Dimarts, 23 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 21:14 

 19:35 

 19:06 
Sánchez nega haver enviat membres del PSOE a negociar amb Puigdemont: “La resposta és ben senzilla: no”

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha negat haver enviat algun representant del PSOE a negociar amb Carles Puigdemont i proposar-li "solucions felices" per tornar a l'estat espanyol, com va assegurar l'expresident de la Generalitat diumenge passat en motiu dels cinc anys que porta a l'exili. "La resposta és ben senzilla: no", ha dit Sánchez preguntat per aquesta qüestió en una atenció als mitjans des de Portugal. Quan el periodista ha preguntat a Sánchez si Puigdemont menteix, Sánchez ha contestat: "Parlo per mi", i ha declinat entrar a valorar les declaracions de l'expresident. Informa Carme Rocamora.

 18:49 
Els acampats passaran el cap de setmana a la UB per demanar la fi dels combustibles fòssils
 
Els joves acampats a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) des del matí de dimecres han assegurat que hi passaran el cap de setmana per exigir al rectorat que compleixi les seves demandes i es desvinculin de les empreses de combustibles fòssils. Fonts d'End Fossil Barcelona, el moviment que organitza l'acció, han explicat aquest divendres que continuaran acampats fins a "aconseguir les demandes i tenir una negociació real" amb l'equip de govern de la universitat.

 17:51 
La justícia finlandesa arxiva les queixes per les festes de Sanna Marin perquè no hi va haver cap delicte

El Canceller de Justícia de Finlàndia, que investiga possibles pràctiques il·legals dels membres del govern, ha descartat que les festes celebrades per la primera ministra Sanna Marin suposessin cap delicte i ha deixat en mans del Parlament analitzar qualsevol possible derivada moral d'aquestes celebracions. La difusió d'uns vídeos a l'agost va portar Marin a defensar el seu dret a divertir-se a l'àmbit privat i fins i tot es va sotmetre a un test de drogues per demostrar que no havia consumit cap substància il·legal. El Canceller de Justícia ha explicat que es tractava d'accions realitzades per Marin en el seu temps lliure i que cap de les denúncies presentades no vinculava "específicament" les festes com una possible omissió dels deures com a primera ministra del país.

 16:55 
Un grup d'activistes llença puré de verdures sobre un quadre de van Gogh a Roma

Activistes ecologistes del moviment Última Generació han llançat puré de verdures sobre el quatre El Sembrador de Vincent van Gogh, exposat al museu del Palau Bonaparte, a la capital d'Itàlia, Roma, en el marc d'una exposició dedicada al pintor neerlandès. Malgrat tot, l'obra no ha patit cap dany perquè tenia un vidre protector. De fet, els activistes han admès que la seva intenció no era espatllar el quadre sinó cridar l'atenció sobre el fet que l'actualitat està sent "eclipsada per una catàstrofe real i imminent".

 16:51 
L'OMS notifica el segon cas de grip aviària a l'Estat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat un segon cas de grip aviària en persones a l'Estat. Es tractaria d'un altre treballador de la mateixa granja de Guadalajara en què es va infectar un home el setembre. Fonts del ministeri de Sanitat han confirmat aquesta segona infecció i aclarit que són "casos tancats". Tots dos contagis han ocorregut en homes joves i, segons l'informe publicat per l'OMS, "no s'ha identificat evidència que hi hagi hagut transmissió". Així mateix, cap dels dos treballadors ha presentat símptomes. 

 16:52 
Una vintena de passatgers de l'R3 de Rodalies, atrapats en un túnel entre Manlleu i Ripoll per una avaria

Una vintena de passatgers d'un tren de la línia R3 de Rodalies han quedat atrapats en un túnel després que el comboi en què viatjaven s'hagi aturat per una avaria en el sistema d'alimentació elèctrica al tram entre Manlleu (Osona) i Ripoll. Renfe informa que ha sol·licitat ajuda als Bombers per evacuar els afectats, i que el cos d'emergències ja s'ha desplaçat a la zona. En paral·lel, la companyia ferroviària ha establert un servei alternatiu per carretera al trajecte Manlleu-Ripoll.

Més informació.

 16:47 

 16:25 

El nou conveni de Renfe: increments salarials, jornada laboral de 35 hores i «maquinistes instructors»

Renfe i els sindicats majoritaris, Semaf, CCOO i UGT, han signat un nou conveni col·lectiu per als pròxims tres anys, segons ha detallat l'operadora aquest divendres en un comunicat. El text fixa un increment salarial del 3,5% amb efectes retroactius des de l'1 de gener per al 2022. Així mateix, per al 2023 estableix una pujada d'un 2,5% sobre les retribucions ja incrementades el 2022 i del 2% per al 2024. Aquestes pujades podrien augmentar en un 0,5% en funció de l'IPC i del PIB. El nou conveni també estableix la jornada laboral de 35 hores i crea la figura del "maquinista instructor", que garantirà la formació de nou personal. L'acord ha arribat després de 10 mesos de negociacions.

 16:10 

La incubadora de l'Estadi Olímpic acollirà les primeres «start-ups» d'esport i tecnologia la primavera del 2023

La incubadora de l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona acollirà les primeres empreses emergents d'esport i tecnologia la primavera del 2023. L'objectiu és promoure i donar suport a la creació d'empreses innovadores en l'àmbit de l'esport, afavorir el seu creixement i facilitar el seu posicionament en el teixit empresarial de la ciutat. Barcelona de Serveis Municipals, impulsora juntament amb Barcelona Activa i l'Institut Barcelona Esports, iniciarà aquest mes el concurs per adjudicar la gestió i la dinamització d'aquest espai. L'empresa que se'n faci càrrec serà la responsable d'atraure empreses, gestionarà l'activitat diària i promocionarà l'espai per captar inversió i talent del sector.

 16:00 

 13:37 
El PSOE guanyaria amb claredat les eleccions municipals, segons el CIS

El PSOE seria globalment la força més votada a les eleccions municipals, si tinguessin lloc ara, segons una enquesta feta pública aquest divendres pel Centre d'Investigacions Sociològiques, quan falta mig any per als comicis locals. El sondeig assenyala que rebria el 33% dels vots, per davant del 27% del PP i encara molt més del 9% de Podem, el 6% de Vox i el 2% de Cs. La victòria seria més clara que en unes eleccions estatals, comicis en què els socialistes obtindrien el 33% dels suports i els populars, el 30%, segons la mateixa enquesta, la qual atorga el 12% a Podem, el 9% a Vox i el 2% a Cs. Pel que fa a les forces catalanes, el CIS preveu un 3% dels vots (del conjunt de l'Estat) per a ERC, l'1,5% per a Junts i el 0,7% per a la CUP, en les municipals. Tot i això, no concreta el possible resultat per a Barcelona o altres grans ajuntaments.

 12:00 
Trapero fa una defensa aferrissada de la jerarquia dels Mossos: "Una presa de decisions plural pot camuflar qui pren realment les decisions"

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha reaparegut aquest divendres al Parlament en el marc de la comissió d'estudi del model policial i ha fet una defensa aferrissada de la policia catalana i ha llançat crítiques a algunes de les polítiques de la cúpula d'Interior. "Els Mossos s'organitzen jeràrquicament i no hi manen ni càrrecs de confiança ni persones que no formen part de la jerarquia", ha afirmat Trapero. En aquest sentit, el major ha alertat de "figures que poden actuar com a cabdills" i no han de retre comptes davant de ningú perquè no formen part de la jerarquia. Trapero també ha alertat, en un moment en què el Departament d'Interior defensa una cúpula coral dels Mossos, que les "formes plurals de decisió poden difuminar les responsabilitats de qui pren les decisions, i que les prengui qui no té competència". 

 11:33 

 11:11 
Jordi Fàbrega, proposat com a nou vicepresident de Junts en substitució de Dalmases

Francesc de Dalmases serà substituït per Jordi Fàbrega, vicealcalde de La Seu d'Urgell i diputat al Parlament, com a vicepresident de Junts. Així ho han plantejat la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general de la formació, Jordi Turull. Segons ha explicat el portaveu Josep Rius, el nom de Fàbrega suposa un "reforç" que també està vinculat a les polítiques municipalistes. Informa Oriol March.
 

 10:40 
Batec encartella seus de companyies energètiques per denunciar els "preus desorbitats": "Congeleu beneficis, no persones"

El col·lectiu Batec ha encartellat diverses seus de companyies energètiques en una campanya enfocada a la denúncia dels "preus desorbitats" de la llum i el gas. Sota el lema 'Congeleu beneficis, no persones', han enganxat cartells amb la cara del president espanyol, Pedro Sánchez, i els logotips d'algunes d'aquestes grans companyies. En un comunicat assenyalen explícitament Iberdrola, Naturgy, Endesa i Repsol i asseguren que estan rebent uns "beneficis estratosfèrics" en plena crisi. Segons afirmen, aquestes companyies actuen "amb total impunitat" gràcies a les "desenes de portes giratòries d'exdirigents del PP i el PSOE" i acusen el govern espanyol de "falta total d'acció" a l'hora de frenar la pujada de preus.

 09:56 
Argimon, sobre una possible pròrroga pressupostària: «No és el millor, però s'hi pot viure»

L'exconseller de Salut Josep Maria Argimon ha restat importància a la possibilitat que el Govern actual acabi prorrogant els pressupostos si no pot aprovar-ne uns de nous. "No és el millor, però s'hi pot viure; es pot viure amb uns pressupostos prorrogats", ha assegurat en una entrevista a La 2. L'exconseller de Salut ha remarcat que si s'acaba prorrogant els comptes "no es perd ni un sol euro" perquè "hi ha mecanismes". Sobre la sortida de Junts del Govern Argimon admet que li ha "sabut greu" per la part professional, però ha subratllat que tot i que la política institucional "és important" també ho és fer passes cap a la independència. Això, segons ha dit, cal fer-ho junts els tres partits independentistes i ha lamentat que de moment no hi ha "una mínima estratègia comuna" per avançar cap a la independència "de manera realista".

 09:38 
L'Audiència de Barcelona ordena reobrir la causa contra Colau per subvencions a entitats socials

L’Audiència de Barcelona ha estimat parcialment un recurs de l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica i ha acordat reobrir la causa contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per les suposades irregularitats en la concessió de subvencions a entitats socials. El jutge havia arxivat el cas al juliol en no veure indicis de delicte, però l’entitat demandant va presentar recurs. És una causa molt similar a d’altres que s’han obert contra Colau i totes han acabat arxivades.

 07:30 
Un documental homenatja els 12 anys de la sala Rocksound, una de les més importants del rock underground

La sala Rocksound de Barcelona, ubicada a la cantonada d’Almogàvers amb Pamplona, va programar entre 2008 i 2020 bandes de rock underground i es va fer un lloc en el circuit musical de la capital catalana. Aquest va ser un viatge musical que va durar 12 anys i 4 mesos fins que es va enderrocar l’edifici on hi havia la sala. Ara Rafa Albarrán, David Castellà i Dani Sánchez han homenatjat la sala amb el documental We love Rocksound, que s’ha estrenat en aquesta edició de l’In-Edit. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), el codirector Rafa Albarrán destaca la resistència dels propietaris de la sala Antonio Celeiro i Sandro Reclam “per fer front a les adversitats i dur a terme el seu somni”.

 23:16 

 22:31 
Boye, sobre la negativa de la JEC d'acreditar Puigdemont: «Si la situació no fos tan seriosa, seria fins i tot graciosa»

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha valorat en una entrevista al Més324 la negativa de la Junta Electoral d'acreditar l'expresident de la Generalitat, així com Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé, com a eurodiputat. "Fa olor de naftalina i demostra que els exiliats polítics pateixen una persecució política", ha valorat. En aquesta direcció, ha assegurat que la JEC està incomplint la legislació europea amb aquest posicionament i ha reflexionat que "si la situació no fos tan seriosa, seria fins i tot graciosa".

 21:44 
Laporta, sobre l'adeu de Piqué: «L'acord de resolució s'està concretant, però està disposat a ajudar al club»

El president del Barça, Joan Laporta, no s'ha volgut quedar enrere i ha parlat sobre l'anunci de retirada de Gerard Piqué amb els mitjans del club. "Piqué forma part de l'escut del Barça, ho ha aconseguit tot aquí", ha dit. Si bé, també ha parlat de com es gestionarà empresarialment aquest adeu. "Piqué entén la nostra situació amb el 'fair play' i està disposat a ajudar", ha explicat, alhora que ha matisat que l'acord de resolució del contracte encara s'està concretant.

 20:17 

 19:54 

 19:44 

 19:20 

 18:17 

 18:04 
El BCE demana a Sánchez que analitzi els efectes de l'impost a la banca pels clients i la competència

El Banc Central Europeu (BCE) creu que l'impost de la banca proposat pel govern espanyol pot tenir conseqüències sobre la competència al sector i alerta que els costos derivats del gravamen poden acabar traslladant-se igualment al client, un escenari que l'executiu de Pedro Sánchez va assegurar que evitaria. En un dictamen publicat aquest dijous, l'organisme monetari creu que la norma impulsada pel govern espanyol presenta "discrepàncies" en el redactat i demana que el text tingui una terminologia "més clara" per evitar confusions. Alhora, el banc central reclama "una anàlisi exhaustiva" sobre quins efectes tindrà l'impost al sector, ja que considera que els efectes són "enormement incerts".

 16:34 

 15:53 

 15:18 
L'entorn de Barcelona va concentrar el 81% de la facturació empresarial catalana el 2020

Les comarques de Barcelona van concentrar el 2020 el 81,8% de la facturació empresarial catalana. Segons un estudi elaborat per la Diputació de Barcelona, aquesta facturació es va concentrar especialment a la comarca del Barcelonès (38,8%) seguida del Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Per sectors, el comerç, l'alimentació i la ramaderia van ser els àmbits que menys van patir el xoc de la crisi sanitària. Per contra, l'hostaleria i la cultura van ser els més damnificats. Aquest fet va provocar que dues comarques, Osona i el Moianès, fossin les úniques on l'activitat va créixer tot i el coronavirus. Per contra, al Barcelonès, el Baix Llobregat el Maresme va caure més d'un 10%.

 12:29 
Elena, sobre els canvis als Mossos: "Tothom ha pogut fer la seva feina"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut aquest dijous per primera vegada al costat del nou comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, després de la destitució del comissari Josep Maria Estela. A preguntes dels periodistes, Elena ha negat que Estela hagi deixat el càrrec perquè "no ha pogut fer la seva feina". "No em consta que sigui així, tothom ha pogut fer la seva feina", ha assegurat Elena, que no ha volgut anar més enllà sobre aquest tema argumentant que, avui, es presenten els protocols sobre desnonaments i ocupacions. "He fet set intervencions al Parlament, em reitero en allò que he dit", ha afirmat. El comissari en cap, Eduard Sallent, tampoc ha volgut entrar a valorar les informacions que han aparegut sobre suposats intents de frenar investigacions als Mossos. Informa Bernat Surroca.

 12:24 

 11:31 

 09:10 
Cuevillas assegura que Dalmases estarà de baixa durant «una bona temporada»

Jaume Alonso-Cuevillas, diputat de Junts i president de la comissió de l’Estatut del Diputat que avaluarà aquest dijous la conducta de Francesc de Dalmases, ha assegurat que el seu company de partit estarà de baixa durant una "bona temporada". Cuevillas ha apuntat que el seu problema de salut (que va coincidir en el temps amb l’executiva de Junts en què nombroses veus van demanar la dimissió de Dalmases) va més enllà d’un atac d’ansietat i que el metge li ha recomanat repòs perquè té antecedents familiars de problemes cardíacs.

 21:06 
Els Estats Units apugen els tipus d'interès en 75 punts per quarta vegada consecutiva, fins al seu nivell més alt des del 2008

El Comitè Federal de Mercat Obert de la Reserva Federal dels Estats Units ha decidit aquest dimecres aprovar una quarta pujada consecutiva dels tipus d'interès en 75 punts bàsics, fins a situar-los en un rang objectiu d'entre el 3,75% i el 4%. Això suposa que s'arribi al preu més alt des del gener del 2008. La borsa estatunidenca ha reaccionat amb pèrdues davant l'anunci que potser caldrà apujar els tipus més del que s'esperava.

 20:33 
Aragonès rep els Castellers de Vilafranca al Palau de la Generalitat per atorgar-los el premi del Concurs de Castells

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebut aquest dimecres els Castellers de Vilafranca del Penedès al Palau de la Generalitat per a atorgar-los el trofeu que els acredita com a campions del Concurs de Castells. La trobada ha tingut lloc l'endemà que els Verds hagin carregat per primer cop a la història un pilar de 9 amb folre, manilles i puntals, quan fa dues dècades del primer intent de la colla. En l'acte han participat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el president de la colla de Castellers de Vilafranca, que ha assegurat que darrere el trofeu hi ha "les moltes hores que s'han invertit per guanyar-lo". També ha dit que a la colla li agrada molt "poder portar la cultura catalana arreu del país i arreu del món".

 20:18 

Les matriculacions de turismes a Catalunya creixen un 4,1% a l'octubre

Les matriculacions de turismes a Catalunya van créixer un 4,1% a l'octubre en comparació amb el mateix mes del 2021, fins a les 8.814 unitats, segons ha informat la patronal Anfac. Tot així, en el període acumulat des del gener, la venda de vehicles encara és un 7,7% inferior amb relació als primers nou mesos de l'any passat, amb 82.851 vehicles. Al conjunt de l'Estat, les matriculacions també van repuntar al setembre, en un 11,7%, fins als 65.966, però en el període acumulat es va registrar un retrocés del 5,8% (666.247 unitats). A més, les matriculacions se situen encara per sota els nivells del setembre del 2019, amb un 29,8%. Anfac ha atribuït aquesta situació a la forta inflació, la incertesa econòmica i la crisi dels microxips.

 19:01 
El Govern anuncia el primer Congrés Català del Treball per l'abril per «imaginar» el món laboral del futur

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat la celebració del primer Congrés Català del Treball a finals del mes d'abril durant la cloenda d'un col·loqui sobre el futur del món laboral amb els exconsellers Dolors Bassa i Andreu Mas-Colell. En el debat, que s'ha produït a la seu del Col·legi d'Economistes, Torrent ha dit que és especialment important impulsar un espai de reflexió sobre les principals tendències que marcaran el futur laboral -jornada reduïda, formació contínua, economia social-, en un context de transformació tecnològica i de replantejament del model productiu. El congrés tindrà un component internacional i servirà per "acabar dibuixant una estratègia catalana del treball" de cara al 2030.

 18:46 

 18:15 
Unides Podem i els aliats habituals del govern espanyol pacten incloure les persones no binàries a la llei trans

Unides Podem ha pactat aquest dimarts incloure les persones no binàries a la llei trans amb els aliats habituals del govern espanyol. Després que el PSOE anunciés a finals de la setmana passada una esmena al projecte de llei que endureix l'autodeterminació de gènere -és a dir, que tots els menors de 16 anys requereixin autorització judicial per poder-se canviar el gènere-, la formació morada conjuntament amb ERC, EH Bildu, PNV, Més País, Coalició Canària, PDECat, BNG, Junts i Compromís ha registrat onze esmenes proposades pels col·lectius LGTBI. La més rellevant, la que demana que les administracions públiques adoptin les mesures necessàries per "garantir" que la documentació i formularis s'adaptin a la diversitat, "incloses les persones no binàries". També suggereix l'articulació de mesures per "ometre, a petició de la persona interessada, la menció relacionada al sexe dels documents oficials". 

 18:03 

David Pino, nou director de Port Vell del Port de Barcelona a partir del 2023

El consell d'administració del Port de Barcelona ha aprovat aquest dimecres el nomenament de David Pino com a nou director de la gerència urbanística de Port Vell, l'organisme encarregat de la gestió del port ciutadà. En un comunicat, l'enclavament portuari barceloní ha explicat que Pino s'incorporarà en el càrrec a partir de l'1 de gener del 2023, en substitució de Joan Colldecarrera, que va arribar-hi el 2017. Pino treballa al Port de Barcelona des del 2007 i actualment és el cap de Planificació Territorial i Gestió Tècnica de Concessions, posició des de la qual ha participat "activament" en la preparació de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, que tindrà lloc el 2024.

 17:43 

 17:37 
El Govern inicia amb els comuns la ronda de contactes pels pressupostos

El Govern ha encetat amb els comuns la ronda de contactes per aconseguir suports al projecte de pressupostos. Els representants d'En Comú Podem -Joan Carles Gallego, Marc Parés, David Cid i Susanna Segovia- s'han reunit aquest dimecres al matí amb les conselleres de Presidència i Economia, Laura Vilagrà i Natàlia Mas. La formació de Jéssica Albiach ja va ser l'aliat de l'executiu de Pere Aragonès per aprovar els comptes del 2022. Aquesta tarda serà el retorn per a Junts mentre que la CUP ja s'ha despenjat de les converses. La cita amb el PSC no es produirà fins la setmana que ve. Informa Joan Serra Carné
 

 17:29 
Els Estats Units acusen Corea del Nord de subministrar armes a Rússia de manera clandestina

Nou front a la guerra a Ucraïna. El govern dels Estats Units ha acusat el règim de Corea del Nord de proporcionar armes de manera clandestina a Rússia. La intel·ligència estatunidenca atribueix a Pyongyang l'enviament de projectils d'artilleria en quantitats "significatives", segons ha afirmat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby. Washington sospita que les autoritats nordcoreanes disfrassen els carregaments fent-los passar per munició per països de l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica.

 17:23 
Junts assegura que abordarà la negociació dels pressupostos amb "responsabilitat i seriositat"

El Govern abordarà la negociació de pressupostos amb Junts aquest dimecres a les 18:00 hores. El partit de Laura Borràs i Jordi Turull assegura que hi anirà amb la voluntat "d'escoltar" i "conèixer l'orientació política dels comptes". Així ho ha dit la portaveu al Parlament, Mònica Sales, en una atenció als mitjans poc abans de començar la reunió, en la qual ha assegurat que el seu partit actuarà "amb responsabilitat i seriositat" i que no es "desentendrà"dels comptes. Preguntada sobre si condicionen aquesta negociació a una moció de confiança de Pere Aragonès, Sales ha insistit que afronten la reunió amb la voluntat "d'escoltar". Aquests comptes són una actualització dels treballats per l'exconseller de Junts Jaume Giró, i és des d'aquest punt que ERC insisteix a pressionar Junts per la seva aprovació. "El conseller Giró estava treballant uns pressupostos que responien a un context de Govern de coalició, i ara el context ha canviat", ha afegit Sales. A la reunió, hi seran presents per part de Junts la mateixa Sales, i també els diputats Jordi Monell i Joan Canadell. Per part del Govern, assistiran les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas. Informa Carme Rocamora

 17:10 
La Generalitat destina 97.000 euros a una escola de la Bisbal afectada per una calamarsada

La Generalitat ha aprovat aquest dimecres la declaració d'emergència del contracte per reparar la coberta de l'Escola Joan de Margarit de la Bisbal d'Empordà (Girona) per un import de 97.933,36 euros, una escola afectada per la tempesta de calamarsa del passat mes d'agost. L'escola, amb 356 alumnes des de P3 fins a sisè de primària, havia quedat malmesa per la tempesta de calamarsa i, posteriorment, havia presentat problemes de filtracions d'aigua quan plovia, ha informat el Govern.
 

 17:02 

 16:19 
La CUP descarta per ara negociar els pressupostos del Govern

La CUP no negociarà els pressupostos. "De moment, no ens hi reunirem", ha afirmat el diputat Xavier Pellicer, que ha denunciat que el Govern continua anant de la mà de les polítiques de la Patronal i del PSOE, i alimenta macroprojectes. "Som més a prop de l'esmena a la totalitat que d'obrir una negociació de pressupostos", ha afirmat Pellicer. També ha dit que és "greu" que l'executiu faci propaganda per tapar l'agenda immobilista. "S'anuncien negociacions que són fictícies; estan fent polítiques per l'1% del país", ha afirmat. Per això, per ara, els cupaires no es reuniran amb el Govern per negociar els pressupostos, però sí que escoltarà les compareixences dels nous consellers. "El Govern no té voluntat real de negociar amb la CUP", ha dit. Pellicer ha negat que no vulguin parlar dels comptes perquè també s'estigui negociant amb el PSC. "No és el qui, sinó el què", ha assegurat, i ha recordat que els socialistes són el "soci prioritari" des del principi de la legislatura.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació