Dimecres, 24 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 18:46 

 18:15 
L'exministra Magdalena Valerio serà la nova presidenta del Consell d'Estat

L'exministra de Treball, Migracions i Seguretat Social Magdalena Valerio serà la nova presidenta del Consell d'Estat després de la renúncia de María Teresa Fernández de la Vega. Segons ha avançat El País i ha pogut confirmar l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Valerio, actual diputada al Congrés pel PSOE, assumirà la presidència d'aquest òrgan consultiu del govern espanyol. Formen part del Consell d'Estat figures com Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, pare de la Constitució; l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, i l'expresident del Cercle d'Economia Antón Costas, entre altres. Fernández de la Vega, exvicepresidenta del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar aquesta setmana la seva intenció de plegar.

 17:15 

 17:01 

 15:06 

 14:14 

 13:31 

 13:24 
Illa considera que Aragonès no és de fiar: "La CUP i Junts ho han dit i amb nosaltres tampoc ha complert"

El primer secretari del PSC i cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa, ha assenyalat que "la CUP i Junts ja han dit que Aragonès no és de fiar, i amb nosaltres tampoc ha complert". En una entrevista al diari Ara, el líder del PSC ha dit estar "disposat a contribuir en els comptes, però s'han de negociar". Illa ha avisat que si arriba a un acord amb ERC ha de tenir "garanties" que es complirà i ha criticat una hipotètica pròrroga dels pressupostos de la Generalitat si finalment no s'aconsegueixen els suports per tirar-los endavant. "Ja he sentit veus que diuen que millor prorrogar el pressupost, que no passa res. Què vol dir, que no passa res? Aragonès s'està convertint en un president de la renúncia: renuncia a tenir pressupostos, al diàleg entre catalans, a tenir un Govern fort i estable", ha recriminat el cap de l'oposició. 

 13:17 
Aragonès torna a demanar el suport de Junts pels pressupostos: "Ningú entendria que abandoni la ciutadania"

El president del Govern, Pere Aragonès, ha emplaçat aquest diumenge Junts a aprovar els pressupostos de la Generalitat. "Ningú entendria que Junts després d'abandonar el Govern abandoni la ciutadania. Seria molt poc comprensible que s'inhibís de donar suport al pressupost que ells mateixos han elaborat", ha afirmat el dirigent d'ERC durant la presentació de la candidatura a l'executiva nacional del partit que encapçala al costat d'Oriol Junqueras."Nosaltres no abandonem la ciutadania, no desertem de les nostres responsabilitats, les exercim", ha resumit el cap de l'executiu des de la seu del partit a Barcelona.

 11:51 

 11:44 

 11:15 

 10:56 
​​​​

 10:56 
​​​

 10:55 
​​

 10:55 

 10:55 

 10:54 

 21:43 
Borràs lloa el "pas endavant" de la gent que aposta per fer política malgrat les "circumstàncies complicades"

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha lloat "pas endavant" de les persones que decideixen fer política malgrat les "circumstàncies molt complicades" amb què assegura que es poden enfrontar. "La gent que dedica el seu temps a la política pot trobar-se, en la situació de conflicte polític que tenim amb l'Estat espanyol, amb una sèrie de conseqüències de caràcter penal", ha alertat en declaracions a la premsa a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), on ha donat suport a la regidora Eva del Amo, que serà la cap de llista de Junts a les eleccions municipals del maig vinent. Segons Borràs, aquests comicis "són importants" però el partit "treballa per un projecte per a les generacions" actuals i futures.

 19:29 

 18:54 

 17:00 
El govern espanyol envia a Brussel·les un pla de pressupostos amb dos escenaris pel context "d'elevada incertesa"

El govern espanyol ha enviat aquest dissabte a la Comissió Europea el seu pla de pressupostos pel 2023. Com a novetat, aquest incorpora dos escenaris diferents en funció de com evolucioni el context internacional. Segons ha detallat el Ministeri d'Hisenda en un comunicat, n'hi ha un que recull les mesures d'ingressos i despeses que contenen els comptes actuals i un segon que contempla una recaptació més gran de la inicialment estimada, fruit de l'escalada de la inflació, que donaria a l'Estat més marge per "prorrogar i adoptar aquelles mesures que s'estimi convenient". Segons ha detallat l'executiu, el context "d'elevada incertesa" a conseqüència de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia ha motivat l'elaboració d'aquest sistema.

 16:51 
Garzón i Colau aposten per regular la publicitat: "Cal protegir la infància del bombardeig de productes no saludables"

El ministre de Consum, Alberto Garzón, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han considerat "essencial" regular la publicitat dirigida a menors de 15 anys "per protegir la infància del bombardeig de productes no saludables". En l'acte 'Viu saludable, viu millor' al Disseny Hub, Colau i Garzón han apostat per promoure una alimentació més sostenible i saludable a través de la regulació. "El denominat codi d'autoregulació és insuficient i no està funcionant", ha assegurat el ministre de Consum, que ha reconegut que la indústria alimentària i els 'lobbies' a qui s'enfronten "són molt poderosos". En paral·lel, l'alcaldessa de Barcelona ha reclamat a la Generalitat que millori l'alimentació a hospitals i residències de gent gran a Catalunya.

 16:04 
El Consell per la República respon Serret que hi va haver acord per reformar l'organisme però ERC "el va vetar"

El Consell per la República ha afirmat que la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, va "faltar a la veritat" quan va dir que l'acord d'investidura entre ERC i Junts per la reforma d'aquest organisme "no es va complir". Antoni Castellà, responsable de Relacions Internacionals del consell, ha assegurat que el febrer d'aquest any i després de vuit mesos de treball s'havia consensuat una proposta de reforma d'aquest ens i els principals eixos del full de ruta. "Hi va estar tothom d'acord, CUP, Junts, ANC, Òmnium i el consell però va ser vetat per ERC i sense cap tipus de contraproposta", ha dit. Tot plegat en l'acte d'homenatge al president Lluís Companys

 14:08 

 12:53 

 12:11 

 11:53 
Yolanda Díaz creu que els indults als líders independentistes és un dels «molts passos del govern espanyol que no es valoren»

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social ha posat d'exemple els indults com un dels "molts passos del govern espanyol que sovint no es posen en valor". En una entrevista al Diari Ara, Díaz cataloga d'"imprescindible" la mesura als polítics empresonats per l'1-O. Sobre la reforma del delicte de sedició, la vicepresidenta ha tirat pilotes fora i no ha parlat de terminis, ja que "el Govern treballa amb la taula de diàleg i ha de ser prudent". A l'entrevista també ha parlat de Feijóo, a qui no considera "un moderat, sinó un ultra de l'austeritat", i d'Ayuso, a qui veu com una "gran candidata per a Vox".

 22:22 

 21:37 

Sánchez, Scholz i Costa reiteren la «gran importància» d'interconnexions energètiques com el Midcat

Pedro Sánchez, Olaf Scholz i Antonio Costa han reiterat aquest divendres la "gran importància" d'accelerar la construcció d'interconnectors energètics dins la UE, inclosos "corredors de gas aptes per transportar hidrogen renovable" com per exemple el Midcat. El president espanyol, el canceller alemany i el primer ministre portuguès ho han afirmat en el marc d'una reunió tripartida aquesta tarda a Berlín. Els tres han acordat que faran un "seguiment conjunt" de la qüestió, davant l'oposició que manté el govern francès. D'altra banda, en el marc de la reunió els tres caps de govern han reafirmat el suport "indestructible" a Ucraïna "durant el temps que sigui necessari".

 21:18 

 20:33 

 19:21 

 17:29 
Putin anuncia que la mobilització parcial de reservistes per la guerra d'Ucraïna acabarà a finals d'octubre

El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat que la mobilització parcial de reservistes per la guerra d'Ucraïna acabarà a finals d'aquest mes d'octubre. En una roda de premsa celebrada aquest divendres, el mandatari ha concretat que donarà per finalitzat el procés "en aproximadament dues setmanes" i que, a hores d'ara, 222.000 de les 300.000 persones cridades ja s'han traslladat al front. La mesura es va ser anunciada el setembre passat, després que el ministeri de defensa rus presentés un decret que tenia com a objectiu "protegir Rússia, la seva sobirania i la integritat del territori".

 17:18 

 16:40 

 16:15 

 15:26 
Junqueras, Forcadell, Romeva i Bassa, el tercer aniversari del seu empresonament: «Calen grans consensos»

Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa han aprofitat el tercer aniversari del seu empresonament per escanejar la situació de l'independentisme i demanar unitat, en un article publicat a El Periódico. "No ens en penedim", hi afirmen, alhora que recorden que "la repressió continua". Per aquest motiu, de la mateixa manera que la resta d'ERC, aposten per "garantir al màxim la força democràtica" i aplegar-se "a través d'una via àmplia en els grans consensos", alhora que donen suport a l'Acord de Claredat proposat per Pere Aragonès.

 14:27 

 14:25 
El jutge que investiga la caixa B del PP de Madrid exonera Esperanza Aguirre

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat aquest divendres aixecar les imputacions que pesaven sobre l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre i el seu successor Ignacio González per la presumpta existència d'una caixa B també al PP de Madrid amb la que s'haurien finançat parcialment les eleccions del 2007, 2008 i 2011, unes suposades corrupteles per les quals sí que ha processat l'exconseller Francisco Granados.

 13:47 
Liz Truss destitueix el ministre britànic de Finances

La primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, ha substituït el seu ministre de Finances després de revertir algunes de les propostes que apareixen als pressupostos i que havien aixecat polèmica. El programa fiscal de la nova primera ministra britànica ha dut l'economia britànica al caire del precipici.

 13:14 
Cues de set quilòmetres a l'A-2 per un camió bolcat a l'altura de Martorell

Un tràiler de grans dimensions ha bolcat aquest migdia a l'A-2, a l'altura de Martorell. A hores d'ara, l'accident provoca set quilòmetres de cua. Quatre en sentit Barcelona i tres en direcció Lleida. El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que cap a la capital catalana es fan desviaments per la sortida 585 cap a l'AP-7.
 

 12:58 
Aragonès es reunirà la setmana vinent amb dos comissaris europeus a Brussel·les

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reunirà la setmana vinent amb dos comissaris europeus a Brussel·les. Es tracta de Didier Reynders, responsable de Justícia, i Thierry Breton, de mercat interior. Fa unes setmanes, Aragonès va rebre a Palau Margaritis Chinas, vicepresident de la Comissió Europea. Des que va arrencar el curs, el president ha viatjat a França, a Suïssa, als Estats Units i, la setmana vinent, a Bèlgica.
 

 12:41 

 11:39 
L'entrevista d'Aragonès a TV3, segon programa més vist del dia amb un 20,3% de quota de pantalla

L'entrevista del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a TV3 ha estat el segon programa més vist d'aquest dijous i ha reunit 418.000 espectadors amb un 20,3% de quota de pantalla. Segons ha informat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), l’audiència acumulada ha estat de 782.000 espectadors. L'entrevista institucional amb Aragonès realitzada per la periodista Laura Rosel s’ha produït després de la remodelació del Govern per la sortida de Junts del Consell Executiu.

 09:37 

 09:36 

 09:32 
Illa critica a Aragonès la seva manera de negociar els Pressupostos: "Així no es fan les coses"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha retret al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que relativitzi la possibilitat de prorrogar els Pressupostos de 2023 i que no aposti per aprovar-los amb els socialistes: "No entenc com es pot jugar d'aquesta manera amb 3.098 milions d'euros. Em sembla que no és manera de fer les coses". En una entrevista concedida a RAC 1 aquest divendres, ha insistit en la disposició del PSC d'"asseure's i parlar" amb els republicans i ha demanat a Aragonès que sigui conscient que governa amb 33 diputats i que la formació que va aconseguir més vots en les últimes eleccions va ser el PSC. Illa també ha desestimat presentar una moció de censura al Parlament contra Aragonès.

 09:25 
Mor el metge Jesús Candel (Spiriman), conegut per ser defensor de la sanitat pública

El metge Jesús Candel, conegut com a Spiriman, ha mort aquest dijous als 46 anys a causa d'un càncer de pulmó que patia des de l'agost del 2020. Candel va ser un referent en les protestes en favor de la sanitat pública a Granada i a Andalusia. També s'havia fet popular en les seves aparicions televisives i en el seu activisme a les xarxes socials.

 08:37 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació