Dilluns, 9 de setembre de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 18:43 

 17:28 

 17:17 

 16:53 
Aragonès presideix des d'Alemanya la reunió de la comissió de seguiment de la guerra a Ucraïna

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, presideix aquesta tarda des de Berlín la reunió de la comissió de seguiment de la guerra a Ucraïna. El president, de viatge oficial a Alemanya, encapçalarà la trobada per via telemàtica. Hi participaran el vicepresident, Jordi Puigneró i bona part dels consellers del Govern per abordar la situació arran de la invasió de Rússia i les conseqüències que pot tenir per a Catalunya. Després, Aragonès visitarà una exposició fotogràfica de Joana Biarnés, la primera fotoperiodista de la Península Ibèrica.

 16:47 
Aragonès es reunirà aquest vespre amb un think tank alemany que assessora el govern federal i el parlament

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, tancarà el seu viatge a Alemanya amb una reunió privada aquest vespre amb l'Institut Alemany de Política Internacional i Seguretat (SWP, per les sigles en alemany). Es tracta d'un think tank de prestigi que assessora el govern federal i el parlament, així com la Unió Europea, l'OTAN o l'ONU. El president tindrà una trobada amb el subdirector del SWP, Günter Maihold, especialitzat en Espanya, Amèrica Llatina, Organismes Internacionals i Crim Organitzat, i amb el soci i investigador Olaf Lang, especialitzat en Europa Central, Bàltics i processos d'ampliació de la Unió Europea, i que coneix bé els processos d'independència de les exrepúbliques soviètiques. Tant Maihold com Lang han publicat articles sobre la situació catalana en els darrers anys. Informa Bernat Surroca des de Berlín.

 16:37 

 14:51 

 14:22 

 14:15 

 14:08 
Aragonès rebutja ser interlocutor amb els sindicats d'educació i referma la confiança en Cambray

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha descartat ser l'interlocutor amb els sindicats d'educació, tal com han reclamat en les últimes hores aquestes organitzacions. En l'últim dia de vaga d'educació, Aragonès ha dit des d'Alemanya que referma la seva confiança en el Departament d'Educació i en el conseller Josep Gonzàlez Cambray per gestionar la crisi. "Educació és qui té l'expertesa, el coneixement i la confiança per dialogar amb la comunitat educativa", ha dit el president en una atenció als mitjans després de visitar el punt de primera acollida de refugiats a Berlín. 

 13:55 
Educació xifra en un 10% el seguiment del tercer dia vaga als centres públics

El Departament d'Educació ha informat aquest dijous que el seguiment de la vaga educativa en el tercer dia d'aturada als centres públics és del 9,85%, segons les dades comunicades pel 86,58% de les escoles. Aquest dijous estan convocats a la vaga el personal docent, el d'administració i serveis i el personal laboral només dels centres públics. Dimecres el seguiment va ser del 15%, i dimarts va ser del 31% a primària i del 8,7% a secundària.

 13:42 

 13:31 

 13:22 
Torra elogia Boye en la "defensa dels drets humans" i carrega contra Rufián: "Per això avui trobo encara més execrables les seves paraules"

L'expresident Quim Torra, un cop acabat el judici per desobediència celebrat aquest dijous en absència seva a la Ciutat de la Justícia, ha elogiat la tasca del seus advocats, Isabel Elbal i Gonzalo Boye. Boye és un dels membres de l'entorn de Carles Puigdemont a qui es vincula com a protagonista d'algun contactes amb enviats de Rússia, i per tant s'interpreta que va ser un dels criticats per Gabriel Rufián aquest dimarts. "Per mi és un honor que em representin persones compromeses amb la lluita dels drets humans com ells. Per això avui encara trobo més execrables les paraules de Rufián. I que no passi res", ha apuntat Torra a través de Twitter.
 

 

 13:22 

 13:18 

 12:54 

 12:53 
Impulso Ciudadano, acusació en el judici contra Torra, critica la "covardia" de l'expresident: "Reflecteix desconfiança cap a l'estat de dret"

Impulso Ciudadano, que exerceix d'acusació popular en el segon judici a Quim Torra, ha criticat l'absència de l'expresident de la Generalitat aquest dijous davant els tribunals. "És un acte de covardia", ha dit el president de l'entitat, José Domingo, a les portes de la Ciutat de la Justícia. "Reflecteix la desconfiança cap a l'Estat de dret", ha afegit. En relació amb el judici –que s'ha celebrat tot i l'absència de Torra-, Domingo ha defensat que la multa que ha demanat tant la fiscalia com la seva entitat, de 300 euros al mes durant 10 mesos, és "proporcional" perquè l'expresident cobra gairebé 9.000 euros mensuals. "Aquesta multa es pagarà per tots els catalans", ha avisat Domingo. A més, també han demanat la inhabilitació de Torra.

 12:51 
Vilagrà apunta que la consulta pels Jocs Olímpics podria ser al juliol per "terminis" i no per discrepàncies al Govern

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, apunta que la consulta pels Jocs Olímpics d'Hivern es podria celebrar al juliol i no al juny com s'havia dit inicialment per una qüestió de "terminis" però ha negat que hi hagi discrepàncies en el si del Govern. En declaracions durant la presentació del nou director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Vilagrà ha assegurat que prenen les decisions i les aproven "col·legiadament" i ha assegurat que s'estan seguint tots els passos previstos. En aquest sentit, ha remarcat que estan duent a terme el procés participatiu i que parlaran amb totes diferents comarques, incloses les del Ripollès i el Berguedà, però que el Govern manté la voluntat de preguntar a les sis de l'Alt Pirineu i Aran.

 12:48 
Aragonès demana "màxima solidaritat i compromís europeu" per abordar la crisi de refugiats

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat des de Berlín "màxima solidaritat i compromís europeu" per abordar la crisi dels refugiats que arriben d’Ucraïna. El president ha visitat aquest matí al punt de primera acollida a la capital alemanya per veure com gestionen en aquest espai l’arribada de persones que fugien de la guerra. "Ens tocarà fer-ho a nosaltres en qüestió d’hores dies o setmanes", ha dit. Aragonès ha refermat el compromís de Catalunya en l’acollida de refugiats i ha ressaltat la feina conjunta que s’està fent des de la societat civil. Informa Bernat Surroca des de Berlín.

 12:38 

 12:37 

 12:24 
Puigneró evita posar més llenya al foc amb les declaracions de Rufián a l'espera que comparegui al Parlament

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha evitat posar més llenya al foc amb les afirmacions de Gabriel Rufián sobre els suposats contactes de l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont amb Rússia. "Jo no contribuiré a fer més gran aquest soroll que es va generar, i crec que ha quedat molt clar que aquestes declaracions no són acceptables", ha assegurat. Puigneró, que ahir ja va traslladar el seu "enuig" al president de la Generalitat, espera que el diputat d'ERC comparegui al Parlament "per explicar perquè ho va dir i, en tot cas, demostrar la veracitat de les seves afirmacions". "Quan comparegui, ja traurem les conclusions determinades", ha subratllat el vicepresident.

 

 11:42 

 11:23 
Iceta diu que la plantada de Torra als tribunals tindrà conseqüències i que després se'n queixarà

El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha afirmat que la plantada de l'expresident de la Generalitat Quim Torra als tribunals pel seu segon judici per desobediència tindrà conseqüències. "I després es queixarà i és absurd. Si un es posa en el terreny de la desobediència, sap que això té una sanció jurídic-penal", ha afegit en una entrevista a TVE. Iceta ha recordat que en un estat de dret tothom està sotmès a la llei i veu l'absència de Torra com "un error més" tot i que "coherent" amb la seva trajectòria. "Dir que no compareix és reafirmar-se en la desobediència i no és acceptable", ha afegit.

 11:09 
Aragonès visita el punt d’acollida de refugiats ucraïnesos a Berlín

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest matí el punt d’acollida de refugiats ucraïnesos a Berlín, a l’estació central d’autobusos de la capital alemanya. Aragonès s’ha reunit amb la Creu Roja, Malteser i Jobs for Refugees per conèixer la feina que fan amb les persones que arriben a Berlín fugint de la guerra. Segons l’ONU, més de tres milions de persones han fugit d’Ucraïna des que va començar la invasió.

 10:59 

 10:41 

 10:13 

 09:58 
Puigdemont nega que hagi demanat el reconeixement d'una Catalunya independent en les seves reunions internacionals

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha negat que hagi demanat el reconeixement d'una Catalunya independent en les seves reunions internacionals. En un article que publica La Vanguardia, Puigdemont ha explicat que el seu objectiu és "ampliar el coneixement internacional de la realitat del conflicte". "Per reconèixer, primer t'han de conèixer", ha argumentat. A més, l'expresident ha volgut deixar clar que mai s'ha reunit amb un exdirigent o representant de la Federació de Rússia. "M'he trobat amb persones de diferents continents. Des de caps d'estat fins a diputats de països africans on violen els drets humans de manera sistemàtica passant per banquers de països candidats a la UE", ha dit.

 09:53 
Boye, sobre el segon judici a Torra: "Nosaltres sempre guanyem a Europa"

"Nosaltres sempre guanyem a Europa". Així s'ha expressat aquest dijous l'advocat de Quim Torra, Gonzalo Boye, abans d'entrar al jutjat penal número 6 de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, on estava previst que comparegués l'expresident de la Generalitat per la segona causa de desobediència. A primera hora del matí Torra ha anunciat que no es presentaria al judici i ha demanat empara als tribunals internacionals perquè no reconeix la legitimitat de la justícia espanyola. Boye ha manifestat que Torra ho ha decidit "per la forma amb què l'ha tractat la justícia" en el procediment anterior i ha defensat el seu dret a no comparèixer. "És evident que Torra no tenia cap confiança", ha subratllat l'advocat.

 09:46 
Un grup de docents talla la Ronda Litoral en els dos sentits de la marxa el tercer dia de la vaga educativa

Un grup de docents talla la Ronda Litoral de Barcelona en els dos sentits de la marxa el tercer dia de la vaga educativa. El tall s'ha produït al voltant de les 9 del matí a l'altura de la Barcelona, on ja s'han generat algunes retencions de vehicles. Els manifestants s'han plantat en aquest punt amb pancartes i pots de fum per protestar contra les polítiques del departament d'Educació i fer palès el malestar del col·lectiu.

 09:37 

 09:31 

 09:00 

 08:47 

 07:48 

 07:08 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:08 

 07:02 

 20:33 

 20:15 

 19:28 
Tezanos admet que el CIS no ha estimat bé el vot de Vox i anuncia que aplicarà un nou model

El president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, ha admès errors en l'estimació del vot de Vox en els baròmetres realitzats fins ara. "Crec que no estem estimant bé el vot de Vox", ha dit Tezanos aquest dimecres a la tarda en una compareixença al Congrés. El president del CIS ha apuntat que el partit d'ultradreta té "vot ocult" de gent que no es vol identificar com a votant de Vox. "La tasca d'un científic social és identificar això", ha subratllat, i ha explicat que davant d'aquesta constatació han "corregit els models d'estimació" i a partir d'ara s'aplicarà un nou model. De fet, en el baròmetre electoral de març que es farà públic aquest dijous ja s'han introduït aquests canvis.

 18:35 
Aragonès insisteix que els canvis educatius són "positius per a l'alumnat" i assegura que el Govern està obert al diàleg

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el Gover "escolta" les opinons dels impulsors de la vaga d'educació. "Ara toca diàleg, diàleg i diàleg", ha dit aquest dimecres des d'Alemanya. El president ha dit que els canvis proposats són "positius" per l'alumnat, i ha refermat el compromís del Departament d'ajudar a resoldre dubtes i "acompanyar" la comunitat educativa. Aragonès ha insistit que el futur d'un país es basa en l'educació dels infants i joves. "L'educació ha d'afrontar una transformació imprescindible", ha dit, i ha recordat que el pressupost d'Educació és el més alt de la història. "La transformació educativa està en marxa i estem oberts a obrir tots els àmbits de diàleg", ha afegit. També ha refermat la confiança en el conseller Josep Gonzàlez Cambray. 

 15:04 
Aragonès i Torrent arriben a la multinacional Freudenberg Group

El president Pere Aragonès i el conseller Roger Torrent visiten aquesta tarda la multinacional Freudenberg Group, a Weinheim, Alemanya. L’empresa té seus arreu del món i concretament dona feina a unes 650 persones a Catalunya. Els ha rebut el CEO de la companyia a Espanya, Jaume Cané. Informa Bernat Surroca des d'Alemanya.

 14:54 

 14:18 

 14:01 

 13:35 

 12:33 
Salut no prorroga els contractes dels rastrejadors incorporats durant la pandèmia

El Departament de Salut ha decidit no prorrogar els nomenaments dels rastrejadors contractats temporalment durant la pandèmia. La mesura respon al fet que, el mes de març, s'han eliminat les quarantenes de tots els contactes estrets d'un cas positiu de covid-19. Així ho va acordar la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat. Els rastrejadors s'encarregaven, precisament, de fer el seguiment d'aquests contactes estrets reportats per la persona contagiada. En paral·lel, els Referents Covid Escola (RECO) i els Gestors Covid s'han integrat plenament en les tasques dels equips d’atenció primària.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació