Dilluns, 9 de setembre de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 12:29 

 12:22 
Junts registra la petició de compareixença de Rufián al Parlament "després de 24 hores de silenci inacceptable" per part d'ERC

Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts, ha confirmat aquest dimecres el registre de la petició de compareixença de Gabriel Rufián al Parlament "després de 24 hores de silenci inacceptable per part d'ERC" sobre les paraules del seu portaveu a Madrid entorn els presumptes contactes de Carles Puigdemont i el seu entorn a Rússia.


 

 12:22 

 12:08 

 11:49 
Giró recomana al sector turístic català que no arraconi els visitants "de sol i platja"

El conseller d'Economia, Jaume Giró, considera que el sector turístic ha de reforçar-se i reinventar-se, però sense aparcar als visitants "de sol i platja" que han fet d'aquesta activitat un dels pilars de l'economia catalana. "Quan ens desfem de les coses que creiem que ja no ens serveixen podem perdre el que ens dona valor", ha advertit aquest dimecres en unes jornades digitals organitzades per la patronal Pimec per debatre el model turístic. Giró ha destacat que actualment aquest sector aporta més del 12% del PIB del país i ocupa a unes 450.000 persones, un pes que s'ha mantingut gràcies a unes basses "robustes" que han sabut encarar-se a la competència i les adversitats.

 11:36 

 11:36 

 11:23 

 11:16 

 11:08 
Cambray xifra en un 14% el seguiment de la segona jornada de vaga de mestres

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha xifrat en un 14% el seguiment de la segona jornada de mestres a Catalunya a l'escola pública. A la concertada, aquest percentatge, segons Cambray, ha estat del 7%. "La gran majoria de mestres van a l'escola", ha constatat el conseller. Informa Oriol March.
 

 10:57 

 10:45 
L'OTAN diu que té la "responsabilitat" d'evitar que la invasió russa vagi més enllà d'Ucraïna

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assegurat aquest dimecres que l'aliança té la "responsabilitat" d'evitar que la invasió russa vagi més enllà d'Ucraïna. A l'arribada a la reunió extraordinària de ministres de Defensa, Stoltenberg ha advertit que l'atac militar rus tindrà "conseqüències a llarg termini" per a l'OTAN i, per tant, cal "reajustar la posició militar" a la "nova realitat". En la reunió, els ministres començaran un "debat important sobre mesures concretes per reforçar la seguretat a llarg termini i en tots els àmbits", ha dit el secretari general de l'OTAN.

 10:19 

 10:11 
Comença la reunió d'Aragonès i Torrent amb el govern de Baden-Württemberg

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Empresa, Roger Torrent, s'han reunit aquest matí amb el govern de Baden-Württemberg, a Stuttgart. El ministre-president del land, Winfried Kretschmann, ha assistit a la trobada per videoconferència, perquè és positiu per Covid. La delegació alemanya l'ha encapçalat el secretari d'estat, Florian Hassler, una figura equivalent al vicepresident del govern regional. La reunió de treball ha de servir per reforçar els lligams institucionals de Catalunya i l’estat federat alemany, que ja formen part des de fa anys del projecte Quatre Motors per a Europa i mantenen convenis de col·laboració. A primera hora, Aragonès ha visitat l’ordinador quàntic d’IBM, amb qui la Generalitat vol explorar possibles projectes de tecnologia quàntica. Informa Bernat Surroca des de Stuttgart. 

 10:08 
Cambray evita participar en la inauguració del Saló de l’Ensenyament, marcada per les protestes dels sindicats en el segon dia de vaga

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha evitat participar en l’acte d’inauguració del Saló de l’Ensenyament, com estava previst. Coincidint amb la segona jornada de vaga, els sindicats educatius han irromput a l’estrena del Saló, amb pancartes i xiulets, per traslladar les seves protestes i demanar la dimissió del conseller. Tot i que els sindicats pretenien obrir un diàleg allà mateix amb el titular d’Educació, Cambray finalment no hi ha fet acte de presència.

 10:02 

 09:34 

 09:29 
Una cinquantena de docents irrompen al Saló de l’Ensenyament, on està previst que comparegui Cambray

Prop de 50 docents han entrat aquest dimecres al Saló de l’Ensenyament de Barcelona, on està previst que compareguin el conseller d’Educació, Josep González Cambray, juntament amb la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. Els manifestants han accedit al recinte per la porta d’accés principal amb pancartes i xiulets en el marc de la segona jornada de la vaga educativa. Entre les proclames principals, demanen la dimissió del conseller per les seves polítiques i exigeixen al president del Govern, Pere Aragonès, que intervingui en el conflicte.

 09:28 
Inditex va guanyar un 193% més l'any passat

Inditex va obtenir uns beneficis de 3.243 milions d'euros al tancament de l'exercici del 2021, entre l'1 de febrer del 2021 i el 31 de gener d'enguany, segons ha informat aquest dimecres al matí la companyia. Aquesta xifra suposa un 193% més que l'exercici anterior. Pel que fa els ingressos van créixer un 36% i van arribar als 27.716 milions d'euros. Si es té en compte només la venda en línia, va assolir els 7.491 MEUR (+14%), una quarta part del total, fet que segons Inditex "consolida la companyia com a referent mundial en el comerç electrònic". Els resultats del 2021 arriben pocs dies abans del relleu al capdavant de la companyia, ja que el president, Pablo Isla, deixarà el càrrec, que serà assumit per Marta Ortega.

 09:20 

 09:19 

 09:02 
La cap d'administració de la Institució de les Lletres Catalanes va advertir Borràs que no es podien fraccionar contractes, segons "El País"

La cap d'administració de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) va advertir Laura Borràs mentre dirigida l'organisme sobre el fet que no podia fraccionar contractes, segons avança aquest dimecres el diari El País. Borràs es troba a un pas del judici per aquesta causa, i el jutge instructor veu "indicis de malversació". Va ser la mateixa cap d'administració de la ILC qui, en qualitat de testimoni, va indicar que havia advertit l'actual presidenta del Parlament sobre el presumpte fraccionament de contractes.


 

 08:59 
Aragonès es reunirà amb el ministre-president de Baden-Württemberg per videoconferència perquè el dirigent alemany és positiu per Covid 

El president, Pere Aragonès, es reunirà aquest matí amb el ministre-president del land de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, però la trobada haurà de ser per videoconferència perquè el dirigent del Partit Verd és positiu per Covid. A la trobada hi serà presencialment el secretari d’estat del land, una figura comparable a la del “vicepresident” del govern regional. La reunió de treball ha de servir per reforçar els lligams institucionals de Catalunya i l’estat federat alemany, que ja formen part des de fa anys del projecte Quatre Motors per a Europa i mantenen convenis de col·laboració. A primera hora, Aragonès ha visitat l’ordinador quàntic d’IBM, amb qui la Generalitat vol explorar possibles projectes de tecnologia quàntica; informa Bernat Surroca des d'Alemanya.

 08:55 

 08:26 
Vaixells russos bombardegen la costa de la regió d'Odessa 

Diversos vaixells russos han bombardejat la nit d'aquest dimarts al dimecres la costa del poble de Tuzlí a la regió d'Odessa (Ucraïna), considerada la joia del mar Negre. Segons l'assessor del ministre de l'Interior Anton Heràsxenko, els invasors russos han dut a terme bombardejos des dels vaixells amb coets i artilleria a la costa ucraïnesa. "Han disparat una gran quantitat de municions des d'una gran distància. Volien provar el sistema de defensa costanera. No han aconseguit cap resultat", ha informat Heràsxenko a Facebook.

 08:21 
Aragonès i Torrent visiten l’ordinador quàntic d’IBM

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’empresa, Roger Torrent, han visitat aquest matí l’ordinador quàntic d’IBM. La tecnologia quàntica és una de les prioritats del Govern, també de cara a rebre diners dels fons europeus. Amb IBM s’exploren possibles projectes a Catalunya en aquest àmbit. Han estat rebuts per la subdirectora de l’Institut d’Enginyeria Industrial Fraunhofer, Anette Weisbecker, i pel vicepresident de Desenvolupament i director de Recerca d’IBM Alemanya, David Faller. També els acompanya el secretari d’estat del govern de Baden-Württenberg, Florian Hassler. IBM va inaugurar el computador Quantum System One el 2021.
 

 08:05 

 07:11 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, on destaca la guerra a Ucraïna i la vaga de mestres.

 07:10 

 19:33 

 19:25 
Junts proposa que, a més de Rufián, Puigdemont comparegui al Parlament per desmentir "amb rotunditat" els vincles de l'independentisme amb Putin

Després que en les darreres setmanes alguns partits hagin vinculat l'independentisme amb Putin, Junts ha anunciat que demanarà les compareixences al Parlament de l'expresident Carles Puigdemont; el director de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay; i el seu advocat, Gonzalo Boye, a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI). "Que donin totes les explicacions oportunes", ha defensat Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts. "Són informacions que mereixen ser desmentides amb rotunditat", ha afegit Batet, que també ha demanat la compareixença de Gabriel Rufián, líder d'ERC Congrés, després de les seves paraules sobre els vincles de l'entorn del mateix Puigdemont amb el Kremlin.

 19:15 

 17:46 

 17:43 
Junts demanarà la compareixença de Rufián al Parlament: "Són declaracions impròpies d'un dirigent d'ERC"

El grup de Junts demanarà la compareixença de Gabriel Rufián al Parlament. Ho ha anunciat el president de la formació al Parlament, Albert Batet, que ha sol·licitat als republicans que "rectifiquin" les paraules del seu portaveu al Congrés. "Són declaracions impròpies d'un dirigent d'ERC", ha opinat Batet. Tot plegat arriba després que aquest dimarts Rufián hagi dit això sobre els contactes de l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont amb Rússia: "Són senyorets pensant que eren James Bond". El president de Junts a la cambra catalana ha reiterat que són paraules "inacceptables en fons i forma". "El to despectiu no és propi de la política", ha apuntat.

 17:04 
La CUP tanca la porta a reformar l'article del reglament del Parlament que podria suspendre Borràs en cas de ser jutjada per presumpte fraccionament de contractes

Xavier Pellicer, diputat de la CUP, ha assegurat aquesta tarda que no tenen "elements suficients" com per valorar la situació o "futures interpretacions" sobre el judici que pot afrontar Laura Borràs pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Així doncs, ha dit que "ara no és el moment" de pronunciar-se i que en les properes setmanes ja faran un plantejament sobre aquesta qüestió. Segons Pellicer, en el cas contra Borràs hi ha una operació d'Estat contra l'independentisme i també ha subratllat el compromís de la CUP contra la corrupció. Aquestes seran les dues premisses que "guiaran la brúixola" del plantejament dels anticapitalistes, ha dit, sense especificar més. Sí que ha volgut deixar clar que en el marc de la ponència conjunta que debat la reforma del reglament del Parlament, la CUP no entendria que es modifiqués l'article 25.4, que estableix que un diputat queda suspès de les seves funcions quan se li obre judici oral per corrupció. La CUP no s'ha volgut pronunciar, de moment, sobre si aquest article s'ha d'aplicar a Borràs quan se li obri judici per suposada contractació irregular.

 16:45 
Rússia imposa sancions contra Biden i alts càrrecs dels EUA i els prohibeix entrar al país

El govern de Rússia ha imposat sancions contra el president dels Estats Units, Joe Biden; el secretari d'Estat, Antony Blinken; i altres funcionaris d'alt rang del país nord-americà en resposta a les mesures similars adoptades per Washington en represàlia per la invasió d'Ucraïna. Segons un comunicat del ministeri d'Exteriors rus, entre els sancionats també hi figuren el secretari de Defensa, Lloyd Austin; el cap de l'Estat Major Conjunt, Mark Milley; l'assessor de Seguretat Nacional, Jake Sullivan; el director de la CIA, William Burns; la secretària de Premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki; el fill de Biden, Hunter; i l'excandidata presidencial Hillary Clinton, entre d'altres. La diplomàcia russa ha assenyalat que la mesura s'ha pres "en resposta a una sèrie de sancions sense precedents que prohibeixen, entre altres coses, l'entrada als Estats Units d'alts funcionaris de Rússia", segons ha recollit l'agència de notícies russa TASS.

 16:20 

 16:11 
Borràs, als nous membres de la CCMA: "D'ells dependrà que la televisió i ràdio públiques recuperin el prestigi"

Els membres del nou Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han pres possessió del càrrec aquest dimarts en un acte al Parlament. La presidenta de la cambra els ha desitjat encerts i ha afirmat que d'ells dependrà que TV3 i Catalunya Ràdio "recuperin el prestigi, la notorietat i exemplaritat que durant tant de temps els ha convertit en motiu d'orgull pel país i en aixopluc per la llengua i referent d'identitat". En aquesta línia, Borràs els ha comminat a fer un "retorn als orígens", i s'ha referit a "l'esperit" de la llei de creació de la CCMA, del qual ha llegit un extracte. A l'acte hi assistien els consellers sortints i els encara directors de TV3, Vicent Sanchis, i Catalunya Ràdio, Saül Gordillo.

 15:55 
El PSC i els comuns defensen que s'haurà de suspendre Borràs com a diputada si se li obre judici oral per corrupció

El PSC i els comuns consideren que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, haurà de ser suspesa com a diputada si se li obre judici oral per corrupció. Consideren que "s''haurà d'aplicar" l'article 25.4 del Reglament que estableix la suspensió immediata dels diputats quan es troben en aquesta situació. El TSJC ha deixat a Borràs a un pas de judici pels suposats contractes irregulars quan presidia la ILC. La portaveu socialista a la cambra, Alícia Romero, ha dit que l'article és "evident, molt net i esclaridor" i ha recordat que va ser fruit d'una transacció entre JxSí i la CUP el 2017. "Semblaria estrany que els partits que van lluitar per l'article busquin excuses per no aplicar-lo", ha afegit. Amb tot, ha dit que si algun grup té dubtes, pot demanar un informe a la Comissió de l'Estatut del Diputat. El portaveu dels comuns, David Cid, ha subratllat que "fa molt de temps" que han "perdut la confiança" en la presidenta de la cambra perquè en la instrucció del TSJC hi ha correus electrònics escrits per Borràs "que demostren que és un cas de presumpta corrupció".

 15:02 

 14:49 

 14:40 

 14:34 

 14:31 

 13:54 
El Govern expressa "màxim respecte" per a Borràs, a les portes del judici per un presumpte cas de malversació, i apel·la a la presumpció d'innocència

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha expressat el "màxim respecte" per a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que és a les portes del judici per la causa sobre el presumpte fraccionament de contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Els delictes que se li atribueixen en fase d'instrucció són frau, malversació, falsedat documental i prevaricació. Plaja també ha apel·lat a la presumpció d'innocència de Borràs. Informa Oriol March des del Palau de la Generalitat.
 

 13:49 
El Govern desautoritza Ponsatí per dir que la independència és tan important com per valer vides humanes: "Res justifica els actes violents ni una mort"

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha respost aquest dimarts l'exconsellera d'Ensenyament i eurodiputada per Junts, Clara Ponsatí, que ahir va indicar que la independència de Catalunya és tan important com per valer la vida d'una persona. "Res justifica els actes violents ni una mort", ha indicat Plaja. "Aquest Govern sempre ha defensat treballar per  aconseguir la independència a través de vies pacífiques i democràtiques. Mai, en cap cas o context, es farà apologia de la violència, vingui d'in vingui. Res justifica una mort", ha remarcat la portaveu. Informa Oriol March des del Palau de la Generalitat.

 13:37 

 13:27 
L'estat espanyol s'afegeix a la denúncia contra Putin per "crims de guerra"

El govern espanyol s'ha afegit a la iniciativa de 38 països més per remetre a la fiscalia de la Cort Penal Internacional la petició perquè investigui possibles "crims de guerra, de lesa humanitat o genocidi" que hagin comès les tropes russes en el transcurs de la invasió d'Ucraïna. L'executiu ho ha decidit en el consell de ministres d'aquest dimarts. La ministra portaveu ha emmarcat aquesta iniciativa dins de les mesures adoptades per la comunitat internacional contra la "guerra de Putin". Informa Pep Martí

 13:15 

 13:03 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació