Diumenge, 28 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 19:00 
El Viktoria Pilsen tanca l'exigent grup del Barça a la Champions

El quart equip del grup C de la Champions League 2022-2023, el del Barça, és el Viktoria Pilsen. Així, s'uneix al club blaugrana, al Bayern de Munich i a l'Inter de Milà. El Reial Madrid, al seu torn, ha caigut al grup F, amb el RB Leipzig, el Shakhtar Donetsk i el Cèltic.

 18:47 
L'Inter de Milà s'uneix al Bayern com a segon rival del Barça a la Champions

L'Inter de Milà també ha caigut al grup C de la Champions League, on jugarà el Barça juntament amb el Bayern de Munic. Ja només falta saber el quart rival del club blaugrana, que de moment té un grup exigent.

 18:31 
El Barça s'enfrontarà al Bayern de Munic al grup C de la Champions

La tarda d'aquest dijous s'està celebrant el sorteig de la Champions League a la ciutat d'Estambul, on es jugarà la final. La bola que conté el nom del Futbol Club Barcelona ha anat a parar al bombo C, on de moment també hi ha el Bayern de Munich. El Reial Madrid, al seu torn, ha caigut al grup F, amb el RB Leipzig, de la lliga alemanya.

 18:11 

 17:35 

 17:11 
25.000 catalans reben l'abonament gratuït de Rodalies en les primeres 24 hores

25.002 persones a Catalunya han rebut ja l'abonament per accedir de manera gratuïta als trens de Rodalies a partir de l'1 de setembre i fins a finals d'any. La mesura va ser anunciada pel president espanyol Pedro Sánchez en un paquet de mesures per pal·liar les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Repassa com es poden adquirir ja aquests abonaments.

 16:38 

 15:12 

 14:53 

 14:49 

 14:29 

 14:10 
La Generalitat gestionarà 15 milions dels fons europeus per la digitalització del comerç

La Generalitat gestionarà més de 15 milions d'euros dels fons europeus Next Generation per impulsar la digitalització del comerç de Catalunya, amb l'objectiu d'afavorir la competitivitat i la modernització, segons ha informat el Govern aquest dijous. Catalunya rebrà una partida inicial de 7,9 milions d'euros la pròxima tardor i una segona partida al 2023, que complementaran els programes que estan definits en el Pla Anual de Subvencions del Consorci de Comerç Artesania i Moda (CCAM), que destinen 1 milió d'euros per a la digitalització d'empreses i 3 milions d'euros destinats al teixit associatiu.

 13:55 

Trànsit intensificarà la vigilància a les vies amb més ciclistes durant tot el cap de setmana

El Servei Català de Trànsit (SCT) i la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra intensificaran aquest cap de setmana la vigilància a les vies amb més presència de ciclistes, amb l’objectiu d’augmentar la seguretat d’aquest col·lectiu i per garantir una convivència sense riscos a les carreteres catalanes. Aquests controls específics reforçaran les tasques d’inspecció viària policial per evitar atropellaments com el de diumenge passat a la C-243c a Castellbisbal en què van morir dos ciclistes. El dispositiu es realitzarà a les franges horàries més concorregudes pels ciclistes, principalment a les primeres hores del matí i a última hora de la tarda.

 13:49 

 13:38 

 13:23 
La mesa resoldrà dijous vinent la petició de Junts per a no aplicar la suspensió de Borràs

La vicepresidenta primera del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha convocat aquest dijous les reunions de la Mesa de la cambra i de la Junta de Portaveus, per al proper dia 1 de setembre, dins ja del nou període de sessions. La convocatòria cita la Mesa a les 9.30 hores del matí i els portaveus per a mitja hora més tard. Les convocatòries serviran per dirimir i resoldre la petició de reconsideració presentada per Junts per a que no s'apliqui l'acord de suspensió de drets i deures de Laura Borràs. D'aquesta manera, el curs polític es reiniciarà pràcticament amb la mateixa polèmica amb la que es va tancar l'anterior al mes de juliol passat. ERC ja ha dit que no reconsiderarà la decisió i la CUP, tampoc, per tant, la mesa ratificarà la suspensió de la presidenta del Parlament.

 12:47 
ERC afirma que té el compromís "per escrit" de tramitar el decret energètic com a projecte de llei

El diputat d'ERC Joan Capdevila ha celebrat el "compromís per escrit a un tràmit com a projecte de llei" del decret energètic, malgrat lamentar que aquest inclou "mesures més efectistes que efectives" i que "queden molt curtes". Per això, ha insinuat que hi votaran a favor i ha avançat que reclamarà "per la via de l'esmena més responsabilitat i ambició", entre altres coses reclamant una moratòria per a treballadors i pimes fins al 30 de novembre, un fons estatal de suport gestionat per la comunitats destinat a finançar el cost de les mesures i un altre fons per finançar les inspeccions d'aquestes, i la implantació d'altres mesures que "realment comportin eficiència energètica". Entre aquestes, ha citat la regulació de les comunitats energètiques per permetre l'autoconsum a una distància de 5 quilòmetres o no penalitzar la cogeneració industrial.

 12:32 
Junts acusa el govern espanyol de fer "xantatge" amb el decret energètic

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha lamentat que incloure mesures positives en el marc d'un paquet d'actuacions al decret energètic on també s'hi troben compensacions per valor de 1.300 milions per al sector elèctric o una reforma legal per facilitar el rescat de les radials de Madrid és "xantatge" i encara ha disparat un dard contra ERC: "Tan dolent és el que fa xantatge com aquell que facilita, justifica i es rendeix a aquest xantatge". "Els ciutadans de Catalunya no tenen perquè pagar ni un duro del rescat de les autopistes de Madrid!", ha clamat, i ha acusat el govern espanyol de fer que "que els de sempre caiguin de peu i ho hagi de pagar el ciutadà". Igualment, ha asseverat que "no es tracta de la gratuïtat durant quatre mesos dels trens, es tracta que els trens funcionin" i ha dubtat que finalment el decret es tramiti com a projecte de llei, com ha acordat el govern espanyol amb ERC, ja que "són molts els decrets que s'havien de tramitar com a projecte de llei i no s'ha fet, per exemple fa un any i mig que està el calaix la tramitació com a projecte de llei del decret sobre els fons europeus".

 12:09 

 12:02 
La CUP votarà en contra del decret energètic per les compensacions a les elèctriques i el rescat de les radials

El diputat de la CUP Albert Botran ha anunciat el vot contrari al decret energètic perquè inclou 1.300 milions en compensacions per a les empreses elèctriques o el rescat de les radials de Madrid, però també ha lamentat un "error de diagnòstic" de fons: "La paraula Rússia apareix 33 cops, però no es fa cap referència al pic del petroli, a l'esgotament dels combustibles fòssils o a la crisi climàtica". En aquest sentit, ha subratllat que "la crisi energètica és anterior a la guerra a Ucraïna i és més profunda" i, per tant, seguirà quan acabi l'ofensiva de Rússia i requereix, afirma, un pla de fons a llarg termini.

 11:50 

 11:32 
La nova jornada de vaga de Ryanair provoca retards en set vols al Prat i Girona

Les protestes dels tripulants de cabina de Ryanair han ocasionat set retards entre l'aeroport del Prat i el de Girona aquest dijous, segons ha informat el sindicat convocant USO. En concret, des de l'aeroport barceloní hi ha hagut demores en tres sortides i tres arribades, mentre que a Vilobí d'Onyar ha estat en una arribada. No obstant això, Ryanair ha afirmat a través d'un comunicat que els canvis horaris s'han produït pel mal temps i no per les "petites vagues de tripulants de cabina". També han assegurat que "mantenen les negociacions" amb CCOO.

 11:37 

 11:15 

 10:21 

 10:02 
La Fira de Barcelona acull el Congrés Mundial de Cardiologia, l'esdeveniment internacional pioner sobre medicina cardiovascular

El Congrés Mundial de Cardiologia torna a Barcelona entre el 26 i 29 d'agost per reunir a 3.800 especialistes cardiovasculars i investigadors de 161 països. En la seva 70 edició, els organitzadors han escollit la Fira de Barcelona com a escenari i han dissenyat un format híbrid, que combina la presencialitat i l'àmbit digital. A causa de la Covid-19, els darrers dos anys el congrés s'ha dut a terme en línia. Durant l'esdeveniment s'abordaran més de 400 temes i es presentaran els resultats de 36 assaigs clínics sobre diverses malalties cardiovasculars. També hi haurà una zona expositiva per mostrar les innovacions en fàrmacs i tractaments.

 10:01 
Rufián reclama al PSOE una data per escrit per a la tramitació del decret energètic com a projecte de llei

El líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha revelat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio l'escull que falta per convalidar el decret energètic del govern espanyol. "És una bona notícia que acabi tramitant-se com a projecte de llei, però necessitem un compromís per escrit amb una data fixe per saber quan es farà, perquè no es quedi en els llimbs del Congrés", ha assenyalat, ja que, segons ha subratllat, fins a 33 decrets lleis s'han convalidat aquesta legislatura tramitant-se com a projecte de llei i després aquest procediment "ha quedat en no-res". Entre els canvis que els republicans voldrien introduir hi ha "que algunes mesures temporals d'aquest decret siguin estructurals i fixes".

 09:58 

 09:16 

 08:43 

 08:35 

 07:38 
Les portades

Recull de portades dels principals diaris de paper catalans i espanyols.

 07:12 

 21:20 

 20:23 

 19:31 
El PP es pregunta què "oculta" la defensa del català a la taula de diàleg 

El PP ha reclamat aquest dimecres en la Diputació Permanent del Congrés la compareixença del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, perquè informi sobre la darrera trobada de la taula de diàleg, el 27 de juliol, i els acords als quals s'ha arribat. La diputada conservadora Isabel Borrego ha acusat el govern de Pedro Sánchez de beneficiar Catalunya amb una relació "bilateral". S'ha preguntat què hi ha al darrera del terme "desjudicialització". També ha preguntat què és el que "oculta" la defensa de la llengua catalana explicitada després de la taula de diàleg. Vox i Ciutadans han donat suport a la petició del PP.

En nom del PSOE, José Zaragoza ha rebutjat la compareixença de Bolaños i ha assegurat que a la dreta espanyola "li fa por" que la taula de diàleg tingui èxit, equiparant "l'extremisme" de la dreta espanyola a l'independentisme de Junts. "A vostès el que els fa por és que el problema s'arregli", ha afirmat. El diputat socialista ha criticat Alberto Núñez Feijóo per passar en un mes de "la defensa de la nacionalitat catalana a l'apartheid lingüístic", titllant-lo de ser un "caragirat". Per part d'ERC, Gabriel Rufián ha criticat durament el PP per dir coses "que no creu i diu per obtenir vots fora de Catalunya, on cada dia perd més vots". Rufián s'ha mostrat decebut pel discurs reiterat del PP sobre Catalunya. "M'esperava més", ha dit. Informa Pep Martí



 19:26 
Quatre vols cancel·lats al Prat i 31 retards sumant també els de l’aeroport de Girona per la vaga de Ryanair

La vaga dels tripulants de cabina de Ryanair ha provocat aquest dimecres fins a les 19 hores quatre vols cancel·lats a l’aeroport del Prat i 31 retards sumant també els de l’aeroport de Girona. En concret, s'han suspès els vols de primera hora d'anada i tornada a Milà (Bèrgam) i Brussel·les, segons ha informat USO, un dels sindicats convocants de l'aturada. De fet, a l'Estat tots els vols que s'han suspès arran de l'aturada han sigut amb origen o destí a l'aeroport barceloní. Pel que fa als retards a l'aeroport del Prat, s’han produït 23: 14 en les sortides i 9 en les arribades. A més, s’han registrat 8 retards a Girona: quatre en les sortides i quatre en les arribades. Amb tot, al conjunt de l'Estat la vaga ha provocat 169 retards.

 19:25 

 19:23 
Torrent demana un fons per ajudar els negocis a adaptar la seva activitat al decret d'estalvi energètic

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha demanat a les ministres d'Indústria Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i de Transició Ecològica, Teresa Ribera, un fons de suport estatal gestionat per la Generalitat per als negocis que es vegin obligats a instal·lar un sistema de portes automatitzades i la implantació de cartells informatius i pantalles que donin a conèixer les mesures que s'estan duent a terme per contribuir a l'estalvi energètic. En la carta, el conseller també reclama a les ministres un finançament addicional per fer front a l'augment d'inspeccions, ja que el reial decret estableix que a 1 de desembre no podrà haver-hi cap instal·lació amb una revisió d'una antiguitat superior als dos anys.

 19:01 
El PSOE assegura que la retirada de membres del CNI a Catalunya i Euskadi respon a raons "tècniques"
 
El PP ha demanat la compareixença de la ministra de Defensa, Margarita Robles, al Congrés per informar sobre la "retirada d'agents especialitzats del CNI" a Catalunya i Euskadi. En una sessió de la Diputació Permanent, el diputat del PP José Antonio Bermúdez de Castro ha inquirit al govern espanyol si és cert que s'han retirat agents dels serveis secrets de la "vigilància del separatisme basc i català". El popular ha insinuat que aquesta retirada, de ser certa, estaria vinculada als pactes de Pedro Sánchez amb les forces sobiranistes. Ha dit que "els separatistes rupturistes" volen afeblir la presència de l'Estat a Catalunya i Euskadi, i ha retret al PSOE que vulgui romandre en el poder "acceptant el xantatge dels separatistes". 

La diputada socialista Isaura Leal ha negat les asseveracions fetes pel PP sobre retirada d'agents del CNI de cap territori i s'ha posicionat en contra de la compareixença de Robles. Ha afirmat que les notícies publicades no s'han contrastat i s'ha referit a que si hi ha hagut algun tipus de canvi de destinació de personal obeeix a aspectes "tècnics i funcionals", i que en tot cas, serà la directora del CNI qui pot donar més detalls sobre aquest tema en una compareixença. Informa Pep Martí

 18:55 

 18:46 

 18:06 

 17:59 

 17:35 

 17:36 

 16:52 
El PNB votarà a favor del decret d'estalvi energètic i aplana la seva convalidació al Congrés

El PNB ha anunciat que votarà a favor del decret d'estalvi energètic en el ple extraordinari de demà dijous al Congrés i aplana així la seva convalidació. En un comunicat difós aquest dimecres a la tarda, el grup nacionalista basc ho ha justificat "per responsabilitat", ja que considera que "les mesures contemplades només tenen sentit si s'apliquen amb immediatesa". ERC i EH Bildu han rebutjat avançar quin serà el sentit del vot, però negocien el seu suport amb el govern espanyol. El portaveu dels republicans a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ha celebrat que l'executiu s'hagi obert a tramitar-lo com a projecte de llei.

 16:05 
ERC veu "una bona notícia" que el govern espanyol s'avingui a negociar el decret d'estalvi energètic

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha considerat "una bona notícia" que el govern espanyol s'avingui a negociar el decret d'estalvi energètic que ha de votar aquest dijous al Congrés tramitant-lo com a projecte de llei. Tot i que no ha revelat quin serà el sentit del vot dels republicans, Rufián ha afirmat que algunes de les mesures que recull el decret ja fa temps que el seu grup les demana i que la principal crítica és que aquestes han de ser de caràcter "estructural" i no "conjuntural". "Intentarem millorar el decret", ha assegurat just abans de l'inici de la Diputació Permanent. També ha considerat "trampós" que la Moncloa hagi inclòs el rescat a les radials de Madrid dins d'un decret sobre estalvi energètic. 

 15:23 

 13:56 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar


​


​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació