Diumenge, 28 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 08:24 

 08:14 
[noticiadiari]2/238177[/noticiadiariu]

 19:39 
La UAVAT condemna "l'ús polític i mediàtic barroer que alguns fan" de les víctimes per l'acte del 17-A

La Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) ha condemnat "l'ús polític i mediàtic barroer que alguns fan" de les víctimes per l'acte del 17-A a Barcelona aquest dimecres. L'entitat lamenta les "actituts vergonyoses" que s'hi van viure i recorda que l'acte a la Rambla "no era ni el lloc ni el moment" per llançar els missatges que van interrompre el minut de silenci. "Aquest dia hauria d’haver estat dedicat a mostrar tendresa, record i solidaritat entre les víctimes", asseguren a través d'un comunicat.

 15:59 
"Alcarràs", de Carla Simón, i "Pacifiction", d'Albert Serra, preseleccionades als Premis del Cinema Europeu

Alcarràs, de Carla Simón, Pacifiction, d’Albert Serra, i la coproducció catalana As bestas, de Rodrigo Sorogoyen han estat preseleccionades per la 35a edició dels Premis del Cinema Europeu. Els finalistes s’anunciaran el 8 de novembre i els premis s’entregaran el 10 de desembre en una gala que es farà a Reikiavik. Entre les cintes preseleccionades també hi ha Maixabel, d’Iciar Bollain; Madres paralelas’ de Pedro Almodóvar; Benediction, de Terence Davies, o Belfast, de Kenneth Branagh.

 14:29 

 14:08 

 13:47 

 11:42 

 10:39 

 10:08 

 09:55 

 09:39 

 09:32 
El temporal obliga a desviar 21 vols de l'aeroport del Prat

El temporal del dimecres al vespre ha obligat a Aena a desviar 21 vols que havien d'aterrar a l'aeroport del Prat a partir de les 21 h. En concret, les pluges van redirigir els avions a Reus, Girona, València i Alacant. Segons fonts d'Aena, l'activitat aèria no va detenir-se en cap moment, malgrat que va haver-hi alguns retards.

El balanç de la jornada d'ahir va tancar-se amb 60 retards a l'aeroport del Prat fins a les 19 h, en 24 sortides i de 36 arribades. No va haver-hi cap cancel·lació. Per la seva part, Girona també va patir demores en deu vols, de les quals cinc eren sortides i cinc arribades.

Tot i les previsions de suposada normalitat, el matí de dijous ha arrancat amb cinc retards provocats per la jornada de vaga dels tripulants de cabina, segons ha informat el sindicat convocant de les protestes USO. Es tracta de quatre sortides i una arribada.
 

 08:59 
Borràs: "No puc desenvolupar funcions, però aniré al Parlament"

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat que continuarà anant al Parlament malgrat que ha estat apartada del càrrec. "Jo soc presidenta del Parlament perquè no n'hi ha cap altra. No puc desenvolupar funcions, però aniré al Parlament perquè en formo part i perquè sóc presidenta de Junts", ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons Borràs, continua sent presidenta "mentre no se n'esculli una altra" i ha preguntat si algú podrà impedir que utilitzi el seu despatx. 

 08:53 
Borràs nega que saludés les persones que van interrompre el minut de silenci en l'homenatge del 17-A

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha negat en una entrevista a Catalunya Ràdio que anés a saludar les persones que van interrompre el minut de silenci i van cridar durant l'acte d'homenatge a les víctimes del 17-A. "No trobarà cap vídeo en què jo m'hagi acostat i aplaudit aquesta persona", ha argumentat Borràs, que ha precisat que va ser al final de l'acte que es va acostar a un grup de manifestants que no tenien "res a veure amb el minut de silenci" i en el qual hi ha també afectats pels atemptats.

 08:47 
Borràs: "Està totalment fora de lloc interrompre un minut de silenci"

"Està totalment fora de lloc interrompre un minut de silenci". Així s'ha pronunciat la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, en una entrevista a Catalunya Ràdio després de la polèmica provocada per un grup que va interrompre l'acte d'homenatge a les víctimes del 17-A. La presidenta de Junts ha defensat que ella va respectar de forma "escrupolosa" el minut de silenci i que va ser després quan va anar a saludar un grup de manifestants entre els quals hi ha també afectats pels atemptats.
 

 08:40 

 08:16 

 21:40 
Els Agents Rurals suspenen l'activació del nivell 3 del pla Alfa a la comarca de l'Alt Empordà

Els Agents Rurals han suspès l’activació del nivell 3 del pla Alfa a causa de la pluja caiguda al nord-est de Catalunya aquesta tarda. La mesura havia d’entrar en vigor aquest dijous 18 d’agost a mitjanit i s’havia d’adoptar a 17 municipis de l’Alt Empordà per un increment del perill d’incendi forestal, motivat per l’entrada de vent de tramuntana. En concret, s’activava el nivell màxim per perill als municipis de Cadaqués, Cantallops, Colera, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella, la Jonquera, la Selva de Mar, Llançà, Palau-saverdera, Pau, Portbou , Rabós, Roses, Sant Climent Sescebes, Vilajuïga i Vilamaniscle.

 20:33 

 18:02 

 15:53 

 15:36 
Marta Vilalta demana una "reflexió" a qui ha "protagonitzat, acompanyat i aplaudit" els incidents en l'homenatge a les víctimes del 17-A

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha lamentat els incidents d'aquest dimecres en l'acte d'homenatge a les víctimes del 17-A, en què un grup d'un centenar de persones ha rebentat el minut de silenci amb consignes contra l'estat espanyol i en defensa de "saber la veritat" sobre els atacs d'ara fa cinc anys. "Els que s'ha viscut és una mana de respecte i d'empatia incomprensible", ha dit Vilalta a Twitter. Per això, ha demanat una "reflexió" a aquelles persones que ho han "protagonitzat, acompanyat i aplaudit", i ha tingut un record per a les víctimes i les famílies.

 14:06 
Jordi Sànchez lamenta els incidents en l'acte d'homenatge a les víctimes del 17-A: "No era el lloc ni per trencar el minut de silenci ni el moment per buscar protagonismes polítics"

L'exsecretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha lamentat els incidents d'aquest dimecres en l'acte d'homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. A través de Twitter, Sànchez refermat el seu suport a les persones afectades pels atacs d'ara fa cinc anys i ha dit que "no hi hauria d'haver hagut cap més protagonisme que el dels familiars de les víctimes". El dirigent independentista, que es manté en un segon pla mediàtic, ha llançat un dard contra el grup que ha rebentat l'acte i també contra la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs. "No era el lloc ni per trencar el minut de silenci ni el moment per buscar protagonismes polítics", ha dit. Junts, com a partit, també ha lamentat els fets, malgrat que un cop ha acabat l'acte Borràs ha anat a saludar el grup que ha fet crits durant l'estona que ha durat l'homenatge.

 14:08 

 14:04 

 13:43 

 13:31 
La Universitat Catalana d'Estiu recupera la normalitat després de dos anys marcats per la pandèmia

La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) inaugura aquest dimarts la seva 54a edició camí de la plena normalitat després de dos anys marcats per la pandèmia. Des d'avui fins al 23 d'agost, Prada (Conflent) acull l'esdeveniment ja sense mascaretes ni passaport covid però encara a l'espera de recuperar la seva ubicació habitual, el Liceu Renouvier. De nou, els cursos, xerrades i tallers es repartiran entre el cinema Lido, l'alberg Pau Casals i el Casal del Conflent. La conferència "Gabriel Ferrater, cinquanta anys després de la mort" ha estat l'encarregada d'estrenar l'edició, per on passaran el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; la d'Universitats, Gemma Geis; la de presidència, Laura Vilagrà o l'expresidenta del Parlament, Laura Borràs. També hi participarà el president d'Òmnium, Xavier Antich; la de l'ANC, Dolors Feliu o l'exprimer ministre d'Escòcia, Alex Salmond.

 12:34 

 12:19 

 11:43 

 11:27 

 11:17 

 11:06 
Puigdemont defensa que "el millor homenatge" a les víctimes del 17-A és "saber tota la veritat"

L'expresident català i eurodiputat de Junts Carles Puigdemont ha assegurat en un fil de Twitter que "el millor homenatge" que es pot fer i "el millor respecte" que es pot tenir "envers les víctimes i les seves famílies és saber tota la veritat". El dia que es commemoren els cinc anys dels atemptats a Barcelona i Cambrils, ha defensat "el dret a saber" i la necessitat "d'aclarir dubtes i responsabilitats", així com ha reivindicat la "fabulosa comunió entre governs, servidors públics i ciutadania" per fer front a aquella situació dramàtica. "Oblidar-ho o menystenir-ho és una falta obscena a la veritat, un intent de canviar la història", ha insistit Puigdemont, que ho ha definit com una reacció "digna d’una nació que lluita per la llibertat".
 

 11:05 

 10:45 

 10:44 

 10:42 

 10:35 

 10:32 

 10:30 

 10:25 

 10:20 

 10:17 
Retards en cinc vols de Ryanair a l'aeroport del Prat per la vaga de tripulants de cabina

La jornada de vaga d'aquest dimecres entre els tripulants de cabina de Ryanair ha causat retards en cinc vols de l'aerolínia a l'aeroport del Prat fins a les nou el matí, segons dades del sindicat convocant de la protesta USO. Concretament, es tracta d'una sortida i de quatre arribades. Tot i la nova jornada de protesta, la companyia no ha hagut de cancel·lar cap vol al Prat. Per la seva banda, a l'aeroport de Girona no s'ha produït cap incidència i l'aerolínia opera amb normalitat. Al conjunt de l'Estat, no s'ha registrat cap cancel·lació aquest dimecres mentre que la xifra de retards s'ha elevat fins a les 36, concretament en nou sortides i 27 arribades.

 10:10 

 10:05 

 10:01 
Unes desenes de persones exigeixen "la veritat" sobre els atemptats del 17-A

Unes desenes de persones s’han concentrat a la Rambla amb motiu dels cinc anys de l’atemptat a Barcelona per exigir "la veritat" sobre els fets. Amb pancartes que denuncien un atemptat de "falsa bandera", també han increpat els representants polítics amb crits de "botiflers i traïdors". Informa Bernat Surroca.

 09:45 

 09:52 

 09:44 
Aragonès, sobre el 17-A: "El no tenim por que dèiem llavors, segueix més vigent que mai. Som un poble de pau"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut recordar els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils cinc anys després amb una piulada a primera hora del matí. Al tuit, Aragonès diu que "el no tenim por que es deia llavors, segueix més vigent que mai". "Som un poble de pau", afegeix el president, que remarca que els catalans "no oblidaran" mai el que va passar cinc anys enrere. "Un record per a totes les víctimes i una abraçada a les famílies. I de nou, un agraïment a la feina feta aquells dies per tants professionals", assegura Aragonès a la piulada. El president assistirà aquest dimecres a l'acte d'homenatge a les víctimes que es fa a Barcelona.
 

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació