Dissabte, 27 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 21:38 

 20:36 
Ribera celebra la "voluntat inequívoca" de França de donar una "resposta europea" a la crisi energètica

Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern espanyol, ha celebrat aquest dimarts la "voluntat inequívoca" de França de donar una "resposta europea" a la crisi energètica. El fins ara reticent executiu francès al gasoducte entre Espanya i França Midcat ha obert la porta a estudiar el projecte després que el president espanyol, Pedro Sánchez, i l'alemany, Olaf Scholz, hagin donat suport a la interconnexió en una reunió que han mantingut avui mateix. Ribera ha destacat que França ha fet un "moviment en la bona direcció" que "posa de manifest el sentit europeista" de l'executiu gal i ha recordat que el gasoducte està molt avançat, per la qual cosa veu factible que pogués estar a punt la tardor del 2023.

 20:31 

 18:59 

 17:47 

 17:27 
Aragonès celebra que França s’obri a estudiar el Midcat i avisa Europa que cal pensar "més enllà del proper hivern"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat aquest dimarts des de París que el ministre d’Economia francès, Bruno le Maire, s’hagi obert a estudiar el gasoducte Midcat si així ho demanen Espanya i Alemanya. Aragonès, que ha intervingut davant del principal fòrum empresarial francès, ha apuntat que les institucions europees han de pensar "més enllà del proper hivern" a l’hora d’abordar connexions energètiques que serveixin per reduir la dependència del gas rus. Informa Oriol March

 17:05 

 16:32 

 16:03 

 14:53 

 14:03 

 13:53 

 13:45 

 13:40 
Puigneró actualitza la maquinària de la conselleria per assumir la gestió total de Rodalies
 

El Govern ha aprovat aquest dimarts en la primera reunió després de l’estiu un decret que desplega una nova estructura per la Conselleria de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori liderada per Jordi Puigneró. Amb els canvis adoptats, es busca desplegar al màxim la xarxa ferroviària del país, amb l’objectiu també de poder culminar els treballs per fer efectiu el traspàs integral del servei de Rodalies. Per aquesta última qüestió, es crearà la Subdirecció General de Transport Ferroviari, que s’haurà d’encarregar de preparar l’estructura i els equips tècnics per poder assumir des de Catalunya la gestió del servei, una demanda històrica i freqüent del Govern a l’executiu espanyol. Informa Carme Rocamora.

 12:38 

Sánchez compareixerà al Senat per explicar el decret sobre estalvi energètic

El president espanyol, Pedro Sánchez, compareixerà a petició pròpia al Senat per explicar el pla d'estalvi energètic adoptat per l'executiu per respondre a l'impacte de la guerra a Ucraïna. Ho ha anunciat després del consell de ministres la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. Precisament el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, havia reclamat a Sánchez que anés al Senat a explicar el decret. Rodríguez ha defensat que Sánchez ha comparegut ja diverses vegades davant el Parlament i ha criticat durament el líder del PP per haver dit aquest dilluns que els ciutadans havien d'estar molt intranquils per la situació econòmica i la gestió de Sánchez. La portaveu no ha volgut dir si Sánchez responia a la petició de Feijóo, ja que el cap de l'oposició també va demanar que el president espanyol anés a explicar-se al Congrés. 

 12:23 

 11:46 

 10:48 
Els comuns reclamen la compareixença de sis consellers de la Generalitat perquè retin comptes de la seva "inacció"

El grup d'En Comú Podem ha registrat aquest dimarts diverses sol·licituds de compareixença dirigides a sis consellers de la Generalitat "davant la inacció i silenci del Govern" en els últims successos que han afectat la ciutadania de Catalunya. En concret, la formació liderada per Jéssica Albiach, ha demanat que compareguin en les comissions pertinents del Parlament el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà; el conseller d'Empresa, Roger Torrent; el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. Aquesta fiscalització de l'acció de Govern per part dels comuns arriba la primera setmana en què s'ha activat el curs polític, i en un trimestre que entre altres qüestions estarà marcat per la negociació dels pressupostos, una maniobra on els comuns volen tenir una posició preferent. De fet, va ser En Comú Podem qui va facilitar l'aprovació dels comptes de l'exercici anterior davant d'una CUP que cada vegada està més allunyada de l'executiu de Pere Aragonès. Informa Carme Rocamora.

 10:37 

 10:07 
[notíciadiari]2/238636[/noticiadiari]

 08:43 

 08:11 

 07:40 

 07:20 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 20:42 

 20:17 
25 vols amb retards fins a les 7 de la tarda al Prat i Girona per la vaga de Ryanair

 La vaga de tripulants de cabina de Ryanair ha acabat aquest dilluns amb 23 retards a l'aeroport del Prat (9 sortides i 14 arribades) i 2 a l'aeroport de Girona (2 sortides) fins a les 7 de la tarda, segons ha informat USO, un dels sindicats convocants. En tota la jornada no hi ha hagut cap cancel·lació, tampoc al conjunt de l'Estat. Aquest dilluns, l'aturada dels tripulants de cabina de Ryanair ha coincidit amb una nova jornada de vaga dels pilots d'Easyjet, que diumenge va provocar quatre cancel·lacions. A més, en plena operació tornada, a l'Estat també s'hi afegeix la protesta dels tripulants de cabina d'Iberia Express. Aquesta aerolínia, però, no opera a Catalunya.

 19:57 
El Govern destina 4 milions a subvencionar monitors a l'escola concertada al setembre

La Conselleria d'Educació de la Generalitat ha obert una convocatòria per a la concessió de subvencions per finançar el servei de monitors d'oci a l'escola concertada durant el mes de setembre, a la qual destinarà 4.198.075 euros. En una resolució, publicada aquest dilluns pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), el departament ha explicat que "amb la finalitat de conciliar vida familiar i laboral té la voluntat de subvencionar una hora diària" del servei de monitors d'oci durant aquest mes als centres concertats que imparteixen Infantil de segon cicle, Primària i educació especial.

 19:54 
S'esgoten en 5 minuts les entrades per veure en cine a Barcelona els dos primers capítols d'"El senyor dels anells"

Les entrades gratuïtes per veure en cine a Barcelona els dos primers capítols de la sèrie de Prime Video El senyor dels anells. Els anells del poder s'han esgotat en cinc minuts, segons ha informat la plataforma. La productora de la companyia Amazon les ha posat a disposició del públic a les tres de la tarda d'aquest dilluns, i poc després anunciava a través de Twitter que ja no en quedaven. L'estrena tindrà lloc la nit del 31 d'agost als cinemes Filmax Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat. La sèrie, els dos primers capítols de la qual han estat dirigits pel català J. A. Bayona, explora l'univers de J. R. R. Tolkien en una època molt anterior a la d'El senyor dels anells.

 19:34 

 19:17 

 19:07 
Turull insisteix que Junts no presentarà un relleu per a Borràs a la presidència del Parlament: "Que no ens traslladin un problema que no hem generat"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha rebutjat presentar un nom alternatiu per substituir Laura Borràs a la presidència del Parlament. "Que no ens traslladin un problema que no hem generat", ha afirmat Turull per respondre amb contundència ERC, que aquest dilluns havia demanat al seu soci independentista que presentés una figura alternativa a Borràs. "No preveiem entrar en cap altre escenari", ha repetit Turull. Junts ha presentat una petició de reconsideració per modificar l'acord de la mesa del Parlament de finals de juliol, en què es va acordar la suspensió de Borràs amb els vots d'ERC, PSC i CUP. Informen Joan Serra Carné i Oriol March.
 

 19:10 

 18:58 
Junts presenta l'auditoria sobre l'acord de govern amb ERC amb un avís al seu soci: "Així no podem continuar"

Jordi Turull i Laura Borràs, secretaria general i presidenta de Junts, han presentat aquest dilluns l'auditoria que la formació ha preparat per analitzar l'acord de govern amb ERC. I la primera conclusió de Junts és que no s'està complint el pacte al qual va arribar amb els republicans. "Així no podem continuar", ha afirmat Turull en una compareixença de premsa a Girona, on Junts s'ha reunit per enfocar la represa del curs polític. "Vam signar un acord de govern que ens permetés crear condicions per culminar la independència. I l’aplicació que s’està fent de l’acord ens allunya d’aquest objectiu", ha argumentat el secretari general de Junts sobre l'auditoria, validada per unanimitat a l'executiva. Al seu torn, Borràs ha volgut destacar els "incompliments" de l'entesa amb els republicans. "Hem de treballar per damunt del soroll i els retrets", ha afegit la presidenta del partit. Informen Joan Serra Carné i Oriol March

 18:02 

 16:10 

TMB estima que l'ús de les seves xarxes de bus i metro evita 295.000 tones de CO2 anuals

Aquestes són les xifres que s'haguessin emès si totes les persones usuàries del transport públic "haguessin escollit traslladar-se en vehicle privat". TMB ha pres com a referència les emissions d'un turisme diesel mitjà per als viatgers de metro i bus de 2019, una xifra prepandemia. Ha destacat que, a més de la contribució a reduir la petjada de carboni, el transport públic participa "activament en la descongestió de les ciutats", perquè sense els viatgers de metro i bus caldrien 300 hectàrees de carrils més per a la circulació en hores punta, el mateix que 51 estadis com el Camp Nou.

 16:04 

Una de cada dues famílies amb menors de l’àrea de Barcelona han reduït l'oci per motius econòmics, segons Càritas

Una de cada dues famílies amb menors de l’àrea de Barcelona han reduït les activitats d’oci per motius econòmics, segons ha compartit aquest dilluns Càritas Barcelona. L’ONG denuncia que el 20% de les llars amb infants i adolescents que atenen viuen sense cap ingrés i considera que, en aquest context, les activitats de lleure i esportives són "més necessàries que mai, per tal que els nens puguin gaudir d’un temps de qualitat on desenvolupar les seves habilitats". L’entitat afirma que un 16% de les famílies a les que ajuden demana que l’administració ofereixi més activitats extraescolars gratuïtes.

 16:01 
El Govern destina un milió d'euros a promoure la "internacionalització" del món local

La conselleria d'Acció Exterior de la Generalitat ha obert aquest dilluns una convocatòria de subvencions d'un milió d'euros destinada a fomentar la "internacionalització del món local", ha informat el departament en un comunicat. Aquestes ajudes podran ser sol·licitades des d'aquest dilluns i fins al 12 de setembre per ajuntaments, entitats municipals descentralitzades, mancomunitats de municipis, consells comarcals i organismes adscrits i participats majoritàriament per entitats locals. La consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, ha assegurat que el departament "s'ha posat des del primer moment del costat de totes les entitats que tinguin agenda internacional", i ha animat les administracions locals a demanar aquesta ajuda.

 15:56 

 15:56 

 15:45 
TMB estima que utilitzar l'autobús i metro evita 295.000 tones de CO2 anuals

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha estimat que l'ús de les seves xarxes d'autobús i metro evita l'emissió de 295.000 tones anuals de diòxid de carboni (C02), xifres que s'haguessin emès si tots els usuaris del transport públic haguessin triat traslladar-se en vehicle privat. 
 

 15:37 
Reunió extraordinària dels ministres d'energia de la UE per abordar l'escalada dels preus 

Els ministres d'Energia de la Unió Europea es reuniran de manera extraordinària a Brussel·les el 9 de setembre per abordar l'escalada dels preus. Ho ha anunciat aquest dilluns el ministre d'Indústria i Comerç de la República Txeca, Jozef Sikela, país que aquest semestre té la presidència rotatòria del Consell: "Hem d'arreglar el mercat energètic. La solució a nivell de la Unió Europea és de lluny la millor que tenim", ha assegurat Sikela en l'anunci de la trobada extraordinària. Al seu torn, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha insistit aquest dilluns en una intervenció en un fòrum a Eslovènia que l'executiu comunitari treballa en una "intervenció d'emergència" i en una "reforma estructural del mercat elèctric".

 14:40 

 13:55 

 13:38 
Els comuns demanen "valentia" a ERC per resoldre el "culebró Borràs"

Els comuns han reclamat a ERC "valentia" per resoldre "el culebró Borràs" al Parlament. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha insistit que són els republicans qui tenen "la clau de la solució". En la primera roda de premsa d'inici del curs polític, Mena ha dit que "si Borràs no és capaç d'apartar-se i Junts no ho fa, el que hauria de fer ERC és activar-se i prendre una decisió". "El que no podem permetre és un Parlament amb una presidència interina, ha de ser una presidència amb totes les seves funcions", ha insistit. I ha animat els republicans a "obrir un nou cicle polític i obrir una nova etapa al Parlament" i "no continuar repetint errors atrapats en les batalles i estratègies de Junts".

 13:22 

 13:01 
El creixement econòmic de l'Estat pràcticament quadruplica la mitjana de l'OCDE en el segon trimestre

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha confirmat que l'activitat econòmica ha augmentat a l'Estat un 1,1% entre abril i juny, enfront de la mitjana del 0,3% dels 38 estats de la institució. L'OCDE ha indicat també que Alemanya ha recuperat aquest segon trimestre el nivell d'activitat prèvia a la pandèmia, l'última economia del G-7 que faltava per aconseguir-ho. Espanya encara no ho ha aconseguit i, si les previsions es compleixen, no ho farà fins a finals de 2023 o començaments de 2024. Així i tot, l'Estat lidera les estimacions de creixement per finals de 2022 i de cara a 2023. De fet, podria ser l'única gran economia de l'eurozona que no pateix la recessió.

 12:59 

 12:23 

 12:15 

 12:13 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació