govern es reunirà aquest dijous amb el PSC i divendres amb Junts per intentar avançar els suports als pressupostos. Les dues trobades seran tècniques, sense la participació de les conselleres Laura Vilagrà ni Natàlia Mas, segons han detallat fonts de Palau a l'ACN. L'executiu ha celebrat fins ara dues reunions tècniques amb els comuns. De fet, des de Govern asseguren que és amb En Comú Podem amb qui més s'ha avançat en les converses. Els de Jéssica Albiach, però, insisteixen que les negociacions estan en una fase inicial i que encara no han vist cap número. Comuns i PSC han reclamat en els últims dies al Govern que comenci a concretar els comptes del 2023. Al seu torn, Junts ha d'enviar un catàleg de demandes a l'executiu sobre el contingut dels comptes.

 14:48 

 14:23 
Els Montull neguen davant del jutge haver ocultat lloguers de pisos per no pagar les indemnitzacions del cas Palau

El matrimoni Montull -Jordi Montukl i la seva esposa, Mercè Mir- han negat davant del jutge haver ocultat el lloguer de tres pisos embargats per evitar pagar indemnitzacions del cas del Palau de la Música. Ho han dit aquest dimecres durant la declaració al jutjat d'instrucció 12 de Barcelona, on també estava previst que comparegués la seva filla, Gemma Montull. Finalment no hi ha assistit per un error en la citació. Jordi Montull, que compleix una pena de set anys i mig de presó per l'espoli del Palau i ha de tornar 23,8 milions d'euros, ha arribat al jutjat des de la presó, custodiat pels Mossos. Ell només ha respost que no recordava si la seva filla era una de les llogueteres d'un dels pisos. La seva esposa ha negat "maniobres" per eludir el pagament de les indemnitzacions. La Fiscalia els demana dos anys de presó. 

 14:29 
Juli Fernández diu que l'execució del corredor mediterrani entre Barcelona i Tarragona "clama al cel" i espera trobar "aliances àmplies" per impulsar-lo

El conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernández, ha assegurat que el nivell d'execució del corredor mediterrani entre Barcelona i Tarragona "clama al cel", i ha manifestat el seu convenciment que durant els propers mesos es podran trobar "aliances molt àmplies", fins i tot a escala europea, per impulsar el corredor i tenir la capacitat de transformar el model de mercaderies actual. Així ho ha expressat durant la comissió de Territori del Parlament, en la qual ha comparegut per repassar les línies estratègiques del seu departament, que encapçala des de la sortida de Junts del Govern. També ha ofert als grups polítics "voluntat de consensos", i ha demanat als grups una "oposició normal".

 14:18 
ERC proposa incrementar per llei els drets dels hipotecats davant la venda del deute bancari a un fons voltor

ERC ha registrat aquest dimecres una proposta de llei per incrementar els drets de les persones hipotecades davant la venda del deute bancari a un fons voltor. En roda de premsa, el diputat José Rodríguez ha explicat que el text proposa reformar el Codi de Consum de manera que s'incrementin els drets de la gent que pugui resultar afectada per la "venda desconeguda" que genera "indefensió i vulnerabilitat" a la ciutadania. Rodríguez ha subratllat que, encara que algú no tingui problema en pagar la seva hipoteca o pagar un crèdit de consum, "no té assegurat" que no puguin acabar sent titularitzades pel banc, "i acabar en un fons voltor o d'inversió", i sense que ningú garanteixi el dret bàsic d'informar-ne. Els republicans esperen que el PSC, Junts, CUP i comuns avalin la proposició, després del procés d'esmenes, ja que s'han mostrat "interessats" en el text. "Com més suports tingui, més difícil serà que sigui impugnada pels tribunals", ha afirmat.

 13:20 
L'Ajuntament de Barcelona aprova diverses iniciatives per reforçar els controls policials contra els delictes amb arma blanca

La Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat diverses iniciatives per reforçar els controls policials contra els delictes amb arma blanca. Han presentat propostes ERC, JxCat i Valents, i totes s’han aprovat, les dues primeres per unanimitat, mentre que l'última amb el vot contrari dels republicans. Les iniciatives demanen més controls i que es dissenyi una estratègia amb el Departament d’Interior per lluitar contra la proliferació d’aquest tipus de delicte a la ciutat, aplicant també les noves tecnologies per detectar armes blanques.

 13:11 
Aragonès rep l'ambaixadora dels Estats Units a Espanya al Palau de la Generalitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut aquest dimecres l'ambaixadora dels Estats Units a Espanya, Julissa Reynoso, a Palau. En la trobada, la primera des que Reynoso va accedir al càrrec, també hi han participat Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior, i la cònsul dels EUA a Barcelona, Katie Stana.
 

 12:40 
La justícia britànica es pronunciarà el 23 de novembre sobre si Escòcia pot convocar un referèndum unilateral

El Tribunal Suprem del Regne Unit es pronunciarà el 23 de novembre sobre la capacitat que tenen les institucions escoceses de convocar un referèndum d'independència sense acord amb el govern britànic. Segons ha comunicat el tribunal, la decisió es comunicarà a les 09.45 h en hora local. La decisió de la justícia britànica arribarà poc més d'un mes després que se celebressin les dues vistes en què les parts van explicar el seu posicionament. D'una banda, l'assessora legal del govern escocès va defensar "l'interès públic" d'aclarir si Escòcia té la capacitat de convocar una consulta sense acord amb Londres, mentre que el representant del govern britànic va defensar que no és una qüestió que hagi de decidir el Tribunal Suprem.

 12:23 

 12:19 

 10:20 

 10:11 
Vilagrà assegura que amb la reforma de malversació no es planteja "cap revisió" de casos de corrupció

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, assegura que la proposta del Govern per reformar el delicte de sedició no planteja "cap revisió" de casos de corrupció ni de malversació de fons. "És evident que la corrupció s'ha de castigar i hi ha de caure a sobre el pes de la llei amb totes les conseqüències", ha afegit en una entrevista a 'RNE'. Es tracta, segons ha explicat, "d'acotar l'arbitrarietat" que va introduir la reforma del PP del 2015 en aquest delicte de malversació. "Hi ha una escletxa d'interpretació que volem tancar", ha dit. També ha defensat que els canvis que s'estan impulsant del Codi Penal no es fan pensant en unes persones en concret sinó "en general".

 10:10 
Sánchez evita posicionar-se sobre la reforma de la malversació: "Vull saber què es proposa"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat pronunciar-se aquest dimecres sobre la reforma del delicte de malversació. En roda de premsa a Bali amb motiu del G-20, Sánchez ha apuntat que encara no s'ha començat a tramitar la reforma de la sedició al Congrés dels Diputats, i ara per ara "desconeix" quines seran les esmenes que plantejaran els grups parlamentaris. "Durant la tramitació parlamentària ja parlarem de les esmenes i veurem exactament quines són les que presenten", ha dit, perquè "no puc parlar en abstracte sense conèixer exactament les propostes, i ja comprendran que no em puc pronunciar sobre les hipòtesis".

 09:39 
Asens desmenteix que la reforma del codi penal tingui com a objectiu aconseguir l'extradició de Puigdemont, com assegura el PSOE

Jaume Asens, president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés dels Diputats, ha desmentit aquest dimecres en una entrevista al programa Aquí Catalunya de la Ser Catalunya que la reforma del codi penal -com assegura el PSOE- estigui pensada per obtenir l'extradició de Carles Puigdemont. "És un relat que em sembla interessat per tranquil·litzar la seva gent. Ho puc entendre, però no es correspon amb el que és", ha reflexionat Asens. L'extradició de l'expresident, ha dit, no es va descartar pel tipus penal, sinó pels "fets".
 

 08:53 

 22:16 
L'impulsor del MWC, John Hoffman, guanya el Català de l'Any 2022 de "El Periódico"

El Periódico ha nomenat aquest dimarts l'impulsor del Mobile World Congress (MWC), John Hoffman, Català de l'Any 2022, en una gala a la sala oval del MNAC de Barcelona a la qual han assistit més de 300 persones, entre ells el president de la Generalitat, Pere Aragonès, segons explica el rotatiu. Segons càlculs de l'organització, el MWC ha suposat des del 2006, any de la primera edició, un impacte econòmic de 5.400 milions d'euros a Barcelona i l'àrea metropolitana. "Algú que ha fet que a Barcelona, Catalunya hagi creat un dels ecosistemes digitals més dinàmics d'Europa, té el que es necessita per ser el Català de l'Any segons el nostre criteri", ha indicat el director del diari, Albert Sáez.

 21:56 
Rosalia obté dues nominacions als Grammy 2023

Rosalia ha obtingut dues nominacions als premis Grammy del 2023, les dues amb el treball Motomami. Els guardons s'entregaran el 5 de febrer. La cantant catalana competeix en la categoria de Millor Àlbum de rock o música alternativa llatina i en la categoria de Millor Film Musical, per l'actuació en viu al canal de la cantant a la xarxa social Tiktok per presentar el disc. En aquest cas, comparteix la nominació amb Ferran Echegaray i amb Stillz com a directors de vídeo. Les cantants Beyoncé i Adele i el cantant Kendrick Lamar encapçalen la llista de nominacions.

 21:48 
Junqueras es reuneix amb el president colombià Gustavo Petro

El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha reunit aquest dimarts amb el president de Colòmbia, Gustavo Petro, en el marc del viatge que el líder dels republicans duu a terme a Amèrica Llatina. Junqueras ha estat dos dies a Colòmbia, i la conversa amb el dirigent colombià al Palau de Nariño ha girat entorn de les relacions econòmiques, comercials i turístiques entre Catalunya i Colòmbia, així com dels reptes globals que afronten Europa i Amèrica. El cap d'ERC també té previst trobar-se amb el president de la Cambra de Representants, David Racero, i té programada una conferència a la Universidad del Rosario, a Bogotà.

 20:28 

 19:54 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació