Divendres, 26 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:44 
La CUP es mostra poc optimista amb els pressupostos del Govern: "Formen part de l'agenda de Foment"

La CUP ha dit que encara no han tingut contactes amb el conseller Giró per abordar els pressupostos. Quan se'ls citi, s'asseuran a la taula, però la diputada Laia Estrada s'ha mostrat poc optimista amb uns comptes que, segons els cupaires, no suposaran el "gir de 180 graus" que necessita la legislatura i el país. "Formen part de l'agenda de Foment", ha denunciat Estrada, que ha lamentat que el Govern s'aguanta gràcies al suport del PSC i els comuns. 

 16:18 
La CUP celebra l'èxit de la manifestació de la Diada i demana que ningú se l'intenti atribuir: "La gent va sortir al carrer per la independència, no per cap estratègia concreta"

La diputada de la CUP Laia Estrada ha felicitat el conjunt de l'independentisme per l'èxit de la Diada malgrat la "desorientació, els intents de desmobilització i les pretensions partidista d'uns i altres", però també ha volgut llançar una "alerta". "La gent que va sortir al carrer va fer-ho per la independència, no per avalar cap estratègia política concreta; la gent es va mobilitzar per demostrar que malgrat tot hi ha una majoria social per la independència", ha avisat. "L'ANC i Junts cometrien un error si considerés que la manifestació és un aval a la seva estratègia; i ERC també cometria un error si considerés que les absències a la manifestació responen a les seves crides a la desmobilització", ha afegit, i ha constatat que a la manifestació hi havia gent de tots els partits. 

 16:14 
Plataforma per la Llengua denuncia que escoles públiques de la Catalunya Nord posen "traves" per estudiar català

Plataforma per la Llengua denuncia que "creixen" els problemes per estudiar català a les escoles públiques de la Catalunya del Nord. L'entitat ha detectat "més dificultats que mai" perquè els alumnes puguin fer classes de català o en català al sistema públic, que escolaritza el 90% dels alumnes que estudien en aquesta llengua. En aquest sentit, alerta que han detectat problemes a l'escola de primària del Voló, el col·legi de Portvendres i als liceus d'Argelers i Prada.

 15:10 

 15:09 

 14:26 
La justícia rebutja imputar Cospedal en el cas Kitchen tot i la petició d'Anticorrupció

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha rebutjat imputar l'exsecretària general del PP, Dolores de Cospedal, en el marc del conegut com a cas Kitchen, tot i la petició de l'Oficina d'Anticorrupció. En el cas Kitchen, la justícia investigava l'operació per extreure documentació a l'extresorer del PP, Luís Bárcenas, amb càrrec als fons reservats. García Castellón també ha descartat obrir una peça separada en la causa Tàndem de la nova informació publicada als mitjans de comunicació, però el que sí que ha creat és una peça sobre l'excomissari José Manuel Villarejo en relació amb els darrers àudios publicats.

 13:35 
Un estudi del CSIC suggereix que posar-se la vacuna contra la Covid-19 després de l'ovulació pot evitar alteracions menstruals

El fet de vacunar-se contra el coronavirus després de l'ovulació evitaria possibles alteracions dins del cicle menstrual, segons han observat els científics de l'Institut d'Investigació d'intel·ligència artificial (IIIA-CSIC) a partir d'una anàlisi de més de 1.800 cicles de 371 dones. L'estudi va iniciar-se a partir de comentaris d'usuàries que asseguraven haver patit moltes irregularitats en la menstruació després de rebre les dosis. Els resultats de la investigació, publicats a l'American Journal of Obsetrics and Gynecology, indiquen que les persones vacunades abans de l'ovulació presentaven un increment mitjà de la duració del cicle d'un dia, mentre que aquelles que rebien el vaccí en fases posteriors no presentaven canvis.

 13:30 

 13:12 

 12:59 
Giró mostra "estima" cap a Pujol i "prega" perquè es recuperi el més aviat possible

El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha traslladat aquest dimarts la seva "estima" cap a Jordi Pujol, expresident de la Generalitat, i ha indicat que "prega" perquè es recuperi el més aviat possible de l'ictus que va patir aquest dilluns. "No m'he amagat mai de l'estima política i cap a la tradició que ell encarna. A vegades coincidint, a vegades discrepant. Només la magnitud del llegat del president fa que no s'entengui la Catalunya actual, més enllà d'equivocacions i de febleses que tots cometem", ha indicat. Informa Oriol March.

 12:51 

 12:31 
Mor el pianista i compositor de jazz Ramsey Lewis, als 87 anys

El pianista i compositor nord-americà de jazz Ramsey Lewis s'ha mort aquest dilluns a casa seva a Chicago als 87 anys, segons ha informat la família en un comunicat. El tres vegades guanyador d'un premi Grammy i professor de jazz de la Dotació Nacional per a les Arts dels Estats Units s'ha mort "tranquil·lament" a casa seva. Ramsey I. Lewis Jr. va nàixer a Chicago el 27 de maig del 1935. Va créixer en un projecte d'habitatges públics de Chicago i va començar a rebre classes de piano a l'edat de quatre anys, quan el tocava en una església on el seu pare era director del cor.

 11:59 

 11:49 

 11:14 
Salut declara 100 ingressats menys per Covid però 2 crítics més a l'UCI

Salut ha declarat 100 ingressats menys per Covid, xifra que suposa un total de 424 hospitalitzats. Són dades entre el 5 i l’11 de setembre. D'altra banda, hi ha 11 persones a les Unitats de Cures Intensives (UCI) – dos més en relació amb les dades de la setmana passada- i 6 morts declarats en aquest període (cinc majors de 60 anys i tres de més de 80). El nombre de morts de la setmana anterior ja puja fins a 36. Pel que fa als positius diagnosticats per l'atenció primària, se n'informa de 2.752 més en una setmana. L'anterior, entre el 29 d’agost i el 4 de setembre, van ser 3.063 positius. Amb aquestes magnituds, la taxa de casos per 100.000 habitants baixa fins a 39.

 09:10 

 08:44 
Aragonès es reunirà aquesta tarda amb Òmnium, ANC i AMI

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que es reunirà aquesta tarda amb Òmnium, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La trobada serà a les 16:30 hores al Palau de la Generalitat i l'objectiu és "compartir la visió sobre el moment actual del país i del procés d’independència", així com "escoltar les propostes de les entitats". Ja han confirmat la seva assistència Xavier Antich, Dolors Feliu i Jordi Gaseni, presidents dels respectius organismes. 

 08:45 

 07:16 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:16 

 07:02 

 21:22 
El CGPJ fa el primer pas per desencallar les negociacions per renovar el TC

Els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han designat els interlocutors progressistes i conservadors que han d'iniciar els contactes per nomenar els seus dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC). Tot i això, fonts del CGPJ reiteren que és improbable que compleixin amb el termini del 13 de setembre. Els vocals de la part progressista seran Álvaro Cuesta, Rafael Mozo i Roser Bach; mentre que els de la conservadora seran José Antonio Ballestero i Carmen Llombart.

 21:15 

 20:33 

 20:12 

 19:33 

 18:05 

 17:39 

 16:35 

La creació d'empreses cau un 15,4% a Catalunya en un any 

El nombre de noves societats mercantils va disminuir un 15,4% al juliol a Catalunya respecte al mateix mes del 2021, fins a un total de 1.391, la xifra més baixa des de l'octubre de l'any passat. Són dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En termes mensuals, la constitució de noves empreses va disminuir un 12,2%, encadenant dos mesos consecutius de reculades, després que al juny disminuís un 19,7%. D'altra banda, les dissolucions d'empreses van baixar un 16,3% en comparació amb l'any passat i van caure lleugerament respecte al juny (-2%). Així doncs, durant el juliol de l'any van desaparèixer 108 companyies.

 16:09 

 15:38 

 15:16 

 13:37 
Un estudi català demostra que la meitat de les persones sense llar pateixen malalties psiquiàtriques

La meitat de persones en situació de precarietat econòmica pareixen malalties psiquiàtriques, tal com indica una investigació feta per l'equip infermer d'un CAP de Girona. Segons han constatat, les patologies prevalents són l'alcoholisme, el tabaquisme i les psiquiàtriques, amb la depressió, l'esquizofrènia i el trastorn límit de personalitat com les més freqüents. A més, un 15% de les persones sense llar amb patologies psíquiques han fet intents de suïcidi. D'altra banda, el 19% té addiccions a altres substàncies químiques, com la cocaïna i l'heroïna. Finalment, també poden presentar malalties cròniques, amb la hipertensió arterial, la diabetis i l'obesitat com les més freqüents.

 13:41 

 13:03 
50 milions de persones són víctimes d'esclavitud al món, segons un informe de l'OIM i l'OIT

L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i l'Organització Internacional del Treball (OIT) estimen que 50 milions de persones són víctimes d'esclavitud al món. D'aquestes, 28 milions es troben forçades a treballs i 22, a matrimonis. En l'estudi publicat aquest dilluns, les organitzacions alerten que les víctimes han augmentat "significativament" en els darrers anys, ja que l'any 2021 hi havia 10 milions de persones més en situació d'esclavitud que en 2016. Les conclusions de l'informe indiquen que les dones i la mainada són els col·lectius més perjudicats. Les primeres són víctimes de quatre de cada cinc casos d'explotació sexual, mentre que 3,3 milions d'infants al món pateixen explotació sexual. Finalment, l'anàlisi apunta que el 52% dels treballs forçats i el 25% dels matrimonis succeeixen a països d'ingressos mitjans i alts.

 12:41 

 12:08 
Barcelona incorpora un concert tribut a Pau Riba per la Mercè

Les festes de la Mercè de Barcelona comptaran amb una última incorporació musical no anunciada fins ara: un concert homenatge a Pau Riba, un homenatge al cantautor que va morir el març passat. En la presentació de la programació del que faltava saber la Mercè 2022, l'ajuntament barceloní ha explicat que l'acte tindrà lloc a l'avinguda de la Catedral, el divendres 23 de setembre. Organitzat per familiars i amics del músic i poeta, la nit Tribu(t) Pau Riba comptarà amb veus com la d'Enric Casasses, Joan Garriga, Sílvia Pérez Cruz o Adrià Puntí, entre d'altres.

 11:43 

 11:32 
Interrompuda la circulació de l'R3 entre Mollet i Parets per un atropellament

La circulació de la línia R3 entre les estacions de Mollet Santa Rosa i Parets ha quedat interrompuda per un incident aliè al servei, que posteriorment s'ha confirmat que ha estat un atropellament, a les 09.55 hores. A l’espera de l’arribada de les autoritats forenses, s’està gestionant servei alternatiu per carretera per facilitar la mobilitat dels viatgers en aquest trajecte, segons ha informat Renfe.

 10:06 
ERC crítica l'ANC per fer discursos «antipartits» i «populistes» i aposta per tornar a ser «un milió als carrers»

La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha criticat el discurs de l'Assemblea Nacional de Catalunya i l'ha titllat de "populista" i "antipartits". En valoracions a la Cadena Ser Catalunya, la republicana ha demanat "no fer-los" perquè "tampoc ajuden" i cal fer aquells "que sumin i abracin per fer inevitable" el referèndum anunciat pel president Pere Aragonès. Vilalta ha assegurat que des de la formació aposten "per tornar a ser un milió als carrers".
 

 09:42 
Podem tria un exatleta com a candidat a l'alcaldia de Madrid

Podem ha triat l'exatleta Roberto Sotomayor com a candidat a l'alcaldia de Madrid de cara a les eleccions municipals del maig de l'any que ve. Sotomayor és tricampió d'Europa d'atletisme en categoria màster i des de l'any passat forma part del consell ciutadà estatal de la formació.

 09:11 
Illa es mostra disposat «a col·laborar» per instaurar una nova presidència al Parlament

El cap de l'oposició al Parlament de Catalunya i primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha explicat en una entrevista a Els Matins de TV3 que està disposat a col·laborar perquè la cambra catalana "deixi de tenir una presidència en funcions", després de la suspensió de Laura Borràs. 
 

 08:55 
Salvador Illa demana diàleg després de la Diada i critica la gestió d'Aragonès

El primer secretari del PSC i cap de l'oposició al Parlament, Salvador Illa, ha demanat "diàleg i consens" després de la Diada Nacional de Catalunya, amb la manifestació independentista multitudinària a Barcelona sobre la taula. "És més urgent que mai obrir un diàleg entre catalans, tal com ha dit el president Sánchez", ha explicat Illa en una entrevista a Els Matins de TV3, des d'on ha assegurat que la Diada "hauria de ser un punt de consens i de trobada", un fet que "no va veure durant la jornada d'ahir". El líder socialista ha carregat contra el president Pere Aragonès i les seves declaracions en el discurs de l'Onze de Setembre. "No em va agradar el discurs d'Aragonès. No era el moment de parlar de la gestió del Govern". Illa també ha considerat que "el punt de consens de la societat catalana és la millora de l'autogovern" i ha anunciat que està prevista una reunió per aquesta setmana amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, per abordar els pressupostos.

 08:44 
ERC rebutja les crítiques de la Diada i reclama la continuïtat de la taula de diàleg

Marta Rovira, en una entrevista aquest matí a El mon a RAC1, s’ha mostrat molesta amb les crítiques que ERC va rebre ahir a la manifestació de la Diada, a la qual el partit republicà no va acudir. “Això va d’anar en contra d’ERC. Però si va d’independència i eleccions, volem saber com, que expliquin com ho volen fer i ens hi posarem. Nosaltres el com el tenim clar”, ha argumentat. 
Rovira no ha rebutjat la proposta de Junts, que acabava de fer Turull uns minuts abans a la mateixa emissora, sobre la creació d'un espai de direcció estratègica independentista amb partits i entitats. Tot i això, no hi ha mostrat massa eufòria i ha reclamat la continuïtat de la taula de diàleg amb el govern espanyol. “La taula de diàleg ha de continuar, amb molta més força. Hi hem d’anar tots, i com més hi anem més força tindrem”.

 08:32 
Romería serà la nova pel·lícula de Carla Simón

Carla Simón ja prepara un nou projecte cinematogràfic després de l'immens èxit d'Alcarràs. La directora catalana ha anunciat que la seva nova pel·lícula es titularà Romería, un projecte al voltant "de la necessitat de mantenir la memòria familiar". Així ho va explicar aquest diumenge al Via Lliure de RAC1, en una entrevista on va abordar diversos temes: el seu embaràs entre rodatge i rodatge, els grans èxits recollits amb Alcarràs o la possibilitat que la pel·lícula en català sigui la representant de l'estat espanyol als premis Oscars de Hollywood. 

 08:27 
Junts reclama la constitució d’un espai de direcció estratègica independentista

Jordi Turull pensa que la manifestació de la Diada d’ahir va ser un “èxit, transversa i inclusiva”, ha dit aquest matí en una entrevista a El món a RAC1. “El moviment independentista ens va mostrar ahir una gran solidesa. Ha de suposar un punt d’inflexió per als partits polítics”, ha afegit.
Turull considera que no pot ser que tots els actors independentistes no s’asseguin per parlar. Per això, Junts reclama tornar a constituir un espai de direcció estratègica en el que formin part les entitats sobiranistes (Òmnium i ACN), els Consell de la República i partits, “tal com consta en l’acord de govern”. La crida a asseure’s, segons Turull, hauria de sortir del mateix Govern.

 07:50 

 07:33 

 07:03 

 21:27 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació