Dimarts, 10 de setembre de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 12:27 
Emocionant coral de cantaires per la pau a Ucraïna a la plaça de Sant Jaume

L’Orfeó Català i altres corals de la Federació Catalana d’Entitats Corals van protagonitzar aquest dimecres a la nit un concert en contra de la guerra entre Rússia i Ucraïna. A la plaça de Sant Jaume de Barcelona 200 cantaires han unit les seves veus per oferir a la ciutadania un concert per la pau. Entre el repertori que s’ha interpretat hi ha ‘El cant dels Ocells’ de Pau Casals, el ‘Cànon de la Pau’ de Francis Terral.

 12:11 
PP i Vox tanquen un acord per governar a Castella i Lleó

El Partit Popular i Vox han arribat a un acord de govern a Castella i Lleó quinze minuts abans que arrenqui la constitució de les Corts de la XI Legislatur. Així ho ha anunciat el candidat dels populars i president de la Junta en funcions, Alfonso Fernández Mañueco.

 12:04 

 11:07 

 10:22 

 09:47 
Els ministres d'Exteriors d'Ucraïna i Rússia es reuneixen a Turquia per a la primera reunió d'alt nivell entre els dos governs

Els ministres d'Exteriors d'Ucraïna i Rússia, Dmytro Kuleba i Sergei Lavrov, ja són a Turquia per a la primera reunió d'alt nivell entre els dos governs d'ençà que va començar la invasió. La trobada, que es fa amb mediació turca, se celebra a la ciutat d'Antalya. La reunió té lloc, precisament, hores després del bombardeig a l'hospital infantil de Mariúpol per part de l'exèrcit rus. Un atac que ha provocat la repulsa internacional. Ucraïna s'asseurà a la taula per reclamar l'alto al foc, la retirada de l'exèrcit rus i que es permeti l'evacuació de civils. Rússia, per la seva banda, es manté enrocada amb l'exigència que Ucraïna renunciï a entrar a l'OTAN i reconegui la independència de les regions del Donetsk i Lugansk.

 09:32 
La CUP de Vilanova i la Geltrú acusa els tres regidors de burlar el sistema assembleari i aferrar-se al càrrec "a qualsevol preu"


Capgirem VNG – CUP ha acusat els tres ex regidors acabats de sortir del partit d'haver burlat el sistema assembleari en què es basa la formació. Després que Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliaga anunciessin que no retornaran les actes i que continuaran al govern de Vilanova com a regidors no adscrits, des de Capgirem – CUP han retret el seu comportament des de l'inici del mandat. La formació afirma que "gairebé no han participat als espais de decisió" i que han convertit les assemblees en un espai "merament informatiu". "La manca de transparència ha estat una constant", asseveren, i acusen els regidors d'aferrar-se al càrrec "a qualsevol preu". El partit lamenta la decisió dels tres edils i insta ERC i Junts a expulsar-los del govern.

 09:40 

 09:20 
Repsol i Telefónica s'alien per crear una companyia especialitzada en autoconsum fotovoltaic

Repsol i Telefónica s'alien per crear una companyia especialitzada en autoconsum fotovoltaic, segons han anunciat les dues empreses en un comunicat aquest dijous. La nova societat, que estarà disponible "en uns mesos un cop obtingui les aprovacions reguladores busca liderar el sector de l'autoconsum oferint solucions integrals en assessorament, instal·lació i manteniment de panells solars per a particulars i empreses. Segons l'entesa, cada empresa controlarà el 50% de la nova societat. L'aliança obre la porta que les dues companyies explorin "oportunitats addicionals" per impulsar conjuntament altres serveis energètics a la llar i les empreses.

 08:47 

 08:20 

 07:26 

 07:12 
Les portades

L'horror de la guerra a Ucraïna marca el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:02 

 21:14 

 19:53 

 18:19 

 18:17 

 17:06 
Robles obre la porta a enviar més armes a Ucraïna "si ho necessita"

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha obert la porta a enviar més armes a Ucraïna "si ho necessita". "La nostra solidaritat amb Ucraïna és total", ha afirmat aquest dimecres a la tarda en declaracions als passadissos al Congrés, abans de comparèixer en comissió. Robles ha afirmat que Espanya estaria disposada a fer enviaments addicionals "dins de les seves disponibilitats" i "si Ucraïna ho necessita" per "ajudar a la defensa heroica que estan fent els ucraïnesos" davant l'atac de Rússia. El govern espanyol té dues vies obertes d'enviament d'armes a Ucraïna, a través del fons conjunt de la Unió Europea i de forma bilateral.

 15:30 
Greenpeace proposa prohibir els vols curts a Europa per reduir el consum de petroli rus

Greenpeace proposa prohibir els vols curts a la Unió Europea, quan hi hagi alternatives ferroviàries, per tal de reduir la dependència del petroli rus. Amb aquesta acció, els països europeus s'estalviarien 2.000 milions d'euros i deixarien de finançar la guerra de Putin, segons càlculs dels ecologistes. Rússia és el major proveïdor de petroli de la UE, proveeix el 27%, fet que suposa que un de cada quatre vols funcioni amb combustible rus. Els activistes esperen que els líders europeus discuteixin aquesta proposta en la reunió prevista aquest dijous a Versalles.

 15:04 

 14:18 

 14:09 
ERC adverteix el govern espanyol que pot tombar la llei d'habitatge al Congrés

ERC ha avisat que el seu vot pot tombar aquest dijous el projecte de llei pel dret a l'habitatge al ple del Congrés. Els republicans -que adverteixen que poden donar suport a les esmenes que defensaran el PP, Ciutadans, el PNB, Junts i el PDECat- defensaran una esmena a la totalitat al text. Si la seva proposta és rebutja, com es preveu, els 13 diputats estan suports a donar suport a les esmenes d'altres grups. ERC comparteix mesures previstes a la llei, però rebutja el conflicte competencial amb la normativa autonòmic. Aquest element centra també les esmenes del PNB, Junts i el PDECat.

 13:31 
El Parlament aplaudeix i homenatja el cònsol d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, i fa una condemna ferma contra la guerra iniciada per Rússia

El Parlament ha condemnat la invasió russa d'Ucraïna i ha denunciat que es tracta d'una "violació flagrant del dret internacional". Així ho ha dit la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que abans de començar el ple d'aquest dimecres ha llegit una declaració que aprovar la Junta de Portaveus del 24 de febrer amb el suport de tots els grups menys Vox i la CUP. Mentre s'ha llegit la declaració, a l'hemicicle de la cambra catalana hi havia el cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, a qui tots els diputats han aplaudit dempeus.

 13:25 
Nova trucada entre Sánchez i Zelenski

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tornat a conversar amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i li ha dit que continuarà donant-li suport. "Li he transmès que junts, amb els nostres socis de la Unió Europea, continuarem donant suport a Ucraïna i al poble ucraïnès en aquests moments difícils", ha explicat Sánchez aquest dimecres en una piulada a Twitter. També en aquesta xarxa social, Zelenski ha relatat que ha agraït a Sánchez la "solidaritat" i "provisió de fort suport" a Ucraïna i l'ha informat de la lluita del poble ucraïnès contra l'agressió russa així com discutit sobre el futur en comú de la Unió Europea.

 13:14 
Torrent acusa el poder judicial de "perseguir llibertats" en comptes de garantir-les

L'expresident del Parlament i ara conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha acusat el sistema judicial d'estar "més preocupat per perseguir llibertats que per garantir-les" després que s'hagi fet públic que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'envia a ell i a l'antiga mesa al Tribunal Constitucional per un delicte de desobediència. Torrent ha lamentat també que ha estat coneixedor d'aquest episodi judicial a través dels mitjans de comunicació. 

 13:10 

 13:02 

 12:55 

 12:51 
El TSJC envia a judici Roger Torrent i l'antiga mesa del Parlament per desobediència al TC

La magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Maria Eugènia Alegret ha acordat enviar a judici Roger Torrent, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado acusats d'un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per haver permès el debat i votació de dues resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació l'any 2019, quan eren membres de la mesa del Parlament. Els quatre acusats han de presentar ara els seus escrits de defensa, abans que es fixi data de judici. La Fiscalia demana una pena d'inhabilitació per a Torrent i la resta de membres de la mesa. 

 12:45 

 12:02 
Borrell demana als ciutadans europeus que abaixin la calefacció

L'alt responsable de la Unió Europea, Josep Borrell, ha demanat aquest dimecres a tots els ciutadans europeus que "abaixin la calefacció" i "redueixin el consum de gas". Borrell creu que retallar el consum de gas a totes les cases és una mesura útil per "disminuir la dependència de qui ataca Ucraïna" i demana "comprometre's més en una defensa col·lectiva".

 11:59 

 11:51 

 11:51 

 11:29 
A presó dos joves de 20 i 23 anys per agredir sexualment una dona i robar-li el mòbil a Barcelona

Dos homes de 20 i 23 anys han ingressat a presó per la seva presumpta relació amb una agressió sexual i el robatori del mòbil a una dona a Barcelona. Segons han informat els Mossos d'Esquadra, van detenir-los dissabte a la matinada, poca estona més tard que la dona hagués estat agredida per dos homes en un parc de Ciutat Vella després d'haver sortit d'un local d'oci nocturn del mateix districte. La detenció va tenir lloc després que dos agents detectessin dos homes que corrien pel carrer i s'asseguraven que no els seguia ningú. Davant d'aquesta actitud sospitosa, els agents els van escorcollar i van poder-los relacionar amb la víctima perquè un d'ells duia el seu telèfon mòbil amb una targeta de crèdit a nom de la dona agredida.

 11:18 

 11:04 
El TC desestima el recurs de l'ANC per la multa de 240.000 per la "gigaenquesta" del 9-N

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per la multa de 240.000 euros per la "gigaenquesta" realitzada el 2014 prèvia a la consulta del 9-N. La sala segona del Constitucional ha rebutjat les al·legacions de l'entitat tal com van fer el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional. El TC encara no ha resolt el recurs d'Òmnium Cultural sobre la mateixa qüestió.

 10:58 
Dels instituts catalans amb noms de personatges històrics, només un 15% són de dones

A Catalunya hi ha 265 centres de secundària que porten noms de personatges històrics. D'aquests, només un 15% són dones. Es tracta de dones rellevants en l'àmbit històric, també científiques i matemàtiques. De les 265 figures històriques que nomenen instituts a Catalunya, 30 no tenen una entrada a la Viquipèdia catalana, dels quals 11 són dones. Amb l'objectiu donar-les visibilitat, l'Amical Wikimedia promou un "viquiprojecte" d'un any de durada, en què treballarà per introduir aquestes biografies femenines, així com d'altres que donen nom a equipaments públics. L'objectiu és que la campanya incrementi la presència femenina dins l'enciclopèdia digital, en la qual les dones només representen el 19,64% de les biografies en català.

 10:56 

 10:26 

 10:07 
L'Agència Atòmica Internacional perd el contacte amb el sistema de seguretat de la central nuclear de Txernòbil i afirma que la situació és «extremadament perillosa»

L'Agència Atòmica Internacional (IAEA) ha informat que ha perdut el contacte amb els sistemes de seguretat de la central nuclear de Txernòbil. Ho ha confirmat Mykhailo Podolya, l'assessor del president Ucraïnès Volodímir Zelenski, qui ha afirmat que ara mateix ningú sap el que està passant a la central ni el que amenaça a la regió, controlada per les tropes russes des de fa uns dies. "La situació és extremadament perillosa", ha denunciat Podolya en un missatge al seu compte de Twitter. L'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) ha assenyalat que és important i urgent que els 210 treballadors de la central facin rotacions per garantir la seva seguretat i la seguretat nuclear. "Estic profundament preocupat per la difícil i estressant situació que afronta el personal de la central nuclear de Txernòbil i els possibles riscos que suposen per a la seguretat nuclear. Faig una crida a les forces que tenen el control efectiu de les instal·lacions perquè facilitin de forma urgent la rotació segura del personal", reclama el director general de l'OIEA, Rafael Mariano Grossi.

 10:04 

 09:50 
Alsina reitera el suport a les sancions de la UE i el rebuig a la invasió russa: "Tots som Ucraïna"

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha reiterat aquest dimecres el suport de la Generalitat a les sancions de la Unió Europea (UE) contra Rússia després de la invasió de fa dues setmanes. "Tots som Ucraïna", ha assenyalat Alsina, que ja va fer servir aquesta expressió dilluns en la presentació de la nova xarxa de delegacions catalanes a l'exterior. "Davant d'un tarannà autoritari de Putin que nega a Ucraïna el dret a existir, hi ha milions de persones que estan actuant amb resiliència admirable. Tots som Ucraïna. El Govern aposta per la diplomàcia, el multilateralisme, les sancions, pel fet que la UE s'obri a la possibilitat de sumar Ucraïna, i pel no a la guerra entès com un no a la guerra de Putin. Ho fem amb mentalitat d'Estat, sense sobreactuar", ha indicat Alsina. Informen Joan Serra Carné i Oriol March des del Parlament.
 

 09:55 
Les borses europees agafen aire i el barril de Brent continua disparat en valors propers als 130 dòlars

Les principals borses europees han obert la sessió d'aquest dimecres amb repunts després d'un dimarts marcat per les prohibicions a les importacions de petroli i gas rus per part dels Estats Units. L'Ibex-35 experimenta una forta recuperació, amb un increment del 3,18% i ja supera la barrera dels 8.000 punts; mentre que els índexs de referència de França –Cac 40- i Alemanya –DAX- han començat el dia amb pujades del 3,60% i del 3,65% respectivament. La situació també s'ha repetit a la borsa d'Amsterdam (2,41%) i al FTSE 100 de Londres (1,61%). Per altra banda, el barril de Brent continua disparat i situant-se en valors propers als 130 dòlars. En paral·lel, el preu el gas natural modera el creixement i cau un 10%.

 09:41 
Puigneró, a Díaz Ayuso i Martínez-Almeida: "Que perdin tota esperança, el Mobile té una llarga vida a Catalunya"

Jordi Puigneró, vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, ha assegurat aquest dimecres al Parlament que el Mobile té "llarga vida a Catalunya". "Que perdin tota esperança", ha ressaltat el dirigent de Junts en referència a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i a l'alcalde de la capital de l'Estat, José Luis Martínez-Almeida. Informa Oriol March des del Parlament.
 

 09:31 
Giró: "Fer política a Catalunya des del sobiranisme és una activitat de risc"

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha assegurat aquest dimecres que fer política a Catalunya des del sobiranisme "és una activitat de risc". Preguntat sobre si existeix el risc que prosperin els recursos d'inconstitucionalitat contra el fons complementari de riscos destinat a avalar els 34 exalts càrrecs encausats per l'acció exterior davant del Tribunal de Comptes, Giró ha indicat que la justícia a Espanya és "permeable" a la política, i que això explica que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) porti més de 1.200 dies amb el mandat caducat i la renovació bloquejada. "La incertesa genera inseguretat i angoixa", ha ressaltat Giró a pregunta de Joan Canadell, diputat de Junts. Informa Oriol March des del Parlament.
 

 09:08 
El ple del Parlament acull el cònsol d'Ucraïna a Barcelona amb un aplaudiment de tots els diputats dempeus

El ple del Parlament ha arrencat aquest dimecres amb un aplaudiment dels diputats dempeus per rebre el cònsol ucraïnès a Barcelona, Artem Vorobyov, que ha acudit a la cambra acompanyat del reponsable de l'oficina del Parlament Europeu a Catalunya, Sergi Barrera, i del seu homòleg de la Comissió Europea, Michael Szapiro. Informa Oriol March.
 

 09:02 
Sánchez diu que l'augment descontrolat del preu de l'energia és culpa de Putin

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que la guerra haurà de treure "el millor d'un mateix" i ha insistit que Espanya està "construint unitat" a la comunitat internacional. "Estem treballant en la resposta econòmica i en la defensa de la nostra indústria perquè les nostres empreses no siguin víctimes del xantatge energètic de Putin", ha dit. Sánchez ha dit que els preus de l'energia i la inflació descontrolada són responsabilitat de Putin.

 08:19 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació