Dissabte, 3 d'agost de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 10:57 
L'ONU es pronuncia sobre el posicionament d'Espanya envers el Sàhara Occidental

El portaveu de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Stéphane Dujarric, ha recordat aquest dilluns que el conflicte entre el Sàhara Occidental i el Marroc ha de resoldre's amb un "compromís ple de les parts" amb el procés polític facilitat per la institució internacional. Respecte a l'anunci del Govern d'Espanya d'apostar pel pla d'autonomia marroquí, Dujarric s'ha limitat a instar a totes les parts, inclosa Espanya, a donar suport als esforços de l'enviat personal de l'ONU pel Sàhara, Staffan de Mistura.

 10:36 
Borrell assegura que l'atac i el setge de Rússia a Mariúpol «és un crim de guerra massiu»

L'alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que l'atac rus a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol és un "crim de guerra massiu". A l'arribada a la reunió dels ministres d'Exteriors a Brussel·les, Borrell ha subratllat que Rússia està "cometent molts crims de guerra" a Ucraïna. "Aquesta és la paraula. Hem de dir-ho. El que està passant a Mariúpol és un crim de guerra massiu, ho estan destruint tot, bombardejant i matant a tothom, de manera indiscriminada", ha apuntat Borrell.

 10:03 
Ronda de contactes del Sindicat de Llogateres amb Aragonès i Colau per analitzar alternatives a l'anul·lació del TC de la regulació de lloguers a Catalunya

El Sindicat de Llogateres es reuneix per separat aquest dilluns al matí amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per analitzar alternatives a l'anul·lació per part del Tribunal Constitucional (TC) de la regulació de lloguers a Catalunya. En els contactes, la plataforma pretén trobar punts d'acord per tornar a plantejar la regulació dels lloguers "el més aviat possible". Les trobades s'emmarquen en la ronda de reunions que l'entitat manté amb el món polític pel contingut de la llei estatal d'habitatge, en tràmit parlamentari al Congrés.

 10:03 
Elena garanteix "contundència" quan finalitzi el procés judicial contra sis mossos acusats d'agressió racista al Bages

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha garantit que s'actuarà en conseqüència i amb "contundència" quan finalitzi el procés judicial contra sis mossos acusats d'una agressió racista al Bages el 2019. En declaracions a La Xarxa, Elena ha defensat que Interior no pot actuar mentre hi ha un procés judicial obert i per això ha dit que cal esperar a que hi hagi sentència. Ha manifestat però que el seu comportament és "intolerable" i ha assegurat que, en funció de la sentència, s'actuarà "amb tota claredat". Elena ha afirmat també que el comportament d'aquests agents és "intolerable". El conseller ha volgut deixar clar que són comportaments "esporàdics però greus".

 09:29 
Joe Biden viatjarà divendres a Polònia després de la cimera de l'OTAN a Brussel·les

El president dels Estats Units, Joe Biden, viatjarà a Polònia divendres que ve, després de la cimera de l'OTAN a Brussel·les en la qual es determinaran nous esforços internacionals per fer costat a Ucraïna i imposar sancions a Rússia arran de la invasió. Ho ha anunciat la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, que ha detallat que Biden es reunirà a Varsòvia amb el seu homòleg polonès, Andrzej Duda. Tots dos mandataris acordaran una resposta conjunta a la crisi "humanitària i de drets humans que ha creat la guerra injustificada i no provocada de Rússia contra Ucraïna", ha explicat Psaki als mitjans.

 09:26 
Neix Floral, un festival de música creat per Judit Nedderman a Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt

La cantant Judit Nedderman ha creat el festival Floral, un nou certamen de música amb perspectiva de gènere que tindrà lloc a Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar, població natal de Neddermann, del 20 al 22 de maig. Rita Payès i Elisabeth Roma, Núria Graham, Clara Peya, Clara Aguilar i el quartet vocal Seasons, protagonitzen la primera edició, que ja té les entrades a la venda al web. Floral planteja concerts a diversos espais emblemàtics com la Torre d’en Nadal (Vilassar de Mar), els Jardins de Can Rafart i el Teatre La Massa (Vilassar de Dalt) i aposta per teixir un pont entre "dos municipis que comparteixen vincles històrics, humans i naturals".

 08:55 
Tardà agraeix la "rotunditat" de Rufián per desmarcar ERC dels contactes de l'entorn de Puigdemont amb Rússia

Joan Tardà, exlíder d'ERC al Congrés, ha valorat les reflexions de Gabriel Rufián de la setmana passada en què va carregar contra l'entorn de Carles Puigdemont pels seus contactes amb personatges propers al Kremlin. En una entrevista al programa Cafè d'idees de RTVE, Tardà ha agraït la "rotunditat" de Rufián, que van generar una reacció immediata de la cúpula de Junts. "Hi ha qui no accepta que governin els fills de les minyones o els masovers. Hi ha tradicions polítiques que no accepten que en aquests moments l'hegemonia independentista estigui transitant cap al republicanisme i desempallegant-se del nacionalisme que havia estat hegemònic en  la construcció de la Catalunya autonòmica", ha afegit. "Com que Junqueras no havia actuat amb prou contundència, Rufián va reblar el clau", ha afegit Tardà, que ha defensat la "voluntat del republicanisme de desmarcar-se del que no és responsable", en referència a les connexions de Waterloo amb Rússia.

 08:22 
El Consell Escolar de Catalunya debat aquest dilluns si sol·licita una moratòria de l'avançament del curs

El plenari del Consell Escolar de Catalunya debatrà aquest dilluns a la tarda si demana una moratòria d'un any de l'entrada en vigor del nou calendari escolar. Es tracta del debat del dictamen preceptiu sobre l'ordre del calendari que el Departament d'Educació va anunciar i que preveu que el pròxim curs comenci el 5 de setembre a les escoles i el dia 7 als instituts. Segons han explicat fonts coneixedores de la reunió a Europa Press, la sessió del Consell Escolar arriba precedida de la feina en una comissió interna, que la setmana passada ja va analitzar la qüestió i en la qual molts membres van plantejar l'opció de la moratòria. El Govern continua decidit a posar en pràctica la mesura, que ha motivat una vaga de mestres de cinc dies.

 07:38 
Zelenski compara les situacions d'Ucraïna i Israel: «S'enfronten a la mateixa amenaça, la destrucció total»

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha comparat aquest diumenge la situació del seu país arran de la invasió de Rússia amb la que viu Israel. Per al líder ucraïnès, "l'amenaça és la mateixa" i suposa "la destrucció total del poble, l'estat i la cultura". Ho ha dit en un discurs que ha pronunciat telemàticament al Parlament d'Israel. Zelenski ha al·ludit a la persecució dels jueus durant la Segona Guerra Mundial per explicar la situació dels ucraïnesos i ha demanat als israelians que imposin "fortes sancions" contra Rússia i "pressioni" els negocis russos davant del que ha anomenat la "guerra per la supervivència" d'Ucraïna. També ha lloat la defensa antimíssils israeliana i s'ha preguntat per què Israel no envia armament a Ucraïna.

 18:26 
El preu de la llum s'enfila un 10,9% aquest dilluns

El preu de la llum a l'Estat torna a enfilar-se després de dos dies consecutius a la baixa, coincidint amb el cap de setmana. Aquest dilluns, l'electricitat al mercat majorista es pagarà a una mitjana de 229,71 euros per MWh, un 10,9% més que aquest diumenge, segons les últimes dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). La franja horària amb la llum més cara serà de vuit a nou del vespre, quan el MWh assolirà els 287,57 euros, mentre que la més barata arribarà serà de quatre a cinc de la matinada, amb un preu de 189,99 euros per MWh. Malgrat l'increment d'aquest dilluns, l'electricitat es manté per sota la barrera dels 250 euros per MWh, una xifra que no se supera des del passat dimecres 16 de març.

 16:15 
El govern espanyol defensa que el canvi de posició sobre el Sàhara no posa en risc les relacions amb Algèria

La ministra de Política Territorial i portaveu el govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha defensat que el canvi de posició sobre el Sàhara Occidental no posa en risc les relacions amb Algèria. En una entrevista a La Razón, Rodríguez ha assegurat que el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, manté una "interlocució fluida" amb la república nord-africana i que les relacions són "sòlides". Així mateix, la portaveu de l'executiu ha assegurat que l'acord amb el Marroc implica "respecte i absència d'accions unilaterals". Sobre les discrepàncies amb Podem, Rodríguez ha dit que l'executiu està format per "dos partits polítics molt diferents", que "com a govern actuen com una sola veu".

 10:28 
Ucraïna suspèn l'activitat d'onze partits i plataformes per ser considerats prorussos

El govern ucraïnès ha suspès fins a onze partits polítics i plataformes prorusses mentre duri la llei marcial. "Qualsevol activitat de polítics per dividir no tindrà èxit. El Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna ha decidit que, tenint en compte la guerra a gran escala iniciada per la Federació Rússia i els vincles d'algunes estructures polítiques amb aquest estat, se suspèn qualsevol activitat d'una sèrie de partits polítics durant la llei marcial", ha dit Zelenski durant un discurs televisat traduït per Ukrinform.

 10:21 
El Banc d'Espanya tomba la llicència bancària de l'ICF però l'entitat confia resoldre la desestimació

El Banc d'Espanya ha tombat la petició de llicència bancària de l'Institut Català de Finances (ICF), segons ha publicat aquest diumenge La Vanguardia. Amb tot, i d'acord amb el que expliquen fonts d'Economia, la desestimació es basa en motius tècnics que es consideren divergències interpretatives resolubles, i per la falta d'un informe favorable de la Comissió Europea sobre ajuts d'estat que exigeix el Banc Central Europeu (BCE). Des d'Economia confien que aquestes qüestions es resoldran amb el recurs que s'ha presentat aquest mateix mes de març contra la desestimació. Tot i això, i per garantir l'objectiu "estratègic" de tenir un banc públic català, el Govern també estudia "altres vies alternatives".

 16:25 
ERC, Junts, PDECat i CUP demanaran la compareixença de Sánchez al Congrés pel canvi de posició sobre el Sàhara

ERC, Junts, el PDECat i la CUP demanaran la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats perquè doni explicacions sobre el canvi de posició respecte al Sàhara Occidental. Segons han anunciat, el pròxim dilluns registraran la petició, que també compta amb el suport de Més País, Compromís, Nova Canàries, Coalició Canària, EH-Bildu, el BNG i el PNB. Tot plegat arriba després que aquest divendres el govern espanyol donés suport a la proposta del Marroc sobre l'autonomia del Sàhara en una carta enviada pel president de l'executiu, Pedro Sánchez, al rei Mohammed VI.

 14:29 
Aragonès demana al govern espanyol que torni a defensar el referèndum al Sàhara Occidental

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat al govern espanyol que torni a defensar el referèndum d'autodeterminació del Sàhara Occidental com "eina per la solució del conflicte, d'acord amb l'ONU". En una piulada a Twitter, Aragonès creu que la decisió que ha pres l'Estat és "un error amb conseqüències importants, especialment sobre el poble sahrauí", i per això demana una "rectificació".

 13:37 
Una avaria deixa sense llum uns 3.000 abonats de Reus durant prop de tres hores

Una avaria ha deixat sense llum uns 3.000 abonats de Reus durant prop de tres hores. La incidència s'ha produït aquest dissabte al matí, s'ha concentrat al barri Fortuny de la capital del Baix Camp i ha estat provocada per un cable subterrani, segons ha informat la companyia Endesa. La manca de subministrament elèctric ha començat a les 07.50 hores i s'ha allargat fins a les 10.30 hores amb un pic d'afectació màxim de 2.844 abonats, segons ha precisat Endesa. Els tècnics de la companyia ha acudit al lloc, han pogut reparar el cable subterrani en aquestes 2 hores i 40 minuts i progressivament tots els clients afectats han pogut recuperar la llum als seus habitatges. Protecció Civil ha informat d'aquesta manca de subministrament elèctric.

 13:33 
Més de 300 persones es manifesten a Barcelona contra el racisme: "Ser immigrant no és un crim"

Més de 300 persones s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Barcelona contra el racisme. Sota el lema '#ProuRacisme', la protesta convocada per la plataforma Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR) ha reivindicat que "ser immigrant no és un crim". "Volem lluitar contra el racisme institucional, el que tanca persones als CIE, el que deporta persones i deixa sense accés a drets les persones migrades", ha dit una representant del moviment #RegularizaciónYa, Victoria Culmba. "Volem l'acollida que s'està fent a les persones ucraïneses per tothom", ha afegit Iolanda Maurici, de la plataforma UCFR. La manifestació ha començat a les 12 hores al Passeig de Gràcia i ha acabat a plaça de Catalunya, on s'ha llegit un manifest.

 13:30 
ERC veu "llastimós" el "viratge del PSOE" sobre el Sàhara Occidental

Esquerra Republicana considera "llastimós el viratge del PSOE" sobre el Sàhara Occidental. En una piulada, l'eurodiputat i secretari d'Internacional dels republicans, Jordi Solé, ha criticat la decisió de l'executiu espanyol d'avalar els plans del Marroc per al Sàhara. "L'estatus final del Sàhara Occidental, territori per descolonitzar, l'ha d'escollir el poble sahrauí en un referèndum d'autodeterminació, tal com diuen les resolucions de l'ONU, i el referèndum ha d'incloure clarament l'opció de la independència", ha defensat Solé.

 11:10 
El Consell per la República s'adhereix a la vaga d'educació del 23-M en defensa del català

El Consell per la República s'adhereix a la vaga d'educació del pròxim 23 de març en defensa de la llengua i l'escola catalana perquè són un "tema de país". L'entitat creu prioritari la defensa de l'escola, que entén el català com a llengua vehicular, de cohesió i d'integració a través del seu model d'immersió lingüística que ha estat "reconegut internacionalment". "Davant dels atacs perpetrats per l'Estat espanyol, que no atura la seva repressió amb sentències com la del 25%", el Consell dona suport a aquesta vaga entenent-la com una mobilització de país, segons explica aquest dissabte en un comunicat.

 11:00 
Zelenski insisteix que és "el moment de parlar" amb Rússia i reclama unes negociacions de pau "justes"

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat en un vídeo emès aquest dissabte a la matinada que és "el moment de parlar" amb Rússia. Segons Zelenski, cal que les "negociacions de pau" siguin "significatives, justes i sense retards". "És l'única opció per a Rússia de reduir els danys provocats pels seus propis errors", ha dit el líder ucraïnès, que ha destacat que cal "restaurar la integritat territorial" del seu país. "Si no, les pèrdues de Rússia seran tan grans que no en tindrà prou amb diverses generacions per recuperar-se", ha advertit. En els últims dies, informacions periodístiques apuntaven a l'existència d'un document amb 15 punts per aturar el conflicte, però des de l'entorn de Zelenski rebaixen les expectatives.

 10:57 
La policia espanyola deté 29 persones i escorta 714 combois de camions en plena aturada de transportistes

La policia espanyola ha detingut 29 persones fins aquest dissabte al matí en el marc del dispositiu obert pels problemes de subministrament derivats de l'aturada d'alguns transportistes. Segons han informat fonts del ministeri de l'Interior, agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional també han escortat 714 combois de camions, i hi ha 332 persones denunciades. El govern espanyol va decidir dimecres reforçar els dispositius de seguretat en plena aturada. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, va vincular algun dels convocants amb l'extrema dreta.

 20:30 

 16:54 
Sánchez defensa l'autonomia per al Sàhara com "la base més seriosa" per a una solució al conflicte

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat una carta al rei Mohammed VI en què, segons Rabat, sosté que el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental plantejat pel Marroc el 2007 constitueix "la base més seriosa i realista" per aconseguir una solució al conflicte. Segons el comunicat publicat per la Casa Reial marroquina, Sánchez reconeix "la importància de la qüestió del Sàhara per al Marroc" i subratlla "els esforços seriosos i creïbles" que està realitzant el regne per assolir una solució. Així mateix, el president del govern espanyol manifesta la voluntat de "construir una nova relació, basada en la transparència, la comunicació permanent i el respecte mutu".

Més informació, aquí:

 16:52 
Espanya, Itàlia, Portugal i Grècia defensaran plegats a Brussel·les desconnectar "amb urgència" el gas de l'electricitat per contenir l'escalada de preus

Espanya, Itàlia, Portugal i Grècia reclamen mesures "urgents" i "immediates" per reduir el preu de l'energia, i esperen que el Consell Europeu del pròxim 24 i 25 de març permeti, com a mínim, desconnectar el preu de l'electricitat del del gas. És el missatge que han transmès aquest divendres Pedro Sánchez, Mario Draghi, António Costas i Kyriakos Mitsotakis en una reunió a Roma, en el marc de la gira europea de Sánchez per buscar suports a la mesura. Espanya i Portugal també defensen conjuntament establir un topall màxim de 180 euros el MWh d'electricitat per reduir els preus que paguen les famílies i empreses. Sánchez ha advertit: "Anem tard, ho hauríem d'haver fet abans".

 16:40 
Arriba a Barcelona un avió amb 16 nens ucraïnesos malalts de càncer

Aquest divendres ha aterrat a l'aeroport del Prat un vol amb 16 nens ucraïnesos amb càncer. La Fundació Villavecchia i la Fundació Josep Carreras, en coordinació amb hospitals i diverses d'entitats que treballen en l'àmbit de l'oncologia infantil a Catalunya, han gestionat l'arribada i l'acollida d'aquests pacients i les seves famílies. Sota la coordinació del departament de Salut i del Servei Català de la Salut, els infants seran derivats als hospitals Sant Joan de Déu, Vall d'Hebron i Sant Pau, que són els centres de referència en el tractament del càncer pediàtric a Barcelona. El dispositiu mèdic i logístic comptat amb el suport de diversos ministeris, entre ells els de Sanitat, Inclusió i Defensa.

 16:38 
La Xina insta els Estats Units a assumir la "responsabilitat internacional" de treballar per la pau a Ucraïna

El president xinès, Xi Jinping, ha assegurat aquest divendres al seu homòleg dels Estats Units, Joe Biden, que ambdós països han d'assumir la "responsabilitat internacional" i treballar per "la pau i la tranquil·litat mundial". "Els fets mostren un cop més que les relacions d'estat a estat no poden arribar al punt de la confrontació. El conflicte i la confrontació no beneficien a ningú", ha dit Xi a Biden en una videotrucada en què han abordat la invasió russa d'Ucraïna. Segons recull la principal televisió estatal xinesa, Xi ha advertit Biden que la pau "afronta greus desafiaments".

 14:53 
Bany de masses de Putin per commemorar els vuit anys de l'annexió de Crimea

Vladímir Putin ha rebut un bany de masses a l'estadi Luzhniki de Moscou per commemorar els vuit anys de l'annexió de la península de Crimea. El president rus ha estat rebut per milers de persones en favor de la guerra, a l'estadi on fa només quatre anys es va jugar la final del mundial de futbol. Enmig de parlaments i actuacions musicals, Putin ha defensat la invasió per "aturar el genocidi" a la zona del Donbass.
 

 14:41 
Desactivat l'avís per contaminació atmosfèrica per pols africana

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha desactivat aquest divendres l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica pels nivells de partícules PM10, declarat dimecres passat als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric, i a les zones de qualitat de l’aire del Pirineu Oriental, Pirineu Occidental i Prepirineu. La decisió l’ha pres la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ja que no se segueixen donant les condicions que van donar lloc a la seva activació, en haver-se retirat la massa de pols africana que afectava el país, sobretot l'àrea de Barcelona, el Pirineu i el Prepirineu.

 13:49 

 13:30 

 13:30 

 13:19 
El PSC proposa al Govern reduir la fiscalitat de les empreses i brindar ajuts econòmics a les famílies vulnerables

El grup parlamentari del PSC-Units proposa reduir les càrregues fiscals a les empreses i proporcionar ajuts a les famílies més vulnerables com a resposta a la crisi econòmica provocada pels preus de l'energia o de les matèries primeres. Ho ha avançat la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, i així ho traslladarà dilluns vinent a la trobada amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per abordar com respondre a la crisi vinculada a la guerra a Ucraïna. Romero considera que "hi ha marge" per fer alguna bonificació, com per exemple en els hidrocarburs. També creu que és un bon moment per avançar cap a una "independència energètica" i impulsar les energies renovables. De fet, Romero ha acusat el Govern de tenir una "guerra oberta" amb el sector.

 13:17 

 13:14 

 12:26 

 12:18 

 12:12 
El Manchester City de Guardiola s'enfrontarà a l'Atlètic de Madrid als quarts de final de Champions

El Manchester City de Pep Guardiola s'enfrontarà contra l'Atlètic de Madrid del Cholo Simeone als quarts de final de la Champions League. Els anglesos jugaran l'anada a casa mentre que els madrilenys ho faran en la tornada. Guardiola s'enfrontaria al Reial Madrid si ambdós conjunts passen a semifinals.

 12:11 
El Reial Madrid s'enfrontarà al Chelsea als quarts de final de la Champions

El Reial Madrid ja té rival pels quarts de final de la Champions League. Els blancs s'enfrontaran contra el Chelsea, vigent campió i equip que els va eliminar en la passada edició. El club anglès passa ara per problemes davant les sancions al seu encara propietari, Roman Abramovich.

 11:51 

 11:45 
El PIB català creix un 5,8% el 2021, una dècima menys respecte les dades provisionals de l'Idescat

L'Institut Català d'Estadística (Idescat) atribueix la millora de les dades del producte interior brut (PIB) a Catalunya a l'augment del consum de les llars (+5,2%) i a la formació bruta de capital (+8,1%). Segons el centre d'estudis, aquest increment compensa la davallada del 8,9% registrada el 2020 arran de la crisi de la covid-19. Per sectors, destaca la recuperació dels serveis (+6,3%) i la indústria (+5,3%), mentre que la construcció (+1,6%) i el sector agrari (+1,5%) presenten increments menys intensos. Pel que fa al quart trimestre, l'economia catalana va registrar un creixement del 6,3% interanual, sis dècimes menys que les previsions inicials, i una variació intertrimestral del 2%.

 11:33 
Mor el tenor Bernabé Martí, vidu de Montserrat Caballé

El tenor aragonès Bernabé Martí, vidu de la soprano Montserrat Caballé, ha mort aquest divendres als 93 anys a casa seva. Bernabé (Saragossa, 1928) va actuar a diversos països de tot el món interpretant rols principals de grans òperes com "Rigoletto" de Giuseppe Verdi, "Norma" de Vincenzo Bellini i "Carmen" de Georges Bizet. El 1964 va contreure matrimoni amb Caballé (1933-2018), amb qui va tenir dos fills, i el 1985 es va retirar després de tres dècades als escenaris.

 11:12 
Catalunya ha rebut almenys 8.000 refugiats ucraïnesos i el Govern es prepara perquè n'arribin més

La Generalitat té comptabilitzats uns 8.000 ucraïnesos que han arribat a Catalunya arran de la guerra al seu país, tot i que la xifra no és segura perquè alguns potser no s'han registrat i altres ja han marxat a altres llocs. Ho ha dit a TV3 la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, encarregada de l'acollida de migrants, que ha alertat que la rebuda s'ha de fer de forma organitzada i amb coneixement de les administracions i entitats especialitzades. D'aquesta manera, les administracions tindran més coneixement sobre el número de refugiats i les seves necessitats, i aquests estaran millor atesos. A més, s'eviten possibles riscos de tràfic de persones, ha dit.

 10:54 

 10:35 
La llum puja un 6,98%, però es manté per sota els 250 euros

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista espanyol pujarà aquest divendres un 6,98%, fins als 232,28 euros el megawatt/hora (MWh), segons dades publicades per l'Operador del Mercat Ibéric d'Energia (OMIE). Es manté per segona jornada consecutiva per sota de la cota dels 250 euros/MWh, al voltant de la qual s'ha estabilitzat des del cap de setmana. Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest divendres es donarà entre les vuit i les nou de la tarda, amb 290,19 euros/MWh. El mínim, de 198,88 euros/MWh, es registrarà en el tram horari comprès entre les dues i les cinc de la matinada.

 10:35 
La llum puja un 6,98%, però es manté per sota els 250 euros

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista espanyol pujarà aquest divendres un 6,98%, fins als 232,28 euros el megawatt/hora (MWh), segons dades publicades per l'Operador del Mercat Ibéric d'Energia (OMIE). Es manté per segona jornada consecutiva per sota de la cota dels 250 euros/MWh, al voltant de la qual s'ha estabilitzat des del cap de setmana. Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest divendres es donarà entre les vuit i les nou de la tarda, amb 290,19 euros/MWh. El mínim, de 198,88 euros/MWh, es registrarà en el tram horari comprès entre les dues i les cinc de la matinada.

 07:58 

 07:23 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:02 

 21:32 

 20:11 
Aragonès es reunirà amb grups parlamentaris (menys Vox) per abordar les conseqüències de la guerra a Ucraïna

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els grups parlamentaris, excepte Vox, es reuniran dilluns a la tarda per abordar la situació, impacte i conseqüències de la guerra d’Ucraïna sobre Catalunya. Aragonès s’hi va comprometre al Parlament i preveu traslladar als diputats què s’està fent des del Govern en relació a la crisi d’Ucraïna. Informa Bernat Surroca des de Berlín, on Aragonès és de viatge oficial.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar


​


​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació