Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:55 
Campuzano, a Junts: «Qüestionar la legitimitat del Govern és estar al límit del trumpisme»

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha carregat contra Junts per posar en dubte la legitimitat democràtica del Govern en minoria d'ERC. "Qüestionar la legitimitat d'aquest Govern és estar al límit del 'trumpisme'", ha etzibat Campuzano en una entrevista al diari El Periódico. "Aquest és un Govern legítim perquè va ser investit pel Parlament com tocava. L'Estatut i les lleis internes de Catalunya regulen que si es vol fer caure aquest Govern hi ha un mecanisme, que és la moció de censura. I és evident que avui no hi ha una majoria alternativa per fer fora ERC, que jo sàpiga", ha recordat el titular de Drets Socials, que també ha apostat per articular àmplies majories a Catalunya amb ERC com a "pal de paller".

 15:39 
Illa assegura que Espanya «no queda desprotegida» amb la derogació de la sedició

El líder del PSC, Salvador Illa, ha defensat que "no es desprotegeix Espanya" amb la derogació del delicte de sedició, i que no implica amnistia ni eliminar l'article 155 de la Constitució: "Si a algú se li ocorregués tornar-ho a fer, tornaria a actuar l'estat de dret". "Generositat, tota; ingenuïtat, cap", ha advertit aquest dissabte en clausurar un acte del PSC a Barcelona al costat del portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, i davant els ministres Raquel Sánchez i Miquel Iceta. Salvador Illa ha defensat que reformar el Codi Penal no és judicialitzar, sinó que "fer política és legislar". Per ell, de la derogació se'n poden treure tres lliçons: és un exemple de la política que soluciona problemes; demostra el valor del lideratge, perquè anteposa el bé comú a les conseqüències electorals; i és "una lliçó de concòrdia", mirant el futur sense ressentiment.

 15:32 
Patxi López defensa que el PSOE és l'extintor per a la «gasolina» del PP que aplica a Catalunya

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha defensat la política del seu partit davant el procés independentista i la derogació del delicte de sedició: "El PP ha estat i és la gasolina per a la vida política a Catalunya i els socialistes som l'extintor de tot el que ha passat". "Avui Catalunya no és el gran problema que tenia Espanya fa només uns anys: la convivència és més tranquil·la", ha dit aquest dissabte a Barcelona durant un acte a la seu del PSC davant el líder del partit, Salvador Illa, i els ministres Raquel Sánchez i Miquel Iceta.

 14:15 
Asens celebra que PSOE i ERC hagin "mogut posicions" sobre la sedició

El president del grup parlamentari de Podem al Congrés, Jaume Asens, ha defensat la derogació del delicte de sedició com "una victòria de la política en majúscules" que apropa l'Estat a Europa. En el Consell Nacional dels Comuns celebrat aquest dissabte al Prat de Llobregat, l'advocat ha celebrat que PSOE i ERC hagin "mogut posicions" respecte a aquesta qüestió i cap a allò que la seva formació ha defensat sempre. La proposta de reforma no és cap "xantatge de l'independentisme", ha respost Asens als atacs de la dreta espanyola a l'acord. D'altra banda, ha admès que la proposició de llei és millorable a ulls de la seva formació i ha demanat a tots els grups que hi introdueixin esmenes en el tràmit que ara s'obrirà.

 13:08 
Un detingut, onze denunciats i armes decomissades: així ha estat el macrodispositiu policial a la discoteca del Paral·lel on va morir un jove apunyalat

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) han desplegat aquesta matinada un macrodispositiu policial a la discoteca del Paral·lel on va morir un jove apunyalat fa 15 dies i que ha sigut escenari de diversos aldarulls en els darrers mesos. Més de 100 agents de Mossos i la GUB han accedit a l'interior de la discoteca Brisas i han escorcollat tots els assistents. Segons el balanç final de la policia, s'ha arrestat un jove per una ordre pendent de detenció, s'han aixecat 11 actes administratives per tinença de substàncies estupefaents i s'han detectat nou menors consumint alcohol i un controlador d'accés no habilitat. També s'han localitzat diverses armes blanques a l'interior del local.

 12:08 
Illa afirma que la derogació de la sedició "no implica despenalitzar res" perquè "la rebel·lió continua vigent"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha considerat que la derogació de la sedició és una decisió "encertada i valenta" i ha dit, textualment, que una derogació del delicte no implica despenalitzar res, ja que la rebel·lió continua vigent, així com altres mecanismes com l'article 155. Per tot això, ha defensat que "ni amnistia, ni despenalització, ni res". Així de clar s'ha expressat aquest dissabte en una trobada econòmica Platja d'Aro en què també ha titllat de "passivitat desesperant" l'actitud d'ERC en la negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023, una negociació que encara no ha començat, ha recalcat.

 09:35 
Comín considera que si Junts hagués participat en la negociació de la reforma de la sedició "els resultats serien millors"

El vicepresident del Consell per la República, Toni Comín, ha opinat que ERC "no té dret a ser triomfalista amb la reforma de la sedició" perquè els resultats són "minsos". De fet, segons el també eurodiputat, "si Junts hagués participat en la negociació, haurien estat millor". Amb la substitució del delicte de desordres públics, a parer de Comín, "es perjudica milers d'activistes". A més a més, també ha recordat les declaracions del portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, en què va manifestar que amb l'acord ERC s'ha compromès a fer la independència només per la via constitucional. "Em fa posar els pèls de punta", ha revelat Comín. López també va fer servir la paraula "santuaris" per referir-se als exiliats, quelcom que l'eurodiputat ha considerat "indigne", ja que "ha comparat la nostra situació amb els membres d’una banda terrorista". Amb tot, Comín s'ha mostrat convençut que l'objectiu de la reforma del codi penal és "judicialitzar". 

 09:22 
Comín: "La reforma del delicte de la sedició és un èxit personal de Jaume Asens"

El vicepresident del Consell per la República, Toni Comín, ha considerat en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio que la reforma de la sedició "és una mala notícia per a les bases independentistes i un èxit personal de Jaume Asens". A parer seu, amb la substitució del delicte de desordres públics "es podran fer més barbaritats de les que es fan ara". Els canvis pactats entre ERC i el govern espanyol "empitjoren" el codi penal. "Potser rebaixarà les penes dels que anàvem al davant, però eixampla la base de la repressió", ha opinat el també eurodiputat. "Ens sentim molt inquiets", ha reflexionat, també en nom de l'expresident Carles Puigdemont. "A mi m'és igual si és un pas endavant per mi. Hem de fer una lectura molt crítica. Aquest delicte ja havia de ser denunciat per com s'aplicava i ara es farà més gran", ha resumit Comín. 

 09:02 
Junqueras assenyala dos "grans èxits" de la reforma de la sedició: "L'eliminació del delicte i la millora substancial dels desordres públics"

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que la reforma del delicte de la sedició "té dos grans èxits". El primer, "l'eliminació del delicte" i el segon, "la millora substancial del delicte de desordres públics, que se substitueix per un altre que redueix les penes i els casos en què s'aplica, i és més explícit en l'ús de la violència". D'aquesta manera, el líder republicà rebutja que la reforma obri la porta a perseguir el dret de manifestació. Segons ell, passarà el contrari: "Servirà per defensar més el dret democràtic, els jutges hauran de retorçar més el dret". Per tot plegat, Junqueras ha considerat que, tot i que la decisió final serà del Tribunal Suprem (TS), "ara serà més fàcil que les tesis independentistes guanyin espai i aconsegueixin suport internacional".  

 23:40 

 22:51 

 20:49 

 19:37 
Moren dues joves motoristes en un xoc frontal a Badalona

Dues motoristes de 18 i 33 anys han mort aquest divendres en un accident frontal entre ambdues motos a la carretera de Canyet, a Badalona. Fons municipals han informat que el xoc s'ha produït a les 15 hores, tot i que encara se'n desconeixen les causes. Diverses dotacions de la Guàrdia Urbana del municipi, dels Mossos d'Esquadra i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) s'han desplaçat fins al lloc dels fets.

 19:29 

 19:02 
Rússia bombardeja Kherson hores després d'evacuar els seus militars

El ministeri de Defensa rus ha anunciat i la Policia Regional ucraïnesa ha confirmat un atac amb artilleria pesant sobre Berislav, a prop de 60 quilòmetres de la ciutat de Kherson. Concretament, a la vora del riu Dniéper. Fins ara, s'han comptabilitzat tres persones mortes.

 18:43 
Rescaten un excursionista ferit en caure-li una pedra sobre a la muntanya de la Mola

Els serveis d'Emergències han rescatat aquest divendres un excursionista ferit per la caiguda d'una pedra a l'esquena a la zona de Vista Alegre de la muntanya de la Mola, a Matadepera. L'accident s'han produït al voltant de les 14:59 hores. Poc després, el Grup de Suport Operatiu i del Grup d'Actuacions Especials dels Bombers mitjançant un helicòpter.

 18:28 

 17:53 

El BCE es neteja les mans amb la banca pública catalana: «Depèn del Banc d'Espanya»

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha traslladat al vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, la voluntat del Govern que l'Institut Català de Finances obtingui la llicència de banc públic. Ho ha fet en la XXVII Trobada d'Economia a S'Agaró, on ha assegurat que constituir una banca pública catalana permetria que l'executiu disposés de "més i millors eines". Al març, el Banc d'Espanya va tombar la petició de llicència bancària de l'ICF per motius tècnics, entre ells la falta d'un informe favorable de la Comissió Europea sobre ajuts d'estat que exigeix el BCE. Ara, de Guindos ha contestat que "depèn del Banc d'Espanya".

 16:24 

 15:53 

 14:35 
Sánchez Llibre veu il·legalitats en una carta de Colau a la propietat de la Casa Orsola

El president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha denunciat el paper de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, davant la lluita dels llogaters de la finca coneguda com a Casa Orsola. Després que Colau enviés una carta adreçada a la propietat, el fons Lioness Inversiones, en què demanava que es renovessin immediatament tots els contractes de lloguer que finalitzessin a un preu assumible perquè els veïns no haguessin de marxar, Foment hi veu "intimidació" i critica l'escrit enviat per l'alcaldessa. "Això es fa senyora Colau, No hi ha cap justificació política i sobretot no és legal", ha dit Sánchez Llibre en roda de premsa. El dirigent de la patronal, a més, considera la petició de Colau "una acció sense precedents" i una "ingerència en un afer privat". Aquesta resposta arriba després d'una jornada reivindicativa a la finca, amb el suport del Sindicat de Llogateres, en què diversos llogaters van defensar poder-se quedar a casa sense que els apugin el contracte.

 13:58 
Iceta admet que "es va emocionar" quan Sánchez va anunciar "la reforma" del delicte de sedició

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha assegurat aquest divendres des de Palma de Mallorca que "es va emocionar" quan va sentir el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciar la reforma de la sedició, perquè ell porta "cinc anys" plantejant aquesta qüestió. En roda de premsa, Iceta ha afirmat que Sánchez està "absolutament compromès" amb la recuperació de la convivència. "Estem davant un esforç necessari", ha dit, perquè "homologar amb Europa és el més normal del món" i perquè aquest problema "va enverinar les relacions entre una part de Catalunya". "Hi estan en contra el PP i Puigdemont, i amb això ja queda tot molt clar", ha dit.

 13:51 
Cisco incorporarà a Barcelona un grup d'enginyers i preveu començar "de forma immediata" el projecte de disseny de microxips

 13:44 
Òmnium alerta que modificar el delicte de desordres públics "és un pas endavant en la criminalització de la dissidència"

El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha alertat que la modificació del delicte de desordres públics "és un pas endavant en la criminalització de la dissidència política" i en la persecució del dret a protesta, també més enllà de l'independentisme. En una atenció als mitjans aquest divendres al migdia davant el Parlament, Antich ha afegit que el canvi facilita "encara més" la contínua vulneració de drets fonamentals de l'Estat contra la ciutadania. El líder de l'entitat també ha lamentat que la supressió del delicte de sedició "no doni resposta" a totes les persones represaliades per l'Estat. "La sedició és un delicte totalment antidemocràtic, propi d'un Estat autoritari, que té l'única finalitat de criminalitzar la persecució del dret de protesta. No contemplem cap altra via que no sigui la seva derogació", ha afegit Antich.

 13:30 
Brussel·les evita valorar la proposta per reformar el delicte de sedició perquè és competència dels estats

La Comissió Europea ha evitat aquest divendres valorar la proposta de reformar el delicte de sedició a l'Estat per substituir-lo per un de desordres públics agreujats, seguint l'acord al qual han arribat el govern espanyol i ERC. Preguntat sobre aquesta qüestió, el portaveu comunitari de Justícia, Christian Wigand, ha apuntat que l'executiu europeu té coneixement de la proposta, però ha subratllat que la legislació penal és competència dels estats i, per tant, ha dit no tenir "cap comentari a fer" al respecte.

 11:49 
Vueling cancel·larà una trentena al Prat per una nova jornada de vaga

Coincidint amb una nova jornada de vaga, desenes de treballadors de Vueling s’han concentrat aquest divendres a l’exterior de la Terminal 1 de l’aeroport del Prat per exigir un increment salarial que compensi el poder adquisitiu perdut per l’increment del cost de la vida. Al crit de “de l’aire no es viu”, els concentrats han carregat contra la direcció de l’aerolínia per la seva nul·la voluntat negociadora. La cap de la secció sindicat d’Stavla a Vueling, Guadalupe Romero, ha destacat que la vaga dels tripulants de cabina està tenint un seguiment massiu, de més del 95%, perquè la situació s’està fent “insostenible”. “La vaga no és un pols a l’empresa, és una necessitat per garantir el nostre futur”, ha afegit. Vueling ha de cancel·lar una trentena de vols aquest divendres per les protestes.

 11:23 
Brussel·les rebaixa a la meitat la previsió de creixement del PIB espanyol per al 2023

La Comissió Europea ha elevat en cinc dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol per al 2022, tot i que ha rebaixat en més de la meitat la millora de l'economia estimada per al 2023. Segons les previsions econòmiques publicades aquest divendres, el PIB espanyol s'incrementarà un 4,5% aquest exercici, per sobre la taxa del 4% que calculava l'executiu comunitari el juliol passat. No obstant això, Brussel·les situa en l'1% el creixement per al 2023, molt per sota la variació del 2,1% que apuntava en el darrer butlletí. Pel que fa al 2024, la Comissió preveu un repunt del 2%, situant la millora de l'economia espanyola per sobre la mitjana de la Unió Europea al llarg dels pròxims tres anys.

 09:45 
La CUP retreu a ERC que vengui com una "victòria política" els "jocs de malabars" de Sánchez

El diputat de la CUP Carles Riera ha retret a ERC que vengui com a "victòria política" els "jocs malabars" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el PSOE. Ho ha dit en declaracions a La2 i Ràdio 4 en relació a la reforma del delicte de sedició, una reforma que ha apuntat que el que acabarà sent és una substitució del delicte per un altre, amb una possible reducció de penes per alguns tipus de delictes però una "extensió" d'aplicació. Ha afegit que tot plegat és un nou "joc de cartes" o "canvi de cromos" amb la finalitat que ERC li aprovi els pressupostos de l'Estat. Riera ha afegit que tot plegat "posa en dificultats" l'objectiu de la independència i ha afegit que ERC o bé és ingènua, innocent o hi "col·labora conscientment".

 08:44 
Feijóo considera que Sánchez ha comès una "irresponsabilitat històrica" i avisa que l'independentisme "mai es conforma"

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo ha criticat la "irresponsabilitats històrica" i "ingenuïtat" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb la reforma del delicte de sedició. En un fil a les xarxes socials, Feijóo ha acusat Sánchez d'avantposar el seu interès polític a l'Estat i ha considerat que és una irresponsabilitat "corregir la feina del Suprem de la mà dels condemnats". Ha titllat el cap de l'executiu espanyol, també, d'ingenu perquè, ha alertat, l'independentisme "mai es conforma". D'altra banda, s'ha mostrat convençut que hi ha una majoria social que no accepta més "mentides" del govern de Sánchez "ni més xantatges de l'independentisme".

 08:38 
Marta Rovira: "Només amb aquesta reforma, avui no podria tornar a Catalunya amb garanties"

"Quan la supressió de la sedició tingui lloc, podrem dir que és positiva, perquè s'elimina un supòsit del Codi Penal que ha estat utilitzat, i mal utilitzat, en contra nostra". És la valoració de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a través d'un fil de Twitter aquest dijous a la nit, després que el president espanyol, Pedro Sánchez, i els republicans hagin pactat la derogació del delicte i substituir-lo per "desordres públics agreujats". Rovira celebra les reformes que "dificultin l’aplicació arbitrària" del Codi Penal o que sigui "perjudicial" per a la pluralitat i la dissidència política. A més, explica que en el seu cas personal -està exiliada a Suïssa- només amb aquesta reforma avui no podria tornar a Catalunya "amb garanties".

 22:04 

 20:32 

 19:19 

Blanquerna ret homenatge a Vicenç Pagès i presenta el seu darrer llibre a títol pòstum

Escriptors, editors, acadèmics, amics i exalumnes de Vicenç Pagès Jordà (1963-2022) s'han reunit aquest dijous per recordar la figura de l'escriptor i professor, mort aquest estiu als 58 anys. Ho han fet a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (FCRI), on Pagès va impartir classes de narrativa durant molts anys. El filòsof Joan Burdeus, el professor de literatura Jordi Marrugat, l'editora i filla de l'homenatjat, Berta Pagès, i l'escriptor Adrià Pujol Cruells l'han evocat en una taula on s'ha consignat la seva alçada literària i intel·lectual. També s'ha presentat, a títol pòstum, el seu darrer llibre, "Kennedyana: La dinastia que va crear la trama perfecta", un relat literari sobre la família Kennedy.

 18:48 
La FIFA prohibeix a Dinamarca entrenar amb una samarreta amb el lema "drets humans per a tots"

La polèmica serà el pa de cada dia al Mundial de Qatar. La selecció de Dinamarca, una de les més crítiques amb la seu de l'esdeveniment futbolístic, ha denunciat que la FIFA prohibeix entrenar el seu equip amb una samarreta que porta la frase "drets humans per a tots". Així ho ha revelat Jakob Jensen, president de la federació danesa, que ha lamentat la decisió del màxim organisme internacional de futbol.

 15:39 

 14:13 
Almeida compara Lluís Companys amb Millán Astray: "Va ser condemnat per donar un cop d'estat el 34"

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha comparat l'expresident de la Generalitat Lluís Companys amb el general colpista José Millán Astray. En declaracions aquest dijous, Almeida ha respost les crítiques a l'homenatge que va retre al militar franquista en un acte afirmant que és "víctima d'un episodi de la cultura de la cancel·lació de l'esquerra". L'alcalde de Madrid ha criticat que se'l critiqui per mencionar Millán Astray, però que, en canvi, es pugui "reivindicar a Lluís Companys, condemnat per donar un cop d'estat l'any 1934", en referència als fets del sis d'octubre quan Companys va proclamar l'Estat català dins la República Federal Espanyola. "Cada any se li fa un homenatge", ha subratllat.

 13:41 

 13:02 

 11:19 

 09:14 
Albert Batlle, sobre la percepció d'inseguretat a Barcelona: "Les dades objectives diuen que hi ha un descens dels delictes"

La percepció d'inseguretat a la ciutat de Barcelona està en augment des de després de la pandèmia. Tot i això, el tinent d'alcaldia de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, assegura que les dades objectives mostren que hi ha un "descens dels delictes", també els mesos d'estiu, quan les incidències han baixat fins a un 12% a la capital catalana. Davant l'augment d'apunyalaments a la ciutat, que batlle cataloga com la "cultura de la navalla" -"importada d'altres països"- la Guàrdia Urbana comptarà amb pales detectores d'armes blanques, que s'utilitzaran en llocs "de concentració multitudinaris" i sempre que hi hagi una "causa justificada" o es tingui indicis que algú en pot portar. "Un mil·límetre és la distància entre la rascada i la mort", ha advertit el tinent d'alcaldia per justificar els nous controls amb pales detectores en grans concentracions. Informa Irene Montagut

 23:01 

 22:14 

Mor l'editor Julián Viñuales Solé als 83 anys

L'editor Julián Viñuales Solé (Barcelona, 1939) ha mort  aquest dimarts als 83 anys a la capital catalana, segons ha informat el Gremi d'Editors de Catalunya. Viñuales va ser membre de la junta directiva del gremi durant més de 40 anys. Aquest dijous a partir de dos quarts de cinc de la tarda se celebrarà un acte de comiat a la llibreria La Central del Raval. Dins la seva tasca professional, Viñuales havia estat propietari de l'editorial Orbis, i havia treballat en altres firmes com Salvat, Destino o Columna.

 21:50 

 20:37 

 20:36 

 19:45 

 19:37 
Elena acusa el PSC d'entrar en "una escalada de deslleialtat en l'àmbit de la seguretat"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha acusat el PSC d'entrar en "una escalada de deslleialtat en l'àmbit de la seguretat". Per sortir del pas a una interpel·lació del diputat del PSC-Units Ramon Espadaler, que ha criticat la "deslleialtat" del departament d'Interior amb l'Ajuntament de Barcelona, Elena ha recriminat als socialistes que hagin "convertit la regidoria de seguretat" de Barcelona en "una agència de campanya" electoral de Jaume Collboni. Així, Elena ha assegurat que les seves relacions amb el consistori barceloní "són bones i positives". "Deixin d'utilitzar la Guàrdia Urbana per atacar la Generalitat", ha dit el conseller d'Interior als socialistes, que han demanat en reiterades ocasions la dimissió d'Elena.

 17:05 

 15:46 

 14:25 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació