Divendres, 26 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 17:55 

 16:22 

 15:54 

 14:54 

 14:53 

 13:18 

 13:17 

 13:17 

 12:35 
Collboni, a la Festa de la Rosa del PSC: "Som el partit que representa el 99%"
El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha reivindicat aquest diumenge durant la Festa de la Rosa del PSC que els socialistes són el partit que lluny de "generar problemes", en "soluciona". "Som el partit que representa el 99% dels ciutadans del nostre país davant d'una dreta del PP que s'obstina a defensar els privilegis de només l'1% del país", ha dit Collboni des de la Pineda de Gavà, plena a vessar de militants i dirigents socialistes. El tinent d'alcalde, que també ha manifestat la seva voluntat de guanyar les eleccions municipals de Barcelona, ha erigit el PSC com la força capaç de "plantar cara a la ultradreta de Vox" però també a "l'independentisme intolerant que imposa enfrontaments i ruptura entre catalans". Informa Carme Rocamora.
 

 12:08 

Comença la Festa de la Rosa del PSC amb l’absència de Pedro Sánchez per covid
El PSC organitza aquest diumenge la Festa de la Rosa a la Pineda de Gavà per iniciar el curs polític, on finalment el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha pogut assistir per haver donat positiu per covid. És la primera Festa de la Rosa dels socialistes amb Illa com a primer secretari del partit després que el mes de desembre substituís en el càrrec a l’ara ministre Miquel Iceta. A banda de la intervenció d’Illa, que es postularà com l’alternativa a un Govern dividit per les discrepàncies entre ERC i Junts, l’acte dels socialistes també servirà per donar tret de sortida a la cursa de les eleccions municipals que clourà el maig de 2023. Així, intervindran el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia; i la viceprimera secretària d’Organització i Acció Electoral i alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret. Entre el públic, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el ministre de Cultura, Miquel Iceta; la ministra de Transports, Raquel Sánchez; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay; la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados; i l’expresident de la Generalitat José Montilla, entre d’altres. Quan els dirigents socialistes han arribat a l'acte, s'han trobat amb desenes d'activistes de la PAH i del Sindicat de Llogateres, que han reclamat una llei d'habitatge digne i la fi dels desnonaments. Informa Carme Rocamora.

 11:59 
Desenes d'activistes de la PAH i del Sindicat de Llogateres protesten a l'entrada de la Festa de la Rosa del PSC
Diversos activistes de la PAH i el Sindicat de Llogateres s'han concentrat aquest diumenge a les portes de la Pineda de Gavà, on se celebra la Festa de la Rosa del PSC amb la presència del primer secretari, Salvador Illa, i de diversos dirigents i alts càrrecs socialistes com Meritxell Batet, Miquel Iceta o Raquel Sánchez. Els activistes, que exhibeixen pancartes a favor del dret a l'habitatge i contra els desnonaments, han fet diverses reivindicacions a favor d'una llei d'habitatge "digne" i del lloguer social: "Tenim drets, aigua llum i sostre", han clamat. Informa Carme Rocamora.

 09:47 

 09:47 

 09:47 

 19:54 
Rússia destitueix el general encarregat de coordinar la logística de les tropes a Ucraïna

El general encarregat de coordinar l'operativa de les tropes russes a Ucraïna i viceministre de Defensa per la Logística, Dimitri Bulgakov, ha estat destituït del càrrec per part del Kremlin aquest dissabte, segons ha informat l'agència de notícies russa TASS. El substitut serà Mijail Mizintsev, responsable de l'ofensiva sobre la ciutat de Mariúpol al maig. Segons TASS, el ministeri de defensa rus ha "traslladat a un altre lloc" Bulgakov, que ocupava el càrrec des del 2010. La destitució arriba pocs dies després que el president del país, Vladimir Putin, anunciés l'inici d'un reclutament parcial de 300.000 reservistes després de les darreres pèrdues de control de territori de Rússia per la contraofensiva de les tropes ucraïneses.

 19:40 

 15:36 
Alejandro Fernández: "Si volem que les empreses es quedin a Catalunya, no les podem fregir a impostos"

El president del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, considera que si Catalunya vol atraure empreses o aconseguir que les que hi són s'hi quedin, ha de canviar el model econòmic "deteriorat els darrers set anys pel procés separatista". "No podem fregir els empresaris a impostos", ha dit, referint-se a la recent polèmica sobre l'eliminació de l'impost de patrimoni a Andalusia. El president andalús, Juanma Moreno Bonilla, va fer una crida als empresaris catalans a tributar a la seva comunitat. "El Govern de Catalunya vol exercir competències il·legals i es nega a exercir les que té". Per les eleccions municipals del 2023, Fernández confia en que permetin per "recuperar el lideratge constitucional" del partit.

 14:38 
L'Ajuntament de Barcelona xifra en 40.000 persones els assistents a Maria Cristina en una nit sense incidents greus

El tinent d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha anunciat aquest matí que els primers càlculs respecte a la presència de gent en els grans escenaris d'ahir situen que a l'avinguda Maria Cristina van arribar a haver-hi unes 40.000 persones. Era el punt on tenia lloc un dels grans concerts de la nit, el de La Oreja de Van Gogh. En el mateix sentit, ha reduït a aspectes menors el fet que es tanquessin algunes parades de metro davant "el perill" de les aglomeracions en algun moment de la nit i ha explicat que també es va registrat una entrada en un centre comercial per part d'un grup que finalment es va resoldre ràpidament. "Hi ha hagut menys incidents que una nit de cap de setmana qualsevol", ha assegurat Martí, en referència al que li ha comunicat la Guàrdia Urbana. 

 22:39 

 22:39 

 21:42 
El telèfon d'emergències 112 rep 759 trucades per les pluges

El temporal que ha inundat el Tarragonès i els seus voltants ha provocat que 759 persones hagin hagut de trucar als serveis d'emergències (112) fins a les 21 hores d'aquest divendres. La majoria, des de Tarragona (473), però també des de Salou (70) i des de Vila-seca (65). Es preveu que les incidències facin augmentar encara més aquestes dades.

 19:42 
Colau aposta en el pregó de la Mercè per unes festes obertes i descentralitzades

El pregó de les festes de la Mercè de 2022 ja està en marxa. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha volgut enviar un missatge d'obertura, acollida i descentralització per tal que la celebració inclogui a tothom. En referència a la pregonera, la cineasta Carla Simón, ha valorat que és "una dona exitosa que ens representa" i ha defensat que és mereixedora de l'Òscar. 

 19:35 

 18:55 

 18:21 
La UE demana reformar el Consell de Seguretat de l'ONU per suspendre Rússia

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha demanat aquest divendres reformar el Consell de Seguretat de l'ONU perquè es puguin suspendre "automàticament" els membres permanents que desencadenen guerres "no provocades", "injustificades" i "condemnades per l'Assemblea General". En una intervenció a l'Assemblea General de l'ONU, Michel ha defensat que "una reforma és necessària i urgent" també perquè "el dret a veto hauria de ser l'excepció, malgrat que ha esdevingut la regla". "La Cimera sobre el Futur del 2014 ha de ser una oportunitat històrica per fer aquestes millores radicals", ha dit el president del Consell Europeu.

 16:58 

Amnistia Internacional recorda a Alsina els informes que veuen «apartheid» a Israel

Amnistia Internacional (AI) de Catalunya ha instat aquest divendres la consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, i al Govern a tenir en compte els informes sobre el règim d'Israel a Palestina i que "mitjançant les seves accions donin suport a la fi d'aquest sistema d'apartheid". En un tuit, ha destacat que el relator especial de l'ONU sobre els drets humans als Territoris Palestins Ocupats, Human Rights Watch i AI han considerat que Israel "manté un sistema d'opressió i dominació sobre la població palestina que equival a un sistema d'apartheid".

 16:56 
Diversos experts defensen al Parlament la creació d'un mecanisme independent de control de les actuacions policials

Diversos experts han coincidit aquest divendres a la Comissió d'Estudi sobre el Model Policial del Parlament en la necessitat de crear un mecanisme públic i independent de control, avaluació i investigació de les actuacions policials. "Volem que hi hagi confiança en la policia? Si la resposta és si, cal que hi hagi un mecanisme independent, així ho recomanen els organismes internacionals de drets humans", ha expressat Matthew McEvoy, que ha comparegut en representació de l'Omega Research Foundation. Mc Evoy ha exposat l'experiència d'organismes d'aquest tipus al Regne Unit i a Irlanda i ha destacat en positiu que hi hagi ens independents, un element que ha reivindicat com a "fonamental" en una cultura de rendició de comptes.

 16:56 
Absolt el mosso de Vilanova jutjat per col·laborar amb una banda de traficants de drogues

L'Audiència de Barcelona ha absolt un subinspector dels Mossos d'Esquadra de Vilanova i la Geltrú jutjat per suposadament haver col·laborat amb una banda de narcotraficants. En l'anomenat "cas Macedònia", iniciat el 2009, el subinspector i 16 acusats més s'enfrontaven a penes de fins a deu anys de presó. No obstant, el tribunal ha absolt bona part dels encausats, inclòs el mosso d'esquadra. L'acusació en aquest cas era per organització criminal, tràfic de drogues, suborn, omissió del deure de perseguir delictes, revelació de secrets i tinença il·lícita d'armes, amb l'atenuant de dilacions indegudes.

 16:03 

 14:16 

 13:54 

 11:58 
L'ONU conclou que Rússia ha comès crims de guerra a Ucraïna

La missió d'investigació de l'ONU a Ucraïna ha conclòs que Rússia ha comès crims de guerra durant la invasió al país. Així ho ha anunciat el president de la comissió, Erik Mose, en una compareixença en el Consell de Drets Humans de l'organització. La missió internacional investiga assassinats en 16 localitats ucraïneses, tot i que ha rebut denúncies "creïbles" de crims a altres llocs del país. "Ens va impactar el gran nombre d'execucions perpetrades en les àrees que vam visitar", ha explicat Mose. En la declaració, l'expert noruec ha apuntat que els assassinats incloïen persones prèviament detingudes i "amb signes visibles d'execució al cos", per exemple tenien les mans lligades a l'esquena o ferides causades per armes al cap.

 09:58 
Rússia posa en marxa els referèndums d'annexió als territoris ocupats d'Ucraïna

Les autoritats prorusses han posat aquest divendres en marxa els referèndums d'annexió a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. La votació a les regions ocupades total o parcialment per Moscou ha començat a primera hora del matí i s'allargarà fins dimarts. Els referèndums afegeixen tensió a una setmana en què el president rus, Vladímir Putin, ha anunciat la mobilització de 300.000 reservistes, a més d'insistir en l'amenaça nuclear. La Unió Europea i les principals potències occidentals han qualificat les votacions "d'il·legals". Consideren que són una "farsa" i insisteixen que no reconeixeran els resultats. L'OTAN ja va advertir Rússia que els referèndums són una "escalada en la guerra de Putin".

 09:09 
El PIB creix un 1,5% el segon trimestre, quatre dècimes més de l'esperat

El Producte Interior Brut (PIB) ha tancat el segon trimestre de l'any en el 1,5 intertrimestral, segons la dada que ha confirmat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La xifra supera la dada avançada del mes de juliol, que situava el creixement de l'economia a l'Estat en el 1,1%. Tanmateix, el creixement de l'economia en el segon trimestre també representa una diferència de més d'un punt respecte al lleuger creixement -del 0,2- del PIB el primer trimestre.

 08:56 

 08:32 
El fiscal general de l'Estat ascendeix Dolores Delgado a la màxima categoria tot i el rebuig de la majoria del Consell Fiscal

L'exfiscal general de l'Estat i exministra de Justícia Dolores Delgado ha estat ascendida a la màxima categoria del Ministeri Públic després d'aconseguir la plaça de fiscal cap de Sala de la Fiscalia Togada del Tribunal Suprem. Així ho ha decidit el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, després d'una reunió de més de sis hores amb el Consell Fiscal que, en la seva majoria, ha mostrat el seu rebuig a l'exdiputada del PSOE. A la plaça, hi optaven 19 persones més, algunes amb més antiguitat i altres amb millor currículum per al lloc, segons la informació que ha transcendit.
 

 07:42 

 07:11 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:00 

 22:15 

 21:05 

 20:30 

Educació recorrerà la decisió del TSJC de mantenir el 25% de castellà en dos centres

Educació recorrerà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir de forma cautelar el 25% de castellà en dos casos, segons ha confirmat la secretària general del departament, Patrícia Gomà, aquest dijous. El tribunal considera que els últims canvis legislatius del Govern en aquest àmbit no contradiuen les resolucions prèvies, mentre que Educació defensa que el "nou marc jurídic fa inaplicable aquestes mesures" perquè estableix que "no s'apliquen percentatges" en l'aprenentatge de les llengües. Gomà creu que el que fa el tribunal és "retorçar els arguments" en un "filibusterisme jurídic" que genera "confusió a les famílies", "inseguretat jurídica" als centres afectats i "discriminació" entre alumnes.

 20:13 

 18:39 

 18:26 

 17:20 

 16:34 
Álvarez de Toledo desobeeix el PP i vota a favor del 155 per garantir el castellà a les aules

L'exportaveu del Partit Popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, s'ha desmarcat una vegada més del seu grup parlamentari i ha votat a favor d'aplicar l'Article 155 a Catalunya per garantir el castellà a l'escola. La resta del seu partit ha votat en contra, però la diputada no ha estat capaç. "No puc votar el contrari del que vaig defensar", s'ha justificat. La iniciativa de Vox ha quedat rebutjada, tot i els vots favorables de Ciutadans i de la díscola parlamentària del PP.

 16:29 
Govern i patronals acorden millorar un 3% les tarifes de serveis socials

El departament de Drets Socials i les patronals de les entitats proveïdores de serveis socials han signat aquest dijous l’acord relatiu al reconeixement a la tasca professional i millora de la qualitat en la prestació de serveis d’atenció a les persones. La proposta suposa l’augment d’un 3% de les tarifes de serveis socials i inclou també "el compromís que aquest increment repercutirà en una millora del sou dels treballadors i treballadores", segons ha explicat la consellera Violant Cervera. També, "una major estabilitat pels professionals".

 14:07 
Els conductors de bus de TMB refermen la vaga i anuncien més aturades a l'octubre

Els conductors d'autobús de TMB, reunits aquest migdia en assemblea a les Cotxeres de Sants, han votat a mà alçada rebutjar la darrera proposta de l'empresa i mantenir les vagues parcials anunciades per als pròxims dies, incloent les Festes de la Mercè. A més, s'ha decidit que es convocaran noves aturades laborals a l'octubre, tot i que encara no tenen data. En una trobada multitudinària, el col·lectiu de treballadors ha exhibit múscul i ha aprofitat per pressionar l'empresa pública, a qui reclamen que els equipari el sou a la pujada de l'IPC per no perdre poder adquisitiu. TMB defensa que la llei no permet apujar els salaris de manera indiscriminada, però fonts del comitè d'empresa defensen a NacióDigital que la companyia "té capacitat d'imaginació financera" per plantejar alternatives. 

 14:09 
ERC condemna els «atacs racistes» contra Driouech i insta la resta de partits a reprovar-los

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha condemnat els "atacs racistes" que està patint a través de les xarxes socials la diputada republicana Najat Driouech. "Els discursos d'odi cada vegada es manifesten de forma més desacomplexada", ha alertat Vilalta, que ha explicat que ERC està treballant algun mecanisme perquè aquest assetjament es posi a disposició de la causa col·lectiva contra el racisme. "Demanem a la resta de diputats un gest de condemna a aquests fets i de suport a la diputada Najat Driouech, perquè la lluita antiracista ens involucra a tots", ha dit la portaveu dels republicans en roda de premsa aquest dijous. Va ser a finals de juliol quan Driouech va ser increpada a les portes del Parlament per un grup de manifestants que donava suport a la presidenta suspesa, Laura Borràs. Quan van transcendir els fets, Driouech va ser objecte de múltiples insults i assetjaments que continuen avui dia, on fins i tot li reclamen posicionaments sobre qualsevol qüestió relacionada amb dones que porten vel. "Condemnar els atacs que rep a nivell personal és també condemnar el racisme que pateixen moltes persones anònimes que potser no tenen altaveu", ha afegit Vilalta. Informa Carme Rocamora.
 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació