Dijous, 25 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 14:42 

 13:05 
Nova mesura per prevenir el suïcidi entre joves atesos a equipaments socials de la Generalitat

El Departament de Drets Socials engega una nova mesura per millorar la prevenció del suïcidi entre el jovent que rep atenció als centres de protecció a la infància de la Generalitat. Es tracta d'una formació que es farà a 150 professionals que treballen als centres residencials d'acció educativa (CRAE) i d'educació intensiva (CREI). El curs es basa en dues sessions telemàtiques i una presencial, amb la intenció d'eliminar tabús, reduir l'estigma i preveure conductes d'autolesió entre els joves que hi reben seguiment. Així, també es posaran a l'abast dels professionals els recursos disponibles per abordar aquestes situacions. La mesura, que s'estrena ara, va adreçada a millorar la prevenció del que des del 2019 és la primera causa de mort no natural entre joves de 16 a 35 joves.

 13:11 

 12:15 
Els comuns demanen a Aragonès "que recuperi el control del Govern" i prengui una decisió abans de dijous

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, "que recuperi el control del Govern" i prengui una decisió abans de dijous, quan comença la consulta a la militància de Junts per decidir si surten o no de l'executiu. Mena ha argumentat que Aragonès "no pot quedar-se en la sala d'espera mentre Junts decideix què vol fer". "El segrest al qual Junts està portant la societat catalana ja és insostenible, i si això és així és perquè Aragonès ha decidit que sigui així", ha dit. Així mateix, Mena també ha recriminat als partits de Govern que facin que la ciutadania "es quedi amb la idea que la política és només soroll i baralles".

 12:05 
Trias deixa en suspens la seva candidatura per Junts a Barcelona perquè està "estupefacte" amb la crisi al Govern: "Seria un error trencar-lo"

Xavier Trias, exalcalde de Barcelona, ha deixat en suspens la seva candidatura a l'Ajuntament com a cap de files de Junts perquè està "estupefacte" amb la crisi oberta amb ERC. Trias, des de Catalunya Ràdio, ha considerat que seria "sorprenent, erroni i equivocat" trencar l'executiu. La qüestió es dirimirà en una consulta aquesta setmana entre els 6.000 militants que té Junts al corrent de pagament.
 

 11:39 
Svante Pääbo, guardonat amb el Nobel de Medicina

L'investigador suec Svante Pääbo ha estat distingit amb el premi Nobel de Medicina i Fisiologia 2022, segons ha anunciat l'Institut Karolinska de Suècia, pels seus descobriments sobre "els genomes d'homínids extints i l'evolució humana". L'any passat va ser per als investigadors David Julius i Ardem Patapoutian, els descobridors dels receptors cel·lulars que els humans usen per sentir la temperatura i el tacte. Els premis Nobel estan dotats amb 10 milions de corones sueques (900.000 dòlars) per categoria. Els premis es lliuraran en l'aniversari de la mort de Nobel el 10 de desembre.

 11:31 
Retards que poden superar els 30 minuts a l'R1 de Rodalies en direcció Barcelona

Nou dia de problemes a Rodalies. La línia R1 i la RG1 pateixen retards que poden superar els 30 minuts en direcció Barcelona.

 10:57 
Dolors Feliu, sobre la xiulada a Forcadell: "Quan xiulem el Rei al Camp Nou a ningú li sembla malament"

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha afirmat que quan es xiula el Rei al Camp Nou a ningú li sembla malament i ha instat a canviar una estratègia que "no va enlloc". En una entrevista a 'Ser Catalunya', Feliu ha defensat que xiular forma part de la llibertat d'expressió després que l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell va ser xiulada en l'acte de les entitats amb motiu del cinquè aniversari de l'1-O. "Xiules perquè no t'agrada una determinada posició. Què s'ha de fer perquè la gent deixi de xiular? La gent xiula perquè no està contenta, perquè hi ha una estratègia que no va enlloc. Potser és moment de canviar d'estratègia i no fer que la gent no xiuli", ha defensat.

 10:31 

 10:30 

 10:22 
La Rambla inicia la seva transformació al tram proper a Colon

Les obres de transformació de la Rambla s’inicien aquest dilluns al tram Colom-Santa Madrona. Amb aquesta remodelació, l’Ajuntament de Barcelona vol convetir-la en un espai més verd, confortable, amable i cultural on els vianants tinguin el protagonisme. Aquesta primera fase té una durada prevista de 18 mesos que, si tot va bé, aniran seguits de les següents fases d’obres.

 10:03 
El TSJC anul·la l'absolució d'un agent dels Mossos que va colpejar el cap d'un manifestant el 2018 i ordena repetir el judici

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat aquest dilluns la sentència que absolia un agent dels Mossos per l'agressió a un manifestant durant una manifestació contra la presència de Felip VI a Barcelona l'any 2018. El tribunal ha acceptat un recurs presentat per Irídia i considera que s'ha vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva de l'afectat, de 60 anys, ha ordenat repetir el judici contra l'efectiu de l'ARRO. La víctima va ser agredida amb un cop de porra al cap, que li va comportar punts de sutura. El TSJC sosté que la valoració de la prova és "objectivament errònia, irracional i clarament incompleta" i per això s'ha de repetir la vista amb un nou tribunal. Informa Bernat Surroca.

 10:07 
Els Bombers aconsegueixen apagar l'incendi forestal de la Torre de Claramunt

Els Bombers de la Generalitat han donat per apagat l'incendi forestal que es va declarar aquest diumenge a la Torre de Claramunt (Anoia) i que va obligar a confinar durant una estona els veïns de la urbanització de les Pinedes d'Armengol. L'avís del foc es va rebre a les 14:56 del migdia i va mobilitzar un màxim de 17 dotacions del cos, sis de les quals aèries. Les flames han cremat mitja hectàrea de vegetació, segons dades provisionals. Dues dotacions de Bombers valoraran aquest dilluns la zona cremada.

 09:29 
El Regne Unit fa marxa enrere i no abaixarà els impostos a les rendes més altes

Marxa enrere del Regne Unit. El govern britànic no abaixarà els impostos a les rendes més altes, tal com preveia el pla fiscal de la primera ministra Liz Truss. Així ho ha anunciat el ministre d'Economia britànic, que ha assegurat que la mesura era una "distracció" en la missió d'abordar els reptes del país. La intenció de l'executiu era abaixar el tram impositiu més alt del 45% al 40%, una decisió que ha generat una revolta dins les files conservadores i una caiguda del partit en les enquestes.

 09:31 

 09:21 
Geis assumeix temporalment la conselleria de Polítiques Digitals i Territori

La consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, assumeix temporalment la conselleria de Polítiques Digitals i Territori, que ara es trobava sense ningú al capdavant després de la destitució de l'exvicepresident Jordi Puigneró. El nomenament el farà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en compliment de la llei de la presidència.

 08:19 
Alsina es fa militant de Junts per defensar la continuïtat del partit al Govern en l'executiva d'aquest dilluns

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha fet un pas més en la seva defensa de la continuïtat de Junts en el Govern i aquest cap de setmana ha formalitzat la seva militància al partit. Un requisit imprescindible per poder participar en l'executiva de la formació d'aquest dilluns, que decidirà la pregunta que es traslladarà a les bases sobre la permanència, o no, de Junts en la coalició amb ERC. L'objectiu de la consellera és fer campanya activa arreu de Catalunya per convèncer la militància de la continuïtat en l'executiu.

 07:47 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:21 

 07:20 

 06:19 

 20:01 

 18:17 
Pedro Sánchez supera la Covid i torna a la feina presencial.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha informat aquest diumenge a la tarda en una piulada que ha donat negatiu en el test de Covid, motiu pel qual tornarà a l'activitat presencial a partir de demà. El president espanyol s'havia contagiat fa just set dies i ha estat tota la setmana fent treball on-line.
 

 15:34 
Finalitza el Concurs de Castells de Tarragona, amb una gran celebració per part de totes les colles, especialment els Castellers de Vilafranca 
   

 15:22 
La Colla Jove Xiquets de Tarragona avança a última ronda els Xiquets de Tarragona amb un 2 de 9 amb folre i manilles carregat i es col·loca al quart lloc del rànquing de 2022
 

 15:21 
S'acaba el Concurs de Castells per a la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau

Alguns dels castellers han hagut de ser atesos pels serveis mèdics després de la caiguda del 3 de 8 amb el pilar al mig abans de poder ser carregat.
   

 15:12 

 14:35 
Els Xiquets de Tarragona aconsegueixen oferir la seva millor versió amb un 4 de 9 amb folre que els col·loca quarts del Concurs de Castells i guanyadors del duel tarragoní, a l'espera de les construccions dels de la camisa lila 
   

 14:29 
Albiach demana a Aragonès que "agafi les regnes del país" i "controli d’una vegada el seu Govern”

La presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que “agafi les regnes del país” i que “controli d’una vegada el seu Govern”. En un acte aquest diumenge a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) on ha presentat l’alcaldessa i candidata a les eleccions municipals, Isabel Garcia, Albiach ha lamentat que “els catalans no poden estar "eternament esperant" si Junts marxa o es queda a l’executiu. “Tenim un Govern paralitzat, ensorrat i al que se l’estan menjant els seus problemes”, ha considerat tot afegint que les institucions són importants per fer front a la crisi. “Necessitem Governs forts i estables”, ha conclòs. 

 14:28 
La Colla Vella dels Xiquets de Valls tanca la seva actuació al Concurs de Castells de Tarragona amb un 4 de 9 amb folre i acabarà tercera per darrere de la Colla Joves Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca

Ara els Xiquets de Tarragona intentaran també el 4 de 9 amb folre.
   

 14:12 
Castell carregat de 5 de 9 amb folre de la Colla Joves Xiquets de Valls, que consolida el seu segon lloc a la classificació

Mentrestant, la plaça està pendent d'una atenció mèdica a l'àrea de graderia dels Capgrossos de Mataró. 
   

 14:03 
Els Castellers de Vilafranca aconsegueixen tornar a la primera posició del Concurs de Castells gràcies a carregar un 4 de 9 sense folre

Ara la Colla Joves Xiquets de Valls haurà de respondre. 
   

 13:51 
Els Castellers de Sants aconsegueixen a la ronda conjunta la seva millor actuació de la temporada

La ronda conjunta ha permès tancar la diada per a diferents colles. Falta encara resoldre la part alta de la classificació.  
   

 13:21 
Primer castell de la Colla Jove Xiquets de Tarragona al Concurs de Castells

Amb el 3 de 9 amb folre descarregat, comencen a remuntar una actuació que ha resultat accidentada des d'un inici. Mentre els tarragonins comencen ara, hi ha colles que ja han completat els seus 3 castells.
   

 13:20 
La Colla Vella dels Xiquets de Valls afiança la 3a posició al Concurs de Castells de Tarragona descarregant un 3 de 9 amb folre

La colla vallenca ha hagut de reformular la seva planificació després de les caigudes sofertes.
   

 12:38 
La Colla Joves Xiquets de Valls es posiciona primera al Concurs de Castells de Tarragona gràcies a carregar el 2 de 8 net

Els Castellers de Vilafranca han descarregat com a segon castell el 5 de 9 amb folre, mentre que la Colla Vella ha anunciat que optarà pel 3 de 9 amb folre. Tot es decidirà amb el tercer castell de cada colla, en el duel habitual entre Valls i Vilafranca. 
   

 12:08 
Els Xiquets de Tarragona carreguen el 3 de 9 amb folre en una actuació en solitari a la segona ronda

De moment el duel tarragoní l'estan encapçalant els matalassers, mentre que la Colla Jove de Tarragona intentarà ara el 3 de 9 amb folre.
   

 12:06 
La Colla Vella Xiquets de Valls no ha pogut carregar el 4 de 9 sense folre

Hauria estat una oportunitat per capgirar la classificació del Concurs de Castells. Tot seguit els Xiquets de Tarragona provaran el 3 de 9 amb folre.
   

 11:51 
Diana Riba admet que hi ha "obstacles" perquè l'Eurocambra admeti el català als plens

L'eurodiputata d'ERC Diana Riba assegura que hi ha "obstacles" perquè l'Eurocambra doni llum verda a permetre el català als plens, després que el govern espanyol ho demanés a la cambra europea tal com es va acordar en el marc de la taula de diàleg. Riba admet que les majories a la Mesa del Parlament Europeu són "molt ajustades". "Només és una qüestió de voluntat política", assegura l'eurodiputada, que creu que no hi pot haver cap més impediment perquè la iniciativa tiri endavant, i que tot i els "obstacles" continuaran "treballant per fer que sigui possible".

 11:52 
Ronda conjunta de segona ronda al Concurs de Castells

Dues colles han pogut carregar però no descarregar els seus castells, mentre que la resta els han completat amb èxit. Es tracta de la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau (pilar de 7 amb folre) i els Castellers de Barcelona (2 de 8 amb folre). Tot seguit la Colla Vella Xiquets de Valls intentarà el 4 de 9 sense folre. 
   

 11:41 
 Els Moixiganguers d'Igualada han pogut carregar el 3 de 9 amb folre, al límit

Els de l'Anoia ho celebren, en el que ha estat el segon intent en segona ronda.
   

 11:40 
Els Castellers de Vilafranca no han pogut dominar el 4de10fm al Concurs de Castells, en segona ronda

Tot seguit toca ronda conjunta de diferents colles. 
   

 11:28 
Moment clau al Concurs de Castells de Tarragona

La Colla Joves Xiquets de Valls ha intentat el 2 de 8 net, després que els Castellers de Vilafranca desmuntessin el peu del 4d10fm. El castell, però, ha caigut quan l'enxaneta pujava pels dosos. Ara els del Penedès tornaran a intentar el 4d10fm.
   

 11:02 
Aplaudiments a tota la plaça i crits de "Joves" a la Tàrraco Arena Plaça

La Colla Joves Xiquets de Valls ha aconseguit descarregar el 4 de 9 sense folre, en el tancament de la primera ronda del Concurs de Castells. 
   

 10:47 
Intent de 9 de 8 de la Colla Jove de Tarragona

Una de les construccions més repetides temps enrere per la colla tarragonina ha caigut aquest cop abans de poder-se carregar, un fet que farà trastocar els plans de l'agrupació de cara a les rondes següents. Tot seguit, la Colla Joves Xiquets de Valls intentarà per segon cop el 4 de 9 sense folre.
   

 10:42 
El Concurs de Castells de Tarragona continua amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls i el seu 2 de 8 net

Després de carregar-lo sòlidament, el castell ha caigut al límit, quan s'ha trencat per terços. Fa tan sols un parell de setmanes, la colla vallenca l'havia pogut completar per Santa Tecla, també a Tarragona. 
   

 10:41 
Els Castellers de Vilafranca descarreguen, en primera ronda, el 3 de 10 amb folre i manilles

Gran celebració al Concurs de Castells de Tarragona, després que la colla penedesenca hagi fet un cop a la taula per competir per la victòria. El tronc ha lluitat molt una construcció gens habitual en primera ronda.
   

 10:12 
Comença la jornada de diumenge al Concurs de Castells de Tarragona

Ja ha arrencat la jornada a la Tàrraco Arena Plaça de Tarragona. Ho ha fet amb les colles més importants del país i amb crits d'independència. De moment, en la primera ronda conjunta tots els castells han estat descarregats. 

 09:41 
Tot a punt perquè comenci la final del Concurs de Castells a Tarragona

Dia gran aquest diumenge a la Tàrraco Arena Plaça de Tarragona. Després de quatre anys, el Concurs de Castells es pot celebrar de nou i, de moment, ho fa superant totes les expectatives. Aquest dissabte, les colles han ofert la seva millor imatge, però com passa sempre n'ha destacat una per sobre de totes: la dels Castellers de la Vila de Gràcia. Els Marrecs de Salt, però, han quedat en segona posició i empatats en tercer lloc hi tenim els Sagals d'Osona i els Nens del Vendrell. Veurem què passa durant aquesta jornada. De moment, tot a punt per començar!

 19:54 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació