Dimecres, 24 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 08:24 
Serret obre la porta a coordinar-se amb el Consell per la República en algunes competències d'Exterior

La consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Meritxell Serret, ha obert la porta a coordinar-se amb el Consell per la República en algunes línies de treball, en entendre que hi ha moltes entitats que fan acció exterior. Serret també ha reivindicat les competències de la seva conselleria i ha manifestat la seva voluntat d'exercir-les: "La repressió no ens pararà", ha avisat. "Aquest Govern té unes competències i una vocació d'assumir responsabilitats i no deixarem de fer-ho. Hi ha persones molt vàlides encarant processos judicials, però això no ens pot fer abandonar el desplegament complet de les competències que tenim", ha defensat en una entrevista publicada aquest divendres a El Periódico. En aquesta línia, ha assenyalat que "les delegacions són peça fonamental per guanyar aquesta credibilitat i reputació".

 22:44 

 22:33 

 21:30 

El Marroc nega davant l'ONU tenir "fronteres terrestres" amb l'estat espanyol

El règim marroquí ha enviat una carta a la Comissió de Drets Humans de l'ONU -que investiga la tragèdia del 24 de juny a la tanca de Melilla en què van morir almenys 23 migrants- en la qual assegura que el Marroc no té "fronteres terrestres" amb l'estat espanyol i que Melilla és "un presidi ocupat". La portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, ha aprofitat la compareixença del president del govern, Pedro Sánchez, per demanar-li que defensés la "sobirania" i la "integritat territorial" d'Espanya. Sánchez li ha contestat, de manera taxativa, que "Ceuta i Melilla són Espanya". La polèmica arriba després del canvi de postura d'Espanya amb relació als territoris del Sàhara occidental.

 19:02 

Fins a 14 països de la Unió Europea inicien investigacions contra Rússia per crims de guerra

Un total de 14 països de la Unió Europea han obert investigacions contra Rússia per crims de guerra a Ucraïna des de l'esclat del conflicte. Així ho ha detallat aquest dijous el comissari de Justícia, Didier Reynders, en una roda de premsa posterior a la primera jornada del consell de ministres de justícia celebrat a Luxemburg. Segons ha detallat l'eurocomissari, els estats han detectat, juntament amb les autoritats ucraïneses, més de 37.000 incidències i més de 160 persones sospitoses d'haver-les perpetrat. Malgrat les demandes per part d'Ucraïna d'establir un tribunal especial per jutjar aquestes qüestions, Reynders ha assenyalat que prefereix fer "el màxim ús" dels instruments judicials que existeixen actualment.

 18:56 
Vilagrà celebra que la CUP estigui "disposada a parlar" dels pressupostos: "Hi ha marge"
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha celebrat aquest dijous que la CUP es mostri "disposada a parlar" dels pressupostos de 2023, i ha considerat que en l'esborrany actual dels comptes "hi ha marge" de maniobra per incloure "elements" que possibilitin el suport de la CUP. Vilagrà ho ha dit en una roda de premsa després de visitar Santa Coloma de Farners, des de la qual també ha subratllat que en el projecte de pressupostos hi ha les "prioritats de cada departament" i que algunes d'aquestes formen part de l'acord d'investidura signat entre ERC i la CUP. Aquest matí en una roda de premsa, la CUP ha avisat que no s'esborraran de la negociació dels pressupostos, però ha reclamat parlar de propostes concretes i que es tinguin en compte les seves demandes.

 18:54 

 18:04 
Espanya enviarà a Ucraïna quatre llançadores de míssils HAWK

El govern espanyol enviarà a Ucraïna quatre llançadores de míssils HAWK per millorar la defensa aèria del país. Això és el que ha anunciat aquest dijous el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, després de la reunió de ministres de Defensa que s'ha celebrat a Brussel·les i en la qual un dels punts clau era com millorar la capacitat de defensa aèria d'Ucraïna. "Celebro l'anunci d'Espanya", ha dit Stoltenberg.

 16:38 
María Teresa Fernández de la Vega renuncia com a presidenta del Consell d'Estat

María Teresa Fernández de la Vega ha decidit renunciar al càrrec de presidenta del Consell d'Estat, que ocupava des de 2018. Segons ha avançat El País i confirmen a l'ACN fonts de la Moncloa, Fernández ha comunicat que plega als consellers de la institució i el seu cessament es produirà la setmana vinent. L'exvicepresidenta del govern espanyol amb José Luis Rodríguez Zapatero ha estat la primera dona a ocupar aquesta posició a l'òrgan consultiu. N'era consellera permanent des de 2010.

 16:24 

 15:54 

 14:57 
Uber Eats s'associa amb el Gremi de Restauració

Uber Eats i el Gremi de Restauració han signat un acord d'associació per dos anys amb l'objectiu d'assessorar i donar suport als 3.500 negocis adherits a l'entitat sobre el negoci de repartiment de menjar a domicili. D'aquesta manera, el Gremi s'incorpora com a 'partner' oficial de la plataforma nord-americana. Les dues parts han signat l'acord a les oficines d'Uber Eats amb la participació de la directora general d'Uber Eats a l'Estat. Courtney Tims, i el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, que ha destacat que per als restaurants tradicionals l'opció de repartir menjar a domicili s'ha convertit en una opció "gens menyspreable".

 13:43 
Alerta per una fuita d'hidrocarbur al Port de Barcelona

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat la prealerta del pla Camcat, el pla per contaminació d'aigües marines, al Port de Barcelona per una fuita d'hidrocarbur d'una gavarra al moll d'Alvarez. Per ara, s'han instal·lat unes barreres de contenció i el Port ha activat el Pla Interior Marítim (PIM).

 13:18 

 12:01 
El TSJC dona 10 dies més a l'advocat de Laura Borràs per presentar l'escrit de defensa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat deu dies més a l'advocat de Laura Borràs per presentar l'escrit de defensa, tal com havia demanat el lletrat de la presidenta de Junts. La Fiscalia demana 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació per a la presidenta suspesa del Parlament pel cas de presumpte fraccionament de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes quan Borràs n'era la directora, entre els anys 2013 i 2017.

 11:23 
Illa culpa a Aragonès del trencament del Govern i li demana que ara "s'aclareixi" sobre si vol pressupostos o no

El líder del PSC, Salvador Illa, ha culpat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, del trencament del Govern després de la sortida de Junts de l'executiu. En una entrevista al 'Cafè d'idees' de La 2 Illa ha remarcat que Aragonès "n'és el responsable" i ha recordat que dos grups li han retirat el suport perquè al·leguen incompliment dels acords. De fet ell mateix ha dit que té la credibilitat en ERC "en suspens" perquè no s'ha reunit la taula departits catalans com s'estipulava a l'acord d'investidura de Pedro Sánchez. D'altra banda Illa s'ha referit a les inversions de l'Estat a Catalunya i tot i que ha admès que li agradaria que s'invertís més ha dit que cal "sortir de la cultura de la queixa".

 11:04 
Jordi Orobitg serà el nou portaveu adjunt del grup parlamentari d'ERC

El diputat Jordi Orobitg serà el nou portaveu adjunt del grup parlamentari d'ERC. Així ho ha anunciat el partit aquest dijous després que Meritxell Serret, fins ara portaveu adjunta, assumís dimarts la conselleria d'Acció Exterior arran de la sortida de Junts del Govern. Segons un comunicat d'ERC, a partir d'ara la diputada Raquel Sans tindrà "més funcions organitzatives i polítiques dins de la direcció dels republicans al Parlament". Les funcions de portaveu i presidències de comissió de Serret i de Juli Fernàndez, ara conseller de Territori, es reorganitzaran en els propers dies, apunten els republicans.

 11:03 
Carrizosa garanteix el suport de Cs a Illa si presenta una moció de censura contra Aragonès

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha garantit el suport del seu partit al cap de l'oposició, Salvador Illa, si decideix presentar una moció de censura contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès. En una entrevista a TV3, Carrizosa ha dit que prefereix al capdavant de l'executiu "el PSC amb totes les seves carències que no pas el processisme continuador d'ERC". De totes maneres, per a Ciutadans l'escenari prioritari és un avançament electoral i ha instat els socialistes a sumar-se a la seva demanda. Si no, ha dit que la següent opció hauria de ser registrar una moció de censura.

 10:25 

 09:54 

 07:21 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. 

 07:02 

 19:35 

 18:30 
Calvet posa el seu càrrec de president del Port de Barcelona a disposició del nou conseller

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha posat el seu càrrec a disposició del nou conseller de Territori, Juli Fernández, després de la sortida de Junts del Govern. Calvet –que també va ser conseller de Territori durant l'etapa de Quim Torra com a president de la Generalitat– ha recordat aquest dimecres que era "públicament favorable" a la continuïtat del seu partit al Govern, malgrat que l'opció de sortir-ne es va acabar imposant. "Conseqüentment, el meu càrrec està a disposició del nou conseller de Territori i estic preparant un traspàs ordenat per quan es decideixi quin serà el meu relleu", ha explicat.

 17:57 

 17:44 
Putin proposa continuar enviant gas a Europa a través de la part del gasoducte Nord Stream 2 que no ha quedat danyada

El president rus, Vladímir Putin, ha proposat continuar enviant gas a Europa a través de la part que no ha quedat danyada del gasoducte Nord Stream 2, un dels dos conductes que uneixen Rússia i Alemanya passant pel mar Bàltic. Així ho ha assegurat el mandatari aquest dimecres en una conferència sobre energia celebrada a Moscou. Putin, però, també ha remarcat que la pilota "està ara a la teulada de la Unió Europea" i ha afegit que només adoptaria aquesta estratègia "si econòmicament està justificada". Poc després d'escoltar les declaracions, el govern alemany ha descartat per complet aquesta possibilitat. "Ja hem vist que Rússia no és un proveïdor energètic fiable", ha apuntat la portaveu de l'executiu, Christiane Hoffmann.

 16:01 
Brussel·les proposa concedir a Bòsnia i Hercegovina l'estatus de candidat a la UE

La Comissió Europea proposa concedir a Bòsnia i Hercegovina l'estatus de candidat a l'adhesió a la Unió Europea. En l'informe anual sobre els processos d'ampliació del bloc comunitari, Brussel·les apunta que els líders dels partits polítics del país s'han compromès a tirar endavant les mesures necessàries per "garantir una Bòsnia i Hercegovina funcional i que avanci cap al camí europeu". La decisió final sobre donar o no l'estatus de candidat al país, que va fer la petició per entrar a la Unió Europea l'any 2016, l'han de prendre els 27.

 15:54 
Òmnium demana obrir un altre cicle polític a Catalunya

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reivindicat aquest dimecres "obrir un nou cicle polític" a Catalunya, durant una trobada a Vilafranca del Penedès (Barcelona) amb més de 270 càrrecs directius i territorials. Òmnium ha destacat en un comunicat que celebra aquesta trobada malgrat ser el dia de la Hispanitat perquè l'entitat "no celebra res, manté l'activitat ordinària" el 12 d'octubre, dia que l'entitat considera laborable des del 2010. Antich ha defensat no parar de treballar per obrir un altre cicle polític, crear les condicions per reimpulsar el moviment independentista i "consensuar els acords estratègics necessaris per avançar cap a l'autodeterminació".

 14:36 

 13:16 
50.000 persones es manifesten a Barcelona pel Dia de la Hispanitat, segons els organitzadors

La manifestació ja és a plaça Catalunya i els organitzadors parlen de 50.000 persones. Torna un crit clàssic: "Puigdemont a prisión!". Però abans, ha sonat més fort "Pedro Sánchez, hijo de puta!".
   

 13:02 
Manifestants del 12-O davant del consulat de Cuba a Barcelona: "Abajo el comunismo!"

Alguns manifestants del 12-O s'enerven quan passen davant del consulat de Cuba a Barcelona. Crits de "Abajo el comunismo!" i "Viva Cuba libre!"
   

 12:16 
Parera demana que el pròxim 12-O se celebri a Barcelona: "Volem més presència de l'Estat a Catalunya"

"Volem més presència de l'Estat a Catalunya". Així s'ha expressat la líder de Valents, Eva Parera, que ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que els actes del 12 d'octubre de l'any que ve se celebrin a Barcelona. En una atenció als mitjans des del Passeig de Gràcia, aquest dimecres 12-O, i amb motiu del Dia de la Hispanitat, la regidora de Barcelona ha advertit que l'independentisme ha expulsat l'Estat de Catalunya amb la "connivència" dels governs espanyols que han "reculat". En aquest sentit, la candidata a les municipals del 2023 ha reclamat a la Moncloa que faci un "cop damunt la taula" i que "deixi d'escoltar el que vol ERC", i comenci a escoltar el que volen els catalans constitucionalistes.

 12:02 
Comença a caminar la manifestació espanyolista del 12-O a Barcelona

Comença a caminar la manifestació espanyolista del 12-O als sons del "Viva España" de Manolo Escobar i amb predomini de banderes de Vox.
   

 11:46 
Garriga i Smith confraternitzen davant els seguidors de Vox al passeig de Gràcia

Ignacio Garriga i Ortega Smith confraternitzen davant els seguidors de Vox al passeig de Gràcia dies després que Santiago Abascal hagi substituït el segon pel primer com a número dos del partit.
   

 11:42 
Carrizosa afirma que a Catalunya "s'ataca tot el que és espanyol" i acusa Illa d'avergonyir-se del 12-O

El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha criticat que el PSC i el seu secretari general, Salvador Illa, no hagin assistit a la manifestació convocada a Barcelona per celebrar el 12-O i els ha acusat "d'avergonyir-se" de la festa nacional espanyola. En una atenció a mitjans abans de començar la marxa, Carrizosa ha recordat que va ser el govern de Felipe González qui va instaurar la data com a festa nacional. "Qui els ha vist i qui els veu", ha apuntat. Carrizosa ha assegurat que aquesta festa s'està "posant en dubte" i "qüestionant" des d'alguns sectors. "És objecte d'atac per part dels que impugnen la transició" ha lamentat, per afegir després que a Catalunya "s'ataca tot el que és espanyol" perquè hi ha "una corrent hispanòfoba independentista".

 11:40 
Feminismes recorda el 12 d'octubre com "un dels majors genocidis de la història" i crida a construir un futur antiracista

La conselleria d'Igualtat i Feminismes ha assegurat que la colonització d'Amèrica va ser "un dels majors genocidis de la història". En dos missatges publicats a Twitter, el departament ha subratllat que el 12 d'octubre "no hi ha res a celebrar" i ha recordat que la conquesta d'Amèrica va provocar "vulneracions sistemàtiques" dels Drets Humans de milions de persones. Al text l'acompanya un dibuix que il·lustra l'esclavitud de Llatinoamèrica, en mans dels colonitzadors. A més a més, Igualtat i Feminismes ha apostat per construir "un futur antiracista" que reconegui el "passat colonial" de Catalunya i la història de discriminacions i vulneracions de drets "per raó del color de pell, fenotip o origen".

 11:37 
Illa considera "ridícul" que el Govern es reuneixi el 12-O per "assenyalar que es desmarquen" de la festivitat nacional

El líder del PSC, Salvador Illa, ha lamentat que el nou Govern de la Generalitat hagi decidit celebrar una reunió de treball tot just aquest dimecres, coincidint amb el 12 d'octubre. "Volen assenyalar permanentment que es desmarquen del dia i d'un sentiment que també és molt ampli a Catalunya com és el de celebrar pertànyer a Espanya; em sembla ridícul", ha subratllat en una entrevista a Onda Cero. De totes maneres, ha remarcat que de feina "en tenen molta". Illa també s'ha referit als pressupostos catalans i ha advertit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que si no hi ha comptes el dia 1 de gener del 2023 serà "una greu irresponsabilitat".

 11:31 
Tot a punt perquè comenci la manifestació de la Festa de la Hispanitat a Barcelona

Tot a punt perquè comenci la manifestació de la Festa de la Hispanitat al passeig de Gràcia de Barcelona. Moltes banderes llatinoamericanes, rumba catalana i poca gent, de moment.
   

 09:23 
Baños i Reguant esgotaran totes les vies fins a arribar a Estrasburg

L'exdiputat de la CUP, Antonio Baños, ha anunciat que "lluny d'acabar-se" el seu conflicte, i el d'Eulàlia Reguant, amb els tribunals espanyols, miraran de "fer la bola cada cop més gran". La primera via ha detallat Baños en una entrevista a Catalunya Ràdio, serà demanar l'anul·lació del judici del procés pel qual ell ha estat condemnat a quatre mesos de presó i Reguant a pagar una multa de 13.500 euros. "És una qüestió política", ha assegurat l'exdiputat. "Volem que quedi clar el pecat original: que un partit d'ultradreta ens pugui interrogar". A més a més, Baños també ha anunciat que recaptaran diners per protegir els "encausats que no surten a la televisió" i que exigiran poder declarar en català en qualsevol institució espanyola.
 

 22:53 

 21:30 

 20:54 

 20:26 

 20:17 

 19:52 
Mas rep la cartera d'Economia i aposta per aprovar els pressupostos amb Junts, CUP i comuns
La nova consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha rebut la cartera de mans del conseller sortint de Junts, Jaume Giró. La consellera entrant ha expressat un "fort i honest" agraïment a Giró per la feina feta, i ha apuntat que el projecte més urgent sobre la taula són els pressupostos per al 2023, que espera consensuar i aprovar amb Junts, CUP i comuns. Preguntada per si farà retocs als comptes, ha assenyalat que és un projecte molt avançat que volen treballar amb la màxima "celeritat i ambició":"Els nous equips i consellers necessitaran un cert marge de temps per analitzar i validar les partides pressupostàries i confirmar-les", ha afegit. Giró ha desitjat "molta sort i encerts" a Mas, en un acte ple de cordialitat al Districte administratiu de la Generalitat.

 19:43 

La cerimònia de coronació de Carles d'Anglaterra tindrà lloc el 6 de maig del 2023

La cerimònia per coronar el rei Carles III d'Anglaterra tindrà el 6 de maig del 2023 a l'Abadia Westminster, segons ha anunciat la Casa Reial britànica. El nou monarca anglès rebrà oficialment la corona al costat de la reina consort, Camilla Parker Bowles, en un acte que serà conduït per l'arquebisbe de Canterbury, segons ha informat la mateixa font en un comunicat. El mateix comunicat afirma que la coronació reflectirà "el rol d'avui de la monarquia" i farà una mirada "al futur", mentre roman "arrelada" a les tradicions.

 19:40 

 18:54 

El G7 condemna l'onada d'atacs russos a Ucraïna i referma el suport a Kíiv «el temps que calgui»

El G7 condemna l'onada d'atacs russos a diverses ciutats i infraestructures d'Ucraïna. En una declaració després de la trobada d'aquest dimarts, en la qual també ha participat la Unió Europea, els caps d'estat i de govern de les principals potències han condemnat "de la manera més forta possible" els atacs russos i han subratllat que els "atacs indiscriminats contra civils innocents són un crim de guerra". En la declaració, el G7 es compromet a donar suport a Ucraïna "el temps que sigui necessari" i lamenta "l'escalada" de Rússia, inclosa la mobilització de reservistes i la "retòrica nuclear". En aquest sentit, ha advertit que respondrà amb "greus conseqüències" a qualsevol ús d'armes nuclears, químiques o biològiques.

 18:53 
Juli Fernández rep de Puigneró la cartera de Territori, el seu darrer llibre i la miniatura d'un tren d'FGC
El nou conseller de Territori, Juli Fernández, ha rebut aquest dimarts la cartera de l'exvicepresident del Govern Jordi Puigneró. S'han trobat al departament de Territori, i l'exvicepresident li ha regalat el seu darrer llibre, El 5è poder, i una miniatura d'un tren de FGC, un gest que ja és tradició a la conselleria. Fernández assumirà totes les competències relacionades amb Territori però no la vicepresidència, ja que el nou executiu d'Aragonès no tindrà aquesta figura, una decisió que trenca amb la dinàmica iniciada l'any 2006 amb Pasqual Maragall i Josep-Lluís Carod-Rovira. Durant el traspàs, Fernández ha aprofitat l'ocasió per recordar que ambdós són fills del Vallès: Sabadell i Sant Cugat, ciutats connectades a més a la xarxa d'FGC. Així mateix, ha agraït a Puigneró "la feina i el traspàs" i la tasca duta a terme per l'equip sortint del Departament. 

 17:50 
El Govern farà una reunió de treball aquest dimecres, coincidint amb el Dia de la Hispanitat

El nou Govern de Pere Aragonès farà una primera reunió de treball al Palau de la Generalitat aquest dimecres, coincidint amb el Dia de la Hispanitat. A la trobada hi seran el secretari del Govern i també la portaveu, Patrícia Plaja, que després de la trobada, al migdia, atendrà els mitjans de comunicació. Els set nous consellers han pres possessió aquest matí del càrrec després de la decisió de Junts de marxar de l'executiu. 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació