Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 19:43 
El govern espanyol obre la porta a revisar la llei del només sí és sí després d'algunes rebaixes de condemna

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha obert aquest dimarts la porta a revisar la Llei de llibertat sexual, la coneguda com a llei del només sí és sí, després que hi hagi hagut algunes rebaixes de condemnes emparades en el nou text legal. "Cal estudiar les sentències amb deteniment i el text legal, perquè no era l'objectiu de la llei que es poguessin rebaixar les penes amb motiu d'abús a menors, tot el contrari", ha afirmat Montero als passadissos del Congrés. Precisament, el Ministeri d'Igualtat ha criticat avui l'Audiència de Madrid per haver rebaixat de 8 a 6 anys la pena de presó d'un condemnat per abusos sexuals a una nena de 13 anys, filla de la seva parella.

 19:41 
Barcelona crearà una oficina de gestió per als barris de muntanya

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat aquest dimarts crear una oficina dels barris de muntanya amb caràcter municipal després que ERC fes una petició a la comissió d'Urbanisme. "Els barris de muntanya viuen en una situació de provisionalitat constant fruit de l'abandonament municipal. És una provisionalitat volguda: cal que el govern de la ciutat es mulli i governi la muntanya", ha reclamat el regidor republicà Max Zañartu, que ha afegit que aquesta oficina ha de gaudir dels recursos necessaris per donar resposta als problemes. 

 18:55 
El Suprem suspèn l'entrada a presó de l'inspector dels Mossos Jordi Arasa condemnat per lesions durant el 15-M

El Tribunal Suprem ha suspès l'entrada a presó de l'inspector dels Mossos d'Esquadra Jordi Arasa, condemnat l'any 2020 a 2 anys i 4 mesos de presó per lesions durant el desallotjament de la plaça Catalunya de Barcelona en el marc de les manifestacions del moviment 15-M l'any 2011, segons ha avançat 'Eldiario.es' i ha confirmat l'ACN. La defensa d'Arasa va recórrer la sentència i ara el Suprem li dona la raó. L'absol dels dos delictes de lesions que suposaven la privació de llibertat i li imposa multa de 9.000 euros. Al text, el Suprem posa en dubte la prova pericial que justificava que les ferides dels manifestants s'emmarcaven en el delicte de lesions tipificat al Codi Penal, fins al punt que la considera "un supòsit d'errònia valoració".

 18:44 
Caterina Karmany, nova corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a les illes Balears

Caterina Karmany serà la nova corresponsal de TV3 i Catalunya ràdio a les Illes Balears. La periodista mallorquina, fins ara coordinadora de la ràdio pública catalana a Madrid, agafarà el relleu de Margalida Solivellas i d'Eulàlia Ferrer, que havien informat per TV3 i per Catalunya Ràdio respectivament. Totes dues periodistes s'han jubilat recentment.

 18:14 
L'alcalde de Kíiv s'assabenta del bombardeig rus mentre l'entrevistaven a Barcelona

L'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, ha hagut d'aturar inesperadament l'entrevista que estava fent a Barcelona quan ha rebut una trucada per informar-lo del bombardeig rus que ha afectat la capital ucraïnesa i altres punts del país. Klitxkó estava atenent Laura Rosel per Catalunya Ràdio, Manel Alias per TV3, La Vanguardia i El País.

 17:24 

 16:37 
El TC rebutja el recurs de Puigdemont i Comín contra la decisió de la JEC de no incloure‘ls com a diputats electes


El ple del Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d’empara formulat per Carles Puigdemont i Toni Comín contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC), ratificada judicialment, de no incloure’ls com a diputats electes en la relació que va comunicar al Parlament Europeu com a conseqüència de no haver prestat presencialment acatament a la Constitució. La sentència, amb el magistrat Cándido Conde-Pumpido com a ponent, constata que onze mesos abans que fos presentada la demanda d’empara, el Parlament Europeu ja va acceptat la seva elecció com a diputats europeus amb efecte retroactiu i han exercit des de llavors.

 16:36 
La CUP exigeix a ERC que "aturi" la reforma del codi penal: "S'ha d'abolir la sedició, però així no"

La CUP exigeix a ERC que "aturi" la reforma del codi penal i "pari l'orella" a les demandes de partits i entitats independentistes, experts i altres agents socials. "S'ha d'abolir la sedició, però així no", ha advertit el diputat de la CUP Xavier Pellicer. Els anticapitalistes demanen als republicans que escoltin "a una majoria de la població" que ve de "sectors diversos" i que critiquen "l'ambigüitat" del delicte de desordres públics agreujats que es proposa i l'augment de la pena mínima a tres anys. Preguntat per una possible reforma del delicte de malversació quan no hi ha enriquiment personal, Pellicer s'ha negat a posicionar-se perquè no coneixen "el text" de la proposta.

 15:35 
Rússia llança una altra onada d'atacs sobre diversos punts d'Ucraïna, entre els quals Kíiv

Les forces armades de Rússia han llançat més atacs massius amb míssils sobre diversos punts d'Ucraïna entre els quals hi ha la capital, Kíiv, on han afectat diversos edificis d'habitatges, segons ha informat l'alcalde, Vitali Klitxkó. Klitxkó ha afirmat en el seu compte de Telegram que els sistemes de defensa antiaèria han derrocat diversos projectils russos a la zona de la capital, si bé no s'ha pogut establir un balanç provisional de danys personals o materials. Els bombardejos també han afectat les regions de Txerníhiv, Txerkassi i Poltava, segons les respectives autoritats locals citades per l'agència UNIAN.

 14:47 
Els comuns veuen amb "enorme preocupació" que els pressupostos d'Aragonès siguin en gran part els de Giró
La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha assegurat aquest dimarts que el seu grup veu amb "enorme preocupació" que els pressupostos del Govern siguin en gran part els que va elaborar l'exconseller d'Economia Jaume Giró. "ERC ha de deixar de mirar Junts pel retrovisor i mirar més la sanitat pública", ha avisat Albiach en roda de premsa des del Parlament. Així mateix, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que es destini un 25% del pressupost de salut a l'atenció primària. "Si el que vol fer Aragonès és insistir en els pressupostos de Junts i Giró, li desitjarem sort i encerts, però amb nosaltres no podran comptar", ha afegit Albiach. 

 14:40 

 14:28 

 14:06 

 13:26 
Creen la primera associació d'afectats per l'amiant del metro de Barcelona

Una desena de treballadors de TMB han impulsat la creació de la primera associació d'afectats per l'amiant del metro de Barcelona. La nova entitat s'anomena Associació de Treballadors Exposats o Afectats per l’Amiant de la Metròpolis de Barcelona i ja té un centenar d'afiliats. Neix amb la voluntat de reclamar exàmens mèdics més rigorosos, major implicació sindical i denunciar l'incompliment del conveni signat amb la direcció l'any 2021. Entre altres punts, exigeixen que TMB compleixi amb el compromís de reubicar a llocs exempts d’amiant els treballadors amb afeccions pleurals o d’altres derivades de l’amiant, i que permeti que a partir dels 58 anys aquests empleats puguin acollir-se a un permís retribuït fins a l’edat de jubilació.

 13:19 
El govern de Barcelona descarta prioritzar el català als pregons de la Mercè

 12:46 

 10:46 
Maroon 5 actuarà al Palau Sant Jordi de Barcelona el 16 de juny

La banda Maroon 5 oferirà un concert al Palau Sant Jordi de Barcelona el 16 de juny en el marc de la gira europea del 2023. A Madrid hi actuarà el dia abans, 15 de juny, al Wizink Center. El 'tour' començarà el 13 de juny a Lisboa i es desplaçarà, posteriorment, a Espanya, República Txeca, Dinamarca, Països Baixos, Alemanya i França. Acabarà al Regne Unit amb una actuació el 3 de juliol a l'O2 de Londres. La prevenda d'entrades estarà disponible aquest dijous, 17 de novembre, a partir de les 10.00 h i la venda general s'obrirà l'endemà, 18 de novembre.

 10:23 
L'ANC posa en dubte que realment es vulgui modificar el delicte de malversació

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha posat en dubte que realment es vulgui modificar el delicte de malversació. "No ens hi podem pronunciar perquè no tenim aquesta proposta sobre la taula. No sé si hi ha una veritable voluntat. Veurem com s'acaba gestionant", ha afirmat en una entrevista a 'TV3'. Pel que fa a la reforma del delicte de sedició, la presidenta de l'entitat ha criticat que es vagi "molt enrere" i ha afegit que sembla feta per anar en contra les mobilitzacions. Veu preocupant que al delicte de desordres públics "s'introdueixi l'agreujant per multitud" i les penes mínimes pugin d'un a tres anys. L'ANC ha convocat una manifestació el 6 de desembre a Barcelona contra la reforma pactada entre el govern espanyol i ERC.

 09:50 
«L'oreneta» i «Cantando bajo la lluvia» triomfen als Premis Butaca

Cantando bajo la lluvia, amb vuit guardons, i L'oreneta, amb cinc, han estat els espectacles més premiats als Butaca en una gala que han tingut lloc aquest dilluns a Premià de Mar. El musical d'Àngel Llàcer i Manu Guix s'ha emportat totes les estatuetes a les quals optava, la de millor actriu i actor per Mireia Portas i Ivan Labanda, millor escenografia, disseny de llums, vestuari, caracterització, espai sonor i millor musical. L'oreneta ha recollit el premi a millor muntatge teatral, millor direcció per Josep Maria Mestres, actor i actriu per Dafnis Balduz i Emma Vilarasau i el Butaca Fundació SGAE a millor text per Guillem Clua. Romeu i Julieta s'ha emportat els de millor interpretació revelació per Emma Arquillué i Guillem Balart

 09:33 
La CUP Barcelona exigeix al govern municipal la destitució d’Albert Batlle: "El seu racisme és totalment incompatible amb la ciutat democràtica i d’acollida que volen els veïns i veïnes"

El grup municipal de la CUP a Barcelona liderat per Basha Changue ha exigit aquest dimarts la destitució del regidor Albert Batlle a Barcelona En Comú i el PSC, actuals partits del govern municipal. Ho fan, diuen, perquè “el seu racisme és totalment incompatible amb la ciutat democràtica i d’acollida que volen els veïns i veïnes”, després que Batlle parlés a TV3 de la “cultura de la navalla” i l’atribuís a una tradició “importada d’altres països”. En aquest sentit, la CUP demana acabar amb el racisme “imperant” al cos de la Guàrdia Urbana i capgirar el model policial actual basat en la “criminalització de la pobresa i el racisme”.
 

 09:19 
Un accident a Cornellà provoca cues quilomètriques a tota la Ronda de Dalt en sentit Llobregat

Un accident a l'altura de Cornella de Llobregat (Baix Llobregat) provoca cues a tota la Ronda de Dalt en sentit Llobregat, segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT). L'afectació es dona entre el Nus de la Trinitat i Cornellà. D'altra banda, a la C-58 s'ha obert el carril Bus-VAO per a tots els vehicles excepte camions de més de 7,5 tones per alleugerir les retencions d'entrada a Barcelona que provoca un accident a Montcada i Reixac.

 09:00 
Calviño diu que l'eliminació de la sedició del codi penal té, entre d'altres objectius, que Carles Puigdemont "torni" a l'Estat

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha defensat en les últimes hores que un dels objectius de la reforma del codi penal -que elimina el delicte de sedició- és que Carles Puigdemont "torni" a l'Estat. En una entrevista a la Cadena Cope, recollida per Europa Press, Calviño ha assegurat que els canvis normatius pretenen alinear els tipus penals amb els de la Unió Europea, perquè això afavoreixi l'extradició de l'expresident de la Generalitat. La ministra ha recordat que la sedició "no existeix" en d'altres estat s europeus i, per això, ha advocat per "modernitzar un règim que té 200 anys". "Cal mirar endavant i no tornar a la crispació i el conflicte", ha dit la vicepresidenta espanyola, que també ha argumentat que la "situació de convivència" a Catalunya és molt millor amb Pedro Sánchez que amb l'executiu de Mariano Rajoy.

 22:52 
Calviño diu que la derogació de la sedició té com a objectiu que "torni" Puigdemont

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha defensat aquest dilluns que l'objectiu de la reforma del codi penal que elimina el delicte de sedició és que Carles Puigdemont "torni" a l'Estat i ha defensat que la "situació de convivència" a Catalunya és molt millor amb Pedro Sánchez que amb l'executiu de Mariano Rajoy. En una entrevista a la Cadena Cope, Calviño també ha assegurat que l'objectiu de la reforma és alinear el tipus penal amb la Unió Europea perquè afavoreixi l'extradició de l'expresident de la Generalitat.

 22:16 
Una nova avaria a Arc de Triomf torna a provocar retards a 4 línies de Rodalies

Una nova avaria a Arc de Triomf, ara en un tren a la R1, ha tornat a provocar retards -en aquest cas de fins a tres quarts d'hora, a les línies de Rodalies R1, R3, R4 i R7 aquest dilluns. La incidència s'ha produït menys de 4 hores després que una avaria al sistema de senyalització a Montcada Bifurcació hagi provocat demores d'almenys mitja hora a les línies R3, R4, R7 i R12. La primera incidència ha tingut lloc cap a les quatre de la tarda i s'ha resolt vora les sis. Cap a les vuit del vespre, quan encara no s'havia recuperat la freqüència a les línies afectades, s'ha produït l'avaria del tren de l'R1, que ha tornat a afectar el servei. Els passatgers del comboi afectat han estat una hora aturats fins que s'ha resolt la incidència. Les xarxes socials han recollit l'enuig dels usuaris de Rodalies de Renfe, que han lamentat la freqüència de les incidències que pateix la infraestructura.

 20:33 

 19:39 

 18:26 

 15:45 
Asens defensa modificar la malversació i no descarta presentar una esmena per retocar el delicte al codi penal

El president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha defensat modificar el delicte de malversació del codi penal per diferenciar entre els casos en què hi ha enriquiment personal i els que no. Asens ha criticat que la reforma del tipus penal feta pel PP el 2015 cercava "perseguir l'independentisme" i va ser un "abús" dels populars. El dirigent dels comuns ha argumentat que l’actual redactat és "molt genèric" i facilita "interpretacions abusives". En roda de premsa aquest dilluns al Congrés, Asens no ha descartat presentar una esmena des d’Unides Podem per reformar la malversació. "Encara no hem decidit si ens sumarem a ERC o si nosaltres també plantejarem una esmena", ha afirmat.

 15:00 
Irídia demana una reparació patrimonial per una de les tres persones que han perdut un ull per un projectil de foam

Irídia ha anunciat aquest dilluns la presentació de la reparació patrimonial interposada en el cas de l’Abdellilah E.K., una de les tres persones que ha perdut un ull, i per a qui demana una indemnització de 276.000 euros a la Generalitat. Paral·lelament, i juntament amb altres organitzacions de drets humans, ha tornat a insistir en la importància d’incloure la prohibició del foam en les conclusions de la Comissió d’Estudi sobre el Model Policial del Parlament. Deu anys després del cas d’Ester Quintana – que va perdre l’ull per l’impacte d’una bala de goma disparada pels Mossos durant la vaga general de 2012 – l’entitat ha recordat que almenys nou persones han resultat ferides per foam des de 2019, cinc d’elles amb lesions molt greus.

 14:39 
L'Audiència Nacional insta el Suprem a tramitar el recurs de Torra contra el govern espanyol per Pegasus

L'Audiència Nacional ha instat el Tribunal Suprem a readmetre el recurs contenciós-administratiu que va interposar l'expresident de la Generalitat Quim Torra pel suposat espionatge que va patir a través del programa 'Pegasus' i per part del govern espanyol, segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ACN. Torra i l'exvicepresident del Parlament Josep Costa van presentar un recurs al Suprem contra el govern espanyol i el seu president, Pedro Sánchez, per vulneració de drets fonamentals. El Suprem, un cop escoltades les parts, va determinar que la competència per investigar el cas era de l'Audiència Nacional, ja que el principal responsable del suposat espionatge seria el director del CNI.

 14:30 

 13:46 

 13:39 

 13:33 

 12:26 

 12:20 
La CUP, sobre el nou codi penal: "Aplana el terreny a la repressió contra qui surt a lluitar cada dia"

Sobre la derogació del delicte de sedició anunciada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la portaveu del secretariat de la CUP, Maria Sirvent, ha confirmat que l'anunci acosta la formació a l'esmena a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat. "No ajuda gens que es facin reformes del codi penal que aplanen el terreny a la repressió contra qui surt a lluitar cada dia", ha lamentat la portaveu del secretariat nacional, que també ha assegurat que amb el nou delicte per desordres públics agreujats es posa "en qüestió" un dret fonamental com el dret a protesta. En aquest sentit, la formació confirma la seva participació en la manifestació en contra de la reforma del codi penal que ha convocat l'ANC per al pròxim 6 de desembre. Informa Irene Montagut.

 10:42 
El TSJC designa Jesús Maria Barrientos, Fernando Lacaba i Maria Jesus Manzano com a membres del tribunal que jutjarà Laura Borràs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha escollit els magistrats que conformaran el tribunal que jutjarà Laura Borràs pel cas dels contractes fraccionats a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Borràs s'enfronta a una pena de sis anys de presó i vint-i-un d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental, per haver adjudicat -presumptament- contractes a dit a un conegut seu, Isaías Herrero, que també s'asseurà al banc dels acusats. El magistrat instructor va acceptar a l'octubre la petició dels advocats d'aconseguir més material informàtic abans de presentar els escrits de defensa. Després, es podrà assenyalar data de judici, que ja seria de cara a l'any que ve. Informa Bernat Surroca

 09:26 
Aragonès, sobre la reforma del codi penal i el cas de Puigdemont: "Ningú empitjora la seva situació"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la reforma del codi penal pactada entre el Govern i l'executiu espanyol, i ha insistit que l'acord no complica la situació del presos indultats ni tampoc dels exiliats. "Ningú empitjora la seva situació", ha afirmat Aragonès, preguntat directament sobre el cas de Carles Puigdemont, en una entrevista al programa El món a Rac1. "La reforma redueix el marge de discrecionalitat dels jutges", ha argumentat Aragonès. "Es redueix molt el marge. Es redueix al 100%? No, perquè no és una amnistia", ha reblat. Sobre la situació de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha apuntat que el pacte pel codi penal "no té noms i cognoms".

 09:14 
Aragonès posa el focus en el següent pas de la reforma del codi penal: "De la mateixa manera que hem eliminat la sedició, ara cal reformar la malversació"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la reforma del codi penal pactada entre el Govern i l'executiu espanyol, i ha situat el següent pas de la negociació. "De la mateixa manera que hem eliminat la sedició, ara cal reformar la malversació. Perquè el que no era delicte el 9-N i va passar a ser-ho l'1-O, deixi de ser-ho", ha afirmat Aragonès al programa El món a Rac1. "Les coses s'han de batallar. No cauen del cel", ha reblat.

 08:49 
Vueling cancel·la 28 vols preventivament a l'aeroport del Prat per la vaga de tripulants de cabina

Vueling ha cancel·lat 28 vols a l'aeroport del Prat per la nova jornada de vaga de tripulants de cabina convocada pel sindicat Stavla. Concretament, l'aerolínia operarà el 83% dels trajectes previstos, és a dir, 132 vols dels 160 programats. A la resta de l'Estat, operarà el 91% dels vols programats, que són 168 dels 184 previstos. Segons ha informat la companyia, els viatgers afectats per aquestes cancel·lacions han sigut avisats amb antelació i se'ls ha facilitat diferents alternatives. L'aerolínia ha assegurat que el 95% dels clients afectats han sigut reubicats, mentre que el 5% encara no ha escollit una altra opció per viatjar. Els tripulants de cabina demanen millores salarials per fer front a l'augment de la inflació.

 08:25 
Oriol Junqueras, després de l'acord per la reforma del codi penal: "Per pactar pressupostos amb el PSC s'ha de veure el seu compromís amb la malversació"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha valorat la reforma del codi penal pactada amb el govern espanyol i les derivades polítiques d'aquest acord. En una entrevista a El Periódico, Junqueras ha afirmat que "per pactar pressupostos amb el PSC s'ha de veure el seu compromís amb la malversació". El líder dels republicans ha subratllat que la sedició es deroga i que en el delicte de desordres públics "es produeix un gran avenç". També s'ha pronunciat sobre la situació de la secretària general del partit, Marta Rovira: "Mentre el Suprem mantingui l'acusació per rebel·lió, el retorn de Rovira és impossible".

 08:02 
S'acaben les especulacions: la ministra Reyes Maroto anunciarà la seva candidatura per al PSOE a Madrid

El PSOE de Madrid espera que la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, anunciï aquest dilluns la seva candidatura per liderar l'Ajuntament de la capital de l'Estat i posar fi, així, al ball de noms en el partit socialista que hem presenciat en els darrers mesos. El repte al qual es podria enfrontar Maroto és majúscul, ja que fa més de tres dècades que el PSOE no guanya a la ciutat. La ministra té una relació molt propera amb el president Pedro Sánchez des que va ocupar un escó a l'Assemblea de Madrid amb Ángel Gabilondo el 2015.

 15:19 
Vilalta veuria "incomprensible" que l'independentisme no donés suport a la derogació de la sedició

Esquerra ha reclamat a Junts i la CUP que donin suport a la tramitació al Congrés per reformar el Codi Penal i derogar el delicte de sedició. “Eliminem el delicte a través del qual van condemnar els companys per l’1-O”, ha recalcat aquest diumenge la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, que ha assegurat que “seria incomprensible que tots els independentistes no hi donessin suport”. Durant la cloenda de la presentació del programa marc d’ERC per a les eleccions municipals, Vilalta ha instat Junts i la CUP a considerar la derogació de la sedició “una gran victòria” i ha asseverat que “ho estava reclamant tothom, des dels partits a les organitzacions internacionals i els moviments socials del país”.

 11:12 
Sánchez: ​"Estic convençut que Puigdemont compareixerà davant la justícia per retre comptes"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha negat que l'objectiu de la derogació sigui beneficiar els líders independentistes i ha insistit en la necessitat "d'homologar el delicte amb les principals democràcies europees". En una entrevista a La Vanguardia, Sánchez ha remarcat que "els delictes no desapareixen" i que "Carles Puigdemont, quan hagi de comparèixer, i compareixerà n'estic convençut, davant la justícia espanyola, haurà de retre comptes pels delictes comesos el 2017". El president espanyol ha volgut fer bandera del retorn de la "convivència i la concòrdia" a Catalunya i ha posat d'exemple que les inversions de Cisco i Seat "no s'haurien fet el 2017".

 08:57 
Vilagrà afirma que la reforma del codi penal era un desig de la ciutadania i "millora" la llibertat de protesta

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que la derogació de la sedició "és el que la ciutadania de Catalunya volia, i ho hem aconseguit", ha apuntat entrevistada pel diari Ara. La consellera ha reconegut que la modificació del codi penal "no és la que ERC tiraria endavant", però s'ha felicitat per haver aconseguit que s'elimini el delicte. "Ningú hauria dit que ERC aconseguiria derogar aquest delicte", ha valorat Vilagrà, que ha subratllat que la reforma "millora la llibertat de protesta". Preguntada per si aquest avenç facilitarà que els republicans aprovin els pressupostos generals de l'Estat, ha afirmat que la negociació "encara està oberta" i que dependrà de si aconsegueixen "resultats tangibles". 

 08:44 
Els demòcrates mantenen el control del Senat després d'un escrutini agònic a Nevada

Els demòcrates mantindran el control del Senat després que la seva candidata, Catherine Cortez Masto, hagi estat declarada guanyadora a l'estat de Nevada aquesta nit, enfront del republicà Adam Laxalt. Així, la segona volta del pròxim 6 de desembre a Geòrgia només decidirà si la formació de Joe Biden amplia el seu avantatge, una vegada assegurada la seva majoria a la cambra. 

 08:43 

 08:43 

 22:16 
Sandro Rosell afirma que es planteja presentar-se a l'alcaldia de Barcelona «amb un grup de gent»

L'expresident del Futbol Club Barcelona, Sandro Rosell, es planteja presentar-se a les eleccions municipals de Barcelona. En unes declaracions recollides per El Periódico, l'exdirigent blaugrana ha confirmat a 8tv que està estudiant-ho "amb un grup de gent". 
 

 20:19 
La ultradreta convoca una manifestació a Barcelona en contra de la derogació de la sedició

Vox ha convocat sengles manifestacions a Barcelona i a Madrid per protestar contra el que consideren el govern espanyol "de la traïció i la ruïna". El partit ultra ha fet una crida a mobilitzar-se a la capital catalana dissabte que ve, 19 de novembre, i a la capital de l'Estat el 27 de novembre. A més, ha animat a protestar davant de tots els ajuntaments de les capitals de província espanyoles després de l'anunci de reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació