Dissabte, 27 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 21:28 

 19:45 

 19:20 
Acció Marica reclama la vacunació universal contra la verola del mico i eliminar estigmes

Ja són més de 6.000 els casos que s'han detectat de verola del mico a l'estat espanyol, el que compta amb més persones infectades a Europa. Davant les dades, la plataforma LGTBI Acció Marica ha reclamat la vacunació oberta tothom contra la malaltia i sense cap estigma envers els homes homosexuals. Reivindiquen que se'ls assenyali com es va fer amb la malaltia de la sida. Així ho criden els manifestants a la concentració que té lloc davant la seu del Ministeri de Sanitat de Barcelona i que porta el lema "Més vacunes, menys estigma". Informa Laura Colell.

 18:28 

 17:20 
ERC insta les bases a mobilitzar-se per la Diada i lamenta el to de l'ANC: "La manifestació s’hauria de fer a favor de la independència i no en contra d’altres independentistes"

La direcció d’ERC ha enviat una carta a la militància per reclamar a les seves bases que es mobilitzin en els diversos actes convocats per la Diada, encara que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els seus consellers del Govern no participin a la manifestació de l’ANC. La missiva lamenta el to utilitzat per l’entit en el plantejament de l’Onze de Setembre: "L’Assemblea ha optat per excloure una part molt important de l’independentisme, dividir-lo i fer-lo petit". "La manifestació s’hauria de fer a favor de la independència i no en contra d’altres independentistes", s’afegeix des de la cúpula republicana, que recorda als seus militants que la independència només s’aconseguirà "pel camí de sumar, d’integrar, de ser inclusius".

 16:32 

 15:47 
El nombre d'autocars per la manifestació de l'ANC de la Diada creix un 50% la darrera setmana

Quan resten quatre dies per la Diada nacional de Catalunya, l'ANC ha compartit que el nombre d'autocars contractats per desplaçar-se a Barcelona i assistir a la mobilització que organitza s'han incrementat en un 50%, fins a superar els 150. L’Assemblea ha valorat molt positivament aquesta dinàmica i ha expressat que confia que la xifra d’autocars i assistents seguirà en augment.

 14:44 

 13:46 
Junts fa una crida a "la trobada i l'entesa" i a "assumir els errors propis i col·lectius" en el seu manifest per la Diada

Junts ha fet una crida a recuperar "la via de la trobada i l'entesa" per avançar cap a la independència i a "posar per sobre de les diferències les raons de la llibertat, la unitat i la determinació política". Així ho expressen en el manifest que ha fet públic el partit presidit per Laura Borràs en el marc de l'Onze de Setembre, marcat per l'absència de Pere Aragonès i els consellers d'ERC en la manifestació de l'ANC per la Diada. "Ens sembla massa fàcil assenyalar uns o uns altres per tot allò que ens sembla que no han fet prou bé, massa fàcil quedar-se a casa amb una raó que si no és compartida ni majoritària no és motor de canvi; preferim mirar-nos al mirall, assumir els errors propis i els col·lectius, i recordar, recordar-nos, que fa cinc anys vam escriure una partitura que només cal llegir per saber on vam afinar i on vam desafinar”, apunta el manifest. Al text, Junts fa una lloança de l'1 d'octubre i de la unitat de l'independentisme en aquell moment, i raona que "el compromís de recuperar els dret si llibertats perduts serà insuficient sense el concurs de la majoria que va fer possible el referèndum".

 13:18 

 12:55 

 12:22 

 09:06 

 09:00 

 08:07 

 07:21 

 07:10 
Les portades

Recull de les portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:03 

 23:13 

 22:36 
Oriol Junqueras: «El procés d'independència no va més de pressa perquè no tenim el suport social suficient»

"És qüestió de força democràtica". Amb aquesta frase, Oriol Junqueras ha justificat al Més324 que el procés independentista hagi perdut embranzida. Per aquesta raó, ha defensat que la via del diàleg "és una molt bona estratègia", ja que considera que "genera consens en aquells catalans que encara no són independentistes". De la mateixa manera, la negociació "afavoreix la imatge del moviment a l'esfera internacional", ha afegit. Si més no, ha negat que la taula de diàleg sigui ad infinitum. "No és qüestió de temps, sinó de força democràtica", ha resumit.

 22:31 
Oriol Junqueras: «L'ANC ha abandonat la voluntat de ser inclusiva»

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha analitzat en una entrevista al Més324 que l’ANC ha perdut "la voluntat de suma que tant èxit li havia reportat fins ara" i ha adoptat un tarannà "que no aporta res". En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que l’única manera que l’independentisme pugui avançar és "sumant com més gent millor". Per això, ha reiterat que "l’actitud, el manifest i el to de la convocatòria de la mobilització de l’ANC per la diada estan molt lluny de ser inclusius". Alhora, ha volgut deixar palès que les critiques sempre són benvingudes a ERC. Tanmateix, ha negat qualsevol incomoditat amb què Carme Forcadell sí que assisteixi a la manifestació.

 21:47 

 20:00 

 19:23 

 19:04 

 17:36 

 16:36 
Sánchez: "No hi haurà ni apagades d'electricitat ni racionaments de bombones de butà"  

En el debat que té lloc al Senat, Pedro Sánchez ha volgut allunyar les perspectives més catastrofistes de l'actual crisi inflacionària i energètica. Ha assegurat que les mesures que s'adoptaran des del seu govern "no seran dramàtiques: no hi haurà apagades d'electricitat ni racionaments de bombones de butà ni totes les coses apocalíptiques que es pregonen des dels mitjans de la dreta". Ho ha assegurat Sánchez en la seva intervenció inicial, en què ha fet una defensa emfàtica de la resposta donada a la pandèmia, amb el suport als sectors vulnerables i els ERTO, contraposant aquestes mesures als "acomiadament lliure" de la crisi anteriors, sota el govern del PP. Ha qualificat de "mesures sense precedents" tot el paquet social adoptat per l'executiu. Informa Pep Martí

 16:32 

 16:28 
La CUP exigeix a ERC i Junts que "deixin d'entorpir" la mobilització popular

El diputat de la CUP, Xavier Pellicer, ha demanat a ERC i Junts que abandonin la "batalla partidista" que provoca desmobilització. "Que deixin pas o deixin d'entorpir la mobilització popular, que és més necessària que mai i l'única que podrà donar resposta a la crisi creixent", ha dit Pellicer. El dirigent cupaire ha dit que és "imprescindible recuperar els carrers", i per això ha fet una crida a la mobilització aquesta Diada, marcada per les picabaralles entre ERC, Junts i l'ANC.

 16:23 
Sánchez admet davant el Senat l'escenari d'incertesa: "Ens hem de preparar per al pitjor"  

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha reconegut l'escenari d'incertesa produït per la crisi energètica i la guerra d'Ucraïna. "No sabem què passarà. No podem desxifrar el futur ni llegir la ment d'un personatge que ha empès la humanitat a la major crisi dels darrers anys i ens hem de preparar per al pitjor", ha assegurat el president espanyol. Però ha assegurat que Putin no té cap possibilitat d'èxit si Europa roman unida. Ha dit que pot ser que ni el mateix Putin Sánchez compareix a petició pròpia explicar el pla d'estalvi i gestió energètica, i mantindrà un duel dialèctic que ha generat molta expectació amb el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, en el que serà el primer debat entre tots dos en l'inici del curs polític que conclourà aquesta legislatura. Informa Pep Martí

 15:36 

 14:29 

 13:41 
El govern espanyol ja estudia limitar els preus d'aliments bàsics

La ministra de Treball i Economia Social del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha assegurat que l'executiu "està estudiant" la proposta de limitar els preus en alguns productes com els aliments bàsics, després de mesos amb la inflació disparada. Aquesta possibilitat suposa "un control de preus que és legal", ha comentat Díaz, tot citant l'exemple de França. Aquesta mesura implicaria un acord amb les grans empreses, però, i encara no s'ha mencionat cap mena d'avenç en aquesta línia. Després del consell de ministres, la titular de Treball i Economia Social s'ha centrat a subratllar que el president del govern estatal, Pedro Sánchez, està "completament bolcat" amb combatre l'escalada de preus i la inflació. Especialment en productes bàsics que han pujat més d'un 500% el seu preu els últims mesos, ha mencionat Díaz.
 

 14:05 
Una incidència entre Arc de Triomf i Catalunya obliga a reduir i desviar per Passeig de Gràcia l'R1

Una incidència que afecta les instal·lacions d'Adif entre Arc de Triomf i Plaça Catalunya està comportant una limitació de la capacitat operativa en la via d'entrada a Barcelona, segons ha informat Renfe. La incidència es produeix des de les 12.30 hores i obliga a desviar el servei de la línia R1 pel túnel de Passeig de Gràcia, amb dos trens per hora i servei. Renfe ha explicat que això es fa per minimitzar els importants increments de temps de viatge que suposaria mantenir l'oferta prevista. Les línies R3 i R4 mantenen la freqüència habitual, però poden patir retards, com també pot passar amb els trens de l'R2. Tècnics d'Adif estan avaluant les opcions per resoldre la incidència.

 13:15 
Colau demana a l'Estat allargar les rebaixes al transport públic

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat aquest dimarts al govern espanyol que s'allarguin les rebaixes al transport públic, en vigor des del passat 1 de setembre. La líder dels comuns ha assegurat que espera que les bonificacions s'allarguin mentre estem en "situació d'emergència social" i que no s'acabin el 31 de desembre, tal com està previst. Així, l'alcaldessa s'ha posicionat a favor de mantenir els descomptes, una possibilitat que no es descarta des de l'executiu central, segons les paraules de la ministra de Transports. "Si s'ha de prorrogar, la prorrogarem, però ara per ara no podem avançar res", va dir ahir des de l'estació de Sants on celebrava l'èxit de la mesura. 

 13:05 

 12:48 

 12:35 

 10:37 
Comencen les PAU de setembre amb bastants nervis però sense la preocupació de les mesures de la Covid-19

Els estudiants que es presenten a la prova d'accés a la universitat (PAU) de setembre han començat aquest dimarts els exàmens sense la preocupació per les mesures de la Covid-19 d'anteriors convocatòries. S'han matriculat un total de 5.352 estudiants en aquesta convocatòria extraordinària, entre els que es presenten per primera vegada perquè el juny no havien acabat els estudis i els que repeteixen perquè van suspendre o per millorar nota, distribuïts en 24 tribunals per Catalunya. Molts han entrat a les aules amb nervis després d'haver fet colzes, sobretot durant l'agost. Dues docents han explicat a l'ACN que han vist els alumnes que han acompanyat "més tranquils" i que tota l'època marcada per la pandèmia va ser "molt més complicada".

 10:12 
La presidenta de l'ANC assegura que l'entitat no es convertirà en un partit però obre la porta a impulsar-ne un

L'ANC no es convertirà en un partit polític. Així ho ha assegurat la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, ja que creu que els estatuts "ho impedeixen". El que sí que no ha descartat Feliu és que l'entitat pugui impulsar un nou partit, cosa que ha considerat que és una opció que "està sobre la taula" en un moment de tensió entre els partits i l'ANC, amb acusacions creuades sobre la direcció del moviment independentista. Informa Lluís Girona.

 10:06 
Forcadell no se sent exclosa a la manifestació de la Diada

Carme Forcadell ha confirmat, en una entrevista a RAC1, que anirà a la manifestació de la Diada: "Puc entendre que algunes persones se sentin excloses, jo no m'hi sento". L’expresidenta del Parlament, reconeix que no subscriu “al 100%” el manifest de l’ANC. Forcadell ha explicat que hi anirà com a expresidenta de l'entitat i com a militant d'ERC. I ha dit que hi haurà molts militants, càrrecs electes i responsables del partit que hi participaran. "No és que ERC no vagi a la manifestació. Potser no hi anirà part del partit", ha conclòs.

 09:37 
La presidenta de l'ANC nega que la manifestació de la Diada sigui contra ERC: "Ens referim al 52%"

La manifestació de l'ANC per la Diada no va contra ERC. Això és el que ha manifestat la presidenta de l'entitat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio després de la negativa de Pere Aragonès a participar en la concentració d'aquest diumenge. Dolors Feliu ha remarcat que des de l'entitat que lidera sempre s'han "referit al 52%" de vots de les forces independentistes al Parlament. Per això, també ha assegurat no entendre el posicionament d'Aragonès i les paraules d'Oriol Junqueras, que ha dit en una altra entrevista a la Ser que la manifestació de l'ANC és "excloent" i "contra una majoria d'independentistes". Informa Lluís Girona.

 09:35 

 09:26 

 09:09 
Junqueras creu que la manifestació de l'ANC és "excloent" i va "contra la majoria d'independentistes"

Oriol Junqueras tanca files amb Pere Aragonès per la seva decisió de no participar en la manifestació de l'Assemblea Nacional Catalana per la Diada d'aquest diumenge. El president d'ERC, en una entrevista a l'Aquí Catalunya, de la Ser Catalunya, ha assegurat que "una part" de la direcció de l'entitat ha optat per una concentració "adreçada contra la majoria d'independentistes" i que és "excloent".
 

 08:50 

 08:50 

 07:32 

 07:31 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:02 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació