Divendres, 26 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 11:07 

L’Ajuntament de Barcelona atorga la Medalla d’Or a Jaume Sisa, Alexia Putellas i Laia Palau

Els representants polítics de l’Ajuntament de Barcelona han decidit atorgar tres Medalles d’Or del consistori amb un consens unànime. Jaume Sisa, Alexia Putellas i Laia Palau han generat una harmonia institucional que en altres ocasions havia resultat impossible d’assumir. Del cantautor s’ha reconegut la seva implicació en la cançó catalana i s’ha recordat la seva intervenció com a pregoner el 2008. Alhora, pel que fa a la futbolista del Barça, Putellas, s’ha reconegut l’excepcionalitat de la guanyadora de la Pilota d’Or com a millor jugadora del món. Però no només això, així com en el cas de la jugadora de bàsquet, les diverses intervencions dels regidors han reivindicat el seu compromís social. En aquest sentit, s’han referit també al pes de Laia Palau, a qui s’ha atribuït la millor trajectòria esportiva de la història, en la funció de denunciar explícitament situacions masclistes.

 10:05 
Batec encartella diverses estacions de Rodalies per protestar contra un "pèssim servei"

El col·lectiu juvenil Batec ha realitzat aquest matí de divendres una acció a les estacions del Clot i Sant Andreu Comtal de Rodalies per protestar contra el "pèssim servei" que han rebut els usuaris en el primer mes de gratuïtat dels bitllets. Batec ha omplert de cartells denúncia ambdues estacions, en els quals es pot llegir: "De què ens serveix l'abonament gratuït si els trens no passen?". El text va acompanyat de la fotografia d'un calendari on es mostren els dies en què hi ha hagut retards. Per a l'organització "això a Madrid no passa".
 

 09:34 
Torra, crític amb la situació actual: «En aquests moments no hi ha cap mena de voluntat per avançar cap a la independència»

"La taula de diàleg no ha parlat d'autodeterminació ni d'amnistia. No hi ha voluntat d'anar a la independència". Paraules contundents de l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, en una entrevista a Els Matins de TV3 on ha abordat la situació actual de la política del país i les tensions entre els socis de Govern. Torra també aposta perquè "l'independentisme rupturista torni a liderar el moviment i fer pressió als partits". L'anterior president català ha traslladat certa autocrítica: "La lluita pel relat no pot provocar aquest contorsionisme polític per veure qui ha tret o qui s'ha sentit expulsat del Govern".

 09:21 
Torra, sobre la tensió entre ERC i Junts: «És la constatació que sense un pla compartit per fer la independència, estàs condemnat a la lluita fratricida»

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha valorat la situació política actual del país, amb el focus en les tensions viscudes al Govern. Sobre que significa aquestes diferències, ha considerat que "és la constatació que sense un pla compartit per fer la independència, estàs condemnat a la lluita fratricida". "Els camins s'han bifurcat, tenim recorreguts diferents per assolir la independència", ha recordat Torra, sobre la seva legislatura i el trencament amb ERC.

 08:13 
Almenys 19 morts i 27 ferits en l'explosió d'un centre educatiu a Kabul

Almenys 19 persones han mort i 27 han resultat ferides per una explosió en un centre educatiu de la capital d'Afganistan, Kabul, segons han informat fonts policials. L'incident ha tingut lloc aquest mateix divendres en el barri Dasht e Barchi, a l'oest de la ciutat, segons ha informat el Ministeri de l'Interior afganès. "Un centre educatiu anomenat Kaj en el districte 13 de la ciutat, en què s'estava fent un examen d'ingrés ha estat atacat", ha detallat el portaveu de la Policia de Kabul, Khalid Zadran, a Twitter. "Es condemnen enèrgicament els atacs contra objectius civils que demostrin la brutalitat de l'enemic", ha afegit el portaveu de la Policia.

 07:40 

 07:18 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per la crisi del Govern i els impostos d'Hisenda.

 07:01 

 20:37 
El comissari europeu de Justícia insta l'estat espanyol a aplicar de forma "prioritària" les recomanacions europees sobre el CGPJ

El comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ha instat l'estat espanyol a aplicar de forma "prioritària" les recomanacions europees sobre el Consell General del Poder Judicial. En diverses declaracions d'aquest dijous, Reynders ha demanat que es renovi "ràpidament" el CGPJ i que "després es comenci la reforma" del sistema d'elecció de l'òrgan de govern dels jutges. El comissari europeu s'ha reunit al llarg d'aquest dijous amb els ministres de Presidència i Justícia, Félix Bolaños i Pilar Llop, amb el PP, Cs i amb associacions de jutges. També ha comparegut al Congrés dels Diputats. Reynders ha apuntat que la negociació per complir amb les recomanacions europees és un "afer intern" i ha evitat assenyalar culpables.

 20:20 

 17:42 
El TC anul·la l'admissió a tràmit de les resolucions del Parlament sobre l'autodeterminació i la monarquia del 2019

El Tribunal Constitucional ha anul·lat l'admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament de les resolucions sobre l'exercici del dret a l'autodeterminació i la reprovació de la monarquia de la tardor del 2019. L'alt tribunal ha resolt a favor del grup parlamentari de Ciutadans, que va portar els acords de la Mesa del Parlament davant de la justícia en considerar que s'havien vulnerat els seus drets. La decisió del TC, amb el vot particular de dos magistrats, estima el recurs d'empara de Cs i declara que els acords de la Mesa del 29 d'octubre i el 5 de novembre del 2019 van vulnerar el seu dret a exercir les funcions representatives.

 16:05 
Alsina defensa que hi ha "marge per materialitzar" l'acord de legislatura entre ERC i Junts després del cessament de Puigneró

La consellera d´Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha defensat aquest dijous que "hi ha marge per materialitzar" l'acord de legislatura entre ERC i Junts, i ha defensat treballar conjuntament per Catalunya i recuperar l'esperit d'unitat que creu que va caracteritzar l'1-O. "La proposta que Junts va posar sobre la taula és precisament el compliment de l'acord, i hi ha marge per materialitzar-lo", ha dit preguntada per la crisi de Govern en declaracions als mitjans a Ginebra. Alsina ha viatjat a la ciutat suïssa per presentar una iniciativa contra el ciberespionatge que tenia previst exposar amb el ja exvicepresident de la Generalitat i exconseller, Jordi Puigneró, que va ser cessat aquest dimecres a la nit pel president Pere Aragonès per no haver-lo informat que Junts plantejaria una qüestió de confiança en el debat de política general.

 15:53 
El TC anul·la articles de la llei catalana de comerç pels horaris d'obertura de les botigues

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel govern espanyol contra diversos articles de la llei catalana de comerç, serveis i fires i els ha anul·lat per invasió de competències de l'Estat. Segons el TC, la llei contravé la legislació bàsica estatal sobre horaris comercials. La sentència, però, veu constitucionals els articles sobre les rebaixes i sobre l'obligació dels establiments d'atendre en català els clients.

 15:44 

 15:19 
La reunió del CGPJ acaba sense acord per nomenar els dos magistrats del TC: pròxima reunió, el 5 d'octubre

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquest dijous celebrar una nova reunió de la comissió de nomenaments el pròxim 5 d'octubre i –si s'assoleix un acord- designar ja oficialment els dos membres del Tribunal Constitucional que li pertoca elegir l'endemà, el 6 d'octubre, en un ple extraordinari. És un primer pas després que el bloqueig de vuit vocals conservadors evités que el CGPJ complís la llei que estableix que disposava de marge fins al 13 de setembre per fer aquestes eleccions. Si el CGPJ designa aquests dos magistrats, el govern espanyol podrà fer el mateix amb les altres dos que li pertoca elegir, i es renovarà d'aquesta manera el terç del Tribunal Constitucional (TC) que ara actua amb el mandat caducat.

 13:55 

 13:39 

 12:47 
Baldoví serà el candidat de Compromís a la Generalitat valenciana en substitució d'Oltra

El portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, serà el candidat de la formació a la presidència de la Generalitat valenciana en les eleccions que se celebraran el maig del 2023. Serà el relleu de Mònica Oltra, exvicepresidenta de l'executiu valencià i que va abandonar després que fos investigada per la justícia. Baldoví, que és diputat del partit a la cambra baixa espanyola des de 2011, haurà de superar unes primàries en què no es preveu cap altre candidat amb possibilitats de guanyar.

 12:35 
Colau, sobre la crisi del Govern: "La ciutadania no ens mereixem aquest espectacle"

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assegura “no tenir paraules” sobre la crisi de Govern protagonitzada per Junts i ERC des d’aquest dimarts i que ha portat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a cessar el vicepresident Puigneró. “La ciutadania no ens mereixem aquest espectacle, mereixem un Govern que governi i que posi l’atenció en la gent”, ha lamentat Colau des de la seu de Barcelona Cuida. Ho ha dit en el marc de l’entrega de les primeres targetes “cuidadores”, un projecte impulsat pel consistori per donar suport i facilitats al conjunt de cuidadors i cuidadores de la ciutat: “Em preocupa el dia a dia de la gent en un moment en què la Generalitat cada cop hi està més allunyada”. Informa Irene Montagut.

 12:33 
Extremadura se suma a la cursa fiscal i anuncia una rebaixa de taxes i preus públics

El president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha anunciat aquest dijous una rebaixa de taxes i preus públics que passen, entre altres, per una reducció del 25% del preu de la ITV, un 50% dels preus dels menjadors escolars i aules matinals, una reducció a la meitat del preu de les llicències de caça i pesca, i una subvenció de fins al 100% de la targeta de transport. Segons Fernández Vara, és un alleugeriment per a les famílies que, contràriament al que impulsen altres territoris, no afecta els impostos que financen els serveis públics.

 12:21 
Putin firmarà aquest divendres els decrets d'annexió dels territoris ucraïnesos on es van fer referèndums

Vladímir Putin segueix avançant en les seves intencions a Ucraïna i firmarà aquest divendres a les 15 hores els decrets d'annexió dels territoris de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson. Així ho ha anunciat el Kremlin després dels resultats dels referèndums en aquestes regions en què un 97% dels participants van apostar per passar a formar part de Rússia.

 12:12 
El govern espanyol proposa crear un "impost de solidaritat" a les riqueses superiors als tres milions d'euros

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha presentat aquest dijous la proposta del govern espanyol de crear un "impost de solidaritat" a les riqueses superiors als tres milions d'euros nets. L'executiu estatal diu que es tracta de "demanar un esforç més gran" amb un tribut "temporal" per als anys 2023 i 2024.

 12:06 
El PSC votarà en contra d'una proposta de resolució del PP que demana a Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança

El president del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha avançat que el seu grup votarà en contra la proposta de resolució del PPC que demana al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que se sotmeti a una qüestió de confiança. Es tracta d'una proposta que es votarà demà divendres en el marc del debat de política general. Segons ha explicat Illa en una entrevista a 'Catalunya Ràdio', votaran en contra per "respecte institucional" i ha recordat que és una facultat que només té el president de la Generalitat. Tot i que Junts ha posat sobre la taula la petició d'una qüestió de confiança si Aragonès no dona "concrecions i compromisos" sobre el compliment del pacte de Govern, Junts no ha presentat cap proposta de resolució en aquest sentit.

 11:48 
Colau es troba amb representants de cuidadors i cuidadores per entregar-los la nova "targeta cuidadora"

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es reuneix amb els representants dels cuidadors i cuidadores per escoltar les seves inquietuds. La trobada, celebrada a la seu de Barcelona Cuidem, és prèvia a l’entrega de les targetes cuidadores que l’Ajuntament impulsa perquè aquest conjunt de la societat tingui beneficis, assessorament i més acompanyament. “Que les persones cuidadores no hagin d’anar a buscar els recursos que tenen, sinó que se’ls donin de manera personalitzada és una gran millora”, ha celebrat la presidenta de l’Associació Catalana de Parkinson. Informa Irene Montagut.

 11:25 
El TSJC dona 10 dies a les parts per pronunciar-se sobre la nul·litat d’una recusació en el judici de la mesa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat donar 10 dies a les parts perquè es pronunciïn sobre l’admissió a tràmit d’un escrit que ha presentat la fiscalia per demanar la nul·litat de la resolució que va estimar la recusació del magistrat Carlos Ramos en el judici contra l’antiga Mesa del Parlament, que està previst que comenci el pròxim dimecres. Les parts tenen ara 10 dies per pronunciar-se i després, la sala de recusacions haurà de valorar si admet o no a tràmit l’escrit de la fiscalia. Ramos va ser recusat a instàncies d’un recurs de l’exvicepresident de la Mesa Josep Costa.

 11:21 

Collboni (PSC) demana que el “desenllaç del vodevil” al Govern sigui “ràpid”

El líder del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha retret als membres del Govern de Catalunya que hagin “prioritzat els interessos partidistes” als problemes de la ciutadania, en referència a la crisi oberta a l’executiu català. En aquest sentit, ha reclamat que vagi “ràpid” el “desenllaç d’aquest vodevil”. El primer tinent d’alcaldia ha defensat que cal una solució immediata per la “necessitat d’una mínima certesa” en un moment de crisi econòmica, també per part d’institucions com l’Ajuntament. Igualment, en la línia apuntada pels socialistes, Collboni s’ha centrat en la reivindicació dels “governs estables” i ha plantejat la seva coalició al govern municipal amb Barcelona en Comú com a exemple dels equilibris que cal fer en executius de coalició, tot i que el mandat anterior es va trencar a mig camí.

 11:05 
Alsina agraeix la tasca de Puigneró i demana "disculpes" a la ciutadania: "Són dies difícils"

La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha qualificat de "poc edificant" la situació política que viu Catalunya, després que aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi cessat el vicepresident, Jordi Puigneró. En una piulada a Twitter, Alsina ha reconegut que "són dies difícils" i ha demanat "disculpes" a la ciutadania. "Tenim l'encàrrec de fer un país capdavanter, per ajudar a superar dificultats econòmiques i socials i fer-lo lliure", ha escrit. En aquest sentit, la consellera ha agraït la tasca de Puigneró i confia recuperar "l'esperit d'unitat" de l'1-O. "Només desitjo que no malbaratem un capital històric, el de la majoria independentista del 52%", ha afegit.

 10:50 
Vilagrà: «Junts ha de decidir què vol ser quan sigui gran»

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha titllat la qüestió de confiança que demana Junts a Pere Aragonès com un acte de "traïdoria" i ha alertat que el partit de Jordi Turull i Laura Borràs no pot ser "Govern i oposició" alhora. "Junts ha de decidir que vol ser quan sigui gran. Això només ho pot decidir Junts", ha dit la consellera en una entrevista a RAC1, on ha reconegut, després del cessament del vicepresident Jordi Puigneró, que ERC voldria recompondre la situació "amb generositat" i amb una "línia positiva de treball". En aquest sentit, ha dit que la petició d'una qüestió de confiança és "una amenaça que no ajuda a la cohesió de Govern". 

 10:06 
Albiach: «Ja s'ha xiulat el final de la coalició i ara estem en temps de descompte»

La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha titllat de "situació lamentable" els últims moviments del Govern amb el cessament del vicepresident Jordi Puigneró. En una entrevista a RNE, Albiach ha sostingut que "ja s'ha xiulat el final de la coalició" i ara s'està en temps de descompte: "El Govern de Catalunya ja està trencat. Però ara han entrat en una carrera per veure qui és el culpable". Segons la líder dels comuns, ahir el president Pere Aragonès "va perdre una oportunitat important" per tancar la crisi: "Cessant Puigneró ha guanyat temps, però és una coalició que ja està morta". Ja fa dies que els comuns donen la coalició per acabada i així ho desitgen en públic i en privat.

 09:55 

 09:52 
Rufián trasllada el "màxim suport" a Aragonès: "Demostra que a ERC no li tremola el pols"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha traslladat el "màxim suport" a la decisió del president del Govern, Pere Aragonès, de cessar Jordi Puigneró com a vicepresident. En declaracions als mitjans als passadissos de la cambra baixa espanyola, Rufián ha recalcat que la decisió del president català "demostra que quan ERC ha de prendre decisions, les pren" i que "no li tremola el pols".

 09:43 
Turull, sobre el cessament de Puigneró: «Ens sentim bastant expulsats del Govern»

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha deixat molt clar que la decisió del president Pere Aragonès de cessar Jordi Puigneró com a vicepresident del Govern "els fa sentir -a Junts- bastant expulsats del Govern". Junts ha reunit la seva executiva a primera hora del matí després de la destitució del vicepresident i, aquest mateix matí, prendran una decisió sobre quina serà la seva postura final.

 09:42 
Borràs: «Aragonès, en lloc de mostrar compromisos, fa fora un vicepresident»

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha carregat contra ERC per no haver complert amb els acords d'investidura i ha avisat que la situació de divisió per la qual passa el Govern es podria "recompondre" si es complissin aquests compromisos: "Li vam dir que o hi havia garanties de compliment, o que s'hauria de presentar a una qüestió de confiança. Aragonès, en lloc de mostrar compromisos, fa fora un vicepresident". Borràs ho ha dit en una entrevista a Onda Cero, en la qual ha recordat que Junts va investir Aragonès i en la qual ha considerat que "als països seriosos, els partits seriosos compleixen els seus acords". "Els governs de coalició necessiten cultura democràtica, respecte, rigor, compromís i compliment d'acords", ha afegit la també presidenta suspesa del Parlament.
 

 09:41 
Els consellers de Junts posen el seu càrrec a disposició del que decideixi el partit

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha confirmat a El Món a RAC1 que els consellers de la formació que integren el govern de Pere Aragonès han posat a disposició del que decideixi el partit, executiva del qual es reuneix aquest dijous al matí. "Nosaltres això ho volíem arreglar. I Aragonès em comunica que sota una amenaça de moció, no s'hi posava", ha afirmat Turull, que ha descartat que tota aquesta tensió formés part d'una estratègia de partit. "No sé si és una estratègia de partit no complir l'acord que t'ha fet president", ha reblat. 

 09:31 
Illa acusa ERC i Junts de tenir un "comportament irresponsable i egoista"

Salvador Illa ha acusat ERC i Junts de tenir un "comportament irresponsable i egoista" per la crisi de Govern que ha implicat el cessament de Jordi Puigneró com a vicepresident. El líder del PSC ha criticat que els dos partits "només miren per ells mateixos i pels seus interessos electorals": "Estem vivint un moment molt complicat i estan malbaratant el temps dels catalans i degradant les institucions", ha assegurat Illa en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio.

 09:34 

Borràs carrega contra la «decisió unilateral» d'Aragonès: «La lleialtat de Puigneró ha estat total»

Laura Borràs, presidenta de Junts, ha carregat contra la "decisió unilateral" del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'haver cessat el vicepresident Jordi Puigneró. En una entrevista a Onda Cero, la també presidenta suspesa del Parlament ha considerat que és un moviment d'"extraordinària gravetat" i ha recordat que Aragonès va ser investit president amb els vots de la seva formació. "La lleialtat de Puigneró ha estat total i completa a Junts i al president de la Generalitat", ha afegit Borràs, que ha criticat als republicans pels "incompliments" de l'acord de Govern.

 09:25 
Borràs, sobre la possibilitat de substituir Puigneró: «Jo vaig decidir no entrar en aquest Govern. Siguem seriosos»

La presidenta suspesa del Parlament i líder de Junts, Laura Borràs, ha tancat la porta d'entrada a ocupar la vicepresidència de la Generalitat després del cessament de Jordi Puigneró. "Jo vaig decidir no entrar en aquest Govern, vaig decidir no ser vicepresidenta i em vaig presentar al Parlament. Siguem seriosos", ha apuntat en una entrevista a Onda Cero, on ha afegit que en tot cas, serà a l'executiva de Junts programada per aquest matí on es prendran decisions. Quan ha estat preguntada per la possibilitat de ser vicepresidenta, a més, ha contestat que ahir, mentre estava reunida, la van avisar que era "trending topic" a Twitter per aquesta possibilitat de substituir Puigneró.

 09:17 
Turull, sobre si Junts sortirà del Govern: «És una decisió que prendrem amb el cap i amb el cor. Pensant en el país i pensant en la gent»

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha evadit explicar quina decisió prendrà el partit sobre una possible ruptura dels socis de govern de la Generalitat de Catalunya abans de reunir-se l'executiva de la formació. En una entrevista a El Món a RAC1, Turull ha assegurat que aquesta decisió "es prendrà amb sentit de transcendència" i que la que prendran serà feta "amb el cap i amb el cor". La decisió que es prengui avui, ha recordat, se sotmetrà a votació de la militància. El secretari general del partit també ha admès que, per a ell, la situació és "reconduïble", encara que "cada vegada és més difícil".

 08:59 
El DOGC publica el cessament de Puigneró com a vicepresident i com a conseller

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat el cessament del fins ara vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. D'aquesta manera s'ha oficialitzat la seva destitució després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho anunciés en una compareixença el dimecres a les 11 de la nit i argumentés que li havia perdut la confiança. El president va instar Junts a proposar un altre nom per substituir a Puigneró als càrrecs. Per la seva banda, Junts va qualificar la decisió "d'error històric" i ha reunit aquest matí la seva executiva per debatre si surt del Govern.

 08:45 
Vilagrà descarta la convocatòria d'eleccions i demana a Junts "tancar la crisi i seguir treballant"

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha descartat la convocatòria d'eleccions arran del xoc entre ERC i Junts. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, la dirigent republicana ha demanat a la formació liderada per Jordi Turull i Laura Borràs "tancar la crisi i seguir treballant". La consellera també creu que hi ha "marge" per reconduir la situació i defensa que cal "treballar amb lleialtat" després del cessament del vicepresident Jordi Puigneró.

 08:33 

 08:21 
El Congrés debat avui si tramita la llei del PSOE per abolir la prostitució o el text de CUP per regularitzar-la

El Congrés dels Diputats debat aquest dijous l'esmena a la totalitat presentada per la CUP a la proposició de llei del PSOE per abolir la prostitució, en què recull, en un text alternatiu, la regularització del treball sexual. Només els anticapitalistes van presentar una esmena a la totalitat a la nova legislació, malgrat que els socialistes no van convèncer la majoria dels seus socis del govern espanyol al Congrés. De fet, ERC, Junts i En Comú es van posicionar en contra de tramitar la llei. Aquests últims van votar en aquest cas de forma separada de Podem, que sí que va recolzar la iniciativa. Podem ja ha decidit que rebutjarà la proposta de CUP, encara que la seva confluència catalana encara no ha definit la seva postura.

 08:19 
Mas: «Si es trenca el Govern, com farem creïble que volem arribar a la independència?»

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que ell no desitja el trencament del Govern, però, en el cas que passés, es pregunta: "com farem creïble que volem arribar a la independència?". Tot i això, l'excap del govern català creu que l'escenari de ruptura entre els dos socis sobiranistes "no passarà".

 07:59 

 07:30 
Restablerta la circulació ferroviària a l'R4, que havia estat aturada per un atropellament

La circulació ferroviària a l'R4 ha quedat restablerta cap a les 7.10 hores, segons ha informat Renfe. La circulació de trens s'havia hagut d'aturar entre Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat per un atropellament. Un cop retirat el cadàver els trens poden tornar a circular i aniran recuperant progressivament la freqüència de pas.

 07:18 
Tallada la circulació de l'R4 entre Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat per un atropellament

La circulació ferroviària de l'R4 es troba interrompuda entre Molins de rei i Sant Feliu de Llobregat per un atropellament, segons ha informat Renfe. En sentit nord els trens arriben fins a Molins i en sentit sud fins a l'Hospitalet de Llobregat. Adif està a l'espera que s'autoritzi fer el transbordament del tren afectat i poder circular en via única. Renfe ha contactat amb empreses de la zona per establir un servei alternatiu per carretera, però ha informat que "no és viable" perquè no tenen disponibilitat.

 07:17 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per la crisi del Govern.

 07:01 

 23:40 

 23:35 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació