Divendres, 26 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 20:05 
Aragonès anuncia la creació d'una Assemblea Ciutadana pel Clima per trobar "punts de consens" i avaluar "propostes"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts des de Nova York que el Govern aprovarà dimarts vinent la creació d'una Assemblea Ciutadana pel Clima per "debatre els reptes de Catalunya davant el canvi climàtic i formular propostes per afrontar-los". L'Assemblea la conformaran entre 100 i 150 persones, a partir d'una "mostra representativa" de tota la població catalana i tindrà com a objectiu "fomentar debat ciutadà" i "identificar punts de consens" sobre alguns àmbits com el de "l'energia, la mobilitat o els recursos hídrics".

 20:00 

 18:51 
Aragonès diu que "totes les decisions" de Junts que permetin "un horitzó d'estabilitat" són "benvingudes"

El president del Govern, Pere Aragonès, ha afirmat que "totes les decisions" de Junts que permetin "un horitzó d'estabilitat" són "benvingudes". Així s'ha expressat preguntat per les declaracions d'aquest dimarts de la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha negat que el debat de política general de la setmana que ve sigui "un límit" per decidir sobre la continuïtat de la seva formació al Govern. Aragonès ha reiterat que es tracta d'un "debat intern" de Junts i que per ara "tots els consellers" estan centrats en el pla contra la inflació que presentaran "en els pròxims dies". "El que necessita avui la ciutadania de Catalunya (...) són governs estables", ha remarcat en una atenció als mitjans des de Nova York.

 18:51 

 18:49 
Puigdemont viatja a Viena per fer una conferència sobre el procés català

L'expresident de la Generalitat i eurodiputat per Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha viatjat aquest dimarts a Viena, on dijous té previst pronunciar una conferència sobre el procés català convidat per la Central European University de la capital austríaca. Després de la conferència Puigdemont participarà en una taula rodona amb els professors de Relacions Internacionals Erin Jenne i Michael Miller. El 130è president de la Generalitat també debatrà amb els estudiants i professors assistents. Puigdemont s'estarà a Viena fins divendres i té previst reunir-se amb dirigents polítics, membres de la societat civil i personalitats de la cultura austríaca i vienesa.

 18:17 

 18:15 
Alsina situa Palestina com a "país prioritari" de la cooperació catalana

La consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, ha situat aquest dimarts Palestina com un "país prioritari" de la cooperació catalana i ha afegit que les polítiques de cooperació de Catalunya per la pau són un referent internacional. En un comunicat, ha assegurat que les organitzacions amb què s'ha reunit li han traslladat que el finançament català és "fonamental" per als programes que es duen a terme. "Són organitzacions que treballen pels drets de les dones i amb qui les ONG catalanes treballen des de fa molts anys", ha explicat la consellera, que confia a continuar col·laborant amb totes elles els pròxims anys. Alsina no s'ha pogut desplaçar, com estava previst, a Nablus, on es desplega el projecte d'Hèlia i WSC finançat pel Govern, perquè les Nacions Unides han restringit l'accés per enfrontaments interns.

 16:33 

 16:07 
La CUP veu "absolutament insuficient" l'energètica pública del Govern

La CUP ha dit que l'energètica pública a què s'ha compromès el Govern "pot ser una primera pedra" però és "absolutament insuficient". "No garanteix l'accés a la llum a la gent ni fa front a la màfia de les grans empreses elèctriques", ha dit Pellicer, i ha assegurat que el nom d'"energètica pública" no respon a la realitat, segons els detalls que han transcendit. "És més aviat una comunitat energètica. És necessari però insuficient en un context en què la factura de la llum representa un 10% de la despesa de les famílies", ha detallat el diputat. La proposta dels cupaires passa per una empresa d'energia pública que s'ocupi de la generació, distribució i comercialització de l'electricitat i "garantir el dret a l'energia" dels ciutadans davant l'oligopoli de les empreses energètiques. "Cal tractar el subministrament elèctric com un bé bàsic, no com una eina per enriquir-se", ha assenyalat. Pellicer ha lamentat que el Govern no vulgui "substituir" les grans empreses. "Cal confrontar i ocupar l'espai d'aquestes companyies elèctriques", ha afirmat.

 15:47 

 14:28 

 14:15 
Els comuns insten Aragonès a posicionar-se sobre la visita d'Alsina a Israel: "Comparteix aquest viatge?"

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha instat ERC i Pere Aragonès a posicionar-se sobre el viatge de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, a Israel: "N'estava al corrent? Comparteix la posició?", ha preguntat Cid al president de la Generalitat, i ha criticat que un govern "compromès amb els drets humans doni suport a un govern com el d'Israel". La consellera de Junts va viatjar a Israel per "consolidar" les relacions amb Catalunya, i va assegurar que ambdós territoris "compareixen la voluntat de ser". Aquestes declaracions han aixecat diverses crítiques, sobretot després que el Parlament aprovés una proposta de resolució en la qual titllava "d'apartheid" el règim que Israel aplica a Palestina, una proposta que va rebre el suport del PSC, ERC, CUP i comuns. Informa Carme Rocamora.

 13:56 
Les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk anuncien un referèndum per unir-se a Rússia

Moviments dels prorussos de l'est d'Ucraïna després de l'ofensiva de les tropes de Kíiv. Les autoritats de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk han anunciat la celebració d'un referèndum per annexionar-se a Rússia. La votació, segona la previsió que han fet, començaria aquest divendres i s'allargaria fins dimarts de la setmana que ve.

 13:19 

 13:02 

 12:59 

L'Ajuntament de Barcelona rebutja obrir una escola bressol 24h i de caps de setmana

El govern de l'Ajuntament de Barcelona ha rebutjat aquest matí la proposta de crear una escola bressol municipal amb servei 24 hores i en cap de setmana, com plantejava la regidora no adscrita Marilen Barceló. La iniciativa, que la propostant ha vinculat a les necessitats de famílies que treballen en horaris nocturns o no habituals i la importància de l'aprenentatge lúdic dels més petits, ha rebut una resposta clara per part del regidor d'Educació, Pau Gonzàlez. El representant dels comuns ha reivindicat que s'ha "lluitat" per reivindicar que "les escoles bressol són escoles" i que la tasca educativa "no es pot fer de nit", quan els infants han de descansar. I ha reivindicat altres propostes municipals com el cangur públic o la diversificació horària de les escoles bressol municipals. "No veiem que aquesta sigui la solució", ha refermat González, finalment, en referència a la iniciativa proposada en comissió de Drets Socials, Cultura i Esports.

 13:00 

 12:58 
El debat de política general començarà dimarts vinent a les 11:30 hores

El debat de política general que donarà el tret de sortida al curs polític del Parlament començarà el dimarts 27 de setembre a les 11:30 hores amb el discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per un temps il·limitat. Serà a la tarda, a partir de les 15:00 hores, quan els partits polítics prenguin la paraula, començant per Salvador Illa (PSC) i acabant amb els dos partits del Govern, en una sessió que preveu allargar-se fins a les 21.00 hores. El dia 28 s'atura el debat, una decisió presa per la mesa i la junta de portaveus en solidaritat amb la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que afrontarà el seu judici contra Vox. Divendres es reprendrà el ple a les 11:00 hores amb la presentació per part dels grups de les seves propostes de resolució, amb un màxim de 15 per cada partit. Cap a les 14 hores, es preveu que s'hagin fet totes les votacions. Informa Carme Rocamora.

 12:47 

 12:31 

 11:42 
Barcelona defensa augmentar els noms de dones en el nomenclàtor traient-ne d'homes antidemocràtics

L'Ajuntament de Barcelona s'ha mostrat favorable a incrementar el reconeixement i la visibilitat de les dones en el nomenclàtor de la ciutat. A proposta de JxCat, el govern municipal s'ha mostrat defensor de revertir aquest greuge històric -únicament un 8% dels espais barcelonins tenen nom de dona- i fer un estudi per analitzar si hi ha places i carrers amb cognoms que feien referència a un personatge femení que ha quedat invisibilitzat amb el pas del temps. El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha subratllat que l'increment de la presència de dones en el nomenclàtor "ha de passar sí o sí" per eliminar vies que reconeixen les figures d'homes. "I els homes que hem de treure són aquells que no han contribuït a fer una societat democràtica", ha apuntat el representant municipal. En Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports, la petició de Junts ha rebut el suport d'ERC, del govern, i l'abstenció de la resta de grups.
 

 11:50 
Afectacions de més de 30 minuts a diverses línies de Rodalies

Nou dia d'afectacions a Rodalies. Els trens de l'R13, l'R14, l'R15, l'R16 i l'R17 circulen amb irregularitat durant aquest dimarts, en un nou dia de complicacions en el funcionament. Anteriorment, la incidència també afectava l'R2 Nord, l'R2 i 'R2 Sud però la circulació ja ha estat normalitzada.

 10:53 
Salut declara 32 ingressats menys per Covid i 2 crítics més a l'UCI

Salut ha declarat 32 ingressats menys per Covid, xifra que suposa un total de 392 hospitalitzats. Són dades entre el 12 i el 18 de setembre. D'altra banda, hi ha 13 persones a les Unitats de Cures Intensives (UCI) – dos més en relació amb les dades de la setmana passada- i 7 morts declarats en aquest període (tots de més de 80 anys). El nombre de morts de la setmana anterior ja puja fins a 20. Pel que fa als positius diagnosticats per l'atenció primària, se n'informa de 3.252 més en una setmana. L'anterior, entre el 5 i l'11 de setembre, van ser 2.927 positius. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants puja fins a 46.

 10:50 

 09:04 
Borràs, sobre els acords de govern: «Estem treballant per redreçar-ho»

La presidenta del Parlament suspesa i líder de Junts, Laura Borràs, ha afirmat que des de Junts han identificat "en quins punts no es compleix l'acord de govern" amb ERC i ha explicat que "estan treballant per redreçar-ho". "No fem ultimàtums. Descrivim una situació i ens posem a treballar per arreglar-ho", ha dit Borràs en una entrevista a Els Matins de TV3. 

 09:02 
Borràs descarta realitzar un nou referèndum d'independència

La presidenta del Parlament suspesa i líder de Junts, Laura Borràs, ha considerat que no cal fer un altre referèndum d'independència. "El referèndum ja està fet, és el de l'1 d'octubre, i és el mandat que cal implementar", ha afirmat en una entrevista a Els Matins de TV3. Preguntada sobre la perspectiva del diàleg amb l'Estat per fer aquest referèndum, Borràs ha replicat que "si es visqués en un estat democràticament madur, la millor eina per fer un referèndum seria el diàleg". "Però no hi som", ha sentenciat.

 08:54 
Borràs reclama fer complir l'acord de govern amb ERC

La presidenta del Parlament suspesa i líder de Junts, Laura Borràs, ha demanat que es compleixin els acords de govern sobre la independència al qual es va arribar amb ERC. En una entrevista a Els Matins, Borràs ha assegurat que el que volen "és complir i fer complir l'acord al qual vam arribar amb ERC sobre la independència". "Les urnes ens van dir que ens hem de posar d'acord per avançar cap a la independència", ha sentenciat. També ha volgut deixar clar que "la seva intenció no és mai atacar ERC". "Si ens fem retrets entre nosaltres contribuïm al desànim", ha incidit.

 22:48 

 22:01 

 20:02 

 19:56 
Els Mossos investiguen la pressumpta agressió d'uns vigilants a una dona al Poble Espanyol

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per una presumpta agressió d’uns vigilants a una dona en una discoteca del Poble Espanyol, a Barcelona. Tal com ha avançat ‘El Periódico' i ha confirmat l'ACN, els fets haurien passat la matinada del diumenge 11 de setembre. La víctima ha presentat una denúncia i els agents ja tenen identificats als presumptes responsables. La policia els ha inclòs en l’atestat i l'ha enviat a un jutjat d'instrucció de Barcelona, a l’espera de la decisió judicial.

 19:53 
Alsina, des de Tel-Aviv: "Catalunya i Israel comparteixen la voluntat de ser"

Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, ha viatjat a Israel per "consolidar" les relacions del país amb Catalunya, en una estada que durarà quatre dies. "Catalunya i Israel comparteixen la voluntat de ser i de créixer en recerca, innovació i tecnologia", ha afirmat. En la primera jornada la consellera ha mantingut diverses reunions amb l'objectiu d'identificar àmbits "prioritaris" de col·laboració entre Catalunya i Israel, especialment en matèria d'innovació i recerca, però també cultural, amb la visita del Museu del Poble Jueu, i de recerca de la pau, amb la visita al Peres Center for Peace and Innovation. També ha visitat el principal think tank del país, l'Institut d'Estudis de Seguretat Nacional d'Israel. Alhora, la consellera es desplaçarà a Palestina, "país prioritari per a la cooperació catalana".

 19:50 
Els mossos investigats per una lesió testicular el 2018 no recorden qui va disparar

Els agents dels Mossos investigats per la lesió d'un jove que va perdre un testicle han dit davant del jutge que no recorden el cas ni tampoc qui va disparar. Així ho ha explicat l'advocada Sònia Olivella, d'Irídia, que actua com a acusació particular en aquesta causa, que s'investiga al jutjat d'instrucció 12. "Han explicat que van fer algun tret en aquell operatiu, però que no recorden el cas ni el tret", ha explicat Olivella. Els agents han assegurat que va ser un operatiu llarg i que en molts moments va haver-hi llançaments. "És un cas especialment greu, perquè es va disparar un tret en què no es donaven les circumstàncies previstes en el protocol perquè es dugui a terme un tret, es dispara contra un noi que estava exercint un dret fonamental sense que estigués duent a terme cap conducta violenta", ha remarcat l'advocada.

 19:41 

 19:41 
Aragonès demana a Junts evitar "cap pas que pugui qüestionar l'estabilitat" del Govern: "No s'ha d'afegir més incertesa"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat a Junts que no faci "cap pas que pugui qüestionar l'estabilitat" del Govern. "En un moment d'incertesa, no s'ha d'afegir més incertesa", ha dit en una atenció als mitjans aquest dilluns en el marc de la Setmana del Clima de Nova York. Aragonès ha defensat que s'ha de "focalitzar" en les "necessitats immediates" de la ciutadania i les empreses per la crisi energètica: "El Govern ha de tenir com a prioritat absoluta la situació complicada de la inflació". Així, ha tornat a instar els socis de govern a "posar el país per davant" en un context en què "moltes empreses" es plantegen "aturar la producció" per l'augment de preus.

 19:39 
Aragonès confirma la creació de l'energètica pública a l'octubre: "Tindrà un impacte en l'estalvi de la Generalitat"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confirmat que l'energètica pública es posarà en marxa a principis d'octubre amb l'objectiu de reduir la factura de la llum de l'administració comprant l'energia de forma agregada i promovent l'autoconsum amb renovables. "Tindrà un impacte important d'estalvi en la factura energètica de la Generalitat", ha dit en una atenció als mitjans aquest dilluns en el marc de la Setmana del Clima de Nova York. A més de comercialitzadora, la nova companyia pública impulsarà la instal·lació de plaques solars a tots els edificis de titularitat pública i la inversió en projectes d'energia verda, com parcs eòlics.
 

 18:32 
La mesa del Parlament Europeu decidirà sobre la petició de l'Estat d'acceptar l'ús del català als plens

La mesa de l'Eurocambra serà l'encarregada de decidir sobre la petició del govern espanyol de permetre utilitzar el català als plens. La presidenta de la cambra, Roberta Metsola, ja ha rebut la carta enviada per l'executiu espanyol i traslladarà la sol·licitud de l'Estat a la mesa perquè prengui una decisió, segons han confirmat a l'ACN fonts pròximes a la presidenta. Els experts de l'Eurocambra estan ara analitzant la demanda i és "probable" que facin arribar una avaluació de les implicacions de la iniciativa a la mesa abans que prengui una decisió. La pròxima reunió de la mesa de l'Eurocambra se celebrarà el 3 d'octubre a Estrasburg, el primer dia de la sessió plenària. Ara bé, l'agenda de les trobades de l'òrgan no és pública i només es coneix a posteriori.

 16:05 

 14:19 

 13:58 
Poble Lliure demana posar terminis i objectius concrets a la taula de diàleg i construir un "nou marc estratègic de direcció" per desencallar el procés

Poble Lliure ha plantejat aquest dilluns un seguit d'idees per contribuir a desbloquejar el procés. Així, en un comunicat, el partit planteja que cal posar terminis concrets a la taula de diàleg, una eina que si bé "pot ajudar a acostar algunes persones a l'independentisme" també contribueix a la desmobilització del moviment. La formació també reclama definir objectius concrets per tal de contrastar els avenços d'aquesta taula. Alhora, plantejar crear un nou marc estratègic de direcció del procés amb tots els agents de l'independentisme i desenvolupar diverses polítiques des del Parlament, com ara la creació d'una empresa pública catalana de serveis essencials o iniciatives legislatives per al control dels preus. Poble Lliure també reclama un pla de xoc davant la "substitució lingüística" que pateix el país i insisteix en la necessitat d'una societat civil organitzada i "culturalment preparada" per afrontar un procés d'independència. En els pròxims dies, el partit es posarà en contacte amb la resta d'organitzacions per traslladar-los la proposta. Informa Bernat Surroca.

 13:48 

 13:14 

 10:38 
Michael Bublé actuarà al Palau Sant Jordi l’1 de febrer del 2023

El cantant canadenc Michael Bublé actuarà al Palau Sant Jordi l’1 de febrer del 2023. Bublé presentarà el seu darrer àlbum, Higher, publicat aquest 2022. La prevenda d’entrades de la gira Higher Tour es posarà en marxa dels dies 21 al 23 de setembre a Live Nation i totes les entrades es posaran a la venda el mateix 23 de setembre a Live Nation, Ticketmaster i El Corte Inglés. Bublé, guanyador de diversos premis Grammy i Juno, també actuarà a Madrid al Wizink Center el 30 de gener.

 10:38 
La comissió d'investigació sobre el cas Pegasus es constituirà dimecres al Parlament

La vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, ha convocat per dimecres al matí la sessió constitutiva de la comissió d’investigació sobre el cas Pegasus. La mesa de la cambra catalana va aprovar el maig passat crear aquesta comissió impulsada per ERC, Junts, els comuns i la CUP. En la sessió constitutiva, la comissió haurà de ratificar la candidata proposada per ERC, Meritxell Serret, com a presidenta, i elegir la resta de membres que governaran la comissió.

 10:23 
La ministra de Transports, sobre les afectacions de Rodalies: «Entenem que generen molèsties, però són necessàries»

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, s'ha disculpat en nom del govern espanyol per les molèsties que ocasionen les obres a l'estació de la Sagrera. "Entenem que generen molèsties, però són necessàries per a poder realitzar una de les majors inversions ferroviàries a Catalunya. Disculpes per les incidències, però són necessàries", ha recalcat Sánchez en declaracions a Els Matins de TV3. Uns 70.000 usuaris de les línies R1, R2 i R11 es veuran afectats per aquestes obres. 

 09:29 
Bill Clinton reconeix que va oferir a Rússia «ser membre eventual de l'OTAN»

L'expresident dels Estats Units Bill Clinton ha reconegut aquest diumenge que durant el seu mandat (entre els anys 1993 i 2001) va oferir a les autoritats de Rússia "una eventual membresia" a l'Aliança Atlàntica, que vivia en aquella època un període d'expansió. "Vaig oferir a Rússia no només una associació especial amb l'OTAN, sinó també la perspectiva d'una eventual membresia a l'OTAN, argumentant que els nostres problemes de seguretat més grans en el futur provendrien d'organitzacions no estatals o d'Estats autoritaris", ha explicat Clinton en una entrevista per a la CNN i recollida per Politico.

 08:50 

 08:27 
Romeva justifica les paraules de Junqueras contra Junts: "No poden criticar que hi hagi una negociació entre dos governs i fer un acord a la Diputació"

L’exconseller Raül Romeva ha defensat les paraules d’Oriol Junqueras aquest cap de setmana al conseller nacional d’ERC, en què el presidents dels republicans va acusar Junts i el PSC de "tapar-se els casos de corrupció". En una entrevista al programa Cafè d’idees de RTVE, Romeva ha apuntat que Junqueras "explica una contradicció": "No poden criticar que hi hagi una negociació política entre dos governs i, al mateix temps, fer un acord i entreguen la presidència de la Diputació de Barcelona a aquells amb qui diuen que no es pot parlar". Romeva ha afegit que el que demana el líder d’ERC és que se sigui "una mica coherent" en les declaracions i els fets.

 08:45 
Greenpeace emprèn accions legals contra Europa per classificar l'energia nuclear i el gas com a verdes

Greenpeace ha emprès accions legals contra la Unió Europea després que les institucions classifiquessin l'energia nuclear i el gas com a verdes. En un comunicat emès aquest dilluns, l'organització informa que ha enviat una sol·licitud a la Comissió Europea perquè revisi la decisió, ja que segons l'ONG, classificar la nuclear i el gas com a energies verdes viola la Llei Europea del Clima i les obligacions en matèria climàtica acordades pels estats membres en l'Acord de París del 2015. La Comissió té fins al febrer per respondre als arguments de Greenpeace i fer-se enrere i en cas que l'executiu mantingui la decisió, l'organització assegura que elevarà el cas el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). 

 08:45 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació