Dimarts, 10 de setembre de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 09:31 
Reguant, abans del judici: "Tornaria a fer exactament el mateix"

La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant ha afirmat just abans d'entrar al Tribunal Suprem que tornaria a fer "exactament el mateix" que en el judici de l'1-O, quan es va negar a respondre les preguntes de Vox. En declaracions als periodistes, Reguant ha defensat el dret a l'objecció de consciència. "Assenyalar el feixisme en el judici de l'1-O és un deure que tenim. Cal desemmascarar el feixisme", ha afegit. La diputada no confia en el Suprem tenint en compte la "històrica connivència entre l'extrema dreta i el poder judicial de l'Estat". Reguant s'enfronta a sis mesos d'inhabilitació per un delicte de desobediència per haver-se negat a respondre a Vox durant el judici del procés.

 09:30 

 09:30 

 09:23 
La Fiscalia rebaixa la petició de pena a Reguant: de sis a quatre mesos de presó

La Fiscalia ha fet un canvi en la petició de pena a la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que serà jutjada aquest dimarts al Tribunal Suprem. El ministeri fiscal, que en un principi demanava sis mesos de presó, ha passat a demanar-ne quatre, i quatre mesos d'inhabilitació. El fiscal Carmelo Quintana acusa Reguant d'un delicte de desobediència greu al Tribunal Suprem per haver-se negat a respondre a Vox en el judici del procés.

 09:21 
Els membres de la missió internacional de seguretat regional abandonen Lugansk i Donetsk

Tal com ja havia anunciat l'OSCE -Organització per la Securetat i Cooperació a Europa-, els membres de la missió internacional destinats a les regions de Lugansk i Donetsk han abandonat les seves posicions a primera hora d'aquest dimarts. Segons l'últim informe emès per l'organisme, la missió havia completat durant el dilluns les activitats d'evacuació de la majoria de membres de la missió internacional i, per ara, queden al lloc els equips de vigilància del Khàrkiv i Kherson. L'alta direcció de la missió romandrà a Ucraïna fins que es finalitzi el procés d'evacuació de tots els membres. L'enviat especial de TV3 a la regió, Manel Alías, ha qualificat la decisió de "mal símptoma". 
 

 

 08:58 
Rússia llança un míssil a la seu del govern regional de Khàrkiv, la segona ciutat més poblada d'Ucraïna

L'exèrcit rus ha atacat aquest dimarts al matí la seu del govern regional de Khàrkiv. Concretament, el míssil ha afectat la plaça Maidan de la ciutat, la segona més poblada d'Ucraïna. Tot i que sembla que el míssil no ha tocat l'edifici, per ara, es desconeix si hi ha víctimes. Ubicada a 35 quilòmetres de la frontera russa, Khàrkiv ja va rebre un altre bombardeig aquest dilluns en una zona residencial que va deixar mots i desenes de ferits. 
 
 

 08:13 

 07:51 
L'ONU xifra en 520.000 els refugiats pel conflicte a Ucraïna

Nacions Unides ha xifrat aquest dilluns en prop de 520.000 els refugiats que ha deixat fins ara el conflicte a Ucraïna, l'èxode "més gran dins d'Europa" des de la guerra dels Balcans, i ha alertat que aquest nombre es podria incrementar en els propers dies.

"Aquesta xifra ha anat augmentant exponencialment, hora rere hora, literalment, des del dijous. He treballat en crisis de refugiats durant gairebé 40 anys i poques vegades he vist un èxode de persones tan increïblement ràpid, segurament el més gran dins d'Europa, des de les guerres dels Balcans", ha assegurat l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Filippo Grandi.

Així, ha detallat que més de 280.000 migrants han fugit a Polònia, 94.000 més s'han desplaçat a Ucraïna, gairebé 40.000 estan a Moldàvia i 34.000 i 30.000 són a Romania i Eslovàquia, respectivament.

 07:26 

 07:16 
Les portades

El Mobile i el cas Reguant comparteixen amb Ucraïna el protagonisme en el recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. 

 06:57 
Vuit presidents europeus reclamen l'adhesió "immediata" d'Ucraïna a la UE

Els presidents de Bulgària, la República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, la República Eslovaca i Eslovènia han reclamat l'adhesió "immediata" d'Ucraïna a la Unió Europea (UE). Els vuit estats membres han demanat a la vintena restant que donin el màxim suport polític al país envaït per l'exèrcit rus i permetin les institucions de la UE prendre mesures per atorgar-li l'estatus de país candidat, així com obrir el procés de negociacions. "En aquest moment crític, reiterem la nostra plena solidaritat amb Ucraïna i el seu poble", afirmen els vuit presidents en un comunicat conjunt.

 06:56 

 22:53 
Els comptes de Facebook i Instagram de RT i Sputnik ja no es poden consultar des de l'Estat

Els perfils de Facebook i Instagram de les emissores russes RT i Sputnik ja no es poden consultar des de l'Estat. Això es produeix després que la Unió Europea anunciés que les dues cadenes partidàries del govern de Vladímir Putin perdrien els seus drets d'emissió al territori europeu després de la invasió russa d'Ucraïna.

 20:24 

 20:24 

 20:17 
Una cinquantena de desallotjats i almenys dos ferits en un incendi a un edifici per a gent gran a Barcelona

50 persones han estat desallotjades i almenys dues han resultat ferides en un incendi aquest dilluns en un edifici tutelat per a gent gran al número 12 del carrer Pinzón de Barcelona, segons ha informat Protecció Civil. La mateixa font indica que el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès aquestes dues persones, una per cremades, que ha estat traslladada a l'hospital Vall d'Hebron, i una altra amb contusions, a la qual s'ha dut a l'hospital del Mar. Els Bombers de Barcelona han extingit el foc i Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Procicat. Els Bombers de Barcelona han enviat una desena de dotacions al lloc de l'incendi, que després d'evacuar les 50 persones han ventilat el pis afectat.

 20:10 
Reguant s'envolta d'entitats antifeixistes a Madrid abans del judici al Suprem

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha participat aquesta tarda en un acte organitzat per la CUP i altres organitzacions a Madrid el dia abans del seu judici al Tribunal Suprem. Hi han participat entitats antifeixistes d'arreu de l'Estat per denunciar que la causa contra la diputada anticapitalista és una causa contra el moviment antifeixista en general. Reguant s'enfronta a sis mesos de presó i inhabilitació per no haver respost a Vox en el judici del procés. A l'acte hi han participat els encausats de Pego, del País Valencià, i també Albert Baiges, que demà serà jutjat a l'Audiència Nacional per injúries a la corona. També el mitjà Al Descubierto, que investiga l'extrema dreta. Reguant ha pres la paraula per citar Apel·les Mestres: "Per més que feu, no passareu".

 20:08 

 20:02 

 18:39 
Giró celebra que el Tribunal de Comptes admeti els avals del Govern: "Permet exercir l'activitat política sense por"

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha celebrat la decisió del Tribunal de Comptes (TdC) d'acceptar finalment els avals presentats per l'Institut Català de Finances (ICF) en nom de diversos exalts càrrecs de la Generalitat investigats per l'acció exterior del Govern vinculada al procés independentista. En declaracions a la premsa, Giró ha considerat que aquesta resolució "permet exercir l'activitat política sense por a Catalunya" i "confirma que és una mesura jurídicament i políticament impecable". L'aval va ser aprovat primer pel Govern i després pel Parlament "per 110 vots a favor de 135", ha recordat Giró, i no va ser recorregut per l'Advocacia de l'Estat, tot i que alguns grups polítics l'havien denunciat. "És una bona notícia i podem estar satisfets", s'ha congratulat el conseller, ja que "permet que els servidors públics del conjunt de la Generalitat puguin actuar amb la llibertat i amb la tranquil·litat que se li suposa a qualsevol servidor públic".

 18:03 
ERC demanarà la devolució de l'aval de dos milions d'euros dipositats al Tribunal de Comptes

ERC demanarà la devolució dels 2,1 milions que va dipositar al Tribunal de Comptes per evitar els embargaments dels alts càrrecs que van impulsar l'acció exterior del procés. Després que l'organisme hagi rectificat i hagi acceptat finalment els avals de l'Institut Català de Finances, els republicans han enviat un comunicat en el qual expliquen que aquest escenari els permetrà recuperar les quanties econòmiques i els béns dipositats. "Els republicans resten a l’expectativa de si aquesta modificació dels criteris abusius aplicats fins a dia d’avui és puntual o si es reflectirà, també, en les futures resolucions del tribunal", recull el comunicat del partit. 

 18:10 
Finlàndia també proporcionarà armes a Ucraïna

Finlàndia s'uneix a altres territoris de la Unió Europa i enviarà armes a Ucraïna per a lluitar contra la invasió russa. Així ho ha anunciat la primera ministra del país, Sanna Marin, que ha qualificat la decisió d'"històrica". Fa uns dies, la portaveu d'Exteriors de Vladímir Putin va amenaçar amb "conseqüències militars i polítiques" si Finlàndia i Suècia entraven a l'OTAN.

 17:48 
L'Eurolliga de bàsquet expulsa els equips russos de la competició

Més expulsions de Rússia al món de l'esport. L'Eurolliga ha decidit "suspendre la participació", i, per tant, expulsar de la competició al CSKA de Moscou, l'UNICS Kazan i el Zenit de Sant Petersburg. A més, de l'Eurocup, la segona competició europea, també en queda exclòs el Lokomotiv Kuban Krasnodar. Tots els partits que s'han jugat i que s'haurien d'haver jugat contra equips russos queden anul·lats perquè no hi hagi afectació en la classificació de la lliga.

 17:29 
Aragonès recorda que els avals són "jurídicament impecables" i eviten "ingerències" del Tribunal de Comptes

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat que "des del primer moment" el Govern ha defensat que els avals de l'Institut Català de Finances (ICF) "no només són jurídicament impecables, sinó un mecanisme imprescindible per defensar els servidors públics davant les ingerències del Tribunal de Cuentas". Aragonès ho ha dit hores després que hagi transcendit que l'ens administratiu estatal ha acceptat els avals per als ex-alts càrrecs implicats en la investigació per les despeses de l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Fa uns mesos el TdC va rebutjar la validesa dels avals, de 5,4 milions d'euros, en considerar que procedien de la mateixa administració afectada pel suposat ús irregular dels fons públics.

 17:09 

 16:53 

 16:52 
Josep Borrell, des de la UE: «Gràcies a Déu, Zelenski no és un d'aquells líders que fuig amagant-se en un cotxe»

L'Alt Mandatari de la Unió Europea, Josep Borrell, ha valorat les últimes sancions i decisions del màxim òrgan europeu per donar suport a Ucraïna. En una roda de premsa des de l'European External Action Service, Borrell ha abordat tot l'armament que la UE finançarà i entregarà al govern de Volodímir Zelenski per combatre Rússia. El mandatari europeu ha lloat la "resistència" del president ucraïnès i ha volgut remarcar que Zelenski "no és d'aquells líders que fuig amagant-se en un cotxe". "Li hem de donar suport o ens en penedirem el dia de demà", ha remarcat Borrell.

 16:38 
Hongria no deixarà que les armes de la UE per a Ucraïna passin pel seu territori

Es complica l'arribada de les armes de la Unió Europea per a Ucraïna. El ministre d'Afers Exteriors d'Hongria ha explicat que el país no permetrà que la UE utilitzi el seu territori per fer arribar les armes a les forces que resisteixen l'ofensiva russa. La decisió, segons l'executiu hongarès, es pren per "garantir la seguretat" d'Hongria.

 15:39 
Sànchez atribueix el canvi de criteri del Tribunal de Comptes amb els avals del Govern a la "determinació" de Junts i remarca: "El soroll i les aparences de diàleg no ajuden"

Jordi Sànchez, secretari general de Junts, ha assenyalat aquest dilluns en un tuit que el canvi de criteri del Tribunal de Comptes amb els avals del Govern per l'acció exterior són exemple de la "bona feina" del conseller d'Economia, Jaume Giró, i també de la seva "determinació", juntament amb la del seu partit. "El soroll i les aparences de diàleg ajuden. Mai", ha ressaltat Sànchez.
 

 

 15:41 
Suïssa trenca la neutralitat històrica i també sancionarà Rússia

Decisió d'impacte a Suïssa. El país trencarà la seva neutralitat que històricament havia mantingut i aplicarà sancions a Rússia per la invasió d'Ucraïna. En concret, i en la línia de la Unió Europea, congelarà els actius russos al país amb efecte immediat, inclosos els de Vladímir Putin i el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov. Fins ara Suïssa havia preferit mantenir la neutralitat, però davant de les fortes pressions polítiques i socials perquè es posicionés amb Occident, el govern del país helvètic ha acabat optant per l'aplicació de sancions contra Rússia.

 14:41 
Rússia tanca el seu espai aeri a companyies de 36 estats, entre els quals Espanya

Rússia ha reaccionat a la decisió europea de tancar el seu espai aeri a vols russos, arran de la invasió d'Ucraïna. Moscou ha anunciat aquest dilluns restriccions per als vols de companyies aèries de 36 estats, entre els quals Espanya. A partir d'ara, els vols amb destinació territori rus procedent d'algun dels països inclosos en el llistat només podran operar amb un permís especial de l'Agència Federal de Transport Aeri o del Ministeri d'Exteriors rus.

 14:25 

 14:18 

 13:46 

 13:44 

 13:43 

 13:27 
La Fiscalia demana 720 euros per un tuit contra Felip VI

El tuitaire Albert Baiges s'asseurà al banc dels acusats aquest dimarts acusat d'un delicte contra la Corona. La Fiscalia demana una multa de 720 euros per un tuit contra Felip VI que Baiges va fer el 18 de març de 2020 durant el discurs del rei d'Espanya amb motiu de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. "Tallem-li el coll a aquest fill de puta, estem tardant", va dir Baiges, amb només 168 seguidors al seu compte de Twitter. En el seu escrit d'acusació, el fiscal recull altres piulades de l'acusat contra el rei i també contra la princesa Elionor. També tuits "contra Espanya", contra les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i recordant la mort de dos membres d'ETA. La seva defensa considera que el judici és un atac a la llibertat d'expressió. Informa Bernat Surroca

 13:27 

 13:25 
El PSC considera que l'estrena del Mobile demostra la "normalitat" en les relacions institucionals entre la Generalitat i l'Estat

El PSC ha destacat aquest dilluns que l'estrena del Mobile Wolrd Congress demostra la recuperació de la "normalitat" en les relacions institucionals entre la Generalitat i l'Estat. Així ho ha verbalitzat Lluïsa Moret, viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral dels socialistes catalans, després de la reunió de la seva executiva. Tot i l'absència de Pere Aragonès i consellers del Govern en la rebuda de Felip VI en la inauguració del certamen, el PSC entén que les fotografies conjuntes de les últimes hores evidencien un nou clima entre administracions, i entenen que això és "una bona notícia". Moret també ha apuntat que la taula de diàleg entre governs es podria convocar "properament", sense especificar-ne la data, després de la reunió de la comissió bilateral. Informa Joan Serra Carné

 13:11 
Junts critica el paper de Borrell com a alt representant de la diplomàcia europea i insta a "revisar" el seu rol quan acabi la crisi a Ucraïna

Elsa Artadi, portaveu de Junts, ha carregat aquest dilluns contra el paper de Josep Borrell com a alt representant de la diplomàcia europea per la seva "frivolitat", i ha instat a "revisar" el seu rol quan acabi la crisi bèl·lica a Ucraïna. "El lloc li queda molt gran, i la feina que està fent no està a l'alçada", ha ressaltat Artadi, en referència a tuits com el que va fer sobre les sancions a Rússia. La portaveu de Junts també ha fet una crida a la mobilització ciutadana davant dels ajuntaments per defensar Ucraïna, i ha donat per fet que hi haurà una gran mobilització al país en contra de la invasió russa. Informa Oriol March.
 

 13:02 

 12:37 

 12:29 
ACNUR eleva fins a més de mig milió el nombre d'ucraïnesos que han fugit del país arran de la invasió russa

L'èxode de ciutadans ucraïnesos arran de la invasió russa continua. L'agència de l'ONU per als refugiats, ACNUR, calcula que ja són més de mig milió el nombre de ciutadans que han abandonat el país cap a estats veïns des que va començar el conflicte armat, ara fa cinc dies. Així ho ha detallat a Twitter l'alt comissionat de les Nacions Unides en aquesta matèria, Filippo Grandi, en una nova constatació de l'impacte de la guerra iniciada per Rússia.
 
 

 12:12 

 12:03 
Luz de Gas no servirà vodka rus "en solidaritat amb el poble ucraïnès"

La sala barcelonina Luz de Gas vol solidaritzar-se amb les víctimes de la guerra que ha iniciat el règim de Vladimir Putin i se suma a la condemna internacional. En aquest context, ha anunciat que a les barres de la discoteca els usuaris trobaran un cartell on podran llegir "Per solidaritat amb el poble ucraïnès, en aquest establiment no vendrem vodka rus”. "Els que vulguin consumir aquest producte tindran una àmplia oferta de marques sueques, franceses i poloneses", ha afegit en un comunicat. D'aquesta manera la sala barcelonina ha assenyalat que fa la seva "humil contribució a les sancions a Rússia que s’estan desplegant a tota Europa per l’agressió a la sobirania d’Ucraïna".

 11:56 
En marxa la conversa entre les delegacions russa i ucraïnesa a la frontera de Bielorússia

Les delegacions russa i ucraïnesa ja estan reunides i han començat les converses de negociació a la frontera bielorussa. Així ho informa l'agència Reuters, que assegura haver rebut un missatge de text del ministre de Defensa ucraïnès, Mykhailo Podoliak. L'oficina del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha anunciat aquest dilluns al matí que l'objectiu de la trobada és negociar un "alto el foc immediat" i la retirada de les forces russes en territori ucraïnès.

 13:12 
ERC defensa que la consulta sobre els Jocs d'Hivern no pot "menystenir la veu" de l'Alt Pirineu i l'Aran

ERC considera que s'ha de trobar un "encaix territorial" perquè el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès puguin "ser escoltades" en el procés participatiu sobre els Jocs d'Hivern del 2030, però defensa que "no es pot menystenir la veu" de les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, que seran les principals afectades. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat que el compromís del Govern és circumscriure la consulta a aquesta vegueria, però sosté que s'ha de trobar una fórmula de consens perquè les altres comarques formin part "d'un procés d'escolta". Informa Sara González

 11:14 
Els comuns reclamen a Sánchez que lideri un canvi en la política de preus de l'energia

Els comuns demanen al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que lideri un canvi en la política de fixació de preus en l'àmbit energètic. El dirigent David Cid ha titllat de "preocupant" la inflació, que se situa en el 7,4%, i ha subratllat que és imprescindible que, "més enllà de declaracions i promeses", es passi als "fets" en el terreny de la política conjunta de la Unió Europea. Cid ha insistit en la necessitat de contenir no només el preu de l'energia, sinó també dels productes de primera necessitat. Informa Sara González

 11:09 
Zelenski insisteix en l'adhesió "immediata" d'Ucraïna a la Unió Europea

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha insistit aquest dilluns en la importància d'adherir el país a la Unió Europea i ha demanat al bloc iniciar un "procés especial" que porti a una inclusió "immediata". En un missatge a la nació, el mandatari ha fet una crida a Brussel·les perquè posi en marxa el procediment alhora que ha donat les gràcies a Europa pel suport rebut durant l'última setmana. "El nostre objectiu és estar amb tots els europeus i, el més important, estar en peu d'igualtat", ha dit. 

 11:00 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació