Dimecres, 24 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 15:37 
Vergés es reuneix amb el president del Parlament de Berlín durant el seu viatge a Alemanya
La vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, s'ha reunit aquest dimarts amb el president del Parlament de l'estat federat de Berlín, Dennis Buchner, durant la seva visita a Alemanya. Vergés va assistir el dilluns a l'acte per recollir la presidència rotatòria per al Parlament de l'EPTA, que fins ara tenia Alemanya, i durant aquest matí s'ha reunit també amb Elke Ferner, responsable de les estructures de política nacional d'igualtat de gènere al Consell Alemany de Dones i presidenta des del 2021 de la secció d'Alemanya d'UN Women, l'entitat de les Nacions Unides per la igualtat de gènere. A més, també s'ha trobat amb la delegada del Govern de la Generalitat a Alemanya, Marie Kapretz. 

 15:24 

 14:34 
El Govern consideraria una "irresponsabilitat" que no es poguessin aprovar els pressupostos

El Govern consideraria una "irresponsabilitat" que no es poguessin aprovar els pressupostos del 2023. La portaveu, Patrícia Plaja, així ho ha apuntat aquest dimarts durant la roda de premsa al Palau de la Generalitat, posterior al Consell Executiu. Plaja també ha afegit que serà "molt difícil" que al novembre es compleixi amb el calendari establert. D'aquesta manera, encara que el Govern tingués prou suports perquè el Parlament aprovés els comptes, sí que hauria de prorrogar els del 2022, ja que no s'arribaria a temps d'arribar a l'1 de gener de 2023 amb els nous pressupostos ja aprovats per la cambra. Tot i això, l'executiu és "optimista" per presentar-los amb la "màxima celeritat", i poder-los aprovar.

 13:47 
Junts carrega contra Serret per congelar l'obertura de la delegació a Israel: "Aquesta decisió agradarà el govern espanyol"

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha carregat aquest dimarts contra la nova consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, per aturar l'obertura de la delegació del Govern a Israel, una iniciativa que havia abanderat la consellera sortint de Junts Victòria Alsina i que havia aixecat polèmica perquè el Parlament havia aprovat prèviament una resolució on denunciava "l'apartheid" practicat per Israel a Palestina. Per Junts, la decisió d'obrir aquesta delegació responia a una voluntat d'incrementar "la internacionalització de Catalunya i la seva economia". "Estem segurs que aquesta decisió que a nosaltres no ens agrada si agradarà el govern espanyol", ha dit en roda de premsa des del faristol del Parlament. Informa Carme Rocamora.

 13:12 
Els comuns critiquen que s'utilitzi la "feminització" de Mossos per amagar una "batalla política"

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha atribuït els últims moviments dins Mossos d'Esquadra a una "batalla política" pel poder dins de la cúpula del cos policial, i no a una qüestió sobre la feminització de Mossos, com ha assegurat aquest dimarts el director general de la Policia, Pere Ferrer, després de la destitució per part d'Interior del comissari Josep Maria Estela. "La sensació que tinc és que és una batalla pel poder dins de Mossos i de qui és la persona de confiança per al conseller", ha expressat Cid, que ha afegit que no els agradaria pensar que la feminització del cos sigui un element "per tapar" altres qüestions. El portaveu dels comuns ha dit que demà mateix, a la sessió de control al Govern que se celebrarà a la cambra catalana, demanaran explicacions sobre aquesta qüestió al conseller Joan Ignasi Elena, a qui han atribuït la responsabilitat d'ordenar aquesta situació i l'han acusat de ser incapaç de fer-ho: "Hi ha una inestabilitat crònica i és un moment fonamental perquè Elena doni explicacions. Considerem que hi ha una ferida oberta i que ell l'ha fet encara més grossa. Informa Carme Rocamora.

 13:02 

 12:45 

 12:12 
L'activista Carla Antonelli es dona de baixa del PSOE pel retard en la tramitació de la llei trans

L'exdiputada del PSOE a l'Assemblea de Madrid, Carla Antonelli, ha sol·licitat la baixa del partit per discrepàncies amb la seva postura i gestió de la llei trans. En un fil a Twitter publicat aquest dimarts, la primera dona trans parlamentària a l'estat espanyol ha explicat que la decisió ve motivada per una "profunda decepció" amb la forma d'actuar dels socialistes amb la norma, i més després de l'últim moviment en què s'han ampliat els terminis d'esmenes fins al desembre, el que dilata la seva aprovació fins a l'any vinent, quan s'obre període d'eleccions municipals i autonòmiques. Per això, Antonelli ha reclamat a Pedro Sánchez que "torni a posar la llei en el seu lloc", que "tanqui els terminis d'esmenes" i es continuï amb el seu tràmit d'urgència. "Prefereixo anar pel carrer i mirar a la cara les meves companyes trans que abaixar el cap de la vergonya per haver-les traït", ha afegit Antonelli.

 11:47 

 11:34 
El jutge nega tracte de favor a Neymar: "No li estem fent l'onada com si estiguéssim al camp de futbol, se'l tracta amb dignitat com qualsevol acusat"

Abans de començar la declaració, el president del tribunal ha justificat la decisió de deixar marxar Neymar del judici el dilluns. "No va ser perquè sigui un jugador d'elit o una gran estrella del Brasil, sinó perquè ahir estàvem en les qüestions prèvies i el jugador va fer un viatge de matinada. No hi ha cap tracte de favor, sinó tractar les persones amb dignitat i sense tractes inadequats", ha afirmat José Manuel del Almo. "La presència dels acusats en l'acte del judici és un dret, no una obligació", ha recordat el magistrat. En aquest sentit, ha remarcat que no hi ha cap tracte de favor i que és normal deixar-lo marxar fer dur a terme la seva feina, que en aquest cas és el futbol. "No li fem l'onada, se'l tracta com a qualsevol acusat", ha reblat.

 10:53 
Salut declara 100 ingressats més per Covid i ja se supera el mig miler als hospitals catalans

Salut ha declarat 100 ingressats més per covid-19, xifra que suposa un total de 540 hospitalitzats. Són dades entre el 10 i el 16 d'octubre. D'altra banda, hi ha 16 persones a les Unitats de Cures Intensives (UCI) –tres més en relació amb les dades de la setmana passada- i 9 morts declarats en aquest període (set dels quals de més de 80 anys). Pel que fa als positius diagnosticats per l'atenció primària, se n'informa de 4.709 més en una setmana. L'anterior, entre el 3 i el 9 d'octubre, van ser 5.086 positius. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants baixa a 66.

 10:40 
El periodista Jofre Llombart cessa com a secretari de Difusió de la Generalitat

El periodista Jofre Llombart, que fins ara ha estat secretari de Difusió de la Generalitat, ha cessat del càrrec. En un fil a Twitter, el que fou subdirector de RAC1 ha assegurat que ha estat "un honor, un privilegi i un plaer" exercir aquesta tasca durant els últims 15 mesos. Llombart també ha agraït la feina feta al seu equip i ha reivindicat l'aposta feta per nous canals de comunicació i per recuperar l'activitat postpandèmia.

 10:15 
Ferrer nega ingerències polítiques als Mossos

El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha negat ingerències polítiques als Mossos i ha atribuït el relleu de Josep Maria Estela com a comissari en cap a una situació de "manca d’alineament amb un objectiu estratègic del Govern", el de la feminització del cos. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ferrer ha defensat la vàlua d’Eduard Sallent i ha assegurat que "no hi ha interinitat" en la seva nova tasca com a número u dels Mossos. El director general ha reivindicat l’aposta per un equip col·legiat al capdavant de la prefectura i la necessitat que hi hagi "visions diferents", tot i que ha admès que això pot generar "tensions".

 09:31 
Salvador Illa: "És el moment de buscar uns pressupostos amb el màxim suport possible"

El líder del PSC, Salvador Illa, fa dies que insisteix en la necessitat que el Govern de Pere Aragonès no defugi la responsabilitat de presentar un projecte de pressupostos. "Demano al Govern que s'aclareixi. És el moment de buscar uns pressupostos amb el màxim suport possible", ha afirmat Illa en una entrevista a Els Matins de TV3, en què ha lamentat que els comptes ja no puguin està operatius l'1 de gener, pel retard en el calendari de tramitació. El dirigent socialista ha carregat contra l'executiu d'ERC, perquè entén que ha "col·lapsat". Sobre la crisi als Mossos d'Esquadra, per la destitució del comissari en cap, Josep Maria Estela, Illa ha lamentat que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, no s'hagi explicat en públic: "Trobo molt preocupant que no es donin explicacions sobre la destitució d'Estela".

 08:24 

 08:02 

 07:48 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:05 

 22:38 

 21:52 
Principi d'acord entre el govern espanyol i sindicats per l'Estatut del Becari

El ministeri de Treball, que encapçala Yolanda Díaz, ha arribat a un principi d'acord amb CCOO i UGT per tirar endavant l'Estatut del Becari, tot i que la patronal CEOE encara s'hi mostra reticent, segons ha avançat el programa "24 horas" de RNE. L'estatut limitaria el nombre màxim de becaris per empresa, obligaria a les empreses a fer-se càrrec de les despeses de l'activitat laboral i prohibiria les pràctiques extracurriculars. Si bé, encara s'està negociant per mesures més ambicioses, com que els becaris cotitzin durant la seva estada de pràctiques.

 21:03 

 19:55 

 19:55 
Jordi Sànchez lliura les cartes de presó a l'Arxiu Nacional de Catalunya

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez ha lliurat aquest dilluns a l'Arxiu Nacional de Catalunya les cartes que va rebre a la presó durant els 3 anys i 8 mesos que hi va passar empresonat pels fets de l'1-O. L'acte, que ha tingut lloc quan fa 5 anys de la seva entrada a presó, ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i el director del centre, Francesc Balada. El de Sànchez és el sisè lliurament de documentació d'aquells fets a l'Arxiu Nacional, després dels dels exconsellers Carles Mundó, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull, i del de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

 19:43 

 19:14 
Aragonès fa una crida a "continuar construint la nació compartida" i a "enfortir" les institucions catalanes"
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a "continuar construint la nació compartida", una petició que ha fet durant l'acte per celebrar el 90è aniversari de la Comissió Jurídica Assessora, en el qual Aragonès ha posat en valor el paper les institucions catalanes al llarg de la història i ha dit que els seus resultats han de fer "despertar l'autoestima com a país". Durant el seu discurs Aragonès ha fet esment al fet que els últims 10 anys hi ha hagut a Catalunya "una majoria social inqüestionable a favor de decidir votant quin ha de ser el futur" i ha dit que el Govern assumeix "la responsabilitat de trobar els camins per fer-ho possible". 

 19:04 

 18:41 
Mainat es retira com a acusació al judici contra la seva exparella

El productor Josep Maria Mainat ha decidit retirar aquest dilluns l'acusació particular que exercia en el judici contra la seva exparella, Angela Dobrowolski, per haver falsificat presumptament xecs al seu nom l'agost de 2020. Així ho ha dit durant la seva declaració al jutjat penal 1 de Barcelona. Després de la suposada estafa, el banc li va tornar els diners i, per tant, ja no se sent perjudicat. "Em vaig enfadar una mica perquè algú m'havia intentat estafar, però ja ho he superat i no tinc gens d'interès perquè aquest judici arribi a cap final especial", ha dit davant del jutge. Mainat ha dit que vol que s'acabin aquests judicis "petits" i que els seus advocats se centrin en el cas principal, l'intent d'homicidi, quan Dobrowolski el va intentar matar amb una sobredosi d'insulina. Per al judici pel xec falsificat, l'exparella de Mainat s'enfronta a tres anys de presó. 

 18:17 

 16:17 
Collboni presenta els preavals per ser candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona 

El president del PSC Barcelona i primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha presentat aquest dilluns al migdia els preavals per poder ser el candidat del partit a les eleccions municipals, previstes per al 28 de maig de 2023. Concretament, segons ha informat el partit en un comunicat, Collboni ha entregat més de 600 preavals -el reglament estipula que com a mínim en calen 50-. El procés de primàries es va obrir el 7 d'octubre passat i el termini per presentar-se com a candidat finalitza avui a les 19 hores. Així, la seva es perfila com a única candidatura. En cas de confirmar-se que no hi ha cap més aspirant, el procediment s'aturarà en aquest punt i es procedirà a la proclamació, prevista per al 5 de novembre.

 16:02 

 15:26 
Un vocal del CGPJ recorre davant el Suprem la designació de Mozo com a president interí

El vocal Wenceslao Olea ha recorregut el nomenament de Rafael Mozo com a president interí del CGPJ i ha demanat la seva suspensió, quelcom que el Tribunal Suprem ja estudia. Es judicialitza així la situació de bicefàlia que impera al poder judicial després de la dimissió de Carlos Lesmes, amb dues presidències diferents a ambdos grans òrgans. El secretari del CGPJ ha formulat un altre recurs que vindria a reforçar el primer, tot i que no està clar que un vocal pugui impugnar un acord del seu propi Ple.

 14:23 
Neix SAGA, un saló de "gaming" i del món dels videojocs en català

SAGA serà un saló de "gaming" que vol ser el referent del món dels videojocs en territoris de parla catalana. Impulsat, per primera vegada, per Plataforma per la Llengua, se celebrarà el cap de setmana del 3 i 4 de desembre al recinte de la Farga de l'Hospitalet. El saló inclourà una zona firal amb les últimes novetats del món dels videojocs; oferirà un espai perquè, qui ho vulgui, pugui jugar fins a 36 hores amb els seus amics; permetrà enfrontar-se a alguns dels millors videojugadors del panorama català, i programarà competicions de primer nivell que seran retransmeses en català.

 14:20 

 14:02 
Jose Arreche, nou director de la planta de Seat a Martorell

Jose Arreche ha estat nomenat nou director de la planta de Seat a Martorell, segons ha informat la companyia automobilística. Enginyer industrial i provinent de Volkswagen Navarra, Arreche té el repte d'impulsar el procés de transformació de la fàbrica del Baix Llobregat i el llançament del primer cotxe 100% elèctric produït a Martorell a partir del 2025. "Jose Arreche s'uneix a Seat en un moment clau per a la planta de Martorell, la seva experiència serà decisiva per accelerar la transformació de la fàbrica. Assumirà el repte de garantir el llançament dels primers models 100% elèctrics mentre continuem produint vehicles de combustió i electrificats", ha assenyalat Markus Haupt, vicepresident de producció i logística de Seat.

 13:42 

 13:33 

 13:18 

 13:04 
Junts incorpora Alsina i Ciuró a l'executiva després de la sortida del Govern

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha assenyalat que l'executiva ha decidit incorporar la Victòria Alsina, exconsellera d'Acció Exterior, i Lourdes Ciuró, extitular de Justícia. També en formarà part Jordi Puigneró, exvicepresident de la Generalitat. Gemma Geis, Jaume Giró i Violant Cervera, que estaven integrats dins l'executiu liderat per Aragonès i en van sortir després de la consulta, ja eren membres de la direcció.

 12:49 
Interrompuda l'R1 i l'RG1 entre Calella i Sant Pol de Mar per l'atropellament d'una persona

Les línies R1 i RG1 de Rodalies tenen la circulació interrompuda entre Calella i Sant Pol de Mar per l'atropellament d'una persona. Adif ha detallat que l'accident s'ha produït en un punt de pas no autoritzat.

 12:45 

 11:40 
Nadal afirma que els pressupostos s'haurien de poder aprovar "amb qui sigui que permeti fer una majoria"

El nou conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha apostat per aprovar pressupostos "amb qui sigui que permeti fer una majoria", però ha insistit que l'objectiu és que Junts els voti. "No pas ningú més", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio després de ser preguntat per la possibilitat d'aprovar-los amb el PSC. Nadal ha afirmat que seria "molt difícil d'entendre" que Junts, a part de deixar el Govern, també abandoni la ciutadania amb un veto als comptes. Ha admès que hi poden haver "adaptacions" en el marc de la negociació i ha destacat que prorrogar els pressupostos, tot i ser una possibilitat, "entrebanca, impedeix créixer i tenir flexibilitat".

 10:55 
Totes les escoles bressol municipals de Barcelona acolliran alumnes de Formació Professional dual a partir d'aquest curs

Les 103 escoles bressol municipals de Barcelona faran Formació Professional (FP) dual a partir d'aquest curs. D'aquesta manera, aquestes seran els centres de formació d'un nombre equivalent d'estudiants del cicle formatiu de grau superior en Educació Infantil d'un total de ser centres educatius de secundària. El model d'FP dual consisteix a rebre una part de la formació mitjançant activitats formatives i productes en empreses. L'Ajuntament de Barcelona va començar a aplicar-lo el curs 2013-2014 en 30 escoles bressol i tres centres de secundària; i s'ha anat implantant de forma progressiva. El curs passat van ser 70 els centres participants. El 70% dels estudiants d'aquest grau troben feina en acabar els estudis.

 10:50 
Pinten una esvàstica a la seu de Ciutadans a Barcelona

La seu de Ciutadans a Barcelona s'ha despertat aquest dilluns amb una esvàstica pintada a la persiana, uns fets que el partit preveu denunciar davant els Mossos d'Esquadra, segons ha informat a Europa Press. Per la seva banda, el líder de la formació a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha lamentat que "en una Catalunya polaritzada per la demagògia populista, els antisistema i els separatistes, covards desconeguts assenyalen amb l'esvàstica la seu liberal". "Els totalitaris ens voldrien silenciar. Doncs no ens faran callar i aquí seguirem", ha advertit.

 10:06 
La consellera Serret posa en pausa l'obertura de la delegació del Govern a Israel

La consellera d'Exteriors i Unió Europea, Meritxell Serret, ha evitat concretar l'obertura d'una delegació del Govern a Israel. En una entrevista al programa Cafè d'idees de RTVE, Serret ha apuntat que el projecte "no està del tot consolidat" i ha prioritzat "línies de cooperació" amb Palestina. El posicionament de la nova titular l'Exteriors contrasta amb els plans de l'exconsellera Victòria Alsina, que recentment va visitar territori israelià en un viatge oficial. Sobre les paraules d'Alsina en les quals es desmarcava de la resolució aprovada pel Parlament que denunciava l'"apartheid" practicat per Israel, la consellera ha apuntat que "el Govern respecta al 100% tot el que aprovi" la cambra catalana.

 09:24 
Una televisió pública britànica compra un quadre de Hitler perquè el públic decideixi sobre la seva possible destrucció

La televisió britànica Channel 4 ha comprat un quadre pintat pel líder nazi Adolf Hitler perquè el públic d'un dels seus programes voti si destrueix l'obra. El programa de Jimmy Carr debatrà  sobre si es pot separar l'obra del seu creador. El Consorci del Dia de Record de l'Holocaust ha criticat la idea per "convertir Hitler en tema d'un programa d'entreteniment lleuger. No hi ha res d'entretingut ni de graciós en Hitler ni en l'assassinat de sis milions de jueus". Les Aquarel·les de Hitler es van subhastar, però van quedar sense propietari per dubtes sobre la seva autenticitat. La cadena va comprar l'obra malgrat ser una televisió pública, encara que amb finançament privat.

 08:18 
Jutgen Angela Dobrowlski aquest dilluns per presumpta falsificació de xecs de Josep Maria Mainat

El jutjat penal 1 de Barcelona jutjarà aquest dilluns Angela Dobrowolski per la presumpta falsificació de xecs per un valor de 4.100 euros a nom del seu exmarit, el productor de televisió Josep Maria Mainat. En el judici, programat per aquest migdia a la Ciutat de la Justícia, Dobrowolski s'enfronta a una petició de condemna de tres anys de presó i a una multa de 3.600 euros per presumpta estafa, falsedat documental i ús de document d'identitat per algú no legitimat.

 08:18 
Ucraïna denuncia atacs russos a Kíiv amb drons kamikaze

L'alcalde de Kíev, Vitali Klitschko, ha comunicat al voltant de les sis de la matinada que s'han sentit diverses explosions en un barri del centre de la ciutat, i ha demanat als ciutadans que es mantinguin fora de perill fins que l'alerta finalitzi. Posteriorment, el cap de l'Oficina de la Presidència ucraïnesa, Andriy Yermak, ha precisat que la capital ha estat atacada amb drons kamikaze. "Necessitem més sistemes de defensa aèria i com més aviat millor. No tenim temps per a accions lentes. Més armes per defensar el cel i destruir l'enemic", ha publicat Yermak en un missatge a Telegram.

 08:18 
El Sindicat de Llogateres insta el Govern d'Aragonès a destinar un 2% del PIB a habitatge en el nou pressupost

El Sindicat de Llogateres insta el Govern de Pere Aragonès a destinar a un 2% del PIB a habitatge en el pressupost per al 2023. La portaveu del sindicat, Carme Arcarazo, ha assegurat en declaracions a l'ACN que l'anterior executiu de coalició amb Junts no havia fet cap política "valenta" en matèria d'habitatge i emplaça el president a "recuperar el temps perdut". Segons Arcarazo, el primer pas per fer "un gir de timó" seria destinar-hi aquest 2% del PIB, com defensa que passa en la majoria de països europeus. El Sindicat de Llogateres també fa una crida a ERC a condicionar l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat de l'any vinent a una regulació dels lloguers d'àmbit estatal.

 08:09 
La Xina demana als seus ciutadans que abandonin immediatament Ucraïna

Les autoritats diplomàtiques de la Xina han demanat als seus ciutadans que abandonin Ucraïna immediatament pel perill que representa la guerra al país. Tant el Ministeri com l'ambaixada xinesa insten els ciutadans xinesos al país a millorar les precaucions de seguretat i evacuar. "L'ambaixada ajudarà a organitzar l'evacuació de les persones amb necessitats", segons el comunicat recollit pel diari oficial xinès Global Times.

 19:42 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació