Divendres, 26 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 09:18 

 08:39 

 07:55 
Puigneró fixa el debat de política general com a "data límit" per encarrilar el traspàs de Rodalies

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, insta l'executiu espanyol a aclarir ja si vol traspassar el servei de Rodalies de manera "definitiva i integral" a la Generalitat, l'endemà que una avaria en el servei de telecomunicacions obligués a paralitzar durant tres hores la xarxa de trens de Renfe a Catalunya. "Estem oberts a arribar a aquest acord, però és que tinc la sensació que no hi ha aquesta voluntat política i jo ja m'he cansat d'esperar", afirma en una entrevista amb l'ACN. Després d'un any en qual les converses no han avançat, Puigneró ha fixat el debat de política general que se celebrarà el 27 i el 30 de setembre com a "data límit" per encarrilar la negociació.

 07:55 
Puigneró fixa el debat de política general com a "data límit" per encarrilar el traspàs de Rodalies

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, insta l'executiu espanyol a aclarir ja si vol traspassar el servei de Rodalies de manera "definitiva i integral" a la Generalitat, l'endemà que una avaria en el servei de telecomunicacions obligués a paralitzar durant tres hores la xarxa de trens de Renfe a Catalunya. "Estem oberts a arribar a aquest acord, però és que tinc la sensació que no hi ha aquesta voluntat política i jo ja m'he cansat d'esperar", afirma en una entrevista amb l'ACN. Després d'un any en qual les converses no han avançat, Puigneró ha fixat el debat de política general que se celebrarà el 27 i el 30 de setembre com a "data límit" per encarrilar la negociació.

 07:13 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, amb el nou rei Carles III com a gran protagonista.

 23:48 

 22:36 

 21:14 

Incidències en un 2,3% d'escoles la primera setmana de tardes de lleure educatiu

Educació ha registrat incidències en un 2,3% d'escoles durant la primera setmana d'aplicació del servei de tardes de lleure educatiu, que es durà a terme el mes de setembre als centres educatius de primària. Són incidències per necessitat de reajustar el nombre de monitors, i segons el Departament en cap cas s'ha deixat de prestar el servei. Només un centre ha acabat la setmana sense prestar el servei, que ja està garantit per aquest dilluns, afirma l'executiu. El Govern informa que en total s'ha contractat 21.238 monitors per a aquestes activitats. Abans de començar el curs ja s'havien signat el 100% dels contractes de monitoratge per a l'atenció dels infants.

 21:04 

Un seminari de Plataforma per la Llengua dona eines per "combatre" el "supremacisme lingüístic" castellà

La jornada, que es durà a terme a la Casa Convalescència de Barcelona, té l'objectiu "d'aprofundir en les idees que basteixen el discurs lingüístic del nacionalisme espanyol", que "presenta el castellà com una llengua comuna de tota la població i que, des de les institucions estatals, mira de fer-ho realitat a través de lleis que imposen el castellà i limiten els drets dels parlants d'altres llengües autòctones de l'Estat". Alhora es pretén contextualitzar el "procés de substitució lingüística" del català.

 20:51 

 19:49 

 19:30 

 19:26 

 18:24 

La ministra Sánchez anuncia la recuperació de la "normalitat" als serveis de Rodalies

Els serveis de Rodalies ja funcionen amb normalitat. Com a mínim, això és el que ha anunciat la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat a través de Twitter que a primera hora d'aquest divendres a la tarda els serveis de Rodalies de Catalunya han recuperat la "normalitat". La ministra ho ha anunciat després que una avaria de discs durs a l'empresa Adif, gestora de la infraestructura ferroviària, hagi deixat el Principat sense trens durant tres hores i hagi afectat 80.000 usuaris. "Reiterem les disculpes als usuaris afectats per la incidència. Continuem treballant per minimitzar les possibles demores que es puguin produir en properes hores", ha afegit Sánchez.

 18:13 

 16:56 

 16:43 

 15:43 

 12:53 
La Premier League suspèn la jornada del cap de setmana per la mort d'Elisabet II

El futbol s'atura a Anglaterra per la mort de la reina Elisabet II. El govern britànic havia deixat en mans de les diverses associacions del país la decisió d'ajornar competicions esportives per retre homenatge a la difunta monarca. Així, Richard Masters, director executiu de la Premier League, ha indicat que l'objectiu és "homenatjar el servei de Sa Majestat al nostre país".

 12:15 
Els responsables dels antiavalots dels Mossos recomanen mantenir el foam

Preguntats pels diputats de la comissió del model policial, els responsables de la comissaria general de recursos operatius han defensat que, segons el seu criteri, s'hauria de mantenir el foam en el model d'ordre públic per poder mantenir la distància amb els manifestants, clau en la manera d'actuar dels agents. "El model ha de ser de proximitat amb el diàleg, mediació i distància amb la violència", ha afirmat l'intendent Miquel Bueso, que ha insistit que no són els causants de l'escalada de violència. "Actuem de manera reactiva, quan hi ha violència cap als agents o cap a terceres persones", ha insistit l'intendent. En tot cas, els Mossos han remarcat que el model d'ordre públic ha estat molt tensat en els darrers anys. 

 11:32 
Roger Waters actuarà el 21 de març al Palau Sant Jordi en la gira de comiat

El popular músic i cofundador de Pink Floyd Roger Waters actuarà el 21 de març al Palau Sant Jordi en la gira de comiat This is not a drill tour 2023, que inclourà 41 concerts a Europa. L’espectacle inclourà una dotzena de cançons de l’etapa daurada de Pink Floyd amb diversos temes nous i és la primera vegada que Waters actua en un escenari 360 graus. La gira passarà també el 23 i 24 de març pel Wizink Center de Madrid. La prevenda d’entrades comença el 14 de setembre al web de Live Nation i les entrades es posaran a la venda el 16 de setembre a Live Nation, Ticketmaster i El Corte Inglés.

 11:27 
Joan Manuel Serrat anuncia un tercer concert a Barcelona en la seva gira de comiat

El cantautor Joan Manuel Serrat ha anunciat aquest divendres que suma un tercer concert a Barcelona en la seva gira de comiat. Serà el 20 de desembre al Palau Sant Jordi de la capital catalana en el marc de ‘El vici de cantar’. Les entrades per la tercera sessió es posaran a la venda el proper dilluns al migdia. Serrat ja es troba en plena gira de comiat i ha realitzat 40 concerts als Estats Units, Sud-Amèrica i arreu de l’Estat. Els propers concerts que oferirà seran el proper diumenge i dilluns al Festival de Mèrida. La gira acabarà el 23 de desembre a Barcelona.

 11:22 
El número 2 dels Mossos defensa reforçar la transparència i el retiment de comptes en l'ordre públic

La cúpula dels Mossos s'ha desplaçat aquest divendres al Parlament per escoltar les explicacions d'Eduard Sallent, comissari de la prefectura, sobre l'evolució del model policial, tot i que el número dos del cos s'ha centrat especialment en l'ordre públic. Sallent ha deixat clar que "l'ordre públic és nuclear de la policia i cal atorgar-li la rellevància que li pertoca", i ha asseverat que parlar d'aquesta matèria "és també parlar del desordre que la societat està disposada a tolerar". El comissari ha reconegut que el model d'ordre públic s'ha d'actualitzar i reforçar-ne la transparència i el retiment de comptes, però ha evitat abordar la qüestió dels mecanismes de control extern, un dels punts clau de la comissió.

 10:51 
Joan Carles I no assistirà al funeral de la reina Elisabet II

El rei emèrit no assistirà al funeral de la reina Elisabet II, que va morir aquest dijous als 96 anys després de 70 anys de regnat, segons ha avançat el periodista Carlos Herrera, que té una relació propera amb l'antic monarca. "Per part espanyola hi assistirà el rei Felip VI, no hi anirà Joan Carles", ha assenyalat Herrera al seu programa a la Cadena COPE. Joan Carles, que des d'agost del 2020 resideix als Emirats Àrabs, mantenia una estreta relació amb la reina d'Anglaterra, amb la qual té llaços de sang.

 10:09 
El número 2 dels Mossos, a la comissió del model policial: "L'ordre públic és nuclear de la policia i cal atorgar-li la rellevància que li pertoca"

La cúpula dels Mossos s'ha desplaçat aquest divendres al Parlament per escoltar les explicacions d'Eduard Sallent, comissari de la prefectura i número dos del cos sobre l'evolució del model policial. Sallent ha volgut exposar el punt on es troben els Mossos a dia d'avui i perspectives i escenaris. "L'ordre públic és nuclear de la policia i cal atorgar-li la rellevància que li pertoca. És poder exercir els nostres drets i les nostres llibertats", ha deixat clar en comissió, i, fent referència a la Declaració Universal dels Drets Humans, ha recordat que sense "ordre social" no es poden exercir els drets. Sallent també ha remarcat que el model de legitimitat dels Mossos "s'ha fonamentat en la ciutadania" i això explica el seu nivell d'escrutini i la voluntat de "millora continua". El comissari ha afegit que cal anar més enllà de les eines d'ordre públic, per entendre com impacten en el model totes les transformacions del context i de l'organització. Informa Bernat Surroca.

 21:39 

 21:17 

 20:07 

 19:59 
La primera ministra escocesa destaca "l'extraordinària dedicació" d'Elisabet II

Nicola Sturgeon, primera ministra escocesa, ha destacat aquest dijous "l'extraordinària dedicació" de la reina Elisabet II després de la mort de la monarca britànica. "La seva mort és un moment profundament trist per al Regne Unit, per la Commonwealth i pel món", ha apuntat a través de Twitter.
 

 

 19:47 
Puigdemont envia el condol a la família reial britànica per la mort d'Elisabet II

Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts, ha fet servir Twitter per enviar el condol a la família reial britànica per la mort d'Elisabet II, produïda aquesta tarda als 96 anys.
 

 

 18:00 

Puigdemont exhibeix suport al sector del taxi i es fotografia amb un missatge contra Uber

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha exhibit suport al sector del taxi aquest dijous i s'ha fotografiat amb el líder d'Élite Taxi, Tito Álvarez. De fet, a la imatge que l'activista ha compartit a les xarxes es veu com els dos protagonistes subjecten una armilla amb el missatge "Fuck Uber". La trobada entre Álvarez i Puigdemont ha durat mitja hora i s'ha donat després d'una jornada de protestes dels taxistes europeus a Brussel·les, en una acció unitària contra les concessions d'alguns governs a les VTC. A més, en el marc d'un fórum transnacional convocat al Parlament Europeu per discutir alternatives a la uberització de l'economia, Álvarez també hi ha participat com a ponent a la cambra europea. 
 

 18:15 

 16:48 

 16:22 

Montilla aposta per reformar l'organització territorial de l'estat espanyol "amb una visió respectuosa de la seva pluralitat"

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha apostat en el seu manifest de la Diada per una reforma de l'organització territorial de l'estat espanyol "amb una visió respectuosa de la seva pluralitat". L'expresident socialista ha aprofitat també per celebrar en el seu manifest la "millora" en la relació entre Catalunya i Espanya, tot i que ha remarcat que encara queda molt camí per córrer: "Es tracta de trobar el camí per assolir un nivell d'autogovern que resulti confortable per tots, un camí que hauria d'obrir les portes a les reformes necessàries en l'organització territorial d'Espanya amb una visió respectuosa de la seva pluralitat". De la Diada, ha demanat que sigui una "festa inclusiva" per a tots els catalans.

 15:42 

 15:39 

 14:24 
Aragonès creu que Lesmes "té el càrrec caducat" i critica que la cúpula judicial sigui "al·lèrgica a la democràcia"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegura que el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, té "el càrrec caducat" però que el manté per una "anomalia denunciada per Europa". A més, el president ha criticat que la cúpula judicial espanyola sigui "al·lèrgica a la democràcia" perquè està "copada per sectors ultraconservadors". El president ha fet aquestes declaracions en una visita a la Bisbal d'Empordà on ha defensat la negociació del referèndum i l'amnistia amb l'Estat "amb tota determinació i amb la màxima celeritat". El president, però, ha rebutjat posar un calendari a la taula de diàleg i insisteix en què tothom vol "que la solució arribi com més aviat millor".

 14:19 

 14:00 
Anna Gabriel participarà presencialment a l'escola d'estiu de la CUP

L'exdirigent de la CUP Anna Gabriel participarà presencialment a l'Escola d'Estiu dels anticapitalistes, els pròxims dies 16, 17 i 18 de setembre a la Nau Bostik de Barcelona. Gabriel serà a l'acte de cloenda. L'Escola d'Estiu comptarà amb una seixantena de ponents i a banda de Gabriel, hi participaran també la dirigent d'Adelante Andalusia, Teresa Rodríguez, o el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich. L'exdiputada de la CUP va marxar a l'exili l'any 2018 i va tornar a l'Estat abans de l'estiu, per regularitzar la seva situació davant del Tribunal Suprem. La setmana que ve està citada a declarar davant del jutge Pablo Llarena, i en els propers mesos s'enfrontarà al judici. Malgrat poder moure's lliurement per Europa i tornar a Catalunya, Gabriel continua vivint a Suïssa, on és la líder del sindicat majoritari del país. Informa Bernat Surroca

 13:50 
Sandro Rosell es querella contra Villarejo per haver promogut el seu empresonament

L’expresident del Barça Sandro Rosell va presentar aquest dimecres a l'Audiència Nacional una querella contra l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo per aclarir les circumstàncies que el van dur dos anys a presó preventiva per suposats delictes econòmics dels quals va ser absolt. La querella és per organització criminal, malversació de fons públics, denúncia falsa, detenció il·legal i falsedat en document oficial per part de funcionari públic, i també va dirigida contra altres exalts càrrecs policials i un exmembre de l'FBI a Espanya. Villarejo va dir a TV-3 que Rosell va ser empresonat perquè el club que presidia podia ser un element vinculat a l’independentisme que s’havia de desestabilitzar.

 11:16 
Acció sorpresa de l'ANC: una estelada gegant davant de la Generalitat

L'Assemblea Nacional Catalana es prepara per a la Diada d'aquest any i aquest dijous ha comunicat una acció sorpresa que es va fer el passat dimarts a la plaça Sant Jaume de Barcelona. L'entitat presidida per Dolors Feliu va desplegar una estelada gegant, de 243 m², davant de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona. "Aquest 11 de setembre tornarem als carrers per transmetre un únic missatge: l'independentisme de carrer agafarà les regnes del nostre propi futur", assegura l'entitat.

 10:52 
El PSC urgeix a "multiplicar" els àmbits on la "majoria" dels catalans es poden posar d'acord

El PSC demana aquesta Diada "multiplicar" els àmbits en els quals "una gran majoria" de catalans es poden posar d'acord. Segons els socialistes, la ciutadania exigeix "menys crispació i més responsabilitat", unes demandes que el partit de Salvador Illa es fa seves. Així ho recull el manifest que el partit ha fet per la Diada d'aquest any, on remarquen que la societat catalana ha obert una nova etapa de la història del país en la qual el retrobament, la col·laboració i el diàleg entre catalans es va "obrint pas". "La societat catalana ha obert una nova etapa. És hora d'entomar els reptes que el país té per davant", diuen els socialistes. Informa Carme Rocamora.

 09:06 
Turull, "entusiasmat" perquè Trias pugui ser candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona

Jordi Turull es mulla sobre el candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona. El secretari general de la formació ha assegurat estar "entusiasmat" perquè Xavier Trias pugui aspirar a liderar l'Ajuntament de Barcelona, com ja va fer entre 2011 i 2015. Sobre els pactes a les eleccions municipals, Turull ha remarcat que la prioritat és pactar governs "netament independentistes" però que els paràmetres en aquestes eleccions "són diferents" als de la política nacional. Informa Lluís Girona.

 09:01 
Turull defensa l'assistència a la manifestació de la Diada: "Cal dir que no podem seguir així"

Jordi Turull defensa l'assistència a la manifestació de la Diada convocada per l'ANC. En una entrevista a Els Matins, el secretari general de Junts creu que cal dir en primera persona que "no podem seguir així" i creu que la ciutadania mereix que al capdavant del procés hi hagi "gent preparada al capdavant per culminar la independència". Informa Lluís Girona.

 08:55 

 07:57 

 07:22 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcat pel discurs de Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem.

 07:10 

 22:45 
Laura Borràs: «Aniré a la manifestació de l'ANC, però no formarem un partit polític conjunt»

La presidenta suspesa del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha participat en una entrevista la nit d'aquest dimecres al Més324 en la qual ha instat a tothom a sumar-se a la manifestació de l'ANC per la Diada. "Hi aniré fins que siguem un país independent", ha assegurat. Tanmateix, ha reflexionat que no coneix ningú que hagi deixat de ser independentista des de l'1-0, sinó a independentistes que han deixat de votar els partits que representen el moviment a les institucions. "Els partits som instruments al servei del país i tots hem de fer autocrítica", ha dit. Sobre la no participació de la majoria de càrrecs d'ERC, s'ha limitat a valorar que "si algú no hi vol anar, ha de donar les explicacions pertinents".

 21:43 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació