Dilluns, 22 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 13:02 
El Congrés reforma la llei del "només sí és sí" per endurir les penes per utilitzar la imatge de menors en webs de contactes

El ple del Congrés ha aprovat una esmena de Junts que proposa una reforma de la llei del "només sí és sí" amb l'objectiu d'endurir les penes quan s'utilitzi sense consentiment la imatge de menors o persones amb discapacitat per a la creació de perfils falsos en webs de contactes o pornografia. La cambra ha fet aquest canvi a través de la reforma de la llei de l'avortament que s'ha votat aquest matí a la cambra baixa. Tots els grups hi han votat a favors menys el PSOE i Unides Podem, impulsors de la llei del "només sí és sí". Amb l'aportació de Junts, al text s'afegirà que si la víctima del delicte és un menor o una persona amb discapacitat, s'aplicarà la meitat superior de la condemna. 

 12:38 
Salvador Illa viatjarà a Portugal el dilluns en plena negociació pels pressupostos

Quan arribarà l'acord entre ERC i el PSC pels pressupostos? Mentre que els republicans asseguren que les converses estan molt avançades i que queda només una negociació sectorial per tancar, els socialistes consideren que tot just ha començat la negociació i que les coses estan "molt verdes". Enmig de tot plegat, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, es desplaçarà el dilluns a Portugal per reunir-se amb diversos representants polítics del territori. La trobada més important serà amb el primer ministre, Antonio Costa. També es reunirà amb el president del grup parlamentari socialista, Eurico Brilhante. A la seva agenda, també hi consten trobades amb l'ambaixadora d'Espanya a Portugal, Marta Betanzos, i amb el delegat de la Generalitat a Portugal, Rui Reis. Informa Carme Rocamora.

 12:14 
Collboni proposa a ERC un intercanvi entre els pressupostos de Barcelona i els catalans​

El primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha interpel·lat el grup líder a l'oposició assegurant que "Esquerra Republicana té una gran oportunitat per crear un marc positiu" si facilita l'aprovació dels pressupostos municipals perquè després "el PSC els voti al Parlament de Catalunya", ja que el Govern encara necessita suports més enllà dels comuns. El líder del PSC al consistori barceloní ha expressat clarament la proposta de quid pro quo, però demanant el gest previ dels republicans. "Els primers que venen són els de l'Ajuntament", ha dit en referència als comptes de l'any que ve. En aquest sentit, sobre les negociacions amb el grup municipal encapçalat per Ernest Maragall, Collboni ha expressat que "els avenços amb Esquerra Republicana són molt positius" i que el govern d'Ada Colau està "acceptant totes les propostes" d'ERC.

 09:39 
La vaga del personal de neteja queda desconvocada després de l'acord entre UGT, CCOO i la patronal

La vaga del personal de neteja d'aquest dijous i divendres queda desconvocada després de l'acord entre UGT, CCOO i la patronal aquest dimecres just abans de la mitjanit. La reunió de mediació de vaga s'ha allargat durant dos dies abans d'assolir el principi d'acord, que ha estat ratificat en les assemblees de delegats del 99,8%. El consens assolit inclou un increment salarial del 10,25% repartit fins al 2025 i el manteniment del plus d'antiguitat del conveni del 4% cada quatre anys; la regulació dels contractes fixos discontinus, la reducció de la jornada anual. D'altra banda, un altre dels sindicats que havia convocat vaga, la CGT, s'oposa al pacte i avisa que el nou conveni portarà el sector "a la misèria".

 09:27 
Trias descarta Alonso-Cuevillas per Barcelona: "Necessito gent que entengui que el número 1 soc jo"

Xavier Trias no incorporarà Jaume Alonso-Cuevillas a la seva llista de Junts a Barcelona. Així ho ha explicat l'alcaldable de la formació en una entrevista al Cafe d'Idees, en què ho ha justificat dient que Alonso-Cuevillas té "vocacions de ser el número 1": "Necessito gent que entengui que el número 1 soc jo", ha assegurat. En la mateixa conversa, ha explicat que demanarà a Sandro Rosell que no es presenti a les eleccions municipals i també ha descartat incorporar-lo a la llista de Junts.
 

 08:00 
Un general espanyol liderarà la missió militar de la Unió Europea a Mali

El general espanyol Santiago Fernández Ortiz-Repiso assumirà aquest dijous el comandament de la missió de la Unió Europea a Mali, on Espanya manté desplegats 316 efectius malgrat la situació de suspensió en què es troba l'operació des del mes d'abril passat. Fernández Ortiz-Repiso va ser ascendit fa un mes a l'ocupació de general de brigada de l'Exèrcit de Terra. Amb el mandat, serà la quarta vegada que Espanya assumeixi el comandament d'aquesta missió. L'última va ser durant el primer semestre del 2021 a l'ordre del general Fernando Gràcia. Les Forces Armades espanyoles mantenen desplegades a Mali un total de 316 efectius, segons dades de l'Estat Major de la Defensa. Espanya és així el contribuent més gran a l'operació, tot i que manté paralitzada la seva missió fonamental d'ensinistrament a les forces de seguretat locals.

 20:17 

 19:12 
MAD Lions presenta el seu equip de League of Legends a Barcelona amb El Yoya com a líder

Un dels equips més importants dels eSports de Barcelona presenta la seva plantilla a la Casa SEAT. Són els jugadors que competiran a la LEC, la màxima competició europea del League of Legends. El club serà liderat per el valencià El Yoya, un dels millors jugadora d'Europa i tota una celebritat. El roster complet: Chasy, Nisqy, Carzzy, Hylissanh i El Yoya. També han presentat les noves influencers de l'equip i altres novetats. Barcelona es consolida com un escenari de primera categoria dels eSports. Informa Victor Rodrigo.
 

 19:03 
[noticiadiari]2/250273[/noticia]

 17:46 

 16:45 
Collboni marca distàncies amb Trias: "Està en contra del tramvia; aquí ja no tenim un acord"

La irrupció de Xavier Trias com a alcaldable confirmat per Barcelona ha despertat un seguit de reaccions entre la resta de forces municipals que, especialment, han fixat les atencions en la resposta socialista. Així, sobre la possible sintonia entre el nou candidat de Junts i el PSC després dels comicis municipals a l'hora de teixir pactes, el líder socialista a l'ajuntament barceloní Jaume Collboni s'ha distanciat de Trias, almenys inicialment. "De moment, l'única proposta que hem vist és que està en contra del tramvia; aquí ja no tenim un acord", ha valorat el cap de files del PSC. Igualment, en declaracions a betevé ha assegurat que veu "molt agosarat" que l'exalcalde intenti atreure votants socialistes, republicans o de Ciutadans.

 16:35 
Illa exigeix a ERC que tingui "coratge" per dir la veritat als catalans: "No hi haurà referèndum"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha exigit aquest dimecres des del Parlament que ERC i Pere Aragonès tinguin "el coratge de dir la veritat als catalans" sobre el futur del moviment independentista: "No hi haurà referèndum". Amb aquesta contundència s'ha expressat en una atenció als mitjans, després que els republicans hagin proposat activar un acord de claredat per plantejar les condicions d'un referèndum per decidir sobre el futur de Catalunya. "Parin d'enganyar a la ciutadania", ha etzibat Illa. El cap de l'oposició, també ha explicat que aquest mateix dimecres ha enviat un missatge al president de Castella-La Manxa, el socialista Emiliano García-Page, per les seves crítiques a la reforma del codi penal, i li ha demanat que tingui "altura de mires" perquè ara a Catalunya la convivència és major que fa cinc anys: "Allò que és bo per Catalunya ho és per Espanya. Perquè Catalunya és part d'Espanya", ha escrit Illa en el seu missatge. Informa Carme Rocamora.

 15:44 

 15:10 
L'empresa de videojocs danesa IO preveu crear 150 llocs de treball a Barcelona

L'empresa danesa de videojocs IO Interactive preveu crear 150 llocs de treball durant els quatre anys vinents al seu estudi de Barcelona, ​​segons un comunicat del Govern aquest dimecres. L'anunci l'ha fet el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i el responsable de l'empresa a Barcelona, ​​Eduard López, després d'una reunió de treball. La companyia té previst contractar programadors, artistes, animadors, dissenyadors de joc i de so per al desenvolupament de videojocs en col·laboració amb els estudis de Copenhaguen (Dinamarca) i Malmö (Suècia).
Icona de Validada per la comunitat

 14:46 
El Sindicat de Llogateres veu un "rentat de cara" d'Unides Podem i ERC en la nova proposta de codi penal

El Sindicat de Llogateres continua oposant-se al a proposta de reforma de codi penal pactada entre el govern estatal i ERC, que van presentar una modificació respecte al text inicial aquest dimarts. De fet, es lamenta que aquest canvi que alleugereix un dels supòsits dels desordres públics s'intenti presentar com la resposta a allò que demanaven els moviments socials, assenyala la plataforma en referència a la postura dels republicans i Unides Podem. "Aquest petit retoc només aconsegueix no empitjorar aquest delicte, però no respon a les demandes del conjunt de les organitzacions que ens hem mobilitzat i en cap cas pot utilitzar-se perquè alguns partits acabin rentant-se la cara", expressa un comunicat del sindicat d'inquilins. 

 14:28 
El TC convoca un ple urgent per decidir si admet el recurs del PP contra la reforma del codi penal abans que es voti

El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, ha convocat de manera urgent un ple per decidir sobre les mesures cautelaríssimes que li ha demanat el PP en el seu recurs contra la tramitació de dues esmenes de la reforma del Codi Penal que fan referència al sistema d'elecció dels nous membres del mateix Tribunal Constitucional que ha de designar el CGPJ. El ple ha de tenir lloc abans de la votació de la llei –que també inclou la reforma de la malversació i la derogació de la sedició- que està previst per aquest dijous a la tarda. Trevijano ha encarregat la ponència sobre la petició del PP al magistrat del sector conservador Enrique Arnaldo.

 13:13 
El director d'Antifrau, sobre la nova malversació: "No és un missatge bo per parar la corrupció"

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, ha opinat aquest dimecres que la proposta per rebaixar les penes en alguns tipus de malversació és una "mala notícia evident" i "no és un missatge bo per parar la corrupció". Segons ell, cal un debat "clar", més pausat i "amb racionalitat" sobre la proporcionalitat de les penes de malversació. "El missatge que es dona és que hi ha categories de malversació, però això ha de ser fruit d'un debat que no s'ha fet", ha criticat. A més, considera que caldrà revisar moltes sentències sobre aquests delictes, com ha passat amb la nova llei del 'només sí és sí'.

 13:11 

 12:40 
Lambán diu que la reforma del Codi Penal hauria de servir per "agreujar", i no alleugerir, les penes de l'1-O

El president del govern d'Aragó, Javier Lambán, s'ha sumat aquest dimecres a les crítiques del president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, contra la reforma del Codi Penal que impulsa el govern espanyol. Segons Lambán, en comptes de reduir les penes pels delictes relacionats amb l'1-O, la reforma hauria de servir per "agreujar" les penes. "Malversar fonts públics per finançar la comissió d'un delicte tan gravíssim com el que van cometre els independentistes catalans l'octubre del 2017, en comptes de tenir cap tipus de consideració, hauria de tenir un agreujament", ha sentenciat.

 11:45 

 11:42 
Qatar va pagar almenys 1,5 milions d'euros en la trama de suborns a membres de l'Eurocambra

La policia belga ha requisat gairebé 1,5 milions d'euros en els registres als domicilis de l'exvicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili, destituïda aquest dimarts, i l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri en el marc de l'operació per una trama de suposats suborns de Qatar per influir les decisions de la cambra comunitària. Els imputats -Panzeri, Kaili, la seva parella Francesco Giorgi i una quarta persona- estan acusats d'organització criminal, corrupció i blanqueig de capitals i compareixen aquest dimecres davant el tribunal de primera instància de Brussel·les. En declaracions al mitjà grec Open TV, l'advocada de Kaili ha defensat que ella "no té res a veure" amb els suposats suborns i que és "innocent".

 11:12 

 10:44 
Foment impulsarà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost de les grans fortunes

La patronal catalana Foment del Treball impulsarà un recurs d'inconstitucionalitat contra l'impost de les grans fortunes que s'està tramitant en aquests moments al Congrés. Ho ha anunciat aquest dimecres el president de l'organització, Josep Sánchez Llibre. Foment ha criticat les "decisions precipitades" del govern espanyol, moltes d'elles "animades per Unides Podem" i que afecten l'activitat econòmica i la "confiança empresarial". Informa Pep Martí 

 10:31 
Colau sosté que Trias actua amb "manca de rigor" quan projecta un "mantra apocalíptic" sobre Barcelona

L'endemà que Xavier Trias oficialitzés en roda de premsa que serà el candidat de Junts a les eleccions municipals, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat el seu projecte de ciutat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. Colau s'ha mostrat "sorpresa" pel fet que Trias "s'apunti al mantra apocalíptic contra Barcelona". "Entenc les crítiques, no la manca de rigor dels contrincants polítics", ha afirmat la líder dels comuns. Colau ha afirmat que aquesta serà l'última ocasió en què opta a la reelecció: "Em presento per ser alcaldessa amb la intenció de culminar el meu model de ciutat. Crec que tinc opcions de guanyar". 

 09:55 
Les ministres Robles i Llop rebaten les crítiques del PP a la reforma de la malversació recordant el bloqueig dels populars a la renovació del Poder Judicial

La ministra de Defensa, Margarita Robles, i la ministra de Justícia, Pilar Llop, han rebatut aquest dimecres les crítiques dels diputats del PP a la reforma del codi penal, que inclou la derogació de la sedició i la revisió de la malversació, durant la sessió de control al Congrés. En un ple sense Pedro Sánchez, que és a la cimera de Brussel·les, Robles i Llop han recordat que els populars estan "incomplint la Constitució i la llei" perquè han mantingut durant quatre anys el bloqueig al Consell General del Poder Judicial (CGPJ).Els diputats populars José Antonio Bermúdez de Castro i Carlos Rojas havien mostrat la bel·ligerància de la seva formació contra l'executiu del PSOE i Unides Podem. Rojas ha afirmat que el govern espanyol ha fet "un pacte amb delinqüents" i ha reiterat la demanda d'eleccions anticipades. "La finalitat d'aquest govern és combatre la corrupció i no fer enfrontaments entre territoris", ha dit la ministra de Justícia.

 09:55 
María Jesús Montero: "Amb un govern de Pedro Sánchez mai se celebrarà un referèndum a Catalunya"

La ministra d'Hisenda i número dos del PSOE, María Jesús Montero, ha assegurat que "mai" se celebrarà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya mentre hi hagi un executiu espanyol "presidit pel PSOE". "Amb un govern de Pedro Sánchez mai se celebrarà un referèndum d'aquesta mena ni de forma regular ni irregular", ha subratllat aquest dimecres al matí en declaracions als passadissos del Congrés. Després de la proposta d'ERC que planteja una votaciñó pactada amb l'Estat en la seva ponència política, Montero ha argumentat que el referèndum "està en contra de la Constitució" i que els socialistes "la compleixen i la faran complir". "Ens avalen els fets. En tots aquests anys de govern del PSOE no hi ha hagut cap consulta a Catalunya. Sí que n'hi va haver quan governava el PP així que la credibilitat l'ha de donar la política dels fets", ha dit.

 09:29 

 08:55 
Rècord de beneficis: Índitex guanya 3.095 milions d'euros en els primers nou mesos del 2022

El grup Inditex, propietari de marques com Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka i Oysho, ha guanyat 3.095 milions d'euros fins al setembre, un 24% més que l'exercici anterior i un nou rècord, segons els comptes enviats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Entre juliol i setembre, el benefici del grup va créixer un 6% durant el tercer trimestre i va assolir el rècord de 1.301 milions d'euros en un trimestre. Aquest increment es deu a la bona marxa de les vendes, que han crescut un 11% fins als 8.210 milions d'euros. L'empresa destaca que la venda online "continua progressant de manera satisfactòria i es situa pe sobre del rècord assolit entre febrer i octubre de 2021".

 07:28 
La policia espanyola prepara un dispositiu «especial» pel partit de futbol França-Marroc, similar al dia que va jugar Espanya

La policia espanyola es prepara per a la segona semifinal del Mundial. Tot i que no jugui Espanya, el cos policial de l'estat desplegarà un dispositiu, amb especial presència en determinats districtes, per vigilar i evitar possibles disturbis després del partit que enfronta aquest dimecres les seleccions nacionals de França i el Marroc, han indicat a Europa Press fonts de la Delegació del Govern a Madrid. L'operatiu, que estarà coordinat amb la Policia Municipal de Madrid, serà semblant en número i organització que el que es va dur a terme en l'enfrontament entre Espanya i el Marroc. Han afirmat que continuarà duent-se a terme si els marroquins continuen en aquesta competició.

 19:10 

 17:59 
Pujol reapareix al Parlament després de l'ictus que va patir al setembre

Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, ha reaparegut aquest dimarts al Parlament després de l'ictus que va patir al setembre. Pujol participa en l'acte solemne que serveix per celebrar els noranta anys de la recuperació de la cambra catalana. Hi ha arribat acompanyat del seu fill Pere. L'expresident no anava al Parlament des del 2016, quan va assistir a l'homenatge a Muriel Casals. Informa Carme Rocamora.
 

 17:03 

Llibertat provisional per al tenor Albert Deprius, acusat d'agressions sexuals a una menor

La titular del jutjat d'instrucció número 6 d'Arenys de Mar (Maresme) ha deixat en llibertat amb càrrecs el tenor Albert Deprius, acusat d'agredir sexualment una exalumna i menor d'edat entre 2010 i 2014. Deprius ha declarat aquest dimarts, i donat que cap de les parts personades ha sol·licitat l'ingrés a presó, la magistrada ha decretat llibertat amb l'obligació de personar-se en dependències judicials cada 15 dies. A més, ha acordat una ordre d'allunyament de 500 metres de la denunciant i li ha prohibit comunicar-se amb ella. Segons ha pogut saber l'ACN, a partir de fer-se públics els fets, els Mossos han rebut dues denúncies més de dones que també haurien estat víctimes del tenor, i que no eren menors d'edat en el moment dels fets.

 15:51 

 13:26 
La CUP, sobre la proposta d'ERC pel referèndum: "No va més enllà de la retòrica"

La proposta que ERC recull a la ponència del seu congrés per tornar a posar al centre del debat un referèndum com a sortida del conflicte polític no ha convençut a la CUP. Els anticapitalistes, que van demanar l'any passat al debat de política general la celebració d'un referèndum abans del 2025, consideren que aquesta iniciativa dels republicans és fum: "La proposta d'ERC no va més enllà de la retòrica", ha sostingut la diputada Laia Estrada en roda de premsa aquest dimarts. A parer dels cupaires, el què cal saber és si ERC "està disposada" a treballar per generar unes condicions de mobilització que portin a una confrontació democràtica amb l'estat que "l'obligui" a acceptar que l'única sortida és el referèndum: "ERC està preparada per això o continuarà amb sortides individuals?", ha preguntat la diputada. Més enllà de les preguntes dirigides als d'Oriol Junqueras, des de la CUP s'han mostrat partidaris d'un referèndum per solucionar el conflicte polític: "És el que reclama la majoria". Informa Carme Rocamora.

 13:25 

 13:14 

 12:02 
Asens vincula les "presses" per reformar la malversació al suport d'ERC en els pressupostos

El president del grup parlamentari de Podem al Congrés, Jaume Asens, ha retret les "presses" per reformar el delicte de malversació, que presenta "dubtes". Sota el seu criteri, cal fer "autocrítica" perquè s'ha discutit "poc" i el seu grup volia "més temps" per estudiar millor els efectes de la revisió. En aquesta línia, ha vinculat la celeritat per tirar endavant la reforma amb el suport d'ERC als pressupostos generals. "No cal enganyar l'opinió pública, això té a veure amb una exigència d'ERC i amb què arribem a finals d'any i es volen tancar moltes carpetes", ha desgranat en declaracions a la Cadena Ser. 

 10:13 
Junqueras veu «algunes passes» del PSC per posar fi a la repressió: «Camina cap a la direcció adequada però lentament»

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha considerat que el PSC està fent "algunes passes" i "camina cap a una direcció adequada" pel que fa a la "repressió" tot i que "molt lentament". En una entrevista a 'RTVE', Junqueras ha afegit que la supressió del delicte de sedició va en aquesta línia. "Està bé, és millor això que el contrari. Es queda curt i per això volem que ens ajudi molta més gent", ha afegit. Després de l'acord amb el PSOE per modificar sedició i malversació del Codi Penal, Junqueras ha defensat que es tracta d'un "acte de justícia", ja que es "corregeixen" els canvis que va introduir el PP 'ad hoc' contra els independentistes.

 09:59 
El PP acusa el govern espanyol de posar un "pont de plata" a Junqueras per tornar a la política

El portaveu del PP, Luis Santamaría, ha acusat Sánchez de posar un "pont de plata" a Junqueras per ser candidat d'ERC a la Generalitat i despenalitzar el referèndum. "Estem en l'etapa més negre de la nostra etapa recent", ha dit Santamaría, que ha anticipat que el proper pas serà autoritzar un referèndum "contra natura". El PP ha dit que el govern espanyol està "legislant sense reflexió" i ha avisat que tornarà a passar el mateix que amb la llei del "només sí és sí". "El resultat sempre és el mateix: hi perden els espanyols", ha lamentat Santamaria, que ha considerat la reforma d'una "legislació a la carta". Segons els populars, de la reforma se'n desprèn un "deix autoritari" en un procediment de "trencament constitucional". "L'eliminació de la sedició deixa l'Estat sense un instrument adequat per actuar contra les amenacs", ha assegurat Santamaria, que també ha criticat la reforma de la malversació, que diu que va en contra de les directives europees. El portaveu conservador ha afirmat que els canvis al Poder Judicial són amb l'objectiu de "parasitar les institucions". "Els espanyols n'estem farts; convoquin eleccions", ha reblat. 

 09:43 
Unides Podem diu que el nou codi penal és millor que l'actual, però avisa que "el fantasma de Gallardón continua present"

Des d'Unides Podem, Jaume Asens ha dit que la reforma que va introduir el PP el 2015 era una "nyap" i ha dit que les modificacions, en termes generals, són positives, tot i que hi ha algunes "ombres". El portaveu ha dit que el delicte de desordres públics té "deficiències". "Ens hem quedat a mitjan camí però hem arribat tant lluny com ha estat possible; hem pogut acabar amb la sedició, però queda l'article 557 bis contra el dret de manifestació", ha afirmat, i també ha recordat que cal acabar amb la llei mordassa. "El fantasma de Gallardón està present en aquest codi penal, però el que s'ha aprovat és millor que el que hi ha", ha assegurat Asens. 
 

 09:38 
ERC veu positiva la reforma del codi penal i assegura que millora la vida de la gent

La portaveu d'ERC, Carolina Telechea, ha dit que la reforma és "positiva" però té marge de millora. Ha recordat que la sedició desapareix i això és positiu, perquè cap manifestant podrà ser condemnat per aquest delicte. De tota manera, la dirigent republicana ha dit que la nova llei no és la seva, però també ha dit que aprofitaran "totes les oportunitats" per "millorar la vida de la gent". "Millorar la vida de la gent suposa derogar el delicte de sedició, limitar sense despenalitzar la malversació i democratitzar el codi penal", ha insistit Telechea. Per això, ERC fa una valoració positiva de la reforma i ha insistit que en l'exposició de motius queda clar què són desordres greus i això, ha dit, és un pas important. "Per nosaltres, el dret de manifestació i protesta no hauria d'estar penalitzat", ha reblat.

 09:33 
Junts critica la reforma del codi penal i acusa ERC d'acceptar que l'1-O és delicte

El portaveu de Junts, Josep Pagès, ha titllat de "desastre" la tramitació legislativa, que barreja la reforma del codi penal amb altres coses. "La proposició de llei ha amagat els seus propòsits; se'ns ha furtat la possibilitat de debatre", ha criticat Pagès. En tot cas, el dirigent independentista ha dit que ERC ha assumit que el referèndum va ser "delicte", tant pel que fa a la sedició com pel que fa a la malversació. "El que va ser un pompós anunci de país d'Aragonès, ha acabat sent una acceptació de les esmenes d'un partit del 155 com el PSOE", ha lamentat. La reforma, segons Pagès, va començar malament i ha acabat pitjor, i ha dit que per Junts l'1-O no serà mai delicte. A més, també ha dit que s'està "criminalitzant" la protesta i que es manté la incertesa, amb un supòsit agreujat que manté la "intimidació". Sobre la malversació, Pagès ha criticat la reforma. "No es regula de cara al futur ni d'avançar en els paràmetres europeus; no s'aborda el problema de fons", ha dit, i ha recordat que mantenir el delicte per l'ús indegut dels recursos públics va contra la justícia europea. "Cal una amnistia i negociar per a l'autodeterminació", ha reblat. 

 09:15 
La CUP alerta de mancances tècniques en la reforma de la malversació i critica que l'1-O i les protestes per la sentència continuen sent delicte

La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, ha dit que la proposta de PSOE, Podem i ERC assumeix que l'1-O és "delicte" i que les manifestacions derivades del procés mereixen càstigs amb "delictes especials". "Ens alegrem si això millora la situació d'algunes persones per l'1-O, però ens sembla que manté l'estela de 2015 perquè modifica penes però no canvia els conceptes", ha alertat Vehí, que ha recordat que el codi penal s'ha de plantejar pensant que "l'aplicarà el teu pitjor enemic". "Això no són coses de catalans; què passaria si governés el PP amb Vox?", s'ha preguntat. Precisament, sobre la malversació i el delicte que es podria aplicar a l'1-O, ha avisat que també podria castigar "moltes altres coses". "I si parlem d'una campanya del Ministeri d'Igualtat? Un militant masclista pot pensar que la campanya mereix l'aplicació d'aquest delicte de malversació", ha exemplificat. Vehí ha reconegut que el delicte de desordres públics millora lleugerament, però ha lamentat que es manté la "intimidació" i les penes pels desordres greus. "Es continua mantenint que l'1-O i les protestes de 2019 són accions que mereixen càstigs; no soluciona, intenta salvar els mobles", ha reblat. La dirigent cupaire també ha criticat la tramitació "exprés" d'una llei tan important com el codi penal. 

 09:03 
Restablerta la circulació de trens de la R13 i R14 entre les estacions de Lleida i Puigverd de Lleida

La circulació de trens de les línies R13 i R14 de Rodalies entre les estacions de Lleida i Puigverd de Lleida ha quedat restablerta. El servei s'havia interromput aquest dimarts al matí en els dos sentits per treballs dels Mossos d'Esquadra, segons ha informat Protecció Civil, que ha donat per acabada la fi de la prealerta del pla Ferrocat.

 08:27 
Tallada la circulació de trens de les línies R13 i R14 entre les estacions de Lleida i Puigverd de Lleida

La circulació de trens de les línies R13 i R14 de Rodalies es troba tallada en els dos sentits entre les estacions de Lleida i Puigverd de Lleida. Protecció Civil, que ha activat la prealerta del pla Ferrocat, informa que la interrupció de la circulació s'ha fet per treballs dels Mossos d'Esquadra, sense concretar-ne el motiu.

 08:14 
Trias: "Soc hereu de Convergència i no em fa cap vergonya"

Xavier Trias, l'endemà de proclamar la seva candidatura com a alcalde a l'Ajuntament de Barcelona per Junts, ha passat pels micròfons de Catalunya Ràdio i ha proclamat contundent: "Soc hereu de Convergència i no em fa cap vergonya. Me'n sento orgullós". Tot seguit, ha fet una crida a sumar altres forces en el seu camí cap a l'alcaldia, subratllant la importància del PDECat. "Fracturar aquest sector seria un gran disbarat", ha assegurat. A més a més, també ha rebutjat fer oposició: "O alcalde o res". Així, Trias ha explicat que es presenta per "guanyar" i "ajudar" el partit. El seu objectiu, arribar a 14, i "amb una altra força", 21.
 

 08:14 

 23:02 

Miki Núñez i Mariona Escoda seran els presentadors de les campanades de TV3

El presentador del programa de TV3 "Eufòria", Miki Núñez, i la guanyadora del concurs musical, Mariona Escoda, seran els encarregats de presentar les campanades de Cap d'Any a la televisió catalana des de la Font Màgica de Montjuïc, a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona, amb l'espectacle de música, pirotècnia, escenografia "monumental" i "innovació tecnològica puntera" ofert per l'Ajuntament de la ciutat. La programació especial començarà cap a dos quarts de dotze de la nit del 31 desembre, i s'allargarà fins ben bé passada la mitjanit. Aquest any es recupera el format d'espectacle que no s'ha pogut fer el dos últims anys per la pandèmia de la covid.

 21:36 

 21:24 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació