Dilluns, 22 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 20:26 

 19:45 

Sol·liciten que la rumba catalana esdevingui Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

La Plataforma per la Rumba Catalana ha presentat aquest dilluns la candidatura perquè la rumba catalana sigui declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La plataforma és un projecte social que agrupa músics, activistes, i personalitats simbòliques en l’àmbit de la rumba catalana. Així mateix, busca la complicitat amb música del sud de França perquè aquest país sumi també a la candidatura. A l’acte a la SGAE hi han intervingut Amadeu Valentí, president de la Plataforma Rumba Catalana; Rosita Pubill, vicepresidenta; Ángel Juárez, president de la Fundació Mare i Terra, i Sicus Carbonell, president de l’Associació Professional d’Autors i Creadors de Rumba Catalana (APAC).

 19:31 

 19:25 

 18:20 

Barcelona és finalista per ser la capital europea de la democràcia participativa 

Barcelona és finalista del reconeixement de Capital Europea de la Democràcia 2024. Competirà en el tram final d'aquesta decisió amb Braga, a Portugal, i Brussel·les, a Bèlgica. El veredicte depèn d'un jurat que deliberarà el pròxim gener. Aquesta distinció té en compte quina ciutat és una referència en termes de democràcia participativa i, segons l'Ajuntament de Barcelona, la candidatura catalana té com a principals al·licients el portal digital Decidim, que permet engegar i valorar iniciatives populars, però també projectes com el Canòdrom o els pressupostos participatius. 

 17:59 
El metavers català celebra Nadal amb dues sales dedicades al tió i al pessebre

El metavers català conegut com a CatVers celebra Nadal amb dues sales virtuals dedicades al tió i al pessebre, segons ha anunciat el Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), organisme de la Cambra de Comerç de Barcelona impulsat per la Generalitat. Les sales són accessibles a través del web www.catvers.cat i reprodueixen el menjador d'una masia catalana amb decoració nadalenca i un tió al mig. L'usuari pot fer cagar el tió amb els pals virtuals que trobarà a la mateixa sala, on també hi ha, en un racó, el pessebre tradicional. Si s'hi clica, s'hi pot entrar i veure'l a mida real, així com passejar-s'hi caracteritzats amb avatars nadalencs.

 17:30 

 17:09 

 15:17 

Jordi Pujol tornarà dimarts al Parlament per commemorar els 90 anys de la cambra

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol tornarà aquest dimarts al Parlament per assistir als actes amb motiu del 90è aniversari de la institució, segons han explicat fonts de la cambra a l'ACN. Pujol ha confirmat la seva presència així com ho han fet els expresidents Artur Mas i José Montilla. Joaquim Torra no hi podrà anar per motius familiars. El Parlament ha convidat els 600 exdiputats que s'han assegut a l'hemicicle en les nou dècades. I també han confirmat la seva assistència tots els expresidents vius de la cambra. Els actes començaran rememorant la sessió constitutiva del 1932 amb una sessió solemne dins de l'hemicicle. I després s'inaugurarà una exposició al Saló Gris de Passos Perduts, que es podrà visitar fins al 14 d'abril.

 13:56 

 13:53 
Junts avisa que hi ha "desavinences no menors" sobre els pressupostos i demana "més humilitat" al Govern

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha advertit aquest dilluns que hi ha "desavinences no menors" amb el Govern pel que fa al projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2023. En roda de premsa, ha explicat que han detectat "algunes discrepàncies en temes com salut, renovables, polítiques socials i també ensenyament" en les reunions que han anat tenint amb l'executiu català. Rius ha lamentat que "falten concrecions" en les trobades sectorials amb el Govern i li ha recordat que ERC té 33 diputats dels 135 que hi ha al Parlament: "Calen més concrecions i humilitat".

 13:32 
Feijóo torna a reclamar a Sánchez una convocatòria immediata d’eleccions

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha aprofitat aquest dilluns el debat de les esmenes a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat que té lloc al Senat per reclamar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que convoqui eleccions. Feijóo, que no s'ha pronunciat sobre la moció de censura que Vox i Cs volen pactar amb el PP, ha afirmat que és hora de "consultar els espanyols" sobre "si accepten o reproven" l'actuació del govern espanyol sobre els indults i els impostos. "Si no existeix el mínim propòsit d'esmena que tiri enrere els pactes amb ERC i Bildu, els indults, la derogació de la sedició, la rebaixa de la corrupció, l'augment dels impostos o les lleis que trenquen la independència judicial, cal convocar eleccions ja", ha afirmat el dirigent popular al Senat.

 13:03 
El TSJC confirma la conclusió del sumari en la causa pels preparatius de l'1-O contra Jové, Salvadó i Garriga

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat els recursos de súplica presentats pel diputat d'ERC Josep Maria Jové i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en la causa pels preparatius de l'1-O, que es jutjarà de cara a l'any que ve. En el seu recurs, Jové demanava revocar la conclusió del sumari per practicar més diligències. En el de Garriga, la defensa demana impugnar diverses resolucions i s'oposa també al tancament del sumari i arxivar la causa. En tots dos casos, el tribunal rebutja els recursos i ratifica les interlocutòries de conclusió del sumari. 

 12:27 

 11:56 
ERC denuncia el "silenci cridaner" dels comuns sobre el pla d'obrir comerços en diumenges i festius

El regidor d'ERC a Barcelona Jordi Castellana ha anunciat que el seu grup reclamarà en comissió municipal, aquesta setmana, que Barcelona en Comú "es mulli" sobre el pla d'obrir comerços en diumenges i festius, que ha aplegat crítiques de tota mena durant els mesos que ha estat vigent. "Ens sobta el silenci molt cridaner dels comuns", ha etzibat, després d'apuntat que "el PSC ha imposat el seu model de liberalització total". En aquest sentit, Castellana ha recordat que fins ara el govern havia demanar esperar a l'anàlisi de l'impacte de la mesura, però que ja han passat tres mesos i encara no hi ha cap informació oficial sobre quants llocs de treball s'han creat dels 3.200 promesos per Jaume Collboni (PSC).

 

 11:55 
Els comuns avisen que no hi haurà pressupostos si el Govern no accepta "un pla de rescat" a la sanitat pública

Els comuns han avisat al Govern que els pressupostos "pengen d'un fil" si no accepta un "pla de rescat" a la sanitat pública catalana. Aquesta és una qüestió indispensable pel grup de Jéssica Albiach, que avisa que no signarà "cap acord que doni l'esquena a la situació límit" sanitària. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha admès que l'executiu de Pere Aragonès no en té prou amb els vots dels diputats comuns, però alhora resulten "indispensables" per tirar endavant els comptes. Mena també ha assegurat que els republicans ja saben què han de fer si volen iniciar el tràmit dels pressupostos abans d'acabar l'any: "Acceptar la proposta d'En Comú Podem per blindar l'atenció pública”.

 11:48 
Xavier Trias decidirà avui si es presenta a les eleccions: "Estic més a prop del sí que del no"

L'exalcalde de Barcelona Xavier Trias ha assegurat que està vivint les últimes hores abans de prendre la decisió de presentar-se a les eleccions municipals del pròxim maig. "Suposo que la prendré avui després d'unes converses que he de tenir", ha expressat a El Matí de Catalunya Ràdio. "Estic més a prop del sí que del no", ha afegit. I és que, dels serrells pendents, a més d'un sopar previst aquest vespre a les Cotxeres de Sants amb la federació barcelonina de Junts, s'ha apuntat també a la manca d'unes "últimes empentes" per part de les cúpules del PDECat i Junts per Catalunya. 

 11:34 
Collboni diu que el pressupost de Barcelona "no és moneda de canvi" de la negociació dels comptes de la Generalitat

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha deslligat aquest dilluns la votació del pressupost municipal per al 2023 dels comptes de la Generalitat. Collboni ha advertit que el pressupost de Barcelona, que s'ha de votar la setmana que ve, "no és moneda de canvi” en cap acord. El primer tinent ho ha afirmat en un esmorzar informatiu a Madrid, des d'on ha proposat també impulsar una conferència d'alcaldes i alcaldesses de ciutats grans i mitjanes de l'Estat perquè puguin "sumar i compartir propostes" amb el govern espanyol.

 11:29 
Manel Alías guanya el Premi de Comunicació Muriel Casals 2022 d'Òmnium

Òmnium Cultural atorga el Premi Muriel Casals de Comunicació 2022 al periodista de TV3 Manel Alías. El jurat, format per Sebastià Serrano, Núria Iceta, Sara Gonzàlez, Àlex Gutierrez, Odei A.-Etxearte, Albert Sàez i Mònica Terribas, ha decidit atorgar el guardó al periodista de TV3 "per la seva acurada i arriscada cobertura de la guerra de Rússia a Ucraïna, oferint testimonis de primera mà a banda i banda del conflicte, amb una mirada política i social" i també per "una feina de més de vuit anys de pedagogia i informació com a corresponsal a Rússia a través dels mitjans públics i en llibres" com són Rússia, l'escenari més gran del món (2021) i L'última victòria de l'URSS (2022).

 11:16 
Colau, Fernández, Sanchez i Gay inauguren la nova estació de Sant Andreu

Després de tres mesos sense circulació de trens, la nova estació de Rodalies de Sant Andreu ha entrat en funcionament aquest dilluns al matí. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la ministra de Transports, Raquel Sánchez; el conseller de Territori, Juli Fernández, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugenia Gay, han estat els encarregats d’inaugurar-la pocs minuts després de les 11 del matí sota la mirada atenta de veïns curiosos que s’han apropat a les instal·lacions per celebrar el nou edifici amb vies soterrades. Informa Irene Montagut.

 09:26 
Microsoft comprarà el 4% de la Borsa de Londres 

El gegant tecnològic nord-americà Microsoft aconseguirà la propietat d'un 4% del capital social de London Stock Exchange Group (LSEG), el gestor de la Borsa de Londres, com a part d'una aliança estratègica a deu anys entre les dues companyies. L'adquisició d'accions de LSEG s'emmarca en l'acord per establir una associació estratègica per als propers deu anys que cobrirà aspectes com ara solucions d'infraestructura al núvol, dades i anàlisis de propera generació.

 09:16 
Noves incorporacions al Canet Rock 2023: Stay Homas i 31 FAM 

Stay Homas i 31 FAM s’han afegit al cartell del Canet Rock 2023, que se celebrarà l’1 de juliol de l’any que ve i se sumen així als noms ja anunciats d’Els Catarres, The Tyets, Els Amics de les Arts i Suu. 31 FAM debutarà al Canet Rock amb la seva oferta de trap i reggaeton i Stay Homas tornen a l’escenari de Canet Rock després d’una gira que els ha portat per tot el món. A dia d'avui, més de 6.000 persones ja han adquirit l'entrada de l'edició 2023. Com ha explicat l’organització, en aquesta novena edició "tornarà a reunir 25.000 persones davant el mateix escenari per gaudir de les millors bandes del país durant 12 hores de música ininterrompuda fins la sortida del sol".

 08:39 
Sandro Rosell no es descarta com a alcaldable a Barcelona: "Em faria molta il·lusió presentar-me"

Tot i que només falta mig any per a les eleccions municipals, Sandro Rosell manté que no ha descartat convertir-se en alcaldable a Barcelona. "Em faria molta il·lusió presentar-me", ha afirmat aquest dilluns en una entrevista al programa Cafè d’idees de La i Ràdio 4. "Es pot fer una feina molt maca de convertir-la en la capital del món, que és el que hauria de ser Barcelona", ha afegit l’expresident del Barça. Rosell, però, té condicionants familiars en la presa de la decisió. "Ha patit molt la família, especialment amb la presó", ha expressat per justificar els seus dubtes, que resoldrà després de Reis. Tanmateix, ha admès que està treballant per conformar una candidatura per "maximitzar la gestió municipal" de Barcelona.

 08:29 
L'Iran executa el segon manifestant detingut per les protestes al país

Les autoritats iranianes han executat aquest dilluns al segon presoner que ha estat oficialment condemnat per un presumpte delicte derivat de les protestes que s'organitzen en diferents punts del país des de la mort sota custòdia policial de la jove kurda Mahsa Amini. El presoner, identificat com Majidreza Rahnavard, estava condemnat a pena de mort per presumptament matar dos membres de les forces de seguretat i ferir-ne a quatre més amb una arma blanca a finals de novembre. Els agents haurien arrestat al sospitós el 28 de novembre, mentre planejava fugir del país. Immediatament després de la detenció, hauria començat el procés del seu cas, informa l'agència de notícies semioficial iraniana Tasnim.

 07:16 
Els trens de les línies R2 i R11 estrenen el seu pas per l'interior de La Sagrera i la nova estació de Sant Andreu

El pas dels trens de les línies R2 i R11 de Renfe pel nou traçat de La Sagrera i la nova estació de Sant Andreu ja és una realitat. A les 4.55 hores de la matinada d'aquest dilluns ha sortit des de Granollers el primer tren de l'R2 en direcció Barcelona i vint minuts més tard, passades les 5.15 hores, s'ha inaugurat amb èxit la posada en servei del nou tram. D'aquesta manera s'ha posat fi a quasi tres mesos d'obres, que han obligat milers d'usuaris de l'R2 i R11 a canviar els seus hàbits de transport per arribar a Barcelona. El nou tram ha entrat en funcionament 24 hores més tard del previst després que Adif informés divendres a la tarda de problemes d'última hora en el sistema d'electrificació i en la catenària.

 20:07 

 19:21 

 17:40 
Espinelves tanca la Fira de l'Avet fregant els 100.000 assistents i amb més de 4.000 arbres venuts

La 41a edició de la Fira de l'Avet d'Espinelves (Osona) tanca portes aquest diumenge i ho fa després de nou dies d'"èxit", segons ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) el regidor de Turisme del municipi, Jordi Geli. "Hem enganxat dos ponts i, entremig, un aqüeducte", ha subratllat, la qual cosa ha propiciat que hi hagués "moltíssima gent" i que dilluns, dimecres i divendres n'hi hagués "gairebé com si fos festiu".

 16:12 
Primeres retencions en l'operació tornada del pont

La C-16 al Berguedà i la C-14 a l'Alt Urgell registren les primeres retencions aquest diumenge en l'operació tornada del pont de la Puríssima. A les 15 hores, destaquen els 4,5 quilòmetres de cua entre Guardiola de Berguedà i Cercs a la C-16 i els 1,5 quilòmetres de congestió a Urús/Riu de Cerdanya per accedir al túnel del Cadí. A la C-14 també hi ha 4,5 quilòmetres de circulació lenta i aturades entre Organyà i Fígols i Alinyà. En paral·lel, l'N-260 registra un quilòmetre de cua a Ribes de Freser i hi ha 0,5 quilòmetres de retenció a l'AP-7 a Montmeló. El Servei Català de Trànsit (SCT) preveu un retorn d'uns 250.000 vehicles a l'àrea metropolitana de Barcelona amb les màximes complicacions entre les 17 i les 21 hores.

 13:22 

 11:52 

 16:57 
Albiach: "No signarem cap acord de pressupostos que doni l'esquena a la situació límit que té l'atenció primària"

La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, assegura que la seva formació no signarà "cap acord de pressupostos que doni l'esquena a la situació límit que té l'atenció primària". "Si el Govern no es mou en sanitat, no ens tremolarà el pols", ha advertit en un acte al Museu de Granollers per presentar la candidata de la formació a la ciutat, Patrícia Segura. La líder dels comuns també ha aprofitat per reclamar al PSOE la regulació del preu dels lloguers i limitar el preu dels aliments. Albiach s'ha dirigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que diumenge serà a Barcelona, per dir-li que "si està preocupat pels barcelonins, el millor que pot fer és estar al costat de l'alcaldessa", Ada Colau, perquè "l'habitatge no és una mercaderia".

 16:27 
La ministra d'Educació diu que el PSOE no donarà suport a "res que suposi la despenalització" de l'ús indegut de recursos públics

La ministra d'Educació i portaveu de la Comissió Executiva Federal del PSOE, Pilar Alegría, ha assegurat que el PSOE no donarà suport a "res que suposi la despenalització" de l'ús indegut de recursos públic. Tampoc a res que suposi "cap benefici" a processats o condemnats per corrupció política. Aquesta ha estat la resposta d'Alegría en roda de premsa aquest dissabte en ser preguntada sobre l'esmena d'ERC relacionada amb la malversació. La ministra ha reiterat que estudiaran totes les esmenes presentades però ha afegit que el PSOE té les seves "línies vermelles". Ha afegit que l'esmena d'ERC conté "el posicionament d'ERC" i ha defensat que la del PSOE per "endurir" la lluita contra la corrupció "ha quedat molt clara".

 15:28 
Batlle denuncia una campanya contra la imatge de Barcelona: "S'intenta magnificar tot el que passa"

El tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha denunciat una campanya contra la imatge de Barcelona. "S'intenta magnificar tot el que passa a la ciutat i que són les mateixes coses, potser més intenses, que també passen en altres grans ciutats d'Espanya", ha apuntat Batlle en una entrevista a COPE Catalunya. "Tot el que passa a Barcelona es magnifica a nivells espectaculars", ha insistit Batlle, que ha acusat "els partits de la por" i determinats col·lectius d'intentar enfonsar la reputació de la capital catalana. "Em sembla molt evident", ha etzibat el tinent d'alcalde de Seguretat, que ha recordat que Barcelona és la primera de les cinc grans ciutats de l'Estat on més han baixat els nivells de delinqüència.

 15:16 
Turull, en referència a l'esmena d'ERC sobre desordres públics: "Ara ens donen la raó i sols intenten matisar-lo"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha considerat que l'esmena presentada per ERC sobre els desordres públics dona la raó al posicionament que Junts ha mantingut des del primer moment. En una piulada a les xarxes socials, ha afirmat que la seva formació va denunciar que el nou delicte de desordres públics agreujats "atacava" l'exercici de drets fonamentals per "arbitrari". "Ara ens donen la raó i sols intenten matisar-lo", ha dit Turull. Per últim, ha reivindicat que "menys anys de presó a canvi del risc de més gent a la presó no és cap solució".

 15:15 
El PP anuncia un recurs al TC davant "l'atropellament del poder legislatiu"

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha anunciat aquest dissabte un recurs d'empara urgent al Tribunal Constitucional (TC) davant "l'atropellament de poder legislatiu" arran de la reforma del Codi Penal sobre la sedició, la malversació i el TC. "Per voler legislar d'aquesta manera i per utilitzar la proposició de llei i la via de l'esmena per saltar-se tots els controls de legalitat", ha assenyalat Gamarra, que també ha exigit la compareixença al Congrés del president espanyol, Pedro Sánchez, per donar explicacions. "Sánchez està amagat i ha de donar la cara", ha etzibat la portaveu del PP, que s'ha alineat amb Feijóo i ha refredat la moció de censura que vol impulsar Vox: "Les urnes seran la moció de censura", ha afirmat Gamarra.

 12:07 
Plataforma per la Llengua denuncia que els governs "han estat acomplexats" en protegir el català

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, creu que per part dels governs autonòmics, "els no hostils amb la llengua, han estat acomplexats en la protecció del català o almenys això ha semblat". En una entrevista al diari El Món, ha assegurat que les dades que poden ser vistes com a positius per a la llengua "pel seu context de persecució, serien un desastre per a qualsevol altre idioma en un altre context". Així, ha manifestat la seva preocupació "davant el 50% de catalanoparlants que creuen que la submissió lingüística no és una amenaça per a la llengua", segons es desprèn de l'InformeCAT elaborat per l'entitat. Escuder ha assenyalat que mantenir el català en una conversa és el que "hauríem de fer tots sempre" perquè sigui una llengua necessària per viure aquí. Segons ell, el Govern impulsa mesures que "no són suficients, però que com a mínim es fan".

 12:06 

 11:20 
ERC estudia fer canvis al Reglament del Parlament per a casos com el de Lluís Puig

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat que el partit "treballa" en possibles canvis del Reglament del Parlament amb altres formacions per a casos com el del diputat de Junts Lluís Puig, que resideix a Bèlgica, després que el Tribunal Constitucional (TC) anul·lés la seva delegació de vot i que la Mesa decidís mantenir-la. "Treballem amb els grups per explorar el marge de modificacions, de reforma del Reglament, o en totes aquelles qüestions que puguem fer per dotar de més garanties i de defensa dels drets dels diputats i, per tant, evitar les ingerències judicials", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press. 

 11:19 

 21:54 

 20:23 
Espanya i els altres països del Med-9 rebutgen el topall de Brussel·les al preu del gas

Els països del Med-9 demanaran en el pròxim Consell d'Energia de la Unió Europea, que se celebrarà el 13 de desembre, que el topall europeu al preu del gas sigui "dinàmic i efectiu". Brussel·les va proposar fa unes setmanes que el límit se situés en els 275 euros/MWh, fet que provocar que l'última reunió dels titulars d'energia de la UE acabés sense acord. En una mostra d'unitat, els caps de govern d'Espanya, Portugal, França, Itàlia, Xipre, Malta, Grècia, Eslovènia i Croàcia han tancat la IX Cimera EUMed-9, celebrada a Alacant, advertint que la proposta "necessita ajustos". Un cop finalitzada la cimera, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha reivindicat la contribució del Med-9 en la recuperació de la pandèmia i el suport a Ucraïna.

 19:34 

 18:40 
Más Madrid, contra la reforma de la malversació: «No hi ha corrupció bona ni dolenta»

La portaveu de Más Madrid a l'Assemblea, Mónica García, ha indicat aquest divendres que a Espanya hi ha un problema "de corrupció" però també d'"impunitat", després que ERC hagi presentat una sèrie d'esmenes a la proposta de PSOE i Unides Podem per derogar la sedició entre les que proposa crear un nou tipus dins del delicte de malversació per castigar amb menys presó -amb una pena d'entre 6 mesos i 3 anys de presó- als que malversin diners públics però sense ànim de lucre personal.

 15:40 
L'opositor rus Ilia Yashin, condemnat a vuit anys i mig per denunciar crims de guerra a Ucraïna

Un tribunal de Moscou ha condemnat aquest divendres a vuit anys i mig de presó l'exregidor i líder opositor Ilia Yashin per "difondre informació falsa" sobre les accions de l'Exèrcit rus a la guerra d'Ucraïna al seu canal de YouTube. Yashin, de 39 anys i fins ara un dels pocs líders opositors que encara estaven en llibertat, va ser objecte de l'obertura d'una causa penal el juliol d'aquest any per aquesta denúncia, en un procés que va començar quan ja feia 15 dies de detenció administrativa per càrrecs de "desobediència a l'ordre d'un agent de policia".

 15:25 

 14:26 
Igualtat impulsa un pla de suport a les entitats defensores dels drets humans davant l'augment d'atacs de la ultradreta

El departament d'Igualtat i Feminismes ha posat en marxa un pla d'assessorament i acompanyament jurídic a les persones i entitats defensores dels drets humans davant l'augment d'atacs i amenaces per part de la ultradreta. La consellera Tània Verge ha anunciat que aquest programa s'estrena després de detectar que més d'un 60% de les organitzacions catalanes enquestades van manifestar haver rebut algun tipus d'agressió, la majoria en l'àmbit digital. A més a més, també van denunciar atacs a les seus físiques i a l'espai públic. El pla preveu assessorament jurídic gratuït a les persones o entitats, cobrir el cost de les intervencions quirúrgiques en cas d'agressió física per delicte d'odi i gestió de les denúncies.

 14:03 

 11:37 
PP i Vox recorreran al Tribunal Constitucional les reformes del codi penal i el poder judicial

El PP i Vox recorreran al Tribunal Constitucional la reforma del Codi Penal sobre la sedició, la malversació i la designació dels magistrats del TC. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que també ho denunciaran davant la Unió Europea: "El govern intensifica a contrarellotge els seus atacs a les institucions i el nostre estat de dret", ha dit aquest divendres en una piulada després que 'Eldiario.es' hagi avançat que el PSOE presentarà una esmena per reformar la Llei Orgànica del Poder Judicial per tal que el govern espanyol pugui designar els seus dos candidats al TC encara que el Consell General del Poder Judicial no hagi fet.

 09:32 
Els comuns veuen amb "bons ulls" canviar el delicte de malversació, però exigeixen "prudència" per no afavorir corruptes

La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha assegurat que la seva formació veu amb "bons ulls" canviar el delicte de malversació, però ha exigit "prudència" per no afavorir els corruptes. Així ho ha expressat aquest divendres en una entrevista a la Ser Catalunya poques hores abans d'acabar-se el termini d'esmenes al Congrés per a la reforma del codi penal, que també preveu la derogació de la sedició.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació