Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:21 

 16:06 

 14:56 
Agents dels Mossos asseguren que l'acusat de llançar dos coets en una manifestació post-sentència apuntava a l'helicòpter policial

Agents dels Mossos d'Esquadra han afirmat aquest dilluns que l'acusat de llançar dos coets en una manifestació contra la sentència de l'1-O, el 2019, van veure com apuntava a l'helicòpter policial. Així ho han declarat tres agents que es trobaven en la protesta d'aquell 16 d'octubre, en la primera sessió del judici a l'Audiència de Barcelona. Ara només queda per escoltar el pilot de l'helicòpter i l'acusat, que ha demanat ser el darrer a declarar, en una sessió que s'ha assenyalat per dimarts de la setmana que ve. La fiscalia demana 9 anys i mig de presó per desordres públics, atemptat a l'autoritat i lesions lleus; l'advocat de la Generalitat, 2 anys per atemptat i lesions i la defensa, l'absolució.

 14:44 

 12:16 
El Reial Madrid s'enfrontarà al Liverpool als vuitens de final de la Champions League

El Reial Madrid ha conegut aquest dilluns el seu rival als vuitens de final de la Champions League i la fortuna, per un cop, no l'ha somrigut. Els blancs s'enfrontaran al Liverpool, un dels rivals més complicat entre els possibles rivals més complicats contra qui els podia tocar. D'aquesta manera es reeditarà la final de l'any passat, que van guanyar els de Carlo Ancelotti. Pel que fa al Barça, coneixerà rival a l'Europa League a partir de les 13 hores.

 12:14 
Els transportistes anuncien una vaga indefinida a tot l'Estat

El sector dels transports tornarà a manifestar-se amb una vaga indefinida a tot l'Estat. Ho han anunciat aquest mateix dilluns. La protesta està convocada per la Plataforma en Defensa del Transport, que ja va liderar les aturades el passat mes de març. En aquesta ocasió, l'objectiu és denunciar l'incompliment dels carregadors, els seus clients i la llei que prohibeix que treballin a pèrdues, així com la falta de control en la seva aplicació. L'aturada començarà la mitjanit del diumenge 13 al dilluns 14 de novembre.

 11:59 

 10:56 
Protesta sorpresa contra el PSC pel seu discurs endurit sobre les ocupacions

El que semblava una protesta de la PAH contra l'empresa Mediapro ha resultat ser un esquer per acabar mobilitzant-se a l'últim moment davant la seu central del PSC a Barcelona, al carrer Pallars, per assenyalar el partit. El motiu de la protesta és l'enduriment de la postura dels socialistes pel que fa a les ocupacions, especialment després que impulsin una reforma al Congrés dels Diputats perquè es faciliti que un jutge pugui ordenar un desnonament en menys de 48 hores. En arribar al lloc, però, els activistes s'han trobat un dispositiu preventiu dels Mossos d'Esquadra, que ja havien desplegat quatre furgonetes d'antiavalots davant la sospita d'una possible protesta.

 10:00 
La UGT reclama una majoria parlamentària que faci possible l’aprovació dels pressupostos

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha reclamat aquest dilluns una majoria parlamentària a Catalunya per aprovar els pressupostos i aportar estabilitat al país. "El més raonable i el que interessa al país és tenir uns pressupostos enllestits i amb una majoria", ha afirmat Álvarez en una entrevista al programa Cafè d’idees de La 2 i Ràdio 4. Pel dirigent sindical, amb uns nous comptes es podria obrir un "procés llarg d’estabilitat a Catalunya". El secretari general de la UGT també ha apuntat que "seria desitjable" que el Govern fes un viratge cap a l’esquerra després de la sortida de Junts de l’executiu.

 09:30 
Collboni es presenta com a favorit a Barcelona: "Em veig guanyador de les eleccions municipals"

El candidat del PSC a Barcelona i actuar primer tinent d'alcaldia a l'Ajuntament, Jaume Collboni, se sent favorit en el camí cap a les eleccions municipals de la primavera que ve. "Em veig guanyador de les eleccions municipals a Barcelona", ha afirmat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. Collboni va ser el tercer candidat més votat el 2019, per darrere d'Ernest Maragall i Ada Colau. El dirigent socialista entén que ara l'escenari ha canviat. "Tinc moltes ganes que sigui el 28 de maig a la nit i puguem proclamar la victòria socialista a Barcelona", ha reblat.

 09:14 
Collboni demana que s'aprovin els pressupostos de Barcelona sense que "hi hagi un intercanvi de cromos" amb els de la Generalitat

L'alcaldable del PSC a Barcelona i actual tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, ha demanat que els pressupostos de l'Ajuntament es puguin aprovar sense que "hi hagi un intercanvi de cromos" amb els comptes de la Generalitat i l'Estat. "El que té sentit és que els governs tinguem pressupostos. A mi m’agradaria que aquest esperit constructiu es pugui produir també a la ciutat de Barcelona. Però no perquè hi hagi un intercanvi de cromos", ha afirmat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, dos dies després de ser proclamat pel seu partit com a candidat a les eleccions municipals. "Espero que fem uns pressupostos amb lògica de Barcelona", ha afegit el dirigent socialista. L'any passat, els comptes de la capital catalana es van aprovar després d'un pacte entre els comuns i ERC, que implicava tant la validació dels pressupostos de la Generalitat com els de l'Ajuntament.

 07:34 
Un home mata la seva parella i la filla de tots dos, i després intenta suïcidar-se

Un home de 39 anys ha matat diumenge a la nit amb arma blanca la seva parella de 29 anys i la filla de tots dos, de sis, a casa seva a Móstoles i, posteriorment, ha intentat suïcidar-se, segons han confirmat fonts del sistema d'emergències de la Comunitat de Madrid. El suposat assassinat ha passat diumenge a la nit a l'Avinguda Olímpica a Móstoles. La veu d'alarma l'han donat els veïns que han trucat a la central d'Emergències 112 després d'haver-se presentat a l'habitatge en haver sabut del que havia passat per part de l'agressor.

 23:07 

 21:31 

 19:38 

 19:32 

 18:46 

 18:35 

 16:55 

 16:41 

 16:00 
El PSC proclama Antonio Balmón cap de llista per les municipals a Cornellà de Llobregat

El partit socialista ja té cap de llista per les eleccions municipals de 2023 a Cornellà de Llobregat: l'actual alcalde, Antonio Balmón. Més de 500 persones han assistit a l'assemblea de proclamació de qui porta al capdavant del govern local amb una còmoda majoria des de l'any 2004. Balmón també és el vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona des del 2010.

 15:46 

 14:29 

 13:37 
Barcelona incentivarà que votin els estrangers a les eleccions del 2023

L'Ajuntament de Barcelona vol impulsar el vot dels estrangers a les pròximes eleccions municipals del 2023. La regidoria de Drets de Ciutadania i Participació ha posat en marxa la campanya Si vius a Barcelona, decideixes a Barcelona'per promoure que els migrants empadronats a la ciutat s'inscriguin al cens per poder votar als pròxims comicis. Entre altres coses, recorda que poden votar totes les persones originàries de la Unió Europea o que són de països amb els quals hi ha un conveni de reciprocitat per exercir el dret de vot. La campanya es traduirà a 8 idiomes i s'allargarà fins al gener. En els comicis del 2019 només va votar un 21% de la població europea resident a la ciutat i un 4,2% de la ciutadania extracomunitària.
 

 12:49 
Vueling cancel·la 64 vols per la vaga de tripulants de cabina

Vueling preveu operar el 89% dels vols programats per aquest diumenge davant la vaga de tripulants de cabina (TCP) convocada per Stavla, el principal sindicat entre aquesta mena de professionals de l'aerolínia. No obstant això, la companyia fundada a Barcelona ha anunciat en un comunicat que ha cancel·lat de manera preventiva 64 vols no protegits pel Reglament de Serveis Mínims "per minimitzar els efectes de la vaga" i ha ofert amb antelació alternatives a tots els clients afectats. A l'aeroport del Prat, el 82% dels vols programats per Vueling operaran amb normalitat (133 dels 162 programats), a la resta de l'Estat ho faran el 91% (193 dels 211 programats), i a escala internacional, sortiran amb normalitat el 90% dels vols (169 dels 186 programats).

 12:45 

 11:43 
30.000 esportistes tenyeixen de rosa el centre de Barcelona pel càncer de mama

La Cursa de la Dona ha tornat a tenyir de rosa el centre de Barcelona aquest diumenge el matí pel càncer de mama. Un total de 30.000 corredores han recorregut els vuit quilòmetres de la prova, amb sortida a l'avinguda Reina Maria Cristina i arribada a l'avinguda de Rius i Taulet. Enguany, la participació s'ha limitat a 30.000 inscrites, tot i que hi havia una bossa de reserva per si alguna corredora es donava de baixa. La cursa s'ha celebrat enmig d'un ambient de festivitat on les participants s'han unit per fer valdre la força de les que lluiten contra la malaltia. "Espero divertir-me i donar-ho tot per elles, perquè són unes heroïnes", ha declarat a l'ACN la Maria Antònia, una veterana de la cursa.

 11:35 

 11:30 
Junqueras: "L'ajuda internacional no és casualitat, l'hem anat a buscar"

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que els indults i rebaixes de la fiança del Tribunal de Comptes a una trentena d'antics alts càrrecs catalans es deu al suport internacional que han buscat: "Hem tingut l'ajuda d'una part important de la comunitat internacional i això no s'ha produït per casualitat, sinó perquè l'hem anat a buscar". Preguntat en una entrevista a La Vanguardia aquest diumenge per si atribueix aquestes mesures a la taula de diàleg amb el govern espanyol, ha respost que no farà "una llista" del que hagin aconseguit per aquesta via. "No som aquí per penjar-nos medalles ni per generar expectatives. Estem per fer que les coses passin", ha dit Junqueras, que preguntat per si es planteja una rebaixa del delicte de sedició, ha respost que treballen perquè on hi ha injustícia hi hagi justícia. "Tot el que hi contribueixi tindrà el nostre suport. Sempre voldrem anar més enllà. Mai tindrem prou si el marc repressiu que aplica l'Estat no se sotmet al dret internacional", ha afegit.

 23:24 

 22:56 

 20:03 

 19:23 

 18:57 

 18:23 

 17:11 

Vueling cancel·la 29 vols per aquest diumenge al Prat per la vaga de tripulants de cabina

L'aerolínia Vueling ha cancel·lat 29 vols dels 162 programats a l'aeroport del Prat aquest diumenge. Segons ha informat la companyia en un comunicat, són cancel·lacions preventives per minimitzar els efectes de la tercera jornada de vaga de tripulants de cabina, ja que són vols no protegits pel reglament de serveis mínims. L'aerolínia destaca que 133 dels 162 programats sí que operaran amb normalitat, fet que representa el 82% dels vols. A banda, la companyia ha suspès també de forma preventiva 18 operacions a la resta d'Espanya. És a dir, 193 dels 211 programats arribaran o sortiran de l'Estat, tal com estava previst.

 16:23 
La CUP denuncia «la repressió» de l'Estat francès i la «retallada de drets» a la Catalunya del Nord

La CUP denuncia "la repressió de l'estat francès" i la "retallada de drets" que pateix la Catalunya del Nord. Així ho ha assenyalat en declaracions a mitjans el diputat cupaire Dani Cornellà des de Perpinyà, just abans de l'inici de la manifestació amb motiu de la Diada de la Catalunya del Nord. Cornellà ha refermat el compromís de l'esquerra independentista amb els Països Catalans i ha recordat que el projecte es basa en la sobirania del territori que pateix "la repressió" de l'estat francès amb relació a l'ús del català però també per "l'empobriment constant" de la població. El diputat ha mostrat el seu suport als ajuntaments que defensen poder fer ús del català als plens i ha reivindicat esborrar els obstacles fronterers amb la Catalunya del sud.

 15:50 

 13:52 
Janet Sanz als fons voltors: "Som una organització insubornable que seguirà defensant la ciutat"

Davant la reobertura de la causa contra l'alcaldessa Ada Colau per suposades irregularitats en subvencions a entitats socials, la regidora de Barcelona en Comú Janet Sanz s'ha dirigit als fons voltors per dir-los que el seu partit "és insubornable" i que "seguirà treballant i defensant la ciutat". En declaracions als mitjans des de la Nau Bostik, on aquest cap de setmana la formació treballa per marcar les línies del seu programa electoral, Sanz ha explicat que aquestes jornades proporcionaran les "propostes" que necessiten "per cuidar el futur davant dels atacs judicials" com els que està patint Colau. A més a més, ha detallat que estan treballant per fer un programa "optimista" per fer "front als discursos de la dreta i la decadència".
 

 12:01 

Els joves acampats a la UB contra els combustibles fòssils es reuniran dilluns amb el Rector

Els joves acampats a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) des del matí de dimecres han preparat un conjunt d'activitats per passar-hi tot el cap de setmana. End Fossil Barcelona, el moviment que organitza l'acció, demana a la universitat que es desvinculi de Repsol i entitats bancàries que inverteixen en combustibles fòssils, s'impliqui en la lluita contra el canvi climàtic i creï una assignatura obligatòria d'educació ecosocial. Des del grup han anunciat que dilluns mantindran una reunió amb el Rector de la UB, amb l'objectiu d'iniciar una negociació amb l'equip de govern de la universitat.

 10:54 
V​ilalta: "Si només es rebaixa la sedició, el delicte de naturalesa política continuarà existint"

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha defensat que el delicte de sedició és, en les seves paraules, un delicte anacrònic, i ha afegit: "Si només es rebaixa la sedició, el delicte de naturalesa política continuarà existint". En una entrevista publicada a El Nacional aquest dissabte, ha demanat que no es facin especulacions sobre com ha de ser la negociació amb el govern espanyol per "desjudicialitzar el conflicte" i aprovar els pressupostos generals de l'Estat. A banda d'això, ha destacat que les negociacions han de fer-se "amb la màxima discreció per poder construir confiances" tot i que ha alertat que, a parer seu, el PSOE és expert en trencar-les perquè no compleix els acords.

 10:25 
Corea del Nord llança quatre nous míssils sobre el mar que separa les dues corees

L'Exèrcit sud-coreà ha confirmat aquest dissabte quatre nous llançaments nord-coreans de curt abast sobre el mar Groc entre la Xina i Corea, els últims d'una sèrie d'estira-i-arronses iniciats aquesta setmana entre els territoris veïns. Els míssils han sortit des de Tongrim, a la província de Pyongyan del nord, entre les 11:32 (les 05:32 a l'Estat) i les 11:59 (les 05:59 a l'Estat), d'acord amb el comunicat militar recollit per l'agència oficial de notícies sud-coreana Yonhap. Els llançaments s'emmarquen en el primer exercici aeri a gran escala en gairebé cinc anys entre els Estats Units i Corea del Sud, que ha mobilitzat uns 240 avions, en un simulacre durament criticat per les autoritats nord-coreanes, que el consideren una exhibició de força i una amenaça de seguretat.

 09:44 
Rosalia es corona a Los40 Music Awards amb tres premis: millor àlbum, millor gira i un Golden

Rosalia ha estat la gran triomfadora de la gala de Los40 Music Awards 2022 aconseguint tres dels principals premis: millor àlbum per Motomami, millor gira per Motomami World Tour i un Golden Award, que ha rebut de mans del director de cinema Pedro Almodóvar. La cita musical, que ha reunit unes 15.000 persones al Wizink Center de Madrid, també ha guardonat altres cantants com Chanel (artista Del 40 al 1 en la categoria de votació popular), Dani Fernández (millor artista), Leo Rizzi (millor artista revelació), Ana Mena (millor cançó per Música Ligera), Marc Seguí (millor videoclip per 360) i Lola Índigo (millor artista en directe). En la categoria internacional, Los40 Music Awards han premiat Ava Max i David Guetta per partida doble.

 09:44 
​​

 09:44 

 09:43 

 09:43 

 22:34 

Serveis mínims del 66% en les hores punta durant la vaga de Renfe del 7 i 11 de novembre

El Departament d'Empresa i Treball ha fixat els serveis mínims de la vaga del sindicat CGT per als dies 7 i 11 de novembre. Entre les 06.00 h i les 09.30 h i les 17.00 h i les 20.30 h estaran protegits un 66% dels trajectes, mentre que en la resta de la jornada es garantiran un 33% dels desplaçaments. Les aturades que convoca la CGT són entre les 00.00 h i les 23.00 h. La protesta no compta amb el suport dels sindicats majoritaris de Renfe -CCOO, UGT i Semaf-, que van desconvocar la vaga perquè la direcció de l'empresa es va comprometre a desbloquejar la negociació del conveni col·lectiu, que planteja, entre altres, l'increment salarial del 3,5% amb efectes a 1 de gener d'aquest any.

 22:16 

 21:36 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació