Dimarts, 10 de setembre de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 08:19 

 07:55 
Els EUA rebutgen la proposta de Polònia de transferir-los avions de combat soviètics per entregar a Ucraïna

Els Estats Units rebutgen la proposta de Polònia de transferir-los avions de combat soviètics MiG-29 per enviar-los posteriorment a Ucraïna i utilitzar-los en la defensa del país contra la invasió russa. El portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha assegurat aquesta matinada que la proposta "no és factible" i genera "preocupacions greus" per a tota l'OTAN perquè implicaria volar en una zona en disputa amb Rússia. Dimarts a la nit, el govern polonès va dir que estava preparat per "entregar immediatament i sense cost" els avions a condició de rebre'n de nous a canvi. Les aeronaus sortirien d'una base militar polonesa i anirien a la base alemanya de Rammstein, dels EUA.

 07:33 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per Ucraïna i el 8-M.

 07:18 

 07:02 

 06:17 

 22:53 
Polònia ofereix als Estats Units els seus avions de combat soviètics MiG-29 perquè els cedeixi a Ucraïna

Polònia ha ofert als EUA els seus 28 avions de combat soviètics MiG-29 en un moviment que intentat que el govern de Joe Biden els cedeixi després a Ucraïna per defensar-se de la invasió russa. El ministre polonès d'Afers Estrangers, Zbigniew Rau, ha dit que el seu govern està "a punt per entregar, immediatament i sense cost" aquesta part de la seva força aèria a la base de Ramstein. Polònia posa com a condició que els avions siguin reemplaçats per aeronaus de guerra nord-americanes més modernes. Polònia ha demanat a altres aliats de l'OTAN que tenen avions d'aquest tipus, com ara Eslovàquia o Bulgària, que facin el mateix.

 19:54 
[

 19:22 
L'Eurocambra rebutja excloure d'un informe la demanda d'investigar els suposats contactes de Puigdemont amb Rússia

L'Eurocambra ha rebutjat aquest dimarts excloure d'un informe la demanda d'investigar "en profunditat" els suposats "contactes estrets i regulars" entre funcionaris russos i "un grup de secessionistes catalans", en referència a l'expresident Carles Puigdemont. L'eurodiputada de l'Esquerra Clare Daly havia presentat una esmena al text sobre ingerència estrangera que demanava eliminar la menció als suposats contactes entre l'entorn de Puigdemont i el Kremlin publicats per The New York Times. L'esmena ha caigut perquè 470 eurodiputats han votat a favor de mantenir el text original, mentre 97 ho han fet en contra i 123 s'han abstingut.

 18:22 
Càntics de "la nit és nostra, cap agressió sense resposta" a la manifestació feminista a Barcelona

A la manifestació de Barcelona s'han sumat col·lectius diversos, com la Marea Pensionista, que ha denunciat que l'escletxa entre dones i homes no és només salarial sinó també en les pensions, i sindicats com la Intersindical.

 18:14 
Arrenca la manifestació feminista del 8-M a Barcelona des de la plaça Universitat

En un ambient festiu, milers de dones es manifesten al centre de Barcelona en la manifestació del 8-M, amb pancartes que inclouen lemes contra la guerra a Ucraïna, com ara "Ni guerra que ens destrueixi ni pau que ens oprimeixi".

 17:28 
La UGT, en reivindicació pel 8-M: «La guerra és un altre exemple del món masclista»

La UGT de Catalunya ha iniciat aquest dimarts els actes de commemoració d'un 8-M, Dia de les Dones, marcat pel conflicte a Ucraïna. "Avui és un dia per estar al costat de les dones d'Ucraïna, ja que la guerra és un altre exemple del món masclista: els homes al front i les dones a l'exili amb els fills i avis", ha assenyalat el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros. "Això no hauria de ser així. Les famílies haurien d'estar juntes i que no hi hagués guerra, però la història es repeteix, desgraciadament", ha continuat Ros, que ha parlat també d'un 8-M que ha vist reduïda la bretxa salarial "gràcies a la pujada de l'SMI" i ha insistit a reclamar que les lleis en matèria d'igualtat siguin "obligatòries" a les empreses.

 15:16 
Els Estats Units prohibiran la importació de petroli, gas i carbó de Rússia

El govern dels Estats Units prohibirà la importació de petroli i gas procedent de Rússia com a represàlia per l'ofensiva militar llançada sobre Ucraïna, en un moviment que Washington anticipava des de fa diversos dies i que per ara no tindrà reflex a la Unió Europea, dividida en sobre aquest punt. El veto, que anunciarà el mateix president nord-americà, Joe Biden, afectarà el petroli, el gas i el carbó procedent de Rússia, segons fonts del govern citades per diversos mitjans, entre ells CNN o l'agència de notícies Bloomberg.

 15:12 

 14:40 

 14:33 

 14:30 
CCOO denuncia que només un 8,3% de les empreses catalanes que han de tenir plans d'igualtat els han registrat

CCOO ha denunciat aquest dimarts que només 500 de les 6.000 empreses catalanes que com a molt tard aquest dilluns haurien d'haver registrat el seu pla d'igualtat ho han fet. Mentxu Gutiérrez, secretària de Dones i Polítiques LGTBI+ de CCOO de Catalunya, ha assegurat coincidint amb el 8-M que des del sindicat inicien ara "una campanya d'acompliment i d'exigència" per aquestes empreses de més de 50 treballadors "incomplidores". Gutiérrez ha insistit en la necessitat de dotar de més recursos a la Inspecció de Treball en matèria d'igualtat i per detectar incompliments.

 14:09 

 13:57 
La CUP demana "transparència" a la Mesa i la Junta de Portaveus, però amb mesures preses "a partir del consens"

LA CUP-NCG ha demanat que es garanteixi "transparència" a la Mesa i la Junta de Portaveus, però ha apostat per fer-ho amb mesures preses "a partir del consens". Després que aquest dimarts el PSC hagi sol·licitat que s'enregistrin en àudio les sessions, els anticapitalistes han defensat que no tenen "cap inconvenient" en què es faci, sempre que sigui de manera acordada amb la resta de partits. Ara bé, la diputada Basha Changue ha avançat que el partit no se sumarà a la petició dels socialistes per les "possibles ingerències judicials" que es podrien produir a les reunions. "Hem de veure quina és la millor via per no convertir les sessions de la Mesa en escenaris judicials", ha defensat la diputada Basha Changue.

 13:39 

 13:39 

 13:26 
La mesa demana als lletrats un informe complementari sobre les llicències per edat

La mesa ha demanat als lletrats que facin un informe complementari que inclogui la situació de la vintena de treballadors del Parlament que estan cobrant la llicència per edat. És a dir, el règim que permet que els treballadors de la cambra cobrin sense haver d'anar a treballar els últims anys de la seva vida professional. El Parlament ha eliminat aquesta figura però ara s'ha de decidir abans del 1 d'abril què passa amb les 12 persones que l'han sol·licitat però no l'estan cobrant i amb la vintena de treballadors que l'estan percebent. L'informe que els membres de la Mesa tenen sobre la taula és el del lletrat Ferran Domínguez però només parla dels 12 treballadors afectats. I abans de prendre cap decisió la Mesa vol tenir una visió global.

 13:19 

 13:19 

 12:44 
Barcelona contracta el 70% de les empreses tecnològiques a l'Estat el 2021

Barcelona va absorbir el 70% de les contractacions de les empreses tecnològiques a l'Estat durant el 2021, segons CBRE. El seu director, Xavier Güell, ha apuntat durant l'acte Tendencias 2022 que un dels principals motius de la consolidació de Barcelona com a pol d'atracció del sector tecnològic és el 22@. Barcelona lidera el rànquing de ciutats europees amb una major exposició al sector tecnològic, amb un 48%, superant Amsterdam (37%), Dublín (31%), Bucarest (29%) i Londres (29%). "Vuit de les deu empreses més grans del món ja són tecnològiques, quan en el 2014 només n'hi havia tres", ha destacat Güell. 

 12:44 
Barcelona contracta el 70% de les empreses tecnològiques a l'Estat el 2021

Barcelona va absorbir el 70% de les contractacions de les empreses tecnològiques a l'Estat durant el 2021, segons CBRE. El seu director, Xavier Güell, ha apuntat durant l'acte Tendencias 2022 que un dels principals motius de la consolidació de Barcelona com a pol d'atracció del sector tecnològic és el 22@. Barcelona lidera el rànquing de ciutats europees amb una major exposició al sector tecnològic, amb un 48%, superant Amsterdam (37%), Dublín (31%), Bucarest (29%) i Londres (29%). "Vuit de les deu empreses més grans del món ja són tecnològiques, quan en el 2014 només n'hi havia tres", ha destacat Güell. 

 12:31 
La Junta de Portaveus tomba la proposta d'investigar els abusos de l'Església al Congrés

La Junta de Portaveus ha tombat la proposta d'Unides Podem, ERC i EH Bildu de crear una comissió d'investigació al Congrés sobre els abusos a menors per part de l'Església. PP, Vox i el PNB hi han votat en contra, mentre que el PSOE i Cs s'han abstingut. Així doncs, la proposta no es podrà debatre en el ple de la cambra baixa. Ara, només queda viva la iniciativa conjunta del PSOE i del PNB d'investigar-ho a través d'una comissió independent liderada pel Defensor del Poble. La proposta dels socialistes i dels nacionalistes bascos es debatrà en el ple d'aquest dimarts a la tarda. El portaveu dels socialistes al Congrés, Héctor Gómez, ha argumentat que la seva iniciativa és el "millor instrument per esclarir i ajudar" les víctimes.

 12:20 
El PSC demana enregistrar les reunions de la Mesa i admet una "falta de confiança" amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs

El PSC-Units ha demanat que s'enregistrin en àudio les reunions de la Mesa del Parlament i de la Junta de Portaveus. La portaveu a la cambra, Alícia Romero, ha denunciat que van demanar un informe escrit arran de la no acceptació de la petició de Cs i PPC de portar al Consell de Garanties Estatutàries la llei d'emergència habitacional i que no se'ls ha fet arribar. De fet, explica que es va fer un informe "oral". Romero admet una "falta de confiança" amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "És l'única que pot fer la petició als lletrats perquè facin l'informe", ha afegit. Com que no tenen "grans esperances", han sol·licitat l'enregistrament.

 12:11 

 12:06 

 11:51 

 11:51 

 11:16 

 11:12 
L'OMS denuncia nous actes de Rússia: continua atacant hospitals a Ucraïna i provoca "escassetat de medicaments essencials" al país

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que Rússia segueix atacant hospitals a Ucraïna i eleva a almenys 16 els centres afectats. "Els serveis de salut no haurien de ser mai l'objectiu en un conflicte", ha dit aquest dimarts el responsable per a Europa de l'organisme, Hans Kluge, en una roda de premsa en la qual ha alertat que hi ha "escassetat de medicaments essencials" al país. A més, Kluge ha advertit que el sistema sanitari ucraïnès està sota una "forta pressió" en plena invasió russa i que la covid-19 suposa un "risc específic" al país pel baix nivell de vacunació. Kluge ha avisat que calen medicaments com oxigen, insulina, anestesies, material quirúrgic i equipament de protecció personal, entre d'altres.

 10:44 
El Suprem avala l'acord de la JEC que veia "raonable" que Twitter bloquegés el compte de Vox durant la campanya del 14-F per un tuit racista

El Tribunal Suprem ha avalat aquest dimarts l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) que veia "raonable i proporcional" la decisió de Twitter de limitar el compte de Vox durant la campanya de les eleccions al Parlament del 14 de febrer de 2021. El partit ultra va fer un tuit racista i Twitter va considerar que això vulnerava les regles de la xarxa social, per la qual cosa va bloquejar el compte del partit durant la campanya electoral. La JEC va avalar la decisió i ara el Suprem també creu que va ser acceptable. 

 10:44 
La CUP demana que Joan Carles I i el fiscal en cap d'Anticorrupció compareguin al Congrés

La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha demanat que el rei emèrit Joan Carles I i el fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, compareguin a la comissió de Justícia de la cambra baixa després que s'hagi arxivat la investigació a l'exmonarca. En roda de premsa aquest dimarts al matí, Vehí ha avançat que els anticapitalistes registraran aquesta iniciativa perquè consideren "imprescindible" que doni explicacions per no donar el missatge "que la monarquia està per sobre de tothom". "Ja que els tribunals no poden jutjar la malversació de fons públics que va fer Joan Carles I perquè era rei i inviolable, com a mínim que vingui a les Corts a explicar a la ciutadania què va fer", ha defensat.

 10:33 
La Xina demana davant el Consell de l'ONU intensificar els esforços diplomàtics

El representant de la Xina davant l'ONU, Zhang Jun, ha demanat aquest dilluns davant el Consell de Seguretat "la màxima moderació" i "la intensificació pràctica" dels esforços diplomàtics per garantir "de manera efectiva" la seguretat, les necessitats bàsiques i les propietats dels civils ucraïnesos i prevenir una "crisi humanitària a gran escala". "Rússia i Ucraïna han arribat a un consens sobre l'establiment d'un corredor humanitari a través de la negociació. S'espera que les dues parts superin les dificultats oposades en el procés d'implementació i garanteixin la seguretat i la tranquil·litat del corredor humanitari", ha dit.

 10:30 

 10:10 
Orange i MásMóvil estudien fusionar-se a Espanya per convertir-se en l'operador més gran de l'Estat

Orange i MásMóvil han anunciat aquest dimarts l'inici un període de negociacions per combinar els seus negocis a l'Estat i convertir-se així en l'operador de telefonia més gran del país. L'entitat resultant estaria controlada a parts iguals per les dues companyies i tindria una valoració conjunta de 19.600 milions d'euros. En termes de facturació, l'empresa sumaria uns ingressos agregats de 7.500 milions d'euros i el resultat brut d'explotació (ebitda) se situaria en els 2.200 milions d'euros, segons han informat a través d'un comunicat. Els dos grups confien que l'operació es firmi durant el segon trimestre de 2022 i es doni per finalitzada el segon trimestre de 2023, sempre que s'obtingui el vistiplau de les autoritats reguladores.

 10:06 
Obren corredors humanitaris per evacuar civils de Sumi i Irpin

Els governs ucraïnès i rus han pactat dos corredors humanitaris des de les ciutats de Sumi i Irpin per poder evacuar civils. La ruta de Sumi anirà fins a la ciutat de Poltava, encara al sud d'Ucraïna. D'altra banda, Moscou ha informat de la possibilitat d'aplicar un alto el foc a Kíiv, Khàrkiv i Mariúpol perquè la població pugui sortir, però només en direcció a Bielorússia, des d'on se'ls traslladarà en avió a Rússia. Una opció que Ucraïna considera "immoral" i rebutja totalment.
 

 09:38 

 09:37 

 09:05 

 08:18 

 07:17 
Les portades

Els principals diaris de paper catalans i espanyols s'aboquen a la celebració del Dia de la Dona.

 07:16 

 20:25 
Els Estats Units estudien aixecar sancions a Veneçuela per comprar-li petroli i aïllar més Rússia

El govern dels Estats Units té sobre la taula una possible reducció de les sancions a Veneçuela que permetria al país sud-americà, entre altres coses, produir més petroli i vendre'l al mercat internacional, amb l'objectiu indirecte d'aïllar més Rússia després de l'ofensiva militar llançada a Ucraïna.

 19:03 

 18:30 

 17:08 
La Moncloa defensa la decisió de l'Advocacia de l'Estat de no perseguir al Tribunal de Comptes excàrrecs del Govern per l'acció exterior

El govern espanyol ha defensat la decisió de l'Advocacia de l'Estat de no presentar demanda davant el Tribunal de Comptes contra una trentena d'excàrrecs del Govern pel presumpte ús irregular de fons públics per a l'acció exterior de Catalunya. La Moncloa ha subratllat que, segons l'òrgan fiscalitzador, els fons afectats són de la Generalitat i la indemnització, per tant, correspon al govern autonòmic. "No és possible la intervenció de cap altra administració", han apuntat des del govern central. És la resposta per escrit de l'executiu a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i al portaveu estatal dels taronges, Edmundo Bal, que van preguntar si la Moncloa considerava "adequada" la decisió de l'Advocacia de l'Estat.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació