Dilluns, 22 de juliol de 2024
Eleccions 14-F

Arrenquen sense problemes al Pallars les eleccions més incertes dels últims anys

Prop de 15.300 pallaresos estan cridats a les urnes amb la incògnita d'una alta abstenció per la Covid-19

Redacció 14 de febrer de 2021 a les 09:46
Primeres votacions a un col·legi de Roda de Ter, a Osona | Josep M. Montaner
Els col·legis electorals del Pallars no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni han registrat cap incidència i han pogut obrir a les 9h del matí en aquestes eleccions al Parlament. Uns comicis que se celebren en plena pandèmia de la Covid-19. Segons la Generalitat, a les 9:05h ja s'havien constituït les 41 meses electorals al Pallars, 25 al Jussà i 16 al Sobirà. En el conjunt de Catalunya, a les 10h, hora límit per poder constituir les meses electorals, hi havia el 96,98% de les meses constituïdes, unes 8.863. 

Al Pallars, 15.282 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge, 9.805 al Jussà i 5.477 al Sobirà. Arreu del país, són un total de 5.368.881 persones -5.624.044 amb les que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats, 15 dels quals a la demarcació de Lleida. Hi ha 2.763 locals electorals, 83 més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir.

L'abstenció és una de les grans incògnites d'aquests comicis marcats per la Covid-19. El dispositiu preveu 83 locals electorals més i gairebé 900 meses més que a les últimes eleccions del 2017. I s'han disparat a 30.000 les persones que han presentat al·legacions per no haver de formar part d'una mesa.


Hi ha un total de 2.763 locals electorals repartits pel territori, són 83 més que els últims comicis al Parlament i el nombre total de meses ascendeix a 9.139, gairebé 900 més que fa tres anys. On hi ha més col·legis és a Barcelona amb 1.728 locals i 6.694 meses; seguida de Girona (361 locals i 853 meses), Tarragona (357 locals i 1.026 meses) i Lleida (317 locals i 566 meses).

A aquestes eleccions hi ha també més membres titulars i suplents de les meses. Concretament, 27.417 titulars i 54.834 suplents. Més de 30.000 persones a qui els ha tocat per sorteig ser membres d'una mesa han presentat al·legacions, suposen el 37% dels membres convocats. 

D'altra banda, s'han presentat un total de 69 candidatures, 31 més que als comicis del 2017. Les llistes finalment proclamades són 15 a Barcelona, 18 a Girona, 18 a Lleida i 18 a Tarragona. En total s'escolliran 135 diputats al Parlament: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 15 per Lleida i 18 per Tarragona.

La incògnita de la participació

A les últimes eleccions al Parlament es va registrar una participació rècord. Van anar a votar el 79,09% i només el 20,91% es van quedar a casa. En canvi, als comicis del 2015 es va registrar una participació del 74'95%. La xifra més baixa de participació registrada en unes eleccions al Parlament va ser el 1992, que es van congregar un 54,87% dels electors. Ara caldrà veure si el context de pandèmia afecta la decisió dels electors de no anar a votar.

Pel que a les eleccions que s'han celebrat el 2020, en situació de Covid, a Galícia es va assolir una participació del 58,88% mentre que al País Basc es van quedar amb el 52,86%.


El vot per correu ha assolit en aquestes eleccions un rècord històric. 284.706 persones han sol·licitat el vot postal, un 350% més que les peticions d'aquesta modalitat de vot en les darreres eleccions al Parlament. Llavors se'n van acceptar 78.876. Amb dades fins al dijous, 265.647 persones havien exercit el seu dret a vot a través d'aquesta modalitat.

A l'altra cara de la moneda hi ha el vot exterior. S'han acceptat un total de 15.852 sol·licituds de persones que resideixen permanentment a l'estranger per votar el 14-F. Es tracta de menys de la meitat de sol·licituds respecte a les eleccions del 2017.

Funcionament dels col·legis

El Govern ha establert franges horàries recomanades de votació i apel·la a la responsabilitat de la ciutadania, ja que no són d'obligat compliment. La primera serà de 9 a 12 h per a les persones de risc; la segona, de 12h a 19 h per a les persones sense risc; i la darrera hora, de 19 a 20 h per als positius de Covid i els contactes estrets. El Departament de Salut calcula que diumenge hi haurà unes 96.000 persones en quarantena per ser positius o contactes estrets.

Pel que fa al funcionament dels col·legis electorals, està previst que les cues que es puguin produir es facin al carrer, hi ha circuits d'entrada i sortida, ventilació dels locals al llarg de la jornada, gel hidroalcohòlic, neteja per desinfectar i obligació de portar mascareta. A més, els membres de les meses tenen equips de protecció individual (EPI) per posar-se durant l'última franja de votació


El Govern recomana que els ciutadans portin el vot preparat des de casa, amb el sobre i la papereta dins, i que es comprovi el lloc de votació ja que hi ha hagut canvis respecte a les últimes eleccions. Es pot comprovar mirant la targeta censal que s'ha rebut al domicili.

L'executiu català ha impulsat una aplicació mòbil sota el nom "Eleccions 14F" que incorpora per primera vegada la possibilitat de consultar l'afluència als col·legis electorals, per evitar cues. També es pot fer seguiment, a través d'aquesta aplicació, dels resultats un cop comenci el recompte.

« Entrades més recents
 17:41 
La Unió Europea accepta Croàcia a l’espai Shengen però en deixa fora Romania i Bulgària

La Unió Europea ha acceptat aquest dijous Croàcia com a nou membre de l’espai Shengen però ha deixat fora Romania i Bulgària per l’oposició d’Àustria i Països Baixos. Així s’ha acordat durant la reunió de ministres de l’Interior dels 27 a Brussel·les. “La zona Shengen creix per primer cop en més d’una dècada. Els ministres han aprovat l’entrada de Croàcia com a membre a partir de l’1 de gener del 2023”, ha confirmat a través de Twitter la República Txeca, que té ara mateix la Presidència Europea. A l’entrada de la reunió, el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, s’havia mostrat favorable a l’entrada de tots tres països.

 15:01 

 14:37 

 13:18 

 11:52 

 10:30 

 09:14 

 08:54 

 08:40 

 22:22 

 20:29 
Pedro Castillo, destituït com a president del Perú després d'intentar imposar un govern d'excepció

El Congrés del Perú ha aprovat aquest dimecres en sessió extraordinària una moció de censura contra el president Pedro Castillo per incapacitat moral, poc després que aquest anunciés la dissolució de la cambra i la convocatòria de noves eleccions legislatives. El parlamentari peruà Edward Màlaga va presentar el passat 29 de novembre una tercera moció de censura contra el president Castillo, que finalment ha estat aprovada aquest dimecres pel Congrés amb 101 vots a favor dels 87 que necessitava. Després de la votació, la vicepresidenta del Perú, Dina Boluarte, assumirà la presidència, tal com apareix reflectit a la Constitució.

 19:27 

 18:49 

 18:23 
Fora de servei l'L1 del metro de Barcelona per dues incidències

La línia L1 del metro de Barcelona està aturada en plena hora punta arran de dues incidències. Un accident a la parada d'Espanya ha requerit l'actuació dels serveis sanitaris, mentre que una incidència desconeguda a la de Sant Andreu impedeix la circulació en tota la línia. Les afectacions impliquen estacions centrals amb transbordaments a altres línies, com la Sagrera, Fabra i Puig, Sant Andreu i Torres i Bages.

 18:21 
Pedro Castillo dissol el congrés peruà i instaura un govern d'emergència

El president del Perú, Pedro Castillo, ha anunciat aquest dimecres en un discurs a la nació la dissolució del Congrés i la convocatòria de noves eleccions parlamentàries hores abans d'enfrontar-se a la tercera moció de censura. Castillo ha precisat també que hi haurà un toc de queda al país des de les 22 hores (hora local) fins a les 4 del matí. "Prenem la decisió d'establir un govern d'excepció orientat a establir l'Estat de dret i la democràcia, a aquest efecte es dicten les mesures", ha anunciat el president peruà.

 16:13 

 15:26 
Fins a 1.107 catalans no van cobrar correctament la renda garantida el novembre per un error

Un total de 1.107 catalans han cobrat menys o res de la renda garantida de ciutadania al novembre a causa d'un error a l'hora de tramitar l'ajuda estatal de l'Ingrés Mínim Vital per part del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, han afirmat fonts de la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat a Europa Press. Segons ha avançat aquest dimecres Rac1, l'error ha afectat la nòmina del novembre i, després de detectar-se, ha provocat que es congelin tots els pagaments de la renda garantida corresponents a aquest darrer mes.
Icona de Validada per la comunitat

 13:27 

 12:15 

 11:53 
Els propietaris immobiliaris celebren el recurs del govern espanyol a la llei catalana antidesnonaments

Els col·legis d'agents de la propietat immobiliària (API) han reaccionat a l'anunci del recurs del govern espanyol a l'última llei catalana antidesnonaments davant el Tribunal Constitucional (TC) amb satisfacció. "Afavoria l'ocupació d'habitatges", expressa el comunicat recollit per l'ACN. Fan referència a la norma aprovada pel Parlament que plantejava que si una família havia ocupat en el passat un pis buit d'un gran tenidor i es demostrava la seva vulnerabilitat econòmica, havien de rebre una oferta de lloguer social. Ara que el govern de Sánchez ha anunciat la voluntat d'interposar un recurs, els API remarquen que "resulta coherent" el recurs amb la intenció de "lluitar contra una xacra que crea alarma social i és aprofitada per organitzacions mafioses". Malgrat això, els mateixos representants de la propietat lamenten que el recurs de Pedro Sánchez només se centri en un article, sobre les ocupacions, i no vagi més enllà. 

 11:54 

 11:29 
The Who anuncia un concert al Palau Sant Jordi de Barcelona el 2023

La històrica banda de rock The Who ha anunciat que oferirà un concert el 14 de juliol de 2023 al Palau Sant Jordi de Barcelona. El grup ha fet públiques les primeres dates de concerts a Europa en set anys, on oferirà actuacions amb l’orquestra al complet. A banda de Barcelona, el rock orquestral de The Who també es podrà veure en ciutats com Berlín, París o Florència. Pete Townshend, Roger Daltrey i la resta del conjunt interpretaran temes dels gairebé 60 anys de carrera, amb àlbums clàssics, temes molt estimats i cançons del disc que van fer el 2019. La gira europea serà la continuació de la dels Estats Units que s'ha fet al llarg d’aquest any "The Who Hits Back", on han compartit escenari amb destacades orquestres americanes.

 11:25 
La Xina flexibilitza la política de Covid zero després de les protestes contra Xi Jinping

La Xina ha flexibilitzat les mesures relacionades amb la política de Covid zero que ha imperat durant els últims mesos al país. Aquest dimecres, Pequín ha anunciat que els contagiats asimptomàtics o amb símptomes lleus podran fer quarantena al seu domicili i no a un hospital, com fins ara se'ls exigia. Alhora, es permetrà l'accés a certs espais -com supermercats, centres comercials o el transport públic- sense haver de presentar una PCR negativa, reduint així les cues que es generaven cada matí a les instal·lacions destinades a fer proves. No obstant això, el país encara demanarà testos negatius per poder entrar a bars o centres educatius. L'anunci del govern xinès arriba després d'una onada de protestes en contra del president del país, Xi Jinping, per la política de Covid zero.

 10:27 
Montilla defensa reformar la malversació: "Cal estar obert a qualsevol iniciativa que porti a la retrobada i l'entesa"

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha defensat la reforma del delicte de malversació. En declaracions aquest dimecres a TV3, l'exlíder del PSC ha argumentat que "cal estar disposat i obert a qualsevol iniciativa que pugui portar a la retrobada i l'entesa". Montilla ha apuntat que cal "trobar la fórmula" perquè no hi hagi "efectes col·laterals no desitjats", i que els condemnats per la Gürtel surtin al carrer. D'altra banda, l'expresident ha opinat "tant de bo" hi hagi un acord entre ERC, PSC i comuns per aprovar els pressupostos de la Generalitat: "Els comptes pactats serien positius". Finalment, ha subratllat que sent una "gran decepció" pel rei emèrit, a qui ha acusat de fer "mal" a la monarquia i al seu fill.

 09:19 
Macrooperació a Alemanya contra un grup d'extrema dreta que planejava fer un cop d'estat

Les forces de seguretat d'Alemanya han arrestat aquest dimecres 25 membres d'un grup ultradretà no identificat que planificava un cop d'estat. Les mateixes autoritats han ressaltat que els detinguts pretenien "utilitzar mitjans militars" contra representants estatals i formar posteriorment el seu propi govern. La Fiscalia alemanya ha detallat que els detinguts són "presumptes membres i seguidors d'una organització terrorista" i ha confirmat que hi ha operacions en marxa per arrestar un total de 52 persones.

 08:20 
Xoc entre dos trens de Rodalies a Montcada i Reixac

Dos trens de Rodalies han xocat aquest dimecres a primera hora del matí prop de Montcada i Reixac, deixant alguns dels passatgers amb contusions. Per ara, Rodalies només ha comunicat que es poden produir afectacions a la línia R4 per una incidència entre dos trens entre Montcada i Reixac i Manresa i Protecció Civil ha activat l'alerta del Pla Ferrocat.

 22:33 

 20:13 

 20:07 

 19:45 
Tallada la sortida 21 de la Ronda Litoral en sentit Llobregat per les celebracions per la victòria del Marroc contra Espanya

La sortida 21 de la Ronda Litoral (la que permet arribar a Ciutat Vella) està tancada arran de les celebracions per la victòria del Marroc contra Espanya. Centenars de persones es troben al centre de Barcelona després del triomf del país nord-africà en la tanda de penals als vuitens de final d'aquest dimarts a la tarda.
 

 

 19:44 
Diverses furgonetes dels Mossos d'Esquadra esperen a la part alta de plaça Catalunya per si les celebracions per la victòria del Marroc es descontrolen

Efectius dels Mossos d'Esquadra ja són a la part alta de plaça Catalunya per si les celebracions -que congreguen centenars de persones- que hi ha en marxa al centre de Barcelona després de la victòria del Marroc contra Espanya es descontrolen. Bengales i banderes del país nord-africà llueixen a la capital catalana. Informa Joan Serra Carné.
 

 19:37 
Bengales i banderes del Marroc al centre de Barcelona per celebrar la victòria contra Espanya al Mundial

Primeres bengales enceses al centre de Barcelona per celebrar la victòria del Marroc contra Espanya al Mundial de futbol del Qatar. Centenars de persones converteixen la confluència entre la plaça de Catalunya, el carrer Pelai i la Rambla després que el combinat marroquí s'hagi imposat a l'estatal en la tanda de penals. S'hi veuen banderes del país nord-africà. Informa Joan Serra Carné.
 

 19:37 

 19:34 
La confluència del carrer Pelai amb la plaça de Catalunya i la Rambla ja està plena d'aficionats que celebren la victòria del Marroc

La zona que uneix el carrer Pelai amb la plaça de Catalunya i la Rambla de Barcelona ja està plena d'aficionats que celebren la victòria del Marroc contra Espanya. El trànsit ja està tallat en aquest espai de la capital catalana. Informa Joan Serra Carné.
 

 19:30 
Celebracions a Barcelona per la victòria del Marroc a Espanya al Mundial

Desenes de joves celebren la victòria del Marroc contra Espanya als vuitens de final del Mundial de Qatar. Plaça Catalunya i l'inici de la Rambla de la capital catalana són l'escenari principal de les mostres d'alegria per un triomf històric del combinat marroquí, que s'ha imposat a la tanda de penals contra la selecció de Luis Enrique. Informa Joan Serra Carné
 

 19:15 

 18:50 

 17:07 

 16:56 

 16:38 

 14:48 
Podem titlla PP i Vox de "falsos constitucionalistes" i reclama al PSOE rebaixar majories per renovar el CGPJ

Unides Podem ha acusat aquest dimarts de "falsos constitucionalistes" el PP i Vox, dels qui ha dit que "trepitgen" els seus preceptes des de la seva "radicalitat". Javier Sánchez Serna, coportaveu del partit, ha apel·lat al PSOE per canviar el sistema de majories per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu dels comuns al Congrés, Gerardo Pisarello, qui ha dit que són els partits progressistes i els republicans els qui més empenyen per complir els drets socials que inclou la Constitució.

 14:54 

 14:40 
Batet crida els polítics a utilitzar les paraules "per argumentar, no per ferir"

En l'acte institucional pels 44 anys de Constitució espanyola, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha instat els diputats a "utilitzar la paraula per argumentar, no per ferir; per proposar, i no per ofendre". Després de diversos episodis de crispació a l'hemicicle, Batet ha dit que està en les mans dels parlamentaris "no defraudar la confiança" dels ciutadans representats a la cambra baixa. Batet també ha fet una crida a "protegir i cuidar" la Constitució: "El vigor del marc constitucional precisa la fortalesa de la nostra institucionalitat democràtica". En l'acte, s'han escoltat crits de "Sánchez, dimissió".

 14:31 
Sánchez acusa el PP de situar-s "fora de la Constitució"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha retret al PP que mantingui el bloqueig a la renovació del CGPJ, fet que al seu entendre situa la formació d'Alberto Núñez Feijóo fora de la Constitució. "Honorar la Constitució implica complir tots els articles de la Constitució cada dia de l'any", ha dit, i "evidentment tenim una oposició conservadora i ultraconservadora que se situen fora de la Constitució" perquè "no compleixen els seus compromisos i les seves obligacions constitucionals". Sánchez també ha destacat la bona marxa de l'economia i l'ha contraposat al "soroll i la crispació de tots aquells que no tenen res a oferir als espanyols". Espanya, ha dit, "està avançant, i imaginin-se com avançarà quan el context internacional canviï".

 14:08 
Acaba la manifestació de l'ANC amb crits d'"independència" i "Aragonès, dimissió" a la plaça de Sant Jaume

La manifestació convocada per l'ANC contra la reforma del codi penal espanyol ha acabat amb crits d'"independència" i "Aragonès, dimissió". La concentració ha culminat a la plaça de Sant Jaume. En la cloenda, Albano Dante Fachin s'ha dirigit als presents per afirmar que al Palau de la Generalitat "hi havia una pancarta que deia 'llibertat d'opinió i d'expressió'. La pancarta ja no hi és però la llibertat d'opinió i expressió segueixen amenaçades a l'estat espanyol". Informa Joan Serra

 13:58 
Dolors Feliu: "Cada paraula d'aquesta reforma del codi penal sobre els desordres públics agreujats és una amenaça per a l'independentisme"

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha assegurat que "cada paraula d'aquesta reforma del codi penal sobre els desordres públics agreujats és una amenaça per a l'independentisme". Ho ha dit en el parlament final de la concentració contra la reforma del codi penal espanyol convocada per l'entitat. Informa Joan Serra

 13:50 
Dolors Feliu: "La reforma del codi penal busca la repressió del moviment independentista"

Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, ha afirmat en el seu discurs a la plaça de Sant Jaume que  "la reforma del codi penal busca la repressió del moviment independentista. Això amb la connivència i el fals diàleg dels nostres representants". Ho ha dit en el final de la concentració contra la reforma del codi penal convocada per l'entitat.  Informa Joan Serra

 13:46 
Dolors Feliu, presidenta de l'ANC: "Ens han volgut enganyar i no se n'han sortit"

En el seu parlament al final de la manifestació contra la reforma del codi penal, Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, ha afirmat: "Ens han volgut enganyar i no s n'han sortit. Hi ha hagut una lectura triomfalista de la derogació de la sedició". La presidenta de l'ANC, que ha assegurat que la concentració ha reunit 10.000 persones, ha dit que "cada paraula d'aquesta reforma del codi penal sobre els desordres públics agreujats és una amenaça per a l'independentisme". Informa Joan Serra

 13:36 
Dolors Feliu, presidenta de l'ANC: "Fem por, com va passar l'Onze de Setembre"

"Fem por, com va passar l'Onze de Setembre". Així ha començat el seu discurs Dolors Feliu, presidenta de l'ANC. Feliu ha assegurat que "la reforma del codi penal busca la repressió del moviment independentista. Això amb la connivència i el fals diàleg dels nostres representants". La intervenció de la presidenta de l'ANC conclou la concentració celebrada sota el lema "Cap pacte amb Espanya per empresonar-nos. Informa Joan Serra

 13:22 
Enric Majó llegeix un manifest dels CDR en què s'acusa l'Estat i la Generalitat de "perseguir" independentistes de base

L'actor Enric Majó ha intervingut en la manifestació de l'ANC contra la reforma del codi penal. L'intèrpret ha llegit un manifest dels CDR en què s'acusa l'estat espanyol i el Govern de la Generalitat de "perseguir" els independentistes de base. Majó ha parlat en l'acte final de la manifestació, que ha confluït a la plaça de Sant Jaume. Informa Joan Serra   

Entrades anteriors »

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació