Diumenge, 28 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 16:31 

 16:31 

 15:07 
La demanda elèctrica es redueix un 9,5% en la segona setmana d'aplicació del decret d'estalvi energètic

La demanda elèctrica a l'estat espanyol s'ha reduït un 9,5% en la segona setmana d'aplicació del decret d'estalvi energètic. Segons fonts del Ministeri de Transició Ecològica, les dades de Red Eléctrica indiquen que la demanda "s'ha reduït notablement" des de l'entrada en vigor del decret i la reducció "s'ha duplicat d'una setmana per l'altra". Del 15 al 21 d'agost, es va consumir un 9,5% menys que la setmana anterior i un 8,6% menys en relació amb els mateixos set dies de 2021. Transició Ecològica atribueix l'increment de la reducció en la segona setmana d'aplicació a "una conscienciació social més gran i a la millor aplicació de les mesures". La primera setmana, del 8 al 14 d'agost, es va reduir un 3,7% la demanda elèctrica en relació amb l'anterior i un 1,8% comparat amb les mateixes dates de l'any passat. Les mateixes fonts afirmen que l'estat espanyol "pot estalviar la meitat del compromís assolit amb la UE de rebaixar la demanda energètica per afrontar un eventual tall total del subministrament de gas rus".

 15:02 
Quatre vols cancel·lats i disset retards a l'aeroport del Prat durant el matí per la nova vaga de Ryanair

La nova jornada de vagues dels tripulants de cabina de Ryanair ha provocat quatre vols cancel·lats i disset retards a l'aeroport del Prat fins a les 13 hores. En concret, s'han suspès els vols de primera hora d'anada i tornada a Milà (Bèrgam) i Roma (Fiumicino), segons ha informat USO, un dels sindicats convocants de l'aturada. Pel que fa als retards a l'aeroport barceloní, vuit han estat en les sortides i nou en les arribades. A Girona, l'aturada dels tripulants de cabina de la companyia irlandesa ha provocat un vol amb demora. Al conjunt de l'Estat, la vaga ha provocat sis cancel·lacions i 80 retards des de l'inici de la jornada i fins a les 13 h. A banda de Barcelona, les úniques operacions suspeses han estat a Palma de Mallorca.

 14:53 

 14:30 
El PP votarà en contra del decret energètic de Sánchez si no s'escolten les seves peticions

El Partit Popular votarà aquest dijous en contra del decret energètic proposat pel govern de Pedro Sánchez si l'executiu no escolta les peticions dels populars. Així ho ha anunciat aquest dilluns Elías Bendodo, coordinador general del PP, des de Gènova, que ha titllat de "frívoles" les mesures proposades per l'executiu: "No està a l'altura d'allò que necessita el nostre país". Bendodo ha fet referència a la necessitat d'allargar la vida útil de les centrals nuclears espanyoles per fer front a la crisi energètica del moment i garantir l'"autoabastiment energètic" davant les amenaces de Rússia de tallar el gas. En aquest sentit, el popular ha instat Sánchez a "aprofitar" el Consell de Ministres d'aquest dimarts per obrir el decret energètic a modificacions plantejades fora de la Moncloa. "Hem d'elaborar un decret seriós, no d'improvisació", ha subratllat Bendodo, fent referència a la negativa del govern espanyol d'atendre les peticions de l'oposició. 

 14:25 

 14:17 

 13:41 

Posposat el desallotjament a Barcelona d’una família georgiana que fuig de la invasió russa d’Abkhàzia

El desallotjament d’un hostal de Barcelona d’una família georgiana que fuig de la invasió russa d’Abkhàzia s’ha posposat a aquest dimarts. Segons la Lela i l’Omar, que tenen tres fills de 9, 7 i 4 anys, el Servei d’Atenció a Immigrants, Migrants i Refugiats (SAIER) de l’Ajuntament de Barcelona els havia marcat el dia d’avui com a data límit per abandonar l’hostal on s’allotgen, però finalment els han donat un dia més de marge. La família va arribar fa sis mesos i, segons ells, van rebre el reconeixement d’asil polític i una ajuda del SAIER per residir sis mesos en un hostal del barri Gòtic. Ara denuncien que no els han prorrogat l’ajuda malgrat que encara no tenen ingressos i demanen una alternativa per no quedar-se al carrer.

 13:42 

 13:30 

 11:10 

 10:15 

Empresa i Treball destinarà 7 milions per fomentar la contractació de col·lectius vulnerables

La inversió s'emmarca en els fons europeus Next Generation i la iniciativa s'articula mitjançant el programa Diversitat i Empresa. En concret, el programa pretén ajudar a les persones aturades de llarga durada, en situació o en risc d'exclusió social i amb problemes de salut mental. El Departament subvencionarà l'elaboració de plans de diversitat a les petites i mitjanes empreses, duts a terme per entitats del tercer sector especialitzades en aquest àmbit. Els plans promouran canvis organitzatius orientats a incorporar la perspectiva de la diversitat, millorar l'ocupabilitat i fomentar l'acompanyament. El termini de presentació de sol·licituds s'allargarà fins al 23 de setembre.

 10:06 

El director de Trànsit defensa la senyalització intel·ligent per prevenir accidents amb ciclistes

En una entrevista aquest dilluns a Catalunya Ràdio, ha explicat que la Generalitat ja està parlant amb els titulars de les vies, especialment amb les Diputacions, per poder aplicar tecnologia i control de velocitat a les vies on comparteixen mobilitat els col·lectius vulnerables i els vehicles. Tanmateix, ha apostat per la instal·lació de senyalització intel·ligent que s'activi quan detecti que hi ha ciclistes i indiqui l'obligació de reduir la velocitat. El setembre ja es començarà a aplicar aquesta senyalització en algun túnel.

 09:52 

El punt lila realitza 22 intervencions per atacs masclistes o LGTBIfòbics a les festes de Gràcia

Els atacs denunciats consisteixen en tocaments, assetjaments i la invasió de l’espai privat. Segons l'Ajuntament de Barcelona, l'espai instal·lat durant la celebració també ha dut a terme prop d’una trentena d’assesoraments davant de situacions de possible agressió, així com més de 2.400 activitats de sensibilització de caràcter preventiu. D’altra banda, el Casal Popular Tres Lliris va rebre dues denúncies de casos de punxades a noies en el marc de les festes el divendres passat. A través d’un comunicat, l’entitat ha alertat que l’objectiu d’aquestes pràctiques és provocar “terror sexual” en les seves víctimes.

 09:50 

 09:25 

 12:43 
Dos vols cancel·lats a l'aeroport del Prat per la vaga de pilots d'EasyJet

La vaga de pilots convocada pel sindicat de pilots Sepla ha obligat a cancel·lar dos vols a l'aeroport del Prat i sis al de Palma de Mallorca. Els trajectes anul·lats tenien com a origen o destí Birmingham, Milà i Ginebra. Segons fonts sindicals, el seguiment de la protesta és del 100% amb el "màxim respecte als serveis mínims". La d'aquest diumenge és la tercera jornada de vaga del segon període d'aturades després de les protestes entre el 12 i el 14 d'agost. Els pilots, que reclamen recuperar les condicions laborals prèvies a la pandèmia després de la recuperació de l'activitat i tornar a equiparar els salaris amb l'IPC, tenen previst aturar-se també el 27, el 28 i el 29 d'agost.

 10:36 
Desmantellen un punt de venda de cocaïna en un pis de l'Hospitalet de Llobregat

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han desmantellat un punt de venda de cocaïna en un habitatge d'un bloc de pisos del barri de la Florida de l'Hospitalet de Llobregat. El dispositiu conjunt va tenir lloc el 17 d'agost i va acabar amb la detenció d'un home de 37 anys per tràfic de drogues. Segons la policia, l'arrestat subministrava les substàncies estupefaents directament als consumidors des del seu domicili. En l'escorcoll del pis es van trobar més de 40 grams de cocaïna, haixix i altres substàncies estupefaents. A més es van requisar estris i objectes per a la venda i distribució de les drogues. El detingut va passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

 21:27 
Alex Salmond recalca la importància d'una bona "estratègia" però reconeix que res garanteix assolir la independència

L'exprimer ministre d'Escòcia Alex Salmond ha recalcat la importància de planificar i seguir una bona "estratègia" perquè qualsevol nació pugui avançar cap a la independència. Ho ha fet durant la conferència que ofert aquest dissabte a la tarda a Prada (Catalunya del Nord) titulada 'El dret a la independència', en el marc de la 54a Universitat Catalana d'Estiu. Salmond ha reconegut també que no hi ha cap "recepta infal·lible a seguir per aconseguir la independència" i ha afegit que sinó "Escòcia ja seria independent". Tanmateix, ha assegurat que sí que hi ha uns "requisits per fer més probable l'èxit". Alguns són consolidar la cultura i la llengua, fer-ho per la via pacífica o assegurar-se una bona comunicació.

 21:18 

 20:39 

 20:14 

 19:20 

 19:06 

 18:59 
La jornada de vagues al Prat se salda amb dos vols cancel·lats

La nova jornada de vaga de pilots convocada pel sindicat de pilots Sepla ha obligat a cancel·lar dos vols a l'aeroport del Prat, quatre menys que divendres, quan se'n van anul·lar sis. La resta de trajectes anul·lats, vuit, tenien Palma com a origen o destinació i havien de connectar la capital mallorquina amb Londres, Ginebra (Suïssa), Basilea (Suïssa), Berlín i Colònia/Bonn (Alemanya), segons el sindicat Sepla, que ha assegurat que el seguiment de la protesta és del 100% amb el "màxim respecte als serveis mínims".

 18:22 

 18:01 

 17:04 

 16:42 

 15:24 

 15:03 

 14:53 

 14:21 

 13:12 
Dos ferits de poca gravetat en caure de nit per un penya-segat a Llafranc

Dues persones han resultat ferides lleus aquest divendres a la nit en caure per un penya-segat del carrer Neró de Llafranc, que pertany al municipi de Palafrugell (Baix Empordà). Els Bombers de la Generalitat han estat alertats de l'incident a les 10.56 i fins al lloc s'han desplaçat cinc dotacions terrestres, una d'elles del Grup d'Actuacions Especials (GRAE), que han trigat dues hores a rescatar els accidentats. Una de les persones que ha caigut pel penya-segat ha patit rascades i cops de poca gravetat. L'altre accidentat, de 17 anys, ha resultat ferit de poca gravetat i ha estat evacuat en una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'Hospital Josep Trueta de Girona.

 12:40 
Cap vol cancel·lat a l'aeroport del Prat durant la nova jornada de vaga de pilots d'Easyjet

La nova jornada de vaga de pilots convocada pel sindicat de pilots Sepla no ha obligat a cancel·lar cap vol a l'aeroport del Prat, a diferència d'aquest divendres quan se'n van anul·lar sis. Al conjunt de l'Estat, s'han cancel·lat vuit vols, tots ells a Palma de Mallorca amb origen o destí a Londres, Basilea, Berlín i Colònia/Bonn, segons el sindicat, que ha assegurat que el seguiment de la protesta està 100% amb el "màxim respecte als serveis mínims". Les vuit cancel·lacions d'aquest dissabte a Palma de Mallorca se sumen a les 16 registrades aquest divendres –sis al Prat i deu a l'aeroport balear- i als 36 corresponents al primer període de vaga.

 12:38 

 12:38 
Fluïdesa als accessos al pantà de Sau en el primer dia de reforç dels controls per accedir-hi

Després del col·lapse que es va viure el passat cap de setmana llarg als accessos al pantà de Sau, la fluïdesa ha estat la nota predominat aquest dissabte en el primer dia de reforç dels controls per accedir-hi. Amb l’ajuda de Protecció Civil i els Mossos d’Esquadra, l’Ajuntament de Vilanova de Sau ha muntat un control preventiu a l’entrada del municipi per fer girar cua els visitants que arriben sense cita prèvia quan el pàrquing del pantà està ple. També s’ha instal·lat una pantalla informativa a Folgueroles amb les places disponibles. L’alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, assegura que la situació viscuda el passat cap de setmana no es podia repetir i confia que les mesures preses serveixin per minimitzar les molèsties als veïns.

 18:12 
Almenys dos ferits en un tiroteig en un centre comercial de Suècia

Ampli desplegament policial en un centre comercial de Malmo, a Suècia, després d'un tiroteig. Les autoritats no han donat més detalls dels fets més enllà que l'espai està acordonat, però el diari Sydsvenskan parla d'almenys dues persones ferides. El lloc dels fets compta amb 200 botigues i restaurants i es troba a la tercera ciutat més poblada del país.

 17:13 

 15:11 
Ciuró, sobre la "interlocució" amb l'Estat: "Després de més de 10 anys, no sabem què proposa per Catalunya"

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, diu que el Govern de Catalunya està obert al diàleg perquè "sempre és el camí", però denuncia el que considera una falta "d'interlocució" per part de l'Estat: "Després de més de 10 anys, no sabem que proposa per Catalunya". La consellera ho ha lamentat en una visita institucional al Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) aquest divendres al matí, on també ha comparat el cas català amb el d'Escòcia aprofitant la visita de l'exprimer ministre, Alex Salmond, al museu. "A l'altra banda hi havia algú que volia dialogar i parlar, a Catalunya vam rebre garrotades", ha afirmat.

 14:11 

 13:25 

 12:28 

 12:11 

 12:06 

 11:02 

 10:03 

 09:34 
Nogueras, portaveu de Junts al Congrés, defensa l'actitud de Borràs en l'acte del 17-A: "L'acte de respecte més gran que podem fer tots és oferir la veritat a les víctimes i familiars"

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, defensa l'actitud de la presidenta del partit, Laura Borràs, en l'acte celebrat a Barcelona el 17-A. Borràs, presidenta suspesa del Parlament, va interactuar amb els manifestants que van interrompre el minut de silenci durant l'homenatge a les víctimes dels atemptats a Barcelona i Cambrils l'agost del 2017. "L'acte de respecte més gran que podem fer tots és oferir la veritat a les víctimes i familiars", ha dit Nogueras, alhora que ha criticat la falta d'"investigació" per part del govern espanyol: "Què va fer Espanya amb la informació que tenia?". 

 08:50 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació