Dimecres, 24 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 22:03 

 21:04 
Junts insta Aragonès a sotmetre el nou Govern a una qüestió de confiança

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha instat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a sotmetre a una qüestió de confiança per comprovar si realment aquest nou Govern republicà -anunciat aquesta tarda- "representa el consens del 80%". "És un tema de radicalitat democràtica renovar la confiança de la cambra, un cop s’ha apartat dels compromisos contrets pels quals va ser investit President", ha exigit Turull.

 20:52 
Lesmes dimitirà aquest dilluns com a president del Tribunal Suprem i del CGPJ
 
El president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha anunciat aquest diumenge que demà dilluns formalitzarà la seva dimissió. La renúncia al càrrec arriba després d'haver constatat que no hi ha acord per renovar el CGPJ.

En un comunicat i també en un vídeo difós a les xarxes, Lesmes ha assenyalat la falta d'entesa del govern espanyol amb l'oposició "per a la renovació o devolució de competències a l'òrgan de govern dels jutges" com a motiu de la seva decisió. "Perduda tota esperança de rectificació i davant del patent deteriorament del TS i del CGPJ, que no puc evitar, la meva presència al capdavant d'aquestes institucions manca ja d'utilitat", ha afirmat. Lesmes té previst reincorporar-se a la carrera judicial activa a la Sala Tercera del TS, que té ara mateix nou vacants.
   

 18:06 

 17:29 
L'expresident dels Estats Units Donald Trump ha felicitat el líder de Vox, Santiago Abascal, en què ha destacat que cal garantir impulsar iniciatives "conservadores". Un vídeo que s'ha difós durant un acte a Madrid organitzat pel partit amb la presència de la cúpula de la formació i que també ha comptat amb la intervenció del primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, i flamant d'Itàlia, Giorgia Meloni. 

 17:30 
Els nous consellers del Govern prendran possessió dimarts a les 9:00 hores
Novetats en la configuració del nou Govern d'ERC. Els consellers entrants, que encara no han estat anunciats, prendran possessió el dimarts a les nou del matí, si res no canvia. Després del nomenament, celebraran la primera reunió del consell executiu sense Junts, prevista a les 10 hores, segons fonts governamentals. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, continua aquesta tarda definint com serà la nova etapa, amb un executiu monocolor amb la incorporació de persones independents. La previsió és que avui vespre o durant el dia de demà s'anunciïn els noms dels nous membres del Govern. Aragonès ha dedicat tot el dissabte i tot el diumenge a fer reunions i trucades per elaborar aquesta nova composició, que ahir al vespre ja estava "avançada". Tots els consellers de Junts ja han posat el càrrec a disposició del president i la publicació dels cessaments està prevista per dilluns.

 15:57 
Els comuns avisen ERC: "L'única manera d'evitar eleccions és generar un bloc estable de legislatura"
Pere Aragonès i Jéssica Albiach van mantenir una trucada telefònica el dissabte, segons ha pogut saber NacióDigital. És el primer contacte entre el president de la Generalitat i la líder del comuns després del trencament entre ERC i Junts. Després d'aquesta conversa que els comuns esperaven des del moment en què es va produir la ruptura, la formació liderada per Albiach ha carregat contra l'estratègia dels republicans de crear un govern en solitari. En una piulada a Twitter, Albiach ha advertit ERC que, si pensa governar en minoria, tindrà un govern destinat al fracàs: "És un govern que neix mort i, per tant, no podrà comptar amb el nostre suport", ha sentenciat la líder d'En Comú Podem, que també ha advertit que "l'única manera d'evitar eleccions és generar un bloc estable de legislatura". El dissabte, els comuns van convocar un consell executiu extraordinari per valorar la situació política després de la sortida de Junts del Govern. En roda de premsa posterior, Albiach va demanar públicament a Aragonès que engegui una ronda de contactes per afermar "una majoria progressista". Els comuns consideren que el cap de l'executiu s'equivoca amb el fet d'estar elaborant un Govern en solitari sense preocupar-se abans de saber amb quins suports parlamentaris compta. En paral·lel, ERC ha tancat la porta a incorporar membres d'altres partits a l'executiu i treballa per fer un nou govern monocolor en el qual preveu incorporar persones independents. Informa Carme Rocamora.

 14:55 

 14:15 
Albiach mostra preocupació pels "vetos" de Junqueras: "No poden actuar com si tinguessin majoria absoluta"

La presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, s'ha mostrat preocupada per les declaracions del president d'ERC, Oriol Junqueras, "imposant vetos" en descartar el PSC per als pressupostos. En una entrevista que publica aquest diumenge El País, Albiach ha dit que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha de decidir "si es vol quedar amb una minoria del partit o amb una majoria del país" i ha afegit que "un Govern de 33 diputats no pot actuar com si tingués majoria absoluta". Pel que fa als pressupostos, ha preguntat per què ERC vol estar al Govern si no volen pressupostos i ha afegit que els comptes són "la principal eina per governar".

 14:05 

 13:48 
Òmnium de l'Alguer celebra el seu 30è aniversari amb la inauguració d'una nova seu
Òmnium Cultural de l'Alguer ha celebrat aquest cap de setmana el seu 30è aniversari i ha aprofitat l'ocasió per inaugurar nova seu. El president de l'entitat, Xavier Antich, s'ha traslladat fins a la ciutat de Sardenya per l'efemèride, des d'on ha explicat que l'objectiu és "avançar cap al ple reconeixement oficial del català a l'Alguer, i sobretot, cap al màxim ús social".  

 11:57 

 11:28 
Aragonès continua dissenyant el Govern monocolor d’ERC

Cap de setmana intens al Palau de la Generalitat. El president Pere Aragonès continua treballant en la reformulació del seu govern després de la sortida de Junts de l'executiu. La previsió és que el president tingui enllestida la tria dels nous consellers -alguns independents- aquest diumenge a última hora a molt estirar per poder trobar-se en plenes condicions en la reunió del consell executiu de dimarts. Així doncs, en la línia del partit, el dirigent republicà referma la seva intenció de no convocar eleccions i governar en minoria i, si cal, prorrogar els Pressupostos 2022-2023 si no s'aconsegueixen teixir prou acords.

 11:17 
Rovira confia en l'estabilitat d'un govern amb 33 diputats i reitera el rebuig d'ERC a pactar amb el PSC

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'ha mostrat confiada en el fet que el Govern pugui aguantar amb els 33 diputats d'ERC, tot i que també ha dit que esperen que "amb la situació de gravetat que pot haver-hi aquest hivern s'interpel·li a més actors". En una entrevista a La Vanguardia ha tornat a tancar la porta al PSC, amb qui ha insistit que no pactaran els Pressupostos i ha assegurat que, tot i que des d'ERC poden entendre el motiu de la sortida de Junts de l'executiu, no el comparteixen tenint en compte que el context econòmic actual. La dirigent republicana també ha negat que el procés independentista hagi acabat, com ha afirmat aquest dissabte l'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez. D'altra banda, també ha apuntat que una pròrroga dels pressupostos podria respondre les "necessitats actuals" del país i que convocar eleccions seria un "disbarat" ara per ara.

 11:05 
Illa: "No rescataré el Govern d'Aragonès; ajudaré els catalans"

El líder del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que treballarà pel "rescat de Catalunya" i que la trencadissa dels socis del Govern "no perjudiqui als catalans". Illa ha garantit que el "que no faré és rescatar" l'executiu de Pere Aragonès. En una entrevista a El País, l'exministre ha definit com "el més important" un pressupost que inclogui els 3.098 milions d'euros extra i ha tancat la porta a entrar a la Generalitat i a reclamar la presidència del Parlament. 

 10:15 
Illa respon a Junqueras: "No dono lliçons, però no n'accepto de ningú"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha replicat al president d'ERC, Oriol Junqueras, que ell no dona lliçons, però tampoc "n'accepta de ningú". D'aquesta manera ha reaccionat en una entrevista a Rac 1 després que Junqueras hagi dit que el PSC hauria de fer moltes coses en l'àmbit de la repressió i que alguns dirigents es van "encetar" les mans d'aplaudir amb l'entrada d'independentistes a la presó. "El partit socialista sempre ha treballat per l'estat de dret i treballem per superar el ressentiment", ha afegit Illa. D'altra banda, també ha considerat que seria "molt irresponsable" prorrogar els actuals pressupostos.

 09:24 
Els residents de l'Elías Ahúja demanen disculpes i prometen "canviar" les seves conductes"

Els residents del Col·legi Major Elías Ahúja de Madrid han demanat disculpes pels crits masclistes que van proferir a les joves del Col·legi Santa Mónica i s'han compromès a "canviar" les seves conductes. "El que va passar no representa els valors i l'educació que s'imparteix en el nostre centre, que sempre ha estat exemplar", han expressat els residents en una carta dirigida a les estudiants del col·legi major femení i difosa per l'Orde de Sant Agustí, que gestiona el centre masculí. Així mateix, han assenyalat que tot plegat va ser "una broma de mal gust" que "es va descontrolar". Els joves han afegit que són "conscients" que amb un "simple" penediment no n'hi ha prou, però han considerat que és "el primer pas" que han de donar. A les noies increpades, els han agraït "les mostres de suport i haver volgut manifestar la realitat sobre la relació" entre els col·legis. 

 09:23 

 09:22 

 09:20 

 09:20 
El PSC sosté que una pròrroga pressupostària seria “irresponsable” i desvincula els comptes catalans dels estatals

La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha assenyalat aquest dissabte al programa El Suplement de Catalunya Ràdio que seria “irresponsable” una pròrroga pressupostària. Ho ha assenyalat després que Oriol Junqueras, president d’ERC, tanqués la porta a acords amb el PSC després del trencament amb Junts. Romero també ha indicat que no estaria vinculat que els de Salvador Illa aprovessin els comptes catalans amb el fet que ERC hagués de validar els de Pedro Sánchez. La portaveu socialista també ha descartat demanar eleccions: “No és el moment”.

 21:13 
L'ANC convocarà una conferència per definir el rumb independentista
 
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha anunciat aquest dissabte que convocarà una conferència nacional de cara al primer trimestre de 2023 "per definir i consensuar les actuacions necessàries per declarar la independència, fer-la efectiva, sostenir-la en el temps i aconseguir-ne el reconeixement internacional". En un comunicat, l'entitat ha lamentat que "ni el Govern de la Generalitat ni els partits representats al Parlament tenen un pla definit per fer la independència" després del trencament del Govern i ha atribuït la crisi de l'executiu a la "pressió" del carrer durant la manifestació de la Diada.

 20:19 
Mas-Colell considera que Junts avança "cap a la marginalitat"
 
L'exconseller d'Economia (CiU) considera que Junts està fent passes "cap a la marginalitat" després de l'"erroni" resultat de la consulta d'abandonar el Govern de la Generalitat. En la mateixa línia, carrega contra aquesta "victòria pírrica de l'exili" que, alerta, "s'acabarà pagant"; ja que demostra que la problemàtica econòmica i social "no li importa absolutament gens" i deixa via lliure a la configuració d'un nou govern d'esquerres sostingut per ERC, PSC i els comuns. 

 19:21 
Garriga ratifica el compromís d'arribar al 2% del pressupost per cultura al final de la legislatura malgrat els canvis al Govern

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha ratificat el compromís de la legislatura d'assolir el 2% del pressupost destinat a la cultura, malgrat l'actual crisi de Govern i els canvis que hi haurà en diversos departaments, com ara el d'Economia, encarregat d'elaborar els pressupostos. Des del Festival Inspira, a Ripoll, Garriga ha desvinculat els canvis que hi haurà al Govern de les possibilitats de complir amb aquest compromís. "Hi crec des que va començar la legislatura i estic seguríssima que arribarem al 2%", ha assegurat en una atenció als mitjans. La consellera s'ha mostrat convençuda que, malgrat l'absència de Junts a l'executiu, es podran continuar fent polítiques que representin el consens del 80% i ha posat d'exemple el Pacte Nacional per la Llengua, que es va tirar endavant al Parlament amb el suport d'ERC, Junts, el PSC, els comuns i la CUP. "Hi ha moltes polítiques en què hem de seguir superant el 80%", ha dit. Informa Arnau Urgell des de Ripoll.

 19:37 
La composició del nou Govern "està avançada" i Aragonès continuarà treballant-hi el diumenge
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dedicat tot el dissabte a fer reunions i trucades per treballar en la composició del nou Govern, que "està avançada", segons fonts governamentals. El cap de l'executiu ha estat reunit durant el matí i la tarda amb la consellera Laura Vilagrà i amb el seu equip, i també ha mantingut contactes amb "agents econòmics i socials". Tots els consellers de Junts ja han posat el càrrec a disposició del president, i la publicació dels seus cessaments està prevista per principis de la setmana vinent. Aragonès continuarà treballant el diumenge en la composició del nou Govern des del Palau de la Generalitat.

 18:12 

 18:11 

 18:11 

 15:00 

 14:35 
Fernández acusa Illa de ser una "crossa" de l'independentisme i l'alerta que està desaprofitant una "oportunista històrica"

El president del PP català, Alejandro Fernández, ha acusat el cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, de ser una "crossa" de l'independentisme, quelcom que, segons ell, ja va advertir en campanya. Per a Fernández tant illa com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, estan "entregats a plena disposició” del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i això es "demostra" amb la reacció que han tingut ambdós en conèixer la sortida de Junts de l'executiu català. Segons el diputat conservador, el PSC està desaprofitant una “oportunitat històrica” per anar a les urnes i construir una majoria alternativa a l'independentisme. Alhora, també ha deixat clar que si algú, de “bona fe”, pensa que el nou escenari pot portar “distensió i estabilitat” està equivocat perquè ERC va associat a “mal govern, baralles, inestabilitat i mala política”.

 

 14:41 
Colau, a Aragonès: "S'obre una nova etapa a Catalunya que necessita majories àmplies i progressistes"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha adreçat aquest dissabte al president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la ruptura del Govern i li ha recordat que "s'obre una nova etapa a Catalunya que necessita majories àmplies i progressistes". "Necessitem un Govern que no sigui feble i per això fan falta aliances estables, confiances duradores i cal superar d'una vegada per totes les picabaralles entre partits", ha assenyalat Colau en un missatge institucional. Per tot plegat, l'alcaldessa de Barcelona ha ofert la mà estesa del consistori en aquesta nova etapa a la Generalitat. "Cal diàleg i pressupostos a totes les institucions. I avui comptem amb majories progressistes que ho poden fer possible", ha volgut deixat clar Colau.

 14:32 
Yolanda Díaz considera que amb la ruptura del Govern "s'obre una porta a l'esperança"

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha considerat que després de la ruptura del Govern, "s'obre una porta a l'esperança" després d'una època d'"enorme combustió". En una declaració als mitjans, Díaz ha assenyalat que el que necessiten ara els catalans és que es governi. "Necessitem que resolguin els problemes de la gent, com són la sanitat pública i l'educació, o la dependència. Això és el que m'agradaria que passés a Catalunya", ha conclòs la ministra.

 14:05 
Els Bombers treballen amb 10 dotacions en un incendi a Santa Coloma de Gramenet

Els Bombers de la Generalitat han informat que estan treballant en un incendi declarat en un pis del carrer del Rellotge de Santa Coloma de Gramenet a les 11:42 del matí d'aquest dissabte. Segons han detallat, quan han arribat a la zona, el foc estava totalment desenvolupat a l'entresol de l'edifici de quatre plantes, amb molta càrrega a l'interior. A hores d'ara, han precisat, ventilen el fum per poder-lo sufocar del tot.
 

 13:07 
Jordi Sànchez considera que Borràs ha sortit "reforçada" de la consulta de Junts

L'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez ha considerat en una entrevista a Catalunya Ràdio que la figura de l'ara secretari general, Jordi Turull, "no ha quedat qüestionada" després de la consulta de Junts. "Qui ha defensat una postura i ha donat una opinió és la presidenta, i n'ha sortit reforçada", ha opinat Sànchez sobre Laura Borràs. El militant de Junts també ha considerat que amb la sortida del seu partit del Govern, "ara caldrà veure com l'independentisme en el seu conjunt pot articular un nou pols a l'Estat". Jordi Sànchez, que s'havia mostrat a favor de continuar en l'executiu català, ha assegurat que no s'ha plantejat "mai" abandonar la militància. "No és ni el meu estil ni el de la majoria de la gent de Junts", ha conclòs el diputat. 

 12:53 

 12:53 

 12:53 

 12:52 

 12:41 
Carrizosa exigeix "valentia" a Illa per forçar la convocatòria d'eleccions

El president de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha exigit "valentia" al cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa, i l'ha instat a demanar uns nous comicis i "formar un bloc per fer un reset a Catalunya" després de la sortida de Junts de l'executiu. El dirigent de Ciutadans també ha considerat "inaudita" la reacció de Pedro Sánchez "llançant un flotador a ERC en els seus moments més baixos". Carrizosa ha cregut que els socialistes haurien de promoure una moció de censura amb Illa com a candidat. I, en cas de no fer-ho, ha reclamat al president del Govern, Pere Aragonès, que convoqui eleccions "com passa a qualsevol democràcia quan un govern es parteix de forma abrupta per la meitat. Ara és el moment del canvi", ha considerat. 

 10:38 

 10:38 

 10:35 
Jordi Sànchez: "El procés, definitivament, s'ha tancat"
L'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez, que s'havia posicionat en contra de la sortida del partit del Govern, ha considerat que el trencament "tanca una etapa" en la qual caldrà veure com l'independentisme en el seu conjunt "pot articular un nou pols a l'estat". "Podem dir que el procés, definitivament, s'ha tancat", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha considerat que "una part de l'acord" entre ERC i Junts "no s'ha complert". 

 10:18 
Turull, a Aragonès: "Ara, o qüestió de confiança o eleccions"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha considerat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, únicament té dues opcions després de la sortida de Junts del Govern. "Ara, o qüestió de confiança o eleccions, és que no hi ha més. Tu has de ser president amb el suport de la cambra en base als compromisos que has adquirit", ha assenyalat Turull en una entrevista a Rac 1. "De 74 vots que et van fer president, 41, no sis o set, et diuen que ja no tens la seva confiança perquè no has complert els acords que havies signat", ha recordat el secretari general de Junts, que sí que ha descartat una moció de censura contra Aragonès. "No l'hem discutit ni l'hem parlat. Però ara mateix no és una opció i no és el moment", ha reflexionat.

 10:13 
Els comuns condicionen la negociació dels pressupostos al fet que Aragonès demostri que té "un govern estable"
David Cid, portaveu dels comuns, ha demanat aquest dissabte després del trencament de l'executiu de coalició que Catalunya deixi enrere "la batalla entre polítics" i que el president Pere Aragonès mostri que té "un govern estable", una condició que ha posat perquè la seva formació entri a negociar els pressupostos: "Abans de poder entrar a aquesta negociació, el que ha de mostrar és que té un govern estable". Cid ha explicat que abans de la sortida de Junts, no tenien ni un "acord" ni "preacord" amb el Govern per aquesta negociació, i ha tornat a mostrar la seva disposició per entrar en la negociació dels comptes.

 10:03 
Els comuns exigeixen "posar fil a l'agulla" a la negociació dels pressupostos després del trencament del Govern
El portaveu dels comuns, David Cid, ha instat el president Pere Aragonès a "posar fil a l'agulla" a la negociació dels pressupostos de 2023 després de la sortida de Junts de l'executiu. "El Govern sap les nostres prioritats, que són mantenir una reforma fiscal justa i un pla per fer front a la inflació", ha exposat en una entrevista a Catalunya Ràdio l'endemà de la consulta de Junts. A més, ha explicat que no li consta que la presidenta del seu grup, Jéssica Albiach, s'hagi posat en contacte amb Aragonès després del trencament. En una altra entrevista, la consellera de la Presidència Laura Vilagrà ha tancat la porta d'entrada a l'opció d'incorporar altres partits per conformar el nou Govern.

 09:48 

 09:47 

 09:35 

 09:19 
Turull nega que hi hagi perill de trencadissa a Junts: “Que ningú es faci il·lusions”

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha negat que hi hagi perill de trencadissa al partit l'endemà de la seva sortida del Govern. "Que ningú es faci il·lusions", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio en la qual ha assenyalat "algunes persones" que, ha assegurat, "ho desitgen". Turull també ha afirmat que aquest dissabte és un dia "bo" després de "l'exercici de democràcia" de divendres. Així i tot, ha dit que és "evident" que a Junts els hi sap greu "haver arribat fins aquí". El secretari general de la formació ha aprofitat per reiterar, tot i que no explícitament, la falta de legitimitat que considera que té ara el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Va ser president perquè va arribar a uns compromisos amb Junts i la CUP no perquè sortís escollit d’unes eleccions", ha conclòs.

 09:11 
El Govern rebutja convocar eleccions abans de les municipals: "No ens ho podem permetre"

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha considerat que és "una trampa absoluta" dir que després de la sortida de Junts del Govern el president Pere Aragonès no té legitimitat. "El joc democràtic s'ha d'acceptar i això alguns dirigents de Junts no ho han acceptat, han intentat minar el lideratge de la presidència", ha assegurat la consellera. Precisament per això, ha tancat la porta "completament" a convocar eleccions abans de les municipals de finals de 2023. "No ens ho podem permetre", ha resumit Vilagrà, que ha reiterat que ERC es veu esgotant la legislatura amb 33 diputats. "És L’escenari", ha conclòs.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació