Dimarts, 10 de setembre de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:40 

 16:06 
Arrenca a Bielorússia la tercera ronda de negociacions entre Ucraïna i Rússia

Les delegacions russa i ucraïnesa han encetat la tercera ronda de negociacions poc abans de les quatre de la tarda, hora nostra, en territori bielorús. Després de l'anunci d'aquest matí, el Ministeri d'Afers Exteriors bielorús ha anunciat l'inici d'aquesta tercera taula negociadora, després de les dues trobades de la setmana passada.
 

 15:17 
Mor un motorista de 27 anys en un accident a Barcelona

Un motorista de 27 anys ha mort en un accident de trànsit aquest dilluns a les 11.00 hores a Barcelona. El sinistre ha tingut lloc a la Ronda del Mig sentit ascendent, a l'alçada de l’Avinguda Diagonal, a Les Corts. El jove hauria xocat amb una furgoneta que es trobava aturada en un dels carrils per una avaria. El vehicle duia “la senyalització corresponent”, segons el consistori. Dotacions de la Unitat d'Investigació i Prevenció de l'Accidentalitat (UIPA) de la Guàrdia Urbana i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s'han traslladat fins al lloc dels fets. Aquest és el cinquè accident mortal de trànsit a Barcelona des del gener.

 15:13 

 14:38 

 14:26 
El PSC demana a Aragonès que participi a la conferència de presidents per gestionar decisions vinculades a Ucraïna

La viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que participi a la conferència de presidents autonòmics de diumenge a l'illa de La Palma, perquè assegura que en aquesta trobada s'hi prendran decisions vinculades a la resposta a la guerra d'Ucraïna, com l'acollida de refugiats i els efectes del conflicte en l'economia. "Més que mai, la cadira de Catalunya no pot quedar buida", ha advertit Moret aquest dilluns en roda de premsa, en què ha assegurat que no hi ha excusa ni motiu que justifiquin que Aragonès no sigui a la cimera. El president de la Generalitat va comunicar abans de la invasió d'Ucraïna que no tenia pensat assistir-hi perquè no la considerava una "eina útil" per als interessos dels catalans.

 14:15 

 14:13 
El PSC avala l'actual sistema de triennis per als treballadors del Parlament

El PSC ha avalat l'actual sistema de triennis per als treballadors del Parlament. Ho ha fet després que l'ACN hagi publicat aquest dilluns que hi ha 43 treballadors de la cambra  catalana que estan cobrant més diners corresponents a triennis que al seu sou base, que no inclou els complements, i que com a mínim és de 1.463 euros. Es tracta del sistema validat després de la reforma que va entrar en vigor l'1 de novembre sobre la manera de calcular els triennis. "Aquest context no es tornarà a repetir, no volem treballadors amb privilegis", ha expressat la viceprimera secretària d'Organització, Lluïsa Moret, en roda de premsa. Moret ha dit que "aquesta situació s'ha acabat", però ha admès que hi ha treballadors que tenen "drets adquirits".

 14:09 
Ucraïna destrueix un vaixell de guerra rus al mar Negre

Sergei Batchuk, de l'administració militar d'Odessa, al mar Negre, ha confirmat les informacions que les forces armades ucraïneses han destruït aquest dilluns un vaixell de guerra de l'exèrcit rus. "Un buc menys", ha dit, tot situant els fets en el marc de l'intens combat que protagonitzen els dos exèrcits des que Rússia va envair Ucraïna el 24 de febrer passat. Precisament el sud del país i la ciutat portuària d'Odessa s'han convertit en l'escenari d'una de les batalles més cruentes del conflicte, mentre les tropes enviades per Vladímir Putin continuen bombardejant ciutats i població civil davant una forta resistència.  

 13:56 

 13:32 
ERC defensa l'actual sistema de triennis per als treballadors del Parlament

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat l'actual sistema de triennis per als treballadors del Parlament. Després que l'ACN hagi publicat aquest dilluns que hi ha 43 treballadors de la cambra que estan cobrant més diners corresponents a triennis que al seu sou base, que no inclou els complements, i que com a mínim és de 1.463 euros. Es tracta del sistema validat després de la reforma que va entrar en vigor l'1 de novembre sobre la manera de calcular els triennis. En roda de premsa a la seu d'ERC, Vilalta ha validat l'escenari: "El sistema és millor ara". La portaveu republicana considera que els canvis fets han "millorat" la situació, i que ara se segueix "la línia correcta". "A partir d'ara s'aplicarà així des del Parlament", ha insistit.

 13:11 
Artadi deixa de ser portaveu de Junts per centrar-se en Barcelona i serà substituïda per Josep Rius

Elsa Artadi deixa de ser portaveu de Junts. Així ho ha anunciat aquest dilluns en la roda de premsa posterior a l'executiva de la formació. Segons ha explicat Artadi, la seva voluntat és la de centrar-se en la candidatura a l'alcaldia de Barcelona. També ha recordat que, fa uns mesos, va prendre la decisió "molt difícil" de no convertir-se en la vicepresidenta del Govern un cop rubricat el pacte amb ERC. El substitut serà Josep Rius, vicepresident de Junts i cap de gabinet de Carles Puigdemont la legislatura del referèndum. Informa Oriol March.

 12:47 
Mig miler de refugiats ucraïnesos arriben a Barcelona els darrers dies

Mig miler de refugiats han arribat a Barcelona en els darrers dies, especialment durant el cap de setmana. De la recepció s'encarrega Creu Roja, tant a l'estació de Sants com a l'aeroport del Prat. Per exemple, 227 ho van fer aquest diumenge a l'aeroport. Bona part dels que arriben tenen contactes a la ciutat que els donen un lloc per viure, però l'entitat apunta que 1 de cada 5 necessita allotjament. Per poder donar-hi resposta, l'entitat compta amb uns 400 llits. El coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, ha explicat a Catalunya Ràdio que aquests llits quedaran "superats" en breu i que ja es treballa per ampliar l'oferta.

 12:44 

 12:44 

 12:40 

 12:40 
El president lituà demana als EUA que ajudi Ucraïna per evitar "una tercera guerra mundial"

Els països bàltics contemplen amb inquitud creixent la guerra a Ucraína. El president de Lituània, Gitanas Nauseda, ha demanat aquest dilluns al secretari d'Estat nord-americà, Anthony Blinken, que els EUA ajudin Ucraïna amb tots els mitjans, "inclòs el militar", per evitar "una tercera guerra mundial". Ho ha dit en el gtranscurs de la visita de Blinken al seu país. Nauseda ha afirmat que "cal estar preparat per defensar-se", mentre que el secretari d'Estat ha garantit un increment de la presència militar dels Estats Units als països bàltics.

 12:41 
Turquia demana un alto el foc "efectiu immediat" a Putin

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha reclamat a Vladímir Putin un alto el foc "efectiu immediat", a més de l'obertura urgent de corredors humanitaris. En un comunicat emès pel govern turc, que informa que tots dos presidents van parlar per telèfon durant una hora aquest diumenge, també es detalla que Erdogan va demanar Putin la signatura d'un acord de pau amb Ucraïna. Tot i les bones relacions entre els dos països, Erdogan qualifica d'"inacceptable" la invasió russa d'Ucraïna.

 12:29 
Nova ronda de negociacions Rússia-Ucraïna aquest dilluns al migdia

Segons informa el mitjà ucraïnès Nexta, una nova ronda en les negociacions entre Rússia i Ucraïna se celebrarà aquest dilluns al migdia, al voltant de la una, hora catalana. Es tracta de la tercera vegada que les delegacions russa i ucraïnesa es reuneixen després de les dues trobades de la setmana passada.
 

 12:20 
La xifra de refugiats ucraïnesos arran de la guerra amb Rússia ja puja a més d'1,7 milions

La xifra de refugiats ucraïnesos que han fugit de la invasió russa al seu país ja puja a 1.735.068 persones, segons informa l'ONU. Són dades recollides des del 24 de febrer, quan va començar el conflicte bèl·lic amb els primers atacs russos. Polònia és el destí majoritari dels refugiats amb un total d'1.027.603, el 59,2%, seguit d'altres països europeus, on s'han desplaçat 183.688 refugiats. A Hongria hi han fugit 180.163 ucraïnesos, mentre que a Eslovàquia, 128.169, i a Moldàvia 82.762. A Rússia hi han marxat un total de 53.300 ucraïnesos. L'ONU calcula que podrien arribar a fugir 4 milions de persones d'Ucraïna que necessitaran "protecció i suport".

 12:15 

 12:11 

 12:02 

 11:52 

 11:46 
Un manifestant antifeixista accepta dos anys de presó per aldarulls en una manifestació a Barcelona

Un jove ha acceptat aquest dilluns dos anys de presó i 3.000 euros de multa per uns aldarulls en una manifestació contra Vox a la plaça Espanya de Barcelona el març del 2019. El fiscal demanava inicialment deu anys de presó pels delictes de desordres públics, atemptat a l'autoritat i danys, però en la vista oral d'aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona ha pactat amb la defensa una rebaixa de penes, i la suspensió de l'entrada a presó durant tres anys si no torna a delinquir. A més, ja ha pagat 1.500 euros i haurà de pagar l'altra meitat. En la protesta es van cremar barricades de fusta per intentar boicotejar un acte de Vox, es van cremar contenidors i tirar pedres als Mossos d'Esquadra.

 11:41 

 11:38 
La llei contra desnonaments i emergència residencial entrarà en vigor dimarts a Catalunya

La llei de mesures urgents per a fer front a l'emergència de la vivenda, impulsada per ERC, Junts, la CUP i els comuns; va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de febrer. Aquest dilluns, el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) ha publicat que entrarà en vigor dimarts. La norma preveu mesures com l'expropiació de pisos que faci més de dos anys que estiguin buits de manera "permanent i injustificada" o l'obligatorietat d'oferir alternatives residencials a les famílies vulnerables abans de portar el cas a la via judicial. Els grans tenidors són definits com a titulars de més de deu habitatges a l'Estat.

 11:38 
La llei contra desnonaments i emergència residencial entrarà en vigor dimarts a Catalunya

La llei de mesures urgents per a fer front a l'emergència de la vivenda, impulsada per ERC, Junts, la CUP i els comuns; va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de febrer. Aquest dilluns, el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) ha publicat que entrarà en vigor dimarts. La norma preveu mesures com l'expropiació de pisos que faci més de dos anys que estiguin buits de manera "permanent i injustificada" o l'obligatorietat d'oferir alternatives residencials a les famílies vulnerables abans de portar el cas a la via judicial. Els grans tenidors són definits com a titulars de més de deu habitatges a l'Estat.

 11:17 
El Govern estableix serveis mínims del 85% al metro i bus de TMB pel 8M

El Departament d'Empresa i Treball ha establert serveis mínims del 85% en els serveis operats per TMB durant la vaga del 8M en motiu del Dia Internacional de la Dona. Al seu torn, l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha anunciat en un comunicat emès aquest dilluns que la xarxa de transport de Rodalies i Regionals de Catalunya, operada per Renfe, també oferirà un servei del 85% tot el dia. De la mateixa manera ho faran els ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Tram, el servei que connecta Barcelona amb l'aeroport i la resta de transports de viatgers urbans i interurbans.

 11:08 
Les borses europees continuen a la baixa amb caigudes generalitzades del 5%

Els principals parquets han obert sessió aquest dilluns amb caigudes generalitzades de l'ordre del 5%. L'Íbex-35 ha iniciat la jornada amb unes pèrdues moderades del 2,7%, que ràpidament s'han incrementat fins a uns números vermells per sobre del 5% i perdent la cota dels 7.400 punts. Les borses europees han estat precedides per les males xifres també a les places asiàtiques. D'altra banda, el preu del barril de Brent, de referència a Europa, s'ha augmentat un 7% i ja frega els 140 dòlars, apropant-se al seu rècord històric. En paral·lel, el preu el gas natural també s'ha disparat un 61%, fins a tocar els 311 dòlars per al pròxim mes d'abril. Aquest fet augura noves pujades de l'electricitat, que aquest dilluns ja marca el seu màxim històric, amb 442,54 euros/MWh.

 11:04 

 10:59 
La Xina assegura que vol jugar "un paper constructiu" per superar el conflicte ucraïnès

El ministre d'Afers Exteriors de la Xina, Wang Yi, ha assegurat aquest dilluns des de Pequín que el seu país vol jugar "un paper conflictiu" per posar fi a la guerra d'Ucraïna i ha reclamat a la comunitat internacional que eviti "encendre més les flames". Amb un to ambigu i molt calculat, el cap de la diplomàcia xinesa ha afirmat que el conflicte requereix "calma i tranquil·litat". Ha reiterat el suport de Pequín a la integritat territorial de tots els països i, en un avís a Occident, ha dit que l'ajuda humanitària s'ha de fer respectant el principi de neutralitat. Fins ara, la Xina -que es va abstenir a l'ONU a l'hora de condemnar la invasió russa- ha mantingut un to molt baix en les seves declaracions envers Moscou. 

 10:59 

 10:50 

 10:50 

 10:46 

 10:35 

 10:29 

 10:26 
Colau confirma que Barcelona disposarà d'un dels tres centres que s'obriran a l'Estat per fer la primera acollida de refugiats ucraïnesos

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha confirmat que la capital catalana disposarà d'un dels tres centres que s'habilitaran a l'Estat per fer la primera acollida de refugiats ucraïnesos. En una entrevista a RAC1, Colau ha admès que s'estan "intensificant les converses" entre administracions i ONGs per habilitar aquest recurs, tal com ha avançat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. "Ens hem de preparar tots plegats", ha afirmat l'alcaldessa, que ha recordat l'esforç de Barcelona amb la crisi de refugiats del Mediterrani.

Més informació, aquí:

 10:16 
A judici quatre homes acusats d'assetjar i humiliar una víctima de l'1-O

L'Audiència de Barcelona jutja aquest dilluns quatre home acusats d'assetjar i humiliar Marta Torrecillas, una dona que va participar l'1-O i que va ser lesionada a causa de les càrregues policials a l'institut Pau Claris. La Fiscalia demana una pena d'un any i nou mesos de presó per a tres d'ells, per un delicte contra els drets fonamentals i la integritat moral, i una multa per al quart home per un delicte d'amenaces lleus. Els quatre homes van crear un grup de WhatsApp i hi van incloure Torrecillas, es van dedicar a insultar-la, amenaçar-la i humiliar-la, amb missatges de contingut masclista. El seu número de telèfon va circular i va rebre més missatges amb insults i vexacions. La fiscal de delictes d'odi considera que aquests missatges van "perturbar la tranquil·litat" de Torrecillas i li van provocar una "greu humiliació" que va perjudicar la seva dignitat. Quatre anys després dels fets, el cas arriba ara a judici.

 08:55 

 08:33 

 08:31 

 08:31 

 07:54 
Spotify suspèn la subscripció prèmium per als usuaris de Rússia

La plataforma de reproducció de música Spotify ha anunciat aquest diumenge que cancel·la la seva subscripció prèmium per als usuaris de Rússia en resposta a la invasió militar russa d'Ucraïna. Aquesta decisió s'ha pres en el marc de les sancions que ja han imposat altres empreses i "a causa de les noves restriccions externes" del veto dels principals proveïdors de pagaments a Rússia.

 07:54 
Zelenski condemna el "silenci" d'Occident davant de les "atrocitats" de Rússia: "Les sancions són insuficients"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha lamentat en un nou discurs televisat el "silenci" dels països occidentals davant de les "atrocitats" de l'exèrcit rus, que durant el cap de setmana ha continuat amb bombardejos contra objectius civils en diverses ciutats del país. En un discurs distribuït diumenge a la nit i traduït per l'agència Ukrinform, Zelenski ha assegurat que Rússia actua "amb impunitat" perquè "no hi ha reacció" de la resta del món i les sancions imposades fins ara "són insuficients". El líder ucraïnès ha reiterat la crida per imposar una zona d'exclusió aèria –opció que l'OTAN per ara descarta- i ha dit que, si no es fa això, almenys cal que es doni aviació a l'exèrcit ucraïnès per "protegir-se".

 07:43 

 07:23 

 07:22 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, amb els atacs a la població civil d'Ucraïna com a notícia destacada.

 07:01 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació