Dimecres, 24 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 19:41 

 19:05 

 19:01 

 17:54 
Torrent demana recursos per Seat al govern espanyol: «Ens hi juguem molt»

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha lamentat aquest divendres la "distribució decebedora" cap a SEAT del PERTE del vehicle elèctric. Així mateix, ha criticat que s'hagi executat un 30% dels fons i hagi quedat un romanent d’uns 2.000 milions d'euros pendent d'adjudicar. "Ens hi juguem molt", ha ressaltat en una conferència al fòrum Barcelona Tribuna. Aquesta setmana s'ha sabut que la companyia amb base a Martorell rebrà prop de la meitat dels ajuts demanats. En aquest sentit, Torrent ha ressaltat que hi ha uns recursos "disponibles" que no es poden desaprofitar i han d'anar a projectes "realment tractors". "No només ens hi juguem el futur d'una marca concreta, sinó de tot l'ecosistema d'empreses proveïdores", ha apuntat.

 17:39 

 17:08 

 17:08 
Torrent demana al govern espanyol recursos dels fons europeus per a Seat per assegurar el futur de l'empresa

El conseller d´Economia i Empresa de la Generalitat, Roger Torrent, ha reclamat al govern espanyol més recursos dels fons europeus per a a Seat: "No només ens juguem el futur de la marca, sinó el futur de tota la cadena de subministraments". Ho ha dit aquest divendres a l'acte Reindustrialitzem Catalunya, de Barcelona Tribuna d'Amics del País, on ha apuntat que l'automoció és un dels sectors puntals de l'economia catalana. "Entenem l'actitud de Seat davant la distribució decebedora del Perte del vehicle elèctric i connectat i que només s'hagi executat el 30% del Perte. Ens juguem molt", ha dit el conseller.

 17:02 
Ciberatac a Teléfonica: recomanen a alguns clients que canviïn les claus del wifi

La multinacional Telefónica ha patit un ciberatac a les dades de configuració de router d'un grup de clients de Movistar i O2 i recomana als usuaris afectats que canvïin la clau del WiFi. Segons ha avançat Expansión i ha confirmat l'ACN, no s'ha accedit a dades sensibles, com ara nom, adreça, facturació, dades bancàries, només a la marca, el nom de la xarxa i la clau. Telefónica està enviant un correu electrònic als afectats explicant-los què ha passat i recomanant que canviïn la clau. Un portaveu de l'empresa ha assegurat que l'única manera que es pugui fer servir les xarxes afectades és "que aconsegueixin estar físicament a prop de la seva xarxa", un fet "difícil" perquè les dades "no estan vinculades al nom ni a cap dada del client".

 15:54 

Hospitalitzat el marit de Nancy Pelosi en ser agredit per un assaltant a la seva residència

El marit de Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, ha estat hospitalitzat aquest divendres després que un individu l'assaltés "de forma violenta" a la seva residència de San Francisco, a l'estat de Califòrnia. Segons ha informat el portaveu de Pelosi a través d'un comunicat, l'atacant ja ha estat detingut i les autoritats estan investigant els motius de l'agressió. El mateix escrit afegeix que el marit de Pelosi està rebent tractament mèdic i s'espera que la seva recuperació sigui "completa". Pelosi, per la seva banda, no es trobava dins la llar en el moment en què s'han produït els fets.
 

 15:51 

En llibertat l'activista detingut per desobeir una citació al jutjat pels aldarulls per l'empresonament de Hasel

Adam Camon, l'activista que no es va presentar al jutjat de Lleida el 13 de maig per declarar sobre la seva suposada implicació en els aldarulls a Lleida per l'empresonament de Pablo Hasel, ha quedat en llibertat després de passar a disposició judicial. Camon ha estat detingut aquest divendres pels Mossos d'Esquadra, després que la jutgessa que porta el cas dictés a principis de setembre una ordre de detenció en no comparèixer, quan va ser citat amb 16 persones més investigades per desordres públics. Volia denunciar la "repressió" que pateixen les persones solidàries amb els presos i activistes polítics. Camon s'ha negat a declarar i ha estat rebut a la sortida per una vintena de persones que s'han concentrat a la porta per donar-li suport.

 15:14 

 14:33 
Antonio Gallego, diputat de Vox que va ser apartat com a portaveu adjunt, deixa el grup i passa a formar part del mixt

El diputat Antonio Gallego ha abandonat el grup de Vox al Parlament. Així ho ha comunicat al partit ultradretà, segons ha avançat l'Ara i ha confirmat la mateixa formació aquest divendres. Gallego va ser apartat com a portaveu adjunt de la formació al setembre, quan la direcció de Vox va decidir traspassar la funció al diputat Sergio Macián. Des de Vox asseguren que Gallego no els ha traslladat els seus motius per deixar el grup i diuen que només ha manifestat "la seva voluntat" de marxar i "passar a no adscrit". A partir d'ara, el grup parlamentari de Vox tindrà 10 diputats, però continuarà sent quarta força a la cambra catalana per davant de la CUP, que en té 9.

 14:01 

 13:46 
La CCMA demana una aportació addicional de 100 milions d'euros per al 2023 per impulsar la ficció i els continguts digitals

La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, ha demanat aquest divendres un increment de 100 milions d'euros al pressupost dels mitjans de comunicació públics catalans per al 2023. En una compareixença a la comissió de control de l’actuació de la CCMA al Parlament, Romà ha explicat que la previsió de l'any que ve és poder comptar amb una aportació pública addicional per impulsar nous continguts de ficció, entreteniment, cultura i documentals, i per fer una nova OTT, continguts nadius digitals i drets digitals. Romà ha defensat l’increment en el pressupost per mantenir la inversió al nou SX3, per nous projectes transmèdia i per la inversió en equipaments tecnològics.

 13:37 

 13:23 
Vilagrà reclama "equiparar" la sedició als estàndards europeus però evita entrar en una "subhasta" sobre les penes

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, urgeix el govern espanyol a complir l’acord per a la desjudicialització del delicte de sedició i que es pugui "equiparar" el codi penal als estàndards europeus. "És un delicte polític que no té sentit tal com està plantejat", ha apuntat. Vilagrà ha posat l'exemple de països com França o Alemanya, on els delictes homologables tenen penes d'entre dos i tres anys de presó, però ha evitat entrar en una "subhasta" pública de penes. La consellera n’ha parlat després que el PP pressionés el govern espanyol congelant les negociacions per a la renovació del Consell General del Poder Judicial. "És una línia molt perillosa", ha dit sobre l’actitud dels populars.

 12:44 
Barcelona rebutja declarar-se ciutat amiga dels fons immobiliaris i disculpar-se amb The District

La líder del grup municipal Valents, Eva Parera, ha intentat que Barcelona es declarés "ciutat Real Estate Friendly" i que demanés disculpes formals a la fira immobiliària The District després de les protestes que es van viure el dia de la inauguració. La proposta, però, no ha avançat. Els vots favorables de PP, Ciutadans i la regidora no adscrita no han fet prou, davant el vot contrari de Barcelona en Comú i ERC, i l'abstenció de PSC i Junts. Novament, doncs, els dos socis de govern s'han distanciat a l'hora de posicionar-se sobre la relació de l'Ajuntament amb el sector immobiliari. En aquest cas, els socialistes s'han apropat a la posició dels partits de dretes i ha evitat confrontar l'enfocament de Parera. 

 12:42 
Argimon no descarta acompanyar Trias a Barcelona

L'exconseller de Salut Josep Maria Argimon no descarta acompanyar Xavier Trias com a alcaldable de Barcelona si aquest s'acaba presentant. "Trias és amic meu i si he arribat a acceptar a ser conseller, acceptaria altres elements de la política pública sempre que pensi que pugui fer un servei". En declaracions a RAC1, ha afegit, però, que tot això són suposicions perquè Trias encara no ha decidit i perquè ell ara mateix està valorant "altres opcions" laborals. Sobre si seria el candidat en cas que Trias no ho sigui ha dit que és parlar de "política ficció".

 12:22 
Seat perd 10 milions d'euros entre gener i setembre per les mesures adoptades per ajustar la plantilla

Seat va registrar 10 milions d'euros de pèrdues operatives entre gener i setembre per l'impacte de les mesures adoptades per ajustar la plantilla. Segons ha publicat aquest divendres l'automobilística en un comunicat, sense comptar aquesta despesa, l'empresa amb seu a Martorell hauria registrat uns guanys de 234 MEUR, el que suposa un augment de 393 MEUR respecte del mateix període de l'any passat, quan va perdre 159 MEUR. Només entre juny i agost, la companyia va tenir un benefici de 87 MEUR. Pel que fa a les entregues, en els nou primers mesos de l'any van caure un 25,4% a nivell mundial respecte del 2021 per la manca de semiconductors. Tot i això, la facturació de Seat va pujar un 7,7%, impulsada per les vendes de Cupra.

 12:06 
Argimon: "He trucat a la periodista Joana Masdeu i no m'ha contestat"

Josep Maria Argimon ha ironitzat aquest divendres a El Món a RAC1 sobre el cas Dalmases. L'exconseller de Salut ha entrat de ple en la polèmica sobre la presumpta periodista Joana Masdeu, el compte fake de Twitter associat al número de telèfon d'un col·laborador de Laura Borràs i que defensava el diputat de Junts. "He trucat a la periodista Joana Masdeu i no m'ha contestat; una llàstima". "Jo ara no tinc director de comunicació i necessitava algú que em pogués dir tres coses", ha afegit en broma.
 

 11:20 
Les reivindicacions de la comunitat educativa de Sant Felip Neri per entrar a la xarxa pública es queden a les portes del ple municipal per la negativa de Valents

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i representants dels grups municipals han rebut aquest divendres alumnes, famílies i docents de l'escola Sant Felip Neri per mostrar-los suport en la reivindicació d'integrar-se a la xarxa pública. Al Saló de Cent, un portaveu de l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA), Josep Maria Boronat, ha llegit la declaració institucional impulsada per Esquerra Republicana que no ha prosperat perquè el grup Valents no l'ha signada, de manera que no ha pogut entrar al plenari que ha començat just després. La comunitat educativa demana que l'escola passi a la xarxa pública i mantingui la ubicació actual a la plaça Sant Felip Neri. El centre reivindica un paper de cohesió social "imprescindible" al barri Gòtic.

 11:05 
ERC i Junts permeten l'avenç dels nous impostos de Barcelona per al 2023

L'arribada al ple municial de la proposta d'ordenances fiscals per al 2023 a Barcelona ha evitat el xoc. En aquest sentit, els partits líders de l'oposició, ERC i Junts, s'han abstingut i han facilitat la tramitació de la proposta de congelació d'impostos i tributs per part del govern d'Ada Colau i Jaume Collboni. Tot i que el regidor republicà Jordi Castellana ha retret als comuns plegar-se davant la demanda socialista de mantenir el 75% de bonificació a les terrasses de bars, finalment s'ha permès l'aprovació inicial d'aquestes ordenances. La proposta de taxes municipals, a més, també inclou una tarifa plana de pagament dels impostos per a la ciutadania.

 08:21 
Corea del Nord llança dos nous míssils balístics cap al mar del Japó

Corea del Nord ha llançat aquest divendres dos nous míssils balístics en direcció al mar del Japó en resposta a maniobres militars de Corea del Sud a la ciutat de Pohang. El mitjà de propaganda de Corea del Nord Tiro ha denunciat l'entrenament de defensa com "un acte de confrontació imprudent que augmenta la inestabilitat militar i el perill a la península de Corea". De fet, els Estats Units i l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA) han compartit que és "probable" que Corea del Nord dugui a terme un assaig amb míssils nuclears, el primer des de 2017, després d'haver observat una escalada de tensió en les últimes setmanes.

 08:16 

 07:19 

 07:18 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:02 

 22:34 

 21:46 

 21:05 

 20:33 
El PP suspèn les negociacions per renovar el CGPJ per la posició del PSOE davant la reforma del delicte de sedició

El Partit Popular ha decidit suspendre les negociacions amb el PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) fins que aquest no canviï el seu posicionament envers la reforma del delicte de sedició. Així li ho ha comunicat el líder popular Alberto Núñez Feijóo aquesta tarda al president del govern espanyol Pedro Sánchez.

 20:05 

 19:04 

 18:29 
Sílvia Pérez Cruz publicarà nou disc la primavera que ve amb Sony Music

La cantant Sílvia Pérez Cruz publicarà nou disc la primavera que ve amb Sony Music, segons ha anunciat el segell musical. La compositora catalana, actualment de gira per l'Amèrica del sud, ha estat reconeguda aquest octubre amb el Premi Nacional de Músiques Actuals 2022 del Ministeri de Cultura. Després de passar per grups com Las Migas, l'any 2012 va debutar en solitari amb 11 de noviembre. L'últim treball que ha publicat fins ara és Farsa (género impossible). La gira d'aquest últim treball continuarà fins al 25 de novembre.

 18:24 

PP, PSOE i Ciutadans denuncien al Parlament Europeu les «relacions estretes» de Puigdemont amb Rússia

Eurodiputats del PP, PSOE i Ciutadans han denunciat aquest dijous al comitè d'ingerències estrangeres de l'Eurocambra les "relacions estretes" de l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont amb Rússia. En un debat al comitè sobre la ingerència russa a Espanya en el qual han intervingut el periodista Jesús González Albalat i l'investigador Nicolás de Pedro, l'eurodiputat del PP Javier Zarzalejos ha apuntat que els contactes entre l'independentisme i Moscou són "reals", tot assegurant que va haver-hi agents russos al referèndum de l'1-O. El representant del PSOE, Nacho Sánchez Amor, ha denunciat una "interferència directa" del Kremlin a Catalunya.

 18:21 
Els treballadors del Zoo de Barcelona faran una hora de vaga aquest dissabte si no se'ls apuja el sou

El comitè d'empresa del Zoo de Barcelona ha acordat fer vaga de 12 a 13 hores aquest dissabte si BSM SA, empresa pública a la qual pertany el zoo, no aplica de manera "immediata" el recent acord estatal d'increments salarials per al sector públic. Així ho recull un comunicat de CCOO que exposa que els treballadors del Zoo es troben sense conveni col·lectiu des del 2016 i fa més de tres anys que intenten negociar millores salarials sense èxit. BSM, al seu torn, ha indicat que el procés de negociació del conveni col·lectiu està obert i que en aquest marc ha proposat apujar un 11,5% els salaris per tota la vigència del nou marc laboral.

 18:11 
Rússia aprova una reforma per cridar a files els condemnats per delictes greus

La Duma russa ha aprovat aquest dijous una reforma que elimina la prohibició de convocar a les forces armades aquells ciutadans condemnats per delictes greus, com el terrorisme i la traïció a la pàtria. La mesura permetrà la mobilització també de persones condemnades per espionatge i per segrest, tot i que es mantindrà la prohibició per altres delictes, com els abusos a menors, segons ha informat l'agència de notícies Interfax.

 17:42 
1.617 agents dels Mossos reforçaran la seguretat a la xarxa viària catalana pel pont de Tots Sants

1.617 agents dels Mossos d'Esquadra reforçaran la seguretat de les carreteres catalanes en el dispositiu especial que el cos policial i el Servei Català de Trànsit (SCT) han dissenyat amb motiu del pont de Tots Sants. L'operatiu començarà a les tres de la tarda del divendres 28 d'octubre i acabarà a la mitjanit del dimarts 1 de novembre. Es preveu que fins a les tres de la tarda del dissabte 29 d'octubre 475.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona i que entre les dotze del migdia i les dotze de la nit del dimarts 1 de novembre en tornin 265.000. Aquesta és la segona operació especial de tardor i Trànsit preveu que les destinacions cap a muntanya i punts de l'interior de Catalunya concentrin la majoria dels desplaçaments.

 17:15 

En marxa una xarxa amb entitats i ajuntaments per millorar el dret a tenir temps de qualitat

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha presentat aquest dijous la Xarxa Catalana pel Dret al Temps al Palau Marc de Barcelona en el congrés Time Use Week. L’entitat està formada per ajuntaments, empreses, sindicats, patronals i entitats socials. Un dels organismes de la xarxa, el grup impulsor, que agrupa una vintena d’entitats privades, ajuntaments i el mateix departament, es reunirà abans de Nadal per començar a donar forma a la metodologia de treball del grup i un calendari. L’objectiu és que es promoguin iniciatives de millora del dret a tenir temps de qualitat. "No és un grup de debat, és una xarxa per començar a prendre decisions pràctiques i aplicables", ha dit la consellera en la presentació.

 16:58 

 15:58 

 15:31 

 14:56 
El Govern analitzarà si cal reforçar la gratuïtat del P-2 o ampliar-la també al P-1 el curs vinent

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat que en els pròxims mesos s'avaluarà si es prioritza reforçar la gratuïtat del P2 o si s'avança cap a la del P1 el curs vinent. El Govern va establir per aquest curs la gratuïtat del P2 per a les famílies, de tal manera que aquestes no paguen per l'escolarització. El president ha explicat que tot just s'està fent una avaluació amb els ajuntaments de la mesura, que ha dit que ha comportat un "augment de demanda". Per això, en el marc d'aquesta avaluació s'haurà de decidir si el Govern destina més recursos per "ajudar i col·laborar encara més" en aquesta gratuïtat o si bé s'opta per obrir-la ja al P1. En tot cas, ha assegurat que la gratuïtat del 0-3 és un objectiu de legislatura insistint que calen pressupostos per arribar a les prioritats.

 14:43 

 14:24 
El Banc Central Europeu anuncia una nova pujada de 0,75 punts del tipus d'interès bàsic i el situa en el 2%, el més alt des del 2009

El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous una nova pujada de 0,75 punts dels tipus d'interès per continuar fent front a la inflació, que durant el mes de setembre va registrar una taxa rècord del 9,9% a l'eurozona. D'aquesta manera, el tipus d'interès bàsic passa a situar-se en el 2%, el més alt des del gener de 2009. Per altra banda, el tipus per als préstecs immediats passa al 2,25% i el tipus per dipositar diners al banc central a l'1,5%. L'increment de 0,75 punts és el mateix que el consell de govern del BCE va acordar en la darrera reunió del setembre passat, una decisió que fins llavors no havia tingut precedents, ja que l'organisme mai havia apujat els tipus de forma tan intensa.

 14:19 
Augmenten les instal·lacions d'autoconsum fotovoltaic a Catalunya per l'augment dels preus de l'energia

Catalunya ha assolit les 50.000 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic amb pràcticament 400 MW de potència. Durant el 2022 se n’han registrat 25.711, més del doble que en tot l’any passat. De fet, en els darrers mesos el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural afirma que està registrant més de 3.000 instal·lacions noves cada mes, un fet que la seva consellera, Teresa Jordà, ha definit com una “autèntica revolució de les teulades”. El Departament ho atribueix a l’impacte positiu del decret llei 24/2021 que en simplifica la gestió administrativa i sosté que es tracta d’un procés que s’ha accelerat ràpidament per l’augment dels preus de l’energia.

 14:01 
Puigdemont retreu a "sectors de l'independentisme" que hagin "oblidat" la DUI que van "fer possible" la tardor del 2017.

Carles Puigdemont, president de la Generalitat la tardor del 2017, ha emès un missatge des de Waterloo per commemorar els cinc anys de la declaració d'independència votada al Parlament. "El procés només s'acabarà el dia que Catalunya sigui reconeguda com a estat independent", ha apuntat Puigdemont. "Han aparegut dificultats, com ara la divisió interna i l'oblit de la DUI de determinats sectors de l'independentime que la van fer possible", ha assenyalat l'expresident, ara eurodiputat de Junts. Cap estratègia, ha remarcat Puigdemont, pot "prescindir" de la proclamació de la República catalana.
 

 13:50 

 13:47 

 13:11 
El govern espanyol retira la medalla del mèrit del Treball a Franco i a diversos alts càrrecs de la dictadura

La vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat la retirada de la medalla del mèrit del Treball a Francisco Franco i a diversos càrrecs de la dictadura com Juan Yagüe, José Luis Arrese, José Antonio Girón de Velasco, José Solís o el cardenal Enrique Pla. Segons ha explicat, ho ha fet en compliment a la Llei de memòria democràtica, que va entrar en vigor fa uns dies. "Si volem mantenir aquesta distinció ha de ser amb els criteris actuals", ha defensat Yolanda Díaz, que en una compareixença davant els mitjans de comunicació després de reunir-se amb el Partit Laborista i organitzacions sindicals del Regne Unit ha dit que aquests criteris han de ser "respectuosos amb la dignitat humana, i la democràcia".

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació