Dissabte, 27 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 11:25 


 

 11:21 

 11:17 

Cambray pressiona els sindicats per l'hora lectiva i diu que no "contempla" que no hi hagi acord

El conseller d'Educació Josep Gonzàlez-Cambray ha recalcat que l'oferta de reduir una hora lectiva a tots els docents alhora, des d'infantil a primària i secundària, el pròxim gener és una proposta "bona" que no "contempla" que els sindicats no aprovin. Aquesta és la proposta que va presentar ahir el departament als docents amb la condició que els docents desconvoquin les vagues anunciades per al 7 i 28 de setembre. "Volem començar aquesta nova etapa de després de la pandèmia amb un acord amb els sindicats", ha resolt Cambray. Mentrestant, les agrupacions laborals estan ultimant una posició comuna per respondre a la proposta d'Educació aquesta mateixa tarda.
 

 11:18 

 11:18 

 11:14 

 11:10 
Albiach insta Junts i ERC a acabar amb l'"interinatge" a la presidència del Parlament abans del debat de política general

La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, insta Junts i ERC a "superar" la situació "d'interinatge" de la presidència del Parlament. La líder dels comuns diu que la responsabilitat és dels dos grups que la van fer presidenta i demana que abans del debat de política general de finals de setembre hi hagi una nova presidència "en plenes funcions". Sobre el paper de Borràs, Albiach l'acusa de voler-se "atrinxerar" a la presidència i lamenta que situacions com aquesta només serveixin per atiar "polèmiques i picabaralles" en lloc de dedicar el temps a impulsar polítiques públiques en favor de la ciutadania.

 11:01 

 09:45 
Turull avisa ERC: «Sortir del Govern és una opció real»

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha avisat ERC aquest dimarts al matí que, si no es compleixen els acords de Govern pactats ara fa un any, el seu partit plantejarà un trencament. "Sortir del Govern és una opció real", ha dit en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, tot i remarcar que no és un ultimàtum als socis de l’executiu. En aquest sentit, Turull ha advertit que el debat de política general que s’ha de celebrar a finals de setembre serà el punt d’inflexió per prendre la decisió: “És el que marca l’orientació del Govern i, per tant, serà definitiu com en sortim”. Així, el secretari general de Junts ha demanat als seus socis d’executiu que cal tornar-se a "situar", seguir els acords pactats a l’inici de la legislatura i complir-los "amb totes les garanties", si no, ha dit, "no té sentit que continuem".

 09:41 
Turull rebutja que hagi de ser Junts qui solucioni el «problema» amb la presidència del Parlament

"Són qui han provocat la suspensió de Borràs de la presidència del Parlament qui hauran d'esclarir quin és el full de ruta a partir d'ara", ha defensat el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. El dia que la mesa del Parlament ha de decidir si manté la seva determinació, ha rebutjat que sigui Junts qui ha de solucionar el "problema", ha instat a modificar el reglament de la cambra baixa catalana per "adequar-lo al dret internacional". En referència a la determinació de l'ONU que Espanya va "violar" els seus drets polítics, així com els de Junqueras, Romeva i Rull; Turull ha etzibat que "mentre obtenim victòries internacionals, aquí ens tirem trets al peu".

 08:40 

 08:17 

 07:48 

 07:13 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 21:41 

 20:51 

 20:30 

 19:57 
Puigneró reclama un nou model de pagament per a les autopistes per evitar la degradació de les vies

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha reclamat aquest dimecres un nou model de pagament de les autopistes que eviti la seva "degradació". "Nosaltres tenim un model per finançar les vies d'alta capacitat", ha ressaltat abans d'apostar per un sistema que segueixi els criteris de la Unió Europea. En aquest sentit, ha defensat el model de la "vinyeta" com una aposta de transició fins a sistemes més tecnològics basats en el pagament segons "l'ús i la contaminació" dels vehicles. Així, ha demanat al govern espanyol que s'assegui a negociar un model que s'apliqui a tot l'Estat. "El que no volem és que passi el que passava abans, i és que només pagaven els catalans", ha afegit.

 19:46 
63 retards al Prat i Girona fins a les 7 de la tarda per la vaga de Ryanair

La vaga dels tripulants de cabina de Ryanair ha acabat aquest dimecres amb 51 retards a l'aeroport del Prat fins a les 7 de la tarda. En concret, hi ha hagut 20 retards en les sortides i 31 en les arribades, segons ha informat USO, un dels sindicats convocants de l'aturada. A Girona, la protesta dels tripulants de cabina de la companyia irlandesa ha provocat el retard de 7 arribades i 5 sortides. Al conjunt de l'Estat, el nombre de retards s'ha elevat fins als 252, però en tota la jornada no hi ha hagut cap cancel·lació a cap dels aeroports on opera la companyia. Aquest dimecres la vaga de Ryanair coincideix amb la d'Iberia Express, que no opera a Catalunya. Hi ha hagut 4 retards per aquesta aturada i 4 cancel·lacions.

 19:03 

 18:57 

 17:32 

 16:23 

 16:23 

 16:15 

 15:07 

 14:50 

 14:37 

 14:24 

 14:23 

 13:22 

 12:11 
El pes econòmic de la indústria a Catalunya arriba al 20,3%, el més alt en 14 anys

Catalunya va augmentar el pes de la indústria en la seva economia fins al 20,3%, percentatge que suposa el percentatge més elevat en 14 anys i superior al 16,9% de mitjana a tot l'Estat. Segons es desprèn de l''Informe anual sobre la indústria de Catalunya 2021", publicat pel Departament d'Empresa i Treball. Concretament, 12 dels 21 sectors analitzats van recuperar el volum de producció del 2019 i les exportacions van créixer el doble que el comerç mundial, fet que es va traduir en un increment de l'ocupació industrial (0,8%) i en una reducció de l'atur en un 6,5%.

 12:05 

Els preus a l'eurozona continuen l'escalada a l'agost i la inflació bat rècords fins al 9,1% 

La inflació a l'eurozona s'ha situat en el 9,1% a l'agost, segons dades publicades aquest dimecres per Eurostat. Així, els preus de la zona euro continuen la seva escalada després que registressin un increment del 8,9% al juliol. El preu de l'energia ha tornat a ser el principal motor de l'augment de preus amb un increment interanual del 38,3%, 1,3 punts percentuals menys que el mes anterior. També han pujat per sobre de la mitjana de l'eurozona els preus dels aliments, que s'han incrementat un 10,6% a l'agost, davant de l'augment del 9,8% registrat al juliol. A més, la inflació dels béns industrials no energètics s'ha situat en el 5% i la dels serveis en el 3,8%.

 11:47 

 10:59 

 10:44 
Els Bombers reben una seixantena d’avisos per filtracions i acumulacions d’aigua

Els Bombers de la Generalitat han rebut fins a les 10 del matí d’aquest dimecres una seixantena d’avisos per les tempestes. Les alertes provenen del Vallès Occidental (34) i la resta es reparteixen entre el Baix Llobregat i el Garraf (25). La gran majoria han estat per filtracions i acumulacions d’aigua. D’altra banda, Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla Inuncat per pluges intenses fins al migdia, sobretot a les comarques centrals. El telèfon d’emergències 112 ha rebut des d’aquest matí 172 trucades per diverses incidències provocades pel temporal, iguals que amb els avisos dels Bombers, s’han registrat sobretot al Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

 10:40 

El 28% dels agents de la nova promoció de Mossos són dones

D'un total de 424 policies que ja s’han incorporat a les seves destinacions arreu del país, 120 són dones. El Govern espera que aquesta proporció augmenti amb la reserva del 40% de places per a dones que ha situat per a la propera promoció, la número 30. Dels nous agents, 94 s’han destinat a la Regió Policial Metropolitana Barcelona; 76 han anat a la Metropolitana Sud; 62, a la metropolitana Nord; 54 treballaran a la Regió Central; 42, al Camp de Tarragona; 33, a Girona; 26 s’han desplegat al Pirineu Occidental; 24, a Ponent, i 13 han anat a les Terres de l’Ebre.

 10:30 

 10:27 

 09:51 

Els apartaments turístics tanquen el juliol amb un 21% més de viatgers i un 38% més de pernoctacions que el 2019

Els apartaments turístics han tancat el juliol superant amb escreix les dades del 2019, amb un 21% més de viatgers i un 38% més de pernoctacions, segons l'Enquesta d'Ocupació en Allotjaments Turístics Extrahotelers publicada aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística. En concret, els apartaments turístics de Catalunya han registrat 265.103 viatgers i 1.480.131 pernoctacions en el setè mes de l'any, mentre que el 2019 hi va haver 190.998 viatgers i 1.215.623 pernoctacions. Per la seva banda, als càmpings el nombre de turistes ha pujat un 19,8% respecte de les xifres d'abans de la pandèmia, fins a 748.310; i hi ha hagut un 9,4% més de pernoctacions, fins a 4.312.909.

 09:34 
Puigneró visitarà aquest dimecres la zona afectada per la pedregada a la Bisbal de l'Empordà

El vicepresident Jordi Puigneró, que aquests dies es troba en funcions de president perquè Pere Aragonès està participant en actes a França i a Suïssa, es desplaçarà aquest dimarts a la Bisbal d'Empordà per avaluar els danys de la pedregada que hi va caure ahir. A banda dels desperfectes físics derivats del fenomen metereològic, el municipi s'ha llevat consternat per la mort d'una nena de 20 mesos que va ser ferida per una de les pedres.

 09:25 

 09:03 

 09:00 

 08:27 

 08:23 

 07:47 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols, marcades per la mort de Gorbatxov.

 07:12 

 00:09 

 21:46 
25 retards al Prat i Girona fins a les 7 de la tarda per la vaga de Ryanair

La vaga dels tripulants de cabina de Ryanair ha acabat aquest dimarts amb 22 retards a l'aeroport del Prat fins a les 7 de la tarda. En concret, hi ha hagut 10 retards en les sortides i 12 en les arribades, segons ha informat USO, un dels sindicats convocants de l'aturada. A Girona, la protesta dels tripulants de cabina de la companyia irlandesa ha provocat el retard de 2 arribades i 1 sortida. Al conjunt de l'Estat, el nombre de retards s'ha elevat fins als 176, però en tota la jornada no hi ha hagut cap cancel·lació a cap dels aeroports on opera la companyia. Aquest dimarts la vaga de Ryanair coincideix amb la d'Iberia Express, que no opera a Catalunya. Hi ha hagut 6 vols cancel·lats i 4 retards per aquesta aturada.

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació