Dissabte, 27 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 22:53 
Colau, sobre Trias: «No té cap cas de corrupció, però CIU és corrupte»

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha referit a la probable candidatura de Xavier Trias a les eleccions municipals de 2023. "El veig com un contrincant", ha admès. Pel que fa al passat de Trias a l'alcaldia barcelonina, Colau ha volgut recordar que l'extinent d'alcalde Antoni Vives és "un corrupte confés". No obstant això, ha admès que el seu contrincant "no té cap cas de corrupció" i que el respecta. "Té més experiència que jo en política institucional, hi ha estat dècades", ha afegit.

 22:29 
Salvador Illa: «La pandèmia ha servit per fer tocar de peus a terra el procés independentista»

Aquesta és una de les frases cèlebres del nou llibre del líder de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa, anomenat "El año de la pandemia". Amb la ferma voluntat de respectar totes les sensibilitats, el secretari del PSC també afirma en el volum que "l'independentisme és la declinació catalana del populisme". Pel que fa a la Diada, Illa ha confirmat que assistirà a tots els actes institucionals que se celebrin. "Voldríem una diada plural i oberta a tothom", ha desitjat. Finalment, respecte a les possibles escridassades cap a Pere Aragonès i ERC, ha dit que "noi és la imatge de Catalunya que s'ha de donar".

 22:29 
Salvador Illa, sobre l'inici del nou curs escolar: «Les coses es podrien haver fet millor»

El cap de l'oposició al Parlament de Catalunya i secretari del PSC, Salvador Illa, ha lamentat les presses amb què ha donat el tret de sortida el nou curs escolar 2022-2023. En aquest sentit, ha valorat que es podria haver treballat millor per arribar a aquest moment amb més garanties pel professorat. Tanmateix, ha tornat a allargar la mà al Govern i s'ha mostrat disposat a ajudar en tot allò que sigui possible per a millorar la situació educativa a Catalunya. Pel que fa a la manca de percentatges lingüístics a l'escola catalana, Illa ha celebrat que no s'hagi imposat cap paràmetre. 

 22:18 

 22:18 

 21:32 

 20:56 

 20:00 

 19:55 

50 retards al Prat i Girona fins a les set de la tarda per la vaga de Ryanair

La vaga dels tripulants de cabina de Ryanair ha comportat aquest dilluns 44 retards a l'aeroport del Prat fins a les 7 de la tarda. En concret, hi ha hagut 19 demores en les sortides i 25 en les arribades, segons ha informat USO, un dels sindicats convocants de l'aturada. A Girona, la protesta dels tripulants de cabina de la companyia irlandesa ha provocat el retard de 4 arribades i 2 sortides. Al conjunt de l'Estat, el nombre de retards s'ha elevat fins als 248, però en tota la jornada no hi ha hagut cap cancel·lació a cap dels aeroports on opera la companyia. Aquest dilluns la vaga de Ryanair ha coincidit amb la d'Iberia Express, que no opera a Catalunya. Hi ha hagut 3 retards per aquesta aturada i 6 cancel·lacions.

 19:05 

 18:11 

 17:50 

 17:27 

 17:21 
L'ANC desplega una pancarta a l'estil Laporta per animar a la participació a la Diada

L'ANC ha desplegat per sorpresa aquest dilluns una pancarta gegant al passeig de Colom per animar a participar a la manifestació de la Diada, que passar per aquest punt de la ciutat de Barcelona. La pancarta, que fa 16 metres d'ample i 21 de llarg, recorda la que va penjar el president del Barça, Joan Laporta, a Madrid, amb motiu de les eleccions de a la presidència blaugrana. "Ganes de veure'ns als carrers", diu la pancarta de l'ANC. El manifest de l'entitat per animar a la participació apuja el to contra els partits polítics, especialment contra ERC, ha servit als republicans per justificar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no assisteixi a la manifestació.

 17:10 
El Síndic de Greuges detecta mancances en les garanties dels drets dels menors de la gimcana sexual de Vilassar de Mar

El Síndic de Greuges ha investigat d’ofici la gimcana sexual organitzada per l’Ajuntament de Vilassar de Mar (Maresme) a finals de juliol. Tot i que la síndica considera "fonamental" l’educació sexual i reconeix com a "valuosa" la iniciativa municipal, lamenta que en aquest cas no hi hagués "garanties de qualitat" de l’activitat. L’educació sexual, argumenta, ha d’estar "dissenyada i impartida" per professionals formats en la matèria, a més d’estar "adequada" a l’edat dels infants, unes circumstàncies que no es van donar a Vilassar de Mar. A més, en aquella activitat, van participar infants i joves a partir de 12 anys i el consistori va difondre imatges dels menors fent algunes proves sense l’autorització de les famílies.

 16:55 
El grup parlamentari d'ERC farà una doble sessió de treball dimarts i dimecres a Lloret de Mar

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana iniciarà el curs polític amb una doble sessió de treball aquest dimarts i dimecres a Lloret de Mar. Els diputats republicans faran balanç del primer any de legislatura i fixaran les línies mestres dels pròxims mesos. Aquesta sessió de treball intensiva servirà també, com és habitual cada any, per preparar les propostes per al debat de política general previst per finals de setembre. Aquest debat serà tot un test d'estrès pels dos partits del govern, que hauran d'analitzar si són capaços de trobar un denominador comú per salvar el futur de l'executiu. Informa Carme Rocamora.
 

 16:54 

 15:35 

La caiguda d’un arbre a Baixador de Vallvidrera atura el servei de tren de l’L6 de FGC

La caiguda d’un arbre a la via de l’estació Baixador de Vallvidrera ha aturat aquest dilluns el servei de tren de l’L6 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Els trens de les línies S1 i S2 s'aturen a totes les estacions i funcionen fora del seu horari habitual a la línia que connecta Barcelona amb el Vallès. Segons FGC, els retards poden ser de fins a 30 minuts.

 15:33 

 14:34 

 14:15 
Torra fa una crida a la mobilització per la Diada per "recuperar la força" de la societat civil

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha fet una crida a la mobilització per la Diada per "recuperar la força" de la societat civil i "acabar el camí iniciat". En un comunicat, Torra apunta que "no ha canviat res a l'Estat" respecte el 2015 i el 2017, i sosté que "els enganys successius de les taules de diàleg" haurien de ser "un nou estímul" per culminar la independència. "El diàleg amb l'Estat només serà possible després d'haver fet la independència i haver-la defensat", assegura l'expresident.

 14:00 

 13:51 
Lesmes afirma que no té "cap esperança" sobre la possibilitat de renovar el CGPJ

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha afirmat que no té "cap esperança" sobre la possibilitat de renovar el CGPJ. En una atenció als mitjans aquest dilluns abans d'assistir a la presa de possessió del nou fiscal general de l'Estat, Lesmes ha denunciat que la situació de la justícia espanyola és "insostenible i inacceptable". Lesmes ha opinat que és "absolutament lamentable" la situació de bloqueig de la renovació del CGPJ i ha avançat que el seu discurs en l'acte d'obertura de l'any judicial que tindrà lloc dimecres estarà centrat en això. En declaracions als mitjans, Lesmes també ha descartat que tingui interès en fer el salt al Tribunal Constitucional (TC). "Qui digui això, menteix interessadament", ha dit.

 13:41 

 13:35 
Aragonès, sobre la Diada: "Serè allà on es puguin defensar les idees en positiu, de forma integradora, fent pinya"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que, durant la Diada, participarà d'aquells actes "on es puguin defensar les idees en positiu, de forma integradora i plural". "També la llibertat del nostre país, defensant-ho des de la diversitat que hi ha però fent pinya", ha dit durant un acte a Sant Feliu de Llobregat. Aragonès ha posat veu així per primer cop a la seva decisió de no assistir a la manifestació convocada per l'ANC diumenge vinent. Ha assegurat que durant la jornada podrà participar de "molts" actes amb aquest esperit que ha comentat. En ser preguntat per la represa de les reunions de coordinació entre els partits del Govern, ha dit que el que necessita el país és "estabilitat i grans acords".

 13:15 
L'ONCE demana reforçar la inclusivitat dels estudiants cecs que comencen el curs a Catalunya

L'Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) ha assegurat que cal refermar la "capacitat inclusiva" dels 1.772 estudiants cecs i amb discapacitat visual greu que afronten la tornada a l'escola al territori català. Segons han indicat, la clau principal és implementar la LOMLOE, una llei que pretén donar suport a l'equitat. "L'educació inclusiva és un dret humà per a totes les persones", han recordat des de l'ONCE. En el cas de Catalunya, Barcelona és el territori que acull a més estudiants cecs, amb un total de 975 alumnes. La segueixen Tarragona, amb 81; Girona, amb 74, i Lleida, amb 42. 

 12:36 
Els comuns demanen a Cambray que deixi de governar a "cop de titular" i que comparegui aquesta setmana

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha acusat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, de governar "a cop de titular" en comptes de fer-ho amb diàleg. Ho ha dit el mateix dia en què ha començat un curs escolar que segons els comuns és un "calvari per les famílies". És per això que ha reclamat al responsable d'Educació que comparegui aquesta mateixa setmana per informar sobre com s'ha desenvolupat l'avançament del calendari. Per Cid, Cambray hauria de comparèixer per voluntat pròpia o fins i tot li hauria de demanar Pere Aragonès que així ho fes: "Cambray no es pot amagar darrere del president de la Generalitat", ha afirmat Cid, que ha apuntat que les explicacions haurien d'arribar abans del debat de política general que se celebrarà a partir del 27 de setembre a la cambra catalana.

 12:53 

 11:31 
Ernest Maragall tampoc anirà a una Diada que considera que "no té cap pretensió unitària"

El president del grup municipal d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha anunciat que no anirà a la manifestació de la Diada convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), a diferència del que havia fet els anys anteriors. Seguint la mateixa línia expressada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, també d'ERC, el veterà polític republicà ho ha deixat clar: "Jo no hi seré". Maragall ha remarcat que, contràriament a altres anys, la convocatòria "no té cap pretensió unitària" i li ha atribuït un desviament de l'objectiu d'assenyalar l'Estat. En el mateix sentit, ha aclarit que sí que participarà en altres actes públics durant la Diada de l'Onze de Setembre. 

 11:38 

 10:45 
Trias diu que entén que Aragonès no participi a la manifestació de la Diada: "La de president és una figura que no és per anar a manifestacions"

Xavier Trias, exalcalde de Barcelona, s'ha mostrat comprensiu amb la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de no assistir a la manifestació de la Diada convocada per l'ANC. "Entenc que el president no hi vagi, perquè és una figura que no és per anar a manifestacions. A mi em molesta que a la manifestació e l'ANC els polítics es barallin per anar a la primera fila", ha afirmat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Sobre la possibilitat que es converteixi en candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Trias ha demanat temps per decidir-se: "Quan tot es tranquil·litzi una mica, decidiré si em presento a l'alcaldia. No té sentit que em presenti si no tinc possibilitats de guanyar".

 10:33 
Els Mossos detenen un presumpte terrorista a l'Alt Empordà

Els Mossos han detingut aquest dilluns a l'Alt Empordà un home per "adoctrinament terrorista amb intenció de cometre un atac terrorista a Catalunya". Segons ha detallat la policia catalana, l'acusat ha estat sotmès a una "vigilància exhaustiva" per evitar el possible atac. "En cap moment hi ha hagut risc per a la ciutadania", ha dit el cos a través de Twitter. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha aplaudit la "feina silenciosa i incessant" dels Mossos que ha desembocat en la detenció. "L'amenaça terrorista continua vigent a tot Europa", ha dit Elena, que ha confirmat que destinaran tots els recursos necessaris per evitar atemptats i protegir la ciutadania. Informa Bernat Surroca.

 10:03 
Costa demana la nul·litat de tot el procediment contra l'antiga mesa del Parlament

L'exvicepresident del Parlament Josep Costa ha presentat un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demana la nul·litat de tot el procediment judicial contra l'antiga mesa. El judici, previst per aquest octubre, no compta encara amb prou jutges per conformar el tribunal, però Costa vol evitar que se celebri i per això ha demanat tombar la causa argumentant que hi ha un error de base: els magistrats que van admetre a tràmit la querella contra Roger Torrent, Eusebi Campdepadrós, Adriana Delgado i ell mateix no són imparcials. Això no ho diu ell, sinó que ho ha reconegut el propi TSJC, que ha apartat Jesús María Barrientos i Carlos Ramos de la causa. "Si els magistrats Barrientos i Ramos no són imparcials per jutjar-nos, tampoc ho eren per admetre la querella contra nosaltres, i si no ho eren aquella decisió és nul·la. I si la primera decisió és invàlida, tot el procés és nul de ple dret", ha dit a través de Twitter.

 08:57 
Cambray apunta que l'avançament del curs escolar es mantindrà l'any que ve

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha afirmat que la intenció del Govern és que el nou calendari escolar -amb arrencada a principis de setembre- s'estabilitzi en els pròxims cursos. Així ho ha defensat en una entrevista a Els Matins de TV3, on ha apuntat que el seu departament farà una avaluació de la mesura per analitzar-ne el rendiment. "Acompanyarem els centres i en farem una avaluació", ha apuntat Cambray. El conseller ha apuntat que, si la valoració és positiva, el curs que ve començarà amb el mateix calendari d'aquest. El titular d'Educació ha recordat que, quan va assumir el càrrec, tenia quatre informes educatius favorables a iniciar les classes abans.

 08:53 

 07:41 
Xile rebutja amb una àmplia majoria la nova constitució

El referèndum sobre la nova constitució a Xile ha acabat amb un resultat aclaparador: un 62% dels votants (uns 7,9 milions de ciutadans) s'han mostrat contraris a la nova carta magna, que només ha comptat amb el suport del 38% (4,8 milions). A les 16 regions del país s'ha imposat l'opció del rebuig, mentre que el suport a la constitució només ha guanyat a l'estranger.

 07:37 

 07:22 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:05 

 21:31 

 19:45 

 19:35 

 18:55 

 17:36 

 15:35 

 15:20 

 14:23 

 09:12 
Cambray no aclareix si anirà a la manifestació de la Diada: "Estic molt centrat en el començament del curs escolar"

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, no ha aclarit si anirà a la manifestació de la Diada del pròxim diumenge perquè ha dit estar "molt centrat" en el començament del curs escolar. Tot plegat, quan el líder del seu partit i president de la Generalitat, Pere Aragonès, va revelar divendres que ell no hi assistirà per discrepàncies amb l'ANC per l'enfocament de la manifestació, que considera que va en contra dels partits. En l'àmbit purament educatiu, Cambray s'ha congratulat de l'acord "històric" al qual va poder arribar amb els sindicats. Segons ell, el pacte "posa fi al conflicte educatiu". Així i tot, ha assegurat que continuarà en contacte amb els representants sindicals per "donar resposta a totes les reivindicacions".

 08:50 
Turull: "L'Estat espera que l'independentisme s'adormi i es divideixi"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que la voluntat del govern de Pedro Sánchez és que "l'independentisme s'adormi i es divideixi". Així s'ha expressat en una entrevista amb La Vanguardia aquest diumenge, en què ha considerat que "no és lògic fer una reunió a l'any per resoldre un conflicte polític". A més a més, també ha opinat que l'estratègia d'ERC a Madrid "en lloc d'ajudar a avançar cap a la independència, buida de contingut l'autogovern". Si la situació continua així, Turull ha cregut que el seu soci d'executiu no governarà Catalunya, sinó que l'"administrarà". Sobre una possible sortida del govern català, el secretari general de Junts ha explicat que treballaran aquestes setmanes prèvies al debat de política general per reorientar el pacte de Govern.

 20:30 
Renfe ja ha expedit més de 186.000 abonaments gratuïts de Rodalies i Mitja Distància a Catalunya

Renfe ja ha expedit un total de 186.276 abonaments gratuïts a Catalunya per viatjar en tren entre l'1 de setembre i el 31 de desembre. Concretament, des del 24 d'agost s'han emès 156.446 abonaments per a Rodalies a Barcelona i 29.830 abonaments per a trens de Mitja Distància, ha apuntat la delegació del govern espanyol a Catalunya. Del total d'abonaments de Mitjà Distància, 8.619 s'han adquirit a les comarques de Barcelona, 9.785 a les de Girona, 1.296 a les de Lleida i 10.130 a les de Tarragona. Al conjunt de l'Estat, s'han expedit 470.398 abonaments de Rodalies i 135.727 de Mitja Distància. Els abonaments són gratuïts a canvi d'una fiança retornable de 10 euros a Rodalies i de 20 euros de Mitja Distància, si es fan un mínim de 16 viatges.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació