Dimecres, 24 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 17:07 
El Consell Comarcal de l'Anoia es queda sense interventor i deixa 180 treballadors sense cobrar

El Consell Comarcal de l'Anoia es troba en una situació d'alerta, ja que no pot pagar les nòmines dels seus 180 treballadors ni tampoc els proveïdors. Segons el president de l'ens, Xavier Boquete, el motiu és que s'han quedat sense la figura de l'interventor, imprescindible per poder fer els pagaments. En aquests moments ningú pot assumir la signatura de les nòmines i la previsió és que els treballadors no cobrin, almenys, fins al 2 de desembre quan està previst que un altre treballador del Consell ja tingui els mèrits necessaris per accedir a la plaça. Boquete deixa clar que no es tracta d'un problema de liquiditat sinó "burocràtic". Es dona el cas que el secretari també està de baixa.

 16:10 
La Fiscalia demana vuit anys i mig de presó per a un jove que protestava contra Vox

L'Audiència de Girona jutja aquest dijous un veí de Vilajuïga (Alt Empordà) que s'enfronta a vuit anys i mig de presó per haver participat en una manifestació contra Vox ara fa quasi quatre anys. La Fiscalia acusa Ricard Llorente, de 25 anys, dels delictes de desordres públics agreujats i atemptat contra l'autoritat perquè, segons els Mossos, el noi va llançar una pedra contra els agents. Segons Alerta Solidària, l'acusació és "desmesurada" i no se sosté, i forma part de la "maquinària repressiva" de la Generalitat. La manifestació antifeixista va tenir lloc el dia 6 de desembre de 2018 i va acabar amb càrregues policials i diversos ferits. Arran dels incidents, el Departament d'Interior va cessar l'intendent de la Brimo de Vilamajó, Carles Hernández. Els fets arriben a judici aquest dijous i des d'Alerta Solidària s'ha convocat una concentració de suport a Llorente davant del Palau de Justícia de Girona.  

 16:05 

 15:52 

 14:43 
El govern espanyol assoleix un preacord amb Coalició Canària pels pressupostos

El govern espanyol ha aconseguit un preacord amb Coalició Canària que evitarà, en primer terme, que els dos diputats d'aquesta formació presentin una esmena a la totalitat dels comptes. La portaveu de la formació al Congrés, Ana Oramas, ha afirmat en roda de premsa que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, s'ha compromès a incloure en els pressupostos unes partides per donar compliment al Règim Especial de les illes i sobre la reconstrucció de l'illa de La Palma. Per contra, Terol Existeix ha advertit aquest dimecres que no donarà suport als comptes si no s'activen les ajudes al funcionament per a les empreses de Soria, Terol i Conca.

 14:42 
El TSJC imposa el 25% en un altre centre malgrat la nova legislació de la Generalitat

El TSJC ha desestimat una vegada més la petició de la Generalitat de revocar les mesures cautelars que imposen el 25% de castellà en un centre educatiu de Catalunya. El tribunal utilitza els mateixos arguments que en els 13 casos anteriors i diu que la nova normativa del Govern i el Parlament no afecta de manera automàtica la situació dels centres educatius i per això manté, per ara, les mesures cautelars que obliguen a fer més castellà. El Departament d'Educació presentarà recurs contra totes les decisions que vagin sortint en aquest sentit. El mateix TSJC va dir fa uns mesos que la sentència del 25% (la que afecta tot el sistema educatiu) era inaplicable, i va portar-la al Tribunal Constitucional. De tota manera, en els casos d'escoles on ja s'aplica el 25% de manera cautelar, el TSJC ha trobat una manera d'esquivar la legislació catalana. Informa Bernat Surroca.

 14:43 
Avís preventiu de contaminació atmosfèrica per una intrusió de pols africana

El Departament d’Acció Climàtica ha activat aquest dimecres un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per una intrusió de pols africana. Les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) van detectar dimarts un augment important de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’ambient atmosfèric a tot Catalunya. La Generalitat recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, prioritzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, si és possible treballar a distància, utilitzar el cotxe compartit i realitzar una conducció eficient.

 14:25 

 14:09 
Putin declara la llei marcial als quatre territoris ucraïnesos annexionats

El president rus Vladímir Putin ha fet un nou pas en l'escalada de tensions als quatre territoris ucraïnesos que es va annexionar declarant-hi la llei marcial. Són les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, que pel Kremlin van passar a formar part de Rússia després de la celebració de referèndums que no han tingut reconeixement internacional per la manca de garanties democràtiques.

 14:02 
El PDECat concorrerà a les eleccions municipals sota el paraigua de la plataforma Ara Pacte Local

El PDECat anirà a les eleccions municipals sota la marca Ara Pacte Local, una plataforma entre la formació postconvergent i Ara Catalunya. En una roda de premsa al Col·legi de Periodistes, el secretari general adjunt del PDECat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, s'ha fixat com a objectiu arribar a les 300 llistes arreu del país. El PDECat disposa dels drets electorals obtinguts el 2019 amb la marca electoral de Junts per Catalunya. Existeix la voluntat d'anar a buscar partits d'àmbit local i comarcal, segons han detallat Solsona i el secretari general d'Ara Catalunya, Daniel Rubio. 
 

 13:30 

 12:59 
Renfe ha expedit 450.107 abonaments gratuïts de Rodalies i 94.244 de Mitja Distància des del 24 d'agost

Renfe ha expedit 450.107 abonaments gratuïts de Rodalies i 94.244 de Mitja Distància a Catalunya des del 24 d'agost, segons ha informat la delegació del govern espanyol. Del total de Mitja Distància, 30.384 corresponen a la demarcació de Barcelona, 30.368 a Tarragona, 28.865 a Girona i 4.627 a Lleida. Pel que fa als trens d'Avant, s'han bonificat fins a 8.828 abonaments. En total, al conjunt de l'Estat l'empresa pública de transports ha distribuït 1.262.463 bitllets de Rodalies i 406.140 de Mitja Distància. El govern espanyol ja ha anunciat que mantindrà la gratuïtat en els abonaments durant tot l'any vinent i hi ha destinat una partida dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023.

 12:54 
El sindicat USPAC avisa que impugnarà els concursos de caporals, sergents i sotsinspectors dels Mossos si hi ha reserva del 40% per a dones

El sindicat Uspac ha avisat aquest dimecres que impugnarà els concursos de caporals, sergents i sotsinspectors dels Mossos d'Esquadra si hi ha reserva del 40% per a dones. En un comunicat, Uspac ha criticat l’elecció de 4 dones i dos homes en el concurs de comissaris i ha demanat la derogació d’aquesta mesura perquè “estigmatitza la dona i la considera una policia de segona, incapaç per mèrits propis de promocionar”. “S’han de seleccionar els millors policies, tan siguin dones com homes. Les mosses no necessiten compassió, sinó mesures de conciliació laboral i familiar per a tots”, ha afegit el sindicat. Fonts d’Interior han explicat a l’ACN que encara no han decidit el percentatge de reserva en aquestes concurs, que pot anar del 25 al 40%.

 12:52 
Torrent defensa la supressió de la conselleria de Polítiques Digitals davant les crítiques de Junts: "Totes les conselleries tenim una dimensió digital"
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha defensat aquest dimecres la decisió del nou Govern en solitari d'haver tret el rang de "conselleria" a Polítiques Digitals, una cartera que portava en l'època inicial amb Junts l'exconseller Jordi Puigneró. Davant de les crítiques de la portaveu de Junts Mònica Sales, Torrent ha assegurat que la voluntat del conjunt del Govern és seguir amb la feina iniciada per Puigneró, però fer-ho de forma integral en totes les conselleries: "Tots tenim una dimensió digital", ha defensat durant la sessió de control al Govern, on ha sostingut que el conjunt dels departaments tenen una "clara visió digital". Sales, en la seva intervenció, ha assegurat que l'eliminació d'aquesta conselleria ha estat sorprenent, i ha acusat el nou executiu "d'abandonar els reptes digitals": "El llegat de Puigneró és inqüestionable, les bases de la sobirania digital del país estaven posades i de cop s'han esfumat", ha lamentat la portaveu, que ha acusat l'equip d'Aragonès de renunciar a la república catalana i la república digital. Informen Oriol March, Joan SerraCarme Rocamora

 12:18 
El Parlament mostra el suport a l'activista Mohamed Said Badaoui sense la unanimitat de la cambra

El Parlament ha mostrat el seu suport a Mohamed Said Badaoui, detingut aquest dimarts i pendent d'una possible expulsió de l'Estat. En una declaració validada a la junta de portaveus amb els vots d'ERC, CUP, Junts i En Comú Podem, la cambra catalana ha lamentat la detenció de l'activista de Reus "sense cap prova" i ha qualificat el procés d'expulsió iniciat com a "irregular". L'acord de la junta de portaveus no ha comptat amb la unanimitat dels grups parlamentaris, perquè PSC, Ciutadans, PP i Vox no l'han validada. Ciutadans ha expressat una queixa a l'hemicicle pel fet que s'hagi llegit un text que no té la categoria de declaració institucional. Informen Joan Serra Carné, Carme Rocamora i Oriol March des del Parlament

 11:28 

 10:22 
Un grup de manifestants aconsegueix infiltrar-se a l’interior de la Fira on se celebra el congrés de grans immobiliàries

"Recordeu que hi ha companys que estan dins, uns 60, i estan resistint!", clama una de les manifestants micro en mà abans de cantar la reivindicativa cançó Bella Ciao. Mentrestant, els manifestants es concentren a la porta de la Fira de plaça Espanya per increpar tots els congressistes que aquest dimecres participen a The District, la fira de grans immobiliàries i fons voltors. "No s'entén: gent sense casa i cases sense gent", repeteixen en bucle els membres de sindicats de l’habitatge, associacions de veïns, entitats de barri i membres de Marea Pensionista, entre d’altres.

 10:08 
Protesta al recinte de Fira a plaça Espanya contra les grans immobiliàries: «Fora fons voltors dels nostres barris»

Els manifestants tiren pintures de colors als Mossos d’Esquadra que protegeixen l’entrada a la Fira de Barcelona on se celebra el congrés de grans immobiliàries The District aquesta setmana.

 10:07 
Crits de «fora especuladors dels nostres barris» a l’entrada del congrés immobiliari The District a Barcelona

Els manifestants travessen l’Avinguda Maria Cristina per apropar-se a la porta d’entrada al congrés The District mentre increpen els conferenciants: “Fora especuladors dels nostres barris”. Tot, mentre una vintena de furgonetes dels Mossos d’Esquadra talla l’avinguda i controla que no hi hagi cap incident en l’hora d’entrada al congrés de grans immobiliàries i fons voltors que se celebra a la ciutat aquesta setmana. Entre els manifestants es poden trobar sindicats d’habitatge, associacions de veïns, entitats i la PAH de diferents barris de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

 10:00 
La cupaire Basha Changue es presenta a plaça Espanya per acompanyar els manifestants contra els fons voltor

La candidata de la CUP a l’alcaldia de Barcelona, Basha Changue, acompanya els manifestants al recinte de Fira a plaça Espanya, on aquest dimecres comença el congrés de grans immobiliàries The District. Els manifestants increpen els participants a la convenció que arriben a primera hora del matí amb crits i mirades de rebuig: “No sou benvinguts ni aquí ni enlloc”. Els Mossos d’Esquadra, però, indiquen als congressistes que no és l’entrada correcta i aquests marxen de pressa per evitar més crits.

 09:51 
Protesta al recinte de Fira a plaça Espanya contra les grans immobiliàries: «Fora fons voltors dels nostres barris»

Un centenar de persones es manifesta a plaça Espanya, davant del recinte de la Fira on aquest dimecres comença el congrés The District, amb la participació de grans empreses immobiliàries i fons voltors. Entre els grups manifestants es poden trobar la PAH de l’Hospitalet de Llobregat, associacions de veïns de Barcelona, Antiga Massana i el Sindicat d’Habitatge del Raval, entre d’altres. “Fora fons voltors dels nostres barris”, repeteixen amb força davant la mirada atònita d’una desena de Mossos d’Esquadra.

 09:39 

 09:38 
Aragonès emplaça els partits de l'oposició a "clarificar" la seva "voluntat d'acord" amb el nou Govern
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat aquest dimecres als partits de l'oposició que manifestin quina és la seva voluntat per arribar a acords amb el nou Govern en solitari d'ERC: "Totes les formacions han de clarificar si podem comptar amb la seva voluntat d'acord". El cap de l'executiu ho ha dit durant la seva compareixença al Parlament, on presenta la nova etapa que afronta ERC en solitari. Una nova etapa que considera que ha d'estar marcada pel treball amb "mentalitat oberta i mà estesa" per construir majories. Informen Oriol March i Carme Rocamora.

 09:26 
Aragonès insta el nou Govern a treballar per donar resposta a tres reptes: crisi econòmica, transformacions estructurals i resolució del conflicte polític
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat aquest dimecres al nou Govern en solitari a treballar "en positiu" per donar resposta a tres reptes: la crisi econòmica, avançar en les grans transformacions estructurals, i treballar per resoldre el conflicte polític. "La feina que ens pertoca no és senzilla, és molt complexa, però estic convençut que donareu el millor de vosaltres mateixos", ha dit durant el seu discurs al Parlament, on compareix per explicar la nova etapa després que Junts hagi sortit de l'executiu. El president també ha aprofitat per presentar el nou equip. De la consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha destacat que és una "economista amb solvència contrastada"; del conseller de Territori, Juli Fernández, ha destacat el seu "ampli coneixement del país"; del conseller d'Educació, Quim Nadal, la seva "llarga trajectòria acadèmica"; del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, la seva "mira inequívocament emancipadora del que han de ser els pilars del benestar"; de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, el seu "compromís amb els drets i llibertats individuals i col·lectives"; i de la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, el seu coneixement de l'àmbit internacional després del seu exili forçat per l'1-O. Informen Oriol March i Carme Rocamora.

 09:13 
Aragonès defensa "l'entesa" amb totes les formacions que consideren que Catalunya "té dret a decidir"
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimarts la seva intenció de treballar per arribar a "l'entesa" amb totes les formacions que comparteixen de forma "inequívoca" la voluntat d'avançar en el progrés social i també amb totes aquelles que consideren que la ciutadania de Catalunya "té dret a decidir". "Avui arribar a acords és la millor opció si pensem en les necessitats de la ciutadania", ha proclamat Aragonès en l'inici del seu discurs al ple del Parlament, on compareix per explicar el nou Govern després que Junts hagi sortit del Govern. El cap de l'executiu compareix de forma extraordinària i després se sotmetrà a la sessió de control habitual. Informa Oriol March i Carme Rocamora.

 09:04 
ERC i CUP propicien una junta de portaveus extraordinària al Parlament per fer una declaració de condemna contra la detenció de l'activista Mohamed Said

Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, i Marta Vilalta, portaveu parlamentària d'ERC, han reclamat aquest dimecres la celebració d'una junta de portaveus extraordinària per fer una declaració de condemna contra la detenció de l'activista Mohamed Said, sobre qui pesa una acusació de "radicalització". Badaoui va arribar a Catalunya fa tres dècades, i s'ha implicat en diverses causes socials. L'activista va fer pública la seva situació a l'estiu, un cop va rebre l'ordre d'expulsió després d'intentar tramitar sense èxit durant dos anys la nacionalitat espanyola. A Reus hi va haver una concentració de suport, i es va impulsar un manifest per tal que s'aturés el seu procediment d'expulsió que va superar el miler d'adhesions.
 

 08:51 
El PSC no descarta una moció de censura en cas que Aragonès opti per prorrogar els pressupostos

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha assegurat aquest dimecres en una entrevista al programa Cafè d'Idees de RTVE que no descarten una moció de censura en cas que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, opti per una pròrroga dels pressupostos. En aquests moments, però, els socialistes encara "no ho tenen al cap", perquè consideren "imprescindibles" els comptes.
 

 

 08:49 
Balcells garanteix que no es podrà fumar a les terrasses a partir del 2023

El conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, ha garantit que el 2023 estarà prohibit fumar a les terrasses i ha advocat per estendre la mesura a l'interior dels cotxes. "Hem de ser estrictes i ho serem. La llei va cap endavant i sense cap retallada", ha defensat en una entrevista al diari Ara publicada aquest dimecres, en què ha qualificat de directa la relació entre el tabac i el càncer de pulmó.

 08:10 

 07:35 

 07:11 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:34 

 22:00 
Els comandaments dels Mossos demanen no posar en dubte Estela ni Sallent

El sindicat de comandaments de Mossos d’Esquadra Sicme s’ha reunit aquest dimarts amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, durant dues hores, un dia després de la destitució del fins ara comissari en cap del cos, Josep Maria Estela. Segons Sicme, Elena ha garantit “estabilitat” a la prefectura a partir d’ara. En un comunicat, el sindicat ha demanat no posar en dubte la professionalitat i honorabilitat ni d’Estela ni del seu substitut com a número u del cos, Eduard Sallent, a qui han desitjat sort en aquesta nova etapa. Sicme va fer públic un altre comunicat molt crític diumenge passat per mostrar el seu suport a Estela davant de les informacions que ja apuntaven a la seva destitució.

 21:43 

 21:16 

 20:42 

 19:46 

 19:34 
L'Audiència Nacional autoritza Jordi Pujol Ferrusola a moure's per tot l'espai Schengen

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha autoritzat Jordi Pujol Ferrusola a moure's per l'espai Schengen, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts del tribunal a l'ACN. La defensa del primogènit de l'expresident de la Generalitat va fer la petició el 29 de setembre, i ara el magistrat ha resolt favorablement. L'escrit dels defensors de Pujol Ferrusola demanava l'aixecament de les mesures cautelars vigents de prohibició de sortida del territori estatal i la retirada del passaport, o subsidiàriament, que se li permetés deambular per l'espai Schengen mantenint la retirada del passaport. El Ministeri Fiscal s'hi oposava.

 19:03 

 18:40 
La candidatura de Junqueras i Rovira per revalidar el lideratge d'ERC recull 1.900 avals

La candidatura encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Rovira per revalidar el lideratge d'ERC ja ha estat proclamada després de validar 1.900 avals de la militància. La llista, de la qual també en formen part Pere Aragonès i Marta Vilalta, és l'única que s'ha presentat al 29è congrés del partit. Haurà de ser avalada per les bases en una votació el 6 de novembre. 

 18:19 
Més d'1,2 milions de reproduccions de vídeo del nou canal SX3 en la seva primera setmana

El nou canal de televisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) adreçat al públic infantil i juvenil, l'SX3, ha aconseguit més d'1,2 milions de reproduccions de vídeo en la primera setmana de vida, segons dades que facilita la mateixa corporació, tant a la plataforma pròpia com a les externes, com ara les de YouTube o TikTok. Més de 193.000 usuaris únics han accedit durant la primera setmana als continguts del canal, un 150% més respecte de la mitjana setmanal de la temporada anterior. La xifra és rècord d'audiència en directe a internet, afirma la mateixa font, i també d'usuaris únics de l'aplicació. En aquest mateix període, 674.000 espectadors han connectat amb el nou SX3 per televisió.

 18:17 

 17:53 
ERC defensa la nova "orientació" dels Mossos i confia que Elena doni explicacions al Parlament "el més ràpid possible"

La diputada d'ERC al Parlament Raquel Sans ha defensat la nova "orientació" que el Govern vol donar als Mossos d'Esquadra i ha confiat que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, expliqui els últims canvis a la cúpula del cos "el més ràpid possible". "Des d'ERC tanquem files amb els Mossos d'Esquadra", ha dit en roda de premsa després de les crítiques de l'oposició al cessament de Josep Maria Estela com a comissari en cap per suposades desavinences arran del nomenament de sis nous comissaris –quatre dones i dos homes–, una decisió que no compartia. Elena ha demanat de comparèixer al Parlament per explicar els darrers canvis a la direcció dels Mossos.

 17:29 

 17:29 

 17:10 
Un jutjat confirma el tancament del web "Consum estratègic" de l'ANC arran de la demanda de Foment

La titular del jutjat mercantil número 11 de Barcelona ha confirmat el tancament de la web de Consum Estratègic que contenia un cercador de les empreses més compromeses amb l'economia catalana i "deslligades de les pressions de l'Estat" impulsada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). La sentència qualifica el web com a "deslleial i contrari a la bona fe" i prohibeix qualsevol "actuació" destinada a la difusió de la campanya, a més de demanar a l'entitat que "s'abstingui de fer-ho en un futur". D'aquesta manera, el jutjat confirma les mesures cautelars aprovades el 2019, després d'una denúncia de Foment del Treball. Ara, l'entitat independentista té 20 dies per recórrer i enviar el cas a l'Audiència Provincial.

 16:37 
El preu de la llum marcarà demà el nivell més baix de l'últim any

El preu de la llum marca el nivell més baix de l'últim any aquest dimecres amb 80,44 euros el megawatt hora de mitjana, segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). L'electricitat al mercat majorista no es pagava tant barata des del 31 d'octubre del 2021, quan la llum es pagava a 79 euros/MWh. La raó que explica la caiguda de preu és el descens del mercat ibèric del gas (Mibgas) que se situa per sota dels 40 euros el megawatt hora, és a dir, per sota del topall marcat pel govern espanyol de 48,8 euros que va entrar en vigor al juny. Aquest dimecres serà el primer cop que no caldrà sumar la compensació pels productors de gas sinó restar-la del preu del mercat majorista ja que l'ajust és negatiu en 1,27 euros.

 16:37 

 16:32 

 15:50 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació