Divendres, 26 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 23:34 

 23:11 

 20:34 
El Museu de Cera estrena una rèplica de Joan Manuel Serrat

Joan Manuel Serrat ja disposa d'una rèplica al Museu de Cera de Barcelona, al costat d'altres noms internacionals de la cançó com Elton John. El museu reforça, així, l'aposta per les figures de "referents clau de la història, la cultura, les lletres i l'esport", i rendeix homenatge a un "català universal" que ha aconseguit "formar part de la vida de diverses generacions" de persones arreu del món "gràcies a les seves lletres i la seva música", segons indiquen en una nota els responsables de la instal·lació. El Museu de Cera de Barcelona té 28 escenaris on habiten més de 150 figures dels principals referents, actuals i històrics, de la música, la literatura, el cinema, l'esport, l'art, la gastronomia i la ciència, entre d'altres.

 19:30 

 18:57 
200 entitats demanen que es prohibeixin les bales de goma a Espanya

200 entitats han demanat al govern espanyol i als grups parlamentaris al Congrés que es prohibeixin les bales de goma. Persones afectades per l'ús d'aquests projectils com Ester Quintana, Carles Guillot o Roger Español han participat aquest dimecres en un acte a la seu de la cambra baixa a Madrid per presentar la petició. També hi han pres part Serlinda Vigara, membre de Novact, i Anaïs Franquesa, d'Irídia, les dues entitats autores de l'informe 'Stop bales de goma'. Entre les 200 organitzacions d'arreu del món que donen suport a la petició hi ha Amnistia Internacional, l'Organització Mundial contra la Tortura, SOS Racisme o el Centre Delàs d'Estudis per la Pau. Totes coincideixen en què aquests projectils poden, fins i tot, ser mortals.

 18:01 

 17:28 

 17:24 
Hongria farà una "consulta nacional" sobre les sancions energètiques de la UE contra Rússia

El primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, ha anunciat aquest dimecres una "consulta nacional" sobre les sancions energètiques de la Unió Europea contra Rússia. Immediatament després que la Comissió Europea hagi posat sobre la taula la proposta per al vuitè paquet de sancions contra Rússia en resposta a "l'escalada" en la guerra d'Ucraïna, el secretari d'estat de comunicació internacional del govern hongarès, Zoltan Kovacs, ha anunciat la consulta. Budapest mou així fitxa per desafiar les mesures energètiques europees contra Rússia. La proposta de sancions de l'executiu comunitari ara s'ha de debatre entre els 27 per tancar un acord, un camí que no es preveu fàcil tenint en compte l'oposició hongaresa.

 17:21 

 16:58 
Retards superiors a la mitja hora en sis línies de Rodalies

Nova tarda complicada a Rodalies. Fins a sis línies pateixen retards superiors a la mitja hora per una incidència en un tren regional a Cubelles. En alguns casos, les esperes superen l'hora. Les afectacions es produeixen a l'R2 Sud, l'R13, l'R14, l'R15, l'R16 i l'R17.

 16:45 
La cúpula de Junts fa pinya abans de la reunió extraordinària del Govern en plena crisi amb ERC

El vicepresident Jordi Puigneró, els consellers de Junts, el secretari general, Jordi Turull, la presidenta de la formació, Laura Borràs, el president del grup parlamentari, Albert Batet, i el portaveu del partit, Josep Rius, han dinat plegats aquest dimecres per preparar la reunió extraordinària del Govern convocada per Pere Aragonès en plena crisi sobre el futur de l’executiu. Així ho assenyalen fonts consultades per NacióDigital. La cita arriba després que ahir Junts reclamés una qüestió de confiança a Aragonès si no complia l’acord de legislatura.

 16:09 
Mor un menor en un nou tiroteig en un institut de Filadèlfia

Nou tiroteig en un centre educatiu dels Estats Units. Dos homes armats han disparat fins a 70 vegades aquest dimarts a l'institut Roxborough, a Filadèlfia. Un menor de 14 anys ha mort després de ser traslladat a l'hospital, mentre que quatre nens més han resultat ferits i estan ingressats, però estables. Així ho ha avançat la cadena NBC10 Philadelphia, que ha detallat que les víctimes són jugadors de la lliga escolar de futbol americà i que l'atac s'hauria produït al finalitzar un partit.

 14:25 

 13:35 

 12:54 
Els Estats Units demanen a tots els nord-americans que abandonin Rússia "immediatament"

L'ambaixada dels Estats Units a Rússia ha fet una crida a tots els ciutadans nord-americans a abandonar el país "immediatament". En un comunicat, la delegació demana que els ciutadans dels EUA "no viatgin" a Rússia i que "els que hi resideixen o hi són de viatge han de sortir-ne immediatament mentre hi hagi opcions de vols comercials". L'anunci arriba en ple període de tensió amb els referèndums d'annexió a Rússia en diverses regions i l'amenaça d'una guerra nuclear en l'aire.

 12:47 
Corea del Nord llança un míssil balístic en una zona de maniobres militars de Corea del Sud i els Estats Units

Les Forces Armades de Corea del Sud han alertat aquest dimecres que Corea del Nord ha llançat un nou míssil balístic per primera vegada en tres dies i en el marc dels exercicis militars conjunts que realitzen les forces nord-americanes i sud-coreanes al mar del Japó. L'exèrcit sud-coreà ha indicat que actualment es troba analitzant els detalls del llançament i el míssil en qüestió, com el rang, l'altitud i la velocitat que ha assolit.

 12:40 
Apagada total a Cuba per l'huracà Ian

Cuba ha patit una apagada total a causa d'una avaria del sistema elèctric provocada pel pas de l'huracà Ian per l'illa, segons han informat les autoritats locals. La línia elèctrica ha patit un col·lapse que ha deixat sense servei tot el país, ja que les condicions climatològiques han afectat infraestructura de la companyia nacional Unión Eléctrica (UNE). L'empresa ha reconegut que es tracta d'un "procés complex" que espera reparar gradualment.

 12:39 

 12:30 

 12:00 
Feijóo i Abascal es van reunir en secret i per primer cop la setmana passada

Els presidents del PP i de Vox, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, van reunir-se en secret la setmana passada, segons han confirmat fonts de les dues formacions. Es tracta de la primera trobada bilateral entre els dos líders des que el gallec va ser elegit líder dels populars el mes d'abril passat rellevant a Pablo Casado. Els mateixos partits detallen que va ser una trobada "cordial" per analitzar la situació política.

 11:53 

 10:44 
Reguant es ratifica al Suprem en la negativa a respondre a Vox: «Va en contra dels meus principis»

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, no va poder quedar-se fins al final de la sessió de dimarts del debat de política general. Després d'intervenir al faristol, la dirigent independentista va marxar cap a Madrid per afrontar aquest dimecres el judici al Tribunal Suprem. S'enfronta a quatre mesos de presó i inhabilitació per un delicte de desobediència per haver-se negat a respondre Vox en el judici de l'1-O. A les portes de l'alt tribunal, una delegació de partits i entitats sobiranistes ha donat suport a Reguant. A la sala, la diputada, que ha declarat en català, s'ha ratificat en la decisió de no respondre l'acusació popular exercida per l'extrema dreta, perquè suposava un perjudici per a la seva dignitat i anava en contra dels seus principis.
 

 09:58 

 09:44 
Els establiments de Sarrià amb venda d'alcohol hauran de tancar a les 22h de la nit per la festa major

Les botigues amb venda d'alcohol de Sarrià hauran de tancar a les 22.00 hores per la festa major del barri. Així consta en una resolució publicada al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona. La limitació s'aplicarà a l'àrea territorial delimitada pel carrer Ramón Miquel i Planes, l'avinguda JV Foix, el carrer Eduard Conde, el de Manuel Girona, el passeig de Sant Joan Bosco, el carrer Vergós i la Via Augusta fins al carrer de Dolors Monserdà entre el 30 de setembre i el 9 d'octubre. Aquests establiments hauran d'estar tancats de 22h a 7h hores. Es justifica que l'obertura a la nit facilita la disponibilitat de begudes alcohòliques per part de joves i menors d'edat, el consum al carrer i es posa en risc la convivència.

 09:42 
Aragonès suspèn la seva agenda pública després que Junts li hagi demanat una qüestió de confiança

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha suspès la seva agenda pública, l'endemà que Junts -socis de Govern- li demanés una qüestió de confiança si no aporta "garanties i concrecions" per complir el pacte de l'executiu. Fonts de la Presidència expliquen que Aragonès estarà aquest dimecres a Palau i que mantindrà diverses reunions. Així mateix, consideren evident que el fet que Junts plantegés ahir, durant el debat de política general, una qüestió de confiança al president, suposa retirar la confiança al propi cap del Govern i a tot l'executiu. I insisteixen que Aragonès no es presentarà a cap qüestió de confiança, tal com ja va subratllar ahir a la nit al ple, després de l'anunci del president parlamentari de Junts, Albert Batet.

 09:12 
Marta Rovira reconeix que va ser una de les persones que va encapçalar l'organització política del referèndum de l'1-O

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reconegut aquest dimecres al matí que ella va ser una de les tres persones encarregades de la logística del referèndum de l'1-O. "Vaig ser una de les persones que va encapçalar l'organització política del referèndum de l'1-O", ha afirmat en una entrevista a Els Matins de TV3. Ha assegurat que confirma aquesta qüestió perquè va aparèixer ahir en un reportatge sobre com es van distribuir les urnes en el referèndum, entre altres qüestions logístiques. Rovira ha descartat explicar més detalls de l'organització de l'1-O. "No hem acabat la feina", ha sentenciat.

 09:01 
Marta Rovira, sobre el trencadís amb Junts: «Tenen moltes decisions pendents»

La secretària general d'ERC, en declaracions a Els Matins de TV3, ha abordat el trencadís del seu partit amb Junts, després del debat de política general. "Junts té moltes decisions pendents. L'està externalitzant cap al Govern. Hem estat parlant moltíssim les setmanes prèvies al debat de política general. Hem respost a tot el que ens està interpel·lant com a ERC. És Junts qui ha de prendre la decisió sobre que volen fer amb l'acord de claredat o amb el Govern". Sobre la proposta de referèndum, Rovira ha afirmat que "reivindiquen un referèndum amb legitimitat externa i homologable a nivell internacional". 

 08:30 
Reguant, abans del judici per no respondre a Vox: «Ho tornaria a fer les vegades que calgui»

Eulàlia Reguant, diputada de la CUP, ha assenyalat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio que en el judici que afronta al Tribunal Suprem només respondrà les preguntes del seu advocat. "Seria innocent dir que confio en el tribunal", ha ressaltat Reguant, que en el judici del procés no va respondre Vox, ha indicat que ho tornaria a fer "les vegades que calgui".

 08:22 
Junts continua considerant el debat de política general com una “oportunitat” per complir el pacte amb ERC

Albert Batet, president del grup parlamentari de Junts, ha assegurat aquest dilluns a Catalunya Ràdio que el debat de política general continua sent una “oportunitat” per complir el pacte de Govern. Batet, en la seva última intervenció davant del ple, va reclamar a Pere Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança si Junts no té “garanties” que es compleixen els termes de l’acord de legislatura.

 07:25 

 07:25 

 07:24 

 07:10 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:02 

 23:13 

 22:08 

 21:54 
Alejandro Fernández, a Aragonès: «Avui ha liquidat l'1 d'octubre»

El líder del PP a Catalunya ha començat la seva intervenció en el debat de política general dirigint-se al president de la Generalitat, a qui ha dit que ha "enganyat" la societat sempre que ha defensat que l'1-O va ser vinculant. "Ara ens diu que va ser un assaig", li ha retret amb ironia. La seva conclusió ha estat que el Govern treballa per aprofitar-se de l'independentisme per mantenir-se en el poder.
   

 20:58 

 19:15 
Els Mossos blinden la Pedrera davant l'anunci d'una acció contra l'actual model turístic

Antiavalots de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra han blindat l'accés principal de la Pedrera, amb un cordó policial i la disposició de tres furgonetes. El dispositiu s'hi ha desplegat de manera preventiva, després que l'Associació de Barris pel Decreixement Turístic hagi convocat una acció sorpresa per reclamar un canvi en l'actual model turístic de Barcelona. La convocatòria de la plataforma cridava a trobar-se davant l'icònic edifici del passeig de Gràcia. Tanmateix, una vegada a lloc, els convocants expliquen que no tenen cap intenció de fer cap acció a la Pedrera. Els mossos, igualment, han decidit mantenir el dispositiu. Informa David Cobo.

 18:46 

 17:05 
El PSOE evita que el Congrés debati la proposta d'ERC d'avançar el dret a vot als 16 anys

El Congrés no debatrà la proposició de llei d'ERC que planteja avançar el dret a vot als 16 anys per l'oposició del PSOE a prendre en consideració la iniciativa. El ple d'aquest dimarts tombarà la proposta dels republicans, que presenten aquesta reivindicació a les Corts per quarta vegada. ERC ja havia fet dos intents el 2016 i un altre el 2020. La diputada d'ERC a la cambra baixa Marta Rosique ha retret al PSOE que votés a favor de la proposta quan estava a l'oposició i que ara s'hi posicioni en contra. Rosique ha defensat que permetre votar a partir dels 16 anys "amplia drets" i suposa "fomentar la participació política" dels joves, "situar la joventut al centre de l'agenda" i "equiparar drets i deures".

 17:04 

 16:38 
Consellers del Govern i diputats abandonen el ple abans de la intervenció de Vox i Vergés talla el discurs de Garriga per xenòfob

Consellers del Govern i diputats del Parlament han abandonat el ple del debat de política general just abans de la intervenció d'Ignacio Garriga, líder del partit d'extrema dreta Vox. En les imatges es veu com, just quan la vicepresidenta en funcions de presidenta de la cambra, dona el torn al candidat d'ultradreta, personalitats com la consellera d'Universitats i Recerca Gemma Geis o la consellera d'Igualtat i Feminismes Tània Verge marxen de l'hemicicle. Posteriorment, Vergés ha tallat el discurs de Garriga pel seu missatge xenòfob.

 16:40 

 15:59 
Més del 97% està a favor de l'annexió a Rússia, segons els primers resultats dels referèndums

Més del 97% dels votants donen suport a l'annexió a Rússia en els referèndums que s'estan celebrant en els territoris ucraïnesos ocupats per les forces de Vladímir Putin, segons els primers resultats. Amb el 16% i el 14% dels vots escrutats en les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk el 98,05% i el 97,79% n'estan a favor, segons l'agència Interfax. A la regió de Kherson, amb el 12% escrutat, el 97,47% és favorable; mentre que a Zaporiyia, amb el 20% escrutat, el 98%.

 15:47 

Ucraïna jutjarà per traïció els ciutadans que col·laborin en els referèndums d'annexió a Rússia

Els ciutadans ucraïnesos que col·laborin de manera activa en l'organització i realització dels referèndums d'annexió a Rússia que se celebren a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia seran jutjats per traïció. Això és el que ha assegurat aquest dimarts Mykhailo Podolyak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en declaracions recollides pel diari suís Blick. Segons Podolyak, hi ha "centenars de col·laboradors" que, en ser jutjats per traïció, podrien ser condemnats a un mínim de cinc anys de presó. Els territoris ocupats d'Ucraïna viuen aquest dimarts l'última jornada de votacions.

 15:41 

Un ultralleuger s'estavella en un camp a tocar de l'aeròdrom de Viladamat

Un ultralleuger s'ha estavellat en un camp a tocar de l'aeròdrom de Viladamat, a l'Alt Empordà, quan passaven pocs minuts de dos quarts de tres de la tarda. El telèfon d'emergències ha rebut l'avís per part d'un testimoni, que és pilot comercial, i que ha alertat que l'aeronau ha caigut poc després d'enlairar-se. L'ultralleuger portava un únic tripulant, de qui se'n desconeix l'estat. Se sap, però, que els Bombers han hagut d'excarcerar-lo i que se l'intentava reanimar a lloc. A la zona s'hi han desplaçat dotacions dels Bombers, entre les quals l'helicòpter, efectius del SEM i dels Mossos d'Esquadra, que han activat agents d'investigació i la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria del cos.

 15:21 

 15:12 
Van den Eynde diu al jutge que va tenir reunions “transcendentals” del procés els dies que va ser infectat per Pegasus

L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha dit aquest dimarts al jutge d’instrucció que va tenir reunions d’importància política “transcendental” els dies que va ser infectat per Pegasus. El lletrat, que ha situat la infecció del seu telèfon el 14 de març del 2020, ha detallat que aquestes reunions, on hi van participar Oriol Junqueras i Marta Rovira, van ser sobre l’estratègia jurídica i política que envoltava els consellers presos i els exiliats d’ERC i la disputa de l’escó de Junqueras al Parlament Europeu. L’advocat també ha revelat al jutge que detalls importants d’aquelles reunions d’aparença confidencial van ser incorporats a la causa judicial del procés al Tribunal Suprem al cap de poques setmanes per part de la fiscalia.

 14:02 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació