Dijous, 25 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 12:30 
ERC proposa la creació d'un protocol d'actuació de l'Eurocambra contra el ciberespionatge
Els eurodiputats d'ERC Diana Riba i Jordi Solé han intervingut aquest dijous en qualitat d'afectats al comitè d'investigació que el Parlament Europeu ha creat per investigar la utilització de Pegasus, des d'on han exigit la creació d'un protocol d'actuació de l'Eurocambra contra el ciberespionatge que "sistematitzi la resposta que les institucions europees han de donar quan un representant públic europeu pateix un atac d'aquestes característiques". El protocol, que ha defensat Riba durant la seva intervenció, hauria de servir per defensar la immunitat dels càrrecs i per posar tots els recursos de la institució, tant polítics com legals, a disposició dels afectats. En el seu torn, Solé ha expressat que el CatalanGate és una operació d'estat i un espionatge "il·legítim, arbitrari, extensiu i antidemocràtic" davant del qual les institucions europees han de respondre. "Estem davant d'uns fets que soscaven l'estat de dret del qual Europa en fa tantes vegades bandera", ha afegit. 

 12:16 
Giró insinua que podria deixar l'executiva de Junts si s'imposa sortir del Govern: "Continuaré com a militant de base"

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha insinuat aquest dijou que podria deixar l'executiva de Junts -de la qual forma part des del mes de juny- si en la consulta interna s'imposa sortir del Govern. "Continuaré com a militant de base", ha apuntat en declaracions als mitjans des del Parlament per informar que ja havia votat a favor de mantenir-se dins l'executiu. "Acceptaré el resultat", ha apuntat el conseller d'Economia, que també ha apuntat que no hi ha "cap dubte" que Pere Aragonès no convocarà eleccions anticipades passi el que passi.
 

 11:53 
Catalunya registra 9 casos d'hepatitis aguda greu en infants fins a l'octubre

Catalunya ha registrat nou casos d'hepatitis aguda greu de causa desconeguda en menors de 16 anys entre el gener i el 3 d'octubre, segons el darrer informe del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries. En el conjunt de l'estat són 52, 44 dels quals d'infants de 10 o menys anys. En tres casos ha estat necessari un trasplantament de fetge, dos dels quals van morir. L'informe diu que no s'ha observat un augment dels casos d'hepatitis greu en menors de fins a 16 anys en aquest període en comparació amb el mateix dels cinc anys anteriors, "ni tampoc en la disgregació de codis i edats". Tampoc s'han detectat vincles epidemiològics entre els casos. Els 52 registres són d'onze comunitats, liderades per Madrid (17) i Catalunya (9).

 11:29 
Collboni serà proclamat alcaldable pel PSC al novembre, davant la manca de candidats alternatius

L'actual primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, optarà a ser alcalde pel PSC de nou a les eleccions del maig del 2023. La seva proclamació com a candidat socialista es farà el 5 de novembre, una data que va anunciar el secretari del PSC, Salvador Illa, a una entrevista a La Xarxa. Fonts socialistes confirmen que, de moment, no hi ha cap candidat alternatiu a Collboni i consideren improbable que n'aparegui algun amb opcions de destronar l'actual líder socialista al consistori. Amb tot, demà s'obrirà el període d'inscripció a les primàries, a mitjans de mes es presentaran els avals i al novembre es faria la proclamació.

 11:29 
Collboni serà proclamat alcaldable pel PSC al novembre, davant la manca de candidats alternatius

L'actual primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, optarà a ser alcalde pel PSC de nou a les eleccions del maig del 2023. La seva proclamació com a candidat socialista es farà el 5 de novembre, una data que va anunciar el secretari del PSC, Salvador Illa, a una entrevista a La Xarxa. Fonts socialistes confirmen que, de moment, no hi ha cap candidat alternatiu a Collboni i consideren improbable que n'aparegui algun amb opcions de destronar l'actual líder socialista al consistori. Amb tot, demà s'obrirà el període d'inscripció a les primàries, a mitjans de mes es presentaran els avals i al novembre es faria la proclamació.

 11:25 

 10:38 
Costa planta el tribunal en ple judici contra la mesa del Parlament

L'exvicepresident del Parlament, Josep Costa, ha plantat el tribunal en la segon dia de judici contra la mesa que presidia Roger Torrent. "Com a lletrat no he presentat prova ni escrit de defensa ni faré conclusions, no participaré en aquest judici, i com a acusat m'acullo al dret a no declarar", ha dit abans d'abandonar la sala. Costa ha reiterat que no reconeix la legitimitat del tribunal per jutjar els acords de la mesa del Parlament. "No he comès cap delicte i si aquest simulacre acaba en condemna, potser algú altre cometrà un delicte", ha afirmat. El president del tribunal, Carlos Mir, ha demanat a Costa que continuï present a la sala, encara que no participi. Costa s'hi ha negat, i també a designar un lletrat que el representi i la sala ha optat per nomenar-li un advocat d'ofici.
 

 10:18 
El TSJC desestima les qüestions prèvies de les defenses i es pronunciarà en sentència sobre la inviolabilitat parlamentària en el cas del judici de la mesa

La sessió d'aquest dijous ha arrencat amb la desestimació d'algunes de les qüestions prèvies plantejades ahir per les defenses, com la petició d'apartar Vox. Altres es resoldran en sentència, com la inviolabilitat. El tribunal ha decidit tirar endavant el judici malgrat que els advocats dels independentistes han posat sobre la taula la inviolabilitat parlamentària, la presència de Vox, els dubtes sobre la competència del TSJC per jutjar persones que no són aforades, com ara Costa, Campdepadrós o Delgado, o la petició de nul·litat total de la causa. La sessió va estar marcada, però, per la negativa del tribunal de suspendre el judici malgrat que la composició del mateix tribunal s'ha posat en dubte per part de la Fiscalia, cosa que podria obligar a repetir la vista oral. El ministeri fiscal d'altra banda, va exhibir discrepàncies en ple judici. 

 09:43 
Comín defensa sortir del Govern: "L'estratègia de Junts està absolutament arraconada i anul·lada"

L'eurodiputat de Junts Toni Comín ha assegurat que votarà que el partit surti del Govern a la consulta interna sobre el futur de l'executiu. "L'estratègia de Junts està absolutament arraconada i anul·lada; no té sentit perquè treballem per un altre, no pel nostre projecte", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. El també vicepresident del Consell de la República ha lamentat que quan es va pactar la coalició es va acordar "treballar per les dues estratègies". "Resulta que fa un any i mig que només treballem per la d'ERC", ha criticat. Comín també ha remarcat que la unitat és necessària, però per posar-la "al servei" d'una estratègia política. "La unitat ha d'estar al servei del desbordament democràtic, no de la rendició", ha subratllat.

 09:21 
Retards a la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils per l'avaria d'un tren

Els trens de la línia Barcelona-Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat circulen amb retards importants arran de l'avaria d'un tren que anava de Sant Cugat del Vallès en direcció plaça Catalunya. En un inici, la circulació cap a la capital catalana havia quedat aturada i en direcció Sant Cugat es trobava fora d'horari. Ara ja s'ha restablert el servei en ambdós sentit, però es mantenen els retards.

 07:13 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols. 

 07:03 

 22:52 

 22:02 

Sánchez i Scholz tornen a pressionar Macron amb el Midcat: «És clau»

Pedro Sánchez i Olaf Scholz han tornat a pressionar aquest dimecres Emmanuel Macron perquè accepti la interconnexió energètica entre Espanya i França a través de la canonada Midcat. Tant el president espanyol com el canceller alemany han subratllat que aquesta podria transportar gas i també hidrogen. "És clau", ha defensat Scholz des de Galícia, on s'ha reunit amb Sánchez en el marc d'una cimera hispano-alemanya que ha servit per signar acords en matèria sociolaboral i en l'àmbit de la formació universitària. Sánchez ha recordat al president francès que el Midcat és "l'única manera d'aconseguir un mercat europeu energètic integrat", alhora que ha lamentat que ara com ara no es pugui aprofitar el "potencial regasificador espanyol".

 21:56 

 21:45 

 21:22 

 20:53 

 19:12 

El Govern proposa al funcionariat permisos de vuit hores per regles doloroses

El Govern de la Generalitat preveu plantejar aquest dijous als sindicats de la funció pública un permís de vuit hores per regles doloroses, segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar l'ACN. D'altra banda, el Departament de la Presidència també preveu presentar demà a les formacions de defensa dels drets dels funcionaris un segon permís, aquest de tres dies, per dol per pèrdua de nadó durant l'embaràs a partir de les sis setmanes de gestació. Segons afirma el rotatiu, aquest segon permís també podria ser utilitzat pel progenitor en cas de ser treballador de la Generalitat. Pel que fa al primer, el mitjà puntualitza que les vuit hores per regla dolorosa s'haurien de recuperar en les setmanes o mesos següents.

 19:02 

 18:51 
Els regidors de Junts a Barcelona aposten perquè el seu partit es mantingui al Govern

Els regidors de Junts a Barcelona es manifesten obertament a favor que el seu partit es mantingui a l'executiu presidit per Pere Aragonès. "El Govern de Catalunya és millor, molt millor, amb la participació de Junts que sense. I tenir-hi o no tenir-hi referents afecta directament a la capacitat d’interlocució, l’establiment de sinergies i la possibilitat d’obtenir resultats positius per als nostres municipis", defensen en un manifest signat per Neus Munté, Jordi Martí, Ferran Mascarell, Francina Vila i Joan Rodríguez. També sostenen que "els partits polítics seriosos i amb voluntat majoritària es presenten a les eleccions per aplicar el seu projecte polític i, per tant, per governar".

 18:50 

 17:56 
La UE aprova un nou paquet de sancions a Rússia que inclou el topall al preu del petroli

Els Vint-i-set han acordat una nova tongada de sancions contra Rússia com a resposta a l'escalada del conflicte a Ucraïna després dels referèndums i les conseguents annexions dels territoris ocupats pel seu exèrcit. Aquest nou paquet inclou, ara, el topall al preu del petroli rus. "Tenim la determinació de fer que el Kremlin pagui", ha piulat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

 17:08 

 16:21 

L'OCDE reconeix Ucraïna com a país candidat per entrar a l'organització

L'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha atorgat a Ucraïna l'estatus de país candidat per formar part de l'entitat. Segons ha detallat aquest dimecres l'organisme internacional en un comunicat, la decisió respon a la sol·licitud que va enviar el primer ministre ucraïnès, Denys Shmyhal, per iniciar el procés d'adhesió. A partir d'ara, el secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann, obrirà un diàleg amb les autoritats ucraïneses per, posteriorment, dissenyar un full de ruta que servirà per formalitzar l'adhesió. Tal com ha especificat l'organització, aquest primer pas té com a objectiu "reforçar la cooperació que ja existeix entre les parts des del 1991 i enfortir el compliment dels estàndards de l'OCDE".

 15:46 

 15:00 
Tensió a la UAB per l'enfrontament entre l'entitat espanyolista "S'ha Acabat" i un grup d'estudiants

La fira d'entitats de la UAB ha viscut aquest dimecres alguns moments de tensió. Entre les entitats que han muntat parada hi ha el grup de joves espanyolistes "S'ha Acabat", que aquesta setmana celebra també el quart aniversari de la seva fundació. Quan han desplegat la seva carpa, però, han vist com un grup d'estudiants, d'entre 30 i 40 persones segons els Mossos d'Esquadra, els recriminava la seva presència. Els estudiants han cantat consignes com "UAB antifeixista" i han llençat alguns ous. La policia i la seguretat privada de la UAB han fet un cordó per separar els grups i evitar aldarulls. Els Mossos expliquen que no s'ha produït cap incident rellevant i la resta de la fira s'ha seguit desenvolupant en un ambient festiu.

 14:33 

 13:19 
La Fiscalia insinua que el judici contra Torrent s'està intentant bloquejar perquè forma part de la taula de diàleg amb l'Estat: "Estic segur que això que corre és mentida"

La Fiscalia s'ha oposat a les qüestions prèvies plantejades per les defenses i ha insinuat que tot plegat forma part d'una estratègia per evitar que el judici contra la mesa del Parlament se celebri. El fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio ha insinuat que aquesta causa judicial s'ha posat sobre la taula de diàleg amb l'Estat i concretament forma part de la "desjudicialització" acordada entre el Govern i l'Estat. "Corre aquesta mentida, però estic segur que és mentida i que la sala no se sent afectada per aquesta mentida", ha dit el ministeri públic.

 13:07 

 12:50 
Entitats demanen a l'administració que anul·li un congrés immobiliari a Barcelona perquè hi participen fons voltor

Entitats socials a favor del dret a l'habitatge com el Sindicat de Llogateres o Raval Rebel han demanat aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat que anul·lin el congrés immobiliari "The District" perquè hi participen fons voltor, diuen, com l'empresa Blackstone. L'esdeveniment, que s'ha de celebrar del 19 al 21 d'octubre a la Fira de Barcelona, es descriu a la seva web com una trobada amb més de 200 empreses i 7.000 professionals del sector. Les entitats consideren que cedir les instal·lacions de la Fira és “ser còmplice” d'especuladors que encareixen els preus de l'habitatge i desnonen famílies, i han amenaçat de boicotejar l'esdeveniment: "Si no ho cancel·len ells, ho farem nosaltres".

 12:49 
Majors de 60, embarassades i grups de risc podran rebre la quarta dosi de la vacuna de la Covid a mitjans d'octubre

Els majors de 60 anys, les dones embarassades i les persones amb immunosupressió, problemes de salut crònics i altres factors de risc podran rebre la quarta dosi de la vacuna de la Covid a partir de mitjans de mes, simultàniament amb la de la grip. Aquests col·lectius podran demanar cita a partir del 10 d'octubre a La Meva Salut, a Cita Salut o al centre d'atenció primària i començaran a rebre els vaccins a partir del dia 17 aproximadament. També es protegiran les persones que poden transmetre les malalties a persones d'alt risc, com són cuidadores o convivents. A més, es vacunaran els col·lectius essencials, en aquest cas només de la grip. La previsió de Salut és acabar aquesta campanya de vacunació el 30 de novembre.

 12:30 

 12:23 

 12:00 
La consulta de Junts arrenca aquest dijous a mitjanit i es tancarà divendres a les cinc de la tarda

La consulta interna a Junts sobre el futur del Govern arrencarà aquest dijous a mitjanit i es tancarà divendres a les cinc de tarda, moment a partir del qual es faran públics els resultats provisionals. No seran definitius, però, fins dissabte. La sindicatura electoral està formada per Damià Calvet, Mònica Sales, David Torrents i Míriam Nogueras.

 11:49 
Alsina desacredita la resolució aprovada al Parlament sobre Israel: "Està fora de lloc"
La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Victòria Alsina, ha posat en entredit aquest dimecres la resolució aprovada al Parlament pel PSC, ERC, CUP i comuns acusant Israel de fer un crim "d'apartheid" a Palestina. Segons Alsina, és una moció que està "fora de lloc" i que no reflecteix amb rigor el conflicte. "És l'única cambra de tot Europa que ha aprovat una resolució d'aquest tipus", ha destacat durant la sessió de control al Govern, després d'una pregunta dels comuns, que han criticat el viatge d'Alsina al territori en els últims dies i les seves declaracions afirmant que "Catalunya i Israel comparteixen la voluntat de ser". Alsina ha defensat que Catalunya té voluntat d'estat en les relacions internacionals i que "Junts es garantia perquè es defensin els interessos nacionals de Catalunya a tot el món". Informa Carme Rocamora.

 11:28 
Vergés rebutja el "nou atac repressiu" de l'estat contra l'antiga mesa: "Hem de defensar la sobirania del Parlament"
La vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, ha
iniciat aquest dimecres la segona jornada del ple del Parlament carregant contra un "nou atac repressiu" de l'estat. La sessió de control a la cambra catalana ha començat aquest dimecres dues hores més tard del previst precisament com a mostra de solidaritat amb els membres de l'antiga mesa del Parlament, que fan front avui a un judici al TSJC per desobediència. "Els límits del debat parlamentari no poden ser una imposició dels tribunals, per això hem de defensar la sobirania del Parlament. La política no s'ha de fer des dels tribunals i ha de tornar al Parlament", ha defensat Vergés, que després ha rebut crítiques de Vox i Cs per la seva intervenció. Informa Carme Rocamora.

 11:38 
Acord de la UE pel vuitè paquet de sancions a Rússia per l'annexió de territori ucraïnès

Els estats de la Unió Europea han arribat a un acord aquest dimecres per impulsar el vuitè paquet de sancions a Rússia, després que Moscou annexionés quatre regions ucraïneses on es van celebrar referèndums sense garanties i sense reconeixement internacional. Segons ha informat la presidència del Consell de la UE, el paquet inclou la prohibició del transport marítim de petroli rus a països tercers per sobre un topall determinat i restriccions en serveis relacionats. També es prohibeix la venda de productes tecnològics, d'enginyeria i serveis legals a empreses russes i s'amplien les restriccions per intercanviar productes industrials, químics, fusta, paper, maquinària, plàstics i tabac, entre d'altres. Per altra banda, s'amplien les sancions als règims de Kherson i Zaporíjia, dos dels territoris recentment annexionats per Rússia, així com la llista d'individus que la UE considera col·laboradors de Putin.

 11:31 
Alcaldes i candidats de Junts al Maresme demanen seguir al Govern

Una vintena d'alcaldes i alcaldables de Junts al Maresme han signat un manifest defensant la permanència del partit al Govern. En l'escrit demanen a la militància que voti afirmativament per aquesta opció en la consulta interna que el partit celebra entre dijous i divendres per decidir el seu futur a l'executiu. En aquest sentit, els representants de Junts al Maresme recorden que en moments "extremadament complicats sempre s'ha imposat la voluntat de no trencar l'independentisme" i volen que així continuï sent. "Sempre, sempre i sempre s'ha sabut prioritzar la unitat estratègica", recita el manifest. Alcaldes i alcaldables demanen que la consulta en el si de Junts no els faci "còmplices" del trencament de l'independentisme.

 11:30 

Geis es nega a contestar preguntes adreçades a la conselleria que ocupava Puigneró: “No hi ha vicepresident”
Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, decidís cessar el vicepresident Jordi Puigneró en el marc de la crisi del Govern, fonts de l'executiu van explicar que la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, assumiria provisionalment les seves funcions. Aquest fet, però, de moment no s'està duent a terme, com s'ha fet evident aquest dimecres a la sessió de control que se celebra al Parlament. Des del PSC, han preguntat al Govern sobre la situació del transport públic a l’Anoia. La vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha donat llavors la veu a la consellera Geis, però aquesta s’ha negat a respondre: “No hi ha vicepresident i no em correspon”. Informa Carme Rocamora.

 11:14 
Fira de Barcelona tancarà l'any amb una xifra d'esdeveniments semblant a la del 2019

Fira de Barcelona preveu tancar el 2022 amb xifres "molt semblants" a la del 2019 pel que fa a celebració d'esdeveniments. "Estem pràcticament en plena activitat", ha dit el president de l'ens, Pau Relat, al Fòrum Europa Tribuna Catalunya. Tot i això, ha detallat que pel que fa a participants encara no es recuperaran els registres prepandèmia per les limitacions de mobilitat dels visitants xinesos. Preguntat per l'ampliació de l'aeroport del Prat, Relat ha assegurat que per "coherència" es posiciona a favor i ha recordat que Fira de Barcelona ha invertit gairebé 400 MEUR per ampliar el recinte de Gran Via i renovar el de Montjuïc. "Hauríem de ser coherents i dimensionar les infraestructures del país per l'activitat internacional", ha defensat.

 11:04 
Les conselleres Ciuró i Cervera defensen la continuïtat de Junts al Govern: "Cal governar"

"Cal ser-hi, cal governar". Així s'ha expressat a Twitter la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts), aquest dimecres al matí. Ciuró ha subratllat que cal que el partit segueixi treballant per la independència "des de la solvència en la gestió del dia a dia". Al seu torn, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, defensa en una entrevista al diari Segre que Junts és "més útil" per aconseguir la independència "dins del Govern". Cervera afegeix que sortir de l'executiu "farà més difícil recosir l’espai independentista". "Si Junts surt del Govern es trenca la majoria independentista del 52%", ha subratllat.

 10:22 

 09:47 
Torrent reclama treballar en la desjudicialització: "El conflicte s’ha de resoldre des de la política"

L’expresident del Parlament Roger Torrent ha dit que el judici és un despropòsit i una mostra més de la persecució contra l’independentisme. “És un conflicte polític que s’ha de resoldre des de la política”, ha afirmat, i ha insistit que al Parlament s’hi ha de poder parlar de tot. “Vam protegir el dret a la participació política, sempre hem de defensar els drets fonamentals”, ha dit. Al tribunal, ha assegurat, Torrent seguirà aquesta línia. L’exsecretària de la mesa Adriana Delgado ha remarcat que al Parlament s’hi ha de poder parlar de tot. “Voler limitar el parlamentarisme és atacar la democràcia i la llibertat d’expressió”, ha dit, i ha denunciat que la causa general contra l’independentisme continua. “Hem de treballar per la desjudicialització”, ha afirmat. Informa Bernat Surroca.

 09:22 
Mas aposta perquè Junts es quedi al Govern i demana a Aragonès un «últim esforç» per reconduir la situació

L'expresident de la Generalitat Artur Mas aposta perquè Junts es quedi al Govern perquè és millor per Junts i per Catalunya. En una entrevista a Ràdio 4 i La2, Mas ha assenyalat que el president de la Generalitat és "l'últim responsable" de la situació i l'ha instat a fer un "últim esforç" per reconduir la situació. En aquest sentit, ha defensat que el secretari general de Junts, Jordi Turull, és "exigent però no intransigent" i ha valorat la seva capacitat d'arribar a acords. "No és un hooligan", ha afegit. Mas també ha alertat que el cost de "carregar-s'ho tot" pot ser "molt car". "Qui es farà responsable si es perd la majoria sobiranista al Parlament?", ha preguntat. Mas ha defensat que és "més útil" per a la societat catalana que Junts es quedi al Govern en una situació en què la independència "no està a la cantonada". "Es presenta a les eleccions per governar, no per anar a l'oposició. Marxar del Govern no té massa sentit", ha afirmat. L'expresident ha admès que no és "entusiasta" de les consultes internes perquè, segons ha dit, "en determinats moments els responsables que han estat escollits han d'assumir la responsabilitat i arriscar-se a equivocar-se". Amb tot, Mas confia que Junts no es trencarà perquè "ja hi ha hagut prou trames excessives en els últims anys".

 09:13 
Alsina: "Si sortim del Govern es trenca l'últim front de la unitat independentista i enviem a la paperera de la història el sacrifici d'exiliats i represaliats"

Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, ha defensat aquest dimecres la continuïtat de Junts al Govern. "Si en sortim, es trenca l'últim front de la unitat independentista i enviem a la paperera de la història el sacrifici d'exiliats i represaliat", ha apuntat Alsina. "El que ens ve és un salt al buit davant de les municipals i més enllà. Ser el segon partit de l'oposició és anar a la irrellevància. No es una batalla de partit, és de país per no tancar la carpeta catalana", ha remarcat.
 

 08:43 

 08:27 
Josep Rius, portaveu de Junts, defensa deixar el Govern (i Puigdemont ho comparteix)

Josep Rius, portaveu de Junts, ha defensat aquest dimecres sortir del Govern en un article al diari El Punt Avui que ha estat compartit a xarxes a través d'un retuit per part de Carles Puigdemont. "Si a Junts, sí a la independència, no en aquest Govern", es titula l'article de Rius, que va ser cap de gabinet de Puigdemont quan era president de la Generalitat.

 07:35 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:03 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació